Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Rhino82 #293727 üzenetére

    Pár fórumlegenda kering ezzel kapcsolatban általában. Gyakori tévhit, hogy a garancia (hivatalosan jótállás) az aktiválástól indul, ami nem igaz. Ezt jogszabály szabályozza (151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet), a jótállás a terméknek a fogyasztó részére történő átadásától indul (2.§ (2)), és azt a vállalkozást terheli, amelyik a fogyasztóval szerződést kötött és a szerződés kötelezettje, tehát az eladót (1.§ (2)).
    Az ilyenek hogy "apple-gari", meg aktiválástól számít stb. azok fórumlegendák, amiben az inkább a baj, ha annyira bevésődnek, hogy bolti ügyintézők is elhiszik, és akkor velük is küzdeni kell. Néha ez sajnos önbeteljesítő jóslattá válik, mert a bevésődésen átesett eladók ezt mint gyakorlatot alkalmazzák, és a fórumozók ezt mint visszacsatolást megerősítik, hogy így történt ("aktiválástól számít, a boltban is így kezelik"), ami csak erősíti a jelenséget, holott a szabályozás teljesen világos, és nem ez.

    Vettem már olyan terméket, ami valószínűleg felbontott és 14 napon belül visszavitt volt, egy fényképezőgépet, ez utólag derült ki. Pár kép elkészítése után kiolvastam az expószámot és pár száz volt. Nem vittem vissza, a gép azóta is tökéletesen működik, teszi a dolgát, ez 5 évvel ezelőtt volt. Ha hivatalos helyről származik és ezt igazolni tudod, nem lesz valószínűleg gond a garanciális ügyintézéssel, pláne egy mediamarkt esetében. Annak pedig kérdés, hogy mekkora az esélye, hogy egyáltalán kell garanciáztatni. A többiek felvetése nagyon jó abban, hogy az akkut meg kéne nézni, abból hátha kiderül, hogy ment-e egy évet mint bemutató darab vagy nem.

Új hozzászólás Aktív témák