- iPhone topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Új hozzászólás Aktív témák
-
debut12
aktív tag
válasz
BeLucZ #13813 üzenetére
Ne szenvedj már! Állítsd be fixre, és kész! Az autot meg felejtsd már végre el! Az a laikusoknak van akik örülnek ha összerakás után egyáltalán elindul nekik!
Amúgy meg egy érv az auto elfelejtése mellet! -> nézz meg teszteket, egy Giga tök mást ad neki auton, vagy alapon, mint egy Asus. Ezért nézd meg a gyártó által ajánlott értéket! -
Lipton
őstag
válasz
BeLucZ #12965 üzenetére
Én mondtam, hogy nem éri meg, és tartom is.
Most 4 gigán megy, előtte mennyit tudott? 3,8? Ez kb +5%, +200Mhz, nem éri meg ennyiért lapot cserélni.
Egyedül a fesz miatt lehet talán érdekes, de amennyit azon spórolsz azt bőben kifizetted a cseénél.
Sokmindetől függ a tuning. Nekem pl 1.3V a vid, és 3400-3600-on elég neki BIOS-ban 1,2V, pedig P35-ös lapom van. Szerencse kérdése is, és hogy éppen mennyire passzolnak össze az adott elemek. -
rup1u5
nagyúr
válasz
BeLucZ #12762 üzenetére
Nem 1giga ram van rajta hanem 2*512Mb és nem 512bit-es, hanem mindkét GPU-hoz a maga 512-512Mb memóriája egy-egy 256bit-es buszon keresztűl csatlakozik.
Ez nagyon nem ugyan az mint a GTX 280 512bit-je és 1GB memóriája! Mivel SLI-ről van szó a 9800 GX2 esetében ezért két darab 512Mb-os kártyáról beszélünk. Nem adható össze a memória mennyisége tehát jó ha úgy állsz hozzá, hogy 512MB memóriát fognak látni a játékok a GX2 esetében. Ez egészen addig nem is jelent problémát amíg maximum 1680*1050-es felbontásban játszol. De újabb játékok esetében már lehet hogy oda is kevés lesz a memória, pláne ha élsimi is bejátszik. Szóval jól gondold meg. Én biztosan inkább a 280-at választanám. -
fagy53
nagyúr
válasz
BeLucZ #12755 üzenetére
Egyszerűen mondom el, a processzor fogyasztása és ezzel együtt a melegedése a feszültséggel négyzetesen arányos, ami azt jelenti, hogy egységnyi feszültségemelésekhez durván emelkedő fogyasztás társul.
Az órajel emelésénél pedig közelítőleg az egyenesen arányos elv érvényesül, azaz egységnyi frekvencia növelés hasonlóan egységnyi fogyasztás növekedést jelent.
Tanulság, hogy törekedj a minél kisebb feszültségemeléssel járó órajel növelésre! -
rup1u5
nagyúr
válasz
BeLucZ #12758 üzenetére
Szerintem inkább a 9800 GX2-t felejtsd el!
Öreg, lassú, kevés a memóriája és sokat fogyaszt. Hasonló áron akkor inkább már nézz az apróban egy GTX 280-at vagy 285-öt. Teljesítményben, fogyasztásban, időtállóságban is jobban jársz és a videómemória is duplája. 9800 GX2-őt én ma már nem vennék komoly használat céljára, max a polcra dísznek ha annyi pénzem lenne hogy ilyen hobbyra is futná. -
Auratech
őstag
válasz
BeLucZ #12758 üzenetére
A tudományos magyarázat a vasallóra igaz.
A processzor kicsit máshogy fűt.
A felvett amper függ attól, milyen kapcsolási szaporasággal vannak üzemelve a cpu elemei, tehát az órajeltől is. Azonos feszen a magasabb órajel magasabb amper leszivattyúzását jelenti, több a hő. a logikai elemek az egyedi fogyasztók, ami összeadódik.
Szóval a felvett teljesítmény függ az volttól és az ampertől, ebből lesz a hő. Amíg a jelalak elég meredek a logikai állapotok jelzésére, addig a feszültség elegendő aztán tolunk rá.Amikor a feszültséget növelni próbáljuk, a logikai kapuk vezérlését próbáljuk stabilizálni a nagyobb kapcsoló feszültséggel, hogy rövidebb idő alatt is átbillenjen az elektromos állapot.
A sebesség kényszerével egy szint után a jelalak nem lesz jobb a feszültség emelésével sem, mert a jellel együtt futó "zajáram" exponenciálisan nőni kezd. Ha hűtünk, akkor csökken az ellenállás, tehát nem keletkezik annyi "örvényáram". Aztán van egy pont, ahol a sajtos mese véget ér. Előbb, vagy utóbb. Azt szeretjük, ha utóbb... -
barnam_
nagyúr
válasz
BeLucZ #12622 üzenetére
Egyszer írtam már (azt hiszem), de leírom még egyszer:
A memória (valós) órajele nem lehet kisebb az FSB-nél, innen az 1:1 arány, de lehet gyorsabb is az FSB-nél. Vagyis a 12:10 is oké.
Amiért sok szinkronban hajtott ramot látsz, az az, hogy pl. nagy fsb-nél (500) felszorozva már nagyon gyors, tuningos ramok kellenek, ami nem mindenkinél fordul elő. -
lipi67
nagyúr
válasz
BeLucZ #12548 üzenetére
bzs73 napok óta az F12-t teszteli, van akinek bejött, én maradok az F10c-nél. Memóriáid tökéletesek, ezen ne aggódj. Cmos... Nem kell mindíg cmos. Táp kikapcs, vársz 10mp-et és bekapcs-Go!. (ha elb@szod nagyon akkor jön a csavarhúzó.- nem, hogy gomb, jumper se van rajta
, igaz nem is dugdosnám, ezért csavarhúzozok.)
(#12509) Auratech : Fel ne add! Kben mizu? Sztem nincs semmi baja...
-
Lipton
őstag
válasz
BeLucZ #12555 üzenetére
Az egész LGA775-re gondoltam.
Személy szerint én már egy fillért se ölök bele, szerintem már nem éri meg. Sokkal jobb nem lesz bármit cserélget az ember. 2-300MHz nem váltja meg a világot, eladni se lesz könnyebb ettől. Ha igazi áttörést akar valaki, akkor váltani kell i7-re, ami persze sokkal drágább, de legalább érezhető a különbség.
Gondolom a lapcsere lesz +5-10K, és ha magasabb órajelet tudsz elérni vele, akkor annyit fogsz érezni ebből, hogy pár benchmark többet mutat.
Persze valakinek megéri cserélgetni meg szeret ezzel foglalkozni, ez csak az én véleményem. -
Lipton
őstag
-
rup1u5
nagyúr
válasz
BeLucZ #12418 üzenetére
Aki mondjuk nem akar tuningolni.
Meg nyilván ne úgy hírdesd, hogy tuningos Q9550 eladó!Annó első Q9550re én is belenyúltam egy gyenge példányba amit 3600-on is alig tudtam stabilizálni a szerény képességeimmel. Rögtön el is adtam, ugyan annyiért amennyiért vettem és vettem egy új, dobozosat, 8ezerrel olcsóbban ami komfortosan viszi a 3700-at és amivel elég sanszosnak néz ki egy 24/7-es 4Ghz.
-
barnam_
nagyúr
válasz
BeLucZ #12407 üzenetére
Az alacsony vid azért jó, mert nagyobb a feszültségemelés mértéke, amit még biztonságosan lehet adni neki. Emiatt lehet hogy jobban tuningolható, de nem biztos.
Illetve azért is jó, mert aminek a gyári órajelhez kevesebb fesz kell mint a többségnek, az valószínűleg jobb minőségű példány.
Mondhatni a tuningpotenciál szerencse kérdése, mert nem lehet előre pontosan megmondani hogy egy adott proci meddig tuningolható. -
Robi_73
őstag
válasz
BeLucZ #12361 üzenetére
Meg van rá az esély erre próbáltalak rávezetni, és a felesleges pénzkidobástól meg óvni!
Yorkfield alá jobb választás egy P45 mint egy P35 chipsettel rendelkező alaplap ez nem vitás, de a te esetben sok fesz kell a 3.9ghz eléréséhez is és erről nem a lap tehet szerintem.
-
Robi_73
őstag
válasz
BeLucZ #12353 üzenetére
Elég sok fesz kel a 3.92ghz-hez neked és erről szerintem nem az alaplap tehet. Ezért írtam, hogy kevesebb fesszel biztos nem fog többet menni P45-ben sem. De ne legyen igazam!
Én is mikor jobban kergettem a rekordokat mindig feljebb és feljebb törekedtem. (mhz) Ha nem ment a proci akkor cseréljünk alaplapot, majd tápot, memóriát és küzdöttem a semmiért. Mivel nem nyertem vele szinte semmit.
A megfelelő megoldást és egyben a leggazdaságosabb is egy megfelelő tuning potenciállal rendelkező processzor felkutatása és beszerzése volt. Szerencsés kéz kell hozzá, vagy több processzor és azok közül a legjobb!Nekem most bejött elsőre a Q9550-nél, Q6600-nál a 3. proci lett a befutó, E6600-nál a 2. és így tovább......
Remélem érted mire alapoztam amit fentebb írtam!
Üdv.
-
Gaben01
őstag
válasz
BeLucZ #12323 üzenetére
Ha ez a legnagyobb hibája annak a lapnak (márpedig ennyi),akkor nem kéne sokat gondolkodni rajta.Nekem amióta megvan a lap,a hátlapi sata kivezetés elő se került a dobozból.Nem kettesével hírdetnek ud3r lapokat itt ph-n,yorkfield alá az egyik legjobb választás,szóval szerintem ne sokat vacakolj a vétellel.
-
{Zodiac}
senior tag
válasz
BeLucZ #11886 üzenetére
Valószinüleg van egy alkatrész, ami az induláskor keletkező "tüskét" már nem viseli olyan jól. Ezért nem indul, ha reset van, akkor valszeg a tüske kisebb, ezért elindul, és ha már megy, akkor stabil. Hidd el, ha visszább veszed, akkor simán eltűnik ez a jelenség. Vagy az is lehet, hogy teljesen vissza kell állítanod alapra. De akkor már úgyis mindegy. Nem ment tönkre, csak fárad... szerintem. Aztán lehet, hogy baromságokat beszélek.
De valahol errefelé lehet az igazság.
-
Speed®
titán
válasz
BeLucZ #11268 üzenetére
Nincs/nem volt Q9550 a birtokomban, nem tudom, hogy viselkedik vele a P35.
Azt tudom, hogy a kis Yorkal (Q8300) 450 fölé mentem NB/VTT piszkálásával.Nem tudom mennyi jelenleg a droppolt feszed, de a VTTt (FSB Termination Voltage vagymi) annyira kell állítani, amennyire droppol a lap a beállított feszen.
Tehát most (hasraütésszerűen), bekapcsolt LLC (Voltage Dumperel) te beállítasz BIOSban a procinak 1.4Vot, a VTTt tedd a gyári 1.2ről 1.35re.
MCHnak (ami nálad NB) is nyugodtan adjál ennyit a gyári 1.25 helyett.
PLL maradhat 1.5, kézileg erre állítsd.
Ha ez megvan, elvileg jó vagy 450 felett is egy darabig, legalábbis az én kis mATX tuningos dögöm 470en is bejutott Winbe így, de 466on lett végül csak stabil, igaz, valszeg már a procin is múlt.De ha nem is jutsz feljebb FSBben, akkor sincs nagy tragédia..játssz a VTT/NB duóval és csökkentsd a vCoret amíg bírod. Ha meg feltétlenül 4+GHzre vágysz, tényleg csak palcsere a megoldás, P35el nem emberi fesz és mázli kell hozzá..
-
fagy53
nagyúr
válasz
BeLucZ #11274 üzenetére
Az Asus nem ezeket a rövidítéseket használja, az MCH helyett a biosban NB szerepel és a memóriavezérlő feszt lehet állítani. Komoly tuningnál eleve könnyiteni kell az NB feladatán, azaz az egyik RAM modult vedd ki, így SC-ben megy a memória ami nem nagy veszteség és csúcsrajáratásnál nem is érdekes. Egy kis feszt ekkor is érdemes az NB-nek adni. A PLL nem oszt, nem szoroz 1.5V-on hagyhatod.
-
darál0w
Jómunkásember
válasz
BeLucZ #11245 üzenetére
-PLL: max 24/7 1,5V
-CPU Termination (VTT): max 24/7 1,4V
MCHnak nemhisezm , h sok kellene. max 1.4V(#11246) sz.zoli25 6kor lépek el, de fél10 körül még jövök vissza. ha addig nem igazít utba vki, majd jövök
(#11248) Cseneles DS3P. szinte ugyan az. sőőőt...
Q8200 1.24Von ,500as FSB ,7es szorzo, VTT 1.36V, MCH 1.36-38V
(#11249) BeLucZ asztem ezen már tulestél...
ha nincs normal, akkor alapérték...
(#11250) Cseneles így van
-
norb55
őstag
válasz
BeLucZ #11239 üzenetére
Én is azt mondom a 3800MHz már bőven sok is 1 kártyának már !
én procim azért 1,36V-al viszi a 3800MHz-etszerintem próbáld meg csökkenteni a proci feszültségét, van 1 pont a prociknál ahol már iszonyat nagy feszültség kell neki a + MHz-ért cserébe !
lehet te elérted azt a pontot !
próbáld csökkenteni és teszteld everest-el, orthoros-al vagy prime95-el, és ha satabíl , mindig csökkentsd a feszültséget ! -
kimi02
őstag
válasz
BeLucZ #11233 üzenetére
P35-ös lappal nehéz lesz belőle ki hozni azt amit tud a proci. A VID is magas mondjuk az nem azt jelenti , hogy ne menne jól , de kétlem. Giga P45-ös lapba mennek a legjobban a Q9550-es procik főleg UD3-as lapba
De az 1.3v-os VID itt is nehezebb tuningolhatóságot eredményezne.
-
norb55
őstag
válasz
BeLucZ #11219 üzenetére
sziasztok!
nem csak a proci áramellátását kell növelned !
van 1 pont ahol az auton hagyott dolgoknak is feszültséget kell adni !
nem csak a proci magja van aminek feszültséget kell adni
pl CPU PLL
és CPU VTT-nek is kell 1 kis veszültség nálam ,hogy még 500MHz-et kihozzak a prociból ! -
Speed®
titán
válasz
BeLucZ #11209 üzenetére
24/7re 1.3 fölött semmi esetre sem. Jobb a békesség
És normális (P45) lappal ennyire sincs szükség 4Ghez..Én is használtam P(G)35öt York alatt, nagyon kérte a pluszfeszt..azonos órajelen P45ben tizedes különbséget lehet mérni szükséges feszt illetően..
Kis szerencsével nálad is meglehet a 470es FSB, de ritka, hogy emberi fesszel megy. Nálam már a 466 is éppenhogy stabil volt 1.34Von, hasonló MCHn/VTTn. -
ADAM1337
nagyúr
válasz
BeLucZ #10894 üzenetére
2v-n megnézném azért.
Hőmérséklet függő is.
Mint ahogy hidegben is jobban megy a procid mert a szilicium a hidegben "összemegy" és tisztább a lapka, ezért úgymond tisztábban folyik az áram is rajta.
A melegnek meg nyilván valóan rossz hatása van a szilicium alapú procikra. -
barnam_
nagyúr
válasz
BeLucZ #10889 üzenetére
Kevés az esély rá, hogy ennyi idő alatt károsodott volna a proci. Úgy tudnád megállapítani, hogy megnézed adott feszen + órajelen, és ha több fesz kell neki mint korábban, akkor bizony nem tett jót neki a sok fesz...
de mire kell ügyeljek a biosban a vcoreon kivül
másra nem nagyon kell. -
darál0w
Jómunkásember
válasz
BeLucZ #10860 üzenetére
valoszínű prime is kidobta volna a hibát, csak kicsit kásőbb
IBT sokkal jobban meghajt mindent
és gyorsabb is. ezért tesztelek én is vele.
ha a ramot, több mint alaporajelen használod, akkor vszínű, h fesz kell neki. nemtudom most mennyit adsz neki, de 2.1Vnál többet ne adj
-
rup1u5
nagyúr
válasz
BeLucZ #10835 üzenetére
Úgy tűnik nekem, hogy nem olvasod a hozzászólásokat csak írsz.
3825Mhz nagyon jó eredmény egy P35-ös lapban!
4870-hez meg bőven sok is!
Én 3700Mhz-en hajtom a procimat és ez is bőven elég a GTX 260-amnak 1920*1200-re.
Szerintem nincs értelme fölöslegesen nyúzni a procidat hacsak nem renderelsz vagy videót kódolsz vele. Már mondtam neked, hogy alapfeszen 3600-at vinni fogja a lapodban. Így is lett. Mivel benchmarkokon kívűl sehol máshol nem fogod tapasztalni azt a plusz 225Mhz-et így én azt javaslom hogy energiagazdálkodással együtt hajtsd alapfeszen 3600-on.
Amíg nem cserélsz vga-t valami jóval erősebbre addig fölösleges kinyomnod a procid belét.
A lapod limitál. Egy normális P45-ös lapban simán meglenne azzal a procival a 4ghz 1.3v-al. Ne a procidat gyilkold plusz feszültségekkel azért mert a lapod nem bírja kihajtani rendesen! -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- iPhone topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- CES 2025: az NVIDIA prezentálta az új GeForce-okat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Energiaital topic
- Vicces képek
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest