- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- VoLTE/VoWiFi
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
-
mr_knight
senior tag
-
mr_knight
senior tag
válasz
Jester01 #1381 üzenetére
Ezt megcsináltam, de még mindig nem jó !
Ezen a gépen a hálókarinak ( eth1 ) azt adtam meg, IP címnek, hogy 192.168.0.1 és MASZKnak 255.255.255.0 az átjárót azt üresen hagytam. És az alapértelmezett átjáró az a eth0, ami a net.
Valamit elszúrtam talán ?
XP-n könnyebb egy csepett nekem !
-
maxthor
tag
válasz
Jester01 #1348 üzenetére
Nem viccelek
Ezek szerint az én gaimommal volt valami gebasz. Mert tényleg nem tudtam úgy belőni szegényt hogy a partnereim csoportokra osztva jelenjenek meg a gaim fő ablakában.
Egyébként tényleg csúnyácskanem ócsárolni akarom, és nem is akarok értelmetlen vitákba belemenni. És végkép nem akarok senkit megbántani...!
Én spec még arra a ''butaságra gondoltam, hogy állandóan megnyitotta egy két partneremet, tálcára, de az nem is irt semmit
Lehet hogy valami noname verzióm lett volna...
Nembaj, Kmess Powa, Respect Gaim -
qwertly
addikt
válasz
Jester01 #1146 üzenetére
Szia lennél szives segitenni mert úgy látom,hogy vágod a témát ha szépen megkérlek egy abszolut kezdö linuxosnak.A gondomat a Suse togyikba felvettetem de nincsen válasz ugy-hogy bekopizom ide mert sok kérdésem lenne.Tehát a kérdésem ez volt: Üd minden linux gurunak 1 kis segitséget szeretnék kérni.Több linuxal probálkoztam volt ahol a videó kártyát volt ahol a modemet nem tudtam használni.Most újra neki neki estem a témának.Fent van a gépen a suse 9.3 nagyon szép a felülete de csak gond van vele.Az internet nem megy,a Terratec 600 TV kártyát nem ismerte fel,Audigy 4 hang kártyát nem ismerte fel,az alaplapra integrált Marvell-Yukon háló kártyát nem ismerte fel a video kártyához leszetem az nVidia honlapjárol a drivert nem tudtam telepitenni.A rendszer ki@lassan indul ell és még ezek után lenne 1 kérdésem hogyan tudnám beállitanni,hogy be bootoláskor a XP induljon ell alapértelmezetként ne a suse.Csak ennyi gondom van a linuxal ha valaki segitenne nagyon megköszöném de ha lehet ne egy mondatba hanem úgy-hogy olyan is megtudja értenni akki windozon nött fell.Elöre is köszi a segitséget.
-
ngabor2
nagyúr
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #1133 üzenetére
de init 1 esetén alapból root leszel, a bin/mount múködni fog... utána a /usr felcsatolásával a passwd is.
már csak azt nem értem, hogyhogy nem húzza fel a rencer hirtelen azonnalisággal betöltés során a /usr partíciót?az a /etc/fstab érdekes lehet...
azért a shadow kézi szerkesztésétől inkább eltekintenékegyszer emiatt kellett (vagy így volt kényelmesebb) újrahúzni egy frissen telepített rendszert. nekem úgy tűnt, hogy függ a felh. névtől a titkosítás. pedig asszem nem kellene.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Jester01 #1131 üzenetére
és a / partíción milyen alkönyvtárak vannak? egy pár, a /-től el nem választandó kt azért van, ezt ''illik'' betartani. az egyik ilyen a /bin, amiben ott a mount, vagy a bash. boot során a pprompt-hoz, hogy az induljon (a grub szintaxisát nem ismerem), és akkor rootként vagy benn.
vagy runlevel 1-en indítani, és akkor szintén root leszel, passwd-vel be tudod állítani a jelszót.
(először azt akartam írni, hogy a /usr-t nem szokták különválasztani. aztán rájöttem, hogy demondjuk meglátásom szerint a sudo-nak inkább a /bin-ben lenne a helye, mert rendszerközeli parancs, még akkor is, ha userek használják...)
-
emitter
őstag
válasz
Jester01 #890 üzenetére
te nem is tudod, mennyit segítettél (legalábbis nekem)! Thx
azért valamit eddig is sejtettem abból, amiről az írás szól, de ez így kitűnően összefoglalva sok mindent megvilágított, bevallom, a vizuális példák is nagy szerepet játszottak ebben
úgyhogy félig-meddig megértem azt a fogadtatást, amiben a kezdőket részesítik a tapasztaltak, azért annyit megegyeznék, hogy attól még h ihazuk van, azt meg lehet higgadtan is mondani, kb úgy ahogy te tettedegy link többet ér, mint ha oldalakon keresztül flémelgetünk, h kinek van igaza
mindemellett azt gondolom, hogy nem haszontalan dolog segíteni a kezdő linuxosokat, mert lehet, h ha nem is rögtön, de előbb-utóbb megkedvelik a Linuxot, megértik a célját, értelmét és rászánják az idejüket, hogy tényleg kiismerjék a működését
én is szeretném ezt tenni, de mivel most hirtelen nincs annyi időm (és még kedvem sem) hogy manuálokat olvassak, saját magam tanuljam meg a legalapabb dolgokat is, ezért inkább itt kérdezek, mert úgy vélem, h akad valaki aki leírja ezeket nekem, még ha nehezére esik is és legszívesebben kioktatna...
pl. most a legelején nem szívesen olvasgattam volna arról oldalakat h hogyan kell fordítani, konfigurálni egy progit, mivel létszükséglet volt h legyen pl egy Firefoxom, megkérdeztem itt, hogyan tudom felrakni (a windózt ugyanis letöröltem, és kellett a NET)
aztán idővel (ezt most látom így, lehet h megváltozik a véleményem) jobban belebújok a leírásokba, és mindent megteszek azért, hogy én magam jöjjek rá a probléma megoldására
ha nagyon nem megy egyedül, természetesen újra idejövök, de addig is tanulok minden egyes próbálgatással
szóval, csak bíztatlak, h minden kezdőnek legalább linkeld be ezt az irományt, tuti h teljesen máshogy fognak a dologhoz hozzáállni -
emitter
őstag
-
emitter
őstag
válasz
Jester01 #834 üzenetére
ilyen nincs:
egy kis részlet az etc-ből
drwxr-xr-x 2 root root 80 2005-12-28 19:26 ldap
-rw-r--r-- 1 root root 79054 2006-01-10 14:37 ld.so.cache
-rw-r--r-- 1 root root 49 2005-12-28 19:26 ld.so.hwcappkgs
-rw-r--r-- 1 root root 3296 2005-05-27 11:54 lftp.conf
-rw-r--r-- 1 root root 19 2005-05-16 12:12 libao.conf
drwxr-xr-x 2 root root 72 2006-01-03 18:36 libgda
mod: az nem jó megoldás ha bemásolom ezt a libet egy olyan könyvtárba, hol tutira keres?
[Szerkesztve] -
emitter
őstag
válasz
Jester01 #832 üzenetére
emitter@LAPTOP:/usr/lib/ICAClient$ ldd wfcmgr
linux-gate.so.1 => (0xffffe000)
libXm.so.3 => not found
libXp.so.6 => /usr/lib/libXp.so.6 (0xb7f4e000)
libXpm.so.4 => /usr/lib/libXpm.so.4 (0xb7f39000)
libSM.so.6 => /usr/lib/libSM.so.6 (0xb7f32000)
libICE.so.6 => /usr/lib/libICE.so.6 (0xb7f19000)
libXmu.so.6 => /usr/lib/libXmu.so.6 (0xb7f04000)
libdl.so.2 => /lib/tls/i686/cmov/libdl.so.2 (0xb7f01000)
libpthread.so.0 => /lib/tls/i686/cmov/libpthread.so.0 (0xb7eef000)
libc.so.6 => /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6 (0xb7dc0000)
libXt.so.6 => /usr/lib/libXt.so.6 (0xb7d72000)
libX11.so.6 => /usr/lib/libX11.so.6 (0xb7cb2000)
libXext.so.6 => /usr/lib/libXext.so.6 (0xb7ca5000)
/lib/ld-linux.so.2 (0xb7f6d000)
libXau.so.6 => /usr/lib/libXau.so.6 (0xb7ca2000)
libXdmcp.so.6 => /usr/lib/libXdmcp.so.6 (0xb7c9d000)
a másiknak a kimenetével most inkább nem szemetelném össze a totyikot
de nekem az az érzésem, hogy nem az usr/X11R6/lib-ben keresi azt a so.3 fájlt, hanem mindenütt máshol, persze nem találja...
hol kéne átírnom vmit, hogy megtalálja? -
emitter
őstag
válasz
Jester01 #830 üzenetére
emitter@LAPTOP:/usr/X11R6/lib$ ls
libMrm.so.3 libUil.so.3 libxf86config.a libXm.so.3.0.2 X11
libMrm.so.3.0.2 libUil.so.3.0.2 libXm.so.3 modules
aztán
emitter@LAPTOP:/usr/X11R6/lib$ ldconfig
ldconfig: Can't create temporary cache file /etc/ld.so.cache~: Permission deniedemitter@LAPTOP:/usr/X11R6/lib$ su
Password:
root@LAPTOP:/usr/X11R6/lib# ldconfig
root@LAPTOP:/usr/X11R6/lib# ldconfig
rootként sem ment... -
emitter
őstag
válasz
Jester01 #814 üzenetére
root@LAPTOP:/home/emitter# mount -t smbfs -o workgroup=OTTHON,username=vmi,password=xyz,debug=4 //192.168.1.100/F\$ /home/emitter/CSALAD_F
mount.smbfs started (version 3.0.14a-Ubuntu)
added interface ip=192.168.1.102 bcast=192.168.1.255 nmask=255.255.255.0
Connecting to 192.168.1.100 at port 445
8632: session request ok
Serverzone is -3600
8632: session setup ok
8632: tree connect failed: ERRDOS - ERRnoaccess (Access denied.)
SMB connection failed
root@LAPTOP:/home/emitter#
ebből ki tudsz hámozni vmi hasznos információt?nem akar működni... csak a 'C'-t tudom mountolni, ezt az 'F$'-t nem
-
emitter
őstag
válasz
Jester01 #801 üzenetére
smbmount: megpróbáltam kihámozni a lényeget a parancs leírásából, de visít!
nem is igazán értek minden opciót a mount parancsból:
-mi az h smb-user/jelszó? ez a wines gépnek egy felhasználója?
először ezzel próbálkoztam:
root@LAPTOP:/home/emitter# mount -t smbfs -o ip=192.168.1.100 workgroup=OTTHON guest
Could not resolve mount point guest
aztán guest nélkül:
root@LAPTOP:/home/emitter# mount -t smbfs -o ip=192.168.1.100 workgroup=OTTHON Usage: mount -V : print version
mount -h : print this help
mount : list mounted filesystems
mount -l : idem, including volume labels
So far the informational part. Next the mounting.
The command is `mount [-t fstype] something somewhere'.
Details found in /etc/fstab may be omitted.
mount -a [-t|-O] ... : mount all stuff from /etc/fstab
mount device : mount device at the known place
mount directory : mount known device here
mount -t type dev dir : ordinary mount command
Note that one does not really mount a device, one mounts
a filesystem (of the given type) found on the device.
One can also mount an already visible directory tree elsewhere:
mount --bind olddir newdir
or move a subtree:
mount --move olddir newdir
A device can be given by name, say /dev/hda1 or /dev/cdrom,
or by label, using -L label or by uuid, using -U uuid .
Other options: [-nfFrsvw] [-o options] [-p passwdfd].
For many more details, say man 8 mount .
root@LAPTOP:/home/emitter#
nem tudom, mit kell még megadni... nem írná le valaki, mit adjak be neki, h működjön?
-az xp-s gépen meg van osztva mondjuk a C meghajtó 'C' néven
-a linuxos gépre mondjuk a /home/emitter/-be akarom mountolni (de ez tökmind1)
-adott az xp-s gép ip-je
ezeken kívül mit kell még opciózni?
köszi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Beszámítás! Apple iPad 11 2025 128GB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged