Hirdetés
- Apple iPhone 17 - alap
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Motorola Moto G06 Power – nagyfater új zakót vett
- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy ilyen kérdésekben nincs egyértelműen helyes út, csak benyomások.
Én a magam részéről a teljes futamidőre fixáltam, mert kockázatkerülő vagyok és arra számítok, hogyha mégjobban leesnek a kamatok, akkor inkább egy másik fix adósságrendező hitellel kiváltom. De nem hiszem, hogy ennél nagyon lejjebb tudnak menni a kamatok.
A kérdés a Te esetben inkább az, hogy a következő 10 évben végig ilyen alacsonyan maradnak-e, vagy sem. Illetve az, hogy mennyivel több a havi törlesztő a fix 10 évnél, mint az 5-nél.
-
feco70
senior tag
Üdv! Most készülök felvenni hitelt 6 millát 15 évre.
Kb 10 év alatt kifzetem, ha minden jól megy, 5 évre berögzitve, vagy inkább 10 re? nem tudom melyik jobb. -
Remi1234
aktív tag
válasz
weberbarna
üzenetére
Koszi mindenkinek a valaszt, irtam a PM-eket.
Masik kerdes: jelenleg van nekem egy lakashitelem (3M), amit csak azert nem vegtorlesztek, hogy barmikor ott legyen oneronek akar arveresre, akar piaci lakas vasarlasra. Tobb opcio is van a fejemben:
1. Arveres: max 7 milla szabad felhasznalasu kolcson, 10M-es osszegig
2. Piac 1: max 15M peco, ahol onerokent eppen eleg a 3M
3. Piac 2.: vegtorlesztek most, es ha latok valami kedvemre valo ingatlant, akkor bevonom a mostanit + az ujat is a lakashitelbe, igy kvazi nem kell a 20% onero.Erosen hajlok a 3. opcio fele (ha az 1-es nem jon be), foleg hogy vannak olyan pecok amik 2 lakassa alakithatiak es igy duplaban ki lehet adni azonnal. Viszont sajnos ezek 30M plusszosak erosen
Szerintetek mennyire nehez igy hitelt kapni, illetve mennyi lehet a max osszeg, amibe belemenne igy barmelyik bank?
-
darksamu
csendes tag
válasz
adalbert1
üzenetére
Mekkora lakásról lenne szó? Panel vagy tégla?
Kisebb lakások magasabb négyzetméterárral mennek ezen a környéken (lehet hogy máshol is). Ezen kívül panel esetén azon is sok múlik hogy panelprogramos-e.
Fontos lehet még hogy milyen tájolású, Váci út mellett van-e közvetlen, milyen messze van a metrómegállótól, stb. -
attiati
veterán
válasz
adalbert1
üzenetére
Csendes reszre nezo, magasemeleti, jo elosztasu, panoramas, vilagos, deli fekves.. Ezek mindig novelik az erteket. En ezekkel a sav tetejere vagy fole araznam.
Sztem ne azokbol a megmaradt uj epitesuekbol indulj ki, azok speci lakasok (8. emelet panoramas, a masik ketto pedig baromi nagy, es ar benchmarknak nagyon keves ez a 3 megmaradt lakas).
Hitellel sztem nem lehet gond, ha nem ar alatti lakast akarsz venni, vagy nagyon felkapott befektetos kornyeken. Nagyobb lakasokat hitellel veszik. Persze eladoja vallogatja, hogy mennyire surgos.
Adasvetel szemponjabol a jelzaloggal tehelt lakas hitelbol megvasarlasa a legmacerasabb. Kell egy jo ugyved + rugalmas bank. Sok utanaolvasas elore es akkor nem gond. -
adalbert1
veterán
Ingatlan eladás esetén ti hogy becsülnétek meg a saját ingatlanotok értékét? Szétnéztem, hogy a környékünkön (Bp. XIII kerület, Duna Pláza környéke) milyen négyzetméter árak vannak, és elég nagy szórást mutattak (olyan 430-480k között) - szerintetek 500k-s négyzetméterárat el lehet kérni? Amik pl. a Babér utcában még eladóak új építésűek, azok 700k felett mennek

Esetleg lehet valahogy böngészni a már eladott lakások között is (az talán egy reálisabb képet adna, mint amiket csak hirdetnek)?
Mivel nagyobb lakásba/házba költöznénk, így valószínűleg úgy nézne ki a dolog, hogy találunk egy szimpatikus ingatlant, a sajátunkat eladjuk, és annak az árából és hitelből vesszük meg azt, amit kiszemeltünk - ezt mennyire szokták szeretni az eladók (gondolom mindenki a készpénzes vevőket részesíti előnyben)? Illetve azt meg lehet csinálni, hogy önerőnek veszek fel áthidaló hitelt, mellé egy másik hitelt (amit amúgy is felvennék), és ahogy a sajátomat eladom, akkor abból törlesztem az áthidalót?
Nagyjából mennyi idő, mire egy hitel igénylést lezongoráznak? Az kizáró tényező lenne, ha esetleg felmondás vagy próbaidő alatt állok (közben gondolkozom munkahely váltáson is)? Ha igen, akkor úgy is, ha esetleg még egy második ingatlant is bevonok fedezetnek? -
Kobe
veterán
A 13% eleg megteveszto, hiszen egy eleg eros szektoralis alapu novekedesrol van szo (vagyis nem annal jelentkezett a +13% aki mondjuk tenylegesen vasarloerokent lepne a lakaspiacra), illetve ez a statisztika gondolom kihagyja azt is, hogy a 12-13% legtobb helyen csak papiron van meg (lasd eü dolgozo 2 forintos beremelkedeset)
Szerintem a valosagban es tenyleges versenyszektorban ez inkabb 0-4% kozotti szam lehet, ami csak meg nagyobbra nyitja az ollot.
Kivancsi vagyok az inflaciot meddig engedik fujni magyarorszag jobban teljesit alapon.... Mert hat a gyakorlat meg a valoelet inkabb a masik mantrat erositi (rosszabbul elunk, mint....) -
Itt van egy kis logikai csavar. Ez eladandó lakás ára is kell a nagyobb megvételéhez?
Ha igen, akkor két irány lehetséges, előbb adod el a régit (vagy legalábbis előbb kapod meg a teljes vételárat), és akkor ugye már nincs hiteled (hiszen megtörtént a végtörlesztés), tehát olyan, mintha egy sima lakásvásárlás lenne; vagy előbb kell Neked kifizetned az új lakás árát, minthogy Téged kifizetne a Te vevőd ebben az esetben nem 2-3 millió hitelt veszel fel, hanem többet, és amikor megkapod később a régi lakás teljes vételárát, akkor előtörleszted a hiteledbe (ezen persze buksz egy picit). Második eset nem megy, ha az önerőd sincs meg a nagyobb megvételéhez.Ha nem kell, vagy nem is akarod eladni a kisebbet, akkor az egy független hitelfelvétel lesz, persze a hitelbírálatnál problémát jelenthet, hogy van már egy hitel a neveden.
A fentiek közül az első a legjobb, ha minden flottul megy. Ott akkor van ciki, ha Te a tiédet eladod, de a nagyobbat mégse tudod megvenni. De ekkor még mindig találhatsz valami átmeneti fedélt a fejed felé (pl. albérlet). Végig lehet gondolni, hogy a fenti esetekben mi történik akkor, hogy ha az eladó nem tudja Neked eladni mégse a nagyobb lakást, vagy ha a kisebb lakásra a vevőd gondolja meg magát.
És ugye a lánc bővíthető, mert lehet az eladónak is kell a Te pénzed, hogy elköltözhessen, vagy vevődnek is hitel kell és/vagy mostani lakást eladni, ahhoz, hogy megvegye a tiédet. Erre csak az a megoldás, hogy ha rajtad kívül mindenki készpénzes...
-
Remi1234
aktív tag
Valószínűleg hülye kérdés lesz, de van arra bármilyen lehetőség, hogy árverésen vett ingatlanra lakáshitelt igényeljek? Vagy személyi hitelbe később LTPt beforgassak?
-
válasz
hurenzon
üzenetére
1-est kifejetve: az eladótól kapott pénz első része arra megy, hogy a Te hiteledből hátralévő tartozást kifizesse. A maradékot tarthatod meg Te. De ez elég rutin művelet, bármelyik adás-vétellel foglalkozó ügyvéd tudni fogja. (Ügyvéd, vagy közjegyző meg úgy is kötelező ingatlan adásvételnél.)
-
spidangli
csendes tag
Üdvözlet!
4éves Fundit szeretnék megosztani, most járok 20. hónapnál, akár további két részre. Hitel nem kell majd, csak az állami támogatás kell és nem akarok újabb évekre elköteleződni.
Tudom hogy működik a megosztásos sztori, telefonon viszont nem adtak egyétrelmű választ arra a kérdésemre hogy kötelező-e a szerződéses összeg felemlése megosztás után, ha kétszer 20 ezer után akarom az áll. támogatást kapni. Van valakinek friss tapasztalata? Nem akarom feleslegesen megosztani a szerződést hogy utána esetleg visszautalgassák a különbözetet
Köszi előre is,
-
Nordik
addikt
Felmerült bennem egy kérdés.
Mi van ha veszek hitelre egy lakást, majd néhány év múlva úgy hozza az élet, hogy eladnám, mert mondjuk mennek nagyobba. Viszont tegyük fel van még rajta 5 év a hitelembol.
Ilyen esetben milyen lehetőségek vannak? Vagy én addig sehova nem mehetek amíg hitelem van az adott lakásra?

-
-
skristof
tag
van valami ötletetek arra, hogy honnan lehetne feltérképezni a kisebb (<30 lakásos) társasház projekteket?
ezek nincsenek annyira hypeolva, de számomra szimpibb, mint a 180 lakásos "lakópark"
köszi
-
Kobe
veterán
-
Kobe
veterán
Tokeletes cikk arrol, miert is jo a statisztika.... Mert mindenki ugy hamisitja ahogy neki tetszik

Korabban ugye arrol szolt a fama, milyen jo hogy csak egyszamjegyu arnovekedes van, majd ugyanaz az ingatlanos ceg ismeri be hogy igazabol a valosagban ez inkabb 47%....

-
Zeki
nagyúr
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Ha nem ingatlanoson keresztül adtad el, akkor nem gond, ha mondjuk mégsem kap hitelt, és vissza kell adnod a foglalót.
-
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Az adásvételibe bele kell majd tenni olyan dolgokat, amit az OTP vár el, ezeket pedig ugye Te is aláírod. (A legtöbb semmilyen hatással sincs Rád.)
Emellett majd kell egyet nyilatkoznod ügyvéd előtt, hogy megkaptál minden önrészt a vevőtől, mert a bank utolsóna akar utalni. Szóval adminisztratíve van egy-két apróság, ami érinti az eladót, de az eladó és a bank között nem jön létre jogviszony.
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Adott lenne egy eladó ingatlan és lenne egy vevőjelölt, aki OTP hitellel kívánja megvásárolni az ingatlant. Kérdés, hogy az eladónak az ingatlan adásvételi szerződésén kívül (amit a vevővel köt) kell-e egyéb szerződést kötnie/aláírnia, pl. a bankkal, vagy az adásvételi szerződés aláírása után csak a folyósított hitelösszeg utalására kell várnia az önrész kifizetését követően?
Előre is köszönöm a válaszokat! -
-
astorre19
aktív tag
sziasztok!
LTP nyitását tevezem,de nem tudom eldönteni hol egyszerűbb.
Illetve ha esetleg OTP-nél kötöm(mert webbankon keresztül kényelmes) lejáratkor egy másik Bank hitelébe ugyanúgy betörleszthetem ugye?Az OTP nem görget ez elé semmiylen akadály?
-
Cheesy
őstag
A Fundamentás 105/SZÖ jelű számlaösszesítőt az eredeti számlákkal együtt hova kell címeznem?
Csak annyit írnak, hogy küldjem vissza. De kinek címezzem?
Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 1922, Budapest?
Borítékra feladón és ezen a címen kívül semmi mást nem kell ráírni?
Köszi, ha segítetek! -
Kobe
veterán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Jopar eve lakunk 2en 38nm en, normlais elrendezesu lakasban... Pszichikailag mindketten egeszseges felnottek vagyunk, de idorol idore akad olyan idoszak amikor az ember legszivesebben fobe lone magat benne, annyira elhetetlen kicsi
Az embert egesz egyszeruen nem ekkora teruletre talaltak ki.
Videken sem laktam sokkal nagyobban, de 10* jobb pszichikai hatadai boltak a nagyobb eletternek.
Nem veletlen adtam fel a lakaskeresest, inkabb sporolas szakasz van, mert eldontottuk nalunk a min 100nmes hazresz az kell, ha +1-2ev a sporolas akkor annyi....
-
attiati
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
2008. szeptemberi cikk
Helyzetjelentés pár héttel a káosz előtt, mert ez még júl-aug-i állapot lehet.Kereslet kínálat rendben volt nagyjából.
A lakossági eladósodottság nagyon nem volt rendben, így a kereslet háttere sem volt egészséges.
Aztán végül pénzügyi oldalról ütött be a baj 1 nap alatt.nem sokat kellett volna googliznod szokás szerint
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Mercutio_
félisten
2 embernel a minimum az 58-60nm kb,
Vidéken
Normális elrendezésű 35-40nm-es (1,5-2 szobás) lakás egy párnak teljesen élhető.
2 gyerekkel 50-60nm is a gyerekek serdülőkoráig, onnantól már kell a külön szoba.Persze a mai, nagyrészt elcseszett kialakítású lakóparki pecókat +10nm mellett is szűkösnek érezheti a tulaj, de az nem az alapterület hanem az elrendezés, átgondolatlan tervezés miatt .
-
attiati
veterán
válasz
Stanlee
üzenetére
Egyedülállónak sok a másfél szobás, két különállónak meg kevés, mert nincs két tök különálló szoba.
Ezek a másfél szobás amerikai konyhás lakások a pároknak ideálisak az átmeneti időszakra. Szerintem a legnagyobb fail csak ilyenekkel telepakolni egy épületet.
Csak minigarzonnal telepakolni már lehet értelme , mint ahogy tették anno ebben a projektben is. Ez jó diáknak, pályakezdőnek, egyedülállónak.
Viszont ha telepakolsz kis lakásokkal egy épületet, akkor nem tudod értékesíteni a határoló falakat, így egy csomó veszteség a fejlesztő szempontjából. Lakásonként fél-1 misi veszteség. Akkor annyival többet kell érte fizetni a vevőnek.
Ha még a belső falakat sem tudod értékesíteni, mert nettó alapterületként hirdeted, akkor a sok belső kicsi helyiség sem jó megoldás. (külön wc, sok külön félszoba).
Részben emiatt építenek nagyobb lakásokat is.Na meg ezért....

Plusz a penthouse lakásoknak is van vevőköre, kevésbé árérzékenyek és ki lehet velük fizettetni az életérzést a legfelső emeleten nagy terasszal.
-
törölt tag
Hát nem tudom 50nm mennyire egészséges 4 embernek, elszeparálódni nem igazán lehet.
15-20 év hitelre venni 30-40nm-eket szintén elég veszélyes, mert gondolom előbb utóbb mindenki akar majd gyereket, hitellel terhelt lakás eladásához meg ugye sok sikert. (persze ha valaki 18 évesen kap egyet az más téma.) -
Stanlee
őstag
Szerintem 40-45 m2-en 2 ember minden gond nelkul elel. En is ennyin eltem hosszu idon keresztul, baratnom is ott volt. A baj a lakasokkal, hogy rossz az elrendezesuk es ezert nem jo eletterek.
Ahogy irtam is, Mo-n hianyoznak a berlesre kitalalt egyen lakasokkal rendelkezo epuletek. A koltsegoptimalizacio csak ott jelentkezik. Ha minden lakast maskepp szerelnek fel, sokkal tobbe kerul.
-
Kobe
veterán
-
Stanlee
őstag
Szerintem szukseg lenne meg tobb mikorapartman-os epitkezesre. Olyanra, ahol kb. 40-45 m2-es jol hasznalhato terkialakitasu lakasokat epitenenek egy nappali + haloszoba kivitelezessel, es az egesz epulet csak ilyenekbol allna.
Ezek pont azoknak lennenek jok, akik mondjuk a tanulmanyaik idejere, vagy eppen most kezdtek el dolgozni es keresnek valami lakhatasi lehetoseget.
Pont ilyenek nagyon nincsenek, hanem sok helyen keverednek a rossz kialakitasu nagy m2-es lakasok a kisebbekkel, es a haz megepulese utan meg evekig ott marad par eladatlan lakas.
-
attiati
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Azért céloztál rá.
Szerintem legalább három tényező befolyásolja
1. fundamentális: építés és kereslet
2. állami szabályozás
3. pénzügyiHa az árcsökkenésre utaló jeleket keresed, a fundamentális oldal csak egy része a folyamatnak. Ilyen szempontból árulkodó jel az, ha az üzleti oldal befékez és csökken a megépített új lakások száma. Ez mondjuk segít reálisan látni egy kifulladást. De évekig mehet még utána, miután látod az első jeleket.
Viszont egy állami szabályozás vagy támogatás hirtelen hat. És nem előrejelezhető.
Vagy egy pénzügyi oldalról induló (globális) válságnál sem segít az árak előrejelzésében, hogy mennyi lakást adnak át és milyen erős a kereslet. Főleg akkor, ha csak a hazai piacot figyeled.
Nekem úgy rémlik, hogy 2008. szeptember után érdekes módon beletelt jópár hónapba, mire az eladók elkezdték felfogni, hogy ez egy válság és tartós lesz és árat kell csökkenteni. -
concret_hp
addikt
válasz
PazsitZ
üzenetére
sztem senki nem nevezte válságnak, most megnéztem 9 eladó lakás van 50-60ból és a leírásokban decemberi átadás szerepelt, de a nagyobbaknak több mint a fele megmaradt, ami mondjuk talán érthető, mert ilyen 70-80Mből lehet venni külön házat is pár utcával arrébb.
itt van még meg 9 a 30ból: https://lakopark.ingatlan.com/greenfield
-
PazsitZ
addikt
válasz
concret_hp
üzenetére
ecoliget pl. Csak megnyitottam és a főoldal első képén lévő állítás alapján 85% elkelt. Mindezt úgy, hogy ha jól látom még a teljes építkezés be sem fejeződött.
Én pont nem látok szint sehol ilyet, hogy a negyede megmaradna sőt, még az elkészülés pillanatában tekintve sem láttam ezt eddig igaznak. Inkább mire lekészül addigra olyan 70%ot legalább eladnak.
Talán tipikusan a nagyobb lakások szoktak meg-meg maradni, hogy nem viszik el tervezőasztalről kapásból, de ezt én azért nem nevezném ingalanválságnak.
(többnyire szerintem azok is elmennek)Ui.:
Most tűnt fel amit még írtál szept körül óta max 2-3at adtak el Gyorsan megszámoltam hány lakás alkotja a teljes listát. (41)
A 2-3db a kb. 40 lakásra vetítve kevesebb mint 10%. Szóval ezek alapján már szeptemberre is elkelt a 70+%? Amely érték viccesen pontosan egybe vág a fent általam érzésre bedobott százalékkal.
Vagy rossz oldalt néztem?
-
attiati
veterán
válasz
concret_hp
üzenetére
Az egy nemzetközi válság volt és egyébként sincs két egyforma.
És az hirtelen jött.Úgy emlékszem, hogy előtte nem volt látványos lakástúlkínálat vagy keresletvisszaesés.
A mostaninál sokkal több volt az új átadott lakások száma és az adásvételek tranzakciószáma éveken át, ami egyébként egy pozitív jel a közhiedelemmel ellentétben. Ha nem pénzügyi válság okozza (mint az előzőt), akkor úgy kezdődik, hogy csökken az új lakásépítés és a lakossági adásvételek száma. (Minden más tényező változatlansága mellett ugye. Például a szabályzás (áfa, csok) eléggé torzíthat, mesterségesen élénkít vagy megszorít).
Pénzügyi oldalról meg: évekig brutálisan adósodott el a lakosság (kamat és árfolyamfedezet nélkül, (CHF)).10 évben belül kettő, alapjaiban rendszerszintű válság a globális gazdaságban... nem kizárt. Olyat még nem próbált a világ. Jegybankok mérlege és eszközei sokkal bonyolultabbak és célzottabbak lettek.
És a jegybankok szerepe is megnőtt, így a hibázási lehetőségük is.
1. kidurranhat a Kínai hitelezési lufi (de ez évek óta slágertéma)
2. jegybankok generálhatnak (már most) egy válságot
Ezeknek nincs biztos előjele.
Itt egy érdekes gondolatmenet., hogy mennyire eszközár-érzékeny lett a világ. Nem csak a reálgazdaság hat az árakra, hanem az ingatlan, részvény, vagyonelemek ára is visszahat a gazdaságra és a jegybankokra. -
bpx
őstag
válasz
concret_hp
üzenetére
A válságra nem emlékszem, de hol van ilyen? Egyik kolléga keresett 1 hónapja és nem talált.
Egyébként mifelénk a szomszéd ház már szerkezetkész, megy a burkolás + rakják be az ajtókat, ablakokat, de a 166 lakásból már csak 4 szabad van.
-
törölt tag
válasz
concret_hp
üzenetére
Az szerintem elég jó, ha tervezőasztalról elkel 75%.

-
darksamu
csendes tag
Érdekességképpen: Metrodom Berettyó utcai projekt árait követtem az indulása (2017 január) óta. A közepes (60-70m2) lakások árai emelkedtek 2-3 milliót szeptember körül, majd most januárban ismét 2-3 milliót. Úgyhogy a kezdeti árhoz képest most 5-6 millióval kerülnek többe, míg a nagyobb lakások akár 7-8 millióval is drágulhattak.
-
Tombi
őstag
válasz
concret_hp
üzenetére
ilyen árakon eddig sem értettem, hogy kik vesznek saját használatra,
mert gondolom nem 70%-os befektetői vevők vannak. -
concret_hp
addikt
ki hogy emlékszik, hogyan ütött be a válság ? most már látok 1-2 olyan lakóparkot ami kész van, de a lakások negyede nincs eladva

-
flpuovd
csendes tag
Sziasztok,
Lehet kicsit off:
X. kerület-ben, a Szentimrey utca 21 alatt lenne egy ingatlan, amit fater megvenne.
Mivel arra egyáltalán nem vagyok járatos, valaki esetleg tudna kicsit beszélni a környékről?
Esetleg nem lakik valaki a környéken?
Előre is nagyon köszönöm
-
válasz
üzenetére
Mert én az ilyen 15,18 és társai kerületet nem nevetném budapestnek.
De szerencsére ez a nonszensz véleményed a budapestieket nem érdekli...
Ajánlom persze, hogy nézz meg egy-két vilagvarost, és eszerint értékeld át, hogy meddig város Neked a város. 20-50 éven belül akár hivatalosan is Budapestnek fog számítani Érdtől Dunakesziig minden, de ami M0-n belül van az mind belterület lesz.Rákospalotán nőttem fel, Káposztásmegyer mellett, Újpestre jartam gimibe, aztán Lágymányosi kampusz. Dolgoztam Óbudán, Újbudán, Kálvin térnél. Nagyszülők Örs vezér térnél és Lehel térnél. Haverok Pók utcai lakoteleptól Kőbányáig, Moszkva tértől, Baross Gábor telepig. Utóbbi pár évben 8kerben lakom. Nyilván mindegyik más, de egyiket se nevezném Budapestebbnek a másiknál. A BKV hálózata egészen megfelelő az alkalmi dolgokhoz, a mindennapi használat szempontjából meg szinte lényegtelen, hogy hol laksz, ha nincs arra befolyásod, hogy hova kell menned minden nap (dolgozni/tanulni/gyereket oviba vinni)
-
axioma
Topikgazda
válasz
Stanlee
üzenetére
Mar akinek nehez otthagyni. En mar 15 eve is ugy terveztem, hogy gyerekek kiropulese utan egy lakotelepi lakas kettonknek, ahol minden kozel van (orvos, bolt stb.) a nagyobb nepsuruseg miatt, es a lakasajton tul mindent inteznek nekem. Mondjuk ezzel kicsit ellentmond per pill, hogy nyugdijmegtakaritaskent PH-t kene csinalni, az meg most kb. nincs tarsashazban, de addigra mire aktualis lesz, remelem lesz.
Amugy meg kozben siman kozbejohet hogy kirepult gyerek helyere a gondozando szulo(k) kerul(nek). -
Stanlee
őstag
Ismeretsegi koromben szinte mindenki hazat akar venni. Ugye jonnek a gyerekek es nem tudom milyen biologiai folyamat kovetkezmenyekeppen, de ilyenkor az osszesnek nagy kerteshaz kell a szabadban. Ugy gondolom, hogy kb. 14 eves koruktol a gyerekeknek nincs sok szuksege kertre, inkabb csak sajat szobara. Amikor 18 evesen kirouplnek, akkor sajnos ottmarad a nagy haz. Ilyenkor jobb lenne mozdulni kisebbe, csak ugye nehez otthagyni a hazat. Ordogi kor.
-
axioma
Topikgazda
válasz
PazsitZ
üzenetére
Nekunk 108m2 plusz garazs plusz felso szint szinte csak raktar, 2+2 csaladfelallas. Kulon 3 helyiseg a nappali-etkezo-konyha, van 2 gyerekszoba meg a szuloi halo, egy dolgozo ami most fog atalakulni vszinu ha felkoltozik egy resze az emeletre, furdo amiben a szaritogep se kell a mosogep tetejere keruljon, kulon zuhany-wc, kamra, gardrob. Ennyien kihasznaljuk. Jo, sok cuccunk is van, gyult mar az evek soran. Pedig en mindig lakasban laktam, igaz egyik nagyszuloknel volt regi hosszu paraszthaz es sokat nyaraltunk ott.
Pont azert lett haz, mert lakasbol mar nincs ekkora (akkor meg hetvegente +2-3 gyerek jott ferjem elso hazassagabol), hasznalt hazban meg ami ekkora, ott fele ennyi oriasi helyiseg. Azert a nappaliban kanapebol a'gy se ugyanaz mar az en derekamnak, mint a rendes butorboltos hideghab matrac a franciaagyban. Szoval az oregedes, gyerekek hozzak majd az igenyt. Ez igy lenne termeszetes, konnyen mozdulva mindig optimalis meret, csak itthon valahogy ez ritka. -
PazsitZ
addikt
-
Zeki
nagyúr
válasz
PazsitZ
üzenetére
Azért szép a világ, mert nem egyformák az emberek.

Én laktam 10 évet falun, volt benne jó, de több rossz.
- jó amíg szép új a ház
- jó amíg a gyerekeid élvezik a kertet, és vannak az utcában más gyerekek, akikkel hol itt, hol ott lehet bandázni.
- nem jó, ha feléd fújja a jellemző széljárás a falu füstjét
- nem jó, ha minden szomszédnak van egy halom kutyája a keskeny de hosszú telken, és éjjel-nappal ugatnak, te meg mehetsz ki rájuk szólni a -20 fokban is, éjszaka 2-3-kor, mikor 1-kor feküdtél le aludni, mert úgy estél haza a melóból.
- nem jó, ha mindenért be kell járni a városba, mert autónként másfél tank benya, meg reggeli ideg a bedugult utakon.
- nem jó, amint évek múlva kiderül hol vágott át a kivitelező, mert nyúlhatsz zsebbe.Beköltöztünk a városba, sorházba.
- jó, mert nyertünk reggel + fél óra alvást, és még így sem kell kapkodni.
- jó, mert nem ugat egy kutya sem
- jó, mert csak nagyon ritkán hoz a szél füstszagot.
- jó, mert akár gyerekekkel is bebringázok a városközpontba.
- nem jó, mert drága volt - sok hitel. -
PazsitZ
addikt
Szerintem ez nagyban egyénfüggő.
Lehet sorolni pro-kontra érveket.
De számomra pl. pontosan az idő tényező, aimből úgy érzem, hogy így is kevés van, pedig még gyerekem sincs. Ez alatt azt értem, hogy tömegközlekedéssel is egy belváros kb. fél órán belül elérhető legyen.
Egyébként vidékről kertes házból jöttem, de -lehet valami benenm romlott el- én nem vágyok annyira kertes házra.De nézzük fordítva, mit kezdjek egy 150 nm-es házzal?
Végül kb. ott is a szobába kajálnék, mint egy amerikai konyhás lakás esetében. Az meg, hogy amikor alszok az egy 12 vagy 30 nm-es helységben történik megint nem ad sok különbséget
, számomra legalább is.
Jah, plusz egy statisztika is érdekes lenne, mennyi időt töltök az alváson kívül a lakásomban, na most sok esetben ez se annyira tetemes, szóval akkor akkor megint azért legyen hatalmas házam, hogy üresen álljon?Na most ezzel nem akarok senkit meggyőzni, mert más nézőpontból teljesen jogosak az érveid, de nekem pl. a ketrec is elégségesnek tűnik jelenleg. Egy család lehet változtatna avagy fog ezen, de még azt se mondanám biztosra, hogy feltétlenül agglo kertes házat indikál.
De fent tartom, hogy lehet pont bennem romlott el valami és csak én vagyok ilyen hülye, hogy önszántamból ezt választom.

-
Tombi
őstag
válasz
concret_hp
üzenetére
Az utazást leszámítva egyet tudok érteni veled, megjegyzem kisebb házra gondoltam (2 szoba ~50nm)
Ezt ha még lehet bővíteni , nálam a favorit.utolsó bekezdés pedig ráillik kicsiny ketrecemre, hiába a külső 60 centis fal,
ha a szomszédválasztó 1 soros tégla inkább csak dekor elem, mert mindent beszédet áthallani..és még ez sem az enyém

hamarosan ismét külföld,
ír vidék vagy anglia, csak el innen
-
concret_hp
addikt
hát az van, hogy valamivel kompromisszum kell, én pl. nem szeretnék se autózni se tömeg közlekedni napi 2x1 órát vagy többet. agglomerációba úgy van értelme kimenni ha veszel egy házat, ami ha kicsi, akkor akár lakhatnál lakásban is és aránytalanul sok nyűg tud lenni vele (de nyugodtan mutathatsz mondjuk 70-80m2 körüli bővíthető házakat pl budaörsön
), ha nagy akkor meg üresen áll a nagy része amíg mondjuk nincs gyereked.régi építésű társasházaknál nagyon elb@szott alaprajzok vannak és általában nem tudsz hol parkolni, de legalább az 50-60 centis falakon nem hallatszanak át a szomszédok.
az 20 század második felében épült tégláknál általában a szigetelés kritikán aluli meg az egész épületet általában fel kellene újítani úgy h csomó mindent cserélsz, de a beton / fém elemek miatt sosem lesz az igazi.
-
bpx
őstag
Jó, mindenkinek az a rossz, ami van, és az hiányzik, ami nincs

Születésem óta agglomerációban laktam, pont elég volt idáig.
Ingáztam BP-re vagy 15 éven keresztül, gimnázium, egyetem, munka, először tömegközlekedéssel, majd utóbbi években munkába már autóval. MÁV + BKV napi 3 óra, autóval napi 1,5 óra utazás. Most gyalog 7-8 perc alatt beérek munkába, és a közelben van minden.
Utáltam, hogy állandóan időhöz voltam kötve, mert ment a busz/vonat.
Régi ismerősök sem húznak vissza, aki számított, rég elköltözött már máshova, újak meg mind BP-en vannak.
A ház körüli teendőkből (udvar, kert, utcafront) is bőven elég volt, csak az idejét viszi az embernek, nincs annyi haszna.
Most egy új építésű nappali + 1 szobás "ketrecben" lakok a IX. kerületben. Fiatal vagyok, egyedül, még ezt sem használom ki teljesen. Mihez kezdenék egy egész házzal...
Igen, ha pl. lenne saját család, akkor lehet menni nagyobba vagy házba, ezt a lakást meg ki/el lehet adni, de az még a távoli jövő. -
skristof
tag
válasz
concret_hp
üzenetére
otthontérkép
portfólió
OC
ingatlan.comolyat nem találtam, ahol minden szerepelne én sem, valószínűleg azért, mert van, amit kizárólagos megbízással értékesítenek
-
Tombi
őstag
-
updog
őstag
"Én inkább utaznék a boltig, fizetek az időmmel is a bejárás miatt."
És van, aki pedig mást talál fontosabbnak, és másban köt kompromisszumot, ez van
Szerintem senkit nem kell meggyőzni arról, hogy csendes kertvárosi családi házban home officeolva jobb lenne az élet.Bp. XIV. panel, egyébként.
-
Tombi
őstag
válasz
üzenetére
A külső kerületek számomra sokkal élhetőbbek pl 4,14,16 kerületek.
Akinek pedig a "pezsgés" nem hiányzik, az találhat az agglóban megfelelő települést,
nem egy kihalófélben lévő falura gondolok, 1db bolt azért legyen
A lakással igazából földterületed nem lesz, csak kapsz a dobozban egy egységnyi helyet.
Én inkább utaznék a boltig, fizetek az időmmel is a bejárás miatt.Fandango: Milyen nyűgre gondolsz ?
-Fűnyírás? betonozz,
-Takarítás? szeretem csinálni, ennyi testmozgás nem árt
-Tetőfelúítás? elismerem ez húzós tétel de az irreális közös költség helyett inkább költök a saját tetőmre, amelyik épületben lift van, ott még több a közös költség. -
axioma
Topikgazda
válasz
üzenetére
Ez azert embertipus kerdese. Laktam panelban 6 evig, nem sikerult ott se megismerni a szomszedokat, sulyosbitva azzal hogy kicsikkel mentem a jatszora de ott se kerultem senkivel erdemi viszonyba koszonesen tul. Most az aggloban lakunk 10 eve, itt se jobban ismerem a szomszedokat, de nekem az ismerosi korom nagyobbreszt vagy eleve netrol valo, vagy neten is elerem. Jo, en mar 45 leszek lassan, de fiatalon se akartam a nyuzsgesben lakni (szegedi egyetemistakent me'g korabban inkabb), meg alkohol se jatszik, jobb az ott a nyugiban - illetve most egy kicsit tul sok a tinijeimnek a seta ha nem jon ossze az autos fuvar amikor epp jonne...).
-
törölt tag
Ez igaz, csak közben ott van körülötted a “város”, éjjel-nappal kiugorhatsz bármiért, ott van egy köpésre. Éjszaka is elmegetsz és italozjatsz mert könnyen hazajutsz. Nyüsgés vesz körül és nem bözsi nénik meg tini anyukák és mélyszegénység meg lepukkantság. Mondjuk azokat én sem értem akik panelt vesznek 25 millióért vagy újépítésűt valmelyik peremkerületben. Mert én az ilyen 15,18 és társai kerületet nem nevetném budapestnek.
De ismerettségi körömben látom, hogy mindenki minden áron fel akar költözni a nagy faluba. Rengetegen kapnak úgy lakást apcitól, hogy egyébként a gyászos fizetéséből (amit vidéken is megkereshetne) még egy albérletet sem tudna kivennj, de neki muszaj BP-en élnie, mert itt van a buli... -
Tombi
őstag
válasz
concret_hp
üzenetére
vicces de valamiért minden új építésű lakásba költöző egyént sajnálok,
ezek az emberek ketrecekben laknak, nem tudom valaki önszántából miért választja ezt a formát.Ha megtehetném én inkább agglóba költöznék egy kis házba.
Amit igény esetén bővíthetek is.
marad a ketrec, a közös költség, a szomszédok áthallása, a zaj, a rengeteg szabály, a szűk élettér,
a lakókkal való hadakozás közgyűléseken (és azokon kívül) -
concret_hp
addikt
frissen elkészült / pár hónapon belül elkészülő lakóparkoknak vajon lehet valami listája valahol?

-
Kobe
veterán
válasz
lajafix
üzenetére
A cafeteria ugy onmagaban egy ingatag labakon allo intezmenyesitett szarkupac, amit a kulonbozo adokulcsok es kulon modozatok fuggvenyeben lehetetlen nyomonkovetni, ha meg igen akkor meg ertelmesen felhasznalni lehetetlen.
Speciel pont az adomentes lakhatasinak, hiteltorlesztesnek es mondjuk a sportkartyaknak van ertelme (nem a bozsi kartya, hanem allyoucanmove, sportkartya stb), az osszes tobbit meg ha kell, tudja az ember sajat zsebbol intezni. Szerintem aki ingatlanhiteles es van magas cafeteriaja, nem fog ettol tobb kulturautalvanyt kerni, inkabb elkezdi gyujtogetni egy masik ingatlanra pl
-
hurenzon
senior tag
József Attila telepen mennyire gyorsan lehet kiadni egy garzont?
Illetve egy felújított 40 nm lakást ki lehet adni ott 100 e ftért? -
Kobe
veterán
hát hogy a lakás vételárának max 30% ig használhatod ki a havi hiteltörlesztés könnyítést is....nem cska az egyösszegben vásárláshoz felvett pénzt.
Legalábbis ha jól értelmezem a szabályt.Nem tudom, ha valaki pl 10-15 évig tudná abból törleszteni a hitelét, pl a teljes lakásra, az miért gáz

-
Zeki
nagyúr
Jó lett volna, ha új hitel, új ház, újra kezdődik a cafeteria. Mert új elbírálás az volt. Fizethettem is érte.
Nálunk a cég ezzel trükközik, vezetőként is a garantált bérminimumot kapjuk, meg félévente forgalmi jutalék, ami lakáshitel törlesztős cafeteriában már szép pénz. De ha egyben számolódik az eddigiekkel, akkor nem kérhetem ebben, akkor a fele elvesződik, az szívás, és mehetek másik munkahelyre, ahol rendesen odaadják a pénzt. -
Zeki
nagyúr
Üdv!
A lakáshitel törlesztős cafeteria az ugyebeár 5 éves időintervallumban max 5 millió Ft, és teljes összeget nézve a lakás/ház értékének max 1/3-a lehet.
Na most mi van akkor, ha az ember közben másik házba költözik? Újraindul az 5 év? Vagy az előző házra felvett hitel cafeteria törlesztője is beleszámít?
-
attiati
veterán
13. Ker metro mellett. Mondom, hogy legalabb 10%kal olcsobban adta, de inkabb tobb, mert az utcaban 550-580ert mennek az ujszeruek es 620+ert az ujak. Nem ez a kerdes, mert ezzel eleg jol kepben vagyok. Hanem hogy felrakja ennyivel olcsobban es par ora alatt eladja. Egy licitelést, ráajánlást talan megvart.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AliExpress tapasztalatok
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Apple iPhone 17 - alap
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- iPad topik
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Így viseli a Samsung az okosszemüveget
- Bluetooth hangszórók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- VADIÚJ HP 17 Ryzen 5 7520U 16GB 512GB 5500Mhz 17" FHD 2026.11.12 gar
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- 27% - Corsair Premium Individually Sleeved TÁPEGYSÉG KÁBEL Pro Kit Type 4 Gen4
- Infinix Zero 5G / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Tavaszi RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Inkább egy ilyen, mint egy lakópark...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)