- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Telekom mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Motorola Edge 40 - jó bőr
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
válasz
wukodlak #7018 üzenetére
Tehát ez lefordítva azt jelenti, hogy egy 6C12T 3300MHZ (3600)-ről 8C16T 3000MHZ (3500)-re váltanál. DE MÉG MINIDG HASWELL E alapon.
Tekintve, hogy az alaplapot is ki kell fizesd, így egyelőre az upgrade 60 ezer (később ha eladtad a lapot akkor lehet 30-35 ezerbe neked), és van egy 140W TDP-s CPU-d. Gyorsulást csak bizonyos helyzetekben fogsz észre venni, bizonyos helyzetekben pedig esetleg nagyon enyhe lassulást (alacsonyabb órajelek).
Azt kell végig gondolni (te tudod neked mekkora pénz 30 esetleg 60 ezer amíg nem tudod eladni a másik félkonfigot), és ez ér-e +2 magot és +4 szálat alacsonyabb órajellel?
Másik oldalról végig gondolnám azt az eshetőséget is, hogyha eladom a jelenlegi gépem (legyen a lap és a proci 60 ezer), és nem veszem meg a másikat se 60-ért, akkor vajon kitelne-e egy modern 8/16-os rendszer? A válasz NEM, legalábbis 10th gen I7ből (ami ezt tudná) lappal együtt nem fér bele, I5-el viszont igen! Amivel előrébb lennél valamennyivel, egy I5 10600 ugyanazokkal a paraméterrekkel rendelkezik mint a mostani procid, de lényegesen magasabb turbo órajel mellett (4800MHZ!) és feleakkora(!) fogyasztásból, kb 15%-al magasabb IPCvel, vadi újan garanciával. Sőt, a user benchmark szerint még az 5960X-et is veri 12%-al a 10600-as IntelVégül, így csakis abban az esetben ugranék ebbe bele, ha azonnal van vevő a lapra, és tényleg 30 ezerből megúszod, akkor talán később mivel csúcsabb proci, jobb eséllyel/áron tudod eladni. Ha erre gyúrsz mindenképp hajrá! Amennyiben szerelem project, hobbi gép, mindenképp ezt lépd meg, gondolkodás nélkül!
Ha viszont csak egy gyorsabb, modernebb rendszert akarsz, újabb utasítás készletekkel, TPM-el, Win11 támogatással, kevesebb fogyasztással, akkor a 10600-as I5 felé fordulnék. -
Marcikapap
tag
válasz
wukodlak #495 üzenetére
Szia
Csináltam egy gyors tesztet hogy megmutassam simán tudja a CPU 4,6 GHz futni. teljesen felhúzom a ventilátorokat és megy szépen a gép. A beállítások az mind alaplapi OC. Sajna a memóriát visszakel vennem 2133 MHz re különben kifagy. Ide még várok másik RAM-ot a G.skil-töl.
Szerintem egy uj pasztázás nem ártana elsőre. Mérted mennyi a hűtő, a ház és a szoba hány fokos?
-
westlake
félisten
válasz
wukodlak #493 üzenetére
Igazából nem használom a gépet, bent van a cégnél a többi mellett. WCG-zek rajta, meg néha valamit dolgozgatok. Ebből kifolyólag nem is sokat foglalkozom a tuniggal. A hőátadással nincs baj, mert a borda CPU-hoz érintkező része elég meleg. A magas üzemi hőmérséklet az 1400mV-nak köszönhető. Ha jól rémlik, akkor 85-90°C-os a legmelegebb mag. Viszont azt bosszantónak tartom, hogy megrekedtem 4000MHz-nél. Ha megkapom az X99A-t, kiderül, hogy a mostani alaplap "kevés", vagy egy gyengépp CPU-t fogtam-e ki. A memóriákkal egyáltalán nem foglalkozom. Annyira már nem érdekel a dolog, mint tíz évvel ezelőtt.
-
MPowerPH
félisten
válasz
wukodlak #497 üzenetére
Jaja, az ugy rendben van akkor nagyon. En az XMP-t kilottem, ellenben van a lapban kulonbozo chippekre beallitas csak az idozitesekre. Igazabol a 3000 nekem is rendben lenne, csak a 125-os BCLK az, ami necces. Meg kell ulnom rajta, mit miert nem csinal jol, nagyon mas ez.
-
MPowerPH
félisten
válasz
wukodlak #490 üzenetére
4.5GHz-n nezted? En meg a memoriakkal/BCLK-val szivok folyamat. CPU most stabil 4.5GHz-n 1.225v-n(IBT maximum 68 fok), de csak 2666-on mennek a ramok. 3200-on nem volt stabil CL18-al sem. Bar a sebesseguket nezve igy tudjak az 1T-t, es kozel annyit hoznak mint 3000-en. Idozitest meg megprobalom CL13-al, hatha megy.
-
wukodlak
aktív tag
válasz
wukodlak #446 üzenetére
Nos ugy néz ki egyenlőre sikerült stabilizálni a rendszert turbo off,eist off,c6-c7 off, BCLK:125(ez kellett a ram xmp profiljához,így most megy 3000hz,cl15-ön),CPU szorzó 29 ez így most 3625mhz.
10 kör prime. 10 kör IBT high,veryhigh ,Intel extreme utility stresstest 1h,+GTA5 benchmark,BF4 bench és nincs semmi gond.
Innentől fogva irány minél magasabbra normális keretek között,bár arra még nemtudtam rájönni alapon mi volt a gond. -
subaruwrc
félisten
válasz
wukodlak #383 üzenetére
hát ahhoz nagy tudomány nem kell.
100blck 42-es cpu szorzó
turbo off,energia gazdálkodási opció ( eist,c1e,c6-c7 off)
vcore mondjuk 1.25v
vcin +0.6v
vring 1.15v
cpu cache vagy uncore órajel 3300-3500mhz környéke,ez jó eséllyel menni fog stabilan mindennapra,de a 3500mhz az inkább a felső határ és tesztelést igényel.a 3ghz-es memóriát nem tudom garantálni,2666-ig inkább,de lehet hogy a 125-s strap fog ahhoz is kelleni.
kezdd a cpu tuningjával és ha az stabil emeld hozzá az uncoret és a memóriát.
kezdetnek ennyi.
-
westlake
félisten
válasz
wukodlak #336 üzenetére
Ha nem értesz a tuninghoz, akkor szerintem keress valami guide-ot, ahol pontról pontra le van írva, hogy mit hogyan kell csinálni. Biztos vagyok benne, hogy a Google sokat segít, ha beírod ezt: processzor tuning kezdőknek. Igazából ez a generáció sem másabb, mint a ez előzőek. Nagyobb változás a Socket1366 után jött (Socket2011), mikor is az FSB-t már nem lehetett ész nélkül emelni, mivel az (egyébként már nem is FSB, hanem BCLK) össze lett kapcsolva a PCI-e sinek sebességével. Egyedül a K-s processzorokat lehet normálisan tuningolni, ott pedig a szorzót kell addig emelni, amíg még stabil a rendszer működése. A CPU-nak adott feszültséget itt is lehet emelni (ésszerű keretek között).
-
westlake
félisten
válasz
wukodlak #332 üzenetére
Sosem értettem az ilyen (és ehhez hasonló kérdéseket). Ráadásul úgy teszed fel a kérdést, hogy több más eredmény is a rendelkezésedre áll, amihez viszonyíthatsz. Az eredmény pontosan annyira "jó", amennyire "jónak" kell lennie egy i7-5820K-nak. Persze megint más lenne a helyzet, ha linkeltél volna egy olyan eredményt, ahol 5GHz-en hasítottak a magok, és arra lettél volna kíváncsi, hogy mennyire számít jónak ez a mértékű tuning az adott CPU-val.
No offense, de ugyanígy feláll a szőr a hátamon, amikor kibont valaki egy VGA-t, futtat rajta egy Unigine Valley-t, az eredményt belinkeli az adott VGA topikjába, majd felteszi az általad is feltett kérdést. -
#Morcosmedve
veterán
válasz
wukodlak #176 üzenetére
Jobb lenne, de, azt is megteheted, bár jó lenne a 16 GB, hogy nézel 2800-3000 körüli ramot, de 8GB-osat,
hátha olcsóbb, de inkább gyűjts, illetve várj ki (ez az én véleményem).Milyen hűtőt? - Fentebb ki lett tárgylva, hogy ami X79-es lapokra elment hűtő, az erre is felmegy!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Opel topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Crash Team Racing Nitro-Fueled - Túl a 10 millión
- Formula-1
- További aktív témák...
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest