- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Mobil flották
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
.-..-.
tag
válasz
V.Stryker #101980 üzenetére
Nem tudom milyen particionálást választottál végül, de elérhető a /boot/grub/grub.cfg fájl?
pl:nano /boot/grub/grub.cfg
megmutatja a tartalmát?
A grub-customizer root joggal indult el, hogy legyen írási jogosultsága ahhoz a könyvtárhoz? (/boot/grub)De amúgy a
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
ki kellene írja simán az új konfigot. -
urandom0
senior tag
válasz
V.Stryker #101989 üzenetére
A grub-mkconfigot így futtattad le, ugye?
Ezzel én is küzdöttem régen, de soha nem tudtam konzisztens működést elérni a különböző disztrók alatt. Ami az egyiken egyből működött, a másikon nem.
A mostanában használt disztróim meg már systemd-bootot használnak, annál nincs ilyen probléma. Látom, az Endeavour is azt használ, ha UEFI-s gépre telepíted. -
V.Stryker
nagyúr
Még mindig a grub-al küzdök. Elvileg ennek jónak kéne lennie és mégis számol visszafele.
GRUB_DEFAULT="0"
GRUB_TIMEOUT="0"
GRUB_DISTRIBUTOR="Arch"
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="loglevel=3 quiet"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
GRUB_PRELOAD_MODULES="part_gpt part_msdos"
#GRUB_ENABLE_CRYPTODISK="y"
GRUB_TIMEOUT_STYLE="menu"
GRUB_TERMINAL_INPUT="console"
GRUB_GFXMODE="auto"
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX="keep"
GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"
GRUB_DISABLE_OS_PROBER="true"
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT="0"Ezek amik előtt nincs # . sudo grub-mkconfig parancs volt már.
-
.-..-.
tag
válasz
V.Stryker #101963 üzenetére
Nem tudom ennél hogyan működik, de mivel Arch-alapú, gondolom hasonlóan.
Ha GRUB-ot használsz (és nem systemd-boot-ot), akkor:A
/etc/default/grub
ahol van a konfig amit állítasz.
Agrub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
paranccsal készítesz a boot-hoz használatos konfig fájlt.
Ez utóbbival várd meg más véleményét is, nehogy rosszat mondjak. Nem ismerem annyira az általad használt OS-t. Én a leírt módon használom. -
válasz
Crvsh3R #100374 üzenetére
If you have a /boot/grub2 folder instead of a /boot/grub folder , you need to adjust the file paths mentioned here and in the minegrub-update.service file
Also if you're not sure, run grub-mkconfig -V to check if you have grub version 2 (you should have) [link]Úgy látom, ahol fentiek teljesülnek, ott tudod használni. Ventoyt nem ismerem, egyszer csináltam vagy 5 disztróval, de pár hónap után egyszerűen megnyekkent teljesen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mobilizmo #98625 üzenetére
Terminálba:
Ez az, amit más disztrókon a sudo update-grub parancs (alias) csinál.
Egyébként hogy legközelebb ne kelljen újrarakni ilyen esetben, van egy leírás az összefoglalóban, hogy hogyan tudsz bejelentkezni a telepített Manjarora egy boot pendrive-ra kiírt valamilyen disztróról, illetve van egy olyan cucc, hogy super grub2 disk amivel ha bebootolsz pikk-pakk felderíti mi van a gépen és el tudod indítani, utána meg már újra tudod rakni a grubot.
-
csixy
addikt
Folyt köv, csak átbootolok linuxba. Aztán a másolt rendszer /etc/fstab fájl végére beírni egy ilyesmit természetesen a te EFI partíciód UUID-jét használva:
UUID=0FA5-67BF /boot/efi vfat umask=0077 0 1
Aztán indítasz egy másik UEFI linuxot és a grub menüjébe felveszed a gyógyítás alatt álló linuxodat:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , de linux mint és debian esetén jó a sudo update-grub is erre a célra.
Aztán a segítő UEFI linuxodat indítva a grub menüjéből bebootolod a gyógyítás alatt álló linuxodat.
Aztán telepíted a grub-efi-amd64 és a grub-efi-amd64-signed csomagokat a függőségeikkel együtt, ezt az első csomag telepítésekor egybe meg fogja csinálni a synaptic.
Aztán másolod a /usr/lib/grub/x86_64-efi mappát a /boot/grub/ mappába.
Aztán linux mint ill. debian esetén egyszerűen
sudo grub-install /dev/sdX
sudo grub-install --recheck /dev/sdX
sudo update-grubés győztél.
-
törölt tag
Adódott egy kis problem:
CoreCtrl-t használnék (v1.3.10, kernel 6.7.6) az RX 7800 XT kártyámmal, de nem jelenik meg a venti profil állítás.
A GRUB tartalmazza a doksiban lévő paramétert:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="amdgpu.ppfeaturemask=0xffffffff loglevel=3"
Természetesen a grub-mkconfig is megvolt.Mit szúrok el?
-
Yerix
tag
Jah, hát ubuntu alatt sem jó.
/etc/default/grub.d mappában csak egy file van, ami a init-select.cfg. Ebben meg alig van valami, de az is mind kettős kereszttel.
# Work around a bug in the obsolete init-select package which broke
# grub-mkconfig when init-select was removed but not purged. This file does
# nothing and will be removed in a later release.
#
# See:
# https://bugs.debian.org/858528
# https://bugs.debian.org/863801 -
törölt tag
válasz
sh4d0w #89662 üzenetére
Csak hogy pontosítsunk, leírom én hogyan használom EFI esetén a gépemet és akkor ebből vonatkoztassunk át egy nem EFI képes gépre, mint amilyen az adott VPS. Amit végül szépen bekonfigoltam MBR-el, de gond volt GPT-vel.
Szóval a saját, itthoni EFI-képes gépemen így használom:
1. Két partícióm van.
- 200MB EFI (sdb1, fat32, /boot) ide van feltéve a grub és a /boot/grub/grub.cfg alatt van a konfig
- ***GB Linux (sdb2, ext4, /, luks-encrypted) itt van minden egyéb encryptálva. Decryptálás után a "/dev/mapper/root" alatt érhető el.2. A "/etc/mkinitcpio.conf" konfigban a hook listában bent van az "encrypt" modul és igy benne lesz az initramfs-ben is
3. A "/etc/default/grub" konfigban a cmdline így néz ki:
GRUB_CMDLINE_LINUX="cryptdevice=UUID=xxxx:root"
amiből aztán grub-mkconfig megcsinálja a /boot/grub/grub.cfg konfigotNekem ezzel a módszerrel az sdb1 (ami a /boot alá van mountolva a rendszeren belül) az alábbi fájlokat tartalmazza:
EFI - dir
grub - dir
initramfs-linux-fallback.img (~36MB)
initramfs-linux.img (~10MB)
intel-ucode.img (~7MB)
vmlinuz-linux (~12MB)Szóval akkor ezek pontosan hol lesznek a másik megoldással (non-efi/gpt) boot közben? Úgy tudom az initramfs fog betölteni, mkinitcpio-val bele lettek pakolva a szükséges modulok. Ezért nem értem pontosan a fenti dolgot nem EFI gép esetében, mert ez kell ahhoz, hogy az sdb2-t mountolni tudjam. Márpedig ott én nem láttam olyan méretű partíciót, ami nem encrypted lenne esetemben és ezek elférnek.
Szabad kérni, hogy ezzel a mintával elmagyarázzátok mégegyszer? Szeretném megérteni a másik sémát, hogy non-efi/gpt esetén ne legyen majd gondom. -
törölt tag
Segítséget szeretnék kérni, elakadtam egy telepítésnél a GRUB felrakásánál.
Még soha nem telepítettem Arch Linux-ot nem EFI-s gépre (jelen esetben egy VPS-re) és nem indul a GRUB.Adott egy "sda", amit GPT sémával particionálok cfdisk segítségével.
Létrehozok egy 200M "Bios Boot" típusú sda1-et. Ezt formázom fat32-re.
Azután létrehozok a maradék helyen egy sda2-t (encrypt és majd ext4)
Az sda2 a /mnt lesz telepítés alatt, az sda1 a /mnt/boot alá lesz mountolva.
Aztán persz majd "arch-chroot /mnt" .A lényeg, hogy a telepítgetés végén felrakom a grub-ot:
grub-install --target=i386-pc /dev/sdaEzután megcsinálom a grub.cfg-t:
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgNincs semmi hibaüzenet, mégis mikor indítanám a gépet:
Grub loadingSe hibaüzenet, sem a Grub menü nem jelenik meg. Mit rontok el?
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
OMV web UI alól kernel frissítésre feladta a harcot, PVE-firmware nem települ, mert meglévő fájlokat írna felül. Cserébe semmi frissítés nem működik, mert törött csomag van. fix-broken nem működik, purge nem távolított el csomagot, apt clean után is listázta az üres csomagokat (több header és fw is), force-ra sem telepített semmit, grub-update command not found, grub-mkconfig not found. Grub2 telepítve, műxik is.Minden műlödik, de csomagot telepíteni vagy frissíteni így nem tudok. Nem élet-halál dolog, de zavar...
Valami ötlet, javaslat? Hogyan tudnék tényleges root jogokat szerezni, mert gyanúsan nem enged ezekkel baCCkódni... SSH-n Userrel lépek be, de admin meg minden csoportban van, root jogokkal elvileg. Mivel az is web UI-n volt beállítva, már abban sem hiszek... pedig látszólag a sudo működik, eddig is ezzel az userrel frissítettem vagy telepítettem ami kellett. -
csixy
addikt
válasz
-szabi- #89370 üzenetére
Így valahogy. Az újabb os grubját egy pendrájv MBR-jébe íratod, csak azért, hogy ne írja felül a disked MBR-jét. Ez egy tartalék lesz. Ezután a telepítés után bootold be a régi Linux mintedet és bátran hajtasd végre a
parancsot és a linux mint felveszí a boot menűjébe az újabb linuxodat is. -
-szabi-
addikt
-
csixy
addikt
válasz
-szabi- #89340 üzenetére
Szívesen
" Annyi még itt Nemo 5.05 fájlkezelőben nincs jobb klikk megnyitás rendszergazdaként sor." , kell annak lenni, de ez csak megnyitott mappaablakban működik, tehát a mappát mappa-ablakot nyitod meg rendszergazdaként , nem egy fájlt. Ezután amíg ez a mappa él sudo nélkül tudod a benne lévő fájlokat editálni.Ha nem akarsz bonyodalmat a mint boot elrontásával, akkor az a legegyszerűbb, ha a másik linux telepítésekor pluszban dugj be egy pendrájvot valamelyik USB-be és telepítéskor a grub telepítés célját irányítsd ennek a pendrájvnak az MBR-jébe tehát például a /dev/sdc -be. Erről tudod majd az új linuxodat bootolni. Vagy a linux mind-ben újra lefuttatod a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot.
-
csixy
addikt
válasz
-szabi- #89335 üzenetére
Már majdnem jó.
Elnavigálsz a gui-ban a /etc/default mappába, ott egér középre betol, jobb katt és bal katt a megnyitás rendszergazdaként sorra. Az új emelt szintű ablakban már tudsz editálni, de vigzázz , hogy mit csinálsz mert itt megbüntetődik, ha elrontasz valamit. Ha végeztél, akkor ezt az ablakot minél hamarabb csukd be. Ez akkor működik, ha Nemo a fájlkezelőd.
A grub fájlban javítsd azt ami a képen ki van emelve ( GRUB_TIMEOUT="10" ) és ez a sor kell bele:
GRUB_DISABLE_OS_PROBER="false"
Ezt mented, kiszállogatsz mindenből és jöhet a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grubcfg és jó lesz !!!!
-
-szabi-
addikt
válasz
ubyegon2 #89336 üzenetére
#89331 csixy írta:
"vagy az utolsó sor helyett Linux Mintben jó a:sudo update-grub
parancs is."
Ezért azt használtam.Nálam van
GRUB_DISABLE_OS_PROBER
sor a Mint GRUB-jában.sudo nano etc/default/grub
Ez nem működött de a neten találtam ilyet:xed admin:///etc/default/grub
Ezzel tudtam szerkeszteni átállítottam false-ra.Újra lefuttattam ezeket
sudo grub-install /dev/sda
sudo grub-install --recheck /dev/sda
Az utolsó parancs lefutásakor ezt kaptam:
device-mapper: remove ioctl on osprober-linux-sda2 failed: Az eszköz vagy erőforrás foglalt
Command failed.
/usr/sbin/grub-probe: hiba: ismeretlen fájlrendszer.
Megtalált EndeavourOS Linux (rolling) ezen: /dev/sda2
kész
Azért újraindítottam de továbbra sincs Mint boot menü választható OS-el.
-
válasz
-szabi- #89335 üzenetére
Kihagytad a 3. sort, pedig Mint alatt ez fogja megoldani a gondot, amit régebben az
update-grub
is megoldott.Emelt szintű szerkesztéshez
sudo nano etc/default/grub
parancsot használhatod.Nálad van a Mint GRUB-jában
GRUB_DISABLE_OS_PROBER
= sor?Egyébként ha ott van a sor előtt a # akkor azt nem veszi figyelembe a rendszer.
-
Ez az EndevoaurOS egyre érdekesebb...elméletileg működnie kéne ennek is:
sudo grub-install /dev/sda && sudo update-grub
Ezerszer raktam át így GRUB-ot másik disztróra, de valahogy Mint alatt nem akarja, pedig az os-prober csomag fenn van, ami egyébként nincs már benne a GRUB-ban, ahogy Tibikomám írta....szóval minap Debian alól csináltam a grub-update-et és ott működött is, benne van az os-prober is a GRUB-jában. Egyszóval Linux Mint alatt nem elég a fenti két parancs, kellett az általad írt is: az betallózta az Endevoaur-t és a Manjaro-t is!
Hiába írtam le -szabi- fórumtársunknak 3* is a fenti parancssort, nem csoda, ha nem működött nála!
Ezúton is elnézést kérek emiatt, ezt a változást nem követtem le a Mint-ben...
-
csixy
addikt
-
-szabi-
addikt
Lefuttattam amit írtál:
Ezt kaptam:[szabi@szabi-endeavour ~]$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
[sudo] szabi jelszava:
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált háttér: /usr/share/endeavouros/splash.png
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-linux
Megtalált initrd lemezkép: /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-linux.img
Found fallback initrd image(s) in /boot: intel-ucode.img initramfs-linux-fallback.img
Figyelem: Az operációs rendszer felderítő nem lesz végrehajtva más indítható partíciók felismeréséhez.
A rajtuk lévő rendszerek nem lesznek hozzáadva a GRUB rendszerindítási beállításához.
Nézze meg a GRUB_DISABLE_OS_PROBER dokumentációs bejegyzést.
Rendszerindítási menübejegyzés hozzáadása az UEFI belső vezérlőprogramjának beállításaihoz…
kész
[szabi@szabi-endeavour ~]$
Sajnos továbbra sincs Mint a boot menüben.
Nem tudom, hogy grubos a telepítés vagy sem de a boot menün felül GNU GRUB név van.#89319 ubyegon2
Ezt is lefuttattaminxi -Fxxx
Elég hosszú a lista gondolom csak az SSD sor számít:[szabi@szabi-endeavour ~]$ inxi -Fxxx
...
System:
Host: szabi-endeavour Kernel: 6.2.11-arch1-1 arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 12.2.1 Desktop: KDE Plasma v: 5.27.4 tk: Qt v: 5.15.9
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: EndeavourOS base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: P7P55D v: Rev 1.xx
serial: <superuser required> BIOS: American Megatrends v: 2101
date: 10/20/2011
CPU:
Info: quad core model: Intel Core i7 860 bits: 64 type: MT MCP smt: enabled
arch: Nehalem rev: 5 cache: L1: 256 KiB L2: 1024 KiB L3: 8 MiBDrives:
Local Storage: total: 3.87 TiB used: 1.63 TiB (42.1%)
ID-1: /dev/sda vendor: Kingston model: SH103S3120G size: 111.79 GiB
speed: 3.0 Gb/s type: SSD serial: 50026B723802CB9E rev: BBF0 scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb type: USB vendor: A-Data model: USB Flash Drive
size: 14.72 GiB speed: <unknown> type: SSD serial: 000000000000001121
rev: 1.00 scheme: MBR
Mivel a Mint sem volt még belakva (nagyon) arra gondoltam holnap újrakezdem és akkor kialakítom ezt a Flag-et, efi vagy boot,esp...ilyesmit mert most nincs.
Persze ennek majd még utána kell olvasnom mert eddig a telepítő ajánlott dolgokat fogadtam el. -
csixy
addikt
válasz
-szabi- #89308 üzenetére
Ha grubos a telepítésed, akkor bootolld be az endeavour ost és terminálban ezt a parancsot add ki:
Ha ez lefut, akkor indítsd újra az endeavourt és remélhetőleg már ott lesz a boot menüjében a másik linuxod és azt be tudod bootolni.
Ha már benne vagy akkor jöhet a:
sudo grub-install /dev/sda && sudo update-grub
Előfordulhat hogy a
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgnem működik, akkor az os-prober -t kell helyre tenni egy egyszerű kommenteléssel
de most mennem kell dolgozni ...
-
BoB
veterán
válasz
Dißnäëß #88453 üzenetére
1. igen
2. igen
3. igen de nem kell azonos fájlrendszer, bármi más is lehet (tehát pl ext4-ről váltasz f2fs-re)
4. felcsatolod az új ssd-t (mount)
5. lesz az rsync (root jog!), ezzekkel a kapcsolókkal, kivételekkel:# rsync -aAXHv --exclude={"/dev/*","/proc/*","/sys/*","/tmp/*","/run/*","/mnt/*","/media/*","/lost+found"} / /mnt/uj_ssd_csatolasi_pont
6. átírod az új ssd-n lévő fstab-ot (tehát az /mnt/uj_ssd/etc/fstab -ot)
7. chroot új ssd-re, tehát /mnt/uj_ssd/ -re
8. # mkinitcpio -P
9. telepíted a grub-ot az új ssd-re, úgy mint /dev/XXX
10. grub-mkconfig
11. exit chroot
12. reboot -
törölt tag
Sziasztok.
Adódott egy problémám és szeretnék segítséget kérni, mivel elakadtam a megoldásában.
A problémás desktop gép:
Ryzen 5900x, 2db nvme ssd, 2db hddAz egyik ssd-n Win10 van és ugyanitt a saját EFI betöltője. (jelen esetben irreleváns, Grub nem bántja, natív Win10 EFI)
A másik ssd-n Arch Linux van ugyanitt a saját EFI Grub betöltője. (Eddig indította a Win10-et is, os-prober)
Arra gondoltam, hogy az alaplapi BIOS-ban engedélyezem a RAID módot és a 2db HDD-t RAID0-ba teszem video műveletek miatt. Miután ezt megcsináltam a Win10 nem látta őket, mert driver kell a RAID-hez, ami rendben is van, de nekem oda amúgy sem kellett, szóval ráhagytam.
Az Arch Linux azonban többé nem akart boot-olni. Visszaállítottam AHCI módba a gépet, HDD RAID tömböt töröltem, most Win10 alatt látszanak és ideiglenesen NTFS-ek lettek (MBR) a HDD-k.
Az Arch Linux azonban továbbra sem bootol.A Linux SSD (GPT) két partíciót tartalmaz:
nvme1n1p1: EFI (FAT32) /boot
nvme1n1p2: EXT4, encrypted, /A hiba az, hogy a Grub menüt követően idáig jut:
Loading Linux linux ...
Loading initial ramdisk ...És innét se előre, se hátra. Reset gomb hiányában csak a gép off-on marad.
Próbáltam, hogy a telepítő pendrive segítségével indítottam a gépet.
A szokásos "cryptsetup open", "mount", "arch-chroot" sorok után ott voltam a "/" partíción és láthatóan minden rendben volt.
Elelnőriztem a /etc/default/grub beállításokat. Nem változtak természetesen.
Ellenőriztem a disk-ek UUID azonosítóit. Azok sem változtak, rendben vannak.
Végrehajtottam újabb grub-install és grub-mkconfig parancsokat. Nincs változás.
Egyetlen új dolog, hogy a grub-mkconfig esetén volt egy hibaüzenet:
"ERROR : mkdir /var/lock/dmraid"Mi lehet a probléma? Nincs valami Grub verzió gond? (már nem tudok mire gondolni)
-
csixy
addikt
válasz
gregory91 #86842 üzenetére
Na közben letelt a szerkesztési idő:
Tegnap szabadítottam ki a kedvenc LMDE 5 Elsie Cinnamon / partíciómat az Extended partícióból , mert meg akartam szüntetni az extended partíciót. Egy másik linuxot (egy Linux Mint cinnamon az éppen illetékes) bootoltam be egy másik diskről és Gparteddel oldottam meg a partíció műveleteket. Először töröltem az extendedben a mögötte lévő partíciókat , majd leghátulra mozgattam és közben zsugorítottam az LMDE partíciót. Ezután újraindítottam a buheráló Linux Mintet és már volt annyi szabad hely az Extendedben, hogy a Gparted engedte hátrább zsugorítani az Extended elejét. Ezután töröltem az elöl lévő felesleges Primary partíciókat mindet. Ezután Gpartedben copy pastéztam az extendedből az LMDE partícióját legelőre egy Primary partíciónak, majd töröltem az extended tartalmát és végül az üres extended partíciót is. Most óvatos duhajként újraindítottam a buheráló Linux Mintet és következett egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , ez a chroot rettenet helyett lett elkövetve mert felvette a grub menüjéve az agyon buherált LMDE / partíciót. Most újra indítás következett és a Linux Mint grub menüjéből bebootoltam a kedvenc LMDE linuxomat. Imigyen bejutván következett az fstabja rendbetétele, majd egy sudo grub-install /dev/sda és egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg , most újraindítás és voilá ! Most már per vias naturales bootoltam a kedvenc slax-LMDE csináló LMDE linuxomat! Mindez chroot és DD nélkül (lehet, hogy a Gparted DD-t használ a partíció copy-paste céljára, de ez az ő baja, nem az enyém) !!! A ramdisket meg nagyívben lekakiltam, azt sem tudom, hogy mire való ... valami bootolás közbeni átmeneti segédeszköznek gondolom. -
csixy
addikt
válasz
tvamos #86659 üzenetére
Ha van egy másik telepített linuxod, akkor azt indítsd el.
legyen parancssorból egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
ezután indítsd újra ezt a jobbik linuxodat és ennek a grubmenűjéből próbáld elindítani az elrontott linuxodat.
Ha bejutsz , akkor ott is hajtsd végre a második sorban írtat és hátha győzöl.Így meg tudod kerülni a chrootos megoldást.
-
csixy
addikt
válasz
moongoose #84963 üzenetére
Már jó helyen vagy. Ha az UEFI OS (P4 WDC .... blablabla sort indítod , akkor a telepített linuxod grub menüje jön be, és ebből már kiválaszthatod a Windows, vagy a linux indítását.
Ha később rendbe akarod hozni a grubot, akkor a linux indítása után a terminálba írd ezt:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és enter, jelszó , enter. ez ismét felveszi a grub menübe a felderíthető oprendszereket, a windiwst is. -
törölt tag
válasz
anorche1 #84155 üzenetére
A boot partíció EFI esetén az EFI partíció igaz?
Mert azt felcsatolva az os-prober maga nem adott hibaüzenetet.
Viszont kiírva a grub-ot feltűnt már (amit érthetetlen, hogy eddig miért nem vettem észre)$ sudo os-prober
/dev/nvme0n1p1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi:Windows Boot Manager:Windows:efi$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-linux
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initramfs-linux.img
Found fallback initrd image(s) in /boot: initramfs-linux-fallback.img
Figyelem: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
készUpdate:
Az /etc/default/grub fájlban uncomment a "GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false" részt, már megtalálta a win-t is.Köszönöm a segítséget.
Valamiért átsiklottam ezen a részen. Hogy miért??? -
törölt tag
Urak, nem az os-prober feladata lenne az, hogy a grub konfig kiírásakor felismerjen egy windows partíciót és a grub-ban megjelenjen mint választható menüpont?
Mert elméletileg telepítve van az Arch rendszeremen, de nem jelenik meg a win a grub2-n belül és így bios boot-al kell win-re váltanom, ha játszani támad kedvem.Alapvetően nem gond ez sem, de időnként elfelejtem előhozni a boot menüt.
Arról nem beszélve, hogy néha megkeveredem, melyik gépemen, milyen billentyűvel lehet előhozni.Szóval kényelmes volna, ha a grub boot select tartalmazná a win-t is választható módon.
Tudnátok segíteni, hogy mit kell tennem, mit rontok el?Így tettem fel a grub2-t és írom ki a gurub.cfg-t:
grub-install --target=x86_64-efi --bootloader-id="Arch Linux" --efi-directory=/boot --recheck
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #83528 üzenetére
BIOS/MBR rendszer esetén a legegyszerűbben járható út szerintem az hogy bemásolt haszontalan MBR-rel rendelkező , de egyébként ép rendszert valahogy bebootolom. Például úgy , hogy azon a vason elindítok egy linuxot és utána lefuttatok egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és ez így a saját grub menüjébe felveszi a lenyakazott linuxot. Ezután újraindítva a linux grubmenűjéből a fejetlen linuxomat indítom el és következhet a sudo grub-install /dev/sdX , majd a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és feje lesz a fejetlen linuxnak és ezután már ép a rendszünk. A linuxot hagytuk cselekedni , hogy csinálja meg magát és nem nekünk kellett gondolkodni helyette.
-
csixy
addikt
Hát nem tudom, hogy az Elementary Ost lehet-e Legacy módban is telepíteni, de nálam már megy úgy is. Átloptam egy i386-pc mappát egy linux-mintből a /usr/lib/grub mappába, majd bebootoltam egy másik legacy linux grub menüjéből az elementaryt, hogy chroot-os vesződséget megspóroljam. Ezután már működött a sudo grub-install /dev/sda parancs. Kis kavarc volt az update-grub és a grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsokkal, mert mindkettőt le kellett futtatnom két külön bebootolásból, de most már megy legacyban is.
Így mostmár többféle gépen tudom bootolni ugyanazt az USB-s rendszert.
A pantheonnak annyi hiányossága van, hogy nem lehet a tálcára lelökni a futó programokat, amikor épp nincs rájuk átmenetileg szükség. -
csixy
addikt
válasz
#63718632 #80200 üzenetére
Á az semmi különös! Csinálok egy hagyományos GPT partíciós sémájú lemezt az UEFI telepítéshez szükséges partíciókkal. De pluszban kerül rá egy 1megás formázatlan fájlsystem-ű (tehát formázatlan fs-t kell választani a partíció létrehozásakor) partíció is, amire a bios_grub zászlót kell kitenni (gparted használatával ez egyszerű). [link] Ezt a lemezt a linux így már CSM, vagy hagyományos BIOS-szal rendelkező gép is tudja használini. mert ez az 1 megás partíció veszi át az MBR szerepét.. Ugyanúgy simán a /dev/sda -ba kell (például) teletelepíttetni a GRUB-ot, mint hagyományos módon és akkor a linux beírja oda a grub2 core.img állományt (az lesz az MBR). Ilyen hordozható linux telepítésekor először a már az említett módon előkészített lemezre UEFI módban telepítem a linuxot. Majd a /boot/grub mappába másolom az i386-pc mappát valahonnan, pl. a /usr/lib/grub mappából, de ha túl okos a disztró akkor, hogy kitoljon velem, már nem találom ott, de akkor megnézem a hasonló verziójú legacy telepítő iso-ját és annak a grub mappájából kilopom. Ezután egy CSM, vagy hagyományos BIOS-ú vasban chroot-os módszerrel telepítem a Grubot, vagy egy másik élő linux bootmenüjébe felvetetem , s annak a segítségével bebootolom és most már csak a szokásos két parancs kell: sudo grub-install /dev/sda , majd ugyanez --recheck kapcsolóval, aztán sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg. Ezután ezt a hurcolható linux telepítést be tudom bootolni akár UEFI, askár CSM, akár hagyományos BIOS-szal működő gépen is. .... Néhány kényesebb UEFI vas kivételével.
-
-
csixy
addikt
Az előbbi telepítést lusta voltam chrootolni, inkább felvetettem egy másik legacy linux grub menüjébe és arról bebootolván már sokkal egy szerűbb volt a legacy grub telepítése és updatelése.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-install /dev/sda
Password:
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-instal l--recheck /dev/sda
sudo: grub-instal: command not found
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-install --recheck /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
[noki@mamaaad ~]$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.10.20_1
Found initrd image: /boot/initramfs-5.10.20_1.img
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.10.17_1
Found initrd image: /boot/initramfs-5.10.17_1.img
Found Linux Mint 20.1 Ulyssa (20.1) on /dev/nvme0n1p5
Found Arch Linux (rolling) on /dev/nvme0n1p6
Found Arch Linux (rolling) on /dev/sdb3
done
[noki@mamaaad ~]$Már ott van a grub2 core.img a helyén az első formázatlan partícióban.
-
csixy
addikt
válasz
Véreshurka #77880 üzenetére
Van egy 111gigás USB-s Sony SSD-m , meg most már egy 470gigás USB-s My Passport (akciós) SSD-m is. Nem tudom, hogy milyen lapka van bennük. GPT-s partíciós tábla kell rá. Az első partíció egy 1megás formázatlan partíció legyen, a bios_grub flaget rá kell ragasztani. A második partíció egy EFI partíció. Majd jön egy / partíció és egy /home partíció, meg amit akarsz én swap-ot is szoktam csinálni. Először a linux telepítőt UEFI módban bootolva Grubosan kell feltelepíteni (tehát az ESP /boot/EFI van mountolva) , majd az /usr/lib/grub mappából az i386-pc mappát át kell másolni a /boot/grub mappába. Ezután a telepítőt legacy módban kell bebootolni és a telepített rendszer még nem létező legacy-mbr grubját chrootos módszerrel a fájlrendszerek felcsatolása után "meg kell gyógyítani" tehát a végén lesz sudo grub-install /dev/sdX, majd ugyanez a --recheck kapcsolóval, aztán sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg . és győztél.
az mbr-legacy bootsector betelepül az előbb említett első 1 megás partícióba. Ezután tudod bootolni UEFI és Legacy módban is a telepített linux rendszert tartalmazó svájci bicskádat.
-
$p@rr0w
őstag
válasz
I02S3F #76883 üzenetére
Feltettem egy új partícióra a Lubuntut, de sajnos nem látja a bootloader,
utánaolvastam a GRUB wikiben hogy tegyem fel atz os-prober packaget azt megtettem, aztán bemountoltam a partíciót, és lefuttattam a grub-mkconfigot de sajna csak az eddig is jelenlévőket ismeri fel az újonnan telepítettet nem.Hogy lehetne hozzáadni a listához ebben az estben?
-
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76802 üzenetére
Erre valo a sudo.
Ha a parancs elé írod, akkor root-ként (rendszergazdaként) fut le: sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Ha folyamatosan rendszergazda akarsz lenni, akkor használhatod a sudo -i formát.
Illetve a su programot is, ha telepítve van. -
urandom0
senior tag
válasz
gyulazsolti #76797 üzenetére
Chrome-ot? Elméletileg a programon belül be tudod állítani a magyar nyelvet.
Még egy parancsot adj ki:
Utána indíts újra a gépet, megvan-e a Windows?szerk: esetleg kiadhatod az update-grub parancsot is, de ez igazából csak egy script, ami a grub-mkconfig-ra épül. Automatikusan megcsinálja a mkconfig-ot és az installt.
-
anorche1
őstag
De ez nem hasonlo anomalia, nalad kikapcsolaskor valami folyamatra vart a rendszer. Ha grub beallitasabol kiveszed a quiet modot, akkor ki/be kapcsolaskor lathatod mit csinal, mire var.
/etc/default/grub -fajlban GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=" " reszbol torold a quiet szot, majd grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg -
csixy
addikt
válasz
mefistofeles #73808 üzenetére
Én pontosan ugyanígy jártam vele telepítéskor. Valami bug lehet még a telepítőjében. Mindent szépen felpakol pontosan oda ahova kell, de a grub.cfg generálásakor nem találja a /boot mappát, vagy a /-t. és hibával elszáll a telepítő. Ubiegon le is teremtett érte, hogy minek uefizek. Szerencsére már volt fenn egy másik rendszerem egy reborn os és egy abban indított sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg után már a reborn boot menüjéből be tudtam bootolni az Ulianát .... ugyanilyen ákombákomokkal indult , ahogy leírtad és az Ulianában ismét elkövettem egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és meggyógyult minden.
-
csixy
addikt
válasz
moleculez #71399 üzenetére
Tudsz. Meg lehet kerülni kis ügyeskedéssel a bajt. Még az élő linuxnál dugjál be egy pendrájvot, ezután sudo grub-install /dev/sdX , előtte nézd meg hogy a pendrájvod mi : sda? sdb? sdc?satöbbi. ezután lehet még egy sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg . Ezután már tudod bootolni a linuxodat a pendrájv segítségével is. Ezután dugd el jó mélyre a pendrájvodat. Ezután telepítheted a windowsodat. Ez átveszi az uralmat az MBR-en, de te nem ilyedsz meg, mert a linuxodat bebootolod a pendrájvodra elspájzolt grubbal. Ezután sudo grub-install /dev/sdY. Ugye az sdY az az MBR, amit a windows elbitorolt , majd sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és minden a helyén van.
-
nonsen5e
veterán
Az mennyire expected behaviour, hogy ha lemerül a laptop, akkor az magával rántja a GRUB-ot is, no boot device found, és mindig vehetem elő a pendriveot, hogy chroot, grub-install meg grub-mkconfig?
-
csixy
addikt
válasz
#63718632 #71288 üzenetére
Igen ez 32 bites és ez legacyban bootol csak , illetve ez sem igaz, mert ha egy másik UEFI telepítés felveszi a grub menüjébe és azt UEFI-ben indítjuk, akkor annak a menüjéből elindul ez is UEFI körülmények között, ilyet már láttam, de nem ez a cél. Ez csak 32 bites masinákhoz lenne legacyhoz. A 3. partícióba majd teszek egy 64 bites UEFI telepítést szintén grubbal, aztán a /boot/grub mappába belemásolom a /usr/lib/grub/i386-pc mappát és ezután egy grub-install és egy grub-mkconfig -o művelettel bootolhatóvá tehető a 64 bites rendszer UEFI és Legacy körülmények között is. Szóval ezt a hűdebiztonságos rendszert is úgy meg lehet kavarni, mint a habart bablevest. Most újratelepítettem a 32 bitest , ez megint bootolgat. Már elmentettem a grub.cfg fájlt és most megint ráeresztem, hogy frissítse meg magát ...
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70833 üzenetére
Meg tudod gyógyítani. [link] Csak a végén a sudo update-grub helyett sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg legyen.
Ez meg ne tévesszen :mount /dev/[partition used for GRUB] /mnt/boot ezalatt azt érti, hogy abban az esetben , ha van külön /boot partíciód, mert ugye a grub a /boot/grub partícióban van (ez a grub nem az a grub amire eddig gondoltál) -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70821 üzenetére
#70821: Ne a /-be tedd, hanem manjaro telepítéskor simán tedd be az MBR-be ahogy kell, mert az a jó. A manjaro grubja látni fog mindent, csak várd ki azt a pár órát amíg a modprobeokat végig játssza, azalatt nyugodtan megborotválkozhatsz. Én ilyenkor el szoktam indítani a gpartedet, vagy a disks alkalmazást és elzongorázgatok az összes partíciókon meg-meg nézegetem a tulajdoságaikat és közben a grub updater is kap egy pofontot, spint , avagy súgást és hamarabb befejezi a szenvedést. Bootoláskor beszállok a manjaroba és bedugom a cinkelt pendrájvot és erre telepíttetek egy tartalék grubot (sudo grub-install /dev/sd(pendrájv MBR), utána sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg és ezt a pendrájvot ismét elspájzolom. Egyszerűbben szólva nem használok manjarót.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70820 üzenetére
Mindig arra törekedtem, hogy ha manjarom is van, akkor egy tartalék grubot a működő manjaróból egy egy vésztartalék pendrájvra rá grub-install -oztam és ezt elspájzoltam. Ezek után történhetett bármi, tehát egy másik disztró updatelt és emiatt elérhetetlenné vált a manjaró, akkor a tartalék pendrájvos bootolás segítségével becsónakáztam a manjaróra és ott kiadtam a sudo update-grub, vagy újabban a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot. Ezzel meggyógyult mindig minden. Tehát az utolsó szó jogán mindig a manjaró kell hogy kikalapálja magának a grubot, máskülönben a manjaro elérhetetlenné válik.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #70760 üzenetére
Mindig egy friss iso-t kell letölteni. Penre kiírod. Bebootolod. A live módja csak egy gnomos figyelem elterelés. Be kell dugni egy LAN kábelt , vagy wifin felcsatlakozni egy AP-re. A Cnchi telepítő keretprogramot elindítani és szépen sorban kiválogatod, hogy mit szeretnél : nyelv , regió, billentyűzet , ablakkezelő, programcsoportok, felkínálja, hogy kijelölhetsz egy pufferpartíciót segítségkét a letöltéshez ,ezt el szoktam lökni. A repok sorrendjét ráhagyom úgy ahogy a telepítőben van. A legalsó kézi parícionálást választom szokás szerint. Szerkesztgetem a partíciókat és a grub helyét ahogy szoktuk. Megadom a felhasználó adatait. Beadja az összefoglalót és gyia te gyerünk. Online leszedegeti a dolgokat és kész.
Jó, hogy írtad ezt az Endeavour OS-t meg fogom nézni, ha purébb megoldás Arch irányba. Köszönöm!
Az USB-s HDD-re való GPT-MBR hibrid partíciós táblára való telepítés menetét és huncutkodásait is leírom itt, hátha valakit érdekel. Itt GPT-re csinálok egy EFI partíciót (sda1) és az sda2 és sda3 lesz két kb egyforma ext4-es partíció. Majd gdisk segítségével hibrid partíciós táblája lesz. Az sdb2-re telepítem UEFI-ben a fő 64 bites rendszeremet grubbal. Ezután a /boot/grub mappába bele kakukkolom egy korábban Legacyban telepített ugyanilyen rendszerből ellopott i386-pc mappát is. Ezután az sda3-ra telepítek Legacyban egy 32 bites linuxot (linux mint tricia xfce) és siker után kiadom a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsot és ezután már legacyban is el tudom indítani a grub menüből a 64 bites rendszeremet is. Ha közben hasra esik a hibrid rendszer, akkor a gdiskkel ismét hibriddé alakítom, az adatok nem vesznek el , ha szerencsém van. Ha csak az "MBR" butul le és ujra kell bele telepíteni a grubot a Legacy rendszerből, akkor a -force kapcsoló kell a grub-install parancshoz , így szentségelve bár de mekkcsinálja és szidja a blokkokat. Hibrid partíciós tábla esetén a lemezek alkalmazás egy blokk eszközt is fog mutatni. Hát kb így néz ki részemről analfabétául leírva egy USB-s swájci bicska.
-
Laszlo733
aktív tag
válasz
mefistofeles #68785 üzenetére
Az xubuntu -t nem ismerem, de ha a következő parancsokat tudod telepíteni - futtatni, akkor megér egy próbát: os-prober, ntfs-3g, grub-mkconfig és az update-grub
-
cigam
titán
válasz
#10034944 #68192 üzenetére
sudo nano /etc/default/grub Itt a GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFULT="" sorban az idézőjeleken belül de szóközzel elválasztva hozzáadhatod ezt a kernel paramétert.
Ezután a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsal élesíted a módosítást, és a következő induláskor már a nomodeset paraméterrel fog indulni. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #68016 üzenetére
Teljesen mindegy, hogy dekstop vagy laptop. Nem kell HP sem a puskázáshoz, ott a Wiki.
Alap igényekhez rém egyszerű felrakni az Archot. Úgy valóban nehezebb, ha ZFS-t, LVM LUKS titkosítást, RAID-es keverést, vagy hasonlót akarsz, de neked olyan igényeid nem lesznek. Vagy esetleg valami egzotikus hardvered van, amihez úgy kell drivert forgatni.
Nálad úgyis csak annyi fog kelleni, hogy BIOS MBR-es rendszert particionálsz, particiókat felcsatolsz, genfstab, pacstrap base base-devel, majd chroot, abban nyomatod a Wiki szerint sorban a hostname, genlocale, stb. jóságokat, majd zúzod fel benne a pacman -S grub cinnamon felállást, a végén grub-install, grub-mkconfig, adduser, passwd, majd reboot, utána esetleg a systemctl enable franctudjamilyenloginmanager. Mivel nincsenek speciális igényeid, meg a Cinmanó komplett DE, ami függőségnek behúz magától minden szükséges dolgot, túl nagy hibalehetőség nincs.
Akkor nehéz, ha fentebb említett speciális igényeid vannak, vagy nem szabványos gépre akarod UEFI-vel rakni, vagy valami minimalista WM-et választasz hozzá, amelyiknél minden apró-cseprő dolgokról neked kell kézzel gondoskodni. Bár ezek sem olyan lehetetlen kategória, csak akkor kemény, ha 0 tapasztalattal állsz neki, ha nem először csinálod, van némi tapasztalatod benne, akkor ezek sem nagyon számok.
Installert azért nem szabad használni, mert nem fogod tudni miért nem egy. Míg ha te csinálod a telepítést a Wiki alapján, ha valami nem is megy, látni fogod milyen utasításokat adtál ki, meg lehet keresni a hiba okát, újra lehet próbálkozni. Installernél nyomozhatod, hogy Gipsz Jakab milyen szutykot tett bele, amitől nem megy, és ez a rejtvényfejtés összességében nehezebb lesz, mint pure Archot kézzel feltenni Wiki alapján.
Az Arch csak addig tűnik nehéznek, míg egyszer ki nem tapasztalod. Onnantól, hogy egyszer is sikerrel felraktad, és megértetted mi mire való benne, onnantól csukott szemmel is menni fog legközelebb azonos gépen, más gépen is legfeljebb a driverek változhatnak, amit újra ki kellhet tapasztalni.
-
Rimuru
veterán
válasz
hódmaci #67902 üzenetére
Rendszerbetolto szinten lenyegeben nincs dolgod, max egy grub config frissites (hogy ne legyen benne a win) grub-mkconfig.
Torlod a windowsos particio(ka)t, pl gparteddel, es (live rendszeren) hozzacsapod egy(vagy tobb) letezohoz, vagy hozol letre uja(ka)t.
efibootmgr segitsegevel tudod torolni a windowsos efi bejegyzest, ha marad szemet az esp particion azt siman torolheted kezzel (de csak ovatosan, a biztos windowsos dolgot torold - vagy kerdezz elotte). -
gregory91
senior tag
-
csixy
addikt
67611 lewiske:
UEFI esetén ha grubos a telepítés akkor az oké , hogy van /boot partíció, de viszont a Windows által megcsinált EFI partíciót /boot/efi kellett volna formázás nélkül csatolni.
https://wiki.debian.org/GrubEFIReinstall
előfordul mostanában egyre gyakrabban, hogy a sudo update-grub nem működik, hanem helyette ez az eredeti parancs igen:
sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
leviske #67109 üzenetére
Az update-grub az nem biztos, hogy úgy működik ahogy várod. Az valami makró féleség és nem is minden disztrón van ilyen.
Próbáld meg így, ez lenne a "hivatalos" megoldás:
A 30 másodperces playmouth viszont érdekes kérdés. Chakrán annyira gyorsan betölt a KDE desktop, hogy nem is igazán látom a töltőképernyőt.
-
csixy
addikt
Na! Addig eljutottam a Sabayon-csirketalp-gentooval, hogy az útmutató alapján frissítettem a rendszert, sajna ettől a magyarított firefoxom végleg angolra váltott. Már valahogy telepítettem egy játékot, fogalmam sincs, hogy melyik csomagkezelővel, de gondolom, hogy a már beforgatott bináris csirketalpassal. Már bootol Legacy és UEFI vason is a kis USB-s Sony-SSD-m. Arra már rájöttem, hogy a Grub2-t kellett szószerint tolnom az EFI-be és a sudo update-grub helyett itt su, majd grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg káromkodást kell elindítani, hogy mukoggyon ez az izé.
Szóval teccik, de f@ngom sincs még a gentooról (még jó, hogy nem kell olaszul tanulni hozzá). A gentoo tocsik meg halott, vagy én vagyok még túl zöld ott. De még nem adtam fel.Hajrá !
-
ontheground
tag
válasz
ontheground #64790 üzenetére
Tévedtem, a "parttool ${root} boot+" sorok sem kellenek, egyik entry-be sem, megy anélkül is a Windows XP boot. Csak rosszul emlékeztem, hogy allergiás lenne erre.
+1 a terminálnak. Azért ott van cheatnek a Midnight Commander is.
Amúgy grub elrontásra ne a disztrókat szidjátok, hanem az update-grub-ot, kijöhetne hozzá valami univerzális szkript, amivel tudná az összes disztró sajátosságait, egyszer kéne megírni, utána csak reszelgetni. Ubuntun ott a grub-mkconfig, de abban is lenne javítanivaló
-
Flowtation
őstag
válasz
Rimuru #56793 üzenetére
Nos, megoldottam. Gondoltam egyet, rákerestem grub2 csomagra és volt egy grub2-customizer cucc. Ezt felrakva sikerült, lehet a sorrendet állítani, meg alapértelmezett sort is, plusz van haladó is, de abba inkább nem néztem bele. Lehet, hogy Neked vagy más szakiknak ez nem default megoldás, de végül is sikerült. Azt a grub-mkconfigot hol kell keresnem? Fedora alatt nem találtam. Másik disztróból?
(#56800) BoB:
közben ezeket is megtaláltam.
-
Rimuru
veterán
-
cigam
titán
Köszi!
Egy ilyen szottyos napon mi mást csinálna az ember, minthogy linux-ot telepít
Bele is futottam abba a problémába, hogy a grub-mkconfig nem találja a W10-et. Leírások szerint a powercfg -h off segít(ami a hibernálást kapcsolja ki), csak nem rajtam. Pedig a W10 Energiabeállításiból eltűnt a fasboot és a hibernálás lehetősége.
-
Rimuru
veterán
HDD-re koltoztetes leiras, csak visszafele.
Amugy az egesz folyamat roviden:
livecd -> megformazod -> mount ->cp -pr {/mnt/oldroot,/mnt/oldboot,/mnt/oldhome} /mnt/newroot
-> fstab helyrerakas -> (chroot) grub-mkconfig (ha mas hw is valtozik akkor meg initramfs generalas is) -
Rimuru
veterán
válasz
Normi™ #49338 üzenetére
Sorry, my fault.
Utana kell egy grub ujrageneralas:grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Romvr: Akkor jobb a ha tőlem tudod, hogy nem vesztettél semmit. Érdekesnek érdekes, cserébe roppant komplikált a mezei felhasználóknak... talán másoknak is
- pedig jo kis szorakozas osszedobni egy ilyesmit.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék. Tegnap feltelepítettem a munkahelyi gépemre a debiant. Két vinyó van benne, az elsőn a win7 két partícióval, a másodikra ment a deb. Minden ok, annyit "rontottam" el, hogy a grubot az elsőre tettem. Így nem volt meg a választási lehetőség, hogy deb vagy wint akarok-e indítani. Ezért az összefoglalóban leírt parancsot lefuttattam (update-grub, grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg), ami sikeresen megjavította. Annyi kérdésem lenne csak, hogy ha pl kiveszem a második vinyót, akkor okoz ez valami galibát? Gondolom a grub marad mivel az elsőn van. el lehet távolítani a grubot, úgy, hogy a win boot megmarad? Ha másik linuxot tennék fel, a deb helyett, tehát a sdb-re, akkor ez nem fog gondot okozni?előre is köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kkdesign #41554 üzenetére
Igen ez érthető, de azért nem javasoltam ezt, mert azon a ponton ahol elhasal ott még nem kerül képbe az fstab fájl, ahhoz előbb el kell jutni magára az eszközre, na ott hal el a dolog nálad. A látottak szerint megváltozik az eszköz UUID-je, mintha egy fizikailag eltérő eszköz lenne. A UUID pont azért van, hogy ez ne következhessen be.
Egy tippem még van, le lehetne beszélni a grubot az uuid használatáról. Ehhez be kellene lépni chroot-tal a telepített rendszerre, majd az /etc/default/grub.cfg fájlban a "GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=false" sort true-ra állítani. Vagy ha true-val van ott, akkor ki kell szedni az elejéről a #-ot.
A folyamat ilyen egy live arch linux alatt, valami hasonló van nálad is, csak nem ugrik be melyik disztrót raktad fel.
mount /dev/sdbxy /mnt
arch-chroot /mnt
nano /etc/default/grub.cfg (ctrl + o, ctrl + x a mentés és a kilépés a nano-ban)
exit
umount /mnt
reboot -
Rimuru
veterán
válasz
pepe091 #36232 üzenetére
Oké, akkor szépen sorba.
Kell egy működő rendszer (pl live amivel telepítetted).
Mountold fel a partíciókat [link]Nézd meg hogy a /etc/default/grub fájlban szerepel-e ilyen sor és van-e előtte kettős kereszt, ha nincs akkor szúrj be egyet az elejére (ha volt akkor megáll a tudomány)
GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=trueUtána nézd meg a /etc/fstab-ot, hogyha itt nem UUID-ként vannak megadva akkor azt csináld meg
Ezzel meg tudod nézni a partíciók UUID-ját
lsblk -f
Úgy módosítsd a fájlt hogy valami hasonlót kapj (csak az első oszlopot kell megváltoztatni), értelemszerűen a megfelelő partíció helyére a megfelelő uuid-ot másold be
UUID=xxx-xxx-xxx-xxx-xxx / ext4 rw,relatime 0 1Majd chroot [link]
Ha ezek megvannak akkor már a pendriveon lévő rendszer alól fogsz dolgozni.
Generáld le a grub configját
Ellenőrizd a /boot/grub/grub.cfg-t
A fájl második fele fog kelleni, ha ilyesmi részletet látsz benne akkor jó (így erre rá is kereshetsz benne "root=UUID")
... root=UUID=xxx-xxx-xxx-xxx-xxx ....Ha nem uuid szerepel akkor nem tudom mit állítottak el a mintesek.
Remélem érthető lesz ennyi.ui: Amikor elérési utat adtam meg az mint a pendriveon lévő rendszerre vonatkozik.
-
BoB
veterán
válasz
Claude Leon #26410 üzenetére
Lehet neked gy egyszerűbb, de amint lefut egy grub-mkconfig, buktad a beálltást és irhatod át újra. Ellenben ha amott irod át akkor megmarad.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
joecontra #26352 üzenetére
[barricade@barricade ~]$ sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
[sudo] password for barricade:
Generating grub configuration file ...
/etc/grub.d/10_antergos: sor: 21: chmod -x /etc/grub.d/10_archlinux: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
Found linux image: /boot/vmlinuz-linux
Found initrd image: /boot/initramfs-linux.img
/dev/cdrom: open failed: Nem található adathordozó
No volume groups found
done
[barricade@barricade ~]$A billentyűzetet a táblakiosztásnál cseszték el, ez gondolom kernelhiba. Majd a következő verzióban javtják, ha valaki jelzi nekik. Minden kiosztásban egyel kevesebb gomb van, ezért hiányzik a hosszú i-betű.
-
joecontra
addikt
válasz
Fritz Teufel #26349 üzenetére
sudo: update-grub: command not found
Mert Arch családban nem így kell frissíteni a GRUB-ot, hanem így: sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfgnincs hosszú i betű a Chrome-ban, eddig ez sem volt probléma
Erre többen is panaszkodnak újabban, nem disztrófüggő a hiba.Üdv,
J -
BoB
veterán
Itt: /etc/default/grub töröld ki a quiet szót ebből a sorból:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet"Ezután: grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
KDE billentyűzetre meg nem kell magyarázat, ott van a beállítások között. Nekem angolul:
system settings -> input devices -> layouts tab
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Gyermek PC játékok
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Gainward Phantom RTX 4070Ti 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest