- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
weinmaker
őstag
válasz
Sub-ZeRo #21187 üzenetére
Igen, bár van pár olyan programom a win-es, azt max valami emulátorban lehetne futtatni. De az még odébb lesz. Jelnleg egy Lubuntu-t gyűrök. Sokkal jobb a nyelvi támogatása mint a Bodhi linuxnak, és valahogy minden ott van ahol keresem.
Eddig ez a nyerő nálam, sőt lehet, hogy ez is marad.
-
McSzaby
őstag
válasz
Sub-ZeRo #20790 üzenetére
Mint írtam, nem minden esetben csak sok esetben.
Van amelyik jól működik alatta (főleg az új szériák), de sok esetben teljesen rossz.. Jó, mondom, ez nálam egy 7-8 éves gépen van.
Az újabbakról nem tudok mit mondani.
De a kollégának A8 van, az lehet már korrektül együtt tud működni az Ubuntuval.
-
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #20505 üzenetére
Ha a win7 nem sz@rta volna össze magát, akkor nem lenne nálam a gép... Csak azt mondta, h vmi fontos cuccok vannak rajta, erre nálam linuxon nézve az user mappája üres. Mondjuk külön van adat partíció, tehát elképzelhető, h user fiók jelszavas, de minden cucc a másik partíción...
Még mindig jönnek az elhulló Toshiba HDD-s sz@rok, igazán elfogyhatnának már.Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
Sub-ZeRo #20174 üzenetére
roviden :
man conkyhosszabban:
a conky telepitesevel jon egy minta konfig fajl: /etc/conky/conky.conf
ezt atmasolod a home-odba .conkyrc neven es elkezdheted szerkentgetni. ha a conky futasa kozben szerkeszted es mented, automatikusan ervenybe lepnek a beallitasok, nem kell ujrainditani hozza. -
Syl
nagyúr
válasz
Sub-ZeRo #20161 üzenetére
Systemback az egy ideje.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #20158 üzenetére
Pedig az egyszerű mint a faék az fstab fájl. Nagyjából csak a mit, hova, hogyan elv alapján van benne pár sor.
Amúgy egy másik lehetőség, hogy már telepítés közben megadod, melyik Linuxos vagy nem Linuxos partíciódat hova csatolja a fájlrendszerben a disztró. Mondjuk erre nem ad lehetőséget minden telepítő.
-
joecontra
addikt
válasz
Sub-ZeRo #20107 üzenetére
Ha beírtad az utolsót is és ENTER-t ütöttél rá, akkor bejön egy grafikus felület. Le OK-zod és felcsatolja az NTFS particiókat (valamint rögzíti az fstab-ban a beállításokat).
Enable write support for internal device <-- ez legyen bepipálva ha írni is akarsz rájuk Linux alól (gondolom igen).
Üdv,
J -
McSzaby
őstag
válasz
Sub-ZeRo #20102 üzenetére
Csinálhatod végig sudo-ban csak ne csessz el semmit.
Terminálban:
sudo -s - mondjuk
majd:
blkid
Itt kiadja, hogy milye UUID-vel szerepel a vinyód. Ezt az UUID-t másold vágolapra,valahova, öreganyám hátára is rátetováltathatod.
majd:
nano vagy vi /etc/fstab
Itt oszloponként összerakod.
1. oszlop:----------------------------------- 2. oszlop: ------------------------------3. oszlop
UUID="amitkidobottablkid" /mnt/csatoltvinyo (- felcsatolás helye) ntfs (- vagy amilyen fájflrendszer)4. oszlop
defaults -mondjuk, de ennek sok kapcsolója van még
5-6. oszlopba meg 0 0
Szal:
UUID="103014243252352-103-2134" /mnt/shit ntfs 0 0
ééééééés utána terminálban - >mount -a
sudo -s parancsot ki ne hagyd az elején, azzal mész át root-ba.
Az egészre egyébként látsz példát magában az fstabban is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #20051 üzenetére
Szóval az a disztró jó, ami piros. Oké.
Én pl. egy jó disztrónak tartom a Manjaro-t, azt nyugodtan merem ajánlani, van több GUI-val is, és akkor lesz egy friss és gyors disztród. A Debian sem rossz, ha az igényeidnek megfelel a csomagfrissítési rendszere, továbbá az addig nem hal meg, amíg ki nem rohad alóla a gép. (igaz ez csak a stabil ágra érvényes, amiben okkal régiek a csomagok)
Mindkettőben egy közös jó pont, hogy van hozzájuk jóféle Wiki, lehet olvasgatni.
-
válasz
Sub-ZeRo #20031 üzenetére
Én nem vagyok megsértődve, hanem baromi unalmas tizezredszerre is leírni, hogy ugyanazokat az alapvető hibákat, amelyek meggátolhatják a rendszer használatát, hogyan kell elkerülni. A kifakadás nem Neked szólt személy szerint, hanem magának a jelenségnek.
Azt meg sehol nem írtam, hogy sudo-val nem fog működni, hanem azt írtam, hogy elcseszheti egy olyan állomány jogosultságait, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy használd a rendszert.
-
-
-
-
BoB
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
Sub-ZeRo #19978 üzenetére
Sorban, terminálban:
Kilistázzuk az eszközöket, megjegyzed azt ami neked kellsudo blkid
pl.:
/dev/sda3: UUID="80629a05-8007-43fa-af4f-32b83bb0b773" TYPE="ext4"sudo nano /etc/fstab
a fájl végére beírod, az UUID pontsan szerepeljen, a következő pont nálam /mnt/D ezt átírhatod amire akarod csak hozd majd létre azt a mappát ahova csatolni akarod (pl.: sudo mkdir /media/mount), utána ext4-et helyettesíted azzal ami neked van (ha ntfs akkor ntfs-3g) defaults maradhat és a végén a kettő nulla is maradjon:
UUID=80629a05-8007-43fa-af4f-32b83bb0b773 /mnt/D ext4 defaults 0 0
Bővebben Archwiki.
Ha még nem csatoltad mióta fut a rendszer akkor:
sudo mount -a
ha nem ír ki hibát mindent jól csináltnál és a következő boot során felcsatolja oda ahova megadtad. -
Rimuru
veterán
válasz
Sub-ZeRo #19970 üzenetére
Nem teljesen értem ezt a belépek dolgot, de mindegy. Pontosan mit szeretnél? Mindig automatikusan csatolja fel a partíciót? Akkor fstabban adj meg neki egy csatolási pontot.
(#19975) petiwr: BIOS-ban kell engedélyezni.
/etc/default/grub fájlban van egy olyan sor hogy GRUB_DEFAULT=X itt az X helyére be kell írnod egy számot, attól függően hogy hányadik helyen van a Windows. Pl. ha a sorban az ötödik akkor egy 4-est kell beírnod mert az első sort nullával jelöli (elvileg idézőjelek között nevet is megadhatsz ez kernelfrissítés esetén lehet jó mert Ubuntu alatt alapértelmezettem régebbi kernelek is megmaradnak). Ha ezzel megvan akkor futtasd le ezt a parancsot terminálban:
sudo update-grub -
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19895 üzenetére
13.04? Megtudod, mi az, hogy szopol.
A kért jelszó meg a te jelszód.
A flashplugint is az SW központból kellene felraknod szerintem.- ennél bonyolultabb, érdekes.A cserehely -swap partíció- a hibernálásnak kell, a sima sleepet nem befolyásolja. Amúgy az a 4 partíció minek kellett?
-
válasz
Sub-ZeRo #19896 üzenetére
Saját jelszavadat kell beírni. Transmission nem tudom miért így viselkedik, nem így kellene. Flash player.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19862 üzenetére
Az első probléma szerintem a disztró maga, a többségünk nem is hallott még róla, a weboldala is kínai, jobb lenne valami ismertebbet használni. Itt sokaknak jó tapasztalatai vannak a kicsi és könnyű, Arch alapú Manjaroval, letöltheted a neked tetsző felülettel.
A gépednél amúgy nem biztos, hogy maguk a Windows telepítések rendben vannak. De volt rajta korábban Debian, azzal mi volt a helyzet a boot terén?
Annyit még megnéznél, hogy mi van az /etc/fstab fájlban? Szedd le a plusz vinyót, bootolj be, majd add ki ezt a parancsot: nano /etc/fstab
Az lenne a kérdés, hogy számsorokat látsz benne, vagy /dev/sd... kezdetű sorokat.MacCaine: nekünk is legalább egy jó sör kellene. Még ahhoz is meleg van, hogy strandra menjünk
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Siriusb
veterán
válasz
Sub-ZeRo #19850 üzenetére
A grubban véletlenül nem /dev/sda formában vannak megadva az eszközök? Szerintem ha UUID-vel használnád, nem lenne gond. Mivel most már 2 merevlemez is van, a külső valószínűleg /dev/sd[b,c] stb néven van azonosítva, de a grubban sda-ra hivatkozol, mert telepítésnél csak ez az egy HDD volt jelen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19850 üzenetére
Ez a külső rack milyen? Meg kellene próbálni, hogy miután bebootolt a a Linuxod, utána dugod rá a gépre.
Satás vinyóknál már nem szokott gondot okozni az ilyesmi. Ekkor te neked is ki kellene adni a sudo update-grub parancsot, ez kb. azt fogja csinálni, mintha újraraknád, meg fogja találni a Windowst és csinál egy boot menüt, frissítve a grub-ot.
Hogy most miért nem megy, azt nem tudom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19844 üzenetére
Igazság szerint nem tudom mit kellene csinálnod, szerintem azt hogy felrakod újra amikor mindkét vinyó bent van, figyelve arra, hogy melyik vinyóra menjen a grub. Ekkor simán kihúzhatod később a W8-as merevlemezt, nem fog gondot okozni a Linuxod bootmenüjének és nem is kell többet F12-t használni, mert lesz boot menüd.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19842 üzenetére
Tehát csak akkor nem indul, ha a W8 meghajtója is be van dugva? Igazából nem kellett volna telepítéskor kihúzni a másik vinyót, elég lett volna megadnod azt, hogy hova kerüljön a grub, melyik vinyóra. Ha a Linux vinyójára teszed, akkor kapsz egy boot menüt mindkét oprendszerhez, miközben nem írja felül a Win8 saját bootloaderét a másik vinyón.
Amúgy hogy kötöttél ki ennél az Ubira épülő Kínai disztrónál, amit végül angolul is kiadtak?
albinolynx: igen, a Manjaro egy elég gyors disztró. Amit bemásoltál, azok shell scriptek, futtathatóvá kell tenned őket és vagy kézzel lefuttatod őket a terminálban, vagy valami boot alatt lefutó shell scriptből hívhatod meg őket. A terminál meg egyebek kapcsán olvasd el a téma összefoglalót.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sub-ZeRo #19372 üzenetére
Végül is mindegy, csináld úgy, ahogy neked pászol. Csak tudd, hogy mit csinálsz éppen.
Én ilyenkor így szoktam: betervezem az os-ek méretét. Pl: win kap 15 gigát az elején. Utána / 10-et és /home is kb 10-et. Aztán marad a maradék valami tárolónak. De megcsinálom az összes partíciót és utána telepítek.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sub-ZeRo #19361 üzenetére
Ez a gurb és a telepítő dolga. Nincs köze a particionáláshoz. Megcsinálod a partíciókat. Mindegy hogyan. Felteszed az egyiket, aztán a másik rendszert.
A telepítőnek kell(ene) látni, hogy van már ott egy másik os. a windows 100%, hogy nem csinálja meg neked, lényegében nem vesz róla tudomást. az mbr-be beírta a cuccait és kész. Onnantól a grub már nem tud indulni.Ezért szoktuk először a wint telepíteni, utána a linuxot. Mert ez általában észreveszi, hogy van egy másik os. Utána a grub bejegyzi magának. Általában annyit csinál csak, hogy elindítja a másik os rendszerbetöltőjét (chainloader) legalább is grub1 még így csinálta. Most grub 2 nem tudom pontosan mit csinál. Nekem fedora telepítő be szokta jól állítani.
(#19362) CPT.Pirk
Szerintem az a kulcsa, hogy nem hagytam már neki helyet. A teljes ssd ki volt osztva partícióknak, minden hely foglalt. Akkor kénytelen betelepülni az első sda1 partícióra. (c: )(#19363) joecontra:
Igen, így is lehet. w7 alatt ez hogy működik?
(#19370) sh4d0w:
Nehezen tudom elhinni. Ha települ a lemezre, akkor kezelni is tudja. Ergó látja a másik partíciót és látja, hogy van ott valami. anaconda erre azt mondja: other os és kész.
-
-
joecontra
addikt
válasz
Sub-ZeRo #19361 üzenetére
Nem tudom, hogy hova tetted a GRUB-ot, de elegendő a Linux particióra tenni és nem az egész lemez elejére.
Telepítés után pedig live módban (azért live-ban, mert ha nem a lemez MBR-be teszed a GRUB-ot, hanem a linux particióra, akkor még csak a Win indul) a terminálból készítesz egy futtatható mbr.bin-t, majd azt áthelyezed a Windows C:\ gyökérkönyvtárába majd megszerkeszted a boot.ini-t.
blkid
dd if=/dev/sda(megfelelõvel kiegészíteni) of=mbr.bin bs=512 count=1
chmod 777 mbr.binA blkid megmondja, hogy mi a pontos neve a linux particiódnak, a dd és a chmod parancs pedig létrehoz egy futtatható mbr.bin-t a linux-os saját mappádba.
Ezt áthelyezed a Windows partició főkönyvtárába (gondolom ez a C:\ nálad) majd megszerkeszted a boot.ini-t a következő sor hozzáadásával:
C:\mbr.bin="ide a disztród nevét írhatod vagy amit akarsz"
Mented és rebootolsz. Ezután a Windows loader felkínálja a Linux-ot is, mint lehetőséget. Legalábbis akinél láttam, annál így működött (XP mellett).
Üdv,
J -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19354 üzenetére
Mondjuk két olyan disztrót néztél meg, amik egymásnak közeli rokonai. Nem elképzelhetetlen, hogy ami nem jól került be az Ubuntuba, az pont úgy került be a Mintbe is. Mindenesetre furcsa, mert ha fent állna ez a helyzet, akkor mástól is olvastunk volna ilyet.
Ha van kedved egy kis terminálhoz, akkor egy live disztró alól be lehetne menni a telepített disztródra és ott kézzel felrakni a grubot.
Vladi: nem tudom hogy csináltad, nekem még mindig csinált 100 megás kis partíciót magának.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #19340 üzenetére
Ilyesmi problémát nem okoz a 100 megás partíció, az én gépeimen is van a Win7 miatt. Nem tudom mi lehet nálatok, de én is egy Wines indítás helyreállítást csinálnék először, aztán telepítenék valamit fel. Az meg szerintem mindegy, hogy melyik disztrót nézed, mert grub ez is, grub az is. Esetleg bugos verziót meg csak nem raktak be végleges imagebe...
tvamos: fura, olyan mintha nem lenne telepítve a GRUB. Vagy van valami egyéb hibaüzi?
-
válasz
Sub-ZeRo #19343 üzenetére
Tekintve, amit mondtam, hogy a grub ettől függetlenül képes a wint indítani, szerintem nem kéne megoldhatatlan problémának lennie. Maximum valami fura összeesküvés folyik ellenetek.
Gondolom sokan tanácsolták, de win7 mbr helyrehozása->grub telepítés.
Vagy még azt is el tudom képzelni, hogy csak a lista van elhideolva.
Tippelek, nem emlékszem a részletekre a múltból. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18983 üzenetére
Akkor van gondom, ha nem tudom angolul értelmesen megfogalmazni, hogy mit is szeretnék csinálni, mert akkor nem tudok érdemben ráguglizni. Ilyet meg még nem csináltam és nem tudom, hogy egyáltalán kell-e működnie neki így.
ViZion:
Már nincs meg, gyorsan kellett csinálni valamit, clonezilla meg nem volt kéznél. Ellenben a partíciók tökéletesen vissza vannak állítva.szerk2: am betettem tegnap egy kis bővítést az összefoglalóba. Grub2 reinstall, meg Debian témában.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18949 üzenetére
Magára a grubra gondoltam, nem a Linuxra. Viszont ha már ott jársz, ezt akár live rendszer alól is megteheted, írasd ki vele a partíciókat, használva a lentebb látott parancsot. (live rendszeren valszeg nincs sudo, ott előbb az su - paranccsal root jogot kell kérned, ahová a jelszó valszeg a " root ", majd kiadhatod az fdisk -l parancsot, sudo nélkül)
T_chris: érdekes, még valamikor volt egy Uhu 1.1-es CD-m, de akkoriban nem vágtam, hogy mi ez és soha nem lett telepítve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18945 üzenetére
Szóval ha felraksz egy disztrót, akkor legalább van GRUB, de csak a disztrót, meg a recovery-t írja? Ha igen, ebben az esetben indítsd el a Linuxot, nyiss egy terminált, majd add ki a:
sudo update-grub parancsot, ez fel fog deríteni minden oprendszert, és hozzá fogja adni őket a boot menühöz. Amennyiben itt sem látja a Windowst, akkor ott valami mélyebb gond van. (a parancs kimenetét bemásolhatnád ide, meg egy sudo fdisk -l kimenetet is)pushalias: nekem sajnos a semmiből előjött a 490-es kék halál, azóta sem tudni az okát, de lehetetlenné tette a bootolást Win7-en és iszonyat szenvedés árán tudtam csak helyrehozni, miközben a Chakra meg vígan futott a gépen, szóval nem HW probléma volt. [link]
T_chris: UHU még van? Arra a gépre egy kis fogyasztású Debiant javasolnék.
-
Jim-Y
veterán
válasz
Sub-ZeRo #18915 üzenetére
Kiírod LILI-vel a debiant majd kipróbálod, ha az megy, de nem tetszik a felülete, mert nem egy Mint, akkor tedd fel a Mint-ből a Debian verziót, én pont ezt játszottam végig pár hónapja. A debiant szeretem, de a sima debian kezelőfelülete nekem túl "zord" volt, így ment fel az LMDE ami azóta is jól elvan
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18924 üzenetére
Ott nálad valami vicces kis probléma lesz. Csak a saját gépemen vagy 10 disztrót raktam már fel W7 mellé, meg egyéb helyeken is raktam Linuxot mindenféle Windows mellé, a Grub elsőre ment mindenhol.
Hogy néznek ki a partíciók nálad? Van a 100 megás, akkor van egy "C" a Win7-nek, meg egy partíció az adatoknak és a végén egy partíció a Linuxnak, Ext4-el?A Chakrás tapasztalatodat viszont nem értem. Windows-t start menüvel gondolom használtál már, hát pont ugyanaz az elrendezés és elgondolás csak értelmesebben megvalósítva, nem űrhajó ez a KDE.
Minden ott van alapból, ahol lennie kell.
-
ViZion
félisten
válasz
Hááát... Eleinte virtulális gépen használtam, tesztelgettem linuxokat, majd adtam neki pár GB-ot és SSD-re raktam, csak így lehetett fair módon lemérni a teljesítményt (nem SW-vel, csak érzésre mértem, mind gyors, de azért van különbség). Szal. nekem volt Win7+Fedora+teszt linux... Ilyen grubos problémám nem volt még. Mondjuk ez laptop, szal. lehet ott a hiba.
Az a pláne, h nem vágjuk a parancsokat (én nem
), van pár alap dolog, amit ismerni kell. Nem sok tényleg. Elmented egy txt-be, hogy mi a frissítés, mivel telepíted ezt vagy azt. Egyrészt nem felejted el, másrészt nem kell gépelni újratelepítéskor.
Tessék nekilátni, próbáld a Fedora-t, Chakra-t, stb. Live alatt meg főleg lehet gyakorolni (telepíteni is), csak partíciót/adatot a HDD-ről ne törölj
Jah, és ahogy colomb2 mester írja: pl. asztali környezettől is függ, mit hol találsz grafikusan, hova kell kattintani, etc... terminálba kiadott parancs egyértelműbb.
-
Rimuru
veterán
válasz
Ha ezek után se tudsz majd felrakni semmit akkor én már user error-ra gyanakszom.
Egyébként sok esetben azért is jobb ha terminálban adjuk az utasításokat mert az egy univerzális(abb) eszköz, esetek nagy többségében használni is egyszerűbb mint hogy katt ide majd oda aztán amoda, egyértelműbb üzeneteket ad vissza. Ha még utána is olvasol hogy mit csinál az a parancs a tanulás is megvan valamilyen szinten. Windowson annyira hiányzott a normális terminál emulátor, cmd buta hülye parancsokkal. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18915 üzenetére
A Chakra KDE-s, ami alapértelmezésben legjobban hasonlít arra az elrendezésre, amit megszoktál a Win7-ig.
Miután felnyitod a paneltálcát, olyanra varázsolhatod, amilyenre szeretnéd. A többi asztali környezet, pl. Metró/Modern ui jellegű (képletesen, pont annyira megosztja a Linux usereket, mint a Win8 a Wineseket) Unity az Ubuntuban, vagy a Mint sajátja kevesebb lehetőséget ad a testreszabásra.
Amúgy meg Chakrán ott van az Arch wiki, kb. minden kérdésre instant választ kapsz. Ubuntu, Mint esetében ez nehézkesebb, ott fórumokban kell keresgélni a google-el.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18898 üzenetére
A Windows bootloadere nem az sda1-en van, hanem a vinyó bootszektorában, vagyis az sda-n. Egy Linux telepítéskor annak kellene történnie, hogy ebbe a bootszektorba bekerül a grub, ami magába foglalja a korábbi wines loadert is.
A 100MB-s sda1 partíció ilyen szempontból érdektelen, nem vesz részt a bootolási folyamatban.Az Ubuntut sem javaslom, mivel abból készül a Mint, a probléma ott is fennállhat. A Fedora18-ra meg itt is olvastam több embertől, hogy nem lett olyan jó, mint a 17-es.
Nálad azzal kezdeném, hogy Win7 lemez be, és indítás helyreállítás, még akkor is, ha egyébként bootol a Win, mert elég keményen hozzá lett nyúlva a dolgokhoz. Ezután meg egy masszív Debian. Vagy esetleg személyes kedvencem, a Chakra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sub-ZeRo #18896 üzenetére
Mikor elsőre nem sikerült a grub felrakása, akkor valószínűleg nem jól adtad meg az sda-t mint telepítési helyt. Ha viszont mégis jól adtad meg az sda-t, akkor valszeg belefutottál egy bugba a telepítőben. Lásd korábbi postomban írtakat.
A mostani esetben meg legyalultad a Win7 saját bootloaderét, így nem is lesz dualboot. W7 lemezt elő, csinálj egy "indítás helyreállítást" amíg meg nem kapod a működő Windowst, majd aztán mehet újra a Linux. Erősen javaslom másik disztró használatát.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sub-ZeRo #18884 üzenetére
Igaz nem engem kérdeztél, de én például így csináltam:
Mielőtt telepítettem linuxot, ismertem az alap dolgokat: fájlrendszer, grub, csomagkezelés, fstab.
Csak ez után tettem fel életem első linuxát ubuntu 6.06 64 bites. (Nem röhög!)
Igaz a grafikus felület egyből eldobta magát, a fedora 5-ön meg nem. Hát így lettem fedorás, off vége.2-3 hónapig csak szoptam vele, semmit se tudtam. De gyűrtem, olvastam kérdeztem, csináltam. 3 hónappal később meg ültem a monitorral szemben, hogy a forrásból telepített program is fut és semmi dolgom. Most mit csináljak?
Nah hát azóta lényegében csak használom 1-2 dolog meg rám ragadt idővel.
Ez így megy. Attól meg mindenki a falba veri a fejét, hogy x megkérdez valamit, leírom: csináld a b-t. Erre csinál h-t.
Utána meg jön, hogy elege van a szopásból...
-
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18880 üzenetére
Jah, kérlek én nem is tanultam iskolában linuxot
Sőt, olyan öreg vagyok, h még Basic és Turbo Pascal volt akkoriban... sokra megyek vele
De ha az a gond, h nem tudod mi micsoda: Sudo: "rendszergazda"-ként adsz ki utasítást. Grub a rendszerbetöltő progi neve, install azt jelenti, h telepíteni szeretnénk. --root -al megadjuk neki, h hol található a rendszer, amit majdan be kellene, h töltsön. a dev/sda pedig a helyet mutatja, hova, melyik eszközre települjön... Az update-grub azért kell utána Mint alól, hogy hozzáadja a windowst is, mert ugye azt a korábbi helyreállításnál nem tettük meg (komplikált lett volna). Írtam a Grub Customizer programot is, amivel grafikus felületen kattingatva lehet beállítani a rendszerbetöltő progit később (mit indítson alapértelmezetten, milyen betűméret, színek, stb...)
Ha mindentől óvakodnánk, amit nem tanítottak iskolában... belegondolni is szörnyű
(főleg, h nekünk még pl. ilyen sexuális felvilágosító órák sem voltak
...azért van két fiam szerencsére)
Annyi a lényeg, h a particionálásnál vigyázzz, mindig tudjad melyik partíciót NEM szabad piszkálni, nehogy adatvesztés legyen. Linux telepítés nem nagy kunszt. Logout oldalamon van Fedora 17 telepítős cikk is, azt olvas át, CPT. Pirk Chakrás cikke, de van HCL-től valami KDE-s disztró telepítős azthiszem, Vladinak is vannak fent, stb... Logouton olvasgass, menni fog, nem feladni
-
pushalias
addikt
válasz
Sub-ZeRo #18884 üzenetére
Kezdjük még egyszer, jó?
1. Ide jössz, tanácsot kérsz.
2. Egy szerencsétlen lúzer ezt komolyan veszi, és próbál segíteni.
3. Te meglátod, hogy a megoldás nem két egérkattintásból áll, ezért közlöd, hogy hú, wazeg, az túl bonyolult, és különben is.
4. Tényleg nem érzed, mi a kínos ebben?
BTW de. Amikor feldobtam majdnem 15 éve az első linuxot (SuSE 6 vagy 7 lehetett, és természetesen fizettem érte, valami 16 ropi volt asszem), utána nem sokkal már próbálgattam a terminálját. Tudom, kínos, és ne menjek emberek közé.
-
Siriusb
veterán
válasz
Sub-ZeRo #18880 üzenetére
A lényeg, amit magad is említettél, a tanulás. Tanultad a windows-t, tanulni kell a linuxot is. Az egyik út, hogy mindig az aktuális problémának nézel utána. Ha ITT beírnak egy 5 méteres parancsot, nyugodtan használhatod, senki nem fog olyan utasítással félrevezetni, ami törli a root partíciót. Ha ilyen lenne, elég hamar kiderülne, s az illető messzire szaladna.
A man utasítással mindenképpen meg kell ismerkedni, s így utána tudsz nézni, mit is jelent az az 5 méteres parancs. -
-
ViZion
félisten
válasz
Sub-ZeRo #18877 üzenetére
Esetleg próbálj másik disztrót: Peppermint Linux: Lubuntu alapon, kicsit áthegesztve. De Lubuntu, Xubuntu is jó lehet, vagy körülnézhetsz az Ubuntu-féléken kívül is: Fedora, Chakra, Mageia, Zorin...
Itt keresgélj: Distrowatch (angol), illetve logout cikk a kezdéshez, de logouton CPT.Pirknek van Chakratelepítős is, az frissebb.
A Live is jó, tudod pendrájvra a változásokat is menteni Ubuntuval, de lassúbb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged