- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Mobil flották
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ddekany
veterán
Ez olyan mint a politika... mindkét fél többnyire hülyeségeket beszél, érzelmi hatásra fókuszálva, de érdemben nem tájékoztat. A Mac egy eléggé elkülönül ökoszisztéma, szoftveresen is, és egy drága hely, memória mérettől függetlenül is. De nyilván, a 8 GB-s méretet azért választották, mert az már kevés sok munkakörben, és így lehet egy általános felhasználású, és a 16+ GB-s próknak szánt kategória. Hogy egyenértékű 16 GB-s windows-al, költői túlzást selytek. A 8 Gb "általános célra" Windows-on is elég. A feletti valós igénynél meg valami alkalmazások memória igénye fog dominálni (Blender, IntelliJ, stb.), azokból pedig csomó szinte azonos forráskóddal jön ki Windows-ra és Mac-re, szóval értem hogy az OS lehet picit hatékonyabb, de az alkalamzás-specifikus adatstruktúrk pont ugyan azok.
-
ddekany
veterán
válasz
#54625216 #199 üzenetére
"Értsd már meg, hogy nincs olyan, hogy ha a fórumokon meg a médiában sokan ekéznek egy céget, akkor majd mást fognak gyártani."
Most erre mit lehet mondani... Nyilván számít nekik a megítélésük, mint minden más cégnek is. Azt meg sok kicsi dolgokból áll össze, ami formálja az emberek véleményét.
-
ddekany
veterán
válasz
CharlieDrop #196 üzenetére
Ott van az az aspektus is, hogy ezek az Apple praktikák átszivárognak PC-re is, ha azt látják, hogy (már) nincs ellenérzés. Azaz hiába nem zavar, ha az Apple tábor máshogy látja, akkor is megszívod miattuk.
-
ddekany
veterán
válasz
CharlieDrop #193 üzenetére
Pontosabban, a gyártónál van egy csapat ember, aki csak arra fókuszál, hogy kitalálja, hogyan formálja az igényeket. A vásárlók 90% viszont mással van elfoglalva, és erősen érzelem vezérelt, nem racionális, és főleg nem gondolkodik előre. Szóval nem egy egyenlő meccs.
-
ddekany
veterán
Én kétlem, hogy ez nem egy jelentős igény, ha még nem is többségi igény. Én (és rokonaim) biztos, hogy sokszor kihasználtam ezeket, hogy kihúzzam kütyük életciklusát. Aztán persze, Magyarország afféle késélen táncoló gazdagok társadalma, azaz alapvető dolgokon be tudnak csődőlni emberek (mint lakbér dúrva, kaja sem vicces már), de azokhoz képest pl. az évi telefon vásárlás túl olcsó, szóval van egy ilyen "miért is ne, megtehetem" taplóság.
"Ugyanaz van, mint a telefonokkal. Amire elavul annyira a gép, hogy upgrade-elni kell az alkatrészeit, addig elavul annyira, hogy amúgy is le fogod cserélni egy modernebbre."
A gyakorlati tapasztalatom nem ez. Nagyon gyakran csak 1 valóban zavaró korlát volt, amit legózással meg lehetett oldani. (És itt akkor javíthatóságot nem is nézem, mert azt átlag ember nem tudja megoldani.) Mellékesen telefonjaimnak vagy fele akku cserés volt, úgy használtam tovább, de mondjuk én nem mobilon élek.
-
ddekany
veterán
válasz
#54625216 #180 üzenetére
"Igen, csak innentől kezdve a gyártó nem tudja garantálni a rendszer összteljesítményét"
Értem ezt a kompatibilitás/optimalizáció oldalát a dolognak, csak a súlyokkal van a gond. Azaz, a valóságban nem akkora szívás PC-hez SSD-t venni. Ha meg van igény ennek meg annak a garantálásra, akkor még mindig árulhatnak Apple is SSD-t (mint brand PC-knél is van ez a játék amúgy).
A valódi felállás szerintem itt az, hogy Apple előállított egy csomagot, ami sok szempontból kiválló, és egyedi (máshol nem kapod meg), de csak akkor jutsz hozzá, ha a hozzá csomagolt békákat is lenyeled, és ők ezt ki is aknázzák.
Akku csere: Arról beszélek, hogy pl. mobilnál rendszeresen hamarabb zavaróan lecsökken kapacitása, mint hogy a hardver többi része használhatatlanná válna. Most, hogy egyre több mobilba beleragasztják, egyre jellemzőbb ok lesz, hogy azért dob ki valaki készüléket, mert már nagyon hamar lemerül. Akinek számít a notebook akkurol használata, annak ugyan ez gondolom gond lesz. Kicsit hasonló az SSD, sőt, a RAM cserélhetőség is (bár utóbbi talán kezd műszakilag is gond lenni, ahogy nő a sebesség). PC-k életét sokszor ezek utólagos cserélhetősége duplázza meg. És hogy a cserélhető akku drágább/nagyobb mint az integrált... de megint a mérték a kérdés. Nehogy már azért pár mm-ért/grammért/USD-ért megérje jelentősen lecsökkenteni a készülékek átlag életkorát. Vagy hát, az Apple-nek megéri, de összességében az emberiségnek aligha.
-
ddekany
veterán
válasz
#54625216 #174 üzenetére
Pedig elég egyszerű a matek... Ha vásárló hajlandó nagyon alap szinten mókolni dolgokkal, olcsóbban megússza. Pl. a 256-os és 512-es SSD ára közt, amikor az önmagában megvehető, nem tud 100e Ft eltérés lenni (vagy amennyi). A piacgazdaság ott lép be, hogy a vásárló buta, és belemegy az egység csomag játékba, és ezt természetesen ki fogják használni a gyártók. Sajnos PC terén is egyre inkább.
Csak a törvény szólhat bele csomó dologba. Hogy a piacgazdaság önszabályozása önmagában kevés, az mára már közhely. Rövid távra optimalizálás, stb.
Miért lenne környezetszennyezőbb, ha kicserélheted az akkut? Főleg telefonba, ami mindenkinek hordozható eszköz (ellenben a notebook-al), elég sokat segít. De valakinek notebook-nál is számít, mert nem csak a tárgyalóba bevitel idejére kell akku.
-
ddekany
veterán
Nem programoztam Swift-ben, de ha jól emlékszem reference counting van ott, nem GC... aztán ha körkörös hivatkozás van, akkor programozónak kell figyelnie, hogy eltépje, és ne legyen belőle leak. Viszont ha ezt nem nézik be, akkor úgy azonnal felszabadulhat ami már nem kell, míg a GC egy művészet, és hajlamos (nyelvtől/platformtól/konfigurációtól függő mértékben) ülni a memórián, amit pedig ha nagyon akarnánk, vissza lehetne dobni a közösbe.
-
ddekany
veterán
válasz
#54625216 #160 üzenetére
Igen. Ezek egybeforrasztott, nem konfigurálható termékek, akár csak egy porszívó vagy akármi tipikus műszaki termék. PC-s háttérrel persze irritáló, hogy konkrétabban látod, mennyire durván független az előállítási költségtől a termék ára.
De legalább az otthon nem cserélhető akkut és SDD-t tilthatná az EU... Nem csak a Mac-nek, mindenkinek. (Akkut pl. telefon esetén is.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Asus Rog Strix Scar G17
- ÚJ, GARIS! Dell Latitude 5450 - 14" FHD / Ultra 5 125U / 16GB DDR5 / 512GB NVMe SSD / HDMI 2.1
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD
- Lenovo T14 Thinkpad G2 FHD IPS i5-1145G7 vPro 4.4Ghz 16GB 512GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 256GB Space Grey -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2937, 100% Akksi
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3026, 91% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest