- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic V2 - origami
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #93667 üzenetére
kvarcoszcillátorral órákat szívtam
Ez mennyire költői
-
válasz
tordaitibi #93660 üzenetére
@tordaitibi : @Dr. Szilikát : A teszt : Bedugom a tápot a gépbe. Világít, jelzi hogy van fesz.
Gép bekapcs. Megy.
Akku kivesz. Gép off
Tehát akkuról ment valójában.
És közben asszem jól emlékszem, hogy megvolt a 20V a kimeneten -
VIPowER
őstag
válasz
tordaitibi #93653 üzenetére
Csak láttam a képed, és bedobtam hozzá egy poénos videót. Ennyi.
-
válasz
tordaitibi #93653 üzenetére
És a kezed se lesz már szőrösebb
-
VIPowER
őstag
válasz
tordaitibi #93639 üzenetére
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #93635 üzenetére
A Texas TPA3116-ból, 24V táppal, 4Ω terhelés esetén simán kijön 2x 50W, méghozzá 0,1% alatti torzítással. Adatlapból idézve:
-
setup
tag
válasz
tordaitibi #93642 üzenetére
Szerintem PHM-nek igaza van. Általában az szokott lenni, hogy gyenge az aljzat. A lengődugós vezetéket nem húzzák ki a HDD/SSD házból, hanem azzal együtt dobják a táskába. A lengődugó bedugva egy erőkar, ami a táskában feszíti a HDD/SSD ház aljzatát.
Az aljzat lába nem megy át a nyákon, mivel felületszerelt és így az egyik forrszemet előbb-utóbb legyőzi az, ahogy a táska fala nyomja a lengődugót. Nem az van, hogy elkopik. Onnan a hiba, hogy nem húzod ki.
Amit a másik végén tűvel tudsz piszkálni az USB3 lengődugóban az csak a +4 pin. Ha abból az egyik nem érintkezik a másik 4 pinnel még ugyanúgy felismeri a gép, csak USB2-nek fogja látni és alacsonyabb lesz a sávszél.
Szóval nem kizárt, hogy kontaktos lesz az már neked máshol is, ha néha már fel sem ismeri. Ha a kábelcsere segít inkább szokj át arra, hogy kihúzod a házból is a vezetéket, mielőtt tatyóba dobod. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #93642 üzenetére
Én is erre a megoldásra gondoltam,az aljzat "rugós".
-
rednifegnar
senior tag
válasz
tordaitibi #93639 üzenetére
hat amennyire a kepen latom, ez nem egy: usb 3 micro b - usb 3 kanoc? mert akkor azt tudol venni.
https://www.digikey.hu/hu/products/detail/ftdi-future-technology-devices-international-ltd/USB3-0-A-MICRO-B-CBL/7792616 -
setup
tag
válasz
tordaitibi #93635 üzenetére
Nem tervezek hangszóróvédelmet, szóval lehet, hogy inkább egy 16V-os töltőt használok fel. Szerencsére van olyan is, meg 20V-os is. Nekem elég 15-20W is bőven, nem is baj, ha ahhoz van közelebb és nem a 30-hoz. Ebben a vacakban egy olyan 6,5"-os (16cm-es) hangszóró van, ami nem sima mély, inkább egy olyan "szélessávú" amin akkora a mágnes, mint egy mélyen. Nem elég a mérete, ráadásul angol is, szóval gazdasági totálkár, ha megég a tekercse és külön kell megvenni. Ez a 30W-os D panel a 65W-os töltővel remélem tartós lesz. Egy ram sünit ne nyomjak erre az amp chipre? Valami régi VGA hűtőről maradt. Nyomok a közepére egy kis hővezető pasztát meg a süni szélére pillanatot, aztán putty. Ott marad. Hülyeség? Tuti elmegy ez passzívban? Örök élet?
-
setup
tag
válasz
tordaitibi #93630 üzenetére
Elég beszarásos, hogy ez a felületszerelt kis vacak 60W és csak 400Ft-al drágább, mint maga a TDA2040 önmagában. Bár az utóbbi AB osztály, ha jól emlékszem, ami azért a szép hangúak között tud lenni. Ezekről a mostani "D" osztályú cuccokról elég fogalmatlan vagyok, hogy hangminőségben hová kell ezeket tenni, mert régen inkább vacak volt.
De valami döbbenet, hogy hol tartanak már ezekkel. Ezernégyért vicc pénz, hát lehet tényleg a belső oldalfalára feltekerek egy ilyet aztán csókolom. Inkább az legyen a problémám, hogy a hangszórót kilövi e. -
setup
tag
válasz
tordaitibi #93625 üzenetére
Van nekem dobozban pár megtört vezetékű 20V/65W noti töltő, semmibe nem tartana adni neki DC-t meg valami filléres készre szerelt mono amp panelt. Hely lenne a tápnak.
Át is futott az agyamon, csak egy panelen van az előfok meg a végfok és a potik is ebbe a panelbe vannak ültetve.
Munkás, mert a mély-magas sem a szokásos, mert a kereszt frekik sem ott vannak. Itt a 2kHz már magas, mert basszusgitárhoz szánt gyakorló, emiatt is soványka nagyon a 8W.
Valami miatt ez a TDA2030 csak 8W a saját adatlapja szerint 11V-on, a 2040 meg 10W felett ugyanezen a feszen. Nem mondom, hogy értem miért.
Nekem is fura, de azért az 20%. Egy ezrest és egy forrasztást megér nekem.
Egyébként hogy a tápfesz felől is korlátos a kimeneti teljesítmény az vitán felül áll. Nyilvánvaló, hogy emelni kéne, de nem hiszem, hogy fogom vagy ha mégis, akkor is inkább a 2040 legyen benne.
Van pár betojt kismagnó is a pincében, de azokban anno megnéztem +/-16V a trafó. Még esetleg egy 12V-t betennék a gyári 11 helyére csak úgy, minden mást változatlanul hagyva, de az nincs közte, csak 16V-os. -
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #93624 üzenetére
Szia gugliztam, utána kérdeztem.
Igen próbapad lenne
Dobok fel képet a belerol ez a nagyobb erősítőket taplalna meg egy kisebbet is veszek a próba falra annak az ellátásra. -
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #93587 üzenetére
Viccescsengo nincs meg?
Néha jól jönne pedig... -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #93577 üzenetére
700W teljesítmény az majdnem 30A-t jelentene a 24V-os betápról. Mivel 100%-nál alacsonyabb hatásfoka van a szerkezetnek, ezért valójában ez az áram valószínűleg még több. Az akkuhoz menő vezeték általában induktivitásként is viselkedik, ha elég hosszú (vagyis elég nagy az induktivitása), akkor az áramhullámosság effektív értéke az elkókon meg is közelítheti a DC áramfelvételt.
Erre rátesz egy lapáttal az, hogy a trafónak van meddő áramfelvétele is, ami energia fogyasztást nem okoz (vagy csak keveset), viszont a hullámosságot növeli (oda vissza megy az energia), és a vezetékeket (és az ESR-t is) melegíti.
Ami még számíthat, hogy ezek a melegedést okozó veszteségek, nem egyenesen arányosak az áramerősséggel, hanem az áramerősség négyzetével arányosak. Tehát dupla teljesítményen (350W vs. 700W) a melegedés 4x akkora lehet. Vagyis látszólag hirtelen kezd el melegedni egy adott teljesítmény felett.
Tanulságos lenne megmérni (ha van rá lehetőség), hogy mekkora is valójában az a ripple áram, de nyilván nem véletlenül melegszenek a kondik.
Amúgy a 35C nem olyan vészes, akár maradhat is így, de ha zavar (és elfér) akkor még több kondit is beépíthetsz. A kisebb melegedés nyilván jobb hatásfokot is jelent (és a kondik szempontjából valószínűleg élettartamban is jelentkezik)
-
Reggie0
félisten
válasz
Mondom, valoszinuleg snubber is kell neked: [link]
Az aramok pedig azert lehetnek ekkorak, mert ezeknek a parazita LC koroknek a josagi tenyezoje nem ritkan eleg nagy, ha mosfetrol van szo.
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
Amit még mindig nem értek, hogyan folyhatnak ekkora áramok?
Nincs DC vesztesége is annak a kondinak?
-
Audience
aktív tag
válasz
Egy elektrolit kondit a páka meg az impulzusok tudják melegíteni. Valamelyik a kettőből Nálad is igaz!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #93571 üzenetére
Általában minden elkóra megadják az adatlapján, hogy mekkora áramhullámosságot tud elviselni. Ez szorosan összefügg az ESR értékével: nagyobb ESR esetén jobban melegszik a kondi, azaz kisebb árammal terhelhető. Tulajdonképpen ezért kell a low ESR. Lehet, hogy egyszerűen az a 4700uF-os kondi kisebb áramot bír, vagy azért mert eleve ilyen, vagy mert hibás...
Ha 700W-nál még melegek a kondik akkor lehet, hogy mégtöbb ilyen 1000uF-os kellene párhuzamosan. De találkoztam már olyannal is, amikor az elkók melegedése, a velük párhuzamosan kapcsolt, 1...2db 10uF-os fóliakondi hatására teljesen megszűnt... -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #93565 üzenetére
Készíthetnél pár fotót, hátha meglátunk rajta valamit...
Pl. a sínek csatlakozásai forrasztva, vagy csavarozva vannak? -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #93542 üzenetére
A kondi(ka)t meretezni kene ripple current-re. Kezdetnek erdemes lenne megmerned az aramot, hogy tudjad mivel kerultel szembe. A FET-ekre snubber kellhet, amivel az oszcillaciot lehet csokkenteni, ez kihat a bemeno aramra is es a hatasfokra is.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
A stabkocka előtt:
Akku -> induktivitás -> "LOW ESR" elkó -> kerámiakondi.
Az induktivitás korlátozni fogja az áram AC összetevőjét. -
mezis
félisten
válasz
Igen Low ESR. Ha van gyári, nézd meg az adatait.
-
Brogyi
őstag
válasz
tordaitibi #93538 üzenetére
Ha akksiról hajtod minek elkó? Egyébként raktál a bemenetre 0.33uF-t, és a kimenetre 0,1uF-t? Ezek azért képesek gerjedni. Ezek a Fairchild, és az ON Semiconductor ajánlása.
Ha semmi műszered akkor próbálj még egy kondit biztos polaritással. Ha az is kifúj akkor nekem van igazam. -
válasz
tordaitibi #93538 üzenetére
Polaritás jó volt?
-
válasz
tordaitibi #93482 üzenetére
Jaaa akkor azt jelenti a +.
Alsó csatin ezek jönnek be:
A +200v
B -30v
L +12vDC 200v az jó mert a táp amit veszek az tudja azt is.
Középen jobbról az a híd melletti kapcsolja a 200v-ot és fűtést. -
válasz
tordaitibi #93473 üzenetére
Na akkor 12v sima számítógéptáp, egy fesz megvan.
-30V ra pedig vennék egy ilyet amit a 12v-ról hajtanék meg:
1600Ft alin.
Positive & Negative Dual Output Power Supply DC DC Step-up Boost-Buck Converter moduleInput voltage 3.6~30V,output ±3~±30V adjustable
Maximum output power: 20W
Conversion efficiency :69-88%
Quiescent current: 3mA
Két fesz megvan.A 200v még kérdéses, továbbra sem találom hogy ez most egyen vagy váltó.
Esetleg tudja valaki hogy csöveseknél az anódfesz az egyen vagy váltó? (rohadtul nem értek hozzá)Arra ilyet gondoltam:
150W DC-AC Converter Booster module 12V to 110V 200V 220V 280V 150W Inverter Boost Board Transformer
Szintén ezer forintos kategória. Ez ad ki DC-t és AC-t is viszont nyilván nem mindegy melyiket kötöm a rádióra.
Szóval az egész mehetne 12v-ról, azaz akár autóakksiról is. -
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #93427 üzenetére
Mindenki tudta, h a napelem csak részmegoldás/zsákutca. Mondom úgy, h nekünk is van egy kis napelemünk.
Otthon akkor termel, amikor nem vagyunk otthon, kell akku vagy a hálózatra tölteni. Erősen függ az időjárástól, ha kiesik, akkor rengeteg kapacitás esik ki egyszerre egy területen, amire a szolgáltatónak készen kell állnia.
Most, h akkuval együtt lehet csak pályázni, várhatóan javul a helyzet.Cégnél is van napelem, nem tölthet a hálózatra, ha nincs hétvégén műszak, vagy mos a karácsonyi időszakban ez mind megy a levesbe. Mondtam a főnöknek, h hétvégére kellene ilyen dolgozói mosoda, szinte ingyen moshatnánk. Vagy kapjunk elektromos autókat...
ne dobjuk má' ki azt, amit megtermel...
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #93410 üzenetére
Van egy harmadik lehetőség is. Ha A/D átalakítókat használsz. Olyat ami eleve benne van egy MCU-ban, a szorzást pedig szintén el tudja végezni az MCU. Sőt.. valódi effektív értéket és hasonlókat is számolhat ha pl. nem csak sima DC-t akarunk mérni.
Szerintem kb. hasonló korúak lehetünk, pl. sokáig úgy gondoltam, hogy amit meg tudok oldani pár IC-vel ahhoz minek programozni, de sokat változott a világ, nem csak hogy jobb és egyszerűbb sok feladatot MCU-val megoldani, de olcsóbb is.
Amúgy egyetértek, nyilván sokkal többet tanulunk, ha használjuk az agyunkat, és nem csak kínai cuccokból legózzuk össze amit szeretnénk. nálam ez úgy nyilvánul meg, hogy egy barátommal összedolgozva feszegetjük a határokat, olyasmit építünk amit nem lehetne olcsó kínai modulokból megcsinálni.
Pl. D/A konverter kiváltására (labortápba) nemrég terveztem olyan áramkört, ami PWM jelet alakít analóg jellé. Persze erre lehet mondani hogy egy sima szűrő - de... itt jön a határok feszegetése: ugyanis ez kb. 150....200msec alatt beáll a PWM-nek megfelelő feszültség értékre, mindezt úgy, hogy a kimeneti feszültség hullámossága eközben mindössze 0,1µV környékén van (szimuláció szerint, és kb. a gyakorlatban is tudja ezt). A PWM-et egy MCU állítja majd elő 500Hz.....2kHz körüli frekvencián. -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #93410 üzenetére
Maximálisan egyetértek tudok érteni, én is atéltem ezeket bár még gyerekként, de sajnos ezek az idők elmúltak, egyszerűen nincs értelme kinlódni velük, mert diszkrét alkatrészekből drágább megcsinálni, a ráfordított időről nem is beszélve. Nekem se tetszik ez, "régen minden jobb volt" elvet vallom de meg van kötve a kezem. Manapság minden egyesekből és nullákból áll... ez van ezt "kell" szeretni.
-
hzsolee
őstag
válasz
tordaitibi #93408 üzenetére
Lehet egy kérdésem...a napelemes dologgal kapcsolatban?
Inkább dobok egy PMet
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #93393 üzenetére
Most őszintén megéri kínlódni vele? Ez 100v/10A azaz 1000W-ig mér kalibrálható és van háttérvilágítás 1000 forintért. Egy köszönés is drágább az elektronikai boltokban.
-
Barret001
addikt
válasz
Egymás mellé raksz egy volt,és ampermérőt.A kapott pillanatnyi értékeket összeszorzod
-
válasz
Meredek ötlet, nem tudom működhet e, illetve hogy mennyire üti meg a huncutság mércét:
[MPY634]
Kell egy szimmetrikus táp, és közelebb kellene hozni a feszültségeket egymáshoz (A DC-t felezni kb. mert 12V-ig mehetnek a bemenetek, az áramjelet 10-20x emelni, bár ez talán nem fontos, nem kerestem ki az érzékenységet)
Végeredményben a matek:
- A feszültség felét szoroztad bele, tehát a végeredményt 2-vel szorozni kell
- Az áram - ha mondjuk 10x emeled az áramjelet - 1.85-ös szorzóval kerül be, tehát ennyivel osztani kell. Ha úgy szorzod az áramjelet, hogy 2V/A legyen, akkor nem is kell korrigálni.Onnan már egy sima kijelző.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
http://www.inf.u-szeged.hu/~gingl/hallgatoknak/elektronika1/muveleti-erosito-muveletek.html
Szorzás, hányadosképzés
Logaritmikus, exponenciális, összegző és különbségképző áramkörökkel elvileg feszültségek szorzása és osztása is megoldható. Erre a célra érdemesebb integrált analóg szorzóáramköröket használni. Ha ezeket a visszacsatolókörben alkalmazzuk, feszültségek osztását is megvalósíthatjuk.
https://www.ret.hu/shop/product/analog-devices/ad-632ah_38-08-88
Mégis talán szimpatikusabb:
-
troll81
addikt
válasz
tordaitibi #93383 üzenetére
Autós erősítő és vagy 40-50 db kellene..jó lenne eredetibe visza állítani
digital designs z2 az slany -
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #93364 üzenetére
Nem.
én nyeltem! -
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #93364 üzenetére
Köszönöm, azért izzadtam rendesen.
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #93362 üzenetére
Tartom a tétet.
Az eredeti kérdés egy fázisról szólt, azaz:
230V (RMS),
325V (Vp) csúcsfeszültség,
650V (Vpp) csúcstól-csúcsig feszültség.2 fázis között;
400V (RMS),
565V (Vp) csúcsfeszültség,
1130V (Vpp) csúcstól-csúcsig.
Ne mondd, hogy ez nem így van mert elsírom magam. -
4D4M
senior tag
válasz
tordaitibi #93353 üzenetére
Azért volt a keverés a pnp irányban, mert ebben az eszközben a relé csak "vészüzemi" szerepet tölt be. Csak akkor nyitja a 230V oldalt, ha a HomeAssistant barmiert nem elérhető a wemosnak. És szeretném ha akkor is áram alatt lenne a lámpa, ha az ESP éppen frissül, ujraindul stb.
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #93353 üzenetére
Valszeg en vezettem felre, mert azon indultam el amit irt, hogy a tranyaval alapbol bekapcsolva tartott relet csak kioldani akar a vemos-sal.
De ezt ugy is ugyanigy eleri, ha egy NPN bazisat alapbol tapra huzza fel, es a vemos direkt 0-ja kapcsolja ki.
Mas kerdes mondjuk, hogy ha a vemos kimenete nem high-z alapbol hanem 0, akkor nem lesz alapbol bekapcsolt a rele. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #93299 üzenetére
Homegfutas ellen ha jol sejtem egesz jo a feszosztos munkapont beallitas + emitter degeneracio, az negativ visszacsatolaskent is mukodik.
Eppen “hogyan epitsunk erositot” tipusu anyag feldolgozasa kozben jottek fel ezek a hatasok, aztan melyedek bele egyre jobban.
(Designing Audio Power Amplifiers - Bob Cordell)Dual tranyakat mar kesziti ossze a lomex, arra mar gondoltam
A diffamp, aramtukor, feedback is szep temak, egy erosito kapcsan ezek mind elojonnek.Reggie0
Tanulas a cel.
A diff bemenetu A/B erosito gyakorlatilag majdnem egy opamp nagyban. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #93298 üzenetére
Igen, pont erre gondoltam.
Kicsit bizonytalan voltam a megoldast illetoen.
Koszonom a megerositest, igy fogom csinalni. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #93291 üzenetére
Valahogy úgy fog kinézni, hogy 8x2db RCA-n jön be az audio jel (L+R, GND közös), 8db kétkörös relé kapcsolgat és 2db RCA-n megy ki a jel.
Hova lenne érdemes az ellenállásokat tennem?
Közvetlen az RCA csatlakozókhoz vagy a relé közelébe lenne jobb? -
Honda567
tag
válasz
tordaitibi #93269 üzenetére
A táp egységen van egy bekapcsoló gomb azt le nyomtam akkor se indult el, mikor ki volt szedve a gépből.
-
daninet
veterán
válasz
tordaitibi #93254 üzenetére
áh ezekből a trafót ki kell bontani, fantasztikus
halál játékfa égető építhető belőlük tik tok szerint -
Dajkusz
tag
válasz
tordaitibi #93232 üzenetére
Sajnos nincs rá lehetőségem, már kidobtam.
Esetleg ha az akkor lehet valahogy működésre bírni anélkül? Köszi a valaszt -
válasz
tordaitibi #93227 üzenetére
Ok, elég ennyi. Azért kérdeztem, mert először nem értettem a kapcsolás működését, de addig néztem a rajzot, míg végül sikerült megérteni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #93220 üzenetére
Nyilván az is egy megoldás, csak az érdekesség kedvéért jegyezném meg, hasonló helyzetben egy XL4015 CV modul is kisegíthet (de nem CC/CV, mert annál negatív ágban figyel egy ellenállás).
Ahol nyíllal jelöltem, a beállított szint alatt a belső MOSFET direktbe kapcsol, PWM leáll, így átenged:
-
válasz
tordaitibi #93220 üzenetére
Pontosan milyen FET van ebben a kapcsolásban?
-
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #93214 üzenetére
Esetleg ha volna meg egy 15V-os Zener plusz egy ellenallat, gate-source közé, csak hogy nehogy tulfeszt kapjon a gate.
Bar ha tenyleg max 14.8V a tap, akkor nem kritikus. -
aujjobba
addikt
válasz
tordaitibi #93212 üzenetére
Egy buck konverterrel nyomd le mondjuk 9V-ra, aztán azt egy boost-tal vissza 12-re!
Van ebből kombo is, SEPIC konverter. -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #93208 üzenetére
Én nem próbálnám meg élesben...Rakj elé egy Graetz hidat.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #93208 üzenetére
Nincs a fiókban pár dióda vagy egy LM317 ?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #93179 üzenetére
Említettem is utána, viszont másképp megközelítve, 2 cellára 5V, megfelelne 6 cellára 15 V tartós feszültségnek, ami azért nem túl szimpatikus, hiába van közben egy ellenállás, lassan túlhúzza, kiszárítja.
-
mezis
félisten
válasz
tordaitibi #93164 üzenetére
Ha ez egy kicsi vacak, akkor jó lesz abba bármekkora.
Én egy kemping lámpában cseréltem a savasat egy régi buta telefon akkujára. Sokkal tovább világít és nyugalomban is tovább tartja a töltést. -
[CS]Blade2
addikt
válasz
tordaitibi #93069 üzenetére
Jó lett, működik. Kicsit nehezen fért vissza a házába, nem számoltak a gyártásnál az átalakításra.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
tordaitibi #93063 üzenetére
A R12 piros és kék négyszög-re adja a gombnyomásra a Urated=31V Uout=34V feszültséget -+, ez kellene, hogy gombnyomkodás nélkül ott legyen.
A kék és piros karika a lila kondi (100uF 35V) két lába. (Van ott még egy led, az csak 2 gombnyomásra világít, azzal jelzi, hogy a 6 óra on majd 18 óra off módon van.)
-
mokus1
addikt
válasz
tordaitibi #93023 üzenetére
Mekkorát érdemes berakni? 7w-ot fogyaszt az egész.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #92995 üzenetére
De tud, pl. vesz egy homerseklet komparatort es annak az open drain kimenetet bekoti az Rprog es a fold koze. Igy ha a komparator szerint felmelegedett a chip, akkor megszakitja a toltest. De azt is lehet, hogy marad egy masik ellenallas parhuzamosan a fold fele es akkor csak lecsokkenti a toltoaramot. Esetleg az egyik ellenallas lehet termisztor is.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #92926 üzenetére
Igen, a fene megette, hogy a főzőlap (nem indukciós, kerámia csak sajnos) egyedül ~6,5kW, ha minden épp fűt. Mondjuk nem szokott, mert a sz@r, de designos kialakítás miatt 3 edény is necc rajta, 4 meg már varázslat. Amúgy ha nem főzünk, akkor jól néz ki...
De főzéskor 2,5-4 kW azért előfordul.
És akkor ehhez jöhet még sütő, bojler1, bojler 2, mikró, porszívó, akármi. A bajok akkor kezdődtek, mikor C-ket B-re cserélték, egy mosógép+szárítógép indulás már odavert neki néha (vasárnap, amikor minden IS egyszerre megy). Azóta okos vezérléssel kapcsolgatom, ha kell. Így már OK.
Túláramot én hoztam fel, az elején megszakítóról volt szó. Ez félrevezetett, én meg mindenkit félrevezettem, elnézést.
-
demars
addikt
válasz
tordaitibi #92894 üzenetére
Köszönöm.
-
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #92843 üzenetére
Köszönöm szépen! Ez jól hangzik.
De akkor végülis mindenképpen alapjában a PWM kimenetre építenél, nem a sima 8-bit ADC-re, ami az ESP-n belül van....
-
Gézengúz
addikt
válasz
tordaitibi #92842 üzenetére
Hőterm kazán, mellette egy Grundfos szivattyú
Computherm Q7.
Szivattyút 60W-os állásban használom. (40-60-95)
Kazán 5W, szinte semmi.
Földelés sose volt. 30 év
2 perc szerintem tökéletes -
Gézengúz
addikt
válasz
tordaitibi #92839 üzenetére
Megtennéd, hogy szájbarágósabban leírod?
Valószínűleg meg tudom csinálni, csak részletesebben kellene.Köszönöm.
-
csubuka
addikt
válasz
tordaitibi #92837 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes leírást!
Eddig még nem jutottam a 0-10V kérdéssel, hogy ténylegesen épüljön is valami sajnos. Úgy tényleges próbálkozás nem volt, még csak felderítek.
-
z2solti
tag
válasz
tordaitibi #92823 üzenetére
Köszi a válaszokat!
Ezeket a laptoptöltőket hogy csatlakoztassam?
Egyenáram váltóáram nem okoz gondot? -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #92728 üzenetére
A konkrét megvalsítástól függ. Rossz esetben megszaladhat az optocsatolón folyó áram. Annak idején én használtam diódát, de a megvalósítás elektronikus dióda volt, vezérelt MOSFET-tel, így gyakorlatilag kb. 40mV nyitófeszültségű diódaként működött. Azon kívül az áramkorlát csak az akkut töltő áramot korlátozta, a kimeneti áramot nem. Tehát a tápot 10A-el lehetett terhelni (modulonként - és 3 modul volt benne), az akku max töltőárama pedig 0....3A között állítható volt egy trimmer potival. Meg persze ki volt egészítve még pár dologgal, pl. mélykisütés védelem, zárlatvédelem, terhelés megosztás vezérlés (hogy a 3 modul egyformán osztozzon a terhelésen), akku teszt funkcióval, webfelülettel, és snmp-vel (meg még pár aprósággal).
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #92726 üzenetére
Megoldható, készítettem már hasonló megoldást. Viszont azt tudni kell, hogy ezek a tápok nem tudnak akármeddig leszabályozni, mert ahogy csökken a kimenő feszültség, általában úgy csökken a belső vezérlőIC segédtápja is, így egy bizonyos feszültség alatt leáll a táp. Persze ilyenkor próbál ujraindulni, majd újra leáll, stb...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
tordaitibi #92720 üzenetére
A primer kapcsolótranzisztor áramfigyelése alap dolog ilyen tápegységeknél (most azt hagyjuk, hogy a klasszikus PC-táp ennek ellentmond, az egy másik trükkös technika), viszont ezen felül a második optocsatoló feladata általában a szekunder áramfigyelés visszacsatolása, ami pontosabb áramhatárolást biztosít.
Optocsatoló szerepe lehet még tápindítás is, de azt segédtápos (stand by) rendszereknél alkalmazzák. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #92680 üzenetére
Itt van 150A-es áram szenzor: [link] Ebből 2db-al akár 300A-ig is lehet mérni.
Láttam valahol DC áramváltókat is, de azok mindenhol horror áron vannak. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Több darab ilyen 50A-es HALL elemes áramérzékelő mérő oldalát párhuzamosítani kell, a kimenő oldali jelet meg összegezni, legegyszerűbb esetben akár ellenállásokkal...
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
tordaitibi #92682 üzenetére
Pl: https://aliexpress.com/item/1005005561819912.html
Választék: https://www.aliexpress.com/store/group/Current-transmitter/910353008_40000002426426.htmlA drágábbak pl. azért azok mert gyorsabbak (mikroszekundumos felfutást is tudnak), nem tudom erre szükséged van-e.
-
leweegee
aktív tag
válasz
Értem, és ha az általad linkelt precíziós árammérőt "csapnád" be egy sönttel leosztva az áramot 10:1 arányban? Az úgy 500A lenne... Hülyeség? Így meglenne a galvanikus elválasztás is, ha jól látom az hall mérős, a bemenet el van választva a kimenettől.
-
válasz
-
leweegee
aktív tag
válasz
-
ecaddsell
aktív tag
válasz
tordaitibi #92516 üzenetére
Amit te keresel az olyan off-grid inverter, ami a hálózatról ki tud egészíteni (hozzátáplál).
Ilyenkor a fogyasztóknak az AC kimenetet vagy a nagyfesz DC buszról (kb. 450V) IGBT híd állítja állítja elő vagy, ha nagyon nagy az áram igény akkor relével átkapcsol direkt AC bemenetre (galvanikus leválasztás miatt ez nem biztos kellene).
A nagyfesz buszra a PV bemenet (MPPT DC-DC boost), az akku (kisfesz oldalon MOSFET híd, nagyfesz oldalon IGBT híd DC-DC HF ferrit trafós konverter) ill. a hálózat (PFC AC-DC konverter) tud rátáplálni.
Megj: Az AC kimenet meg az akku oldali DC nagyfesz IGBT híd két külön híd, az egyik a fogyasztók felé állítja elő a 50 (60) Hz szinuszt a másik az akku felé kezeli a HF/nagyfesz szinuszt.Bár nem vagyok annyira benne, tippem szerint az akku DC nagyfesz busz irány kétirányú (megfordítható). Amikor az akku táplál a nagyfesz DC buszra akkor az akku oldali MOSFET kapcsolók állítják elő a HF szinuszt és a DC nagyfesz oldali IGBT híd szinkron egyenirányít. Amikor meg az akku tölt akkor a DC nagyfesz oldali IGBT híd állítja elő a HF szinuszt az akku felé az akku oldali MOSFET híd meg szinkron egyenirányít.
Az Alin egyébként árulnak olyan relés átkapcsolót ami kb. 50ms alatt átkapcsol amit az inverteres dolgok jó eséllyel nem vesznek észre. Nekem van belőle, nagyon jól átgondolt, ránézésre minőségi cucc.
Mint minden mechanikus dolognak ennek is az élettartalma nagyon korlátozott, gyári spec, alapján 1500 kapcsolás (de lehet 500 után érdemes cserélni).
Mivel van belőle 2P (1 fázis) ill. 4P (3 fázis) verzió, érdemes duplán megnézni mi kerül be a kosárba. -
válasz
tordaitibi #92566 üzenetére
BTW az is érdekes, hogy akkor azok az UPS-ek, amik elvisznek egy épületet úgy, hogy észre se veszi semmi, hogy kapcsolnak át?
Ott is közös a föld...
Agyturbina volt ennek a tudója, írt is róla pár cikket ide. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #92539 üzenetére
Sokan ugratni se tudnak az autoval es nem is akarnak, aztan megis megtortenik veluk
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #92555 üzenetére
Így már kezdem érteni!
-
válasz
tordaitibi #92555 üzenetére
Arra utaltam, hogy a gyakorlatban, ha valami földzárlatos lesz, akkor az illető dolog általában valamilyen jelenséget produkál, így feltűnik, hogy valami nem oké.
A többi OK, én nem is mondtam, hogy ne földeld... -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #92551 üzenetére
" a földre vannak belül kötve a zavarszűrő tagok kondenzátorai. Ezért ezeket mindenképp földelni kell mert bár nem halálos, csak csipked a kapacitív feszültség" Na ez egy fontos információ volt,most megvilágosodtam :)
A szemem is szikrázik,mikor számítógép szerelés közben hozzá ér a homlokom a gépházhoz...Most már tudom miért! -
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #92544 üzenetére
Földelést nem teljesen értem...Az összes műszerész,TV szerelő stb,leválasztó trafóról dolgozik,mert akkor meg lehet fogni egyenként mindkét "fázist" . Nem gond az sem, ha mezítláb szerel. Mondjuk nem vagyok elektronikai szakember. Minek a földelés?
-
válasz
tordaitibi #92551 üzenetére
Gondolom kertes ház, tehát rakhatod igen messze egymástól a szondákat
Igazából a kijelentésen akadtam fenn
De különben ha valami zárlatos lesz, azt azért észreveszed, mielőtt valami más is.
Szóval azért tuti meg lehet oldani. -
válasz
tordaitibi #92539 üzenetére
Arra gondol, hogy a szigetüzemet azért nem szeretik a hatóságok, mert ha valami miatt összeköttetésbe kerül a hálózattal, akkor ha áramtalanítják a környéket bármiért, akkor a szolgáltató nem tud róla, és a technikusokat megvághatja a te áramod. Vagy akár a villanyszerelőt, aki nálad szerel.
Amúgy én sem vagyok mellette, hiszen millió egy lehetőség van megvédeni a hálózatot, szóval simán jó lenne ezt engedni, hogy ha van nap, akkor azt használd, ha nincs, akkor meg a vezetékest.
Mondjuk nálam amikor a panelben gerincvezetéket cseréltek, majdnem infarktust kapott a szerelő, amikor mentem felé egy lámpával, ő meg nyakig volt a biztosítékszekrényben.
Aztán leesett neki, hogy akkus. -
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #92537 üzenetére
Vagy nincs, mert nem tudod miert kotik, vagy mi tortenik. Ezert tiltja is a szolgaltato es torveny, hogy ilyen invertert hasznalj.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #92535 üzenetére
Nem akkor megy vissza, amikor jol mukodik, hanem akkor amikor nem. Pl. hibas kapcsolasi logika, vagy serult felvezeto. Ehhez kepest a rele egy atombiztos megoldas, ami biztosan vagy ide, vagy oda erintkezik.
Az inverternek nem kell ellatnia az utcat, boven eleg a szerelot, aki eppen koti le a kabeledet es mar kesz a baj.
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #92525 üzenetére
Online ups-t kene epitened az inverteredbol es akkor nem kell kapcsolgatni AC-t, sem frekit szinkronizalni, cserebe legalabb nem kapnanak 250V-ot sem az eszkozeid, ha eppen ugy adodik a halozati fesz.
Amugy meg a nem reles megoldas eleg sok biztonsagkritikus kerdest felvet, pl. agyoncsaphat egy szerelot, mikozben dolgozik.
-
ViZion
félisten
válasz
tordaitibi #92532 üzenetére
Valahol hirdettek ilyen éjszakai áram átkapcsolót, nem tudom, h az megfelelne-e. Viszont az csak a fázist kapcsolta. Null-t nem lehet közösíteni?
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #92525 üzenetére
Elég egy relé is, pár milisec az átváltás. Az invertered ssr esetén is 2 másodperces lágyindítással fog rendelkezni nem?
-
leweegee
aktív tag
válasz
tordaitibi #92516 üzenetére
Mi a baj a relés megoldással?
-
Barret001
addikt
válasz
tordaitibi #92450 üzenetére
", egy bizonyos terhelés felett pillanat alatt leállnak, majd próbál újraindulni, vagy ki-be kell dugdosni hogy újrainduljon." Pontosan ezért írtam az áramkorlátot,hogy maradjon a tápban tartalék.
-
sztanozs
veterán
válasz
tordaitibi #92104 üzenetére
Koszi! Sajnos ugy tunik nem lesz egyszeru finom megoldas erre. Asszem csak betoldok ele egy 1 KOhm-osat (vagy kettot) aztan ha a masik iranyba kell majd allitani jovo nyaron, akkor megint hozzanyulok...
-
7Sony7
addikt
válasz
tordaitibi #92030 üzenetére
Alunál ónozott rezet szoktunk használni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Később jutott eszembe, hűtőbordákon szokott lenni eloxált réteg (színes vagy színtelen is). Multiméterrel jól kimutatható ilyenkor egy szigetelő réteg, amit érdemes felcsiszolni, mert bár a belehajtott csavar is vezet, de ha fontos a minimális átmeneti ellenállás, ez is számíthat.
-
Reggie0
félisten
válasz
Szemes sarut kell a vezetekre krimpelni, a szemes sarut pedig csavarozni.
-
Barret001
addikt
válasz
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi #92019 üzenetére
Én kb. ilyesmi megoldással szoktam, de mivel nem adtál meg részleteket így nem tudom modellezni és méretezni...:
-
Reggie0
félisten
válasz
tordaitibi #91978 üzenetére
Persze, jo dolgokat ossze lehet hozni, es az en velemenyem szerint, ha tanul is belole az ember, akkor nagyon sok dologba megeri belevagni, mert a tanulopenz eleg komoly tud lenni.
En nem azt mondom, hogy ne csinald. Csak azt, hogy egy haztartasban sokszor hatranyos az LF trafos a HF-hez kepest, mert a ket eszkoz specialitasai messze nincsenek fedesben egymassal. Mind a ketto masert jo. Egy otthoni felhasznalonak, akinek nincsen komoly induktiv fogyasztoja, annak alapvetoen a HF az optimalis megoldas, mert mar szinte minden is kapcsolouzemu es inverteres hajtast alkalmaz, vagy elhanyagolhato teljesitmenyu AC motort. Ha mondjuk van egy eszterga a feszerben, akkor viszont az LF trafos rughat csak labdaba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Nintendo Switch 2
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bestbuy játékok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- OLED TV topic
- Autós topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest