- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
bdav
őstag
válasz
Protezis #177 üzenetére
firebug szvsz kevesebbet tud azért, bár tény hogy nem rossz, használom énis (breakpointban nem vagyok biztos, lehet bele rakni?). mondjuk ezt úgy mondom hogy igazán a VS2008 lehetőségeit ne ismerem a téren, és a bugot ise 100%-ig
C# vs. PHP: egyszerűen az előbbit jobb nyelvnek tartom. olyannyira hogy a most népszerű programozási nyelvek közül a legjobb (Javanal okosabb, C++-t meg akkor használok ha van rá valami jó okom, mert tény hogy többet kell szöszölni vele). Természetesen elismerem hogy a php-vel össze lehet hozni nagyon komoly oldalakat (és .net / java-val nagyon rosszakat), de akkor sem szeretem. pl. típusbiztonság nem nagyon van benne, debugolni nehéz, és ha nem használsz valami keretrendszert akkor nagyokat lehet gányolni vele.
A Microsoft megoldása elég letisztult ebből a szempontbólmvc meg nem technológia hanem design pattern vagy architektúrális pattern leginkább. Az meg az alkalmazás íróján múlik hogy mennyire követi
MS amúgy valami hasonlót már elég régóta támogat (Document - View, konkrétan MFC az nagyon ilyenre készült anno)
Az én álláspontom az hogy alapvetően amit mostanában produkál a Microsoft az elég jó. A programozási eszközeik 2005-től kezdve mindenképp (akkor volt hasonlóan nagy launch, VS2005, .net2.0, sql 2005). az, hogy nem az ő ötletük az annyira nem zavar, mert nem mondthatom hogy 1az1ben nyúltak, hanem próbálták az "elődök" hibáit kiküszöbölni + ez bevett dolog ebben a szakmában (Sun is nyúlt ám rendesen a C#-ból az új Javakba). És végül hogy az előadásuk közben mit vakítanak, attól maga a cucc még nem biztos hogy rossz
-
bdav
őstag
válasz
Protezis #175 üzenetére
ezen a hozzáálláson nem kell meglepődni, minden nagy cég olyan tálalásban adja elő a saját cuccait, mintha az lenne a világ 8. csodája. nem a marketing szöveget kell nézni, hanem a mögöttes tartalmat.
JS debug: én VisualStudio 2008 előtt nem láttam olyat ami hasonló szinten tud js-t debuggolni mint ez (breakpoint a js-be pl.)
asp.net az a megjelenítésért felelős elsősorban, az alkalmazás vezérlését valami c# kód csinálja. ez önmagában nagyon nagy előny a php-hez képest.
-
sghc_toma
senior tag
válasz
Protezis #172 üzenetére
egy mondatra reagálnék az írásból, erre:
Hogy az MS miert tartja komplexebbnek, bonyolultabbnak az opengl-t, mint a directx-et, arra nem jottem ra.a körítés miatt, gondolom.. legalábbis én amiatt tartom egyszerűbbnek a Direct3D-t.. pl. van kész vektor, kvaternió, textúra, vertex buffer, mesh, stb. osztály.. aztán az fx file-ok: szerintem sokkal egyszerűbb kezelni, mint az OpenGL vertex- és fragment shadereit.. úgy összességében kényelmesebb használni..
-
bdav
őstag
válasz
Protezis #172 üzenetére
igazándiból a Microsoft elmúlt 2 évi fejlesztéseit nem igazán követtem, csak demo szinten láttam belőle dolgokat.
írásodhoz: PHP azért messze nem egy kategória egy .nettel
JavaScript debug az egy marha hasznos dolog + az is jo alapvetően hogy valami keretet tesznek az Ajax alá.
linq: orm az valóban nem egy új ötlet, és mondjuk a Hibernate - EJB3 Entity féle megoldás nekem jobban bejön. de valami ilyesminek a megvalósításával már adós volt a Microsoft egy ideje, pont amiatt hogy Java világ már tudja
-
bdav
őstag
válasz
Protezis #166 üzenetére
app szerver (akár .net akár java) párhuzamosítás nem arról szól hogy ilyen számítási műveletek kellenek. Ezek üzleti szoftverekhez készültek és pl. egy session beanból kifejezetten nem szabad szálat indítani. Itt ipikusan nem számolsz sokat. És amikor elmész programozó melóra, többségében ilyenek lesznek.
-
dabadab
titán
válasz
Protezis #166 üzenetére
Ha hihetunk a varosi legendanak, akkor szalak egyedul azert vannak mindennapi hasznalatban, mert (es ez a resze tenyleg igy van) a Windows schedulere tul sokat pocsol(t) a processzek kozti kontextusvaltassal. Akar hogy is, mostanaban az a divatos elkepzeles, hogy a parhuzamositast szalakkal oldjak meg, nem processzekkel, ami joval tobb gond es hiba forrasa, mint amennyit egyszerusit a kommunikacion.
-
bdav
őstag
válasz
Protezis #163 üzenetére
hát nekem nem volt párhuzamos programozásról kifejezetten tárgyam, de a problémakör elméleti síkon több helyen is előjött. sőt csináltam párhuzamosítást, java tárgy keretében, mert kellett
de az primitív volt.
amúgy szvsz ma ha valaki programozónak megy, akkor meló közben 80% hogy nem fog saját maga párhuzamos szálat kezelni, mert elfedik előle a ma használt vállalati eszközök (ejb, .net ha úgy használod). ami felmerül az a "több-kliens ugyanazt az adatot bizgeti" probléma, amire szintén van aránylag jó megoldás (tranzakció), de itt azért néha gondolkozni kell hogy akkor most mivan.
-
P.H.
senior tag
válasz
Protezis #160 üzenetére
"Bar volt ilyen szakiranyos tantargyam, szerintem a jelentosegehez viszonyitva keveset foglalkoznak vele egyetemen."
A párhuzamosítást nem kell túlmisztifikálni, inkább csak megvalósítási, mint tervezési szemlélet, az algoritmus természetén múlik, hogy lehet-e egyáltalán, illetve ha lehet, hogyan lehet így megközelíteni.
Alapvetően két szemlélet lehetséges:
- a feladat több, egymástól független részfeladatra bontása: pl. ha egy kép átméretezése a feladat, akárhány részre (~szálra) bontva meg lehet tenni, a darabok függetlenek egymástól, lehetőség van közvetlen forrásmemóriából célmemóriába való feldolgozásra.
- több soros feldolgozási lépés van (kb. így működnek a médialejátszók), gyakorlatilag egy pipeline-on mennek keresztül az adatok: pl. adatkitömörítés->dekódolás->szín-hang konverzió->átméretezés. Egy-egy szálon egy-egy ilyen lépcsőfok fut, amelyek között ideiglenes bufferek (vagy ezek rendszere) tartják a kapcsolatot.
Lehet még beszélni a szinkronizációk elvéről, közös adatterületek elérési szabályairól, de sokkal több nincs benne.Amire nem lehet ráhúzni valamelyiket, azt nem lehet párhuzamosítani; és algoritmuselméleti szempontból az ilyen párhuzamosítás csak konstans lineáris gyorsulást hoz, tehát elméleti megközelítésben "meglehetősen unalmas" (soha nem okoz pl. NP->polinomiális vagy polinomiális->logaritmikus időigény-csökkenést), bár bír gyakorlati jelentőséggel (mivel irreális időigényű algoritmusokat úgysem programoznak le általánosan közzétéve).
-
doc
nagyúr
válasz
Protezis #160 üzenetére
ez jo otlet, koszi!
igen, nalunk is csak egy felev parh.prog volt (valami pascalfc vagy hogy hivtak azt a nyelvet), ami epp' csak arra eleg, hogy az embernek nemi halvany fogalma legyen szemaforokrol, meg ugy altalaban a problemakrol amik elojohetnek, de tenyleges mt programozashoz keves volt
emlekszem, az elmeletre ugy kaptam meg a kettest hogy "na most az egyszer megadom", a gyakorlati vizsga meg ugy tetszett a tanarnak, hogy ott huldezett hogy hu de jo, jajj de jo, aztan mikor latta hogy milyen lett az elmelet, azt mondja: "nagy baj lenne ha csak harmast adnek?" mondom nekem nyóc, nem kell a kredit -
doc
nagyúr
válasz
Protezis #158 üzenetére
köszi mindkettőtöknek
a gond az, hogy nem írtam még olyan programot, ahol ez tényleg hasznos lett volna (vagy csak nem jöttem rá)
de majd befalom a könyvet, igyeXem megérteni, aztán a végén még Qrva okos leszek
esetleg van még ötletetek, hogy milyen témákkal érdemes foglalkozni? a Design Patterns is úgy jutott eszembe, hogy láttam pár álláshirdetésben, gondoltam csak megnézem már mi ez
tervezem még alaposan belemerülni a QT-be, idővel az OpenGL-be, de hirtelen nincs más ilyen jellegű ötletem -
doc
nagyúr
Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Google Pixel topik
- Autós topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Sorozatok
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- Eladó számítógép
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- Dell Precision 3561, 15,6" FHD, I7-11850H CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, T600 4GB VGA, WIN 11, ( olvasd
- Dell Latitude 5520, 15,6" FHD Érintőkijelző, I5-1135G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd v
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged