- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
hódmaci
senior tag
-
PeeterssoN
őstag
A cég 2018 óta nem használja azt csinálok vele amit akarok.
Valószínű nem volt a főnököm már annak tudatában, hogy le van védve, ezért meg sem kérdeztem mi lehet a jelszó.
"Vendég fiókkal nem is fog engedni semmilyen módosítást a rendszeren."
Ez volt az első gondolatom, amikor szembesültem a frissítés sikertelenségével első inditáskor.
Sajnos a Firefox problémát már nem tudom részletezni; csak el akartam indítani. De szerintem annyi, hogy nem tudott frissülni.
"Egyrészt a Windows-os programokat nem fogja futtatni (Install.exe),..."
Konkrétan chrome-ot akartam telepíteni. Nem tudtam hogy nem lehet. Vagy akkor ez is a vendég titulus számlájára írható.
lev258:
A Windows szimpla böngészős telepítése véletlen hiba; hozzászoktam windows -- windows frissítéséhez. Nyilván szüzen, főleg ubuntura ez nem kivitelezhető!Benéztem.
Most már elindítottam usb-ről nem lesz gond.Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!
-
-Ben-
veterán
Valami a DP->HDMI -nél akadt el először. Meg se mukkant a TV. Majd tegnap sikerült egy hdmi adapterrel működésre bírni, de akkor meg az nvidia settingsben nem tudtam eltalálni a megfelelő felbontást.... A tükrözés egy az egyben nem is sikerült, mindig csak a háttérkép jelent meg. Aztán este jött a gondolat, hogy néha nem lenne rossz, ha a telefont is tudnám tükrözni, így meg a chromecast tűnt a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldásnak a lehetőségek közül...
-
törölt tag
Korlátozott rendszer, erősen. A GUI az szép, reszponzív, egyszerű.
Annak jó lehet, aki tényleg nem látott még linuxot. Majd ha jön az első probléma és a segítség nyújtó nyúlna a megszokott eszközökhöz. Ott jönnek majd a korlátok, meg a csekély számú expert felhasználó, aki tényleg segíteni tudna.
Ezért mondom, inkább gyalu és LM fel. -
-
kovaax
őstag
Fizetős megoldás: https://www.hamrick.com/vuescan/canon_mp140.html
Ez meg egy nagyon régi debian csomag, nem tudom működik-e még: https://th.canon/en/support/0100083701 -
törölt tag
A közel múltban olvastam valahol, hogy Windowsos drájver csomag valamelyik összetevőjéből lett kimásolva a firmware és aztán Linux-on a megfelelő helyre odaadva. Aztán működött. Asszem valami Broadcom wifi volt.
Úgy hogy nem lehetetlen amit keresel.
Sajnos lövésem sincs, hogy hol. Talán a LinuxMint.hu-n. -
kovaax
őstag
Elméletileg benne van az a modul:
https://packages.debian.org/search?suite=buster&arch=amd64&mode=path&searchon=contents&keywords=e1000e.koEz fent van?
https://packages.debian.org/buster/firmware-linux-free -
Karmko
tag
Egy kis pihentetés után újra itt...
Kipróbáltam az általad ajánlott módon, a vers=3.0 -t is odaírva. Így is ugyanazt a hibát dobja. A számítógép nevével a névfeloldás nem működik, az ip-címmel pedig a szokásos mount error(22): Invalid argument
A számítógép nevével nem lehet probléma, hogy a példámhoz hasonlóan van benne kötőjel?Illetve nem lehet valahogy megoldani, hogy egy szervert is(!) csináljak az asztali gépemből, hogy ha elindítom a Windows 10-et, akkor egy linux alapú szerver is elinduljon? Persze úgy kellene, hogy simán Windows alól is elérjem a mappákat megszakítás nélkül, folyamatosan.
Gondolom, egy linux szerver elérésével nem lenne ennyi szívás...
-
peterattila
aktív tag
Most így néz ki. Hogyan nézzen ki módosítás után?
cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/nvme0n1p2 during installation
UUID=4d7b9d45-248e-4536-add9-b5c5087c59b3 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/nvme0n1p1 during installation
UUID=EFB3-2B42 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
LABEL=Data-1 /mnt/Data-1 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
LABEL=Data-2 /mnt/Data-2 auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
-
vmk
tag
Köszönöm a segítséget.
Amikor először bepipáltam GUI alatt, akkor nem voltam benne biztos, hogy az lesz az autologin, mert csak azt írja, hogy "Ne kérjen jelszót...".
Nézegettem máshol (elvileg ugyan úgy Lubuntunál) van egy elhúzható gomb a users menüben aminek a neve autologin, ez nálam nyilván nincs.
Utána csak az /etc/lightdm/lightdm.conf és /etc/lightdm/lightdm.d.conf (ide én hoztam létre fájlokat, amiket a leírásokban ajánlottak) alatti dolgokat piszkáltam, amit viszont a lightdm újratelepítése során töröltem is teljesen (ellenőriztem külön).Egy Emulationstation indul automatikusan bootolás (ill. bejelentkezés) után. Így csak elég lenne a kontrollert rákötni a gépre, de önmagában azzal nem tudok továbblépni a bejelentkezésen.
-
peterattila
aktív tag
Ezt én is látom. De ha kézzel elindítom terminálban akkor látja? Semmihez nem nyúlok, csak indítom az NFS szervert. Működik. De bootkor hibát dob, ugyanazokra a beállításokra. Esetleg később lenne a felcsatolás? Időben hamarabb indulna az nfsd, amikor még nincs csatolva?
-
peterattila
aktív tag
Persze hogy megy, miután kézzel elindítom a service-t. Újraindítottam most a gépet, lássuk mi történik:
showmount -e alpha
clnt_create: RPC: Program not registeredsystemctl status nfs-kernel-server.service
● nfs-server.service - NFS server and services
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/nfs-server.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sun 2020-05-03 18:33:58 CEST; 3min 28s ago
Process: 874 ExecStopPost=/usr/sbin/exportfs -f (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 870 ExecStopPost=/usr/sbin/exportfs -au (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 866 ExecStartPre=/usr/sbin/exportfs -r (code=exited, status=1/FAILURE)
máj 03 18:33:58 alpha systemd[1]: Starting NFS server and services...
máj 03 18:33:58 alpha exportfs[866]: exportfs: Failed to stat /mnt/Data-2/Filmek: No such file or directory
máj 03 18:33:58 alpha systemd[1]: nfs-server.service: Control process exited, code=exited status=1
máj 03 18:33:58 alpha systemd[1]: nfs-server.service: Failed with result 'exit-code'.
máj 03 18:33:58 alpha systemd[1]: Stopped NFS server and services.
Na, ez a bajom. Hol találom az nfs-logot? /var/log könyvtárban nem találom. Kíváncsi lennék mi a bánata van, amikor kézzel indítva kutya baja. -
peterattila
aktív tag
Export list for alpha:
/mnt/Data-2/Filmek 192.168.1.0/24
/mnt/Data-1/Sorozatok 192.168.1.0/24
/mnt/Data-1/Concert 192.168.1.0/24
cat /etc/exports
# /etc/exports: the access control list for filesystems which may be exported
# to NFS clients. See exports(5).
#
# Example for NFSv2 and NFSv3:
# /srv/homes hostname1(rw,sync,no_subtree_check) hostname2(ro,sync,no_subtree_check)
#
# Example for NFSv4:
# /srv/nfs4 gss/krb5i(rw,sync,fsid=0,crossmnt,no_subtree_check)
# /srv/nfs4/homes gss/krb5i(rw,sync,no_subtree_check)
#
/mnt/Data-1/Concert 192.168.1.0/24(rw,sync,no_subtree_check,no_root_squash)
/mnt/Data-1/Sorozatok 192.168.1.0/24(rw,sync,no_subtree_check,no_root_squash)
/mnt/Data-2/Filmek 192.168.1.0/24(rw,sync,no_subtree_check,no_root_squash)
systemctl status nfs-kernel-server.service
● nfs-server.service - NFS server and services
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/nfs-server.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: active (exited) since Sun 2020-05-03 15:28:25 CEST; 1h 26min ago
Process: 876 ExecStopPost=/usr/sbin/exportfs -f (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 875 ExecStopPost=/usr/sbin/exportfs -au (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 5776 ExecStart=/usr/sbin/rpc.nfsd $RPCNFSDARGS (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 5775 ExecStartPre=/usr/sbin/exportfs -r (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 5776 (code=exited, status=0/SUCCESS)
máj 03 15:28:24 alpha systemd[1]: Starting NFS server and services...
máj 03 15:28:25 alpha systemd[1]: Started NFS server and services.
-
vmk
tag
Így néz ki:
[Seat:*]
autologin-guest=false
autologin-user=liska
autologin-user-timeout=0Ezt írtam be több "ajánlott" confgik fájlba, pl a fent említettbe, illetve a
/etc/lightdm/lightdm.conf.d
alá készített 10-autologin.conf és 50-autologin.conf -ba.Ezt is próbáltam, de nincs ilyen fájlom.
-
peterattila
aktív tag
Köszi, már telepítéskor megtaláltam. Az zavart meg, hogy az apt install virtualbox- keresés kidobta a virtualbox-guest-additions-t is, ezért gondoltam, hogy majd ez még kellhet. De nincs rá szükség, a virtualbox menüben ott volt, w10 alatt pedig telepítettem. Így most megy teljes képernyőn, viszonylag alacsony laggal.
-
Hopsz! Lemaradt az extension pack. Szóval a mondat helyesen:Bizonyos esetekben szükség lehet a host rendszerre telepíteni az extension pack-ot.
-
-
Hol írták azt, hogy Linux-on nem lehet fizetős program?
Eddig szokás volt megemlíteni, ha egy körben valaki programot keresett, ha nem tűnt eddig fel, sajnálom. Az lep meg max, hogy gyakorlatilag csak magaddal állsz versenyben ezzel az értetlenkedési bajnokságon. De irkálj csak minél több ilyet, nehogy észrevedd, hogy más többnyire normálisan fogadja, ha kiegészítik a válaszát, főleg ha egy igencsak qrva lányeges elemet érint a témában. Puffogjál csak én kiszálltam.
-
Karmko
tag
Nem az egészet raktam idézőjelbe.
Itt csak azért tettem meg, most pontosan ezt írtam a terminálba... A jelszót aposztróffal, igen.
A parancs kiadása után közvetlenül azt látod, amit linkeltem képen. Nem véletlenül nem görgettem feljebb. Ott már a parancs van a jelszóval...
De itt van egy példával szemléltetve, mit írtam:
sudo mount.cifs //Aladar-PC/Filmek /media -o username=Aladar,password='Jelszót írok'Aladar-PC: az asztali számítógép neve
Filmek: az egyik megosztott mappa
Aladar: a windows felhasználó nevem
Jelszót írok: a jelszavam -
Tudsz praktikusabb ingyenes alternatívát?
Nem, teljesen igazatok van. Erre a kérdésre mit válaszoljak? Egy Linuxos topikban.....
(#72755) Cyrin
Semmi bajom magával a programmal, legfeljebb itt célszerű megemlíteni, ha egy program fizetős, így kiegészítettem a kolléga tippjét. De lehet, hogy én nem értem a Linux meg ezen topik lényegét.
Anno valami akciós módon nekem is megvolt a program, de aztán jött egy teljesen értelmezhetetlen "mostantólennyitfizess" email, ami nem volt összhangban az akciós szöveggel. Innentől kezdve repüljpáva.
Lehet, hogy tényleg feladom egyszer, jobb csak olvasni a topikot.
-
Karmko
tag
Köszi, jót röhögtem a feltételezésen, milyen mappát akarok látni.
Egyébként nem lehet, hogy az asztali gépemhez való jelszóval vannak problémák? Van benne egy hosszú í, és ezzel kapcsolatban ír most hibát:
"Couldn't chdir to ittahosszúíttartalmazószó: No such file or directory"
Ezt a sudo mount.cifs... sor beírása után dobta. -
Szerintem csak csatoláskor ellenörzi az fs állapotát
Az szép is lenne, akkor mi értelme lenne annak, hogy van olyan opció, hogy ne ellenőrizze? Van olyan óriási marhabarom, aki egyetlen alkalommal sem akarná ellenőriztetni? Nincs bizony! Itt a boot-kor történő ellenőrzést lehet kihagyatni a rendszerrel, az 1-es opcióra pedig minden bootkor ellenőrzésre kerül a fs. Én így értelmezem a dolgot, de másképpen qrvára nincs is értelme, nem tűnik ez számodra logikusnak?
Amúgy boot során nem láttál még olyat, hogy leáll a folyamat és javasol inkonzisztencia vizsgálatot? Meg egy részletesebb fsck-t? Lehet, hogy marhaságot írok, akkor javítsatok ki legyetek kedvesek.
-
Laszlo733
aktív tag
HDsentinel:
Examining hard disk configuration ...
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : KINGSTON SA400S37960G
HDD Serial No: 50026B7682699075
HDD Revision : SBFK61F1
HDD Size : 915715 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 34 °C
Highest Temp.: 50 °C
Health : 98 %
Performance : 100 %
Power on time: 97 days, 0 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
Total written: 11.88 TB
The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not
found.
The health is determined by SSD specific S.M.A.R.T. attribute(s): #231 SSD Wear Ind
icator
No actions needed.
A fájlrendszer ext4 -
Karmko
tag
Sajnos újabb hiba.
"[sudo] nevem jelszava:" Beírom a jelszót, majd itt az újabb error:
"mount error(2): No such file or directory
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g. man mount.cifs)"ez a megosztás neve a mappa nevét takarja, igaz?
Tehát ha pl van egy Munka nevű mappám a windows-os D meghajtón, (ami meg van osztva csak olvasásra), akkor ezt írom: //asztaligépneve(vagy ip cím)/Munka -
Karmko
tag
Az elsőre begépeltem a laptopos jelszavam, mire:
"session setup failed: NT_STATUS_ACCESS_DENIED"A másodiknál most ezt írja:
"mount error: could not resolve address for PC-m neve: Unknown error"Feladom...
Az elérési útvonalnál nem kell a meghajtót is belevenni? pl. //gépneve/meghajtó/megosztott mappaAz új változathoz ezt írta:
"mount: bad usage
Try 'mount - -help' for more information" -
Karmko
tag
smbclient -L windowsgépneve parancsra a válasz:
"WARNING: The "syslog' option is deprecated
Enter WORKGROUP\nevem's password:" Kurzor villog, de semmit sem tudok beírni.A másik parancsra jól értettem, hogy úgy kell írni: username=itt az asztali gépemen a felhasználónév,password=ide pedig az asztali jelszó, igaz?
Ha nyomok egy entert, akkor "[sudo] nevem jelszava:" beírom a laptopomon lévő jelszót, és ezt írja:
"Couldn't chdir to /mnt/cifs: No such file or directory"
-
Sőt! Most olvasom, hogy a W10-hez már smbv3 kell, szóval telepítsd a samba-t és menni fog. Nem tudom nemo-hoz van-e samba csomag.
-
Nem dobták 18.04-ben sem, hanem választhatóvá tették, induláskor az volt a default, de sok program nem volt hajlandó elindulni Wayland alatt, Synaptic, Gparted, etc. 20.04-ben is választható lesz szerintem. Vagyis már tudjuk is, májkimiki-től.
(#72675) bobalazs
Az lesz az, nem sokat javult ezzel a helyzet a 18.04 óta sajnos. Halványan emlékszem, hogy a 18.04 első napjaiban is volt ilyen probléma is, amit említettél, sok más mellett persze.
Eszerint a 20.04-nél is hanyagolni kell majd.
-
attka
aktív tag
Ez egy régebbi X220 laptop. A rendszer a win-el megosztva egy msata ssd-n van. 18.3-as Linux Mint-en voltam már elég régóta. A gondok kb 2-3 hónapja kezdődtek. Kb. 2 hete visszaraktam a 18.3-on a régi kerneleket, mert arra is gondoltam már, mert furcsáltam, hogy swap-et is sokszor használja, régen mint ha nem így lett volna. Akkor szerintem jó lett, de csak 1 hétig használtam így, mert nagyobb ssd-re köldöztem 1 hete új rendszerrel a 19.3-al. Most ismét előjött a gond.
A 2TB WD home-ként funkcional és egyben NAS-ként is NFS-en és DLNA-n keresztül is. -
attka
aktív tag
Szia,
Köszönöm a gyors választ. Rendben máshova teszem legközelebb.
SMART adatok is jók:
"Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 140 days, 2 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
The hard disk status is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found and there are no spin up or data transfer errors. No actions needed."Celluloid a lejátszó, de úgy érzem független ettől. Olyan mint ha akkor abban a pillanatban 100%-on menne a winyó és ezért akadozik. Megcsináltam már az FSCK-t is. 1080p flmeknél is, ami szerintem nem olyan nagy bitráta.
Jónak számít az olvasási adata?
-
Necronom
senior tag
ilyenkor orulok a tevedesemnek, am ismet csak koszonni tudom a helpet
igazabol 2 hetig tudnek kerdezni egyfolytaban, mert en ilyen "csakazertis" vagyokdehat nem akarok mar senkit sem felhuzni innen a topikbol, hiszen 2 napja mar csak velem foglalkoztok egyre tobben es bizonyara tele van a hocipotok
no meg masoknak is kell teret hagyni...
-
Alkalmas rá? Igen. Akkor mi a gond?
Az, hogy nem. Pihenésképpen nézd már meg, milyen gépen van fenn a Deepin és milyen hw-ekből van a szerver és mire van használva. Monitor nélküli szerverre a legnagyobb étvágyú Gnome alapú csilivili DE-s disztrót....(ha látóasszonyról van szó, akkor persze nem számít a monitor nélküli DE használat)
Ti vagytok a nagymesterek, nem szóltam inkább.
-
Necronom
senior tag
szuper, koszonom szepen!
Am a kis szervergepemen mostmar tuti, hogy MX lesz
Amig az asztali PC-em jelenleg Deepin futogat, csak mert tetszos nagyon es csak azert akartam feltenni oda is az MX-et, hogy probalgassam.....de sajna a jatekaimba belefulladt igy, hogy a videokartya csak felig van megUgyhogy marad a deepin, bar most talatam egy arch ISO, ami a deepin asztali kornyezettel van osszerakva
Szerintem raprobalkozom az asztali gepemre, hathajobb mit a kinai verzson -
Necronom
senior tag
Nos en tenyleg nagyon kezdo vagyok, szoval koszonom, de ezek nem nagyon mondanak szamomra semmit sem
A driverek az okes, de itt csak nvidiarol esett szo, az meg engem nem erint....
Igazabol az MX az asztali gepemre csak azert akartam, hogy egyforma legyen fent Linuxokbol, mert nagyhirtelen megtetszett - egyebirant ezen a gepen (van eroforrasom) Deepin van fent, amit csak egyszeruen feltelepiettem es kesz, regebben voltak gondjaim a Minttel, de amint valtottam erre es a Radeon RX570 bekerult a Deepinnel minden problemam megszunt...
Most csupan szerettem volna probalgatni az MX-et, hogy a kis szerveremen mar "okos" tudjak lenni
Azon a gepen szerencsere gond nelkul megy....Legalabbis a Live ment, tovabb meg nem volt ra erkezesemamlam talan errol irtal?
- vcard=on - engedélyezi az automatikus videokártya-kezelést
- vcard=off - kikapcsolja i az automatikus videokártya-kezelést
- vcard=menu - a videokártya kezelési menüjének megjelenítése
Megkísérel megoldást találni a dual / hibrid videokártyás rendszerekkel kapcsolatos problémákra, aminek gyakran fekete képernyő az eredménye.hatastalan...
de igy mar legalabb tudtam ertelmezni a postodat, miszerint a fekete kepernyo miatt szoltal hozza
azt meg a radeon.modeset=0 megoldotta -
Dißnäëß
nagyúr
Tegnap tartósan 500-800 Mbit körül lógott a laptop a wifimen, ez nincs messze a kábeles Gigától, pláne úgy, hogy tömörített adatot tolna át (a kábelen lógó workstation gépemre).
250-es SSD, friss szűz mint a hó a W10 install, szerintem ez most nincs 20 Giga. (Nem néztem meg még, mennyi). Szóval elég üres a gép még.
Legális, aktivált W10, nem akarnám bukni egy hülye vírus, vagy hardver hiba miatt, így lementeném most a pucér gépet. Annyira sokat ilyen mennyiségnél nem buknék.
Persze attól függ, mivel csinálom a mentést. Clonezilla átugorja azt, ahol nincs tényleges adat, elvileg. Ha dd-znék, sajna az egész SSD-t be kéne olvasnia, illetve a fájlrendszerben üresnek jelzett blokkok nemnulla (hanem random szemét) tartalmát is felolvasná és tárolná az elkészülendő image fájlban, így ott legjobb tömörítés esetén is (számoljunk egy optimista 60%-al) át kéne tolni ezen a wifin úgy hasra ~140 Gigát.
De tekintettel az említett sebességekre, nem téma a wifi használata. A router ugyanis fent csücsül fejünk felett magasan, az előszobában
szóval macera lenne még ideiglenesen is rádugni a laptopot (csak 1 méteres UTP-m van kéznél).
Szerk: na csak ránéztem. 423-536-867 között billeg a laptop a gyerek szobájában, attól függően, elállom-e az útját a router és őközte, illetve a telóm ugyanezen a wifin lóg-e vagy sem. Ha teló wifi ott (nekem a mobilnet ingyen amúgyis), akkor 867, az meg kellemes már.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
hódmaci
senior tag
Megtetszett ez a CloneZilla.
Megmondom őszintén mindig morogtam, hogy ha elrontok valamit akkor állandóan húzhatom újra a rendszert. szeretek kísérletezni Valamiért ez eszembe sem jutott.
Olyat is tud, hogy a pc-men több rendszer is található amik különböző fájlrendszeren vannak.
Ezt mint leklónozni egy hdd-re ssd-ről és későbbiekben visszaállítani?
Vagyis teljesen letükröz mindent? (partíció kiosztásokat, fájlrendszereket, stb.) -
Dißnäëß
nagyúr
Mindkét választ nagyon köszi
1. tehát menne dd-vel is, ahogy elképzeltem, mondjuk lementeni a gyerek SSD-jét egy gzip-en átkergetett fájlba, majd később nagyobb SSD-re váltás esetén arra visszatolni az image-et szintén dd-vel, + resize és meg is volna.
(W10 van rajta, jómagam linuxon élek amúgy, de ilyenekkel még nem foglalkoztam részleteiben, de gondolom egy bájtról bájtra beolvasásnál és visszaírásnál nem kell, hogy stresszeljen a W10 ezen, max 1 reboot egy full restore után).
2. Clonezilla, már nézem is, kipróbálom mindjárt. (SSH-n keresztül is tud egyből másik host-ra menteni, vagy adjak alá egy NFS-t a linuxomról ?)
-
hódmaci
senior tag
"Partíció leválasztás?"
Inkább szétváléasztásNem enged csak átméretezni a partíciót és azt is csak akkorára (legkisebb) amenyi adat van rajta.
Vagyis kettéosztani nem engedi.pl:
1.5Tb a hdd mérete amin a rendszer található.Ezen van 90% adat
Szeretném ketté osztani mondjuk 60 - 40% de úgy hogy adatok rajta vannak.( Igen tudom... már az elején hasonlóképpen kelett volna telepítenem. de akkor így is megfelelt és ennek már vagy 1- 3/4 éve. vagyis akkor tényleg nem láttam okát. Hogy miért: csak, szép volt a szine)
Tisztában vagyok az adatvesztés veszélyeivel de ha van rá valamiféle mód akkor inkább bevállalom.
-
I02S3F
addikt
Ha egy részletes leírásra lenne szükség...
-
Köszönöm a választ
Ezt nem próbáltam, hanem az alábbi leírás alapján sikerült belőni.
[link]
Crontab -e paranccsal, illetve@reboot kodi --standalone
sor beszúrással.Fogalmam sincs, hogy ez mit csinál, mert linuxhoz tök kuka vagyok, de működik.
Az elmúlt másfél napban a 0-ról már fel tudok mountolni USB pendrive-ot, meg megtanultam, hogyha egy parancs nem működik jogosultság miatt, akkor eléírom a sudo-t és, akkor megy.
-
törölt tag
Hogyan kell felrakni?
ubyegon2: Ez az első parancs, ezt a hibaüzenetet adta:
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
ffmpeg már a legújabb verzió (7:3.4.6-0ubuntu0.18.04.1).
ffmpeg kézi telepítésűre állítva.
python3-gi már a legújabb verzió (3.26.1-2ubuntu1).
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
python3-pip : Függ ettől: python3-distutils de az nem telepíthető
Ajánlja: python3-dev (>= 3.2) de az nem telepíthető
Ajánlja: python3-setuptools de az nem telepíthető
Ajánlja: python3-wheel de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Tudsz segíteni?
A Plex meg fizetős és elég drága.
-
törölt tag
Ez mobil androidra való app. Nekem ubuntura kellene. A gnomecast elvileg megoldaná, de hibaüzenetet kapok:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
python3-pip : Függ ettől: python3-distutils de az nem telepíthető
Ajánlja: python3-dev (>= 3.2) de az nem telepíthető
Ajánlja: python3-setuptools de az nem telepíthető
Ajánlja: python3-wheel de az nincs telepítésre megjelölve
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Tudnátok segíteni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Apple MacBook
- Elstartolt az AMD munkaállomásokhoz szánt platformja
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- EA Sports WRC '23
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Gyermek PC játékok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest