- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Huawei P30 - kell ennél több?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- iPhone topik
- Az Exynos 2600 az első 2 nm-es mobilchip
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #80203 üzenetére
Maximálisan egyetértek. Egy régebbi MSI notiba pakoltam anno WD blue 3D-t és láttam (de tényleg), hogy megröccen. Olyat, amit a WD nem csinál. Utólag dertült ki, hogy csak SATA2-őt tud a chipset.
De megláttam és ez a lényeg.
Szóval a nagy ajánlásokba bele kellene írni, hogy SATA3 vezérlőnél kevesebbet tudó chipset-ek okozhatnak meglepetéseket. -
V.Stryker
nagyúr
válasz
ubyegon2 #80140 üzenetére
Bocsánat, ha nem részletezem ki személyenként a választ, de csak ki mazsolázzátok.
Szóval a Mint jöhet végülis. Hogy Edge kell-e? Hát 5. generációs intel procis Dell E7450 noti, szóval nem hiszem, hogy nagy kaland.
Partícionálás: Szóval csak egy / -t hozzak létre és kész?
Mennyire jó manapság a Wine? A munkahelyen egy windows alapú ügyviteli szoftvert használunk, amit muszáj lenne futtatni, anélkül nincs értelme áttérnem.
-
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #80019 üzenetére
A htop parancsra csak annyit közölt hogy nem található, de telepíthető, és azt is leírta hogy hogyan. Ez marhajó, telepítettem is a paranccsal amit felajánlott és működik is. Nekem ez új a windows csak beint "old meg hülye gyerek" itt meg még segít is, ez nagyon tetszik.
htop
SwaponsMost már látom hogy ott a zram 2x983,3M, szóval végül is sikerült a művelet. Köszönöm a segítséget.
Értem, nagyjából. A Synaptic fent van alapból,de nem mertem piszkálni.
Azt hiszem most jöhet egy kis partíció rendezés a Gperted-el, ha esetleg kerül valami erre a kis gépre az ne a "rendszerpartición" legyen. Hol kezdjem? Mert nekem semmire nem akart reagálni.
-
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #79995 üzenetére
Ilyenkor mi van?
Nincs plusz sor, de ha le lefuttatom(javítsatok ha nem megfelelő a kifejezés) a "sudo apt install zram-config" parancsot, akkor azt írja hogy már kész....(reboot után vagyunk)
Mi baj a Szoftverközpont-al? Azt hittem az a legegyszerűbb és biztosságosabb út a telepítésre, legalábbis nekem ez jött le a "miért érdemes linuxot használni" szövegekből. -
-
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #79983 üzenetére
Akkor jó, nem piszkálom. Annyit akartam hogy lecsippentek egy 20-30 gb a végéről valahogy, ha olyan van a gépen azt oda tudjam rakni hogy meglegyen.De még nem jöttem rá hogy kell, a Gparted-el próbálkoztam.
Szoftverkezelőn keresztül letöltöttem a zram-ot de nincs változás ha beírom a "ini -p" parancsot. Nem kell azon valamit állítani?
Az a középső gomb emulálás működik ,de Chrome alatt nem jön elő.
growler: nem szeretem a firefox-ot, chrome-al próbálkozok jelenleg is. -
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #79975 üzenetére
(A gyári HDD-t lehúztam) Szűz SSD + egy Mint mate-es pendrive, lunix live(remélem jól írom) alól indítottam a telepítést. Próbáltam kézzel particionálni, de nem jöttem rá hogy hogy kell, végül rábíztam a telepítőre.
Status update: közben érkezett 4db 2gb os modul, 2 samsung 2 Hynix
mind2 márka egy kétoldalas és egy egyoldalas. Kipróbálta mindet, csak a kétoldalas samsung ami elindult, hála az égnek az Elpidával is működik(az csak zárójelben jegyzem meg hogy mind a 4 ramon volt egy HP-s matrica, csak mint slussz poén)
De végül összejött az a 4gb ram, most a 4k yt-videó fut úgy mint a 1080p-s a 2gb-al.
Kérdés, 4gb-al is ajánlott a fizikai RAM szoftveres tömörítése a zram-config?
Továbbá, be lehet valahogy kapcsolni azt a funkciót hogy a görgő kattra előjön a 4 irányú navigációs "gomb" és a weblapokon elég valamelyik irányba eltolni a görgetéshez a kurzort, nem kell görgetgetni? -
válasz
ubyegon2 #79975 üzenetére
Hasonlo volt nalam, egy mbr lemez es egy gpt hatter adatlemez.
A Manjaro telepito a gpt lemez miatt mindenaron az efi telepitest eroltette annak ellenere hogy en az mbr ssdre telepitettem.
Addig eroszakoskodott mig oke, rahagytam, erre csinalt az adat gpt lemezen egy efi particiot (termeszeresen ugrott 1TB adatom).
Nem valami ilyesmi van a kolleganal is? -
Mustármag
őstag
válasz
ubyegon2 #79818 üzenetére
Remélem hogy jó lesz.
Az a yt alkalmazás jól hangzik.
Értem
Néztem, de most nincs vagy több mint a rá szánt keretem :/
growler
Az első pendrive amit választottam nem bootolt, de a második már igen, volt hang, és net azonnal, a vezetéknélküli bill+egér is gond nélkül működött, az egyetlen dolog ami fura volt hogy az ablakok késve mozogtak az áthelyezésnél. De minden jól működött. Kicsit interneteztem vele azzal se volt gond, de csak egy ablakkal. -
Vasti74
senior tag
válasz
ubyegon2 #79801 üzenetére
Tényleg, ha kevés a memória, akkor keveset fog cache-nek használni ;-)
Ha nem böngészik egyszerre több lapon, és pláne több böngészővel, simán lehet, hogy elfér a 2GB memóriában - nem tudom, rég láttam már számítógépet 2GB memóriával.
Amúgy meg ha egy jó SSD-n van a swap, az sem nagy gáz, ha belekóstol néha a rendszer ;-)
-
Kazakovian35
kezdő
válasz
ubyegon2 #79688 üzenetére
Nem is tudom, miért irtam IdeaPad3-at, teljesen karakteridegen tőlem hogy nem a részleteket közlöm, hanem egy semmitmondó adatot. Azért keresek amúgy lightweight disztrót (függetlenül attól, hogy elvinné a masina akármelyiket), mert nagyon minimalista vagyok és agyfrászt kapok a bloattól, vagy attól, hogy olyan dolgok vannak a rendszerben, vagy olyan csilli-villi dolgokat csinál, amikre nekem semmi szükségem. Ha meg lenne hozzá az agyam, simán text alapú OS-sel szórakoznék, de hát bölcsész vagyok, nem kompjutermágus.
Intel Core i3-1115G4 3.0
8GB DDR4
256GB SSD
Intel UHD Graphics
Nézegetem amúgy közben, amiket írtok és köszi a tippeket is hozzá. Talán kicsit furcsának tűnhet, de valamiért nagyon megakadt a szemem a Zorion OS Core verzióján, szóval a következő kirpóbálás valószínűleg az lesz. BleachBit-et mindenesetre hanyagolom a repertoárból most már, elég sokan beszéltetek ellene (illetve az ellen hogy az én tudásommal nem szabadna bántani ilyen dolgokat), ezt meg is fogadom. -
-
válasz
ubyegon2 #79677 üzenetére
"Azért a Bleachbit-et erőltettem, mivel a kolléga konkrétan azt rakott fel és mi arra mondtuk, hogy felejtse el!"
Valóban felejtse el mert tudni kell mi mit fog majd takarítani, mi is van konkrétan a meghatározások mögött.
Ahhoz meg valamennyi kis tudás már szükséges.
Igazat kell adnom I02S3F kollégának a Bleachbit használatában.
Nem ajánlom.
Illetve dehogyisnem de haladóbb felhasználóknak. Félhaladóknak, akik terinálba lusták de nagyjából tudják mit is csinálnak."No meg gondolom neked is feltűnt, mennyire nem is vagyok kekec már annyira, mint fénykoromban!"
Igen. De csöppet sem hiányzik...jó ez így.
Mindenki öregszik sajnos. -
anorche1
őstag
válasz
ubyegon2 #79674 üzenetére
Billentyuzet, eger es a wifi drivert tartalmazza a kernel, nem kell semmit csinalni, tobbnyire.
A arch install amit kuldtel meg szerintem nem jo. Mbre rendszert telepit, megsem emlitve az efi modot.
fdisk helyett cfdisk egyszerubb.
pacstrap /mnt base base-devel - es a linux es linux-firmware hol marad?
Plusz systemd-networkot hasznal, az meg max asztali gepen jo, ahol nincs wifi. Inkabb networkmanager vagy connman.Az angol arch wikit celszeru kovetni, ott minden szepen lepesrol lepesre le van irva. Ha meg egy nagy DE -t hasznal, akkor nagyon hibazni se lehet, mert fuggossegkent felpakolnak mindent.
-
válasz
ubyegon2 #79662 üzenetére
"Ez a bugyuta Stacer....no mindegy, annyit majd megtennél, hogy összehasonlítod a root joggal indított Bleachbit opcióival?"
Megtörtént.
Nem fair a meccs mert a bleachbit felveszi a böngészőket is, azok gyorsítótára simán 1-2Gb is lehet. Nem pipáltam be mert ezeket jobb magukból a böngészőkből intézni manuálisan.
Valamint egy vagon olyat is belevesz amiket én nem szoktam takarítani, bash előmények, fájlkezelő előzmények stb. Amiket én intézek ha kell, de nem szoktam törölni, jól jön sokszor.A Stacer lehet bugyuta de nekem tökéletes. Igaz a package cache meg az app cache törölhető lenne a csomagkezelőből is, viszont a logfájlok is néha takarításra szorulnak.
"ezeréves XP-t hozod fel példának, de ma már nem azt a WInt használják ám a népek, nem tudtad"
Főnök görgessen feljebb, a Win 10-em éppen 7 éves
És köszöni jól van pedig az is gyilkolva van rendesen.
"Az meg, hogy ragaszkodsz valamihez, mert rugalmatlan vagy egy alternatívát megismerni, inkább egy apró programhoz Wine-t használsz.."
Nemnem, nem egy hanem kb. tucat apró portable programhoz és 5-6 csak Wine alatt futó régi játékhoz is kell a Wine. Ezek olyan gyöngyszemek amik zömmel már Windowsra is letölthetetlenek de Linuxra sose voltak.
Pl. az eredeti első Mario windowsos változata (nevess ki, igen Mario), a Bejeweled régi verziója , az Angry Birds első, szerintem legjobb és reklám és korlátozás nélküli teljes verziója és még pár ilyen.
Ilyenekkel játszogatok, homo infantilis...A Linuxos natív PS emulátor egy rakás ... nemmondom micsoda, az Epsxe viszont jobb mint a Wines.
Ha már játék. -
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #79648 üzenetére
Esetleg megoldás lehet az, hogy menü-szerkesztővel eltávolítja a menüből adott alkalmazást adott fiókban. A terminálból való indítás kiküszöböléséhez meg létrehoz alias-t és hozzá adja adott felhasználó .bashrc jéhez.
Ez utóbbi nem nehéz, de nem kezdőknek való feladat!
Szerk. : Szoktam türelmetlen lenni, amikor felteszek egy kérdést és egy idő múlva kapok választ. Most látom, hogy jó ötlethez idő szükséges!
-
Kazakovian35
kezdő
válasz
ubyegon2 #79646 üzenetére
Köszi az ExifTool-t. A Mint Cinnamon disztrót is lehet, hogy kipróbálom, ez, meg a Pop!_OS volt a kettő amiről azt hallottam, hogy nagyon kezdőbarátok, különösebb indok nem volt a Pop mellett, ehhez nyúltam először.
Magát a felhasználói fiók létrehozását értem, ami kicsit homály egyelőre, hogy hogyan állitom be hogy egyes applikációkat csak bizonyos felhasználók tudjanak használni. Szóval az általam most adminként letöltött programokat egy ujonnan létrehozott felhasználó hogyan fogja nem tudni használni, de még nem nagyon ástam bele magam egyelőre az igaz.
-
válasz
ubyegon2 #79584 üzenetére
Ok, csak azt nem értem hogy 1 évig jól működött, majd kb. 5 hónapja behalt. És ez az összes gépemen egyszerre lett, ezután a friss telepítéseknél is ugyanígy működik. Mintha nem tudná a szerverről, gondolom ez is az OpenWeathert használja, leszedni csak a hőmérsékletet.
Passz.
Köszi az eddigieket. -
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #79525 üzenetére
(intel T2600: Physical Address Extensions 32-bit Instruction Set 32-bit)
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #79483 üzenetére
Illesztőprogram kezelő. Synaptiic, Terminál - ezek csomagkezelők.
A tárolókból töltik le/telepítik a kívánt csomagokat.
Net kapcsolat nélkül hogy érik el a tárolókat ?
Más a helyzet, ha egy alkalmazás .deb telepítőjét átviszed egy net nélküli
gépre, és azon a Gdebi-vel vagy a dpkg -i vel telepíted. -
Schiano
tag
válasz
ubyegon2 #79462 üzenetére
Hosszan nyomva a wifi kapcsoló ugyanazt csinálja, mintha röviden nyomnám.
Hálózatra csak a sokat mondó No connection jelenik meg.
Szerk.:
growler: ha azt a rusnya laptopot olyan helyre viszem, ahol lefuttatom ezt a két parancsot, aztán visszaviszem a gazdájának, egészen véletlenül nem kell újra kezdeni? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #79415 üzenetére
Mint Cinnamon-ban hogyan tudok "függőleges taskbar"-t csinálni. (Még mindig nem tudom mi a hivatalos neve)
Fotókon alul látok taskbar-t. Én olyat szeretnék, mint uborkában a gnome3 vagy unity a bal oldalon. (Unity indítónak hívja)Más:
Hogyan lehet megtiltani, hogy elinduljon vagy akár végérvényesen kipusztítani a "Frissítéskezelő"-t. Piszok idegesítő, hogy a leglazább beállításnál is pár napont cseszeget, hogy van valami frissíteni való. Csak elindítom a gépet, még "apt update" sem volt, de már a képembe nyomja magát.
Majd ha érdekel ránézek terminal-ból és ott is fogok frissíteni.
[kép] -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #79417 üzenetére
A Cinnamon amúgy nem a Gnome2-ből jött? Vagy valamit benéztem?
A sok Mint után asszem a másik laposra feldobom az endeavouOS-t Plazmával, de a Mint-et meghagyom főrendszernek.
Valakinek van valamilyen tapasztalata, vagy hasznos tanácsa ővele kapcsolatban? Az Arch vonalon még nem jártam, kíváncsi vagyok "mi van a másik oldalon"!
(Hopperkedni nem akarok, csak némi tapasztalatszerzés/tanulás céljából tenném fel.) -
moongoose
őstag
válasz
ubyegon2 #79375 üzenetére
Igen.
Rákattintok, de nem pipálja be hanem azonnal eltűnik.
Ezt a végtelenségig lehet játszani.
Szerintem hazaviszem azt ráengedem az otthoni wifi-re, egy újratelepítéssel.
Asszonykám laptopján ahogy felraktam a Mint-et, azóta hibátlanul működik.
Ezért nem értem, ennél miért nem. -
leviske
veterán
válasz
ubyegon2 #79301 üzenetére
Na az openSUSE-s kirándulásomnak a hétvége alatt vége lett, így telepítettem egy ubit. Az alapértelmezett beállítások szerint a biztonsági frissítések automatikusan települnek. Szóval mégsem lehetetlen, hogy a rendszer frissítette. Majd a 90->91 váltásnál igyekszem figyelni és ellenőrizni a logokat.
#79299 moongoose: Ezt egyébként terminálon keresztül csinálod, vagy grafikus alkalmazásból?
-
válasz
ubyegon2 #79286 üzenetére
Nem kicsi 21GB?
Probara eleg de ha rendesen belakom, 2-3GB swapfile, meg a nyuves snap, csak az maga 7,5 G nalam. Pedig csak 5 szoftver miatt kell ami nincs csak snapiba de jott veluk a fel internet.
En 40 gigat szoktam, ezen elfer barmi. Meg a W10 is ha karbantartom.Frissitesre KDE Discovert hasznalok, roppant latvanyos guija van. Szamomra eleg informativ is.
-
válasz
ubyegon2 #79281 üzenetére
Most látom, hogy a 90-es FF-ről van szó sorry. Az meg most ugrott elő, gondolom nem minden nap frissítgetek, de ami a lényeg, nem önállósította magát Mint 20.1-en a FF:
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
firefox firefox-locale-en firefox-locale-hu librados2 librbd1
5 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 63,3 MB.
A művelet után 1.039 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] n
Megszakítva.
ubyegon@Mint-C-20:~$ apt list --upgradable
Felsorolás... Kész
firefox-locale-en/ulyssa 90.0+linuxmint1+uma amd64 [frissíthető erről: 89.0.2+linuxmint1+uma]
firefox-locale-hu/ulyssa 90.0+linuxmint1+uma amd64 [frissíthető erről: 89.0.2+linuxmint1+uma]
firefox/ulyssa 90.0+linuxmint1+uma amd64 [frissíthető erről: 89.0.2+linuxmint1+uma]
librados2/focal-updates 15.2.13-0ubuntu0.20.04.1 amd64 [frissíthető erről: 15.2.12-0ubuntu0.20.04.1]
librbd1/focal-updates 15.2.13-0ubuntu0.20.04.1 amd64 [frissíthető erről: 15.2.12-0ubuntu0.20.04.1]Más megközelítés...
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #79084 üzenetére
Szeretném a Mintet, de az a baj, hogy a hangminőség az alatt valami katasztrofális nálam. Vállalhatatlan. Ahogy olvasgattam régi probléma ez bizonyos hardverkonfigurációk és Mint esetén. A fellelhető megoldásokat végig próbáltam, de nem segített és így előbbieket figyelembe véve (hogy már konkrétan 6 éve jelenlévő gond), elengedtem a disztrót a notimon. Asztali PC-men az van, ott remekül megy.
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #79076 üzenetére
Ez volt a működő megoldás! Hálásan köszönöm!
Leszedtem a iio-sensor-proxy csomagot és megoldódott. Már nem sötétül el a kijelző loginnál.
Neked is nagyon köszönöm tordaitibi az eddigi segítséget!Azt nem mondom, hogy nem lesz még nyomozgatós probléma, mert van még 1-2 megoldandó dolog hardver szinten.
-
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #79071 üzenetére
Szóval kirántja maga alól rendszert ha úgy van, aztán bootkor szól, hogy hát izé, ez meg az hiányzik. Ok. Természetesen root userként törölgetek.
Amúgy korábban valaki ajánlotta a The Linux Command Line c könyvet, elkezdtem végigjátszani. Azt kell mondjam nagyon jó cucc, minden sora arany -
Doky586
félisten
válasz
ubyegon2 #78984 üzenetére
Ismétlem: Nem szeretném szétszedni se most se minden frissítésnél a gépet.
Te mondtad hogy ez csak szétszedéssel törölhető a menüből és minden frissítésnél visszajön ha nem húzom le..
Hogy ez másképp nem megoldható az meg az én hibám."a választómenü késleltetési idejének csökkentése"
Most 0 hova csökkentsem még..?vadkörte:
Nekem is külön eszközön van: a win7 ssd-n a linux hdd-n van. -
lck
senior tag
válasz
ubyegon2 #78971 üzenetére
Szerintem, sok mindent elengedhetnél a füled mellett ! Legyél lazább és toleránsabb, még ha nehéznek is érzed !
Sokszor csak elriasztod a windowstól idemenekülő delikvenseket.
Úgy is frusztráltan érkeznek ide, aztán jön egy mogorva megmondóember, aki minden szavukba beleköt - KÉSZ -
Penguin95
senior tag
válasz
ubyegon2 #78949 üzenetére
Nem is tudtam, hogy ajánlott blogot írni ahhoz, hogy ne baszogassák az embert egy olyan dologért, amit szíve joga eldönteni. Még akkor is ha nem akkora bölcs mint te vagy, hanem csak "nokedli". De legyen, itt egy rövid blog csak most, csak neked:
Nem pártolom azt a mentalitást, aminek hála a systemd és annak gazdája mindenben is ott akar lenni. Talán ezt még az is megteheti, aki nem terminállal állítja be a napi ébresztőjét, pláne ha vállalja, hogy emiatt nehézségekbe ütközhet a későbbiek során.
A magyar dolgot gondolom a haladó topikos, eddig még nem találtam olyan alternatívát, ami ingyenes, tud magyarul (nekem megfelelne az angol, de a család többi tagja minimálisan se beszéli), könnyen kezelhető, és elérhető linuxon részre értetted, mivel itt erről szó sem esett. Van egy rossz hírem, nem emiatt halogattam eddig az AnyDesk kipróbálását, de ezt a jelek szerint még nem tudod, pedig ez elvárható lenne egy olyan ismeretekkel rendelkező embertől mint te.
nopara, csak ennyi lettem volna ebben a topikban, szerencsére rajtad kívül mindenki más képes volt arra, hogy időt és türelmet szánt a problémáimra, amiket nekik köszönhetően meg tudtam oldani. Nekik köszönöm még egyszer. És mielőtt blogot kérnél arról is, miért ezt a stílust választottam a válaszomhoz: Nem szeretem, mikor nincs egyensúlyban az általam, és a másik fél által képviselt stílus. Én úgy gondolom, hogy ezelőtt a hozzászólás előtt nem voltam tiszteletlen veletek, és igyekeztem nem játszani az eszem. -
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #78960 üzenetére
Tudom, hogy a 21.04 része, de egyszer kb 1 hete sikerült feltelepítenem egy leírás alapján 20.04 alá is. Ezt keresem és egyszerűen már szét túrtam a google-t de nem lelek rá megint.
Azt sikerült kigesztenyéznem, hogy power-profiles-daemon a csomag. Csak még azt nem, hogy 20.04 alá miként varázsoltható fel. -
tobias40
veterán
válasz
ubyegon2 #78715 üzenetére
Semmi gond,nem haragszom,a kérdéseim alapján joggal gondolhattad hogy teljesen hozzá nem értő vagyok,,(ez a linux-ra igaz is)
Pastebinrre sosem kellett még feltennem semmit csak infokat olvastam róla meg leírásokat a nas-omhoz a konténerek telepítéséhez.(úgy értetttem file-t kell feltenni ,olyan lehetőséget meg nem találtam)
Egyébbként kihagyom a virtualboxot hamarosan mert gyenge hozzá ez a laptopom és írtó lassú így,ezért majd a win10 mellé rakom fel az ssd-re a kiválasztott linux disztrót is... -
tobias40
veterán
válasz
ubyegon2 #78712 üzenetére
Ne aggódj menni fog,TB.levelezőt is beállítottam már 3 fiókkal és megyek szépen tovább...
Virtualbox-ot itt ajánlották én nem akartam feltenni és megtanulni de azt is kezdem már érteni,nem fogok miatta többet kérdezni de a topicjában nem válaszoltak és ezért kérdeztem meg itt!
Egyébbként jó ötlet volt hogy ajánlották a virtualboxot,mert így bátrabban próbálhatok ki több disztrót is.
Gondolom mindenki elkezdte valahol és én 56 éves fejjel kezdek neki,de nem félek és megtanulom olyan szinten amire nekem van szükségem.Biztos nem én leszek a linux guru,ettől nem kell félnie senkinek.
A win-el is így kezdtem 25 éve és elég jól elvagyok vele az itthoni hálózatot is magam menedzselem 30-40 eszközzel,és még sok minden mással is ... -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #78521 üzenetére
Én a kezdőt úgy értettem, hogy Linuxban kezdő. Itt nem számít semmilyen data science, meg SQL. Ezeket hiába tudod, ha nem régóta használsz még Linuxot, és csak az alap userfriendly DE-s megoldásokat ismered, akkor bizony kezdőnek számítasz. Ez ilyen. Mondom, ez ilyen műfaj, hogy csinálni kell, meg szokni folyamatosan. Először, mikor belekezd, nem sok fogalma van róla senkinek. Eleve az időbe telik, amíg az ember Linuxon le tudja vetkőzni a windowsos beidegződéseket, aztán jönnek ezek a userfriendly beidegződések elhagyása, mikor már az ember kiismeri magát terminálban, shellben, érti hogy épül fel a rendszer, stb.. Ez olyan műfaj, hogy még a haladók is állandóan tanulnak benne valamit, ha találkoznak új megoldással, trükkel, mert annyi minden van, hogy nem lehet sose mindent tudni róla.
Ugyanez igaz a híres linuxos youtube-erekkel. Már éve óta ontják szinte napi szinten a linuxos videókat, és egyszerűen nem tudnak kifogyni a témákból a mai napig, minimális önismétléssel, de mindig új dologgal tudnak foglalkozni. Mindig van egy aktuális téma, egy új megoldás, új nyelv, új akármi, amiről tudnak új anyagot kitolni. redditen is mindig előjönnek új dolgok, olyanok, amikről az ember még nem hallott.
Nekem pl. mostanában ez a Pipewire új. De pár hete a különböző shell-ek jelentéséről tanultam újat, mikor feszegették, hogy nem ugyanaz a /bin/sh-re symlinkelt shell, mint a default login shell, meg különbség van a script shell és interaktív shell között, ezeket pl. én korábban összemostam, és hasznos új infó volt.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #78516 üzenetére
A topik címe linux kezdőknek. Nem linux desktop kezdőknek.
Majd szerinted haladó topikba kellene menni egy olyan triviális dologgal hogy egy scriptet hogyan kell elindítani? (Csak egy hasraütős példa). Vagy egy szerveren egy service-t elindítani?
Haladó beállítások persze, de azért minden piszlicsáré dologgal felesleges haladó topikba írni.
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #78468 üzenetére
khm.... na erre inkább nem mondok semmit
Manapság a legtöbb routert "hülyebiztosra" csinálják, vagyis, automatikusan felismeri és konfigolja a hálózatot pár alapadat megadása után. Én ezeken túlmenően is szoktam barkácsolni a routerben, szóval nemcsak 3 lépés nálam a műveletfecus: nemtom, de nem is fogom szétkapni.
csixy: ha arra gondolsz melyik firmware esetén történt a téglásítás, a dd wrt felrakása közben/után nemtom. Egy biztos, hogy az oridzsinále firmware se hajlandó visszatelepülni, így valószínűleg esélytelen a helyreállítása. Mindegy végülis, megvan az új router, ezt meg majd ha több időm lesz kalapáccsal helyrerakom
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #78461 üzenetére
Szerencsére azért tisztában vagyok jópár dologgal a routerek terén, egyedül a márka az, ami némi gondolkodást igényel TP-Linkben nem bízok, Linksys drága. Maradt az Asus és a Netgear
Mondjuk nálam 5 eszköz van, abból 3 wifi, 2 kábel. Plusz azért 55 m2 lefedéséhez pont alkalmas
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #78456 üzenetére
Nagyon is jó a Netgear, 2 év alatt nem volt vele problémám. Most is csak az szól ellene, hogy az anyagi helyzetemhez képest mit tudok perpill megengedni és a 40k-t jelenleg sokallom. Egyébiránt megvan a kiszemelt példány, dél körül megyek is érte.
Vazze, te kémkedsz utánam?
érdekes, hogy totálisan figyelmen kívül hagyták a kérdésem, szóval inkább nem is írok oda -
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #78454 üzenetére
nem adom fel könnyen, ráment 2,5 napom, csak ezzel küzdöttem
mindent IS megpróbáltam, többek közt az általad linkelt cuccot is, de sajnos maradt a tégla. Uh. most nézelődök új router után. Eddig az Asus és/vagy Netgear lesz a befutó, utóbbi viszont elég drága mulatság.
-
szucstom
őstag
-
mtomi95
senior tag
válasz
ubyegon2 #78413 üzenetére
Pedig aki nem magyar disztribúciót használ az szégyellje magát!
Ha eltávozik fekete párduc akkor ott lesz még az UHU-Linux!!! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺
Amúgy mennyire igaz! Fekete párduc. Black Panther…
[Nekem erről ez jutott eszembe!] Pont az nyitja ki a száját akinek nem kellene…
Nem használtam egyiket sem, de legalább az UHU-nak már névről és kabaláról van köze az országhoz.Engem amúgy nem érdekel, hogy egy rendszer magyar e vagy sem.
Most Mint-et használok és innen tudtam meg, hogy ír! Semmit nem változtat a nézeteimen.
Amúgy akikben ennyire dúl a hazafiasság az Windows közelébe sem megy ezek szerint!A kínai modellt kellene követni! Kiadni egy teljesen irányított, kémkedő Nemzeti Operációs rendszert!
Ahol mondjuk az Orbán Viktoros hátteret sem lehetne megváltoztatni és minden órában jönne a maradjanak otthon és társai, értesítések. -
UserX
addikt
válasz
ubyegon2 #78324 üzenetére
Kezdem feladni!
Esetleg ajánlanátok valami pehelykönnyű, magyar nyelvű másik disztrót?
Cél: Firefox (az 'internet') és pasziánsz. Ennyi.
Előre is köszönöm!
Ezt a Synaptic-ot már én is kikerestem, de az általam kipróbált módszerekkel nem sikerült telepíteni!
Alapvetóen nincs baj a Sparky-val kb. 20 perc a telepítése csak ez a pár dolog zavar!
Hiányzik a programok telepítése/eltávolítása és az autorun kezelése. Vagy csak én vagyok Win-hez szokott láma és nem találom.... -
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #78273 üzenetére
Jogos. Nekem nem tűnik fel, mivel anno csak PC-n játszottam
Nekem előbb volt "sárgakazettásom", mint C64-em. Kellemes emlékek fűznek hozzá, így évente egyszer előkerül az emulátor.
A Mednafen pedig ennek a rövidítése: My Emulator Doesn't Need A Frickin' Excellent Name!
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #78256 üzenetére
Tudtommal most is van GnomeOS. Egy referenciadisztró, amin Gnome-ot lehet tesztelni. Lehet mindennapi disztrónak is használni, csak nehézkes és nem ajánlott. Vanilla Gnome-mal szállítódik. Természetesen full extrásítható.
Ilyen lenne a Cinnamon is, azt is szétkutyulnák a disztrók: ha használnák. Mert jelenleg a Minten kívül alig használja 1-2 másik. Míg a Gnome-ot szinte mindegyik. Az Xfce se egyforma a disztrók között, kutyult az is.
Emulátorból sok van. Nem csak Nintendo, hanem az összes megjelent mainframe, mikro, játékkonzol, home micro, stb. megoldásra van, nem csak Commodore, meg Amiga, hanem PS1-től elkezdve Dreamcast, Xbox, régi IBM mainframe-ek (1401-360), 8080-as és Z80 procis gépek, amit csak el tudsz képzelni, klasszikus Mac, régi x86-os XT-AT gépek, stb.. Majd nézd meg egy Retroarchot, vagy Retropi-t, hogy milyen rengeteg féle emulátor van rajta, még ilyen játéktermi gépek is (arcade). Elég sokan játszanak ilyennel, mert ezekre volt egy csomó szoftver, játék írva, amit nem hagynak veszendőbe menni.
Ezekkel egész retrócsatornák foglalkoznak a YouTube-on, ezekkel a régi gépekkel, régi játékkonzolokkal, emulátoraikkal, stb.. Szinte bármilyen ilyen régi eszközre gondolsz, biztos lehetsz benne, hogy van emulátor hozzá. Teljesen mindegy, hogy milyen régi gép, 10-70 évvel ezelőtti.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #78258 üzenetére
Sok fajta van Debian vonalon, sőt meglepődtem, mikor a saját tárolóban is találtam 3-4-et.
(Egyébként Mednafen a neve amit feltettem, van frontendje is, és több systemet tud emulálni pl. NES, SNES, Sega stb. Nem mellesleg a RetroArch-ba is beletettek 1-2 core-t belőle.) -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #78252 üzenetére
Igazából ha elérsz egy szintet, akkor a disztró mindegy. Bármelyiket be tudod konfigolni ugyanolyanra, hogy ugyanaz legyen fent, ugyanúgy működjön, ugyanúgy nézzen ki. Onnantól a disztrók már csak abban különböznek, hogy
1) milyen rendszerben frissülnek (kiadás alapú, fél rolling, full rolling)
2) mennyire frissek
3) mennyi csomagot érsz el hozzájuk
4) esetleg zárójelesen az initrendszer milyen alatta, de ez egy szűk réteget leszámítva nem sok embert foglalkoztat.Meg attól is függ, hogy kinek mi a legjobb disztró, hogy mire használja a gépet. Te pl. elég erős, de régi, Intel IGP-s üzleti notikat használsz, hagyományos windowsos szemléletű klasszik desktop DE-vel, Gtk-ökoszizstémával, nem játszol, stb.., ezért neked a Mint Cinnamon jön be a legjobban, mivel annak pont ez a műfaj áll testhez, ilyen gépre és felhasználásra van tervezve. De azt felejted el, hogy ezzel nincs mindenki így. Vagy mert nagyon új hardvere van (legújabb Ryzen proci, legújabb dedikált GPU-k), vagy mert játék vagy fejlesztés miatt kellenek neki a friss verziók, friss libek, vagy mert unja már a windowsos hagyományos DE-s életérzést, és valami frissebbre, másabbra, modernebbre, stb. vágyik (mac, tablet filozófia, tiling, stb.).
Ez a GRUB is olyan, hogy sok disztó megszokásból beleerőlteti. De a sima, titkosítatlan, ext4 partíciókat használóknak teljesen felesleges, ez kb. a userek 95%-a. Persze én megértem a disztrókat, ők általánosságban gondolkodnak, gondolnak arra az 5%-ot kitevő extrém userrétegre is, akik szoftveres titkosítást, RAID-et, LVM-et, egzotikus fájlrendszereket használnak (bootolásra is), így nekik meg kell, így inkább benne hagyják, biztos, ami biztos alapon benne legyen, hogy ha kell, akkor ne a usernek kelljen saját magának ezzel vergődnie.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #78232 üzenetére
Már pedig a Gnome szinten minden disztróban átkutyult. Talán még a GnomeOS, meg vanilla Arch-ra felrakott vanilla full Gnome az, amiben nincs kutyulás, de az meg sok felhasználónak túl fapad lesz, se addonok, se témák, se extra konfigurálási lehetőség, csomó hiányzó tool, stb.. Épp ezért a legtöbb Gnome-os (meg KDE-s) disztró nem áll meg a vanilla minimumnál, hanem teljesebb körítéssel látják el, ahogy te nevezed, átkutyulják. Csak azért hogy extra feature-ök legyenek benne, meg felhasználóbarátabb legyen. A PopOS semmivel nem spécibb. Ugyanolyan ultrafelhasználóbarát, mint a Mint, csak míg a Mint inkább nagymamáknak meg gyenge (bár egyre inkább nem „olyan gyenge”) gépeseknek van inkább, addig a PopOS meg a gamerségre koncentrál jobban, de mindkettő törekszik rá, hogy minden fent legyen a rendszeren, a PopOS még az NV driverre is figyel, meg próbálnak nem Snap-ot nem nyomin a user arcába, ahogy a Mint se.
De ha valakinek Gnome kell, akkor könnyű dolga van, mert a legtöbb disztró eleve azzal jön a flagship vátozatban, Fedora, Ubuntu, talán Manjaro is. Én is használtam Gnome-ot, amikor fél évig először kísérleteztem Waylanddel. Nem volt vele nagy bajom, fapadnak tűnt, Arch alatt kicsivel 400 MB alatt megállt a fogyasztása is, de végül gyorsan meguntam, hogy nem lehetett rendesen testreszabni, meg addonok nem akartak rajta futni. Marginálisan használható volt azért, de inkább átnyergeltem jobban testre szabható pálcika WM-ekre, amik nem csak rugalmasabbak, de kb. csak fele annyit fogyasztanak, egy config fájllal menthető minden beállításuk, stb..
#78233 CPT.Pirk: Manjaro-val nagyon mellényúlni nem lehet. Ahogy Arch-csal és Arco Linuxszal se. Játéknál arra kell figyelni, hogy lehetőleg frissebb rolling legyen, hogy megkapd az újabb, optimalizált GPU drivereket, Mesa optimalizációkat, meg az új Wine, Proton, DXVK, stb. verziókat, shader compiler dolgokat. A játék az tényleg az a műfaj, ami kínkeserv LTS disztrókon, a régi csomagverziók miatt.
Chakra azért nem is jut sehová, mert túl komolyan veszik ezt a Qt only és KDE only filozófiát. Plusz kevés erőforrás, kevés fejlesztő van mögötte. Archnál, Manjaro-nál nagyságrendekkel több, nagyobb felhasználói tábor is, ha valami bug van, többen jelzik, gyorsabban javítják, jobban jönnek az új verziók, stb..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #78247 üzenetére
Én nem kapcsoltam be semmit az AUR-hez. Egyszerűen csak elindítottam a bauh programot (ami feljön, ha beírod az install vagy application szót), és ott volt minden. Mostani verziója meg már flatpak és appimage, valamint arch aur tárolót is kezel, meg a disztró összes csomagját by default. Mindamellett van egy normál grafikus csomagkezelő is, de az csak a saját csomagjaikra.
Mondjuk felteszem, hogy egy minimális arch ismeret célszerű mellé, de ha valaki el is olvassa mi van odaírva, akkor fogja tudni használni. Annyira sok verzió meg nincs a dolgokból, inkább az szokott lenni, hogy vannak a normál release-ek, meg a git-es build-ok.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #78242 üzenetére
Ertem, szoval nem a distro szunt meg hanem csak a nepszerusege.
Azert az elmult 4 evben eleg stabil bob blogja alapjan.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- World of Tanks - MMO
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Augusztusi hardverszuflé
- Brawl Stars
- Milyen notebookot vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen okostelefont vegyek?
- További aktív témák...
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3038, 94% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 13, Xiaomi Redmi Note 13 Pro, Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G7 - i7-10GEN I 16GB I 512GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest