- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- iPhone topik
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Tényleg nem biztos, hogy lesz Galaxy S26 Edge
- Még annál is egyedibbé tehetjük a Realme GT 8 Pro-t
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
lezso6 #124055 üzenetére
Nem tudom mennyire okos.
Túl vagyok én már az elmúlt években pár akku kalibráción, és nem sokat változtat a kimutatott %-on.
Persze meg lehet keverni az agyát, ha pl gépek között cserélgeted, tud kiírni hülyeséget, pl.114%, de ha hagyod békén és csak használod, elég pontosan számol. Évente egy kalibráció ajánlott, csak hogy helyén legyenek a számok.
-
vicze
félisten
válasz
lezso6 #124039 üzenetére
Jun 20. a kiadási dátuma, és N3FET42W-re 0 Google találat van, szóval be sincs indexelve, ami arra utal, hogy sose került fel webre. Leginkább arra tippelnék, hogy a nagymennyiségű javítás miatt nem tudnak lépést tartani. Minimális de lehet némi manuális lépése a webre felrakásnak. Viszont az update szerverre felrakás teljesen autómatikus.
Ami érdekes hogy a listán szerepel egy R14 G2 és G5, amik úgy látszik E14 koreai verziója. Érdekes...
-
vicze
félisten
válasz
lezso6 #124036 üzenetére
Link.
A teljes LEN-154756 le lett szedve a Security Advisory oldalról, mert LEN-158632 felül írta, többet egybevontak, elég nagy kapkodásnak tűnik, mert rengeteg az update benne.
Minden sérülékeny BIOS le lett szedve(visszavonva) P16 G1 esetében csak a 1.23 nem érintett, összes többi sérülékeny. A 1.27 javításával lehet hogy valami nem stimmel, ha le lett szedve. -
válasz
lezso6 #124032 üzenetére
Ja-ja, de kussolnak. Ilyenkor illene kiadni szerintem egy olyan példányt aminél ki van kapcsolva a verzió ellenőrzés.
Az a beállítás természetesen megvolt, eldobja a frissítést hibaüzenettel. Manuálisan winflash-al szenvedtem tegnap, de sok régi parancs már kikerült az új verzióból. -
válasz
lezso6 #124030 üzenetére
Én max.63-at láttam, de csak mentesztet futtattam, nem több órást.
Nincs ott semmi légmozgás, és mint írtad, rajta van a sugárzásvédő. Szerintem hagyd is rajta!
Ez legyen a legkisebb probléma.
A múltkor feltettem a w11-et teszt miatt, és rögtön frissítette a bios-t 1.51-re. Namost azóta az összes 1.1 utáni bios-t visszavonta a Lenovo, de visszatenni nem lehet védelem miatt. Ha valakinek van rá bios-írón kívül megoldása ne kíméljen! A winflash -force kapcsoló sajnos nem müxik. -
válasz
lezso6 #124023 üzenetére
Annyi kiderült egyébként, hogy P16-nál a ThinkPad FanControl figyelmen kívül hagyja a RAM hőmérsékletet vagy valami ottani szenzort, mert ilyenkor egyik kiolvasott értéke se volt ilyen magas, mint a RAM. Míg a gyári ventivezérlés figyelembe veszi ezeket. Szóval TPFC nem feltétlenül ajánlott emiatt.
-
Reggie0
félisten
válasz
lezso6 #123956 üzenetére
Hat, attol fugg mit forditasz. A kisebb projekteket <32gb, en siman ramdrive-ra masolom es ott forditom, az az nvme-nel is sokkal gyorsabb.
Amugy a forditasban jo az apple silicon, az kevesbe matekos terheles, inkabb feltetelek kiertekelesebol es ugrasokbol all, mint a legtobb konzumer progi, kb. erre optimalizaltak. -
Reggie0
félisten
válasz
lezso6 #123945 üzenetére
Siman lehet. En amikor sokat FPGA-ztam, azaz xilinx ise-vel forditottam ra a kodot, akkor ez baromira kijott. A 4.4 gigara huzott 4770k-t ugy kenterbe verte a 2.2 gigan porgo 2697v4 ES proci, mint a szel.
De raspberry pi es jetson nano osszehasonlitasban is komolyan erzodik a memosavszel egyes cpu only feladatokban.
-
azbest
félisten
válasz
lezso6 #123945 üzenetére
lpddr5-nél ha jól értem, amúgy az a trükk, hogy egy chip több bites, vagy több rétegben van benne több chip egy tokban. És van hogy annak az órajelét sokkal magasabbra tolják, mint a mudulosét. Általában arra hivatkozva, hogy közelebb van a procihoz integrálva. De az új formátumú, cserélhető lpddr5-öt elnézve ez sem feltétlen igaz, nincs közelebb.
Meg ugye, ha nem sávszélesség rovására kevesebb a ram chip, akkor lehet párhuzamosítani, szélesebb adatbuszt csinálni kis helyen.
Az apple procinál 256 és 512 bites buszszélességet írnak. Ott ugye nem csak a közelség, hanem a nagyon sok pici lábuk miatt is kell ilyen integráltság.
-
kacsento1
senior tag
válasz
lezso6 #123876 üzenetére
Azt tudom, hogy az sRGB nem a legjobb ezeknél a tipusoknál, ebben az x1 széria erős, meg talán 1-2 yoga tipus. Ebben sajnos a dell-ek jobbak, mármint ami az én keretembe belefér. Viszont tizen éve használok thinkpad-et, és nagyon elfogult vagyok.
Azt még el kell döntenem, hogy mennyire fontos a színvisszaadás, mert a stúdióban monitor lenne rákötve, otthon meg van egy kalibrált monitorom amin dolgozok.
-
kacsento1
senior tag
válasz
lezso6 #123870 üzenetére
Igen, én is eddig úgy látom, hogy a 80-as széria éri meg nekem a legjobban, pont a 4 magos processzor miatt. Viszont nem tudtam erről a forrasztós hülyeségről, és amikor jobban utána néztem az x280-nak, akkor láttam, hogy abban sajnos már ilyen. T480s kicsit a keretem felett van már. Esetleg a yoga-kat megnézem, vagy várok egy t480-ra. Sd kártya slot sebességben van esetleg eltérés a családok között?
-
HSM
félisten
válasz
lezso6 #123670 üzenetére
"User error."
+1.Nekem az érzékenység-beállítással eddig mindig sikerült kellemesen érzékennyé tennem. Függ még a kupaktól is, milyen érzet.
#123677 azbest : "kiküldetésen trackpointoztam. De a hét végére megfájdult a csuklóm"
Az hogy sikerült?
Persze, ha erősen kell nyomni, az valóban nem kényelmes, de csuklófájásig sosem jutottam. Érdekes egyébként, nekem a simogatás szokott kényelmetlenebb lenni hosszú távon.... -
azbest
félisten
válasz
lezso6 #123670 üzenetére
jah, t430-amon anno volt, hogy kiküldetésen trackpointoztam. De a hét végére megfájdult a csuklóm. Utána inkább eltettem az egeret is
Nekem is úgy tűnt, hogy túl erősen kellett nyomnom. Addig fel sem tűnt, amíg nem kellett huzamosabb ideig használnom. Asztalnál, dokkolóban külső egér és bill szokott lenni előttem. Út közben meg nagyon praktikus volt ölben használva a trackpoint.
-
válasz
lezso6 #123670 üzenetére
Ja igen ennek is örülnék... ha visszajutnánk oda, hogy touchpad nélkül is rendelhető legalább néhány modell.
Erre anno egy A31 döbbentett rá hogy mennyire királyul használható a kis kényelmes pufi palmrestjével. Vettem is egy A31p-t pár éve simogatni néha, még megvanAzt hiszem az X201 volt az utolsó, amit lehetett tisztán retardáció nélkül kapni, semmi sallang nem volt a gépen, akkora volt mint a billzete, szerintem ez peak industrial design. Ilyen egy god tier portable.
Még előtte pár évvel R széria is volt touchpad nélkül.
-
fatpingvin
addikt
válasz
lezso6 #123600 üzenetére
ez oké, csak nem válasz a kérdésemre. mi szól az ADATA ellen?
NVMe SSD-ből nekem konkrétan csak az van és évek óta nem találtam okot panaszra.a szérián belüli vezérlő csere suttyóságról tudok, emlékszem rá, de ez nem a tényleges használhatóságról szól hanem business as usual.
-
válasz
lezso6 #123553 üzenetére
P16 G1-nél arra emlékszem, hogy a A2000 és az A3000 hűtése más volt, és nem is volt felcserélhető, mert a gpu oldalon nem ért le a kis hűtő a 3000-es tekercseihez.
Én is a 3 hűtőre tippelek, az uma verzió könnyen felismerhető, az A1000/2000 kapott közös hűtőt, és a 3000/4000/5000 meg a nagyobbat, aminek más a kamrája is.
A P16 G2-nél most fogalmam sincs és nem szeretném szétszedni e-miatt. -
vicze
félisten
válasz
lezso6 #123551 üzenetére
Mert különböznek a GPU függvényében, illetve ha nincs GPU, de teljesen azonosak felépítésre. A GPU nélküli is csak annyi, hogy nincs ott a GPU rész, de csavarra azonos.
Más-más GPU-nak minimálisan máshol van az IC-je és nyilván más a RAM mennyiség, PWM. A fém lapka is azért van, mert a GPU pozíciója más-más magasságra, de mivel a vapor chamber azonos, így csak módosítják egy extra lapkával.
Szóval még tök ugyanaz a vapor chamber van használva mindegyikben, csak a GPU-s verziók némileg nagyobbak. -
-
vicze
félisten
-
fatpingvin
addikt
válasz
lezso6 #123542 üzenetére
a viszkozitása elég kicsi, a felületi feszültsége nagy, ezért nem folyik ki oldalra ha értelmes mennyiségben volt használva..
szobahőmérséklet környékén olvad, szóval a jó hővezetésű hűtőn gyorsan kifagy. kicsit hasonló a jelenség ahhoz mint amikor forraszt az ember egy nagy óncseppel.mondjuk thinkpadbe én nem merném beletenni, elég egy cseppnek a fémvázhoz érnie és az egészet szét fogja marni.
-
-
válasz
lezso6 #123490 üzenetére
3 magot hajtotta ki, felváltva választott közülük, azok 68-70 fokosak voltak, a venti nem is pörgött fel magas fokozatra.
Ennek ilyennek kell lennie.
Ha nálad nem hasonló akkor gáz van. Ha jól emlékszem prémium garis a géped, pesten most a Humansoft és a Aloha csinálja a helyszínit. Szóval hibabejelentés és jönnek.
Utána opcionálisan én a helyedben csinálnék egy recovery w11 reinstall-t mert a Throtlestop jól összezagyvált már mindent szerintem. -
HSM
félisten
válasz
lezso6 #123488 üzenetére
A % vezérlők kb. 10 évvel ezelőtti processzorokon működtek utoljára.
Küldtem neked, mi kellene: [link] .Azóta Reddit-en még ezt találtam: [link] . Itt az egyik komment azt írja, a P magokhoz ezt a registry értéket is át kell írni 2-re:
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power\PowerSettings\54533251-82be-4824-96c1-47b60b740d00\75b0ae3f-bce0-45a7-8c89-c9611c25e101
Win11-em és Alder Lake cpu-m nincs, úgyhogy a tesztelés rád vár.
-
-
-
t72killer
titán
válasz
lezso6 #123403 üzenetére
Most nézem, mekkora mázlim volt ezzel/hogy az i5-1135g7-re tettem és nem vmi korábbira. Elég nagy stream/videófogyasztók vagyunk, tuti rövid időn belül át fog erre állni a piac.
-
válasz
lezso6 #123400 üzenetére
Igen korábban én is letiltottam, úgy kordában lehet tartani a hőmérsékleteket (és ugye itt a 14"-os házba tettem a 4 magos procit). De mostanában úgy voltam vele, hogy végig ki van fizetve...
Ezért inkább a teljes kikapcsolás helyett BIOS-ban be lehet lőni hány W-ig engedje el. Kicsit lejjebb vettem az alapértelmezett értéknél, így turbózik, de nem maximálisan. -
válasz
lezso6 #123364 üzenetére
Az összes 12-13gen gépnek rosszabb lett az üzemideje.
Nálam netezéssel, light office-ozással elmegy 6 órát talán-talán. De ha indítasz egy 4k youtube-ot, máris csak 3,5-4óra, ha dolgoznál is rajta akkor 2,5.
Nekem egyébként elég, csak kicsit bosszant, hogy a korábbi gépeim minimum 50%-al többet mentek el akkuról. -
válasz
lezso6 #123298 üzenetére
Igen VC. A hátránya, hogy nincs hőtároló tömeg. Ha van egy kis terhelés rögtön megszalad a hőfok, a venti meg követi késéssel.
A P15/17-nél meg volt az a nehéz nagy réz, azokkal simán el lehetett fél órát is netezgetni hulla csöndben, P16-nál 2percenként indul a hűtés. -
-
HSM
félisten
válasz
lezso6 #123286 üzenetére
Nálam a T480s-ben kb. 20W-ig jó dupla hőcsöves hűtő volt a legkisebb 8250-es i5-ön, ami többmagos turbónál lelkesen odatette magát kb. 40W fogyasztással, amíg a hűtő meg nem elégelte a dolgot...
Az i7-esek ugyanekkora hűtőhöz tettek még rá egy jó nagy lapáttal a jóval magasabb turbó órajellel és fogyasztással.
Az egymagos magas turbó egyébként a Ryzeneken is okoz fejfájást, a 4650U és az 5850U is akkor a legmelegebb, ha csak egy-két magon pörög a turbó.
Throttling szerintem nincs, de ilyenkor a hotspot felmegy 90 fölé is akár.
Én is próbáltam az egyik kb. 2 éves 4650U-s T14-emen pasztát cserélni (nem hibás batch-ű) MX5-re, semmivel sem lett jobb, mint a gyári sűrű gumiszerű pasztával. De legalább rosszabb sem.A vezető/fém paszta szerintem sem való sehova sem extrém tuningon kívül.
Egyébként egyszer majd a Thermalright TFX pasztáját tervezem kipróbálni, a beszámolók szerint igen sűrű, és jól bírja a tökéletestől eltérő alkalmazási felületeket.
Az RDNA2 Radeon topikban egyébként a hullámos aljú hűtőkre egyeseknél csodát tett a Honeywell PTM7950 hővezető pad. Lásd pl. [link] . Nem tudom, notebookban ez mennyire működne jól. Én Thermal Grizzly Carbonaut-ot próbáltam T460s-en, kb az MX4 szintjét hozta. Bár érzésre kicsit jobban megszorult a hűtő rajta a pasztához képest, látszólag nem okozott gondot. De mivel nem hozott jelentős előrelépést, próbálkoztam utána más pasztákkal.
A maximális turbó órajel egyébként korlátozható CPPC-t támogató processzorokkal: [link] . Használtam, működött.
-
válasz
lezso6 #123286 üzenetére
Már átküldtem egyszer a power setting explorer-t abban van olyan opció, hogy max cpu freq. De nem próbáltam, szóval tied a pálya!
12-13gen-nél mindenféle hülyeségeket csinált a throttlestop, ezért le is szoktam a használatáról. Csak a windows power slider-t használom. Energia takarékosban 55W-ra csökkenti a teljesítményt. Ezt ugye a Lenovo power manager driver határozza meg, szóval ha más beállítás kell abba kell mélyebben belenyúlnod.
Nálam minden tök gyári, 157/157W nem piszkálok semmit, számomra jó a gyári beállítás, ha csak netezek lehúzom energiatakarékosra, bőven elég az a teljesítmény is. -
Frenky89
addikt
válasz
lezso6 #122857 üzenetére
Köszi!
Ez akkor azt is jelenti, hogy a kábel nem fog beleszólni a MST-be sem, ha nincs benne semmi extra, igaz? Tehát, ha minden jól megy akkor tényleg elég lenne egy adapter.
A dokkoló vonalat még hanyagolnám egyelőre, főleg a workstation verziók árait elnézve.
Szerk.:
De valami kavar csak van, DP1.2 chippel: [link] vs. DP1.4 nincs chip info: [link] Mi szösz!? -
válasz
lezso6 #122853 üzenetére
Megvan, nem keverem. Szóval a Security alatti Virtualization almenüben kell ezt a kernel DMA protection izét vagy mit letiltani, legalábbis most így már működik a felébredés után a dokkoló, köszi.
A dokkoló firmware frissítés egyébként így sem megy, illetve tegnap próbáltam a dokkoló resetelését, de sajnos az sem segített. De végülis minek, hisz a dokkoló tökéletesen működik.
Egy élmény volt ma úgy hazaérni, hogy csak egy kábelt kellett bedugni, s máris asztaliként használhatom, külső billetnyűvel, egérrel, monitorral, hangfalakkal. Anno az X220 tablettel volt ilyenem, ott még egy extra HDD is volt a dokkolóban.
-
donjohnson
addikt
válasz
lezso6 #122851 üzenetére
nekem más gépem van, de bios-ban a config/thunderbolt alatt szokott lenni.
ha nálad nincs ilyen menüpont, akkor dugd be a dokkoló tápját egy piros gombos (kapcsolós) hosszabbítóba. és amikor nincs kép sleep után (miután belogoltál windows-ba), akkor kikapcsolod a hosszabbítót meg vissza, és lesz kép. így nem használódik el az usb c csatlakozód a sok ki-be dugdosástól (az is egy megoldás, ha olyankor kihúzod meg visszadugod). -
-
donjohnson
addikt
válasz
lezso6 #122836 üzenetére
keresd meg az intel grafikus vezérlőpultban, ahol lehet állítani a színeket RGB-ről YUV-re.
esetleg másik monitor próbaképp?
reddit:
so the issue is on the screen side), the solution is to use an external adapter (which seems to force RGB mode instead of YUV, but I haven't been able to verify that). A (not satisfiable) workaround without an external adapter is to force the color profile to "Generic RGB" (it also makes the flicker stop slowly).
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Újjászületés: szombattól új szerverkörnyezetben a PROHARDVER! lapcsalád
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Spórolós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Xbox Series X|S
- OLED TV topic
- Vicces képek
- További aktív témák...
- TÖBB DARAB ELÉRHETŐ!!! HP USB-C Dock G5 univerzális üzleti dokkoló
- Latitude 5531 15.6" FHD IPS i7-12800H MX550 32GB 1TB NVMe ujjlolv gar
- Dell Latitude 5520 Laptop
- ÚJ HP ProBook 445 G11 - 14" WUXGA - Ryzen 5 7535U - 16GB - 256GB - MAGYAR - 2+ év garancia
- HP 250 G6 i3 / 8GB RAM / 500GB HDD / DVD író Megbízható, olcsó laptop
- 2db Apple Lightning - jack átalakító eladó egyben 1999 Ft
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- AKCIÓ! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest