- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- 65 órányi zenét ígér az Audio-Technica új TWS fülese
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
-
törölt tag
válasz
#68216320 #80372 üzenetére
A tp-t engedd neki, az a driverek miatt kell. Pedig jobb lenne a latest isoból indulni és onnan kezdeni a gubanc oldozást.
A snap csomagok meg automatikusan frissülnek. Nem tudom ez a libc6 nem-é valami snap-al is bekavar.
Install után nézel egy fdisk -l kimenetet. Az mutatja a snap csomagok loop-device foglalásait is. -
törölt tag
válasz
#68216320 #80355 üzenetére
Na, felraktam egy Ubuntu 20.04.2 iso-t. Semmit nem állítottam, még update sem volt.
Synaptic szerint ugyanaz a verzió különbség van. A libc6 fent van azonnal 9.2 verzióval, de a libc6-dev csak 9 verzióval érhető el. A kényszerítést megpróbáltam visszatenni 9 verzióra, de nem csinálja meg. Egyetlen függőséget jelez csak, hogy érinti, engedtem neki, de nincs eredmény. A 9.3 verzió ötletem sincs hogy honnét jöhetne. -
válasz
#68216320 #80314 üzenetére
[Régi Opera verziók]
Jelenleg a 79xxx főverzió fut, én a legutolsó 78xxx-et töltöttem le és a .deb fájlon kéttkatintással felül is írta azaz downgradelte az új verziót.
Azonnal megjelent a panelen hogy az Opera frissülne, ezt kikapcsoltam a tükör bejegyzésbe, kikommenteltem./etc/apt/sources.list.d/opera-stable.list
Majd vissza lesz kapcsolva. -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #80315 üzenetére
Mindegy, hogy EFI vagy nem. A normál viselkedés az, hogy amikor egyedüli rendszerként kerül fel, akkor rejtett módban működik a Grub. Azt hiszem, az Esc-et kell nyomogatni bekapcsolás után (régen a Shift-et kellett) és előjön.
Tanács a jövőre nézve: Nvidia kártya esetén mindig érdemes a nomodeset-et használni. Hosszú évek tapasztalata ez már. -
törölt tag
válasz
#68216320 #80314 üzenetére
Na, közben annyi, hogy a Deepin telepítőt nem kell safe módban indítanom, ha a grub-ba beírok egy "nouveau.modeset=0" paramétert a sor végére. Mondjuk ez sem egyszerű, mert minden karakterre 2-3másodpercet kell várni. De tudjuk be a régi kernel-nek.
Viszont a feltelepített rendszer grub-ját (EFI mód) képtelen vagyok boot közben elővarázsolni, hogy beírjam a paramétert, hogy legalább elinduljon és fel tudjak tenni egy nvidia csomagot.
Hogy a csudába lehet EFI indítással előhozni a boot menüt?? -
válasz
#68216320 #80301 üzenetére
Opera gondra reagálva.
Operáéknál mostanába nem stimmel valami, szerintem a fejlesztőrészlegen több pálinka fogy mint kellene
Nálam és a környékemen is több Linnuxon döglődik az Opera a legutolsó frissítés óta, valamint meghalt a H264 lejátszás is.
Én kerestem kb. 1 napig megoldásokat de nincs, ezért downgradeltem az Operát egy főverzióval előttire, majd letiltottam a frissítését.
Valamikor 1-2 hónap múlva érkezik az újabb főverzió upgrade, akkor majd engedem neki a frissítést.
78..... verzióra álltam vissza és minden tökéletes. Próbát nálad is megérne. -
törölt tag
válasz
#68216320 #80304 üzenetére
Deepin-t a hétvégén nézegettem, másik FT hozta fel. Azt is megnézheted, még lehet tetszeni is fog. Hosszú távú tapasztalatom nincs vele, de szépen össze van rakva.
Ha bármelyiket választod is, a telepítés végeztéig húzd le mindegyik lemezedet, ami nem kell. Csak a tesztelős ssd maradjon aktív.
Az EOS6-nak kicsit fura a telepítője, nem vészes. De el lehet kutyulni a dolgokat.
A Deepin meg saját megoldású backup partíciókat is csinál. Érdemes rábízni a telepítést teljesen és odaadni az egész lemezt. -
törölt tag
válasz
#68216320 #80301 üzenetére
Megpróbálhatod a következőt, szerintem VBoxban.
Felraksz egy ElementaryOS 6-ot (latest Ubuntu LTS az alap), Pantheon desktop. Majd erre még teszel egy Cairo Dock-ot. Így kb.az lesz amit leírtál.
Én most EOS6-on vagyok és feldobtam a CD-ot, azért javaslom. Azért kellene VBoxban, hogy össze tudd rakni és ne kelljen feleslegesen telepíteni élesben.
EOS6-hoz még kell a PantheonTweak progi, Synaptic is.
Lőttem egy képernyőképet, alul és felül a Pantheon panelje és dock-ja. Oldalt meg a CairoDock látható.
[link] -
Sonja
nagyúr
válasz
#68216320 #80067 üzenetére
Dehogy csak Steam-hez lehet használni. Bármilyen játékkal használható, akár a Steam-en belül is. Felveszed a játékot a listára (Add a game -> Add a non-steam game, angolul használom a Steam-et), majd beállítod neki a Steam Play-t. Vagy használhatod a Lutris-t is, és abban is lehet a Protont használni. Vagy persze ott van a DXVK+Wine, ha "régebbi" játékok kellenek (DX11 és alatta). Én is a Lutrist használom minden játékomhoz (ebbe beletartozik a "csúnya verziós" játékok is).
-
-
válasz
#68216320 #79413 üzenetére
Gyakorlatilag két dologtól függ nekem a linux distro választásom jelenleg:
- függőleges taskbar használattal DE elérhető legyen, könnyen telepíthetően (mint Unity esetében vagy ubi20.04 gnome3 alapbeállításban) (jelen gépeim esetében az erőforrás igény sem számít)
- deb csomagkezelő (megszokás és sok innen-onnan package miatt)Akkor kivételesen meg merészelem még egyszer említeni a Mint Cinnamon-t.
-
válasz
#68216320 #79401 üzenetére
nincs lehetőséged a telepítés idejére biosba letiltani a Wines lemezt?
Minden gondod megoldódna.
Vagy próbáld ki hogy a manuálisan létrehozott, megfelelően felcímkézett (flags) EFI partícióra tedd kézzel a mellékelt képen látható fájlokat és a grub.cfg-be írd át a megfelelő UUID-t.
Nekem így simán megy 2 gépen az Ubuntu, mindkettő EFI és az egyik ráadásul egy egzotikus mini pc állatfajta, kikerülhetetlen Win loaderrel és 32 bites UEFI-vel.
Ha megpróbálod, átküldöm zippelve a mappa tartalmát. Bár minden levadászható a netről de így egyszerűbb lenne.
-
growler
őstag
-
leviske
veterán
válasz
#68216320 #79377 üzenetére
Elnézést kérek a bele vauvauzásért, de amennyiben csak shell kiegészítők miatt akartad felrakni a Tweakst, akkor már más csomagot kell keresni. Talán még pont a 3.38-al jött, hogy a kiegészítőket már a gnome-shell-extensions csomag kezeli. A Tweak tools már csak a témák, betű stílusok és a titelbar gombjainak a menedzselésére van igazából.
Bár mondjuk a
gnome-shell-extension-prefs
annak is kell. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79387 üzenetére
Felejtsük most el a gparted-et. A telepítőben a Valami más/Egyéb/Kézi/Manuális (nem tudom, most épp hogy nevezik) opciónál tudsz particionálni, illetve megjelölöd, melyik partíció lesz /, /home, ... Ezen a képernyőn kell az EFI partíciónak megadni a "flag"-et, hogy a te szavadnál maradjak. A partíció fájlrendszerét választva van olyan opció, hogy EFI partíció. Tudomásom szerint ezzel azonosítja be onnantól. A rendszerbetöltőt pedig mindig lemezre, ne EFI partícióra tedd. A Mint-nél variáltak ezzel pár éve, akkor sem értettem.
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79382 üzenetére
Ugye manuális/kézi particionálást szoktál választani? Mert ott lehet (kell) EFI partíciót kijelölni, nem a rendszerbetöltő helyének választásánál.
Új hardvernél sajnos várni kell, ez mindig így volt, bár valamivel már jobb a helyzet. Így marad a rolling nálad, vagy a korábban ajánlott kernelfordító segítség. -
válasz
#68216320 #79377 üzenetére
universe repo fenn van?
Menj végig ezen: Install Gnome Tweak Tools on Ubuntu 20.04
Ja most olvasom, hogy ez 21.04m de mindegy, annál is ugyanez lenne a helyzet, ha nincs univ repo.
Egyébként nem gnome-tweaks, hanem gnome-tweak-tool a csomag neve, ez is okozhat gondot!
sudo apt install gnome-tweak-tool
Ha marhaságot írnék, bocsi! Nincs jó ideje Ubuntum.
-
BoB
veterán
válasz
#68216320 #79361 üzenetére
"Én pedig azt hittem azért, mert a hosszú távon támogatott azt jelenti, hogy funkcióbeli frissítés nincs, de biztonsági, kompatibilitási és bug hibajavítás van. Persze csak magamtól gondoltam így, de akkor ezek szerint nem."
Jól gondoltad, pont ezért nincs frissebb kernel, mert az funkcióbeli frissítés. A régi kernelhez jön biztonsági és hiba javítás.
-
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79355 üzenetére
Mint írtam, azóta nincs mozgás. Láttam róla egy hibabejelentést, de az se tűnt túl aktívnak. Persze a korábbi rendszereken se megy, nem csak a 20.04-en.
Az 5.8-asból és talán az 5.11-esből is van néhány, ami még jól lett fordítva. De persze elesel a hibajavításoktól. LTS-nél félévente érkezik új kernel verzió HWE ágon (20.04.3 augusztus, 20.04.4 jövő február).
Nálam Ryzen 4800 5.8-assal vagy 5.10-essel megy, már nem emlékszem. -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79348 üzenetére
Pár hónappal ezelőtt elkezdték a mainline kerneleket 20.10-es libc-vel fordítani. Azóta mindegyik hibát dob 20.04-esen és nem úgy tűnik, hogy vissza akarnák csinálni. Szóval se a direkt módszer, se a külső szoftverek nem működnek.
Szerk.: Magamnak meg nem fordítom le, ott még nem tartok.
leviske: Már nem emlékszem, hogy végül kernel szinten orvosolták vagy Grub paramétert ajánlanak még most is. Annak idején sokat írtak a Ryzen problémáról. -
-
-
-
-
válasz
#68216320 #79216 üzenetére
Konkrét nevet, gyártót nem tudok, én küzdöttem hónapokig és nekem is Evolve lett a nóta vége.
A 25ezres Avermedia tunerem, mindent tud, ami csak létezik, analóg, dvb-c-t-s, fm radio, dab, hardveres digitalizálás, külső eszközről is stb. az meg el van téve a fiókba mert csak Winre van driver.
Hogy ez a gyártó hibája, nos igen de ez azokat, akik ugyanebbe a cipőbe járnak nem érdekli. -
válasz
#68216320 #79155 üzenetére
Ahogy látom, ebben mindent megtalálsz, ami most szükséges! A cron valóban 16.04-ig volt default, azóta systemd timers van a fstrim-hez is, mivel utóbbi a default Ubuntuknál, érdemesebb is azt állítani, minek fusson kettő egymástól függetlenül?
Ez meg érdekességképpen, látványosabb így állítgatni:
-
BoB
veterán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#68216320 #79152 üzenetére
Csak pár tipp fejből, mert anno volt pár köröm a cron-al. Csinálj egy .sh bash script fájlt, majd a szokásos #!/bin/bash alá tedd bele parancsodat (de teljes elérési úttal, ez fontos), a végére meg a
> \home\valaki\valahol\log.txt
mezőt.A crontab -e paranccsal meg tedd be a .sh fájlodat, szintén teljes elérési úttal.
-
válasz
#68216320 #79138 üzenetére
Sokan nem hiszik el, OMV topikban a Tg is urban legend-nek gondolja, ettől még létezik, transmission-daemon egy CPU szálat használ, itt is említik és valakinél azt olvastam, hogy 200 mbps/500 mbps bővítés után találkozott azzal a jelenséggel, amit most gigabites bővítésnél tapasztaltál.
itt is feltünik a dolog:
transmission-daemon contains 4 threads, but only 1 of them is really works. (a linket nem bogarásztam végig, szóval lehet kiderül, hogy nem is így van....) -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79127 üzenetére
Én általában a Deluge-t használom, de most elindítottam egy Ubuntu 20.04 ISO letöltést a transmission-gtk-val. A letöltés sebessége volt, hogy 20 MB/s fölé ment (Digi Gigabit van nálam). A 4 mag százalékos összterhelése néha kiadta a 100-at, de egyenként a legnagyobb érték ~40, átlagban ~20 volt (a Transmission-t bezárva ~17). A transmission, mint folyamat, max. 18 %-os CPU terhelést csinált a Rendszerfigyelő szerint. Eközben futott egy Firefox és a deluge is a háttérben (utóbbiban nem volt aktív letöltés). HDD, ext4.
Remélem nem hagytam ki semmit. A használt rendszer az aláírásomban (5.4-es HWE kernellel). -
válasz
#68216320 #79129 üzenetére
Kipróbáltam nálam, h terheli a procit a qbittorrent:
11 MiB/s a letöltés (nem tudom miért ilyen lassú éppen...)
973 qbittor+ 20 0 1930416 607088 17696 S 22.3 7.6 51:34.37 qbittorrent-nox
model name : Intel(R) Core(TM) i5-3470T CPU @ 2.90GHz
szal ez egy 4/4-es proci és azt eszi meg 20-25%-ra
htop-al nézve 1 szál / mag teker 20-25%-on ha ez érdekes -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79129 üzenetére
Megnéztem az alaplapod leírását. Ez egy laptop processzor rárakva egy mini-ITX lapra. Nálam ennek az asztali testvére van, egy 5350-es APU, szintén mini-ITX (a wikipédia szerint is "testvérek"). Valamivel nagyobb órajellel bír. Este megnézem, hogy nálam letöltéskor mennyire terheli a processzort. Nálam egyébként komplett grafikus felület van.
Az egyik, amit ki szoktak hangsúlyozni, hogy gyors letöltéseknél a HDD szűk keresztmetszet tud lenni. Arról pedig semmit sem tudunk, hogy egyébként az adott torrent szerverről milyen sebességgel tudsz letölteni (ez eléggé eltérhet az internetszolgáltatód által rendelkezésre álló sebességtől-ennek persze a CPU kihasználtsághoz nincs köze). -
lev258
veterán
válasz
#68216320 #79127 üzenetére
Nem értek a témához, de egy valamit tisztázzunk.
Egy adott program képes lehet multicore működésre (ha úgy írták meg), ami azt jelenti, hogy egyes komponensei (részprogramjai) más CPU magon vagy szálon futnak. De ennek semmi köze nincs a torrent szálakhoz.
Én más irányban indulnék el, ha keresgélnem kellene. -
törölt tag
válasz
#68216320 #79112 üzenetére
Az más, az már képes lehet tehermentesíteni a procit (nem ismerem a Dell cuccait), kérdés, van-e értelme beiktatni egy esetleges hibaforrást, ha másra úgysem használod a gépet...
Hardver hiba esetén mekkora a szopás, az megint más kérdés...
A pindurci tapasztalatom a témában a HighPoint cuccaival van, kb. 100 évre visszamenően tudják az új kártyáik a régebbiek konfigját felnyalni, szal az nem akkora szopacs, de hogy a Dellnél mi a felállás arról fogalmam nincs... -
Ueda
senior tag
válasz
#68216320 #78724 üzenetére
Nem tudom, hogy laptopokon lehetséges-e csökkenteni a fogyasztási keretet (bios). Nálam asztali gépen, ha leveszem 5 W-ra a fogyasztási keretet, akkor 800 MHz -nél feljebb nem megy a frekvencia (i5-6500) terhelés alatt sem. Lejjebb sem, azaz fix 800 MHz-en megy ilyenkor.
-
válasz
#68216320 #78724 üzenetére
Utolso bekezdesre,
Opera, Foxi, van Send-to smplayer, mplayer, vlc plugin amivel 2 kattintassal kuldheted a yt. videot a kedvenc mediaplayaeredre.
Es igy a procihasznalat es egyebek ennek az optimalizalasatol fog csak fuggeni, pl. en smplayerrel fhd es hevc videokat 20-40% procival nezek igy.
Ja, a proci egy 6W tdp nudli celeron. -
Ueda
senior tag
válasz
#68216320 #78719 üzenetére
Közben látom, hogy van egy "csomó más" is : (1) [https://ostechnix.com/cpu-power-manager-control-and-manage-cpu-frequency-in-linux/]
(2) [https://ostechnix.com/improve-laptop-battery-performance-linux/] -
Frawly
veterán
válasz
#68216320 #78550 üzenetére
Így tudod véglegesre állítani. Ez egyébként megint olyan, amit pálcika WM-en könnyebb, vagy csak 1 sor az ~/.xinitrc-be, vagy a WM conf fájlába, vagy a WM autostart scriptjébe. Vagy-vagy, attól függően, hogy milyen WM, vagy az ember használ-e login managert. Ugyebár mennyivel könnyebb 1 sort valamibe beleszerkeszteni, mint ezt a fentebb linkelt tortúrát megejteni. Ezt nem hiszi el uby, hogy nem mindig az a felhasználóbarátabb és a jobb, ami látszólag szép grafikus, ikonos, kényelmesnek tűnő elsőre, hosszú távon nagyobb szívás lehet vele, mint egy minimalista megoldással.
Bár ha Wayland sessionben van az Ubuntu Gnome, akkor csak a grafikus beállítások között lehet valahogy fixálni a felbontást, mert akkor a X.org--hoz készült megoldások működésképtelenek lesznek, se xrandr, se xorg.conf, se xinitrc nem fog működni, mert a Wayland egész máshogy működik, van rá xrandr-t helyettesítő progi is. De ha most nálad működött ez az xrandr sor, akkor csak elég automatikus indulásra betenni az ezen sort tartalmazó scriptet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Trollok komolyan
- Kerékpárosok, bringások ide!
- ZIDOO médialejátszók
- Egérpad topik
- LEGO klub
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! ASRock Z390 i7 8700K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB Zalman i3 Edge Seasonic 650W
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged