- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
Új hozzászólás Aktív témák
-
interstate76
addikt
A win alá kicsit kevés a 2 GB RAM, linux-szal teljesen jó lesz ez a kis kütyü. Azt vedd figyelembe, hogy egy kb. 20 ropis kis kütyüről beszélünk, Vagy talán annyiba sem került.
Egy jó darabig használtam Wintel W8-as mini PC-t Plex Media Server futtatására + médiaplayernek. Az 1080p anyagok közül még a magasabb bitrátájúakat is szépen, kadenciahelyesen vitte (persze csak módosított hűtéssel). Ha gigabites LAN csatija lett volna, akkor talán le sem cserélem.
-
interstate76
addikt
válasz
echterion #4273 üzenetére
Pedig ez még a jobbik eset! Láttam már olyat is, hogy a CPU-n lévő hűtést semmi nem kötötte össze a ház tetejének belső oldalára (aljára) szerelt fém lappal, szóval utóbbi csak nehezékként szolgált.
Ha az a vastag hővezető szilikon, vagy mi, 6 mm vastag, akkor tudsz a helyére rendelni olyan mini hűtőbordákat, amilyeneket én is használtam. Lehet, hogy ez + egy újrapasztázás meg is oldaná a problémáidat, de a legbiztosabb, ha kivezeted a hőt a házból. Én a helyedben olyan magas hűtőbordát rendelnék, ami épp felér az alsó, vékonyabb fémlemeztől a kivágott ház tetejéig, és akkor erre tudnál tenni egy 80x80 vagy 85x85 mm-est, ami egyrészt eltakarná az esetleges esztétikai hibákat, másrészt megakadályozná, hogy felülről por jusson a házba, harmadrészt pedig jó nagy felületen adná le a hőt.
-
interstate76
addikt
válasz
echterion #4270 üzenetére
Furcsa. Ugyanolyan anyagokat nézel, mint korábban? Lehet, hogy beporosodott egy kicsit, vagy hogy újra kell pasztázni, mindenesetre ne használd olyan dolgokra, amikkel 80°C fölé megy. Tudom, hogy elvileg 100°C-ig bírja a CPU, de jobb a békesség.
Ha szétszeded, akkor ne csak plusz bordákat tegyél bele, hanem a CPU és - ha van benne, akkor - a meglévő borda között is pasztázd újra!
-
interstate76
addikt
válasz
echterion #4266 üzenetére
Köszi!
Fúró + dekopírfűrész segítségével vágtam. Egyik esetben sem lett makulátlan a munka
, de mindegy is volt, mert nem látszik ki.
Egyébként egy topiktársét is megcsináltam - a változatosság kedvéért az volt a 3. különböző belső szerkezetű Wintel W8-as, amit láttam.
-
interstate76
addikt
válasz
Scooter86101 #4256 üzenetére
Ez nem lesz igazi segítség, de a helyedben én nem szenvednék a 64 bites win kedvéért egy percig sem, ha van rá 32 bites, amit fel tudsz telepíteni.
Nemrég vettem egy Chuwi Hi8 Pro tabletet, és először rácsodálkoztam, hogy 32 bites win van rajta, de nem érzem hátrányát, így Isten ments, hogy nekiálljak újrahúzni.
-
interstate76
addikt
válasz
Generator #4238 üzenetére
Felhasználási területtől függ, hogy mi lesz a szűk keresztmetszet. Ha megy a Plex Media Server, fut a Tixati (néhány torrenttel), és nekiállsz Chrome-ban 8-10 lapon böngészni, akkor bizony hamar 90-95%-os lesz a RAM-kihasználtság. Ha nem nyüstölöd ennyire, hanem TV-re kötve használod (ott pl. én nem igazán szeretek netezni, pláne nem ennyi megnyitott lapon), akkor viszont bőven elég a 2 GB RAM.
Médiaszervert, néhány letöltést és max. 3-4 lappal megnyitott böngészőt futtatva nem kell attól tartanod, hogy kifogy a RAM-ból, akkor sem, ha elindítasz egy magas bitrátájú fhd filmet (MPC-HC nálam 200 MB körül zabál meg 120 Mbit/s-os fhd film lejátszása közben, szóval bőven marad még szabadon).
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #4233 üzenetére
Tegnap este volt időm foglalkozni kicsit a Z8350-es tesztelgetésével, és hát médiaplayerként nem kicsivel erősebb, mint a Z3735/6F. Leszedtem innen a jellyfish-110-mbps-hd-hevc.mkv-t, azaz a legmagasabb bitrátájú fhd anyagot, és reccenés nélkül vitte a win 10 gyári lejátszójával és MPC-HC-val is, mindösszesen 5-10%-os CPU-terhelést és teljesen elhanyagolható mértékű melegedést okozva. Jó lenne, ha valaki kipróbálna egy Z3735/6-ost ugyanezzel az anyaggal!
Összefoglalva azt látom, hogy ha kevés a CPU nyers ereje és kap egy olyan feladatot, ami sokáig a maximumon hajtja, akkor pontosan ugyanannyira felmelegszik, mint a Z3735/6-os, viszont ha tudja használni a mellette dolgozó, 8. generációs HD Graphics erejét, akkor mérföldekkel körözi le az elődöt. Nem kell nagy dolgokra számítani, nem játékokra van kitalálva a Z8350-es CPU sem, de grafikusan sokkal erősebb, mint a bay trail-es előd.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #4140 üzenetére
Kis kiegészítés a Z3735F vs Z8300/8350 témához: vettem HA-n egy Z8350-es CPU-val szerelt, wines mini pécét, és tegnap este ráeresztettem a plexet a zenékre és a családi fotókra/videókra. Annak idején írtam a Wintel W8-as kapcsán, hogy - hűtésmod nélkül - ugyanezen folyamat közben 83°C-osra melegedett fel a CPU. A helyzet az, hogy ma reggel ránéztem az új szerzeményre, és mit gondoltok, mekkora volt a Real Temp CPU által mért maximális hőfok? 83°C. Szóval korábban, amikor 1-2 napig próbálgattam egy tabletben, én is úgy éreztem, hogy a Z8300-as kevésbé melegszik, de a helyzet az, hogy Mike88-nak van igaza, azaz nincs észrevehető különbség. Ugyanakkor magas bitrátájú fhd filmek lejátszása közben azt vettem észre, hogy nem melegszik fel annyira, mint a Wintel, ami visszavette a teljesítményt és meg kellett állítani a lejátszást.
-
interstate76
addikt
válasz
Optika01 #4193 üzenetére
Ha nem külső tápos a külső vinyó, amit rá szeretnél dugni, akkor inkább aktív, azaz táppal rendelkező usb hub-ot vásárolj, az a biztos!
Egyébként pedig szerintem a legjobb megoldás a NAS (vagy bármely, NAS-ként funkcionáló eszköz: valakinek elég egy routerre aggatott külső hdd, mások alacsony fogyasztású PC-t/laptopot használnak ilyen célra), és akkor nem kell sem külső vinyókat, sem pendrive-okat használni, hanem mehet minden a hálózaton megosztott adattároló(k)ra.
-
interstate76
addikt
válasz
petakpa1 #4192 üzenetére
Nem, általában működni szokott mindegyik, a gond a tempóval van. Van egy olyanom a fiókban, amelyik nem ASIX chipsetes - ha jól emlékszem, akkor 8-10 Mbit/s-os tempót tud, vagy egy kicsit többet. Az ASIX chipsetesek ezzel szemben tudják a 100 Mbit/s-ot.
Ha valakinek ennél gyorsabb tempó kell, akkor usb 3.0 és gigabit a kulcsfontosságú keresőszavak usb lan adapter után történő kutakodáskor, de ennek - értelemszerűen - csak olyan eszköz esetén van értelme, amelyiken van usb 3.0-s csatlakozó.
-
interstate76
addikt
válasz
Optika01 #4190 üzenetére
Az usb csatlakozó "elbukása" sajnos elkerülhetetlen. Droidos mini pécéből voltak nekem is stick formátumúak, mindegyiket ilyesféle adapterrel használtam. Maradt egy másik bemenet a távnak és annyi. De pl. az MK808B Plus esetén nem is maradt bennem semmiféle hiányérzet: az volt az első kütyüm, amire OpenELEC-et tettem és a mai napig nem hiszem el, hogy mit adott a pár ezer Ft-os vételáráért cserébe.
Amúgy a legfontosabb dolog, amire a kínai "usb to lan"-adapterek megrendelésekor tekintettel kell lenni, az nem más, mint hogy ASIX chipsetes példányt rendeljünk.
-
interstate76
addikt
-
interstate76
addikt
Az a kérdés, hogy mind a 4 magon emeld-e meg az órajelet, vagy csak az egyiken? Ezt így nehéz megmondani. Hány magot használ a játék? Mind a 4-et? Ha igen, akkor próbáld meg, hogy megemeled mind a 4 mag órajelét és figyeld meg, hogy mennyire melegszik. Nálam a 80°C a kritikus szint: ha egy alkalmazás stabilan efelett tartja az éppen használt masinám CPU-ját, akkor vagy extra hűtést kap a vas, vagy nem futtatom rajta az adott alkalmazást.
-
-
interstate76
addikt
Nem vitatkozni akarok, de az én tapasztalatom is az, hogy a Z8300-as használható hűtésmod nélkül is, és azért ez igen nagy különbség. Utóbbit nem használtam sokáig, csak egy néhány napos próba erejéig, szóval nem kampányolok mellette, de azért egyértelműen jobbnak éreztem a Z3735/6F-nél.
(#4139) Mike88 Az én Wintel W8-asaim youtube fhd videóktól és 5-6 ablakos böngészéstől már 70°C felett voltak, ha kaptak még egy kis terhelést, akkor pedig simán megvolt a 80°C. Szerintem abból erednek az eltérő felhasználói tapasztalatok, hogy a kis kínaiak egyfolytában módosítgatták a cucc gyári hűtését. Én 3-nak csináltam moddolt hűtést (2-t magamnak, 1-et egy topiktársnak - itt az egyik saját), és mindhárom máshogy nézett ki belülről. Viszont az is tény, hogy egyiknek sem ártott meg a plusz hűtés, sőt!
Az egyébként teljesen igaz, hogy maga a vas, azaz a Z3735/6F-es CPU és 2 GB RAM elég a tartalomfogyasztáshoz (sőt, módosított hűtéssel 33 GB-os, fhd .mkv file-okat is meg tudtam nézni rajta anélkül, hogy megfőtt volna a kis kütyü). Itt leírtam, hogy szerintem mire használható kompromisszumok nélkül, és mire kompromisszumokkal.
-
interstate76
addikt
válasz
SunMount3r #4133 üzenetére
Nagyon drága, ennyit semmiképpen nem ér a hazai gari (legalábbis szerintem).
Emellett melegszik is, én csak hűtésmoddal tudtam médiaplayerként használni.
100-as a LAN csatlakozója és nincs rajta sem usb 3.0, sem SATA csatlakozó - részemről ma már nem ajánlott vétel (régebben volt belőle 2 példányom is, szerettem is őket, de vannak jobb masinák).
-
interstate76
addikt
Nem vitatkozni szeretnék, csak egy vélemény: a DS115J az 1 magos, 800 MHz-es CPU-val, 256 MB RAM-mal és 1 lemeznek való hellyel szerintem nem annyira ajánlott. Tudom, hogy jó a Syno felülete és sokan szeretik, de ez a vas 25-30 ezer Ft-ért kicsit durva szerintem. Ha már NAS, akkor én elmennék 40 ezer Ft-ig és vennék egy QNAP TS-228-ast (2 magos CPU, 1 GB RAM, 4GB flash, stand by üzemmódban kb. 6 W-os óránkénti fogyasztás, továbbá 2 lemezes és a Syno nasokéhoz hasonlóan jó minőségű felület jellemzi - állítólag a Syno még jobb, de ebben nem vagyok kompetens, csak mások véleményére tudok hagyatkozni).
-
interstate76
addikt
válasz
hattrickuser #4115 üzenetére
Droidos beelinkjeim voltak/vannak (jelenleg 2 itthon, 1 pedig egy rokonomnál), mindegyik problémamentes, de az S905-ös/S912-es mini pécék topikjában is ez volt róluk az általános vélemény, amíg követtem az ott írtakat.
-
interstate76
addikt
Másik laptop.
Olcsón jutottam egy N3710-es CPU-val szerelthez, és ebben Intel HD Graphics 405-ös van, ami lehetővé teszi néhány régebbi és/vagy kevésbé GPU-igényes játék futtatását. Amúgy ugyanazt tudja, mint az előző hsz-ben linkelt Toshiba.
De most elgondolkoztam rajta, hogy váltok egy U-végű CPU-val szerelt masinára. Egy - hozzám hasonlóan - szintén veszprémi HA-s kollegina nemrég egy ilyet állított csatasorba (egyébként itt vette, HA-n), és idle üzemmódban, 2 vinyóval, I3-4010-es CPU-val és GT 840M-es GPU-val is csak 10 watt környékén van az óránkénti fogyasztása (kisebb, mint egy 2 lemezes NAS-é!), ami nyilván megugrik, ha meghajtja, de a teljesítménye is ég és föld egy Celeron N-eshez képest a dedikált GPU miatt (Crysist lazán viszi 1366x768-ban, közepes grafikus beállításokkal, de ez csak egy példa, mert rengeteg szép játék játszható rajta). Lehet, hogy átveszem tőle, mert mégis inkább asztali gép vásárlásán gondolkozik, ami mellé neki felesleges egy ilyen lapos. Csak ne bordó lenne...
A Serviio tudtommal nem képes LAN-on kívüli megosztásra, míg a Plex igen. Telepíted, beszkenneled a különböző típusú médiaanyagokat tartalmazó könyvtárakat, és ha el akarod érni az otthon tárolt zenéidet a világ másik végéről is, akkor bepipálod a távoli hozzáférést és kész is vagy. Semmi parancssori bűvészkedés vagy router-konfigurálás, max. egy port forwardingot kell csinálni (a legtöbb router admin felületén pofonegyszerű, a többin csak simán egyszerű dolog megtenni). Ja, és barátok hozzáadásával osztjuk meg a távolabb élő családtagokkal azokat a családi fotókat és videókat, amik érdekelhetik őket. Így nem férnek hozzá mindenhez, csak amihez az adott barát jogosultságot kap. Mindez full ingyen, Plex Pass nélkül. Egyedül a droidos applikációjukért fizettem (1.500,- Ft körül volt, ha jól emlékszem), de azt sokat használom, így vastagon megérte.
Vannak egyéb különbségek is, de a Serviiot nem ismerem annyira, így nem mennék bele egy részletes összevetésbe.
-
interstate76
addikt
Tiszta sor: ha mindenképpen kis doboz kell, akkor a mini PC a nyerő, ha még jó áron is van, akkor meg pláne! Passzív hűtés amúgy laptopban is van, ill. az én nemrég eladott laposomban is N-es CPU van, tehát fogyasztásban nincs különbség.
-
interstate76
addikt
Bőven elfér itt ez a téma (sztem lehetne "wines mini pécék" is a topik címe).
Szerintem nagy valószínűséggel tápellátási hiba. Ha csak az újat dugod rá, akkor no problem?
És bocs az OFF-ért, de nem állom meg a dolgot: többek között a 2 natív sata csatlakozó által adott 2 vinyóhely (1 a "normál" helyén, 1 pedig optibay keretben) miatt szoktam (kijelző nélküli vagy normál) laptop-alternatívákat javasolni az úri közönségnek. Nagyon kevés hátrány mellett jópár másik előnye is van a mini pécékkel szemben, feltéve persze, hogy a leendő tulajnak elfér egy kicsivel nagyobb doboz ott, ahová a mini pécét szánja.
-
interstate76
addikt
válasz
tordaitibi #4074 üzenetére
Erre már régebben akartam válaszoni, de akkor nem volt időm, utána pedig elfelejtettem.
Naszóval: én egy ideje Pentium Celeron N-es vonalon mozgok, és az N3710-est (hd graphics 405) és az N4200-ast (505) tartom a legjobb választásnak, de jó az N3160-as (400), a 3350-es (500) és a 3450-es (500) is. Ezek mellett kicsit combosabb Intel HD Graphics van (lásd zárójelben), ami bizonyos feladatok esetén sokat tud dobni a teljesítményen.
-
interstate76
addikt
Vinyófüggő, hogy elég-e neki 500 mA.
Olyanról még csak nem is hallottam, hogy egy külső táppal/aktív usb hubbal is meghajtott vinyót eldobjon egy mini PC, vagy akármilyen másik gép.
Egyébként a Wintel W8-asaimat a gigabites lan csati hiánya mellett elsősorban azért adtam el, mert nem volt sata csatlakozójuk (+hely bennük egy beépíthető vinyónak).
(#4081) Lala79 Őszintén meglepne, ha driver probléma lenne, de persze ki tudja, hol lakozik éppen a számítástechnika ördöge.
-
interstate76
addikt
Régi téma, sokszor előkerült itt is, és másik mini pécés topikban is. Attól, hogy neked egy bizonyos mini pécén nem kellett külső táp, attól még hülyeség elvárni egy 2-3 amperes táppal szerelt kütyütől, hogy önmagán kívül egy külső vinyót is meghajtson.
Volt 2 wintelem is, mindegyik eldobálta a külső vinyót, ha nem kapott plusz delejt.
-
interstate76
addikt
válasz
linuxforum #4070 üzenetére
Csak médiaplayerként szeretnéd használni? Ha egyebekre is, akkor mi lenne a cél?
-
interstate76
addikt
A J3455 egy kicsivel erősebb, viszont többet is fogyaszt (6 vs 10 watt - egyik sem sok, de relatíve akkor is komoly különbség), ill. Intel HD Graphics 500-as van mellette, szemben az N4200-as mellett csücsülő Intel HD Graphics 505-össel, ami sokkal erősebb az 500-asnál (kb. másfélszeres a különbség).
Óvatosan kell bánni a kínai webshopok által készített összevetésekkel, ki-kihagynak 1-1 lényegi infót a kis barátaink.
-
interstate76
addikt
Senkit nem oltok le, mindössze néha alternatívákról is írok. Jelen esetben egy jobb és egyben olcsóbb alternatíváról. Ha ez neked fáj, akkor görgess tovább.
Megjegyzem, hogy az Intel Z3735F-es CPU-val szerelt, azaz ontopik eszközökről is több infót tettem már itt közkinccsé, mint te.
Egyébként azt írta, hogy próbálta-e valaki az általa linkelt dolgot, én meg leírtam, hogy én miért nem. Ettől te még nyugodtan kipróbálhatod.
-
interstate76
addikt
Nem, mert ha csak médialejátszás kell, akkor érdemesebb (még a 4K anyagokat is kadenciahelyesen viszi) és még olcsóbb is S905(X) CPU-s eszközt vásárolni. Utóbbiakra ráadásul dual bootos, azaz micro SD kártyáról futó LibreELEC telepíthető, szóval - ha szeretnéd, akkor - megmarad mellette az android.
-
interstate76
addikt
Nemrég érdeklődtem itt erről a Z83 II-ről, hogy van-e valakinek, mert nekem is tetszik a specifikációi alapján, de nem reagált senki. Végül inkább egy kibelezett lapost üzemeltem be itthon, most is erről írok: 30 ezer Ft alatt megállt, az N3520-as CPU-val egy paraszthajszálnyival fogyaszt többet, mint a Z83 II tenné, és kb. 1,5-2-szeres a nyers teljesítménybeli előnye (sok más egyéb, pl. 2 natív sata csatlakozó) mellett. Gari viszont nincs rajta, tehát ha ez fontos szempont nálad, akkor ez az opció kilőve.
-
interstate76
addikt
Volt 2 db Wintel W8-asom Intel Z3735F CPU-val, semmi gond nem volt a márkátlanságukkal, csak a hűtésüket kellett moddolni, egyébként kiválóan működött rajtuk mind az android, mind pedig a windows. Csak a 100-as LAN csatlakozó miatt váltottam típust.
A Z8300-as CPU-val állítólag nincs ilyen probléma. Tabletben próbáltam, ott valóban nem melegedett, de a puding próbája az evés.
A Somatom által ajánlott Vorke V1 valóban másik kávéház. Kérdés, hogy mi a felhasználási cél?
-
interstate76
addikt
Ha nem szempont a fogyasztás, akkor teljesen jó az E8600-as CPU.
Ha már fogyasztás: kipróbáltam az N3520-as masinát, hogy mennyit fogyaszt, ha 100%-on pörög a CPU és mindkét vinyó aktív használatban van (transzkódolt a Plex szerver és közben mértem a fogyasztást): nem ment óránkénti 10 watt fölé olyan terhelés közben, amit egyébként sosem kap, és az egyes magok sem melegedtek 73°C fölé (pár percig hajtottam így, nem akartam gyilkolni a vasat, de 80°C alatt maradtak volna a magok akkor is, ha órákon át nyúzom őket - ez passzív hűtéssel szerintem nagyon jó eredmény).
Szóval használd egészséggel, de nálam napközben biztosan megy ez a kis gép, szóval - a fogyasztási többlet miatt - az E8600-as nem lehet alternatíva.
-
interstate76
addikt
Mini pécénél kisebb eszközről nem tudok, ami használható lenne erre a célra. Namost ha rákötsz egy külső hdd-t, akkor majdnem akkora lesz, mint egy laptop és kevésbé esztétikusan fog kinézni, márcsak azért is, mert a külső hdd-nek valószínűleg szüksége lesz egy kis külső tápra is.
Nem azt mondom, hogy "kibelezett laptop mindenekfelett" és hogy nincs ennél jobb megoldás, de azt számold bele, hogy ebben a nagyobbacska billentyűzet méretű "dobozban" benne van 2 hdd is, ráadásul mindegyik natív sata csatlakozón, egy áramszünet esetén is órákig folyamatos működést biztosító akksi, továbbá - a monitoron/TV-n kívül - egyéb perifériát sem kell rákötnöd a működtetéshez, ami egy mini pécé esetén szintén nem áll fenn.
Ja, és az akksi a hdd-k miatt is fontos, hisz így áramszünet esetén sem fordulhat elő az, hogy mondjuk írás közben áll le a lemez, ami könnyen károsodáshoz vezethet. Az enyém úgy van beállítva, hogy 35%-nál jelez és 25-nél hibernál.
Ha mégis ragaszkodsz a mini pécés megoldáshoz, akkor én a helyedben egy LibreELEC-et futtató S905-ös CPU-val szerelt eszközt állítanék csatasorba. Mondjuk a külső elérést windows alatt sokkal egyszerűbb megoldani, de biztos összehozható LE alatt is.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #3948 üzenetére
Nem tudom, érdekel-e valakit, de ha nem, akkor is leírom az első hónap tapasztalatait a kijelző és vinyó nélkül vásárolt, passzív hűtésű Toshiba notimmal (N3520-as CPU, 4 GB RAM, win10)
:
- a cucc szupercsendes (a noti vinyók néha kettyennek egy kisebbet, de elhanyagolható a hangjuk, már halk zene mellett sem hallhatóak),
- futó AIDA, HD Sentinel, Tixati (1 szem torrenttel), Plex Media Server, Chrome (6 lappal) mellett fogyaszt 5,5-6 wattot óránként (egy 320 GB-os WD Black és egy 750 GB-os HGST HDD-vel a fedélzeten, saját kijelző nélkül),
- ha nem netezek rajta, akkor a fogyasztás óránkénti 5 watt alá esik (akkor is, ha nézünk valamit a megosztott vinyóról, vagy ha valaki távolról piszkálja a Plexet, tehát ha mindkét hdd aktív használatban van),
- sajnos a hálózati elérési tempót még mindig nem tudtam letesztelni, mert az eBay-ről rendelt usb3 to gigabit lan adapterem rossz és most küldenek helyette másikat,
- kis ismétlés, ha valaki nem nézné az előzményeket: optibay kerettel és a majdan végre befutó lan adapterrel együtt sem került 30 ezer Ft-ba, és még jogtiszta win10 is járt hozzá, aminek köszönhetően akkor is tudok játszani a One-os játékaimmal, ha a család elfoglalja előlem a nappaliban lévő TV-t.Az én felhasználói szokásaimhoz jelenleg elképzelni sem tudok jobban passzoló eszközt: kiváltott egy NAS-t és egy wines mini pécét, ráadásul úgy, hogy számomra mindegyiknél jobb. Jobb lett volna garis eszközt venni, de kijelző nélküli laptopból ugyebár ilyen nem létezik
, kijelzővel együtt pedig már 40-45 ezer Ft lett volna az ár, ennyit pedig számomra nem ér a gari.
Egy fejlesztési lehetőséget látok: hasonló, vagy kicsit erősebb CPU-val (pl. N4200) + dedikált videókártyával felszerelt laptop, hogy fussanak rajta a pécés játékaim is, de ez már tényeg csak hab lenne a tortán (Cities: Skylines nemrég 7 USD-ért megvehető volt - ha vinné a kis masinám, beruháztam volna rá, mert az ilyen stílusú játékok hiányoznak a One-ról, windowsos gépből pedig most csak ez a laptopom van).
Tisztában vagyok vele, hogy ha valakinél egyszerre 3 végponton néznek 4K filmeket, az jobban jár egy NAS-sal, nem utóbbi vas ellen kampányolok, viszont azt gondolom, hogy a legtöbb háztartásban vastagon elég lenne a letöltések és megosztások kezelésére egy ilyen lapos. Azt meg elmondani nem tudom, mekkora királyság, hogy ha pl. családi fotókat akarok mutogatni, vagy az 50-60 GB-nyi otthon tárolt zenéből szeretnék meghallgatni valamit, akkor a telómon 2-3 érintéssel megtehetem a Plex kliensben, mindenféle hókusz-pókusz nélkül.
-
interstate76
addikt
válasz
tordaitibi #3977 üzenetére
Kipróbáltam én is win10-Edge párossal és nekem is fordítva jelennek meg a képek!
Chrome-ban és FireFox-ban minden oké.
-
interstate76
addikt
válasz
Sándor -P20- #3983 üzenetére
Én most ezt venném meg, ha eladó lenne 35 ezerért 4 GB RAM-mal - egy kérdést megér. Vagy ezt, vinyó nélkül 40-43 ezerért. Utóbbiból elpasszolhatod a kijelzőt, ha nem kell, viszont erről nem tudom, hogy passzív-e.
Én egy hasonló kaliberű, teljesen passzív laptopot vettem kijelző és HDD nélkül 27 ezer Ft-ért, Pentium N3520-as CPU-val, 4 GB RAM-mal és windows 10-zel együtt. Az optikai meghajtó helyére bekerült egy optibay keret és abba egy 750 GB-os noti vinyó, így nálam a NAS-t is kiváltotta. Emellett tolom rajta az Xbox One-on meglévő játékokat, fhd felbontással bezárólag számomra kifogástalan, mint médiaplayer, és még a Horizon Go-t is elbírja, böngészőben (ha utóbbit kiteszem teljes képernyőre, akkor azzal már a CPU határait fenyegeti az idióta silverlight, de csak ritkán használom, androidos applikációból sokkal kevésbé erőforrásigényes futtatni). Nemrég írtam róla 1-2 alkalommal, azóta is nagyon elégedetten használom.
-
interstate76
addikt
válasz
tordaitibi #3979 üzenetére
Ez tényleg érdekes!
Mobilon is jó, xiaomi mi browserrel.
-
interstate76
addikt
válasz
tordaitibi #3974 üzenetére
Nálam minden oké, semmi sincs fordítva.
-
interstate76
addikt
Semmi gond, csak nekem is voltak ilyen CPU-s mini pécéim(Wintel W8-asok) és még a magasabb bitrátájú fhd anyagokhoz is kellett a mókolt hűtés, mert pár perc után erősen szaggattak. Amúgy szerettem ezeket a masinákat!
A Z8300 már képes a 4K lejátszásra, de még azzal sem minden fenékig tejfel. Tableten próbáltam és vegyes volt az összkép: volt, amit szépen vitt, de volt olyan is, ami alig indult el rajta és utána is iszonyat módon szaggatott.
-
interstate76
addikt
Most láttam a Geekbuying hírlevelében ezt a Vorke V2-est. Brutális kis masina lett: a 6200U-ban már igazán van szufla, és a mellette dolgozó HD 520-as IGP is sok minden el tud futtatni. Nem vételi ajánlásképpen linkeltem (nem is vásárolnék ennyiért hazai gari nélkül semmit), csak érdekességképpen.
-
interstate76
addikt
válasz
#79335424 #3957 üzenetére
Az nálam kiesik. A Plexszel még nagymamák is kényelmesen nézegetik a képeket, akár több száz indexkép közül kikeresve, hogy melyiket szeretnék megnézni nagyban is, a linkelős megoldás erre nem jó.
Én már az NSA310-est is a Plex miatt cseréltem NAS520-asra.
Egyelőre 12 órázik (alvás nélkül), esténként pedig kikapcsolom. De mivel kevesebbet fogyaszt, mint egy NAS, ezért azt sem érezném olyan nagy bajnak, ha napi 24 órát menne. Ez az N3520 kb. annyit fogyaszt, mint a J3160-as a Vorke V1-esedben és miután idle üzemmódban alig van használatban a rendszer, így azt gondolom, hogy ezer évig bírni fogja. De úgyis mindig variálok, szóval szerintem akkor sem nálam fog tönkremenni, ha 1001 évig élek.
-
interstate76
addikt
válasz
#79335424 #3955 üzenetére
Anno az NSA310 topikjában is azon nyűglődtem, hogyan tudnám a rajta lévő képeket LAN-on kívülre is megosztani, mégpedig anélkül, hogy belerokkan a vas. Senki nem írt pofonegyszerű megoldást, ill. sztem nincs is olyan kényelmes, átlátható és felhasználóbarát opció, mint amilyen a Plex.
Hogy néz ki képek esetén a webszerveres hozzáférés? Lát indexképeket, aki hozzáfér, vagy csak azt látja, amit megnyit és letölti a gépére, mint mondjuk FTP-hozzáférés esetén? Nem csináltam még ilyet, próbálgatni meg nincs kedvem - főleg most, hogy működő megoldásom van.
-
interstate76
addikt
válasz
#79335424 #3953 üzenetére
A win10 az a rendszer, ami lehetőséget ad a játékra. Nem tolom sokat, viszont teljesen már nem is fogok kinőni belőle, ezt kijelenthetjük.
Azért az nem kis dolog, hogy egy ilyen, relatíve filléres eszközön tudok fifázni, battlefieldezni, monkey islandezni stb. De kipróbáltam, és - nem kis meglepetésemre - az N3520 simán vitte a Mass Effect 2-t (megvan One-ra is, EA Access-ben, de ezt most tesztjelleggel tettem fel az Originről, a lapos saját erőforrásait használva). 1366x768-ban, minden beállítást alapra állítva.
A Plexről: bárki, akinek hozzáférést adok, bárhonnan eléri a vele megosztott dolgokat, mindezt egy igen mutatós, rendezett felületen. Ráadásul a laptopon nincs semmilyen utánaolvasgatás, meg parancssori bűvészkedés: telepít, megosztani kívánt mappá(ka)t kijelöl, nyilvánosságot bepipál és kész. NAS-on sem találtam jobb megoldást, PC-n sem.
Emellett a Plex egy csomó dologban jobb, mint sok más médiaszerver, de egyrészt nem szeretném szétoffolni a topikot, másrészt pedig én elsősorban a fenti okból kifolyólag használom.
-
interstate76
addikt
válasz
#79335424 #3951 üzenetére
BIOS-ban beállítottam, hogy external display-t használjon, de egyébként tényleg nem akarok rajta más rendszer(eke)t futtatni, mert szeretném, ha folyamatosan elérhetőek lennének a megosztások.
Ha nem szeretnék Plex szervert futtatni, akkor a mai napig meglenne az NSA310-esem, mert annál aztán tényleg semmi nem volt költséghatékonyabb, de sajnos nem bírta a PMS-t. Mint tudod, kipróbáltam a NAS520-ast, de az meg bőven túllőtt a céljaimon, mint NAS (az életben nem fogok 2x6 TB adatot tárolni - ha ennyi hely kell, akkor irány az Amazon Cloud Drive), másra pedig nem lehetett használni (miért is lehetne, hisz célhardver). A laposon meg tolhatom a régi pécés játékaim mellett az összeset, ami megvan a One-on, 1 perc alatt feldobtam rá a Plexet, és most is erről írok, mert ugyebár egy mini pécét is kiváltott. Ja, és 0 drivert kellett telepíteni, mert a win10 mindent megoldott. Emellett kifogástalan, mint médiaplayer. Kipróbáltam a számításba vehető alternatívákat (droidos és wines mini PC, NAS), de nálam az összeset toronymagasan veri ez a laptop. Hangsúlyozom, hogy a véleményem szubjektív.
-
interstate76
addikt
válasz
#79335424 #3949 üzenetére
Megértelek, biztos jó a Vorke, de nekem nagyon bejön a lapos (a gigabit lan hiányzik róla, de megoldom usb 3.0 to lan adapterrel, viszont az optibay keretbe tehető 2. vinyó nagyon jól fog jönni így, hogy a NAS helyett is ezt használom).
Remix-szel nem megy a hdmi, vagy miért teszteljem? Valamit írtál erről valamelyik topikban, de már nem emlékszem.Megtaláltam: nincs hang hdmi-n. De miért volt jó választás emiatt a Vorke? -
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #3943 üzenetére
Nos, belaktam az eszközt és nagyon pozitív tapasztalataim vannak. Az Xbox One-os játék természetesen meg sem kottyan neki, de hogy a Plex Media Server első futtatásakor, sok GB-nyi fénykép szkennelése közben a CPU max. 25-30%-on pörög és - a passzív hűtés ellenére - 50°C alatt marad a hőmérséklete, azt nem gondoltam volna!
Ha böngésztem is közben, akkor is bőven 50% és 60°C alatt maradt, szóval maximálisan elég arra, amire vettem. És még egy fontos adat: AIDA-val néztem a fogyasztást, ami a fenti folyamatok (szkennelés + böngészés) futtatása közben sem ment óránkénti 7,5 W fölé. Szerintem nagyon meggyőző! Az optibay keretem még nem érkezett meg, így a majdan abba kerülő, megosztásokat tartalmazó vinyó egyelőre külső forrásból kapja a delejt. Ergo - véglegesnek szánt állapotában - olyan 8 W körül lesz a fogyasztás aktív használat közben, amikor pedig épp semmi nem fut rajta, csak a Plex Media Server, akkor olyan 5-6 W-ot fog megkajálni.
Ezen még lehetett volna faragni egy picit azzal, ha noti vinyó helyett SSD-re teszem a rendszert, van is egy a fiókban, de erre a felhasználásra (megosztások kezelése, böngészés, irodai munka, néha filmnézés és Xbox-os játékok futtatása) teljesen feleslegesnek éreztem, és így is nagyon keveset fogyaszt.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #3936 üzenetére
Nem nagyon pörög a topik, szóval leírom, hová lyukadtam ki: még ezer éve írtam róla, hogy egy laptop sok szempontból jobb lehet, mint egy wines mini PC, és ezt tartom is. Olyannyira tartom, hogy először beüzemeltem egy N2830-as CPU-s vasat, majd most egy N3520-as CPU-val és 4 GB RAM-mal szerelt, kijelző nélküli példányt. Utóbbi az optibay kerettel és az usb 3.0 to LAN adapterrel együtt is 30 ezer Ft alatt maradt és nálam teljes egészében és minden szempontból kiváltotta a NAS-t is. Utóbbival fél napot szenvedtem, mire fel tudtam tenni rá a Plex Media Servert, a laptopra 1 perc feldobni. A megosztások beállítása sem tartott semeddig és a jogtiszta windows 10-nek köszönhetően még az Xbox One-on lévő játékaimat is tudom futtatni rajta.
Tudom, hogy a laptop nem NAS, de arra, amire én használom (hálózaton belüli megosztások, kevés letöltés, Plex Media Server) még jobb is, mint egy NAS. A benne lévő 2 vinyó közül az egyiken van a rendszer és a telepített programok, a másikon pedig a megosztott tartalmak, amiket ugyanolyan tempóban elérek, mint a Zyxel NAS520-assal.
Ja, és a Horizon Go is fut rajta böngészőben anélkül, hogy beledöglene a CPU (pedig egyáltalán nem szeretem a silverlightot, nagyon erőforrásigényes).
És egy kis plusz adalék: nyugalmi állapotban kb. annyit fogyaszt, mint egy kis kínai wines mini PC, azaz kevesebbet kér enni, mint egy NAS.
Olyan dolgokat még ki kell próbálnom, hogy pl. milyen tempóban tudok írni a megosztott vinyóra LAN-on belülről, ha közben TV-zek a laposon, vagy hogy ha a plexes megosztásokat nézegeti valaki távolról, akkor mennyire lehet közben a One-on lévő játékokkal nyomulni, de a NAS-t is többnyire csak én nyüstöltem, szóval ezzel sem lesz gond.
Nem mondom, hogy mkinek ez a tuti, de nálam egy kínai wines mini PC-t és egy NAS-t is kiváltott, mindezt úgy, hogy az N3520-as jóval erősebb a Z8300-asnál, azaz mini pécéként egy sokkal kraftosabb gépet kaptam, arról pedig fentebb már írtam, hogy nekem a NAS-hoz képest is előrelépés, ráadásul jóval olcsóbb, mint az említett 2 eszköz együttesen (csak egy használt NAS520 kb. 30 ezer Ft).
-
interstate76
addikt
Ilyen Z83II-t vett már valaki? Ha igen, akkor mik a tapasztalatok?
-
interstate76
addikt
A bordáktól nem gyorsabb lesz, hanem nem veszi vissza a teljesítményt a melegedés hatására, azaz nem lassul be. Másképpen: normális hűtéssel a hardver lesz a szűk keresztmetszet, gyárival pedig a hőmérséklet.
Nálam magasabb (kb. 30 Mb/s) bitrátájú fhd anyagot a Wintel W8 csak pár percig tudott lejátszani, utána jött a melegedés, frekivisszavétel és szaggatás/képszétesés. Ugyanez a film normális hűtéssel gond nélkül végigment.
-
interstate76
addikt
A tabletnél a bootolható micro SD kártya elkészítése után simán ment az install.
-
interstate76
addikt
Azt hiszem, ez Windows 10 probléma. Egy wines tablettel jártam így, factory resetet követően, csak éppen 64%-nál állt meg és került boot loop-ba. Teljesen újra kellett húzni. Itt van valaki, aki szintén 53%-nál akadt el. Nem tudom, nálad is erről van-e szó, de könnyen el tudom képzelni.
-
interstate76
addikt
Felesleges bármit is szorongatni, a vékony fémlap és a rajta lévő vékony, szilikon lapkák a CPU-n és - ha minden igaz, akkor - a RAM-on fekszenek.
Azt nem tudom, hogy miért lett forrófejűbb a géped, mint eddig. Logikátlan.
Ami biztos, hogy a házból való hőkivezetés és a vastag szilikon alumíniumra cserélése kb. 15°C hőmérsékletcsökkenést hozott azon a kis gépen, amiről betettem a képeket, ez pedig bőven elég ahhoz, hogy ne a melegedés szabja meg a hardver korlátait, hanem a valós tudása.
Azt hiszem, nem tettem semmit a vékony fémlap és a kis hűtőbordák közé, mert éppen befértek a helyükre.
-
interstate76
addikt
"Arra gondoltam még hogy lehet nem ér hozzá a legalsó fémlap a processzor felületéhez, és ezért nem tudja rendesen átadni a hőt... valamivel le kéne szorítani, de ötletem nincs mivel..."
Hogyne érne hozzá? Hozzá van ragasztva egy vékony kis szilikon lapkával, vagy valami hasonlóval, és ez az általad linkelt képen is látszik. És hogy érted azt, hogy rányomni? Azért olyanokat ne írjunk már, amivel esetleg tönkrevághatja a masináját, aki követi az itt olvasottakat!
Leírtam, hogy a legegyszerűbb megoldani, kipróbált eljárás és bárki könnyen meg tudja csinálni. Semmit nem kell nyomni sehová, egyszerűen arról van szó, hogy az alumínium hővezető képessége ezerszer jobb a szilikonénál.
-
interstate76
addikt
Akkor ott a probléma. Járt nálam egy ilyen példány, ezzel a vastag hővezető szilikonnal (nem saját, hanem egy topiktárs kért meg rá, hogy csináljam meg a hűtését). Miután szétszedtem és láttam, hogy más, mint a korábbi 2, amit megcsináltam, megbeszéltük, mi legyen, és abban maradtunk, hogy a szilikon lap helyett kis hűtőbordák kerülnek a gépbe. Ha jól emlékszem, épp elfért 4 db 20x20x6 mm-es, amiket a felette lévő fémlemezhez ragasztottam, így szétszedhető maradt a kis gép. A tetejét pedig nem is vágtam ki, csak kilyukasztgattam, nyomtam bele hővezető ragasztót és tettem rá 4 nagy bordát.
-
interstate76
addikt
-
interstate76
addikt
Ha elég a 100 Mb/s-os LAN és hibátlan a kis gép, akkor ez egy nagyon jó vétel.
2 Wintel W8-ast adtam el itt (az egyiket több, mint 1 éve, a másikat kb. fél éve): mindkettő jól szuperál azóta is (nemrég leveleztem a jelenlegi tulajdonosaikkal). Mindegyiken módosított hűtés van, de a Pro esetén ez állítólag nem szükséges.
-
interstate76
addikt
válasz
#79335424 #3671 üzenetére
Jogos. A BT7 mellett talán az erősebb IGP marad érvként, de ezeket a kütyüket nem elsősorban játékra, vagy egyéb, IGP/GPU-igényes feladatra vesszük, szóval ez sem egy erős érv.
Sajnálom, hogy a Z8500-as nem terjedt el! 100-150 USD-s ár esetén nagyon viszketne a tenyerem egy natív sata és gigabit lan csatis, wines mini pécéért, de sajnos úgy tűnik, hogy ilyenem nem lesz.
-
interstate76
addikt
Hardveresen lenne a legjobb a BT7, nem mint vétel: a Z83-hoz képest több RAM, gyorsabb CPU, erősebb IGP és cserélhető SSD, DE olyan sokba kerül, hogy annyiért én biztosan nem veszek kínai mini pécét (sem egyéb műszaki eszközt, aminek van hazai alternatívája).
Bocs, ha félreérthetően fogalmaztam!
-
interstate76
addikt
válasz
AxBattler #3662 üzenetére
Igen, én sem láttam semmi értelmeset eu raktárban. A Cenovo tényleg jól néz ki!
(#3663) hunaqua Arra elég lehet a Z3735/6F is, de a Z8300 sem sokkal drágább, szerintem megéri a felárat. Csak az a baj, amiről épp beszélünk, hogy nem igazán vannak eu raktáras opciók.
Anno egy 8"-es tabletem kiszállítva volt 90 USD (természetesen Z8300-as CPU-val). Jónak is tűnt, de nálunk egyszerűen nincs helye az okostelók, laptopok és mini pécék mellett, így eladtam.
-
interstate76
addikt
válasz
interstate76 #3660 üzenetére
A legjobb az a Beelink BT7 lenne, amit azt hiszem, a8l kolléga említett korábban: a cserélhető SSD-vel nagyon villám lehet, ill. a Z8700 CPU, a mellette dolgozó IGP és a 4 GB RAM már játszogatásra is használhatóvá teszik a dobozt - csak az ára nagyon magas.
-
interstate76
addikt
Én simán tudtam egyszerre 5-6 megnyitott lapon böngészni a Wintel W8-asokon, amiket próbáltam. Emellett Plex Media Szervert futtattam rajtuk, amihez szintén egy ilyen kis wines mini PC a legolcsóbb megoldás. Transzkódoláshoz persze kevés a CPU, de nem is akartam ilyesmire használni. Szóval - win 10 alatt - futott a vírusirtó, pár rendszerdiagnosztikai program, a TC, zenét hallgattam, seedelt néhány torrentet, vígan ment rajta a PMS és még böngészni is tudtam - mutass ilyesmit eu raktárból vagy itthonról, kiszállítva 90 USD-ért vagy 26 ezer HUF-ért! Az Office-os feladatokra pedig végképp nem kevés, sőt!
Csak azért nincs ilyen masinám most is, mert a Gearbest 2-szer egymás után törölte a Beelink Z83-as megrendelésemet, és közben berendeltem egy akciós Zyxel NAS520-ast az edigitaltól 30 ezerért és most utóbbin fut a PMS.
Ha lenne 30 ezer Ft környékén olyan, amiben van natív sata csati (+ hely egy noti vinyónak) és gigabites LAN, akkor már venném is meg!
-
interstate76
addikt
válasz
hunaqua #3651 üzenetére
Nem volt Pro-m, csak W8-asaim. Utóbbiak esetén mókolni kellett a hűtéssel, hogy ne a melegedés, hanem a hardver jelentse a szűk keresztmetszetet, azaz hogy ki lehessen használni az eszközben rejlő lehetőségeket. A Wintel Pro ezzel szemben - állítólag - nem melegszik. De ha mégis, akkor szinte kizártnak tartom, hogy a Tronsmart jobb legyen.
-
interstate76
addikt
válasz
hunaqua #3649 üzenetére
Wintel Pro 76 USD-ért (USA dugóval, de olcsó átalakítóval vagy saját táppal is megoldható).
A Wintel Pro-ra hol írták, hogy melegszik? Nem vagyok naprakész, de tudtommal a W8-asnak voltak melegedési problémái, amik a Pro-nál már nem jelentkeztek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- Battlefield 4
- További aktív témák...
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- i5 10500/ RX6600XT/32GB DDR4/ 512GB m.2 alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest