- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #32736 üzenetére
Régi ITT, Videoton, Orion TV-kben MDA2061 vagy 2061 EEPROM volt, ezek nem felejtik el a beállításokat. Későbbiekben a 8 lábú 24C0x szériát alkalmazták rengeteg TV-ben, vagy néha a vezérlőprocesszor maga tartalmazott EEPROM-ot is.
Szuperkondit láttam 51 centis Philips TV-ben például. Ni-CD akkut régifajta Thomson, Elin típusokban. De akkor már létezett EEROM is, tehát ezek így párhuzamosan futottak egy ideig.
Érdekes gondolat persze egy ilyen akkut a TV teljes életére elképzelni, miközben folyamatos, gyenge töltést kap, nem a legjobb ötlet. De jobb esetben csak annyi bajt okozott, hogy áramszünet után programozhatta újra a tulajdonos, vagy szerelőt kellett hívni egy akkucserére.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Batman2 #32737 üzenetére
Maximum Operating Current 10 μA max.!!! Ajánlott alkalmazás: adattárolók védelme adatvesztés ellen.
A kondenzátorok sorbakapcsolásánál csökken a kapacitás. Csak egyforma értékűeket érdemes sorbakötni, ha a cél a feszültség növelése. Ekkor is kell párhuzamosan a kondikkal egy-egy ellenállás, természetesen ezeknek is azonos értékűeknek kell lenni! A céljuk hogy a kondikra jutó feszültség egyforma legyen, ellenállás nélkül értelmezhetetlen feszültségeloszlás a vége. Magyarul lehet hogy két sorosan kötött kondi közül az egyikre jut a teljes tápfesz, ami esetedben igen kellemetlen. Nyugodj hát bele hogy az ötlet nem jött be, ezek a kondik egyszerűen nem az általad elképzelt alkalmazásra készültek. Bár ha tudsz 10 μA áramtól világító LED-t, akkor jó ötlet. -
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #32734 üzenetére
A szuperkapacitások klasszikus alkalmazási területe a VHS-magnókban vagy egyes TV-típusokban is a hálózati áramkimaradás kivédése, hogy ne felejtse el a beállított adókat, órabeállítást. Azt sem akármeddig, pl. 8 óra volt egy szokásos érték. A még korábban alkalmazott, panelba ültetett Ni-Cd gombakkuk kiváltására például praktikus volt, mert ez ritkábban ment tönkre, nem rohadt szét, mint néha egy akku, ámbár nekem kellett már cserélni ilyen szuperkondit is, de aránylag ritkán.
Tehát itt nagyon kis terhelőáramokról van szó, de létezik olyan alkalmazása is, ahol rövid ideig kell nagy áram, arra másféle típust gyártanak.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #32727 üzenetére
Jól gondolod. Ez a leírás elmond nagyjából mindent róla. Energetikában abszolít elkerülhetetlen. Méréstechnikában is nagyon hasznos eszköz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #32691 üzenetére
Egy tekercsnek induktivitása van, ohmikus ellenállása meg szórt kapacitása. Ezekkel/ezek szerint "viselkedik" egy áramkörben. A hatásfok fogalma csak akkor jöhet képbe, ha valamelyik parazita paraméter miatt veszteségek lépnek fel az ideális (csak induktív) tekercshez képest. Egyébként a tekercs melegedésénél spekulálhatnánk erre, de nevezzük csak inkább veszteségnek.
A litze magyarázata ott van a már idézett definícióban.A kapcsolóüzemű tápokban be kell tartani az ajánlott induktivitásértéket, mert energiafelhalmozási szerepe van a tekercsnek, a maximális áramlimitet pedig ugyancsak figyelembe kell venni, hogy bírja azt, amit elvárunk tőle.
...középhullámig írja rádió frekvenciás sávban, ami olyan 50KHz kürülig terjedhet,...
Azért nem, mert ott van a 208m-en a Radio Luxemburg a skála végén, ami 1,441MHz-nek felel meg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #32685 üzenetére
Nem épp a hatásfokról szól a dolog, a selyemszigetelésű Litze-huzalok a rádiótechnikában az AM-vevőknél használatosak, nem PWM-tápoknál:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Litze_huzal
http://wiki.ham.hu/index.php/Litze_huzal
Említik a forrasztás nehézségeit, amit én anno úgy oldottam meg, hogy öngyújtóval leégettem róla a zománcot, utána alaposan átforrasztottam, gyantával is rásegítve.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Batman2 #32668 üzenetére
Nem szokás ilyen téren a szoftveres kapcsolat, szerintem az eBook is csak az 5 V jelenlétét érzékeli, annak hatására indítja a töltést.
Viszont úgy látom, 1 A terhelhetőségű adaptereket ajánlanak hozzá, hálózati vagy szivargyújtós kivitelben egyaránt: [link] A szabvány USB köztudomásúan 500 mA, de ezt ebben a szaktopikban gondolom nem is kell mondani.
-
PHM
addikt
válasz
Batman2 #32668 üzenetére
Már miért ne működne?
Ha az 5V stabil, a többit elintézi a belső töltő áramkör.
Jó ideje használok egy miniUSB-s Motorola töltőt egy csomó kütyühöz,
ez idáig minden gond nélkül.
De az is igaz, hogy vannak olyan eszközök, amelyek nem hajlandók töltődni
csak akkor, ha számítógépre vannak kötve.
Ezeket úgy lehet becsapni, hogy az USB dugóban a test melletti adatvezetéket
egy ellenállással (fél-egy K) testre kötjük. -
ffodi
veterán
válasz
Batman2 #32668 üzenetére
Anno a régi Nokiáimat egy ilyen "szükségtöltővel" töltöttem, ha kellett, mindössze 1db AA elem vagy akku használatával. Már régebben volt a kezemben de szerintem egy egyszerű step up konverter van benne. (még mindig megvan a szerkezet, és eddig még "mindent" sikerült vele töltenem, még a "legújabb" HTC-ket is). Ez a modul szerintem például koppra ugyan az, mint ami a szükségtöltőben van. (a kinézetétől eltekintve.)
Egyébként egy E-Book olvasónál ha E-ink-es, nem hiszem, hogy annyira kritikus lenne a töltés megoldása, főleg mert az üzemidő általában nem néhány napban mérhető. Persze, ha mindenképp ilyesmit akarsz "bütykölni", akkor nyugodtan, általában elég a stabil 5 V megléte, a többit megoldja a töltőáramkör.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Batman2 #32271 üzenetére
Áramtermelő eszköznek lehet hogy használható, különösen ha egyenirányítják ami belőle kijön. Kétségeim vannak a tekercselés bonthatóságával kapcsolatban.Ha "6-os szervezésbe" ktötték, valószínűleg egy hatfázisú motorféle lett belőle. Ennek akkor hatcsatornás vezérlőelektronika kell, megfelelő fázisviszonyok,stb. Házilag építeni lehetséges ilyesmit, de kérdés hogy megéri-e a befektetett energiát a bizonytalan végeredmény. Nem beszélve arról hogy a kísérletezés is sok suskát igényel.
-
sörösló
aktív tag
válasz
Batman2 #32205 üzenetére
"Csak au dinamó nem járt még a kezemben, annak nem ismerem a felépítését, de akkor a leírás alapján is az a szénkefés villanymotorknál megszokott, több szeletre osztott kommutátorral működik "
Igen.
"ami, ahogy írja is a leírás, messze nem olyan hosszú élettartamú, mint a manapság, az autókon általánosan alkalmazott, 3 fázisú generátor csúszógyűrűs megoldása !"
Attól függ! Ha jóa kefe és a kommutátor, nem koszos és nem szikrázik (nagyon), eltart az sokáig. A Trabicsekbe a végefelé generátort építettek, letették a régi dinamó helyére a jobb első kerék mellé, aztán a zárt dinamó helyén a hűtés miatt nyitott generátor úgy ette a kefét a sár miatt mint gyerek a cukrot.
"Szóval lehet, hogy egy átlag villanymotornál, vagy pláne az indító motornál jobb ha ilyen dinamót használunk motorként "
Van ám kicsike problem! A 220W-os dinamó 14V-on sacc/kb. 15A áram leadására képes. Ehhez van méretezve a tekercselése is. Ha motornak használod, ugyanígy kell etetni hogy leadja a névleges teljesítményét! Az önindítónál még rosszabb a helyzet, egyrészt rövid üzemre tervezik, másrészt terhelés nélkül is bekap 10-20A-t, terhelve meg...
Azonkívül vigyázni kell hogy a dinamónak meglegyen a gerjesztése, mert enélkül rövidzár a forgórész. Ipari DC motoroknál erre külön áramkör vigyáz, a járművillamosságban ezt a gondot meg úgy oldották meg, hogy a feszszabályzóban két tekercs volt. Az egyik tartotta a feszültséget a gerjesztést kapcsolgatva. a másik meg a dinamó felgerjesztett állapotában összekapcsolta a dinamót és az akkut. Ha összeragadtak az érintkezői, akkor csontra merített akku lett a vége. Szóval ilyen helyre soros gerjesztésű univerzális motor kell, vagy brushless DC motor.
"A legjobb lenne a mai mosógépek szénkefe nélküli motorja, abban csak a csapágy mehet tönkre, mindaddig működik."
Nem nagyon javítgatsz te mosógépet, úgy látom.
Igaz, többnyire az elektronika adja meg magát. Viszont ez 230V-os, én meg úgy emlékszem hogy valami villanyjárgánytól indult a téma. Persze nem gond, ha elég méretes a hosszabbítód, vagy kötött pályán, áramszedővel akarod használni.
-
-
válasz
Batman2 #32222 üzenetére
Ha borús időben lassabban párolog az nem gond, hiszen a fűben is lassabb az elpárolgás. Egy nyári zápor után pedig nem gond ha ismét öntöz, mert akkor van igazán szükség az öntözésre magára. Amúgy is napi kétszer locsol a rendszer, sötétedéskor és hajnalban 3 perc ideig. Tehát ha napközben esne is, akkor estére elpárolog nagyrészt, mire a beállított idő eljönne.
Ezt át lehetne alakítani relésre és 24V-ra például?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #32210 üzenetére
Ezt ki kell kísérletezni, mert az esővíz aránylag tiszta, nincs honnan ásványi sókat (nyomokat) összeszedjen. Az esetleges por nem feltétlenül vezet. A víz disszociációjához pedig nagyobbacska feszültség kell.
Automata ablaktörlőknél autókban leginkább optikai megoldásokat használnak, ha jól tudom. -
darvinya
titán
válasz
Batman2 #32205 üzenetére
A legjobb lenne a mai mosógépek szénkefe nélküli motorja
Akkor nem kellene új mosógép és tönkre menne a gyár.
Főleg az lenne jó előgerjesztet, forgó mágnes teres motor, amibe tényleg csak a csapágy mehet tönkre.
Kevesebbet is fogyaszt, indító áramlökés sincs.(#32208) Lompos48
Rajzom van onnét tudom milyen a végfok.
A gondom AD162-essel van, mert amit találtam helyettesítőt sem lehet kapni.
AD161-et tudok, de NPN és nem PNP.Ez a diódást miként kellene megvalósítani?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #32200 üzenetére
A cikkcakk minta nem egy tekercs, csak méretekkel spórol. Mikrohullámok esetén talán sokat jelentene. A tegnapi rajz úgy volt kispekulálva, hogy 5mm sávszélességgel kb. 25cm hosszúság kellene a 12.5mOhm elérésére (ami az adott kapcsolásoz kellett volna) feltételezve a fólia 70um-es vastagságát. Trimmerelni lehet forraszpöttyökkel, amivel rövidíthető tetszés szerint.
De még mindig ott van az ellenálláshuzalos megoldás bifláris tekercseléssel:
-
válasz
Batman2 #32183 üzenetére
Szia!
Nos 1-2 fogalmat tisztázunk kell.A dinamó egyenáramú töltő berendezés amelyben a forgórészen lévő kommutátorról lehet az egyen feszültséget szén kefék segítségével kivezetni.dinamó
A generátor pedig egy váltó áramú feszültség forrás aminek legegyszerűbb példája a kerékpárokon található(tévesen a köznyelvbe vagy 100 éve dinamónak hívják de nem az)generátor
Az autóknál 3 fázisú generátort használnak amiben 6db dióda szolgál az egyenirányításra és sok típusú generátornál + 3db dióda szolgál a generátorba épített feszültség szabályzó áram ellátására.Az autó generátor legerjedéséhez egy 2W-os izzón keresztül kapott feszültség is elegendő(de kevesebb is elég neki akár egy lapos elem 4,5v-ja is) mi után a generátor legerjedt saját magát látja el és ha pl járó motorú kocsiból akár ki is veheted az aksit "csak" a terhelés megszűnésével megszalad a feszültség akár 20V fölé is értelem szerűen az autón épp üzembe lévő izzókat akár ki is csaphatja.
Minden súrlódó felületnél természetes dolog a kopás ugyan úgy kopik a csúszógyűrűnek rugó által neki feszített szén kefe is mint a kommutátornak nekifeszülő. -
válasz
Batman2 #32161 üzenetére
Szinte meg is válaszoltad magadnak az egyenáramú kisebb motoroknál van állandó mágnes(autók ablaktörlő motorja,fűtő motorja,ablakmosó szivattyú motorja) de a nagy terhelésre készített motorok mint pl a "régebbi" autók indítómotorja már tekercselt állórésszel rendelkezik(kivéve az áttétel házas újabb autó indítói ahol erős állandó mágnes van)Nagyobb fordulatú ezen indítók motorja de a bendix kerék egy átétel után csak 1/3 annyit fordul de 3x-os erővel...
Vissza kanyarodva az elejére a dinamó forgó rész is a kommutátorral "válassza" le a feszültséget így lesz egy + és egy - kefe ha erre feszültséget adsz akkor csak áramot vesz fel de ha a dinamó állórészének is adsz feszültséget akkor jön létre a forgó mozgás.
Az említett motornál a főtengely végére ékkel/kúppal csavarral rögzített dinamó forgórésznek akkor erőt kellett kifejtenie,hogy könnyedén át tudja fordítani a nem kis ellenállást képező kompressziót is.Ha rántottál már be 125cm3 körüli gépet akkor érezhetted is,hogy nem is kis erő kell hozzá.Ja még annyi,hogy a dinamó az öngerjesztés elvén működik de ehhez szükség van némi visszamaradó mágnesességre a vasmagban amit motor kénti forgatással lehet polarizálni(rossz bekötés esetén rossz irányú lesz a mágnesesség polaritása és nem tud legerjedni a dinamó)
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Batman2 #32155 üzenetére
Igen a dinamó ezért nem rossz ötlet.
A meghajtás már fix
Egy 3 sebességű simpson motor váltó 1:1-es Lánc hajtás 2oldalas szabadonfutóra. És azok hátsókerekre.
A simpson váltó és a motor főtengely között 1:1.1-es fogaskerék kapcsolat van.
Viszont a váltómű teljesen nyitott. Arra gondolok, hogy valami műanyag lapos burkolást adok neki és megáztatom olajban. -
válasz
Batman2 #32153 üzenetére
Igen 50-60-70-es években nem csak a 2T autókon volt dinamó ha nem szinte mindenen.
Volt egy motor Tatran 125 ez volt szerintem a KGST első önindítós motorja.6V-os redszerű volt jármű de 2db aksi volt benne amelyeket indításkor sorba kapcsolt egy relé és így 12V-ról forgatta meg a dinamó a főtengelyt így indítva el a motort. -
vodkaboy22
addikt
válasz
Batman2 #32148 üzenetére
Én inkább egy 1szerű tolópótméterben gondolkodom ami közvetlen a pedál mögé teszek. (van kifejezetten ilyen autókba való.) PWM-el van értelme igen. Az ALU váz meg hűtésnek pont jó. 3mm-es 40*40-es zártszelvény az egész cucc. Az hűtésnek pont jó baromi nagy hőkapacitással. Töltöttség kijelző nem feltétlen kell de egy 1szerű kapcsolással csak le kell kapcsolni kis feszültség szint mellett a pwm vezérlő elektronikát.
Én valami 4-5kHz körüli fix 50%kos kitöltésű kapcsolásban gondolkodom. Vagy inkább 10kHz? -
-
ffodi
veterán
válasz
Batman2 #31995 üzenetére
Nem így van az kötve. Nincs szükség szerintem szimmetrikus tápra. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1db 12 V-os akksiról is "berúgódott" a táp, csak amúgy kevés volt az akku kapcsolfesze, amiatt rinyált.
De akkor gondoljuk tovább. Ezen az oldalon van egy szétszedett 3 pines csati, ami a kimeneten található. (igaz más UPS, de a megoldás szerintem ugyan az). Az oldal vége felé kezd érdekes lenni a dolog. Az írás szerint ez egy sense vezeték (a drót vastagságából is látszik, hogy más a "feladata"), ami logikus is lehet, külön "ágon" mérheti vissza a feszültséget, amiből következtethet öntesztkor a telep állapotára.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31937 üzenetére
Erre olyan valaki kellene tudjon válaszolni, aki már ásott ezen a területen.
Ami furcsa - és ez mindenképp mérési hibára utal - az, hogy a kábel táphoz közeli végén kisebb feszültséget mérsz, mint a laptohoz érkezésnél. Erre tényleg csak a hullámforma vizsgálatával lehet(ne) választ találni.
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31678 üzenetére
A logikai szintű vezérlés alatt mit értessz (5V) ?
Igen: "Having a lower gate source threshold than standard MOSFETs ensures that they can be driven by low voltage devices such as logic ICs and microcontrollers."
Az adatlapban és a kapcsolásban szerepel egy kompenzáló tag, ami egy ellenállás és egy kondi, ami 0,47 és 1,5mikró között van.
Nem tudom. Még meg kell néznem.
Akkor ha jól értem, bámrilyen FET jó, ami 1A-nél nem igényel több áramot egy szint váltáshoz
vagy pedig akkora frekvenciáig használható a FET, amíg meg nem haladja az össz áramfelvétel az 1A-t.Van egy Total gate charge paraméter, ami nC(nanoCoulomb)-ban van megadva. Ezt kell biztosítani a kapunak.
1 Coulomb = 1 amp x second, tehát 10 nC-nak 1 A kell 0.01 usec, vagy 0.1A 0.1 uS idő alatt.Továbbá minél nagyobb egy FET gate töltése, annál lasabban megy végbe a váltás és van köztes tartományban, amikor is részlegesen vezet, sokkal nagyobb ellenállás mellett, mint mint a "ON resistance" értéke, így növekvő frekvencia mellett egyre jobban kezd melegedni.
Pont erre megvan a válasz az előző töltésmennyiségszámigálásban is. Igen végülis melegedésről van szó.
Szerk: Visszatérve a kompenzálóelemekre, ha jól értem, az a belső hibaerősítővel van kapcsolatban (annak a kimenete), gondolom csak gerjedés elkerülésére, vagy valamilyen módon a belső oszcillátorfrekvencia zavaró hatásai ellen van ott. Nem hiszem, hogy a kimenetet másképp befolyásolhatná.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31637 üzenetére
Még arra lennék kiváncsi, hogy lehet e az LM2588-asat párhuzamosan kötni a nagyobb teljesítmény érdekében, mivel van ugye egy frekvencia szinkronizálás elnevezésű bemenete is...
Csak utalást tesz erre az adatlapban, de alkalmazást nem mutat rá. Kizárólagosan a szinkronizálásra találtam információt.
Én csak nagyon óvatosan mernék kezdetben párhuzamosan kötni mondjuk 2 ilyen áramkört, komoly fenntartásokkal.Találtam ezt az LM3478-as step-up driver ICt, amihez külső FETet kötve nagyobb áramokat is el lehet érni. De hogy pontosan mekkorát, mi a maximum, azt nem sikerül megtalálnom a leírásban !?
Pont a külső alkatrészem miatt a határ elméletileg a csillagos ég.
Minden a külső áramkörtől függ (tekercs, FET, dióda).
...a külső FETet meghajtó áramkör max. 1A-es áraimpulzusra képes, tehát olyan FETet lehet rákötni, ami ennél többet nem igényel...
A FET vezérlése nem igényel akkora áramokat, főleg azért mert feszültséggel kell vezérelni, áramot a FET kapuja (a kapacitása miatt) csak a tranzícióknál kér. Ugyanakkor azt is írják, hogy ajánlatos logikai szinttel vezérelt FETek használata. Amik akkora áramot kapcsolnak, amekkorára készültek és aminél a csatornaellenállás (RDSon) még nem kompromittálja az eredményt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31625 üzenetére
Csak az LM2588-t néztem át egy kicsit:
Az adatlapból egyértelmű, hogy:
The power switch is a 5.0A NPN device that can stand-off 65V.
Azaz a kimeneti NPN kapcsolótranzisztor képes ezekre az adatokra. Ugyanakkor megnézve a hullámformákat ugyancsak evidens, hogy az említett 5A a csúcsokat jelenti és nem a belőle kipasszírozható maximális egyenáramot:
Figyelt a B görbét!
A többinél elképzelhető, hogy ugyanilyesmi található, mivel nagyjából egy családról van szó. Igaz, ezeknél nem áskálódtam.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31456 üzenetére
Ez egy nagyon érdekes, de sajnos bonyolult technika. Találtam egy 153 oldalas dokumentációt, amből erre rá lehet látni. CSAK olvasmánynak is érdekesnek tűnik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31406 üzenetére
Azért semmiképpen sem nyugtat meg ez az érték, hogy gyak nincsen semmi tartaléka, tehát ha picit is 18V alá csökken a bemenő fesz már esik a kimenet, így még kevésbé tudom kihasználni a napelemet.
Itt csak a próba tudna egyértelmű választ adni. Ugyanakkor nem hiszem, hogy oly' nagy tragédia lenne. pl. 14.2V-ról tölteni az akkut. Legfenneb nem telik csurig.
Ha nagyon ortodox akarsz lenni, akkor egy aránylag egyszerű elektronikával méred a napelem feszültségét és ha 18V alá esik egy relével "átkapcsolsz" egy egyszerű ellenálláson keresztüli töltésre lesöntölve, vagy kiktatva az ICs szabályzót.
Tudsz esetleg olyan táp ICt így hírtelen, ami tudja ugyenezt, csak kisebb bemenő fesz.-el is beéri ?
Sajnos nem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31385 üzenetére
Azért a 14.36V nem egy rossz érték a töltéshez.
Ugyanakkor én általában (mindig
) hiszek a gyártó adatainak, mert tudom, mi mindent csinálnak/tesztelnek/mérnek, amíg egy alkatrész piacra kerül adatlapostól. Egyébként a 2 képlet hatéresetet számol ki és nagy az esélyed, hogy ennél azért többet érj el.
-
Batman2
őstag
válasz
Batman2 #31385 üzenetére
Bocs, az előbbi Lopos kollégának ment volna, csak félre nyomtam.
Asszem marad a kísérletezés a válaszhoz !
Rákötök a 24V-ra egy nagy teljesítményű lineáris tápot, amivel szépen szabályozom lassan lefelé a feszültséget és enneka kimenetére kötöm a kapcs üzemű tápot, aminek közben mérem a kimenő feszültségét, üres és némileg megterhelt állapotban, hogy meddig tartja a beállított fesz. értéket.
Üdv.
-
törölt tag
válasz
Batman2 #31373 üzenetére
Serintem az IC-nek mint olyannak nem nagyon tudsz a feszesésével számolni, mivel ha megvan az 5.5V-ja, akkor elindul és jár. Viszont van benne egy FET, aminek kb 110mR az ellenállása. A fesz ezen esik, meg a tekercsen, nem?
Az IC doksijának 5. oldalán balra alul találsz egy utalást, hogy mennyire változik a FET ellenállása ha melegszik. A ráadott fesz függvényében nem találtam ábrát...Ami számomra zavaróbb, hogy egy Vin/Vout/Iload grafikon sincs a PDF-ben
---
Urak,
Jól számolom, hogy egy 10mm széles 70mm hosszú 35u-os rézfóliacsík ellenállása 0.0037R és ha egy 1mA-es alapműszert szeretnék "hajtani", akkor a 30A-es végkitérésnél 111R-os ellenállást kell a műszerrel sorbakötni? -
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31250 üzenetére
Csak arra utaltam, hogy a szálak összetekerésével közös módu elnyomást lehet elérni, ami csökkenti a 2 szál meg a műszer nagy impedanciála által alkotott hurkot (antennát
). Azon az egynénány 100kHz frekvencián a nyák "sugároz" és meghamisíthatja a mérés eredményét.
Áram érzékelő ellenállást lehet készíteni x hosszúságú lakkszigetelt réz vezetékből úgy, hogy felspiralizálom, vagy ez már induktivitásnak számít, mégha légmagvas is ?
Lehet bifilárisan tekercselni, akkor a 2 mágneses tér kioltja egymást:
-
PHM
addikt
válasz
Batman2 #31251 üzenetére
Bármilyen, ismert ellenállású vezetékszakasz alkalmas a célra.
Ha feltekered, légmagos tekercset készítesz belőle.
Ez akkor lesz bajos, ha nem egyenáramot mérsz a segítségével.
Egyébként egy sima, egyenes drótnak is van induktivitása, kapacitása
és természetesen ellenállása is. Ezek rövid szakasz esetén elhanyagolhatók,
de bizony több száz méternél már számolni kell velük. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31248 üzenetére
Arra jutottam, hogy a laptop táp bemenetén bizonyára lehet puffer kondi, ami a 25cm, viszonylag vékony vezetékkel együtt egy RC szűrőt képez és tápegység által kibocsáltott, pulzáló áramot elsimítja.
A digi műszer pedig a pulzáló áram effektív értékét méri, talán ezért lehet, hogy a tápnál közvelteln kevesebbet mér, mert nagyobb az ingadozás, míg a csatlakozónál pedig kicsi az ingadozás, ezért mérthet többet !Megismételném a mérést összesodorva a 25 centis szálakat, de a mérőzsinórokat is. Az RC szűrőszerű viselkedés látványos lenne, de nem hiszem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31109 üzenetére
Nem merek spekulálni kellő tapasztalat hiányában. Egy dolog biztos: műszerrel méregetve egyenfeszültségeket nem fogsz sokta jutni. Ott minden kapcsolgat. Ezért mondtam oszcilloszkópot, ami nélkül nem lehet továbblépni (szerintem).
A RUN lábat nyugodtan kösd a INTVcc kimenetre, nem kell oda külön Zener. A PowerGOOD lábat ellenben nem lehet/szabad az INTVcc-re kötni! Az egy open drain kimenet, azt (akár belső) tápra kötni végzetes lehet az IC-nek. Ha túlélte (mert ott az RPU ellenállás), akkor hagyd nyugodtan a levegőben, lógva, hacsak nem akarsz vele (egyelőre) vezérelni valamit.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Batman2 #31089 üzenetére
Rossz fet okozhat problémát. A fet-eknél lévő zener-ek nem melegszenek?
Anno probálkoztam én is hasonló DC-DC konverterrel és a baj, ott volt, hogy az értékek nagyon pontosan jónak kell lenniük kritikus helyeken. Itt ami nálam kapásból szemet szúr a 9mOhm Na most ha ez a sunyi 1.5Ohm vagy 0.4Ohm akkor lehetnek problémák megint csak. De mégis talán a legkritikusabb a kis induktivitás! Annak az értéke megint baromi sokat számít!
Nem akarlak lehervasztani de én amikor ilyennel játszadoztam tökéletes eredményt (furatszerelt) alkatrészekkel sose tudtam normálisat össze hozni. Egyik tanárom anno azt mondta ilyennek nem is szabad neki állni furatszerelt alkatrészekkel , mert azoknak túl nagy a szórása ahol lehet kerülni kell őket!
És végül sajnos arra jutottam, hogy egy dc-dc modult készen sokkal occobban kapok mint amit vacakolok vele... és úgy müködik is ahogy akarom...
A zenerek szórása is számít sajna!
Mit nézz meg:
PGND Mennyi DC és ACrms feszt mérsz.
A 4db fet közepén (PGND vonalon csak ellenállás után) mennyit mérsz?
A zener-ek nem halltak-e meg vagy nem nagy a szórásuk! (Nagy szórás alatt a +-5%< rossz lehet már)
Nézd meg jól az induktivitást mit mérsz előtte utána AC rms. Tényleg a rezgési frekvenciához jó induktivitást választottál (adatlap check! )
És egy képet tölts fel az segíthet még.
Sok szerencsét! -
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #31044 üzenetére
Van benne kettő schottky, ami 0,5A(5,5A)-40V-os (BO540W), ezt helyettesíthetem e 1N5819-essel, ami 1A(25A)-40V-os ? A Vf értékük hasonló: 0,45 és 0,5V
Igen helyettesítheted. Még az sem kizárt, hogy a nagyobbik ugyanakkora áramnál akár picivel kisebb VF-et mutat.
Továbbá van benne egy B320A és egy B340A jelzésű schottky is, mindkettő 3A-es, de egyik 20, másik 40V-os ! A feltétlenül így kell legyen, vagy csak azért adták meg így, mert ezek a minimum értékek ?
A B320A kisebb, míg a B340A nagyobb feszültségen teszi a dolgát. Tehát a választás jogos. Mondjuk az utóbbi (B340A) használható mindkét posztra.
Ezeket helyettesíthetem e 1N5822-essel, ami 3A(80A)-40V-os schottky, olyan 0,5V körüli Vf értékkel ?
Nagyjából igen.
Mindenesetre érdemes elgondolkozni a diódák szerelésén termikus szempontból nézve a dolgokat. Az adatlap érdekes utalást tesz erre a 4. oldalon.
-
törölt tag
válasz
Batman2 #30955 üzenetére
buck-boost-nak, vagy csak buck-nak használnád? Ha az utóbbi, akkor lomexben van 2-3 darab 5A körüli ebben a uH tartományban.
~10A-es Idc-vel rendelkező induktivitást eddig csak külföldi webshopban láttam.Lompos48:
"Természetesen ugyanaz a feszültség van az LDO-n is, ha ugyanoda van kötve. Méshova pedig nem kötheted a bemenetét, ha az egész szabályozható sávot fedezni kívánod."
Értem, akkor jó ha a teljes elfűtendőre számolok és akkor nem ér meglepetés.
Lomexnél a 51-05-44 tipus eléri legalább a 2K/W értéket, vagy ez inkább egy nagyságrenddel rosszabb?"A léptetőmotorok meghálálják a tiszta tápot egyenletesebb és halkabb járással.
Itt kis kételyeim vannak. Vajon tényleg annyira agyon kell szűrni? Nem biztos. De ha hely és elég kondi van, akkor miért ne."
Igazából beszámolókat olvasva jutottam arra, hogy érdemes a vezérlőhöz gyárilag adott kapcs.tápot elfelejteni és egy sima toroidos-lineárisat használni. Ők kipróbálták és ez jött le nekik. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #30955 üzenetére
Ilyen alkalmazáshoz érdemes kész induktivitást rendelni.
Ha tudnál induktivitást mérni, akkor 2-3 prübálkozásból lehetne következtetni. Az a mag jó lehet, elvégre a TV sorfrekvenciája 15625 Hz. Az LTC 3780 pedig adatlapja szerint 200-400kHz-es frekvencián dolgozik.
Számolással nem segíthetek, nagyon vasmagfüggő, értve ezalatt geometriát és összetételt egyaránt. Próbálj valahol becserkészni egy hozzáférhető LCR hidat a méréshez.
-
erikke17
őstag
válasz
Batman2 #28068 üzenetére
12V ami járó motornál inkább 13,5V felett van jóval :-/ . Ellenállások jó rájuk mértem, bár ha visszaforrasztanám őket, gondolom ugyan úgy lesülnének, fél évet kibirtak azért rendszámtáblát világitották. Ugyan az el kezdtek villogni..
PHM - Fél évet kibirtak ezek is mint ahogy feljebb irtam.. Elég nagy fényerejű ledek 2 darab 5600K
Holnap jönnek meg az újak majd megnézem őket, hogy melegednek.. -
mezis
félisten
válasz
Batman2 #28037 üzenetére
Gondolom újabb időkben is ugyanazon elv szerint készítették a CRT TV-ket, mint hajdanában a tranzisztorosokat. Akkor úgy működtek, hogy amíg a nagyfeszültség el nem indult, addig semmi nem működött.
Általában a nagyfesz. rész romlott el. Vagyis amíg rossz volt a TV, addig még mérni sem nagyon tudtál. Utána meg minek ? -
mezis
félisten
válasz
Batman2 #25964 üzenetére
Mivel nincs külső memória, és talán a proc.-nak sincs flash memóriája, ezért gondolom, hogy a proc. RAM-ja tárolja a beállított adókat. Azokat meg a szervizkönyv szerint csak a proc. törlő programjával lehet törölni, a reset kivezetéséről nem, hiszen minden bekapcsoláskor kap egy reset-et. Ez meg gondolom azt jelenti a proc.-nak, hogy törölje a regisztereket és indítsa el a program futását a szokásos helyről. (Az S725 és S705 kapcsolóknak kell benyomva tartani bekapcsoláskor: Menu+5)
Ezek a kapcsolók más más feszültséget hoznának létre a proc. 26, 27, 30-as lábán és a futó program ezt figyelné ?
-
-
draff
aktív tag
válasz
Batman2 #25936 üzenetére
Haha, akkor az már nem is memória, hanem valami eprom.
Abba bele vannak égetve az adatok és azokat előhívni tápfesz nélkül is minden bekapcsolás után tudja.
A memória viszont (RAM) minden kikapcsoláskor felejt, ha nincs rajta valami tároló - ami lehet -
vagy akku, vagy elem, vagy egy nagyobbacska elektrolit kondenzátor.
Ezeknek csupán néhány századmikró-amperes áramigényük van ... -
mezis
félisten
válasz
Batman2 #25498 üzenetére
Én egy régi talán "Autopress" típusú kávéfőző csatlakozójával jártam hasonló módon. (Bakelit, amilyen az ősrégi villanyvasalókhoz volt,) Egyszer vizes volt, amikor a hosszabbító kapcsolójával rákapcsoltuk a 220 V-ot. Csattanás, lángnyelv, biztosíték le. Száraz állapotban 10 MOhm-os ellenállás mérővel nem lehetett semmilyen vezetőképességet mérni a bakeliton. Aztán néha már szárazon is csinálta a cirkuszt.
Kicsit komplikáltabb eset volt egy MRI koponyatekercsével (1.5 Tesla állandó, több MHz-es változó mágneses erőtér). A textilbakelit szerű anyagon áthúzásra utaló szenesedés. Kikapargattam a szenesedett felületet, szilikon zsírral bekentem és onnantól éveken keresztül működött probléma mentesen.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
Batman2 #25400 üzenetére
Nem hiszem, hogy fesz korlát gond lenne 1 ilyen ellenállatnál inkább azt, hogy gyárilag szar... sajnos vettem én is már pár ilyet
Volt olyan 1W-osom amin tervezett 700mW mellett fél perc melegedés után beadta a kulcsot és még épphogy a tápfesz beállítással babráltam és max 500mW mehetett rajta még annyi se... -
vodkaboy22
addikt
válasz
Batman2 #25398 üzenetére
Akkor nem a nyákban kell keresni a hibát hanem vagy a forrasz anyagban vagy a folyasztószerben.
Amint írtam, ha a folyasztószer nem végzi megfelelően az oxidbontás akkor nem csak nehezebb forrasztani, de rosszabb lesz a kontakt.
Ha a forrasz anyag szar akkor is lehetnek problémák pl az ónbetegség, de azt nem hiszem, hogy nálad gond lenne, ami inkább felléphet, hogy olyan "mocskos" környezetben forrasztasz, hogy a forrasz nyakig felszívja magát mindenféle szutyokkal... Azért ez is egy extrém.
Én mégis a folyasztószerre tippelek, ha azt írtad, hogy ez az új darabbal fordultak elő eddig ezek a problémák, lehet, ki kell próbálni valami mást én ezt mondanám. De érdekes téma szívesen belökném mikroszkóp alá mi is látszik alatta -
vodkaboy22
addikt
válasz
Batman2 #25393 üzenetére
Jó kérdés.
De milyen nyák volt? Immerziós ón vagy ezüst? Tűzi ón? Esetleg kémia ezüst vagy organic bevonatú?
A folyasztószer feladata kémia oxidbontás, mivel az oxidrétegek amik a fémen vannak sokkal rosszabb nedvesítési tulajdonsággal bírnak mint a fémtiszta felület.
Elméletben nem, vagy kis mértékben marják a fémfelületet. De a lényeg az ha megtörtént a felület tisztítása ónnantól már lehet jól forrasztani. Ha marad ott ilyen folyasztószer akkor mivel alapvetőleg ionokat nem tartalmazó szerves molekulák vezetési tulajdonságaik majdnem nulla.
Mi történhetett?
Az oxid bontás nem megfelelően történt meg ! Magyarul a feladatát nem végezte el rendesen a folyasztószer és amikor újramelegítetted akkor megtörtént ez a dolog.
De amint a felső kérdésre nem tudsz válaszolni addig csak ezt az általánosságot tudtam leírni
Mert ha tűzi ón bevonat akkor folyasztószer nélkül felcuppanó 1szerűséggel lehet akár 0406-ost is forrasztani -
sgery
őstag
válasz
Batman2 #25201 üzenetére
Kapcsolót nem akarok behelyezni elé, mert akkor odavész a praktikum, hiszen nem gyullad fel a fény, mikor kinyitom az ajtót, feloldom a kp. zárat...
Máshova sem tudom átkötni, hiszen egy helyről kaphatja ilyenkor az áramforrást."A led sorral párhuzamosanra" pontosan hogy értendő. Jelenleg úgy néz ki, hogy megkapja az áramforrást és innen van 8db 3db-os led bekötve.
Lehet egyszerűbb lesz inkább így hagyni, este sem zavaró, mert a menetfény jóval erősebb és a perifériás látásban sincs benne, de ha megoldható azért örülnék
-
-
-
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Batman2 #24973 üzenetére
Van akár 20W-os is.
Ezeket rendesen kell hűteni. A méret itt már egyértelműen mutatja, hogy (természetesen) jóval nagyobb "területű" szilíciumstruktúráról van szó.
El lehet gondolkozni rajta: a 20W egy 15V-os dióda esetén azt jelenti, hogy a letörési görbén 1.3A-ig megy fel az áram.
Szerk:
Meg 50W-os is:
Itt már 4A+ az áram.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Batman2 #24813 üzenetére
Végül ma megcsináltam a világítást a növényeknek, ledsor lett végül a megoldás, de csak kb. 1, 4 méter piros jutott az 1 méter kék mellé, mert ennyi volt a boltban, mindegy, jó lesz ez így.
Csináltam egy stabilizált 12V tápot hozzá a két csík 700mA-t kajál. Majd lehet átépítem, mert a benne lévő 7812 miatt az eredő hatásfok elég gyér, kb. 22W a felvett kakaó és csak 8 a leadott, többit elfűti a cucc. Majd szerzek alkalmas IC-t.
Igazából az a kérdésem, hogy kell-e nekik 24 órás világítás, illetve jó-e az a növényeknek. A híradóban mikor marihuána ültetvényeket mutatnak, ott éjjel nappal kapják a fényt, hogy minél hamarabb lehessen szüretelni, vagy tudómisen mit csinálnak velük.
Ha nem jó, akkor teszek be alkonykapcsolót, vagy valamit.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali fotós kérdések órája
- LG LCD és LED TV-k
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Philips Hue – az okos lámpák királya
- Milyen légkondit a lakásba?
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Szép HP EliteBook 840 G9 Fémházas Hordozható Érintős Ultrabook 14" -40% i5-1235U 32/1TB Iris Xe FHD+
- Logitech G935
- Creative Sound Blaster Live! 5.1-es digitális PCI hangkártya
- Rock Shox Recon Silver Air gyorszáras villa eladó (29-es)!
- ÚJ Nvidia RTX 5060/TI 8-16Gb GDDR7 DLSS4.0 Ryzen 7 5800X 16x4.7Ghz/32GB/512Gb/1TB M SSD/2ÉV gamer PC
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- BESZÁMÍTÁS! MSI A320M R3 4100 16GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Zalman T7 NBASE 600W
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest