- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy S24 FE - később
Új hozzászólás Aktív témák
-
interstate76
addikt
válasz
Lifeforce #2118 üzenetére
Én egyetértek veled (sőt, moddolt hűtéssel a magas bitrátájú full hd anyagokhoz is tökéletes a Z3735/6F), de ezt nem értem:
"A ZOTAC ZBOX CI322 nanoban van 4GB RAM, 1Terra HDD, de nem megy vele a FullHD szaggatás mentesen sem win sem linux alatt nem tökéletes."
A J1900-at egy csomóan hajtják HTPC-ben, annak úgy kell(ene) vinnie az összes létező full hd anyagot, hogy ihaj. Mit rontottak el azzal a kis dobozzal?
Csak úgy mellékesen azért mondanék egy androidos/dual bootos mini pc felhasználási területet: Digi Online futtatásához kell, mert csak androidos kliensprogijuk van. Elmegy BlueStacks segítségével winen is, de androidon sokkal gördülékenyebb. Tudom, hogy nem érint sokakat, nem is a dual boot melletti vitaindítónak szánom, csak eszembe jutott.
(#2120) tvamos Megelőztél.
-
interstate76
addikt
válasz
frankdelgado #2066 üzenetére
A hűtésmódosított wintel w8-asom olyan szépen vitte a legmagasabb bitrátájú full hd anyagot is, hogy öröm volt nézni. Persze nem 10%-os cpu-használat mellett, de nem akadt, nem lassult be és nem voltak képhibák sem. Szóval - az én tapasztalataim szerint - nem feltétlenül kell 4 mag és 4 GB RAM. De a HTPC topikban ezt sokan jobban vágják, mint én.
-
interstate76
addikt
válasz
frankdelgado #2064 üzenetére
Esetleg ilyesmiben is gondolkozhatsz. Jelentéktelen többletfogyasztás mellett agyonveri az összes kínai mini pécét, csak sajnos már nem aktív a hirdetés (nem néztem, hogy most van-e hasonló).
-
interstate76
addikt
válasz
frankdelgado #2061 üzenetére
Ha nem akarsz buherálni, akkor szerintem ne vegyél wines mini pécét Kínából. Egy wintel w8-asom volt, de amíg nem építettem rá pár extra hűtőbordát, addig még egy párlapos böngészéstől is hamar 70°C felett volt, márpedig ha túlmelegszik, akkor leszabályozza a cpu-t és onnantól kezdve használhatatlan a kicsike, amíg le nem hűl. Röviden: vagy mókolt hűtés, vagy semmi. Olyat olvastam itt valakitől, hogy laptophűtőn használja a saját kis gépezetét, mégpedig úgy, hogy nem bontotta meg az eredeti házat, tehát a garit sem bukta el, de a wintel erre alkalmatlan, mert finoman fogalmazva sem elég szellős a háza.
Nekem továbbra is az a bajom a történettel, hogy nemcsak monitor, aktív usb hub, billentyűzet, egér és vinyó kell mellé, hanem vagy hűtést kell rá mókolni, vagy laptophűtőt is kell venni, szóval annyi lesz az összköltsége egy bővíthetetlen memóriájú, usb 3.0 és gigabit lan nélküli kis gépecskének, amennyit - szerintem - nem ér meg. Ez itt már némi kis tudást is fel tud mutatni, csakhogy ÁFA nélkül is közel 40e Ft az ára, az meg megint túl sok. Szóval nem egyszerű jól választani, na! Nálam az lett a vége, hogy visszatértem a laptop + droidos mini pécé vonalra.
-
interstate76
addikt
"Cáfoljatok meg, de a dualbootos Wintel androidos partícióját nem lehet mókolás és a Windows újratelepítése nélkül megúszni, ugye?"
De meg lehet úszni (már ha a droidos partíciók törlésére és a windows számára történő felszabadítására gondolsz megúszás alatt). Ezzel a kis programmal törlöd a nem wines partíciókat és aztán a felszabaduló helyet hozzácsapod a system partícióhoz.
Miután rányomtál az Apply-ra, legalább egyszer újra fog indulni, mert hozzá kell nyúlnia a rendszerpartícióhoz is, az meg betöltött windows mellett nem igazán megoldható.
"Van bármi hátulütője annak, ha a hűtést azzal oldottam meg, hogy egyszerűen nincs rajta a burkolat?"
Ha jól emlékszem, arról beszéltünk, hogy a levett tető kb. annyit hoz a konyhára a jobb szellőzés segítségével, mint amennyit az visz, hogy a cpu gyári hűtőbordája nincs összekötve a wintel tetejének belső felén lévő fém lappal. Vagy nem ez volt a tapasztalatod?
-
interstate76
addikt
válasz
Lifeforce #2025 üzenetére
Én is szerettem a Wintel W8-at: 20e Ft körüli beszerzési árral és moddolt hűtéssel. De 150 USD + ÁFÁ-ért nem vennék olyan cuccot, amivel még mókolnom kell, hogy működjön. Persze lesz majd ez is 100 usd a webshopokban.
Amúgy jóval korábban írta valaki alternatívának a kijelzőhibás notikat: nemrég láttam egyet a HA-n N2930-as CPU-val (szintén nem eszik sokat - persze azért nem egy Z8300-as, de nagyon minimális a többletfogyasztása), 4 GB RAM-mal, 500 GB HDD-vel, usb 3.0-val, legalább 2 usb 2.0-val, gigabites lannal és kártyaolvasóval 30e Ft-ért. Majdnem megvettem, de aztán rájöttem, hogy a wintelem is azért került eladósorba, mert a wines laptopot (ami nélkül nem tudok meglenni) sokkal jobban kiegészíti egy droidos mini pc, szóval végül másé lett. No de ha wines mini pc-t keresnék, ezerszer előbb vennék egy ilyet, mint még egy olyat Kínából, amire hűtőbordákat kell applikálni, hogy lehessen rajta böngészni, és amiben nem bővíthető a RAM.
Szerk.: egy ehhez nagyon hasonló gép volt, kijelző nélkül, de még jobb, ha jól emlékszem, akkor 6-7 órás akksival.
-
interstate76
addikt
válasz
tibcsi0407 #2023 üzenetére
Ez tényleg jó, de szerintem nagyon drága, pláne úgy, hogy még nem tudjuk, nem lesznek-e ugyanolyan melegedési problémák, mint a Piponál és a Wintelnél.
-
interstate76
addikt
válasz
Lifeforce #2017 üzenetére
Tudom, csak 2 példát írtam.
Viszont - ahogy a másik topikban kiderült - droidon is létezik 24p lejátszás, szóval megdőlni látszik a 2106-os hsz-em.
-
interstate76
addikt
válasz
tibcsi0407 #2015 üzenetére
Ha a Kodi fontosabb, mint a kadenciahelyes lejátszás, akkor esetleg, de akkor sem biztos, hogy jobban jár egy Zidoo-val, mint egy wines mini pécével.
Ha Kodi is kell, meg kadenciahelyes lejátszás is, akkor vagy OpenELEC-et futtató mini pécét kell venni (pl. MK808B Plus-t S805-ös CPU-val és 1 GB RAM-mal, vagy M8S-t S812-es CPU-val és 1 vagy 2 GB RAM-mal), vagy linuxosat (tudom, hogy az OpenELEC is linux alapú), vagy wineset.
Viszont ha csak médiaplayerre van szüksége valakinek, Kodi nélkül, akkor tök felesleges mini pécét venni, van egy csomó jó célhardver.
-
interstate76
addikt
Nem tudom, mert már eladtam. Amikor beléptem, akkor win alól tettem, ez tény. Amúgy nem akartam rossz tanácsot osztogatni senkinek, csak tudom, hogy nálam milyen beállítások mellett működött a dual boot, azért írtam le. Viszont amikor reseteltem a windowst, utána ugrott a dual boot (bootolás közben a droidot választva mindig a BIOS-ba dobott a rendszer). A vége emiatt az lett, hogy töröltem a droidos partíciókat és úgy adtam el a kis gépet.
-
interstate76
addikt
Én felcserélném a boot opciókat és az UEFI-t tenném előre, továbbá engedélyezném a Fast Boot-ot. Ezektől nem lesz tégla, de ha teljesen biztosra akarsz menni, akkor várd meg, amíg megnézi valaki a működő beállításokat a sajátján.
Ja, az utolsó fülön (Save+Exit) kell lennie olyan opciónak is, hogy a gyári beállítások visszaállítása vagy visszatöltése, megpróbálhatod azt is.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1975 üzenetére
Tárgytalan. Letöröltem a droidos partíciókat és a felszabaduló helyet hozzácsaptam a rendszer-partícióhoz, aminek következtében ugrott a dual boot lehetősége, de legalább van rajta hely.
-
interstate76
addikt
Az eredeti, gyári firmware-t le tudom szedni valahonnan?
-
interstate76
addikt
Help! Eladtam a wintelemet, gondoltam, csinálok rajta egy win10 resetet, mielőtt átadom a vevőnek, de mióta lefutott a reset, azóta nem megy a dual boot: a BIOS-ba dob, ha a droidot választom. Mi lehet a gond? Nem jutok dűlőre a beállításokkal.
-
interstate76
addikt
Ha hajlandó vagy hűtést mókolni, akkor bármelyik jó lehet, ha nem, akkor viszont - szerintem - egyik sem. Pipo-t nem próbáltam, de gyári hűtéssel az sem használható ki teljesen, mert használat közben nem a hardver fogy el valamelyik megterhelő alkalmazás alól, hanem a rendszer veszi vissza a cpu órajelét a melegedés miatt és emiatt lassul be a rendszer.
-
interstate76
addikt
Én szóltam, hogy OFF-olj és én abban is nyomom.
Aki ÁFA-mentes kínai árakat hasonlít a hazaihoz, az - bocsáss meg, de - hülye. Vásárolj onnan, ha tetszik, de ne fikázd mások árazását! Fogalmad sincs a külföldi rendelésekről, ami abból is látszik, hogy olyantól akartál rendelni, akitől nem kaptál volna semmit. Biztos jobb lett volna a postázástól számított 60 napig várni arra, hogy visszakapd a pénzed, aztán újra próbálkozni Kínában, mint itthon vásárolni...
Az ÁFA-elkerülés tabu téma a fórumon. Minden szempontból. Ezért írtam privátot akkor, amikor először erről érdeklődtél itt. Ez az infó mikor megy át neked?
Az Alis eladónál szerinted milyen garancia van?!?!?
Még ha lenne, akkor is fizetned kellene az oda-vissza postázást, ami "kicsit" több, mintha hazai forgalmazónál vásárolsz és oda küldöd/viszed vissza
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy tőled olyat még nem olvastam, hogy köszi az infót, vagy bármi ilyesmi. Akkor sem, amikor az ÁFÁ-val kapcsolatban írtam privátot, akkor sem, amikor leírtam privátban, hogy ne rendelj az általad linkelt Alis eladótól, mert nem kapsz semmit, és persze akkor sem, amikor itt érdeklődtél a hűtéssel kapcsolatban. Nem kötelező megköszönni a hasznos infókat, de a normális fórumozók megteszik.
Nem azért válaszolok még mindig, mert nem vagy rettentően unalmas, hanem mert félrevezeted a topik olvasóit a tévinformációiddal.
-
interstate76
addikt
Egyrészt ami OFF, azt tedd abba.
Másrészt itt - tudtommal - összesen 1 kereskedő (vagy mini pécék kereskedelmével is foglalkozó cégnél dolgozó) topiktárs van.
Harmadrészt pedig aki privát üzenetben 25 vevőértékeléssel rendelkező Alis eladók kamuhirdetéseivel próbálja lejjebb verni az árakat, az szerintem még OFF-ot se írjon, hanem gondolkozzon el rajta, hogy pl. nálam, akinél 600 felett van azok száma, akikkel privát üzenetet váltottam, miért ő volt az első, akit letiltottam a vevők közül (még 2 eladó járt így összesen, több év alatt, vevő - rajtad kívül - egy sem). Valószínűleg mki sík hülye és neked van igazad abban, hogy aki Kínából rendelt terméket szeretne eladni, annak veszteséggel kell ezt megtennie, különben okkal reklamálsz.
-
interstate76
addikt
Most látom, hogy te nemcsak privátban veszed egy kalap alá a kínai árakat a hazaival, ill. nemcsak ott várod el, hogy az ÁFA-mentes Gearbest-es vagy Geekbuying-os árakhoz közel kapd kézhez a dolgokat. Gratulálok! Most azt hagyjuk, hogy én annyira untalak, hogy letiltottalak (hosszú hardveraprós pályafutásom során te voltál az első ilyen vásárló!), de szerinted a 220volt.hu vagy bármelyik hivatalos hazai forgalmazó miért tartja raktáron a kis mini pécédet és miért ad 1 év garit mellé? A 2 szép szemedért? Látom, Lifeforce nem is válaszolt a 27 ezres "árajánlatodra". Jól tette.
-
interstate76
addikt
Az Operát még nem próbáltam, de nekem a Chrome bevált. Az Edge nálam is határozottan lassabb, szóval amíg 6-8 megnyitott lapra elég a 2 GB RAM, addig nálam marad a Chrome. Ha filmet szeretnék nézni, akkor be kell zárni a böngészőt, de szerintem ez nemcsak a Chrome esetében igaz.
A hűtésről: ha teljesen kitöltöd a hűtőborda és a fémlap közötti hézagot, akkor elvileg igen.
-
interstate76
addikt
Nagyon picit vitatkoznék: extra hűtéssel kompromisszumok nélkül használható böngészésre is, akkor is, ha egyszerre 8 megnyitott lappal szeretnél szörfölni. A Chrome-ot használom, és amíg nem fogy ki alóla a 2 GB RAM, addig villámgyorsan hasít.
A prezentációk kapcsán teljesen egyetértek, arra sztem is jobb egy könnyű kis laptop vagy egy hibrid.
(#1921) Gork
Nagyon meglep a dolog. Én először csak lyukakat fúrtam az enyém tetejére és már az hozott pár °C-ot.
Szerk.: mégsem lep megannyira. Ezek szerint amennyit az hoz a konyhára, hogy leveszed a tetejét, annyit elvisz az, hogy "elveszed" tőle azt a hőleadó felületet, amit a tetejének az aljára szerelt fémlemez jelent. -
interstate76
addikt
Az a tapasztalat - ahogy már írta is valaki korábban -, hogy ezek a kütyük vagy rosszak, amikor megérkeznek, vagy bírják a gyűrődést. Nálam még egy sem ment tönkre, pedig sok mini PC-m és kínai telefonom volt már. De nem akarlak rábeszélni semmire, mert lehet, hogy neked pont szükséged lenne a garira.
-
interstate76
addikt
Szerintem nem tesztelték őket, amikor meg látták, mennyire melegszenek, hagyták a fenébe. Aki kért kompenzációt és normális helyről vásárolt, az kapott, és még így is maradt rajta profit, aki nem kért, annál meg pláne jól járt a gyártó/eladó.
Egyébként teljesen egyetértek: sokkal jobban jártak volna, ha megcsinálják normálisan.
-
interstate76
addikt
Én biztosan a passzív hűtésre mennék rá. A proci tetejére teszel hővezető szilikont, arra pedig egy akkora hűtőbordát, amekkora befér a házba (ha megoldható, akkor érjen hozzá a ház tetejéhez) és meg is vagy. Sokkal jobb, mint ventillátorokat pörgetni. Szerintem. És a Pipo tetejét még lyukasztgatni sem feltétlenül kell, mert relatíve szellős a ház. Ja, és a Piponál azt hiszem, hogy az alaplap és a doboz alja közé is szoktak szilikont tenni.
Ha mindenképpen ventillátorozni szeretnél, a ház megbontása nélkül, akkor bejöhet az is, amit írtál. Pontos hőfokokhoz persze ki kell próbálni.
-
interstate76
addikt
Buherálás nélkül az enyém még az aknakeresőtől is 70°C fölé ment.
Ha elindítottam a Chrome-ot 2-3 megnyitott lappal, akkor rövid idő alatt elérte a 75°C-ot, hd minőségű youtube-videókkal pedig a 80-85-öt. Csak és kizárólag passzív módban tudtam használni, ami alatt azt értem, hogy ha seedelt pár torrentet és futott rajta a PMS (anélkül, hogy egyetlen kliens is csatlakozott volna hozzá), és ezeken kívül maximum a feladatkezelő és a RealTemp, akkor nem ment 65°C fölé.
Ezzel szemben most futnak a fent említett progik, plusz a Total Commander, egy weboldal-szerkesztő program, a Chrome-ban 10 lap van megnyitva, aktívan böngészgetek vele (konkrétan a wintelről írok most is) és a CPU hőmérséklete 53-55°C! Tegnap este volt 59°C is, de biztos akkor indítottam el a böngészőt, ami nálam 8 lappal indul. Ilyenkor pár mp-re felhevül 60°C környékére, de nagyon rövid idő alatt visszaesik 55°C alá. Azaz kb. 15-20°C-ot nyertem egy kis munkával és összesen 2.000,- Ft-nyi beruházással (amiből maradt egy csomó anyagom: hővezető szilikon, ragasztó és hűtőbordák).
Röviden: gyári hűtéssel a CPU melegedése lesz a szűk keresztmetszet, buherálttal pedig a hardver, szóval ki tudod hozni belőle a maximumot. Ha nem nyúlsz hozzá az olyan, mintha lenne egy közepes autód, amit behúzott fékkel használsz és még a 30 éves Trabantok is legyorsulnak. Kérdésedre válaszolva komoly teljesítmény-növekedést értem el, továbbá szerintem évekkel nőtt a hardver élettartama. A 70-80, néha 90°C-ot legalábbis nem tudom, mennyi ideig bírná a kicsike.
Ha valaki még ezt is meg akarja úszni (pedig egyáltalán nem nagy meló), akkor legalább fúrkálja ki a tetejét, mert már önmagában ez sokat ér (sztem minimum 5°C-ot hozott csak a ház megbontása, de lehet, hogy többet).
-
interstate76
addikt
válasz
Lifeforce #1871 üzenetére
Még nem próbáltam ki rajta semmilyen rendszert: a gyári windows (ill. utóbbi windows 10-re frissített változata) fut rajta és egyelőre maradt a dual boot lehetősége is, mert minden telepített programommal együtt is van még kb. 1,6 GB szabad helyem a C: meghajtón (pedig mindent oda telepítettem, még memóriakártya sincs a wintelemben, csak egy külső vinyó van rádugva). OpenELEC-kel továbbra is egy MK808B Plus-t használok, nagyon nagy megelégedéssel (korábban nem gondoltam volna, hogy lesz az MK908-ashoz hasonló ár/érték arányú vételem, de lett
).
Szeretem a linuxot, ráadásul a 2 GB RAM mellé sokkal ideálisabb lenne pl. egy Linux Mint XFCE Edition, mint a windows, de most nincs laptopom, szóval egyelőre marad így, ahogy van. Ha lesz windowst futtató gépem, akkor lehet, hogy a wintelen kipróbálom a linuxot. Csak meg ne fagyjak mellette!
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1813 üzenetére
Buherált hűtés, tapasztalatok, 4. (záró) rész:
Összefoglalom, miket csináltam a kis kütyüvel:
1. A képen pirossal jelöltem azt a részt, ahol kivágtam a tetejét, és kékkel kereteztem be azt, ahová a gyári hűtőborda teteje kerül, ha visszarakjuk a tetejét.
2. A szürke részre 2 mm vastagon hővezető szilikon lapkát raktam, hogy ne legyen rés a hűtőborda teteje és a Wintel tetejének aljára gyárilag beszerelt fémlap között.
3. A kis zöld négyszögek 2 db, egyenként 20x20x6 mm-es hűtőborda helyét jelölik, amelyeket hőálló/hővezető ragasztóval rögzítettem a gyári hűtőbordához, és amelyek teteje így éppen egy vonalba került a Wintel tetejével.
4. Végül - miután ma megérkezett - ráragasztottam a 2 kis hűtőborda és a Wintel tetejére ezt a nagyobbacskát, amely így teljes egészében eltakarja a Wintel tetejére vágott lyukat.A legutóbbi lépés egyrészt normális kinézetűvé tette a kicsikét, másrészt edig hozott még 3-4°C-ot a konyhára, azaz 60°C alatt van a működési hőmérséklet PMS-t, Tixati-t és Chrome-ot is futtatva.
A végeredmény (a tetejére vásárolt borda fekete festése sajnos nem épp makulátlan, ill. én is ejtettem 1-2 kisebb sérülést a kicsike tetjén, de azért egész mutatós lett - szerintem):
-
interstate76
addikt
Egy 33 GB-os, full hd film fekteti meg 7-8 perc után, extra hűtés nélkül. Mióta dobtam rá némi plusz hűtőbordát, azóta még azt is szépen viszi.
Egyébként az emberek döntő többsége sosem néz ilyen cuccokat, csak arra figyel, hogy meglegyen a full hd felbontás. Még az sem érdekli őket, hogy egy magas bitrátájú 720p-s anyag jobban mutat, mint egy kis méretű full hd.
Ezzel együtt csak azoknak ajánlom a wintelt, akik hajlandóak utólag bütykölni egy kicsit, mert a sima böngészgetéstől is szépen fel tudott melegedni.
-
interstate76
addikt
-
interstate76
addikt
z3735f vs z8300. A hűtéséről nem tudok semmit.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1813 üzenetére
Rendeltem egy ilyen bordát a design miatt. Miután a sajátom gyári hűtőbordájának a tetejére tettem 2 db 20x20x6 mm-es kis bordát (arra a részre, ahol nincs felette fémlap), amik felett kivágtam a házat, és amik így pont egy síkban vannak a wintel w8 házának tetejével, ezekre rá tudom ragasztani a linkelt feketeséget, ami egyrészt szép nagy felületen fog hőt leadni, tovább csökkentve a működési hőmérsékletet, másrészt pedig eltakarja a nem éppen mérnöki precizitással készült vágást, amit a doboz tetején ejtettem.
Gondolkoztam ezen is, sokkal hatékonyabb lett volna, de úgy éreztem, hogy ormótlanul mutatna a kicsikén, hogy végül nem erre esett a választás.
-
interstate76
addikt
válasz
tatararpad #1825 üzenetére
Szerintem normális hűtéssel (elég a passzív is) sokkal többet ki lehet hozni belőlük, mint amit gyárilag tudnak. Eredetileg nem akartam ilyesmivel pepecselni, de most, hogy nekiálltam, megtetszett a dolog.
Ha most kezdeném, nem csinálnék mást, mint hogy kukáznám a wintel tetejének aljára szerelt fémlapot, a gyári hűtőbordára ragasztanék egy ilyet, kivágnám körülötte a doboz tetejét (
a hűtőborda felső széle pont egy síkba esne a doboz tetejével6mm magas kellene, hogy ne lógjon ki) és ennyi. Esetleg keresnék fekete hűtőbordát. Ez kb. 20 perces munka, és akkor nem is siettem.Ez itt 50x50 mm-es és kilógna felfelé, de sztem kifejezetten jól mutatna.
-
interstate76
addikt
Szerintem extra hűtés nélkül egyszerűen fárasztó használni őket. Passzívan oké (pl. én sokáig média szerverként és letöltőgépként használtam egy Wintel W8-ast és csak távolról "piszkáltam"), de ha 4-5 lapon akar böngészni az ember, miközben mennek a letöltések, plusz elindítanál egy YouTube videót, azaz úgy használnád, mint egy PC-t, akkor máris 70°C felett találod a CPU hőmérsékletét, onnan meg már csak 1 lépés a leszabályozás és a radikális teljesítménycsökkenés.
Non-Stop használatban jók, mert nagyon keveset fogyasztanak, ill. tartalomfogyasztásra maximálisan elegendőek - extra hűtéssel, mert anélkül arra sem tudod használni őket.
-
interstate76
addikt
Először is: szerintem teljesen rendben van a kérdésed
, elsőre elég nehéz eligazodni a mini PC-k világában.
Másodszor: ragaszkodsz a windowsos kütyühöz, vagy lehet androidos is?
Végül 2 kérdés az említett felhasználási területekkel kapcsolatban:
- kb. hány nyitott lapon böngésznél egyszerre?
- hány torrented pörög egyszerre? -
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1802 üzenetére
Buherált hűtés, tapasztalatok, 3. rész: a Wintel W8-on ugyebár van hűtőborda a procin, a doboz tetejének az alsó felén pedig van egy fémlemez, ami csak a hűtőborda egyik fele fölé lóg be és van köztük kb. 2 mm-nyi rés. A kis kütyü tetejének a fémlemeztől jobbra eső részét kivágtam (eddig csak lyukacsos volt), így a gyári borda egyik fele kilátszik (pontosabban kilátszott), a másik felét pedig teljes egészében lefedtem szilikonos hővezető lappal, ami nekifeszül a tetején lévő fémlemeznek. Emellett a gyári hűtőbordát meg is toldottam (hővezető ragasztóval hozzáragasztottam pár db, egyenként 2x2 cm-es kis bordát), aminek eredményeképpen a fentebb már linkelt, 1794-es hsz-ben említett 33 GB-os .mkv file lejátszása közben 70°C a maximum, a lejátszás és a hang is hibátlan és folyamatos. Fotókat munka közben sajnos nem készítettem, de talán sikerült világosan leírni, hogy miket csináltam (ha valaki szétpattint egy ilyen kis kütyüt, akkor azonnal látni fogja, miről beszéltem), a külsejét pedig egyelőre nem mutogatnám
, mert a kivágáson még finomítani kell, ill. nincs rajta az a sűrű fémszövet, ami a levegőt kiengedi, de a port - reményeim szerint - távol tartja a belsejétől. Ha kész lesz, lövök pár képet.
Az előzményben szereplő kombináció (PMS + Tixati + a Chrome 8 megnyitott lappal) meg sem kottyan neki, 60-62°C a működési hőmérséklet. Mondjuk ugyanez a laptopomon csak 44-45°C-ot generál, de ne legyünk telhetetlenek!
ArGab írta itt korábban, hogy rézlapot tett a proci és a hűtőborda közé gyárilag applikált, szilikonos hővezető lap helyére. Teljesen láma vagyok a témában, segítsen ki egy szaki: a rézlapnak annyival jobb a hővezető képessége, hogy megéri beszerelni egy ilyet, vagy tökmindegy?
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1794 üzenetére
Buherált hűtés, tapasztalatok, 2. rész: a kis kütyün fut a Plex Media Server, a Tixati és - 8 megnyitott lappal - a Chrome, a hőmérséklet mégsem megy 65°C fölé. Magyarán pár lyuk és egy kis ragacs elegendő hozzá, hogy ne a hőmérséklet legyen a szűk keresztmetszet, hanem a vas (nálam elsősorban a ram, utána a cpu). Hihetetlen.
-
interstate76
addikt
válasz
envagyok #1799 üzenetére
Beelink MXQ 10e Ft-ért? Hol? Én csak olyan 50 USD környékén találtam.
Ebben az árkategóriában én csak az MK808B Plus-ról tudok, amire szintén van OpenELEC. Egy vaddisznó és összesen 8-9e Ft-ba került (plusz az "usb to lan"-átalakító, de még azzal együtt sem került 10e Ft-ba). Egyébként én többnyire telóval távirányítom.
-
interstate76
addikt
Becsatlakoztam én is a buherált hűtéssel rendelkező wintel w8-asok táborába! Mivel még nem jöttek meg a hűtőbordáim és a hővezető ragasztóm, ezért csak annyit csináltam, hogy lyukakat fúrtam a ház tetejére (szépen ki fogok vágni belőle egy kis téglalap alakú darabot és olyan sűrű fémhálót szerelek majd rá, ami a sztgházak oldalán szokott lenni), ill. szilikonos hővezető lapkát tettem a gyárilag benne lévő hűtőborda és a tetejére szerelt fémlap közé. Kb. 10 perces munka volt, és attól eltekintve, hogy a lyukak nem teljesen szabályos mintát követnek (úgyis kivágom majd a tető most kilyuggatott részét), nem is néz ki rosszul.
Az eredmény: nyugalmi állapotban 60°C környékén maradt, de amíg korábban egy tesztelési céllal letöltött és ráeresztett, 33 GB-os .mkv file-tól kb. 7-8 perc után 80°C-ra melegedett és irdatlanul belassult, addig most nem ment 72-73°C fölé és gond nélkül vitte a filmet. Mindezt pár lyuknak és egy 2 mm vastag, szilikonos hővezető lapkának köszönhetően.
Ha további legalább 5°C-ot nyerek azzal, amit még tervezek (egybefüggő lyuk a tetején és nagyobb hűtőborda a procira), azaz komoly terhelés alatt sem megy majd 70°C fölé, akkor lehet, hogy mégsem adom el.
-
interstate76
addikt
Azt hiszem, ezt zoltan6-nak akartad címezni, ő írta hogy a melegedés miatt passzolta le. Mondjuk az enyém is eladás alatt van és én sem barkácsoltam.
-
-
interstate76
addikt
Hány bites verzióval próbálkoztál?
Nem tudom, mi lehet nálad a gond. Én direkt megvártam, míg a Microsoft értesít arról, hogy frissíthetek win10-re, de mégsem ment, csak factory reset után. Ez lett volna a kisebb baj, de utána meg - mint írtam - a start menü döglött meg és alig sikerült helyrepofozni. Most viszont jónak tűnik: az új start menü nekem bejön, a rendszer gyors, és az összes alkalmazásom (Avast, Chrome, HD Sentinel, Kodi, Plex, Tixati, Total Commander) szépen fut rajta, amit okvetlenül fel akartam tenni. Több nem is nagyon fér rá, hisz meghagytam a droidot is, és már most is csak 1,52 GB szabad helyem van. Ill. a jól megszokott Sportsdevil kiegészítőm nem működik a 15-ös Kodi alatt, de ez nem a win 10 hibája.
Talán itt többet tudnak segíteni.
-
interstate76
addikt
válasz
PeterPH #1504 üzenetére
Nah, sikerült életet lehelnem a gépbe, egyelőre maradt rajta a win10, nem kellett visszaállítani.
Hátha érdekel valakit egy számomra érdekes fejlemény: PeterPH írta korábban (lásd előzmény), hogy a Wintel W8-on futtatott Plex Media Serverről való lejátszás során a proci hardveresen dekódol szinte bármit, így az nem igazán terheli, és az újrakódolás nélküli stream-eléshez sem kell nagy erőforrás, de külső felirat esetén rá kell tennie a feliratot a filmre, tehát mindenképpen recode van, és állítólag ettől pörgött fel nekem közel 100%-ra a cpu-használat akkor, amikor win8-cal próbálgattam a PMS-t, ill. a Wintel W8-on futó PMS-ről feliratos film lejátszását külső eszközön (laptopon és BD Playeren). Ami az érdekes, hogy most ugyanazt a filmet, ugyanazzal a külső felirattal a laptopomon elindítva a Wintelnek meg sem kottyan a dolog.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1732 üzenetére
A start menü és Cortana beadta a kulcsot, és javítani sem tudom, mert nem tudom előhívni a parancssort és a beállításokat sem, szóval én visszateszem rá a gyári rendszert. Mivel nem tudom win10-zel használni, így eladom a kicsikét - akit érdekel, keressen meg privátban. A gép története nyilvános, többször is írtam róla itt: hardveresen nem piszkáltam meg, teljesen új állapotú és szinte csak a PMS futott rajta minimális erőforráshasználat mellett.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1487 üzenetére
A kis wintelem egész éjszaka ki volt kapcsolva, nemrég bepöccentettem és ráeresztettem a PMS-t ugyanarra a mappára, amire az előzményben szereplő írásban. Jelentem: 10-15 perce fut a szkennelés és a CPU hőmérséklete 68 és 76°C között váltakozik, szóval a win 10 - ezen folyamat során legalábbis - semmilyen hőmérsékletcsökkenést nem hozott (engem speciel meg is lepett volna, ha hoz). Azt el tudom képzelni, hogy mondjuk fájlmásolás vagy böngészés során kicsivel alacsonyabb értékeket produkál, mint tette azt win 8-cal, de csodát ne várjon senki.
A működés viszont valóban pörgősebbnek tűnik: tegnap olyan tempósan telepítgettem és laktam be, mintha egy átlagos asztali gép előtt ülnék.
Konklúzió: win 10-zel és hűtésmoddal kifejezetten használható a kis masina, extra hűtés nélkül viszont win 10-zel is csak "öregurasan".
Más (én emiatt frissítettem win 10-re): fut rajta az xbox one nevű program és távolról bekapcsolható vele a konzol, amin aztán bármelyik programot el is tudod indítani. Ez szerintem óriási feature, az életben nem gondoltam volna, hogy egyszer egy 20e Ft-os mini PC-n vagy egy tipikusan irodai felhasználásra fejlesztett Lenovo X201-esen fogok multizni a Fifa 15-tel vagy a BF4-gyel, és teszem mindezt reccenés nélkül! Azt csak nagyon nagy zárójelben jegyzem meg, hogy akit a fizetős multi és/vagy a drága játékok tartanak vissza a konzolvásárlástól, az nézze meg, milyen játékokat adnak mostanában ingyen az xbox live gold előfizetéshez, vagy hogy az EA Access, ami éves szinten összesen 6e Ft, milyen játékokat tartalmaz! Nekem leesett tőle az állam, amikor láttam, hogy évente összesen 16e Ft ellenében mit kap az ember a pénzéért, főleg úgy, hogy a Fifa sorozat aktuális részét meg szoktam venni, most meg egy kicsivel több pénzért lesz összesen 30-40 játékom (24 a live gold előfizuhoz, a többi pedig az ea access révén).
-
interstate76
addikt
válasz
kukszi1 #1704 üzenetére
Nem a külső hdd volt a baja, annak semmi köze ahhoz, hogy a C: meghajtón lévő windowst tudod-e frissíteni, viszont a gyári állapotba történő visszaállítás - úgy tűnik - segített: épp folyamatban van a frissítés. Reélem, probléma nélkül le is fut és délután/estefelé ki is tudom majd próbálni egy kicsit.
Csak hogy mki számára érthető legyen, aki hasonló problémába fut bele: nem a kukszi1 által írt módon, pendrive-ról win 8.1-et telepítve állítottam vissza a gyári állapotot, hanem a PC Settings-en belül van olyan menüpont, hogy "Reset to Factory Settings" és ott tettem meg, de a végeredmény ugyanaz.
Próbáltam Mike88 privátban küldött tippjét is, amit ezúton is köszönök, de nem tudtam kikapcsolni a Secure Boot opciót, ugyanis a BIOS-ban a Boot menüponton belül nálam egyszerűen nincs ilyen (ergo nem úgy néz ki a BIOS, mint ezen a linken).
(#1723) kukszi1 Az egy belső antennás, stick formátumú mini PC-vel nagyon durva. Megkérdezhetem, hogy milyen routered van?
-
interstate76
addikt
válasz
fpeter84 #1718 üzenetére
Nemrég ebszélgettünk a Tronsmart BJ19-esről: usb 3.0-s és gigabites lan csatija is van, de kicsit (még) drága ahhoz képest, hogy sem belső tárhely, sem ram nincs benne.
-
interstate76
addikt
Ráeresztettem az update-et a wintelre, amikor értesített a rendszer. Le is mentett minden, visszaálításhoz szükséges adatot (külső hdd-re), majd kiírta, hogy indítsam újra a gépet a frissítések telepítéséhez, de nem telepíti a frissítéseket, hanem újraindítás után megint kiírja, hogy indítsam újra a gépet a frissítések telepítéséhez.
2,75 GB szabad helyem van. Kevés? Vagy milyen más probléma lehet?
-
interstate76
addikt
Vagy itt van ez a Zotac, kicsit gyengébb (és kicsit nagyobb fogyasztású) procival, de 4 usb 3.0 csatival és 2 db memóriafoglalattal, 40e Ft alatt.
-
interstate76
addikt
válasz
tibcsi0407 #1693 üzenetére
Csak az a baj, hogy közel 40e Ft ÁFA nélkül. HDD-m és RAM-om van itthon, azokkal nem lenne gond, de ha rászámolom az ÁFÁ-t és a vámeljárási illetéket, akkor már kb. 50e Ft-nál tartunk, és még nekem kell belepakolnom a fent említett dolgokat. Korábban, amikor HTPC-ben gondolkoztam, találtam használt de még garis példányt J1900-as procival, 4 GB RAM-mal és HDD-vel együtt 45e Ft-ért, szóval én egy ilyen kínai cuccért nem szívesen adnék 40e Ft-nál többet.
-
interstate76
addikt
válasz
tibcsi0407 #1691 üzenetére
Egyébként a J1900 az a cpu, komoly tudással és kis energiafelhasználási igénnyel, ami köré épült HTPC-n plusz egy külső dvb-t tuneren én is nagyon elgondolkoztam, de aztán maradt a 2 mini PC-s (Wintel W8 és MK808B Plus) felállás, plusz egy külön dvb-t tuneres, CI-foglalatos eszköz a TV-zéshez. Ez a proci (4-6 GB RAM-mal) a játékon és a videószerkesztésen kívül gyakorlatilag mindenre elég, amire egy PC-t használni szoktak, és közben alig fogyaszt.
-
interstate76
addikt
Igen, biztosan a hálózat a legfontosabb, de azért a proci is biztos pörögni fog valamennyire, ill. ott a melegedés problémája. Az én wintelemen nincs hűtésmod, szóval lehet, hogy felforr az agyvize.
Mindegy, nem fogom gyötörni, amíg nem esik be 100 usd alá a BJ19-es ára, addig megtartom a Plex miatt (plusz nagyon ritkán böngészni, ha nincs kéznél a laptopom), utána meg eladom - jól fog járni vele a vevője, szinte mindig üresjáratban van.
(#1688) tibcsi0407 A 30 MB/s szerintem elég jó egy routertól, de persze megértem, ha neked kevés.
-
interstate76
addikt
válasz
tibcsi0407 #1686 üzenetére
Egyetértek. Én most erre használom a Wintel W8-at, ami Plex-szel is osztja a különböző tartalmakat, így azok LAN-on kívülről is elérhetők, de azért jó lenne egy fürgébb eszköz belső vinyóval, legalább 4 GB RAM-mal, usb 3.0-s csatival és gyorsabb hálózati eléréssel. Egy J1900 köré épült kis gép mindezt tudná és a fogyasztás sem nőne meg számottevően (ja, és az xbox one-os távoli játék sem okozhatna neki semmilyen problémát).
-
interstate76
addikt
Kíváncsi vagyok, hogy a távoli játék funkciót xbox one-nal bírni fogják-e a kis dobozkáink. Papíron igen, de azért kíváncsi leszek rá, mit mutatnak a gyakorlatban.
Sokan leszólják az xbox one ezen funkcióját, csak azt nem tudom, miért. Elvileg a LAN-od hatósugarán belül a legalapabb win10-es gépen is bárhol játszhatsz az összes játékoddal, amik fent vannak a konzolon - sztem ez rohadt jó feature. Olyan, mintha lenne egy brutális külső videókártyád, ami ráadásul csak akkor fogyaszt, amikor éppen használod. Ha a dolgozószobában lévő Wintel W8-on fogok tudni online fifázni, miközben a konzol a nappaliban csücsül, akkor én kezet csókolok a Microsoftnak.
Ha nem megy a Wintel w8-on, akkor viszont kénytelen leszek megvárni, amíg ez a kis ventillátoros Tronsmart BJ19-es (aminek talán már a hűtésével sem kell majd molyolni) lemegy 100 usd környékére, ugyanis háttértár és RAM nélkül szerintem egyelőre a jóval erősebb proci (a J1900-as HTPC-k építésekor is igen népszerű darab) és a bővíthető RAM ellenére sem éri meg az árát.
-
interstate76
addikt
válasz
atillaahun #1625 üzenetére
Benéztem (nem szoktam használni a mobil oldalukat), teljesen jó az Alis eladó.
-
interstate76
addikt
válasz
atillaahun #1620 üzenetére
Egyik, általad linkelt eladótól sem vennék semmit.
(#1623) Mike88 +1 a Geekbuyingnak. A legjobb kínai webshopok egyike (ha nem a legjobb). A raktárkészlet-infójuk nem mindig naprakész, ill. a leárazásaik gyakran kamuk (legalábbis részben), de amúgy totál korrektek, vitás esetekben is. Pl. egy barátomnak nemrég rendeltem tőlük Wintel W8-at (azt mondta, nem zavarja a melegedés majd megoldja). Volt egy 20 usd-s kuponom, és miután a kézhez kapott mini PC-n még egy kis aknakeresőzéstől is 80 °C fölé (!!!) ment a CPU hőmérséklete (amiről küldtem nekik screenshotokat), felajánlották, hogy küldjem vissza full refund ellenében. Amikor megírtam, hogy elégedettebbek lennénk 15 usd partial refund-dal, másnap visszautalták a kért összeget, így lett 65 usd-ből egy hűtésmodra váró wintel w8-asunk. Összesen 2 vagy 3 levelet kellett írnom, és mindegyikre 1 vagy 2 munkanapon belül válaszoltak - ennél többet én nem várok el egy olcsó kínai webshoptól. Ugyanez pl. Antelife-on úgy nézett volna ki, hogy fizetés után nem válaszolnak egy levélre sem, csak akkor kommunikálnak, amikor a PayPalnál indítasz egy reklamációt.
-
interstate76
addikt
Ali-n és eBay-en is lehet vásárolni, csak jó eladót kell keresni, ami nem mindig egyszerű. Ali-n "gyémántos", eBayen pedig legalább 5-10e pozitív értékeléssel rendelkező eladóktól szoktam vásárolni és nagyon ritkán volt gondom velük, ill. ha mégis, akkor kivétel nélkül full refund-ot kaptam. Egyébként én az eBay-t jobban szeretem, ott jobbak a tapasztalataim, de az Ali-n többféle termék van.
-
interstate76
addikt
-
interstate76
addikt
Streamnél a külső felirat kezelésével volt gondja, mert akkor újra kell kódolni a filmet (ez számomra új infó volt), amit nem bír a Wintel W8.
A 35 GB-os filmet felirat nélkül könnyedén streameli, ott a Wintelen való lejátszással volt a gond: csak 6-7 percig bírta. Egyébként nem is erre való egy ilyen dobozka, csak tesztjelleggel eresztettem rá a cuccot. Viszont amikor LAN-on keresztül játszottam le (laptopon, ill BD Playeren), akkor szépen ment, nem okozott gondot neki.
-
interstate76
addikt
Az a baj, hogy mindig van mire várni. Említettem itt korábban egy használtan, de garanciával, 45e Ft-ért vásárolt laptopot. Az utóbbiban lévő U9600-as proci nem sokkal erősebb a Z3735F-nél, mégis bőven és gördülékenyen elég netes kommunikációra (skype, viber, egyéb ip-telefónia stb.) tartalomfogyasztásra (6-8 megnyitott lap meg sem kottyan neki) és irodai feladatokra, ráadásul érintőképernyős, volt benne merevlemez, 3 GB RAM (ami ugye tovább bővíthető), és még ott az akksi is. Szóval a hardverről és az árról: a Wintel W8 esetében sem elsősorban a hardverrel van a gond (bár win alá sztem karcsú a 2 GB RAM), hanem a melegedéssel. 6 vagy 7 percig szépen lejátszott még egy 35 GB-os full hd filmet is, utána viszont bekockásodott a kép és le kellett állítani a lejátszást. Módosított hűtéssel, 30e Ft alatt bombajó kis ketyere, ellenben gyári formájában. ÁFÁ-val együtt borzasztóan rossz vétel - szerintem.
(#1558) Mike88
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1512 üzenetére
Bocs, de ezeket ki kell javítanom:
"skypolgatós" = skypeolgatós
"egyébként szerintem annak sem jó" = annál drágábban szerintem annak sem jó
-
interstate76
addikt
Köszönöm a javaslatot, de ez sajnos nem járható út a számomra.
RT-N56U routerem volt: a gyári torrent kliens borzasztó volt, ill. sajnos Plex-et sem tudok routeren futtatni. Számomra nem a router az alternatíva, hanem a jelenleg használt eszközeim (Wintel W8, Samu BD-E8500 + CA modul) eladása és egy olyan HTPC építése, (1) amin keresztül tudom nézni és (2) egyidejűleg LAN-on belül streamelni a Mindig TV Extra csatornáit, (3) amiben van optikai meghajtó, (4) ami NAS-ként funkcionál és (5) amin futnak a megszokott kis programjaim, a Plex Media Sever és a Tixati torrent kliens. Jelenleg az első 3 dologra a Samut használom (bár a streamelés sajnos nem megy
), az utolsó 2-re pedig a Wintel W8-at.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1502 üzenetére
Wintel W8 tapasztalatok, 3. rész:
ráeresztettem a korábban említett, tesztelési céllal letöltött, 35 GB-os full hd mkv-t, ami 7 percig ment szépen, utána szaggatni kezdett és szétesett a kép. A proci ekkor 80 °C-os volt, az órajele pedig visszaesett 0,8 GHz-re. Magyarán hardveresen vinné a durvább anyagokat is, de nem ezzel a "hűtéssel", amije van. Mindegy, mert nálam minden lesz, csak médiaplayer nem.
Ugyanezt a filmet belső hálózaton (sima wines megosztás) keresztül lejátszva alig emelkedett a proci hőmérséklete (62-63 °C-on megállt), márpedig ennél durvább filmeket később sem kell megosztania.
Szintén ugyanezt a filmet PMS-sel osztva és hálózatra kötött BD Playeren lejátszva problémamentes a lejátszás.
Konklúzió: médiaszervernek és lassú NAS-nak megteszi, ill. a letöltések is elmennek rajta, ha valaki nem futtat egyszerre több 100 torrentet, és mindemellett böngészésre is használható, de persze nem 10-15 megnyitott lappal. Irodai feladatokra nem próbáltam, de nyilván nem okoz neki gondot 1-2 word vagy excel.
Magánvélemény: 40e Ft-ért nem venném meg netezős gépnek, mert bár arra maximálisan elegendőek az erőforrásai, de nemrég találtam pl. ezt a gépet egy ismerősnek (végül a menyecskémnél kötött ki): sikerült lealkudni kiszállítással együtt 45e Ft-ra, és egyértelműen fürgébb, mint a wintel, garanciális, nem kell hozzá semmilyen periféria, volt benne merevlemez, bővíthető a memóriája, és tartalomfogyasztásra tabletként egyszerűen állat. Mondom mindezt úgy, hogy az egyszerű, letisztult, kiforrott és sokkal inkább a praktikus, mint a designos megoldások híveként most is egy Lenovo X201-es klaviatúráját püfölöm. Tudom, hogy a wintel w8 nem laptop, de sokan írtátok, hogy milyen jó netezgetős, skypolgatós asztali gépnek, amivel egyet is értek, feltéve, hogy 20-25, nagyon maximum 30e Ft-ért sikerül hozzájutni, mert egyébként szerintem annak sem jó.
-
interstate76
addikt
-
interstate76
addikt
válasz
PeterPH #1504 üzenetére
Köszönöm, értem. Ez esetben az is csoda, hogy maga a lejátszás akadozás nélkül ment.
Abban esetleg van tapasztalatod, hogy egy J1900-as meg tud-e bírkózni ugyanezzel a feladattal anélkül, hogy széthajtaná magát? Olyan tudású procit keresek, ami relatíve alacsony fogyasztás mellett max. 50% körül pörögne egy ugyanilyen feladat végrehajtása közben. Kösz!
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1502 üzenetére
Bocs, közben lejárt a szerkesztési idő: film lejátszása közben bekapcsoltam a feliratot (külső felirat, a filmmel egy mappában), és fél perc homokóra, majd folyamatos, 100%-os processzorhasználat és 10 °C melegedés fogadott (nemcsak a várakozási idő alatt, hanem lejátszás közben folyamatosan). Melegedett volna tovább is, de leállítottam, mielőtt megfőtt volna.
Nem tudtam, hogy a külső felirat pms általi kezelése ennyire nagy igénybevételt jelent a procinak, de azt hiszem, hogy nálam ebben a pillanatban hasalt el a wintel.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #1487 üzenetére
Wintel W8 tapasztalatok, 2. rész:
A Plex több órás szkennelése közben a maximális hőmérséklet 83 °C volt, ami ugyan határeset, de ezen csak egyszer kell átesni. Az megint más kérdés, hogy ez 2-300 GB-nyi adat beszkennelése során alakult ki, nem tudom, még feljebb ment volna-e, ha tovább tart a folyamat, vagy megállt volna itt (nem figyeltem folyamatosan, csak ma reggel láttam, hogy mennyi volt a max. hőmérséklet).
Jelenleg egy 7,5 GB-os, 720p-s filmet futtatok a laptopom böngészőjében (természetesen a wintelen futó pms-ről), eredeti minőségben (ez akkor is ugyanilyen minőségben és ugyanekkora terhelés mellett működne, ha nem egy hálózaton lenne a laptop és a wintel), aminek hatására a Wintel hőmérséklete 70 °C közelében ingadozik. A film 20 perce megy, de egy ideje megállt a hőmérséklet növekedése, szóval szerintem max. 75 °C-ig fog felmenni.
A Plex mellett fut rajta a Tixati is, 3 aktív torrenttel (köztük egy 35 GB-os, full hd filmmel, amit tesztelési céllal szedek le).
Közben mérem a fogyasztást is: egy aktív usb hub segítségével rákötöttem egy külső házba szerelt, sata2-es laptop vinyót, és ha az eddig eltel időből (51 órája üzemel) indulok ki, akkor kb. 200,- Ft az együttes havi fogyasztás. Ennél azért kicsit többre számítottam, szóval ez egy kellemes meglepetés.
Miközben írkálok, a hőmérséklet visszaesett 62-63 °C-ra, szóval úgy tűnik, hogy jó minőségű anyagok megosztása közben sem igényel extra hűtést - ez is kellemes meglepetés, bár Mike88 már írt róla, hogy van benne némi kezdetleges hűtés, de attól én nem vártam túl sokat.
Összességében egyelőre azt gondolom, mint korábban, amikor arról vitáztunk, hogy mennyit érnek ezek a kis cuccok, ill. supreme7 kolléga összefoglalója az, amelynek gyakorlatilag minden szavával egyet tudok érteni. Ha kevés lesz azokra a célokra, amikre használni szeretném, akkor én is egy HTPC-t fogok összedobni (használtan lehet kapni J1900-as procival, 4 GB RAM-mal és 750 GB HDD-vel szereltet 45e Ft környékén, garanciával, kicsivel nagyobb fogyasztással, de sokkal meggyőzőbb teljesítménnyel - a kérdés csak az, hogy utóbbira szüksége van-e az embernek).
-
interstate76
addikt
Én inkább dobozost vennék (nem azért, mert ilyet nyúzok éppen, hanem a melegedés miatt).
Szerk.: ezen nincs aktiválva a Win.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Synology NAS
- Anime filmek és sorozatok
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Melyik tápegységet vegyem?
- Dell notebook topic
- Horgász topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest