Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Elekellek

csendes tag

Próbálgatom a Parcitól vett Compak K10-et. Mivel az elmúlt napokban ketten ittunk kávékat, főleg a 23 grammos VST-t használtam, ahol a 23 grammból 2x25ml italt szoktam készíteni. A rendes eszpresszót 16 grammból csinálom, 27-28 grammot célozva végeredménynek. A kávé mindig valamelyik világos P&Y SO.

Mivel megszoktam, hogy a kések összeérésétől legfeljebb 30°-ra visszafelé van az ideális őrlőállás, alig találtam meg a megfelelő pozíciót, mert bő fél fordulatot lehet még finomítani az őrleményen. De ami a legérdekesebb: ahhoz, hogy a fenti eredményt 25-30 másodperc alatt elérjem, ebből a darálóból jelentősen nagyobb szemcseméretű, szemre és tapintásra is érezhetően durvább őrleményre van szükség.

Az eddig használt Fiorenzato F5-nél általában shotos pohárba őrölök. Ha rögtön a kosárba darálok, bő fél osztásnyival finomabbra kell vennem a beállítást, különben túl gyors lesz a lefolyás – ennyit számít a pohárból a kosárba öntés során történő tömörödés. Ez a fél osztás viszont egyáltalán nem látható vagy érezhető az őrleményen. Amúgy Paljoc különböző kávéi között maximum másfél osztásnyi különbség van ezen az őrlőn.

Ez azért érdekes, mert az azonos végcélhoz tartozó őrleményfinomságok közti különbség a két daráló között meglepően nagy. Az F5 tölcséres, a K10 dózeres, ez nem tudom, mennyit számít.

Tudtok erre a különbségre megfejtést? Tehát még egyszer: minden körülmény azonos, a kiindulási értékek és a végcél is azonos mérhető jellemzőkkel bír, kizárólag az őrlők/őrlemények különböznek. (Persze az íz is más, de még nem kóstoltam vissza a Fiót.)

Új hozzászólás Aktív témák