- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Magisk
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gretzky77
veterán
Sziasztok segítséget szeretnék kérni! A gyereknek vasarolnék egy Mackbook Pro 14-es gépet. Találtam itt az oldalon egy szimpatikus gépet, 1 hónapos apple garis. Ismerős azt mondta az Apple a vásárlót tartja a tulajdonosnak, így mindenképp át kell ruháznia, különben szervizben mondhatják, hogy lopott. Ehhez elég egy adásvételi szerződés, hogy kezeli az apple a gari kérdését!? Mire van szükségem, hogy adott esetben ne legyen probléma? Előre is köszönöm
-
Radeon_5
aktív tag
Na lassan felevente lesz uj proci?
-
törölt tag
Erről már 2001-ben volt egy konferencia az USA-ban. Olvastuk, akkor megdöbbentünk, de 1-2éven belül már mindenki látta, hogy erre tart a világ. Ma már nem lehet kikerülni, a számtech világa már 20éve nem a felhasználókért van. Teljesen mindegy, hogy almás, vagy ablakos gépet használsz. És a telefonok világa sokkal durvább.
-
jattila48
aktív tag
Ez a "winfos" duma már ultra gáz! Feltételezem, nem 16 éves vérpistike vagy, bár azoktól is ciki. Ahogy a végén írod, nem a rendszer, hanem a processzor miatt érzel különbséget. Az Intel valószínűleg másképp kezeli a memória lapozást, mint az M2, meg más az egész hardver. A Windows pedig egy igen kiforrott és rendkívül stabil rendszer (persze a MacOS is), csak akkor instabil, ha hibás alatta a hardver, vagy a hardver driver. Mivel sokkal több féle gyártó sokkal heterogénebb hardverén fut mint a MacOS, ezért gyakrabban lehetnek inkompatibilitási (vagy egyszerűen minőségi) problémák. Ettől a Windows még egy remek rendszer, sok tekintetben jóval komolyabb, mint a MacOS.
-
Lokii
aktív tag
Utolsó 64 üzenetet elég volt olvasni...
Én 2016ban vettem 17,3as Asus N3700as procival, 4 GB rammal , 920 M dGPUval laptopot, sulihoz, legacy gaming open office writerral és calccal lazán ment , megérte, kész. 500 GB Toshiba 5400as winyót leváltottam volna 500 gigás ssdre(SATA 3 Samsungra valszeg anno)
Ma TUFot vennék vagy hasonló rugged laptopot
-
törölt tag
Ahogy én látom pusztán a nevezéktan okozza a drámát.
Korábban volt M1 és M2 13" Macbook Pro és azt mindenki elkönyvelte belépő szintű modellnek a "Pro" elnevezés ellenére. Ha valakinek elég volt az M1, M2 SoC, de kellett az aktív hűtés, akkor ezt vette, bár ár / teljesítményben rosszabb volt az Air-nél és a Macmininél is.
Most csak annyi történt, hogy a 14" Macbook Pro felhozatalhoz adták hozzá az alap modellt.
Ettől még nem lett ár / teljesítményben jobb a korábbi 13"-nál, de ha valaki igényeinek éppen megfelel, akkor megveszi.
Amúgy szvsz az egész 8GB alapmodell lényege a price ladder: elindul egy összegtől és apránként lépdel felfelé, azaz a user elindul 1600USD alapárról és meggyőzi magát, hogy akkor már jobban jár a 2000USD modellel.
Az egész stratégia lényege, hogy akinek az 1600USD belépőár sok, az eleve nem gondolkodik Apple laptopban, de aki hajlandó ennyit kifizetni, az már könnyebben hajlik a pár száz dollárral drágább modellek felé.
(A magyar árakat azért kerülöm következetesen, mert nyilvánvalóan az Apple az árazási stratégiáját nem hogy nem a magyar, de még csak nem is az EU piachoz igazítja.)
Vásárlói szempontból meg első sorban az dominál, hogy milyen hosszú távra tervez a delikvens. Ha 1-2 éven belül tervezi a cserét, akkor nem fog a drágább modellekre lőni, mert az aktuális igényeihez elég az alap, később meg úgyis lecseréli. Aki meg 5-6-7 évre tervez laptopot venni, az hajlandó többet is fizetni, hogy a cucca időtálló legyen, na számukra dilemma, hogy melyik modellnél állnak meg (jellemzően pénztárcájuktól függően)."Szerintem amúgy 200 hsz-t még megérne a CPU thermal throttling témaköre is."
A Macbook Pro-knál milyen CPU thermal throttlingról van szó?
-
proof88
addikt
Dehogy zárjuk le!
200 hsz-en keresztül a memóriakezelés volt a téma, nehogy ellangyuljon a topic!Bedobom ide a cikk utolsó bekezdését:
"As someone who has used the systems, I can report that 8GB is still probably too low for most people. Even if you’re not using high-end apps, Safari and Photoshop can use several gigs of RAM. But perhaps more importantly, if you’re buying a Pro machine, you should get more RAM than someone buying a MacBook Air."
Szerintem amúgy 200 hsz-t még megérne a CPU thermal throttling témaköre is.
-
joey04
titán
Amúgy szerintem baromi gyorsan le lehet zárni a vitát: A 8gb több dologra elég mint win alatt, egy bizonyos árszinten viszont már kevés és kész. De ettől még nem lesz szar a paletta. Vagy vegyen az ember air-t arra való feladatokra szánva, és ott elég lesz, vagy vegyen normális pro-t. Szóval a belépő pro szar vétel (és nem azért mert "Pro" és 8GB, hanem az ára és 8GB miatt) alatta az Air meg felette a Pro jó. Ennyi.
-
ddekany
veterán
Ez olyan mint a politika... mindkét fél többnyire hülyeségeket beszél, érzelmi hatásra fókuszálva, de érdemben nem tájékoztat. A Mac egy eléggé elkülönül ökoszisztéma, szoftveresen is, és egy drága hely, memória mérettől függetlenül is. De nyilván, a 8 GB-s méretet azért választották, mert az már kevés sok munkakörben, és így lehet egy általános felhasználású, és a 16+ GB-s próknak szánt kategória. Hogy egyenértékű 16 GB-s windows-al, költői túlzást selytek. A 8 Gb "általános célra" Windows-on is elég. A feletti valós igénynél meg valami alkalmazások memória igénye fog dominálni (Blender, IntelliJ, stb.), azokból pedig csomó szinte azonos forráskóddal jön ki Windows-ra és Mac-re, szóval értem hogy az OS lehet picit hatékonyabb, de az alkalamzás-specifikus adatstruktúrk pont ugyan azok.
-
válasz
CharlieDrop #206 üzenetére
Természetesen, mindig magától frissül.
Nálam az Android 12-es a Galaxy-n, és 11-es a Nexuson (főzött). -
Carlos Padre
veterán
válasz
CharlieDrop #206 üzenetére
Épp tegnap jött ra frissítés. Hol van meg ilyen termektamogatas?
-
válasz
CharlieDrop #204 üzenetére
Nekem meg a 2013-as Nexus tabletem és a 2019-es Samu tabletem ia hibátlanul megy.
A 2016-os low-end Lenovo os műxik, bár használhatatlanra lassult. -
törölt tag
Persze, számít nekik a megítélésük, de azt mindig is PR problémaként fogják kezelni és nem lesz érdemi kihatással a termékfejlesztésre.
Arról nem is beszélve, hogy az online hirigelés jól láthatóan kontraproduktív.
Néha van egy olyan sanda gyanúm, hogy az Apple szándékosan, amolyan gerilla marketing céllal triggereli az arra hajlamosakat az 1000 dolláros monitor állvánnyal, meg a 20 dolláros törlőkendővel, stb. hogy tolják neki az ingyen reklámot. -
Én úgy látom, hogy az Alma cuccokat legalább annyira lehet egy divatmárkához hasonlítani, mint egy technikai eszközhöz.
Sok olyan embert látok, akik az iPad Pro-n egy szál táblázatkezelőt használnak, vagy szövegszerkesztőt, és csak azért veszik a Pro-t, mert nagyobb. Azért alma, és nem Android, "mert az minőség", és egy tárgyaláson jobban mutat.
Vagy amikor a sznob gyerek csúcs Samu Galaxy telót vesz a nagyinak, "mert ő nem vesz gagyit egy családtagnak".Aki csak böngészik meg hasonlókat csinál a laptopon, annak bőven elég a 8GB ram.
Annak idején a Vertukat is megvették, pedig hardveresen borzasztóak voltak, és volt sok luxustelefon márka, amiben a hardver semmit sem ért, de a méregdrága külső miatt vették.
Ezekhez képest az Alma messze nem olyan vészes ár/érték arányban. -
ddekany
veterán
válasz
#54625216 #199 üzenetére
"Értsd már meg, hogy nincs olyan, hogy ha a fórumokon meg a médiában sokan ekéznek egy céget, akkor majd mást fognak gyártani."
Most erre mit lehet mondani... Nyilván számít nekik a megítélésük, mint minden más cégnek is. Azt meg sok kicsi dolgokból áll össze, ami formálja az emberek véleményét.
-
törölt tag
válasz
formula01 #198 üzenetére
Értsd már meg, hogy nincs olyan, hogy ha a fórumokon meg a médiában sokan ekéznek egy céget, akkor majd mást fognak gyártani.
A legjobb esetben is max kiszúrják a szemedet valami látszat kedvezménnyel, amit egy év múlva visszavonnak, mert az egész csak vihar a biliben, gazdasági szempontból jelentéktelen PR probléma.A cégek olyan termékeket gyártanak, amelyek a célközönségük igényeit megfelelően kielégítik függetlenül attól, hogy egyébként ki mit gondol vagy mond róluk. Mert az eladásokból élnek és nem a lájkokból.
Pl. amikor az Apple először szüntette be az iparágban a floppy, a DVD író, az analóg VGA, a DVI csatlakozó, a Flash és még n+1 addigra elavult és csak a visszafelé kompatibilitás miatt hordozott technológia támogatását, akkor ugyanaz az acsarkodás ment, mint most.
"Vááá mekkora lehúzás, gátlástalanság, pofátlanság, hogy a 2000 dolláros laptopból "kispórolták" a DVD írót" mondták akkoriban.
Aki meg azzal érvelt, hogy vagy 2 éve nem hogy nem írt, de még csak nem is olvasott DVD-t, de ha mégis kell, ott van rá a külső usb-s meghajtó, ugyanazt vágták a fejéhez, amit Te most: hogy a céges lehúzást támogatja a felhasználók érdekeivel szemben.
Szerinted ha akkor az elégedetlenkedők tábora elérte volna a kritikus tömeget, akkor az emberek továbbra is floppykat meg DVD-ket használnának és Flash játékokat jászanának?
Nyilván nem.
Az Apple felmérte, hogy a célközönségének mire van szüksége és ha nem kellett DVD író, akkor nem raktak bele. A PC-sek meg nem azért követték, mert hogy a civil ellenállás hiányában az Apple kijárta előttük az utat, hanem mert már valóban nem volt szükségük DVD íróra az embereknek. -
formula01
senior tag
Pontosan így van. Én totál elfogadom azt, hogy az Apple ezt adja ennyiért, ha veszik, akkor mint cég, jól teszi.
Viszont amíg az a tábor, aki kritikát fogalmaz meg a gyártó lehúzásaival szemben egész biztosan nem árt senkinek, mert rosszabb esetben le van sz*rva és minden marad ahogy van, jobb esetben meg kritikus tömeg esetén figyelembe vehetik bizonyos elvárásait, addig az a tábor, aki valamilyen oknál fogva a saját érdekeit a háttérbe helyezve a gyártót védi, rosszabb esetben árt a fejlődésnek, magának, meg mindenki másnak, mert konzerválja a jelenlegi helyzetet.
Miért akarna többet nyújtani a gyártó, ha a felhasználó bázisa egy jelentős része akármit csinál, úgyis kritika nélkül megvédi, miközben ahogy írtad is, eleve sosem volt egyenlő a meccs?
-
ddekany
veterán
válasz
CharlieDrop #196 üzenetére
Ott van az az aspektus is, hogy ezek az Apple praktikák átszivárognak PC-re is, ha azt látják, hogy (már) nincs ellenérzés. Azaz hiába nem zavar, ha az Apple tábor máshogy látja, akkor is megszívod miattuk.
-
CharlieDrop
veterán
Itt arról menne a vita, hogy mennyire racionális dolog vagy sem. Erre jönnek olyan kifejezések, mint az ár/érték arány.
Illetve vitatkoznak olyanok akik csak a számokat nézik azokkal, akik használják is.
Könnyű dobálózni olyan kifejezésekkel, hogy szemellenzős, elvakult, nincs pénzed miért sírsz, stb.Szerintem túl lett tárgyalva. Van két tábor, aki meg akarja győzni a másikat a saját igazáról.
Eközben meg az Apple az egyik leggazdagabb cég és olyan helyzetben van, hogy azt csinál ami neki sok pénzt hoz.
-
ddekany
veterán
válasz
CharlieDrop #193 üzenetére
Pontosabban, a gyártónál van egy csapat ember, aki csak arra fókuszál, hogy kitalálja, hogyan formálja az igényeket. A vásárlók 90% viszont mással van elfoglalva, és erősen érzelem vezérelt, nem racionális, és főleg nem gondolkodik előre. Szóval nem egy egyenlő meccs.
-
ddekany
veterán
Én kétlem, hogy ez nem egy jelentős igény, ha még nem is többségi igény. Én (és rokonaim) biztos, hogy sokszor kihasználtam ezeket, hogy kihúzzam kütyük életciklusát. Aztán persze, Magyarország afféle késélen táncoló gazdagok társadalma, azaz alapvető dolgokon be tudnak csődőlni emberek (mint lakbér dúrva, kaja sem vicces már), de azokhoz képest pl. az évi telefon vásárlás túl olcsó, szóval van egy ilyen "miért is ne, megtehetem" taplóság.
"Ugyanaz van, mint a telefonokkal. Amire elavul annyira a gép, hogy upgrade-elni kell az alkatrészeit, addig elavul annyira, hogy amúgy is le fogod cserélni egy modernebbre."
A gyakorlati tapasztalatom nem ez. Nagyon gyakran csak 1 valóban zavaró korlát volt, amit legózással meg lehetett oldani. (És itt akkor javíthatóságot nem is nézem, mert azt átlag ember nem tudja megoldani.) Mellékesen telefonjaimnak vagy fele akku cserés volt, úgy használtam tovább, de mondjuk én nem mobilon élek.
-
cucka
addikt
Az a baj, hogy amiket írsz, azok nem létező piaci igények.
Ezek amiket írsz nagyon jól hangzanak, meg lehet a fórumon elmélkedni róla, de egyszerűen a vásárlóknak nem szempontok.Ma egy mobiltelefon életciklusa 3-4 év, ennyi idő alatt avul el, és ennyit kibír benne simán az akkumulátor.
Ha 7-8 évig használnál egy telefont (amit senki se tesz meg igazából), akkor is maximum egy alkalommal kell benne akksit cserélni, amit egy szerviz 15 perc alatt el tud végezni.Egy olyan alkatrész könnyű cserélhetőségét követeled, amelyet a vásárlók nem akarnak cserélgetni.
Laptopoknál ugyanez van az akksikkal. De akár a hardverekkel is.
Nekem van egy core 2 duo-s macbook-om a polcon. Ha lenne benne cserélhető akksi meg memória meg ssd, akkor te használnád most 2023-ban ezt a gépet? Vagy lecserélnéd egy jobb, korszerűbb, gyorsabb gépre?
Ugyanaz van, mint a telefonokkal. Amire elavul annyira a gép, hogy upgrade-elni kell az alkatrészeit, addig elavul annyira, hogy amúgy is le fogod cserélni egy modernebbre. -
formula01
senior tag
válasz
#54625216 #190 üzenetére
Azt próbálom elmagyarázni, hogy el vagy tévedve, mert nincs alapja a kritikádnak.
Édes istenke, 1600 euró + Áfáért adnak egy Pro széria révén produktivitásra szánt gépet, 8 GB rammal 2023 végén, és képes vagy leírni azt, hogy nincs alapja a kritikának, és szerinted Z generációs téveszme, hogy ha megfelelő mennyiségű embertől kapja a gyártó azt a visszajelzést, hogy a lóf*sznak is van vége, akkor az hatással lehet a jövőbeli termékeire.
Szerintem értsünk egyet abban, hogy nem értünk egyet.
-
törölt tag
válasz
formula01 #188 üzenetére
Azt próbálom elmagyarázni, hogy el vagy tévedve, mert nincs alapja a kritikádnak.
A hiba pontosan annál van, aki elvárja, hogy egy gyártó csak olyan specifikációkkal dobjon piacra egy terméket, ami az ő személyes igényeinek megfelel, és ha szerinte egy termék egy adott specifikációban nem üt meg egy szintet, akkor az lehúzás.A piacgazdaság nem úgy működik, hogy a gyártó arra törekszik, hogy semmit adjon mindenért és van a vevő, aki a mindent akar semmiért, aztán kényszerűségből középen találkoznak.
Vannak feladatok, amelyek elvégzésére a vevő keres a piacon egy eszközt és ha azt a termék felhozatalból ár / értékben egy adott gyártónál találja a legjobbnak, akkor azt veszi meg.
Azaz a gazdaság nem zéró összegű játék, mert lehet egyszerre jó a gyártónak és a usernek is: a user el tudja végezni a szükséges feladatokat, a gyártó pedig el tudja adni a termékét.
Az pedig, hogy a piacon egy adott feladat szempontjából mi számít jó ár / értéknek a feladattól és a usertől függ és nem attól, hogy egy gyártó egy adott termékének adott összetevője egy harmadik fél szerint jól van-e árazva.Hogy a szokásos autós hasonlattal éljek: a csak városban furikázó szőke nő számára a fűtött bőrülés, a sávtartó elektronika és a tolatóradar fontosabb, mint a motor lóereje, vagy a négy kerék meghajtás, mert jellemzően dugóban araszoláshoz kell neki az autó.
Ezért hiába ekézik a kocsit a szakmai fórumokon, hogy fűtött bőrülés és tolatóradar mellé az ilyen ratyi motor lehúzás, attól még a kocsit el fogják adni, mert a gyártó becélozta a célcsoportot és az igényeinek megfelelő terméket dobott piacra.Az már amolyan Z generációs téveszme, hogy ha az online térben hörgünk, akkor a gyártókat majd általánosságban mindenki számára előnyösebb dealekbe lehet kényszeríteni. A piacgazdaság a valós igényekre adott minél hatékonyabb megoldásokra épül és nem partvonalról bekiabálók véleményére.
-
ddekany
veterán
válasz
#54625216 #180 üzenetére
"Igen, csak innentől kezdve a gyártó nem tudja garantálni a rendszer összteljesítményét"
Értem ezt a kompatibilitás/optimalizáció oldalát a dolognak, csak a súlyokkal van a gond. Azaz, a valóságban nem akkora szívás PC-hez SSD-t venni. Ha meg van igény ennek meg annak a garantálásra, akkor még mindig árulhatnak Apple is SSD-t (mint brand PC-knél is van ez a játék amúgy).
A valódi felállás szerintem itt az, hogy Apple előállított egy csomagot, ami sok szempontból kiválló, és egyedi (máshol nem kapod meg), de csak akkor jutsz hozzá, ha a hozzá csomagolt békákat is lenyeled, és ők ezt ki is aknázzák.
Akku csere: Arról beszélek, hogy pl. mobilnál rendszeresen hamarabb zavaróan lecsökken kapacitása, mint hogy a hardver többi része használhatatlanná válna. Most, hogy egyre több mobilba beleragasztják, egyre jellemzőbb ok lesz, hogy azért dob ki valaki készüléket, mert már nagyon hamar lemerül. Akinek számít a notebook akkurol használata, annak ugyan ez gondolom gond lesz. Kicsit hasonló az SSD, sőt, a RAM cserélhetőség is (bár utóbbi talán kezd műszakilag is gond lenni, ahogy nő a sebesség). PC-k életét sokszor ezek utólagos cserélhetősége duplázza meg. És hogy a cserélhető akku drágább/nagyobb mint az integrált... de megint a mérték a kérdés. Nehogy már azért pár mm-ért/grammért/USD-ért megérje jelentősen lecsökkenteni a készülékek átlag életkorát. Vagy hát, az Apple-nek megéri, de összességében az emberiségnek aligha.
-
formula01
senior tag
válasz
#54625216 #187 üzenetére
N+1-edik felvonása ugyanannak.
Sokadszorra is, abszolút nem okoz fájdalmat, hogy létezik 8 GB rammal laptop, nem a gyártó a hülye.
Attól mászok falra, hogy az utolsó lehúzó döntését is képesek vagytok védeni a gyártónak, anélkül, hogy minimális kritikával és elvárással is élnétek, a saját érdeketekben is, és úgy tesztek, mintha a hiba annál lenne, aki elvárja, hogy prémium áron ne egy külsőre prémium, belsőre kiherélt gépet kapjon.
A gyártó a saját érdekét nézi, a saját érdekeid magadnak kell képviselni. A gyártó érdeke, hogy minél kevesebbet adjon, minél több pénzért, a tied, hogy minél többet kapj, lehetőleg minél kevesebbért. Tényleg nem érzed az érdekütközést? Ha érzed, akkor miért a gyártót véded a saját érdeked helyett?
-
törölt tag
válasz
formula01 #185 üzenetére
A fenti válaszok melyikét is írtam én?
Mert ez így erősen szalmabáb érvelésnek tűnik.Egyébként meg annak eldöntéséhez, hogy egy termék jó-e egyrészt nem elég kiragadni egyetlen paramétert, másrészt csak akkor van értelme egyáltalán a kérdésnek, ha hozzáteszed, hogy kinek és mire. Ezt próbáljuk itt elmagyarázni.
Ami a 200 dolláros felárat illeti, nézd meg az árkülönbséget a windows laptopok között, ha macbook minőségű házzal, monitorral, hangrendszerrel és üzemidővel kéred.
Ha szerinted 16GB alatt nincs élet, akkor vedd alapul az 1800USD árat és azt hasonlítsd más termékekhez, problem solved. Miért okoz számodra szívfájdalmat, hogy létezik a kínálatban kevesebb rammal olcsóbb termék is? -
törölt tag
"Az osxre létező programok többségében silány linux portok. "
Azzal, hogy megismétled ugyanazt a hülyeséget csak magadból csinálsz hülyét, és nem a kijelentésedből igazat.
Felsoroltam egy halom professzionális szoftvert, amelyeknek a puszta létezése is feketén-fehéren cáfolják az állításaidat, de Te továbbra is fullban tolod a kretént."Ha te már azt sem érted, hogy mi az a gtk, qt, make, stb az nem az én hibám."
Tehát léteznek macos-re linuxról portolt fejlesztői utility-k is. Gratulálok. Már csak azt kellene bizonyítanod, hogy ezek adják a macos-re létező programok többségét és hogy mind silány.
"Az általad megemlített unity / unreal enginek által alkotott ökoszisztémák játékai macre pl nem is léteznek."
A Unity-nek és az Unreal Engine-nek is van editor alkalmazása, amelyeket ma már nem csak játékfejlesztésre, hanem realtime VFX területeken is használnak, és nem azonosak a rajtuk fejlesztett játékokkal.
"Nem, ez nem a játékfejlesztők hibája, hanem ez azért van, mert szar a platform."
Senkinek sem a hibája, egyszerűen a macOS más piac. Egy platform támogatása nem hardver kérdés, hanem üzleti döntés, lásd Nintendo Switch portok.
De persze ha sommásan kijelented, hogy "szar", az ugye más, mert akkor jól megmondtad."Egy 800ezer forintos 8 giga ramos és 256gb ssd-s billentyűzetes okostabletet próbálsz körömszakadtáig védeni, miközben szerinted mindenki magát alázza."
Először is nem védem, mert nem kell védeni, ez egy termék, amit vagy megvesznek vagy nem.
Másodszor meg szerintem nem mindenki magát alázza, csak Te, de Te annál inkább és még rá is teszel egy lapáttal az "okostablet" színvonalú agyhalott kijelentéseiddel. -
formula01
senior tag
válasz
#54625216 #160 üzenetére
Jó én feladom. Így néz ki a vita leegyszerűsítve, mostmár több kommenten át. (Nem csak veled)
A: Nem jó, hogy 800-900e Ft-ért 8 GB ramot pakol egy gyártó a latopjaiba
B: De, jó, nekem csak 2 heti fizum, nekem elég
A: De nem jó, hogy Ferrari áron egy Ferrarit kasztnit veszel Fiat Punto motorral, és ezt kritika nélkül elfogadod
B: De jó, biztos nincs rá pénzed, ezt nem értheted
A: De nem jó, hülyének néz egy gyártó, és olyan hardvert kapsz prémium áron, ami nem időtálló, használd ha tetszik, de ne mondd, hogy jó
B: De, jó, ez mindenre elég, biztos nincs pénzed megvenni, ez ökoszisztéma, ez olyan laptop ami nem is laptop, mert Macbook, vegyed több Rammal ha nem tetszik
A: De, nem jó, hogy 1600 dollár + áfa árba nem fér bele 16 Gb ram, ami már 600 körül is alap kellene legyen, és egy kb. 20 dolláros extra költségért +200at kérnek, ne mond, hogy ez jó
B: De, ez jó, ezt nem értheted, nincs rá biztos pénzed.
Édes jó isten. Tényleg el kellene kezdenie szarkonzervet árulnia az Applenek és ráírni, hogy csokipuding. Szerintem ha arra azt írná valaki, hogy büdös, akkor is megmagyaráznák páran, hogy ez jó szagú, csak ezt nem érthetjük.
Írom mindezt egy 15 Pro-ról akkora hater vagyok. Nem a cég a hülye, azokkal a vásárlókkal van probléma, akik a leggusztustalanabb pusztán lehúzásra hajtó lépéseket is képesek megvédeni kritika nélkül.
-
Pikari
veterán
válasz
Carlos Padre #183 üzenetére
Akkor legyen 99,99%. A topikban egyelőre kb 10 olyan programot sikerült felsorolni, ami épp nem ilyen.
-
Pikari
veterán
válasz
#54625216 #181 üzenetére
Az osxre létező programok többségében silány linux portok. Ha te már azt sem érted, hogy mi az a gtk, qt, make, stb az nem az én hibám. Az általad megemlített unity / unreal enginek által alkotott ökoszisztémák játékai macre pl nem is léteznek. Nem, ez nem a játékfejlesztők hibája, hanem ez azért van, mert szar a platform. Egy 800ezer forintos 8 giga ramos és 256gb ssd-s billentyűzetes okostabletet próbálsz körömszakadtáig védeni, miközben szerinted mindenki magát alázza.
-
törölt tag
A játékfejlesztők piaci stratégiája, hogy mely platformokat támogatnak mégis mennyiben áll összefüggésben az állításoddal, hogy a macos szoftverek csak silány linux portok?
Értem én, hogy egy ekkora kapitális baromságból nehéz kihátrálni, ezért jobb híján terelsz, de minél tovább tolod, annál mélyebbre futsz abban a bizonyos erdőben. -
törölt tag
"Ha vásárló hajlandó nagyon alap szinten mókolni dolgokkal, olcsóbban megússza. Pl. a 256-os és 512-es SSD ára közt, amikor az önmagában megvehető, nem tud 100e Ft eltérés lenni (vagy amennyi). "
Igen, csak innentől kezdve a gyártó nem tudja garantálni a rendszer összteljesítményét, ha a felhasználó bedől más gyártók ígéreteinek és 6500MB/sec helyett 650MB/sec SSD-t rak a gépébe, mert az mennyivel olcsóbb, aztán meg megy a rinyálás, hogy miért fut szarul a gép.
Ettől még persze a legf@szább ssd-k sem kerülnek százezrekbe, ezt aláírom, de itt alapvetően az a kérdés, hogy a célközönségnek egyáltalán mennyire van igénye a cserélhető háttértárra, pontosabban hajlandó-e az árkülönbségért időt és energiát fektetni az SSD kérdés rendezésébe, vagy inkább hajlandó kifizetni az extra felárat, ha cserébe nem kell foglalkoznia vele.
A telefonoknál is az volt sokáig a mantra, hogy bezzeg az androidot tudod saját sd kártyával bővíteni, aztán hogy-hogynem a top kategóriából eltűnt az sd kártya támogatás, pedig ha számítana, akkor ugye versenyelőnyt jelentene az iPhone-al szemben.
"A piacgazdaság ott lép be, hogy a vásárló buta, és belemegy az egység csomag játékba, és ezt természetesen ki fogják használni a gyártók."Nem, a piacgazdaság ott lép be, hogy ha egy eszköz az adott árért nem tudja a user által elvárt hasznot hajtani, miközben a konkurencia jobb és/vagy olcsóbb megoldást kínál, akkor a felhasználó más terméket választ.
A piacgazdaság önszabályozása egy csomó esetben valóban nem működik, de ezek egyike sem tartozik a "politikusok jobban tudják mi kell a usernek, mint az saját maga" kérdéskörbe. A politikai szabályozásnak a versenyhelyzet fenntartását és az adott piacon túlmutató kérdéseket (környezetvédelem, munkavállalói jogok, jótállás, stb.) kell szabályoznia, nem a termékekben alkalmazott technikai megoldásokat."Miért lenne környezetszennyezőbb, ha kicserélheted az akkut?"
Mert ha bárki által cserélhető akku kell, akkor azt külön tokozásban kell árulni, ki kell alakítani a helyet a telefonban, ami növeli az alkatrész számot és csökkenti az aksi hasznos térfogatát (ezért állt le az Apple a cserélhető aksikkal a macbookokban), a gyártó helyett pedig a userre van bízva az elhasznált régi aksik biztonságos újrafelhasználása.
"De valakinek notebook-nál is számít, mert nem csak a tárgyalóba bevitel idejére kell akku."
Ezért nem mindegy, hogy a ram és ssd mellett egy laptopnak mennyi az üzemideje. Ha 20 órát megy egyhuzamban, akkor sanszos, hogy a user nem akar nap közben aksit cserélni.
-
törölt tag
Szóval miután bemondod az ordenárék baromságot, hogy a macos szoftverek mind silány linux portok, majd azt egy halom példával cáfolom, ennyire futotta?
A Unity és az Unreal Engine editoroknak (amiket ma már bőven nem csak játék fejlesztésre használnak) mind van natív apple silicon verziójuk és lássatok csodát nem linuxról portolták őket.
De csak fussad tovább az ámokot, tényleg szórakoztató. -
ddekany
veterán
válasz
#54625216 #174 üzenetére
Pedig elég egyszerű a matek... Ha vásárló hajlandó nagyon alap szinten mókolni dolgokkal, olcsóbban megússza. Pl. a 256-os és 512-es SSD ára közt, amikor az önmagában megvehető, nem tud 100e Ft eltérés lenni (vagy amennyi). A piacgazdaság ott lép be, hogy a vásárló buta, és belemegy az egység csomag játékba, és ezt természetesen ki fogják használni a gyártók. Sajnos PC terén is egyre inkább.
Csak a törvény szólhat bele csomó dologba. Hogy a piacgazdaság önszabályozása önmagában kevés, az mára már közhely. Rövid távra optimalizálás, stb.
Miért lenne környezetszennyezőbb, ha kicserélheted az akkut? Főleg telefonba, ami mindenkinek hordozható eszköz (ellenben a notebook-al), elég sokat segít. De valakinek notebook-nál is számít, mert nem csak a tárgyalóba bevitel idejére kell akku.
-
törölt tag
"PC-s háttérrel persze irritáló, hogy konkrétabban látod, mennyire durván független az előállítási költségtől a termék ára."
Aki az előállítási költségeket akarja viszontlátni egy eszköz árában és nem azt, hogy az áráért cserébe mennyire teszi hatékonyabbá az ő munkáját, annak - függetlenül a PC-s hátterétől - magával a piacgazdasággal van alapvető problémája.
Az EU (és általában a politika) pedig inkább ne ugasson bele termékfejlesztési kérdésekbe. A userek által cserélhető akku pl. rontana az üzemidőn, több e-hulladékot eredményezne úgy, hogy a vásárlók alig pár százalékának számítana.
-
cucka
addikt
Pár hozzászólás előtt pont megszótak, hogy pongyolán fogalmaztam.
Szóval kétfajta gc van: refcount-os és tracing.
Köznapi pongyola megfogalmazásban a "gc" alatt általában a tracing gc-t értjük, mert arról van mit beszélni, konfigurálni, teljesítmény-optimalizálni.Igen, körkörös referenciákat a refcount gc nem tud feloldani. Swift-ben ezt úgy kezelik, hogy:
1. Léteznek weak referenciák.
2. A fordító elég jól tudja detektálni, hogy körkörös referenciát hoztál létre, és szól érte.
3. Swift-ben csak akkor használsz referencia típusokat, ha az szükséges, alapvetően value type-okkal dolgozol. -
ddekany
veterán
Nem programoztam Swift-ben, de ha jól emlékszem reference counting van ott, nem GC... aztán ha körkörös hivatkozás van, akkor programozónak kell figyelnie, hogy eltépje, és ne legyen belőle leak. Viszont ha ezt nem nézik be, akkor úgy azonnal felszabadulhat ami már nem kell, míg a GC egy művészet, és hajlamos (nyelvtől/platformtól/konfigurációtól függő mértékben) ülni a memórián, amit pedig ha nagyon akarnánk, vissza lehetne dobni a közösbe.
-
cucka
addikt
Ez így volt C-ben, ahol a programozó volt felelős a memória foglalásért és felszabadításért.
Azóta rájöttek, hogy a kézi memóriakezelés az elbaszások melegágya, ezért a modern nyelvek mind menedzselik a memóriádat. Ha beolvasok egy filet a memóriába, akkor a fordító oldja meg, hogy ott az a darab memória le legyen foglalva, és a gc oldja meg, hogy az fel is legyen szabadítva, amikor már nincs rá szükség.A programozó felelőssége, hogy ha van egy file, amit fel kell dolgozni, akkor azt beolvasom-e egészében a memóriába, vagy stream-ként kezelem?
De ez nyelvfüggetlen. A megfigyelés, hogy a Swift-ben írt natív szoftver extrém kevés memóriát igényel, az nem azért van, mert a Swift-ben fejlesztő emberek annyival sokkal jobb programozók, hogy nem pocsékolják a memóriát. -
ddekany
veterán
válasz
#54625216 #160 üzenetére
Igen. Ezek egybeforrasztott, nem konfigurálható termékek, akár csak egy porszívó vagy akármi tipikus műszaki termék. PC-s háttérrel persze irritáló, hogy konkrétabban látod, mennyire durván független az előállítási költségtől a termék ára.
De legalább az otthon nem cserélhető akkut és SDD-t tilthatná az EU... Nem csak a Mac-nek, mindenkinek. (Akkut pl. telefon esetén is.)
-
-
Pikari
veterán
Fent kijelenttted, hogy a swiftben megírt szoftverek botrányosan alacsony memóriahasználatot eredméyneznek. Nem tudom, hogy bírtál 7. osztályból 8.-ba jutni annélkül, hogy a dinamikus memóriafoglalás koncepcióját legalább érintőlegesen megtanította volna a tanár, de azt biztosan tudom, hogy ez itt egy szakmai fórum.
-
cucka
addikt
-
-
törölt tag
"Az almások a vlctől kezdve az utolsó gimpig bezárólag mindent a linuxosoktól nyúltak le. Addig nyögdécseltek mindenhol éveken át, hogy az ő trágyaszórójukra is legyen valami épphogy elindulni képes port a linuxra elérhető programok tízezreiről. Alapvetően ez az oka, hogy egyáltalán létezik bármilyen program macra."
Jah, például a teljes Adobe termékcsalád, Final Cut Pro, Logic Pro, Da Vinci Resolve, SideFX Houdini, The Foundry Nuke és így tovább.
-
törölt tag
válasz
formula01 #145 üzenetére
Gipsz Jakab nem magyaráz semmit, hanem boldogan használja az új Macbookját.
Mi meg próbáljuk elmagyarázni, hogy ezeknek az alap modelleknek nem Te vagy én vagyunk a célcsoportja, hanem Gipsz Jakab.
Hogy a kérdésedre is válaszoljak: számomra a 8GB-os modell nem éri meg akármennyi pénzért se, mert én másra használom a gépet, csak én fel bírom fogni, hogy az én igényeim nem feltétlenül mindenki igényei.De hogy megértsd az Apple stratégiáját, amit többen próbálunk itt elmagyarázni, illetve azt, hogy ez a stratégia miért egyezik a célcsoport érdekeivel:
Eddig a MacBook Pro szériában volt:
- 13" alap M2-vel 1300USD-ért
- 14" M2 Pro és Max chippel
- 16" Pro és Max chippel
Most a 13"-ost kivezették és helyette van 14" alap M3-al, azaz a régi touchbaros helyére lépett a 14", így az alap modell is megkapta nagyobb és jobb kijelzőt, jobb hangrendszert, jobb hűtést, több portot, az árát pedig megemelték 300 dollárral.
A többi Pro modell ára nem változott, csak a spec-ek lettek jobbak.Na most az Apple az un. price-ladder marketinget használja, azaz úgy árazza be a modelljeit, hogy a drágább termékek felé húzzanak.
Ha Neked nem elég a 8GB ram, akkor az M3 1600-as alapárra rájön 200USD a 16GB ram upgrade-ért, de akkor már további 200USD-vel többért kapsz M3Pro chipet, azaz 18GB ramot, 3-al több CPU core-t és 4-el több GPU core-t. És így tovább: 200-300USD lépésenként egyre jobb a deal, csak így a végére ugye eljutsz 1600-ról a 6000 dollárig.
Mindenkinek az igényei vagy a pénztárcája szabja meg, hogy hol húzza meg a határt.
Akinek meg az 1600 induló ár sok, az nem Apple terméket választ.
Tehát ha számodra az 8GB kevés, akkor a 16GB-os upgrade-el emelt árat hasonlítod a konkurens termékek tudásához és áraihoz és totál felesleges azon mekengeni, hogy mennyi a 8GB-os ára, ha úgysem felel meg az igényeidnek. -
hapakj
őstag
lol. Ki nem szarja le honnan lett összelopva, ha MŰKÖDIK.
Erre a nagyon büszke openszósz linux közösség sosem volt képes valami üzleti célt követő cég nélkül. Leginkább ökoszisztémét Apple-ön kívül a Microsoft volt képes összerakni akinek semmi köze a linuxhoz. Illetve most amit látok és működik az a Steam Deck, de ott is keményen a Valve mint PROFIT orientált cég közreműködése kellett, hja és persze a Vulkan amit szintén profit orientál cégek rakta össze és tették elérhetővé mindenkinek.
-
cucka
addikt
Memóriahasználatról volt szó. És az én tapasztalatom, hogy a Swfit-ben írt szoftver botrányosan alacsony memóriahasználatot eredményez. Más technológiáknál ez nem feltétlenül adott.
Ugyanígy natív telefonos app-oknál az ios-es fog kevesebb memóriát fogyasztani. Ez is tapasztalat.A garbage collection-el nincs fogalomzavar. Van belőle alapvetően kétfajta - refcount és tracing. Mindegyiknek van előnye-hátránya, memory footprint szempontjából a refcount a nyerő megoldás.
-
csendes
addikt
Szerinted melyik jelenleg használt operációs rendszerre írt alkalmazások nem natívak, az ART bevezetése óta Androidra? [link] Példaként az LLVM-mel fordított kód kb. 6%-kal gyorsabb a GCC-nél , ami persze számításigényes üzleti alkalmazásoknál jelentős, de egy átlag otthoni felhasználó aligha veszi észre a különbséget. [link]
A reference counting és a garbage collection közötti fogalomzavart érdemes ebben a cikkben kicsit átnézni: [link]
Nagyon hasonlóak a Swift, Kotlin és C#, nem itt kell keresni a különbséget. -
Pikari
veterán
Az almások a vlctől kezdve az utolsó gimpig bezárólag mindent a linuxosoktól nyúltak le. Addig nyögdécseltek mindenhol éveken át, hogy az ő trágyaszórójukra is legyen valami épphogy elindulni képes port a linuxra elérhető programok tízezreiről. Alapvetően ez az oka, hogy egyáltalán létezik bármilyen program macra. Ennek tudatában én azért nem büszkélkednék az ökoszisztémával az almások helyében, hanem inkább mélyen hallgatnék...
-
-
bayarena
aktív tag
válasz
Carlos Padre #147 üzenetére
A baj az, hogy nincs penzuk ra es sosem tapasztaljak meg, hogy mennyie jo mikor a teljes okoszisztemat hasznaljak (laptop, telefon, okosora stb), es enelkul a tapasztalat nelkul fogalmaznak meg velemenyt, mikozben csak windowsos meg androidos tapasztalataik vannak.
-
bayarena
aktív tag
válasz
formula01 #134 üzenetére
Felejtsd mar el ezt a 8GB-ot. A kutyat nem erdekli amig tokeletesen mukodik.
A kerdes ugy kellene hogy szoljon, hogy mennyit fizetnek egy olyan laptopert ami kurva jol nez ki, sosem fagy le, nagyon jol szinkronizal a telefonommal illetve mas Apple termekekkel, nem melegszik, nem hallani a ventilatorat es a legjobb touchpaddal rendelkezik es siman tokeletes 4-5 evig.
A valaszom az, hogy kb 1 havi fizetest ki mernek adni egy ilyen szolgaltatasert.
Amikor az M1-es MacBook prot vettem, akkor 2100 AUD-t kertek erte es itt egy kezdo raktaros keres kb 4000 AUD-t havonta.
-
cucka
addikt
Igen. Ha be kell tölteni egy képet a memóriába, ami mondjuk 10 megabyte, akkor azon nem tudsz spórolni, az annyi.
És persze csodák nincsenek, itt is el tud fogyni a memória, főleg ha sok adattal dolgozol. A mac is swappel ugyanúgy mint bármi más, annyi extrát ad, hogy egyrészt gyors ssd-ket használnak, másrészt elég jól ki tudja találni a rendszer, hogy mit írjon ki ssd-re és mit tartson memóriában.Ami még hozzávezet a spóroláshoz, hogy amellett, hogy a nyelv maga hatékonyan fordul binárisra, nagyon sok szolgáltatás oprendszer szinten menedzselt, shared library-kkal.
Például ha írok egy alkalmazást, ami letölt egy file-t az internetről, akkor az az iszonyat mennyiségű kód, ami ezt a letöltést megvalósítja, azt a rendszer szolgáltatja nekem, mint egy megosztott könyvtárat, és az 1 példányban szerepel a memóriában, szóval az alkalmazásom nem fogja magával cipelni és betölteni a memóriába.
Nekem van egy szerver alkalmazásom, ami több protokollon szolgál ki adatot, adatbázisba ír, külső szolgáltatóval autentikál, stb.
Na ez az egész 22 mega memóriát igényel. Terheléses teszt alatt felszalad 30 mega környékére. Ennyire hatékony ez a stack.
Ha Java-ban írtam volna meg ugyanezt, akkor bármilyen érdemi terhelés alatt gigabájtokról beszélnénk memóriafogyasztás terén. -
Értem, köszi a választ!
Azért merült fel bennem a kérdés, mert én átlag júzer szemmel néztem a dolgot főleg, vagyis pl. futtatok egy böngészőt, plusz videót vágok, meg képet szerkesztek.
A kép/hang/böngészős cuccok gondolom ugyanannyit foglalnak a memóriában, mint Windows-on.
Nem tudom, hogy ezeknél a progiknál a memóriahasználat mekkora százalékát teszi ki a média anyag, és mekkorát a programok egyéb adatai, ezért merült fel a kérdés. -
formula01
senior tag
válasz
#54625216 #144 üzenetére
Amíg Gipsz Jakab boldog az új Macbookjával, én is nagyon boldog vagyok, egészen addig, amíg Gipsz Jakab nem kezdi el megmagyarázni, hogy teljesen rendben van, hogy egy gyártó, képes 8 GB rammal árulni 800-900e Ft-ért egy notebookot 2023 végén.
Ugyan azt a kérdést tenném fel neked is, mint a fenti fórumtársnak, igaz tőle sem kaptam választ: Mi volna az az összeg, ahol már te is azt mondanád, hogy azért a lóf*sznak is van vége, egy 8 GB-s MacBook Pro esetében így 2023 végén?
-
törölt tag
válasz
formula01 #139 üzenetére
"Az a gond, hogy ezt azért tehetik meg, mert jelentős mennyiségű felhasználó a kognitív disszonanciától, az elvakult márkahűségtől, vagy épp az ismeretek hiányától vezérelve még védi is ezt az üzletpolitikát, és közben nem veszik észre, hogy saját pénztárcájuk ellen is dolgoznak, ahelyett, hogy kicsit magasabbra helyeznék az igényeiket, hogy egy 800-900ezres laptopban, ne csak a körítés legyen prémium, hanem a belső is üssön meg egy 2023 végén minimum elvárható szintet."
Tehát adott egy macbook 8GB rammal, Gipsz Jakab átlagfelhasználó jól megveszi és évekig elégedetten használja, de ezzel hibát követ el, mert ha ehelyett egy windows-os melegedő és hangos x86-os laptoppal szopna, aminek fele annyi az aksiideje, akkor idővel rákényszeríthetné az Apple-t, hogy megemelje az alap ram mennyiséget, amit egyébként Gipsz Jakab nem használna ki.
"A switches példád pedig ott bukik meg, hogy az egy célhardver, aminél valóban nem számít a belső, mert amíg nem jön 7-8 évig az újabb változat, garantáltan futni fog rajta minden, míg laptopok esetén folyamatosan nőnek az egyes szoftverek követelményei."
12 évig használtam egy Inteles Macbook Pro-t, 1 éve cseréltem le (M1Max-os Pro-ra), de családon belül továbbra is használatban van, adok még neki 2-3 évet, mire végleg a padlásra kerül.
-
cucka
addikt
Elég komplex téma, egyet írok, amihez értek is valamennyire.
A Macos-re írt alkalmazások natívak. Tehát a kód nem egy JVM-ben, CLR-ben vagy egy szutyok Electronban fut, hanem a vason.
Az Apple ökoszisztémában pár éve a Swift nyelv az egyetlen, amiben érdemes fejleszteni. Ez LLVM-el fordít nagyon hatékony kódot. Value type-ok preferáltak, minden copy on write. A stringek kezelésén kiemelt fókusz volt. Én láttam itt olyat, hogy ha van egy hosszú stringed, megváltoztatsz benne egy karaktert, akkor a motorháztető alatt csak a változást fogja eltárolni. Memóriamenedzsmentre reference counting-ot használ, nem lép fel a java gc implementációi által okozott memóriazabálás.
Képzeld el, ha Windowson mindenki pürévé optimalizált C-ben írná a szoftvert, ott is rögtön többet érne a 8gb memória.A bajok és a memória szűkösség ott kezdődnek, amikor nem natív Macos szoftvert akarsz futtatni, hanem jávás meg jávascriptes szutykokat.
Na ez az egyik oka annak, hogy hatékony. Van más is, oprendszer memóriamenedzsmentje, hardver architektúra stb.
-
cucka
addikt
Amúgy a sok magvas megfejtés miatt gondolkoztatok már azon, hogy
1. Miért van az, hogy az Apple az alap gépekbe kevés memóriát rak?
2. Ugyanakkor miért van az, hogy az Alap gépekbe is berakja a legjobb képernyőt, és az alap processzoraik sincsenek nagyon lebutítva?Csak egy gondolatkísérlet, a helyes megfejtést beküldők között nem sorsolunk ki semmit.
-
cucka
addikt
válasz
formula01 #139 üzenetére
Valóban kevés a 8gb memória ennyi pénzért.
De:- A Macbook pro-t "belépőszintű hardvernek" nevezni, hát értem, nagyot akartál mondani.
- Az Apple elég jól be tudja szerintem lőni, hogy a célközönségnek mennyi memóriára van szüksége. Meglepő módon nekik nem céljük, hogy a vásárlóik elégedetlenek legyenek.
- Mac-en normál használat során 8 giga ram többet ér, mint Windowson.Tudod, ez olyan, hogy az A6-os Audi-hoz se adnak alapból tolatókamerát, azért külön fizetned kell. Ha ettől elégedetlenek lennének a vásárlóik, vagy átpártoltak volna más márkához emiatt, akkor beleraknák alapáron.
-
formula01
senior tag
válasz
#54625216 #138 üzenetére
Őszintén sajnálom, hogy több esszé méretű hozzászólás után sem érthető, hogy mivel van a legfőbb problémám.
Nem az a fő gond, hogy a gyártó pofátlan, és irreális árat kér a belépő szintű hardverért, ilyenek a vállalatok, az anyjukat eladnák egy centért, és pofátlanság vagy sem, amíg ezt megtehetik, jól teszik.
Az a gond, hogy ezt azért tehetik meg, mert jelentős mennyiségű felhasználó a kognitív disszonanciától, az elvakult márkahűségtől, vagy épp az ismeretek hiányától vezérelve még védi is ezt az üzletpolitikát, és közben nem veszik észre, hogy saját pénztárcájuk ellen is dolgoznak, ahelyett, hogy kicsit magasabbra helyeznék az igényeiket, hogy egy 800-900ezres laptopban, ne csak a körítés legyen prémium, hanem a belső is üssön meg egy 2023 végén minimum elvárható szintet. Ha a felhasználó mosdatja a gyártó döntését, ami semmi másról nem szól, mint a pénzről, a büdös életbe nem lesz meg az akarat, hogy erről a 8 GB-s alapról legalább a pro modelleknél lassan egy évtized után feljebb lépjenek, pedig egészen biztos vagyok benne, nem vinné őket csődbe.
A switches példád pedig ott bukik meg, hogy az egy célhardver, aminél valóban nem számít a belső, mert amíg nem jön 7-8 évig az újabb változat, garantáltan futni fog rajta minden, míg laptopok esetén folyamatosan nőnek az egyes szoftverek követelményei.
-
törölt tag
válasz
formula01 #130 üzenetére
" Itt úgy általában a laptop piacról van szó, ahol ilyen áron, tökmindegy milyen fizetésből, tökmindegy melyik országban veszed, 8 GB rammal kiadni egy gépet nettó pofátlanság, de megtehetik, mert egyes felhasználók még egy konzerv szarról is meg fogják magyarázni, hogy csokipuding, ha azt az Apple gyártja. "
Áruld már el milyen közgazdasági fogalom az, hogy "pofátlanság"?
Van egy termék adott specifikációkkal és áron, ha valaki azt annyiért megveszi, akkor az a termék eladható. Ha nem veszik meg, akkor meg eladhatatlan és vagy változtatnak a specifikációkon és/vagy az áron, vagy kivezetik a terméket, vagy előbb-utóbb csődbe megy a cég.
Ennek semmi köze ahhoz, hogy mi pofátlanság. Ha nem éri meg Neked, akkor nem veszed.Pl. ott van a Nintendo Switch. 4GB RAM van benne és jelenleg amazonon annyiért lehet kapni, mint egy Xbox Series S-et. Akkor most kezdjünk el azon hörögni, hogy a konzol piacon 2023-ban ennyi rammal adni egy konzolt pofátlanság?
Ugyan minek?
Mert akkor majd feleszmélnek a gamerek, jól nem veszik a Nintendo-t, amitől majd jól becsődöl és akkor a konzolgyártók majd jól megtanulják, hogy rakjanak elég ramot a gépekbe és akkor a vásárlói öntudat legyőzi a kapitalizmust?Az emberek azért veszik még mindig a Nintendo Switch-et, mert szeretnek vele játszani és nekik az az eszköz azzal a szoftver- és szolgáltatás ökoszisztémával megér számukra annyi pénzt. Ennyi. Majd ha nem így lesz, akkor a Nintendo sem fogja tovább árulni.
Na az Apple is így működik: kiadnak egy alaptípust, akinek nem elég a ram melóra, az kifizeti az upgradet, aki meg sokallja az árát, az nem Apple-t vesz.
-
joey04
titán
Apple Says There Won't Be a 27-Inch iMac With Apple Silicon
For customers who want a larger desktop solution, Apple recommends pairing its 27-inch Studio Display with a Mac Studio or Mac mini.
Apple has only ruled out a new 27-inch iMac, so a larger-screened iMac is still possible. Last month, Bloomberg's Mark Gurman said Apple was still developing an iMac Pro with a 32-inch display for release in late 2024 or in 2025.
-
válasz
formula01 #134 üzenetére
Van az a mondás, hogy minden annyit ér, amennyiért megveszik.
Ha az Almás gépet megveszik annyiért, akkor az ér annyit annak, aki megvette.Én is dolgoztam minkahelyen még inteles MacBook Pro-val, és imádtam az elején.
Hosszabb távon rájöttem, hogy egy üzleti kaptop egy linuxszal nekem jobban megfelel, de a potenciális Alma vásárkók 99%-a csak a Windows-t ismeri, mint alternatívát, és ahhoz képest valóban szuper - az én ízlésem szerint.
Ha nem létezne linux, akkor bizony valószínűleg én is kiadnám érte azt a horror összeget a +8GB rammal együtt. -
csendes
addikt
válasz
formula01 #134 üzenetére
Van a marketingben egy lépés amit úgy hívnak, hogy pozicionálás. Ilyenkor még a termékkel semmit nem csinálnak, csak elhelyezik a fogyasztók fejében. Itt [link] olyan szépen szerepel a lényeg, hogy érdemes dzó szerint idézni:
Az alapvető pozicionálási filozófiáknak két fő típusa van, a racionális és az érzelmi alapú pozicionálás. Míg az előbbi az előző fejezetben említett kognitív attitűdváltoztatásra helyezi a hangsúlyt, és a fogyasztók meggyőzését racionális érvekkel kívánja megvalósítani, addig az utóbbi az érzelmeket helyezi középpontba, és elsősorban érzelmein keresztül szeretné meggyőzni a fogyasztókat.
Szerinted ebben az esetben melyik típusról van szó?
Egyébként az Apple marketingeszközei a filmekben, tévésorozatokban való elhelyezéstől a várható új típusokról, vagy szoftverfrissítésekről történő titkok kiszivárogtatásán keresztül a nyilvános bemutatókig példaértékűek.
Amit te megkérdőjelezel, az a marketing etika. De őszintén, mi az ami nem igaz az érzelmekkel kapcsolatos ígéretekből? Hogy menőnek érezheted megad, ha ilyet használsz?
Környezetvédelmi szempontból valóban pazarló és a hulladékot növelő az, hogy javításnál a teljes alaplapot kell cserélni, illetve nem bővíthető a memória és az SSD, illetve a macOS operációs rendszer csupán 5-9 éves támogatottsága egy típusra.
Most éppen egy 11 éves használtan vett gépről írok, aminbármilyenamin a GS-t és a Plasma-t kivéve bármilyen Linux asztali környezet simán megy, van rajta Win10 is (csak mert matrica volt rajta) de lassú. Ja és felbővítettem a RAM-ot 4GB-ra -
-
formula01
senior tag
válasz
bayarena #127 üzenetére
Ki beszélt itt egy szóval is a fizetésekről? Itt úgy általában a laptop piacról van szó, ahol ilyen áron, tökmindegy milyen fizetésből, tökmindegy melyik országban veszed, 8 GB rammal kiadni egy gépet nettó pofátlanság, de megtehetik, mert egyes felhasználók még egy konzerv szarról is meg fogják magyarázni, hogy csokipuding, ha azt az Apple gyártja.
Attól, hogy megengedhetsz magadnak valamit, és nem számít az ára, gondolom még nem szeretnéd te se, ha ezt kihasználva hülyének néznek.
-
bayarena
aktív tag
-
formula01
senior tag
válasz
bayarena #125 üzenetére
Valószínűleg nem fogjuk meggyőzni egymást, csak sajnálom, hogy nem ismered fel, hogy a gyártó védésével a felhasználók érdeke ellen dolgozol.
Értem, hogy neked elég, ezért ha 2 millióért adnák ugyanezt, te akkor is megpróbálnád megmagyarázni, hogy ez teljesen oké, mert neked elég, de ettől még nem lesz az.
800-900e Ft-s laptop 8 GB RAM-al ha szerinted elfogadható, én nagyon kíváncsi vagyok, hol van a határa a pofátlanságnak, ami már nálad is kiveri a biztosítékot.
Egyébként nem értetted az autós példám. De akkor itt egy másik. Nem azért raknak olyan motort egy Ferrariba, ami 300+ sebességre képes, mert 300-al fog akárki repeszteni a közutakon, hanem mert 100+ millióért elvárja az ember, hogy ne egy Fiat Punto motor legyen alatta, akkor se ha soha nem fog 130-nál többel menni.
800-900e Ft-ért vagy 1500+dollár + VAT áron elfogadhatatlan ez, amit az apple próbál lenyomni az emberek torkán, és sokan még tapsolnak hozzá.
Egy Fiat Puntoba elfogadható a Fiat Punto motor Fiat Punto áron, egy Ferrariba nem elfogadható Ferrari áron, akkor sem ha mindkettővel csak bevásárolni fogsz járni 50-el.
Nem az a baj, hogy van belépő gép 8 GB rammal, mert van akiknek ez is elég, simán lehet ez alap egy M1 airben, amit 300e körül is megkapsz már, de egy 900e-s Pro-ban botrány, hogy ezt megpróbálják, és le is tudják nyomni egyes emberek torkán.
-
bayarena
aktív tag
válasz
formula01 #124 üzenetére
Nagyon rossz a peldad. Elmondom miert.
A belepo 8GB-os MacBook tokeletesen kielegiti a vasarlok igenyeit, teljesen megfelel egy atlagos vasarlonak. Aki meg nem atlagos, annak ott van a lehetosege hogy ugy koniguralja ahogy akarja. Amig nem erzem azt h lassu vagy elfogy a gep addig nem vagyok atverve.A hasonlatod ugy lenne helyes, hogy a 8GB-s verzio egy sima belepo motorral felszerelt Audi, ami ugyan ugy draga, mivel meg kell fizetni a minoseget es sok embernek boven eleg egy 200 loeros motorral felszerelt A4 vagy A6os Audi. Ha neked 500 loeros kell akkor meg vegyel S line-osat.
Szoval annak akinek a kenyelem a fontos meg a szep kinezet, az elegans megjelenes, de nincs igenye szaguldozasra, annak megfelel a 200 loero. Akkor is ha az egy 20 millios auto. Es folosleges sirni, hogy ez atveres, mert ennyiert mar lehetne legalabb 300 loeros...
Az Audi sem hulye, pontosan letesztelik, hogy mire van igeny.Remelem megerted.
-
formula01
senior tag
válasz
bayarena #123 üzenetére
Ezen az áron ez már nem önzetlenség, inkább pofátlanság kérdése.
Leírtad nekem ugyanazt, amit már korábban is, én most nem ismételném ugyanazt. Hidd el, ha véded a gyártó fillérb*szását prémium áron, az a gyártón kívül senkinek sem jó, neked sem.
Elhiszem, hogy neked elég amit kapsz, de ettől még nem kell elfogadni, hogy akkor autós példával élve, veszel egy S valahányas Audit S valahányas Audi áron, de csak egy Suzuki Swift motorját kapod bele, hiszen 130-nál többel itthon úgyse mehetsz vele, elég lesz az is, tökmindegy mennyit fizettél.
-
bayarena
aktív tag
válasz
formula01 #122 üzenetére
Rohadtul nem izgat, hogy a hatterben hogyan oldja meg az Apple, hogy ne erezz belassulast. Ha ezt ugy erik el, hogy az SSD-t jobban hasznalja akkor amig ennek nincs karos hatasa NORMAL hasznalat mellett 3-5 ev alatt, akkor lenyegtelen.
Jelenleg kb 3 eves az M1es laptopom es tokeletesen mukodik, sosem lassult meg be.
(Nem ugy mint a tobb RAM-al rendelkezo HP laptopom mikor kb 3eves volt)
Egyertelmu, hogy minden vallalat a profitot nezi, ez egy ilyen vilag, kar sirni rajta.Amennyiben te az atlagtol sokkal jobban megterheled a geped mert nem atlagos hasznalatra veszed, akkor meg ugy kell konfiguralnod, hogy neked jo legyen.
A mai vilagban SEMELYIK gyarto nem ad jobb/tobb szolgaltatast, mint amit a felhasznalok elvarnak.
Egy Suzuki Swiftet gyarilag nem fognak olyan abronccsal ellatni amivel jobb tapadasod lesz a hungaroringen. Olyat adnak hozza ami pont teljesiti az altalanos elvarasokat, vagyis hogy az atlagos hasznalat mellett tokeletesen mukodjon.
Kar azert sirni, hogy miert nem onzetlen egy ceg. -
formula01
senior tag
Egyszerűen nem értem miért kell védeni megint a védhetetlent. 8 GB RAM azért nem érzed, hogy kevés lenne, mert durván elkezd swapolni, és az SSD-k már kellőképpen gyorsak ahhoz, hogy egyszerű feladatoknál, amire az emberek jelentős része használja a laptopját, ne érezzen jelentős lassulást.
Ugyanakkor ez nem mentség arra a gusztustalan fillérb*szásra, hogy ilyen áron, amilyen áron ezeket a gépeket adják, ne férjen bele alapnak az a 16 GB RAM. Már időtállóság szempontjából sem mindegy, mert a folyamatos swapolás az SSD élettartamát jelentősen csökkenti, másrészt bár 8 GB RAM jelenleg átlag felhasználónak netezni pár tabbal, meg netflixezni elég, egyáltalán nem biztos, hogy ez pl 3-4 év múlva is így lesz.
Az pedig, hogy egyes felhasználók védik ezt a gusztustalan üzletpolitikát meg a legabszurdabb az egészben. Amíg a vásárlók magyarázzák, hogy ami rossz, az igazából miért jó, elvakultságból, vagy egy kis kognitív disszonancia miatt, addig nem csoda, hogy nem lesz motivált a gyártó, hogy végre elmozduljon erről a röhejes szintről.
Ui.: Nem vagyok Apple hater, 12 év droid után most váltottam iOS-re, és valószínű, hogy előbb utóbb egy Air-re is beruházok a következő 1-2 évben. Ettől még az alap 8 GB ram erőltetése 2023-ban nem lesz kevésbé gusztustalan. 2014 elején vettem utoljára 8 GB rammal gépet, és ez már akkor is inkább átlagosnak számított, mint soknak.
Telefon topicokban egyébként ugyan ez megy, amikor valaki fel meri hozni, hogy jó lenne egy gyorstöltés, vagy hogy droidon jobb a rendszerszintű vissza gomb/gesztus, vagy hogy egy 800 dolláros telefonba illene nem 60 Hz kijelzőt tenni. Ha befejeznék az emberek, hogy a védhetetlent védik, talán ők is jobban járnának, mert kénytelen lenne a gyártó is többet adni a pénzükért.
-
bayarena
aktív tag
Nem tudom, engem nem erdekelnek ezek, semmilyen lassulast nem erzekelek, teljesen tokeletes az M1 8GB rammal.
Mielott barki fikazza, probalja ki. Nekem volt windowsos HP Elitebook-om 16GBal es hat eg es fold a kulonbseg a MacBook javara.
Egy atlagos felhasznalas mellett nekem ez a tapasztalatom. -
csendes
addikt
válasz
bayarena #115 üzenetére
Tegyük fel, hogy az asztali környezetnek kevesebb memória kell, mondjuk akár 1 GB-tal, (Linux-ból kiindulva mondjuk egy GS/Plasma DE és egy alap *WM közötti különbség). De a böngészőnek ugyanannyi. Szövegszerkesztő, táblázatkezelő, videóvágó, stb. meg erősen függ attól, hogy ki mire használja.
Másik oldalról egy jó operációs rendszer a teljes RAM-ot használja, betölt egy csomó mindent cache-be, hogy ha szükség lesz rá, akkor ne kelljen várni. Világos, hogy gyorsabb az SSD, mint egy átlag Windows alatti, emiatt kevésbé látványos a lassulás, ha előbb a cache fogy, majd elkezd swap-pelni. -
Candy
tag
Csak a kedvedért. Most több fácse tab van nyitva, így 13 giga az elfogyasztott mem. A Teams fogyasztása egyébként egészen lement, régen szeretett sokkal többet enni. Amúgy, ha jól látom, akkor pont 100 tab van nyitva.
A maces linkek szépek, legalább elég jól leírják az r=1 mac júzerek technikai érdektelenségét, amit meg is tudok valahol érteni, hiszen miért kéne, hogy az IT bonyolultabb legyen, mint egy vágódeszka megvásárlása, meg gondolom a SMART-ot még nem fedezték föl maguknak, aztán meg jöhet majd a pofáraesés, ha egy év múlva meghal az SSD (legjobb tudomásom szerint M cpu-s apple gép nem bootol külső eszközről, szóval alaplapcsere).
Ugyanitt meg az, ha van egy rosszul összerakott asztali gépet, amin valami miatt üvölt az összes ventilátor, nem jelenti azt, hogy ne lehetne rendesen is összerakni egyet. (Egyébként én a laptopokat rühellem az üvöltés miatt, csak ott általában sem fan profile-t nem lehet állítani, sem újabb ventiket beletenni).
Ugyanitt meg egyébként érdemes lenne elgondolkodni az ingekről, illetve azok önkéntes felvételéről...
-
bayarena
aktív tag
Valoszinuleg te abba a 25%-ba tartozol, akiknek olyan felhasznalasra kell, ahova nem eleg a 8GB. Vegyel olyat, ami megfelelo arra amire te hasznalod.
Normal hasznalat mellett M1 8GB-al tokeletesen eleg, akik hasznaljak imadjak, ezert nem kell tobb ram annak a 75%-nak. Az Apple meg nem hulye, pontosan felmerik, hogy mire van igeny.
Az, hogy mi a neve, azon meg ne akadj fent, a Pro egy marketing nev.
Pl van olyan, hogy Suzuki Swift Sport. Ne akadj fent a Sport szavon, ez egy nev.
Van olyan TV aminek True Color a neve, es van olyan, hogy Nike Air cipo, ami nem levegobol keszul.
Lepj tul ezen, fogadd el, hogy igy mukodik a vilag.
A lenyeg tovabbra is az, hogy a nagy atlagnak tokeletesen eleg Mac-en a 8GB.
Es nyugaton nem draga a belepo MacBook Pro. Ennyi. -
Raymond
titán
válasz
bayarena #115 üzenetére
Az Apple kornyezetben sem lesz a 8GB tobb mint mashol a 8GB, hiaba vannak marhasagok ismetelgetve. Ne azt nezegesd hogy az OS mennyit vesz el es hogy nem annyi mint a Windows-nal (egy barmelyik Linux pedig meg annyit se mint a macOS) hanem azt hogy a lenyegre (aplikaciok) nem eleg a 8GB ha normalisan dolgozol vele. Az hogy jobban megy a swap nem azt jelenti hogy van benne tobb RAM. Tudod honnan tudom? Onnan hogy minden nap hasznalom es a 16GB is kifullad. Es van 8GB-osom is es ott is kifut, de azt arra es ugy hasznalom hogy nem erdekel ha megy a swap mert nem befolyasolja a hasznalatot, viszont a melos gepen meg kell. Pedig nem 10+ virtualis gepet futtatok rajta, a browser(ek), VSCode, Outlook/Excel, par docker container es foleg az idiota Electron app-ok mint a Teams megeszik a RAM-on azonnal. Aztan egy darabig megy de elobb utobb az is kifullad.
"Azert adnak el 8GB-os verziot mert tokletesen eleg az atlag embereknek."
Igen, de azt nem vetted eszre hogy ezt nem vitatom? A problema nem az hogy van 8GB-os Air 1200-1300EUR-ert hanem az hogy a Macbook Pro van 8GB-al 2000EUR-ert. Erted mar?
-
bayarena
aktív tag
Ezerszer el lett mar mondva, hogy az Apple szoftver kornyezeteben a 8GB RAM az nem olyan mint 8GB RAM windows alatt.
Kit erdekel, hogy mennyi RAM van a gepben amig tokeletesen mukodik.
Lehet, hogy 180 loero nem tul acelos egy 2.5 tonnas elektromos SUV-ban, de ugyan annyi loero hatalmas elmeny egy konnyu Mazda MX5-ben.Felejtsetek mar el ezt a hulye szamhaborut.
Azert adnak el 8GB-os verziot mert tokletesen eleg az atlag embereknek.
Annak a 25%-nak akinek meg tobb kell, ott a lehetoseg, hogy masikat vegyen. -
törölt tag
Ha ennyiért megveszik ilyen specifikációkkal, akkor jól van az úgy.
Te nem vennéd, én nem venném, a világ IT fórumozóinak döntő többsége nem venné, ha viszont más megveszi, akkor mégis mi a probléma?
Eddig eladtak több tíz millió M1-M2 terméket 8GB rammal és a "kevés volt a ram" visszajelzések száma elenyésző.
Továbbra sem látom, hogy milyen objektív kritériumok alapján döntenek kívülállók (értsd: se nem potenciális vevő, se nem eladó), hogy egy adott termék adott ára jó-e vagy sem.
Majd ha a 8GB modellek az árazásuk vagy a ram méret miatt nem fogynak a tervezett mennyiségben, akkor az Apple szépen megemeli az alap ramot 16GB-ra. -
Raymond
titán
válasz
#54625216 #109 üzenetére
1. nem "fórumhuszárok által lefektetett erkölcsi normák" amirol itt szo van
2. az hogy egy ceg kifizeti vagy nem vagy hogy munkabol visszajon vagy nem teljesen lenyegtelen, 8GB RAM egy 1999EUR gepben ugy hogy +230EUR a 16GB-re upgrade vallalhatatlan. Vagy ha nem tetszik ez a szo akkor keress valami mast, de nem probald elmagyarazni hogy "jovanazugy" mert nincs. Es ez nem PH vagy Mo specifikus hanem barhol mashol lathatod a vilagon ha korulneztel volna a launch utan. Es itt nem user kommentekrol van szo, szinte az osszes hir/cikk/video megemliti hogy szanalmas dolog -
törölt tag
válasz
GeryFlash #105 üzenetére
"Egyebkent is mire eleg a 8GB, meg egy Air-be is necc mar, de egy Pro gepbe ami munkara lenne abba egyenesen rohejes."
A sima M3 14" Macbook Pro a korábbi M1-M2 13" Macbook Pro-t váltja, ami mindig is belépő szintű kategóriának számított, az Air-hez képest kb. annyival tudott többet, hogy aktív hűtése volt. Most a 13"-ost kivezették és a 14"-os szériához adtak egy alapszintet úgy, hogy közben maradt a design, hangrendszer, monitor, hűtés, portok, emiatt pedig értelem szerűen drágább.
Innentől mindenki eldöntheti, hogy kell-ne neki vagy sem, elég-e a 8GB ram, vagy sem.
Ha szerinted 16GB ram alatt nincs élet, akkor a 16GB upgraddel emelt áron érdemes összevetni a konkurens termékek teljesítményével, hang és képminőségével, aksi üzemidővel, hordozhatósággal, stb. -
törölt tag
Miért lenne vállalhatatlan? Szerinted valamilyen magyar fórumhuszárok által lefektetett erkölcsi normák szerint kellene árazniuk a ram és ssd upgradet?
Ennyiért adják, ha Neked nem éri meg, nem veszed, end of the story.
Egy csomóan megoldják az SSD kérdést pl. külső TB4-es megoldással. Kényelmesebb lenne alaplapra szerelve? Nyilván. Aki melózik vele vagy a cég fizeti, az nem vergődik az extra SSD feláron, ahogy egyébként más brand gyártók upgrade árain sem.
Miért kell az egészből "vállalható vs. vállalhatatlan" kérdést csinálni, amikor azon kívül, hogy néhány ember minden Apple termék bejelentéskor jól kipuffogja magát, az égvilágon semmi gyakorlati jelentősége nincs? -
-
csendes
addikt
Köszönöm az operációs rendszerek összehasonlítását, igaz kissé eltérőek a vélemények. Engem meggyőztetek: maradok a Linuxnál
-
Raymond
titán
válasz
#54625216 #104 üzenetére
Pedig azt hogy a belepo Mac Pro-ban 8GB RAM van nem lehet fenyezni. Az USA ado nelkuli arak pedig a viz ezen az oldalan lenyegtelenek. Itt az van hogy az 1499USD gep hivatalosan az Apple-nel 1999EUR-ba kerul es nem 1679-1699-bem mint ahogy annak ertelme lenne. A RAM es SSD felarak pedig vegkepp katasztrofa es ezek az Apple Silicon bevezetese ota nem vaktoztak. Amikor egy 2TB PCIe 4.0 SSD-t 80-100 EUR kozott megkapsz akkor 200EUR-t kerni egy 256GB-512GB upgrade-ert vallalhatatlan.
-
GeryFlash
veterán
válasz
#54625216 #104 üzenetére
Jo de ezt mindig lemeccseljuk hogy az ottani arak netto arak es arra meg ott is rajon 15-20% AFA allamtol fuggoen, tehat olyan nagyon nem kulonboznek az arak. Illetve a korabbi modellekkel jol ossze lehet hasonlitani, ha 2021-ben tudtak 400 ezerert adni 8/256GB-os M1 Macbook Airt akkor 2 evvel kesobb a 800 ezres gep ugyan ne 8GB-tal jojjenek. Egyebkent is mire eleg a 8GB, meg egy Air-be is necc mar, de egy Pro gepbe ami munkara lenne abba egyenesen rohejes.
,,Amúgy ma is lehet kapni vadiúj M2 Mac Minit 400ezerért 16GB rammal, a laptopok meg sosem kerültek újonnan 400ezerbe, max. USA szürke importból számla nélkül."
Igen, Mac minibol valoban lehet. Azok meg egeszen korrektul vannak arazva amennyire tudom. Ha pl OSX hasznalatra lennek kotelezve, sajat penzbol, mondjuk iOS app fejlesztes miatt akkor tuti egy 16GB Mac mini + Monitor kombot vennek.
-
törölt tag
válasz
GeryFlash #94 üzenetére
"Macbook Pro-nal 2023-ban hogy 800 ezer Ft-ert volt pofajuk 8GB RAM-ot belerakni az is szanalmas"
Ne a magyar árakat nézd. USA Store-ban a 13" Macbook Pro 8GB alapmodell kb. 580ezerre, a 16GB kb. 650-re jön ki, csak az USD->EUR->HUF után lesz belőle 800+.
Ami a ramot illeti, az Apple mindig is ezt a stratégiát követte: kihoztak egy erős alapot és a belépő szinten visszavágták a ramot és az ssd-t, hogy aki pénztermelő tevékenységre használja, az a ram és ssd upgrade-ben fizesse meg a pro és a home kategória közötti különbséget.
Amúgy ma is lehet kapni vadiúj M2 Mac Minit 400ezerért 16GB rammal, a laptopok meg sosem kerültek újonnan 400ezerbe, max. USA szürke importból számla nélkül. -
GeryFlash
veterán
Ez igy van, nagyon sokszor elbukott mar az ARM, ennek az oka az hogy a Microsoft egy balf*sz allat volt, es a technologia is akkoriban nem erett meg hogy az x86-tal csatazzon. Viszont amig az x86 evi kb 10-12%ot gyorsult addig az ARM 20-25% (ezek hosszutavon nagy atlagban), es most mar nincs a perf kozott akkora dif mint mondjuk 5-8 eve.
A masik faktor hogy az Apple is megerkezett, es megmutatta lehet ARM-re akar asztali szegmenst is epiteni. Az MS-nek innentol mar nincs valasztasa, be kell allnia az ARM moge.,,.ffmpeg ami pcn 20-30 frame per sec, legújabb almás armon 4-5, 64 bites qualcommal 0.3-0.5.." Gondolom PC-n hasonlo TDP-ju cuccal volt ez osszemerve. Ellenpeldanak meg lehet hozni a videovago progamokat OSX-n, ahol ossze lehet merni az Inteles es az M2Pro/Maxos gepeket. De akar egy xCode build time is. Az hogy egy SOC-on van minden nem kicsit elony.
Mindesetre ha folytatodik a trend, ami mar vagy 10 eve tart, vagyis hogy az ARM evrol evre +20/25% mig az x86 +10-12% akkor hamarosan az sem lesz vitatargya, hogy egy 50 wattra eleresztett ARM SOC mire kepes egy 200 wattra eleresztett Intel/AMD x86 cpu ellen.
Szerintem az x86-nak meg akar tobb evtizedig is meglesz a letjogosultsaga, de nem konzumer piacon, mert oda lassan minden szegmensbe eleg lesz az ARM.
-
Pikari
veterán
válasz
GeryFlash #101 üzenetére
Vágyvezérelt komment: az elmúlt 5 évben kb 20 alkalommal kellett armos csaodaköpülőre belépegetnem sshval, mert az ész nélküli embereket belemanipulálták abba, hogy megvegyék ezeket a csodákat szervereknek, mikroszervereknek, thin clienteknek, multimédiás gépeknek úgy, hogy még linuxot sem láttak életükben, aztán jöttek sírni, hogy állítsam be nekik. ffmpeg ami pcn 20-30 frame per sec, legújabb almás armon 4-5, 64 bites qualcommal 0.3-0.5... lampp stack pc-n ahol 0.04s rendering time, armos csodagépen 5-10 sec, vagy egyszerű timeout, libreofficeban képek egymásra montázsolása 0.1 fps... De mindenki abban hisz, amiben akar.
-
GeryFlash
veterán
Almaidban. Egyelore egyetlen nem szintetikus benchmark teszt kerult ki, a Control cimu jateknal, ahol valoban meg lassabb a Ryzen R7 + 780M parosa ellen, de sehol nem olyan kulonbseggel mint amirol a vagyvezerelt kommentedben irtal.
Itt ugye meg boven varhato driveres optimalizalas, szoval ennel csak jobb lehet majd az osszkep miutan piacra kerulnek a vele szallitott gepek.
Tudom hogy AMD fankent nehez belatni hogy az elmult par ev sikerei az Intel ellen nem a Lisa Su es a zsenialis mernoki garda erdeme hanem sokkal inkabb TSMC-e, de majd legkesobb akkor tiszta lesz amikor az osszes tobbi gyarto leszallitja a TSMC N3-on az ARM SOC-ait. Ha az Nvidia annyira megalazza majd az AMD-t mitn ahogy teszi a mostani VGA generacioban same TDP-n akkor komoly csata lehet a Qualcommal.
2024-ben N3-on kiderul hogy mire kepes az Apple, Qualcomm, Nvidia, AMD ugyanolyan helyzetbol. Ha josolnam kene akkor bizony szerintem nehez idok ele nez az Intel-AMD paros
Új hozzászólás Aktív témák
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD
- Lenovo T14 Thinkpad G2 FHD IPS i5-1145G7 vPro 4.4Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 16/512 Iris Xe FHD
- Gigabyte 15 G5 Gamer FHD IPS 144Hz i5-12500H 12mag 4.5Ghz 16GB 512GB Nvidia RTX 3050 Win11 Garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P71 - i7-7820HQ I 64GB I 512SSD I FHD I Nvidia 6GB I W11 I Cam I Garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest