- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Az Euronics is elkezd használt mobilokkal foglalkozni
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tubi2
senior tag
válasz
csabyka666 #47634 üzenetére
Sajnos áramkörbe építve egy alkatrészről nehéz eldönteni bármit, mert a hozzá kapcsolódó alkatrészek tulajdonságai is beleszólnak a mérésbe.
-
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #47630 üzenetére
-
Tubi2
senior tag
válasz
csabyka666 #47630 üzenetére
Tudni kéne az előéletét. Mi történt vele? Első tulaj vagy? Egyszercsak ezt produkálta?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47613 üzenetére
Szerintem nem.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47608 üzenetére
Így messziről nem tudom megmondani. A szervizesek között is vannak/lehetnek - sajnos - gazemberek.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47605 üzenetére
Szétszedtem, biztosítékok rendben, égésnek nincs nyoma, kondik rendben, (a dugvillán nem tudtam mérni ellenállást bekapcsolt állapotban...
Villa, kábel, kapcsoló, trafó primér tekercse... Végfok biztos nem. És a túlmelegedésnek "nyoma" lenne.
-
(jan)
őstag
válasz
csabyka666 #47602 üzenetére
Az a baj a kártyákkal hogy vastagok, igaz ha lexcsiszolom egész használható, de gyorsan kopik és nem a legprofibb megoldás.
valami ilyesmire gondoltam, csak nem autós verzióra.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47600 üzenetére
Áram szempontjából bőven elég (még becslés alapján is, de az ábrán látható a csúcsáramszámítás is), csak arra próbáltam rámutatni, hogy a 12 V tápnak van bizonyos teljesítménykorlátozó hatása.
Ahhoz képest, hogy autóban 13,2-14,4 V-ot is kaphat, amit ezeknek a készülékeknek el kell tudni viselni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47597 üzenetére
Lehet, hogy a csatlakozóban a leválasztóérintkező hibás, vagy kilazult a forrasztás, vagy egyéb hiba okozza, de annak rendesen szólni kellene.
A 12 V táp kérdésére még külön kitérnék.
Az ábrán a képletekből szépen látszik a törvényszerűség, hogy egy szimpla végfok a tápfeszültség felének megfelelő csúcsértékű váfeszültséget tud leadni, de a végtranzisztorok telítési feszültsége miatt 2V-ot le kell számítani a tápból.
Az is látszik, hogy hídkapcsolásban négyszeres teljesítmény jön ki, azonos terhelésen. Azt nem árt tudni egyébként, hogy hídkapcsolásban 4 ohm hangszórót 1-1 végfok 2 ohmnak "lát".
Másképp fogalmazva, csak olyan végfokokra szabad hídban 4 ohmot kötni, aminek 1-1 tagja 2 ohm terhelésre alkalmas, az ehhez szükséges áramot elbírja.
Ha kiszámolom a teljesítményt különböző tápfeszültségekre, 4 ohm terhelésre, hídkapcsolásban:
14,4 V --> 19,22 W
13,2 V --> 15,68 W
12 V --> 12,5 WIlyen módon persze csak közelítő számítást lehet végezni arra, hogy mikor következik el az a pont, ahol a hanghullám csúcsa már vágódni kezd. Ezt a fül is nagyjából detektálja, kb. 10 % torzításnak felel meg.
A finomabb különbségek azon múlnak, hogy az egyik erősítő kicsit hamarabb éri el ezt a pontot, másik kicsit később, ezt már befolyásolja a kapcsolástechnika. Pláne, ha D-osztályú, az már jelentősen később kezdi vágni a jelet.
Ez B-osztályra értendő:
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47595 üzenetére
Nagyobb méretű hangdoboz általában rosszabb hatásfokú. Maga a mélysugárzó is, valamint teljesítmény vész el a hangváltón is, zárt rendszerben pedig a levegő ellenállását is le kell küzdeni, ami további teljesítményt emészt fel. Bass-reflex rendszer már jobb hatásfokú.
Ezért elméletben kis végfokra nem előnyös nagy hangdobozt kötni, de a gyakorlatban mégis jól szokott működni, kellemesebb hangzást eredményez. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a hangosság érzete is becsapós lehet.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #47593 üzenetére
"Ebben az értelmezésben a "végtelen" wattos hangfal sem égetheti le az erősítőt, persze csak ha az impedancia rendben van. Ez is így van?"
Pontosan.
A végfok torzítása megnő teljes kivezérlésnél, de azért remélhetőleg
nem fog recsegni-ropogni.
Ha az erősítő 30W-ot tud a kimenetén, elég a táplálására 12V 5A.
AB osztályú erősítőnél a kimenő teljesítmény kb kétszerese
bőven elég a tápfeszültség oldalán.
Ha a tápod többet is tud, az nem baj, az erősítő pont annyi energiát
fog belőle felvenni, amennyire szüksége van.
A modernebb, D osztályú, ún. kapcsoló üzemű végfokoknak jobb a
hatásfoka, ők azonos kimenő teljesítmény mellett kevesebb energiával
is beérik. -
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #47589 üzenetére
"Nekem logikus volt az a gondolatmenet, hogy az erősítő 100W-os, a hangfal 1000W-os, de 100W teljesítményig meg tudja szólaltatni. Ezek szerint mégsem így van?"
Dehogynem. A hangszórókra írt teljesítmény az a maximum,
amit még károsodás nélkül üzemszerűen elvisel a hangkeltő.
Attól, hogy egy hangfal 1000W-os, még nem muszáj annyival meghajtani,
meg fog az szólalni 1W teljesítménytől is.
Én például 6 ohm 15W-os kis hangfalakat szólaltatok meg egy
kb 2x5 mW-os MP4 lejátszóval. Kellemes hangja van, csak halk. -
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47572 üzenetére
Ez az a régifajta konstrukció, amire véletlenül múlt héten utaltam.
Ismertetőjele a közös vezeték elől (piros) és hátul (fekete).
A mai hídvégfokos készülékeknél a 4 db hangszóró 8 szál vezetékkel megy, teljesen különálló végerősítőkről. Gyakorlatilag kvadro végfok, sztereó jellel meghajtva.
Itt csak 6 szál vezeték van, mert egy sztereó végfok lát el 4 db hangszórót, passzív fader szabályzóval (nem véletlenül van feltüntetve 2x 15W). Ez azt jelenti, hogy fémréteg potméter kapcsolódik a hangszórókkal sorosan, de ez úgy van megoldva, hogy középállásban 0 ohm iktatódik be mind a négy hangszóróval sorba.
A hangszórók ilyenkor lényegében párhuzamosan kapcsolódnak, baloldalra is 2 db (első-hátsó), jobbra szintén.
Ha a fadert egyik irányba tekerem, akkor például a hátsó hangszórókkal soros ellenállás növekszik, míg az elsőknél marad 0 ohm. Vagyis hátul gyengül a hang, elől változatlan. Vagy ugyanez fordítva.
Ez egy elég szerencsétlen, elavult megoldás, hibaforrást, kontakthibát, teljesítményveszteséget is képez a kimeneten beiktatott potméter. Amikor nekem ilyen volt, inkább rövidre zártam a potmétert, mintha nem is lenne. Később meg beépítettem az autóba egy külön, inverteres végfokot, vagyis ami növelt tápfeszültséggel működik.
A kivehető teljesítményt a tápfeszültség és a terhelőimpedancia ugyanúgy meghatározza, mint minden végfoknál. A passzív faderes végfok is lehet szimpla vagy hídkapcsolású, utóbbi esetben nyilván nagyobb a teljesítmény.
Az 50 W csak marketingvicc.
-
Ribi
nagyúr
válasz
csabyka666 #47587 üzenetére
Akkor valamit félre értettél.
Csillagos ég az eléggé idézőjeles. Általában meg van adva, hogy milyen halgfal esetlén (2-4-8 ohm) mennyit tud leadni. Annál tovább általában nem tudod. Vagy a fesz, vagy az áram "elfogy". Jó esetben elkezd torzítani, rossz esetben leég. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47581 üzenetére
...és ha teszek mondjuk 4 db 4Ohm-osat, akkor 2Ohm-mal terhelem, de szerintem túlságosan belebonyolodtam...
Bele bizony. Ha 4 hangszóró számára van rajta kimenet (és úgy van, mert első bal, jobb meg hátsó bal és jobb), akkor az a 4-8 ohmos mese mindegyik/bármelyik kimenetre érvényes egyenként. Nem lesz abból 2 ohm. Egyébként, mint @PHM írja.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #47581 üzenetére
Bármekkora teljesítményű hangfalat köthetsz rá, legfeljebb az
erősítő nem "hajcsa ki" majd teljesen.
A lényeg, hogy a hangfal/hangszóró teljesítménye ne legyen kisebb,
mint az erősítőé, és az impedanciája is illeszkedjen az erősítő kimenetéhez.
Tehát szvsz használhatsz 4, vagy 8 ohmos hangfalakat is,
melyek terhelhetőségének felső határa a csillagos ég.(#47583) Tubi2: In-ear = "agybadugós".
-
Tubi2
senior tag
válasz
Szerintem próbáld meg belül megkeresni a végfok IC-t, a típusra rákeresve megtudod, hány Wattos.
(#47576) darvinya
Arról a topikról van szó, ahol a rézdrótot is be kell járatni?
Nyilván a membránfelületek újonnan még keményebbek, feszesebbek. Az átmozgatásukkal könnyebben fog megindulni, ha jön a jel.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47574 üzenetére
4 darab (csatornánként egy) 4-8 ohmos hangszóró. "Illik" egyformákat tenni, hogy ne szóljanak eltérő hangerővel. Nincs mi összeálljon. Ha 4 kimeneted van, ne foglalkoztasson a végfokok száma. Egyébként abból, hogy a hangszóróvezetékek nem testelhetők kiderül, hogy 99%-ban 4 hídkapcsolású végfokról van szó. Esetleg keress egy kapcsolási rajzot, abból kiderül biztosan. Természetesen nem 4 különböző csatornáról van szó, a bal/jobb hangszórók ugyanazt a jelet jelenítik meg, de nem feltétlenül egyenlő mértékben.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
A 4-8 ohm csatornánként érvényes. Mindegyiknek olyannak kell lennie.
-
válasz
csabyka666 #47569 üzenetére
Vagy az akku adta meg magát, ami a leírtak alapján valószínű, vagy a töltőd hibásodott meg. Húgom járt úgy, hogy lemerült a gép, nem vett fel töltést a gép. Mivel két éves volt, aktív akkus használat mellett, egyből új akkumulátort vett, de azzal is ugyanaz volt a helyzet. Próbaként kipróbáltuk másik töltővel (erősebb volt, mert combosabb gépé, de azonos brand), és láss csodát, a régi akku is életre kelt. Mint kiderült, a töltő annyi áramot tudott leadni, hogy a gép még ment, de töltés nem volt. Kikapcsolva sem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47560 üzenetére
A gyengélkedő akku miatt a töltöttségi állapotot detektáló rendszer (amit az akku belső elektronikája és a BIOS együtt alkot) megzavarodhatott. Kalibrálással lehet ilyenkor próbálkozni, hogy ismét összhangba kerüljenek.
Ebben a cikkben, ahol a képen az 5% beállítás szerepel, le kellene vinni 0%-ra, hátha akkor később áll le.
Először alaposan feltölteni az akkut, a laptop lehet kikapcsolva, bár elvileg ez mindegy lenne. A töltésjelző kikapcsolása után is maradjon még töltésen, hogy a CV szakaszban is biztosan felvegye az energiát, amit még tud.
Ezután folyamatos használattal lemeríteni, míg ki nem kapcsol. Utána ismét feltölteni, ezt akár többször eljátszani.
Később vissza lehet tenni 3-5 %-ra a leállítást, ha elbírja.
(#47561) kemotox
Nem lehet, hogy a kétféle gáz keveréke, maradéka még mindig ott van benne, rontja a minőségét? De nem ismerem amúgy ezeket.
-
Latency
senior tag
válasz
csabyka666 #47518 üzenetére
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47516 üzenetére
Szerintem a fehér zsugorcső alatt van.
-
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #47511 üzenetére
Pattintva van, azért mondtam tömítésre kell vigyázni.
(#47510) Lompos48
Igaz, csak idő vagy hő kell hozzá.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47497 üzenetére
Megnézni/mérni mekkora a LEDen eső feszültség és áram teljes fényerőnél. Az elem(ek) feszültségének függvényében esetleges ellenállást számolni. Ki kell iktatni az elektronikát. Sorosan kötni elemet-ellenállást-LEDet-kapcsolót. Reménykedni abban, hogy a kapcsoló bírni fogja azt az áramot.
-
erikke17
őstag
válasz
csabyka666 #47385 üzenetére
Természetesen külön aljzatban a ház egy másik pontján, holnap még attballagok szomszédba is. Aztán ha ott is sok bejelentem a dolgokat. Nincs kedvem 3 havonta akkut vásárolni UPSbe mert magas feszültség esetén akkuhoz is nyúl, és ugyebár itt nem 5 percig magas a feszültség hanem már több mint 2 hete sajnos :S
-
Ribi
nagyúr
válasz
csabyka666 #47385 üzenetére
UPS mutatja, hogy mennyi a hálózati fesz.
És multiméterrel is megmérte. -
fpeter84
senior tag
válasz
csabyka666 #47337 üzenetére
Ezen a jelölt lábon sípol a szakadásvizsgáló, 0 ohm van egy külső biztos földpont és eközött? Mert az annyira nem jó hír - ez az NPN tranyók és N csatornás FET-ek 99%-án a bázis/gate láb - akkor lennénk nyomon ha a tőle jobbra lévő emitter/source-on lenne föld... Most akkor vagy egy ritka egyéb lábkiosztással rendelkező ilyen alkatrész lenne ott, vagy valami totál más...
-
fpeter84
senior tag
válasz
csabyka666 #47340 üzenetére
Rövidzárlat alatt az elcsúszó és mindenféle pontokat összekötő mérőfejet értettem... Azzal hogy egy biztos földhöz képest stabil kézzzel feszmérő módban végigméred a pontokat, nem okozhatsz semmi problémát!
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47340 üzenetére
A multiméterek tipikusan 10 MΩ ellenállással terhelik a mérendő áramkört.
Ha nem felejted véletlenül ampermérő csatlakozásban, akkor nem tudsz vele kárt okozni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47337 üzenetére
Simán a mérőzsinór negatív megy a számítógép fémházára, a pozitívval méred a feszültségeket, összezárni meg semmit nem szabad, akármi elszállhat.
Nemrég találtam ki az alábbit. Több olyan mérőzsinór kallódik a lomtárban, amiről évek során leszakadt a mérőfej.
Egyszerűen beletoltam a vezetékbe egy varrótűt:
Noha ez olyan hegyes, hogy néha megszúrja az ujjam is, viszont a legapróbb SMD pontokon is kockázat nélkül lehet mérni vele, zárlatot nem okoz, ónba beleáll a hegye, le nem csúszik.
-
fpeter84
senior tag
válasz
csabyka666 #47328 üzenetére
Attól függően hogy N vagy P tranzisztor vagy fet, nagy valószínűséggel földet VAGY tápfeszt találsz majd valamelyik lábon - remélhetően. A tápfeszt egy másik egyértelmű földponthoz képest keresd, pl a DVI/VGA csatik nyákba forrasztott rögzítőfülei biztosan földön vannak
Nem biztos hogy sikerül beazonosítani, de próbálkozni azért lehet...
-
fpeter84
senior tag
válasz
csabyka666 #47326 üzenetére
a földet igen, a tápfélénél meg azt nézd hogy bekapcsolt állapotban egy felismerhető földponthoz képest tudsz e valamelyik lábon tápfesznek látszó stabil értéket mérni - 1.8, 2.5, 3.3V stb - persze óvatosan, nehogy rövidzárlat legyen
-
fpeter84
senior tag
válasz
csabyka666 #47309 üzenetére
Ha ki tudod mérni hogy a 3 lába közül melyiken van vagy táp, vagy föld, akkor lehet totózni és próbálkozni a pótlásával
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
csabyka666 #47309 üzenetére
az a baj h az megint lehet bipoláris tranyó is meg FET is, és arra a tokozásra általában nincsen ráírva.
-
válasz
csabyka666 #47308 üzenetére
A nagyobb baj, hogy közben felfedeztem még egy alkatrész (tranzisztor?) hiányát. Szerintem ez nagyobb gond, mint az SMD kondi. A kérdés megint az, hogy milyen lehetett itt, mert vannak hasonló döglött VGA-im, de találomra nem akarok idetenni valamit.
-
fpeter84
senior tag
válasz
csabyka666 #47306 üzenetére
Akkor elég valószínű hogy RAMDAC hiba - DVI digit módban talán jó lesz a képe - mivel a hiányzó smd alkatrész a kártya túlfelén van ezért kicsi a valószínűsége hogy összefüggésben lesznek, az nagy valószínűséggel a RAM-hoz tartozó tápkondi lehet...
A BIOS dolognak olyan elhanyagolható az esélye, hogy nem is érdemes vele foglalkozni. Ez nem egy olyan kártya, mint pl annó a 6600, 6800, 9800 stb amelyeknél BIOS mókolással és némi szerencsével fel lehetett oldani a gyárilag letiltott pipeline-okat. Bár csodák lehetnek, van olyan ismerősöm aki az addig tökéletes, majd valamitől halál instabillá váló gépén meg volt róla győződve hogy márpedig egy alaplapi BIOS frissítés biztos megoldja. Megoldotta, a lap ment a kukába...
Az ilyen "hozzáértők" a vidkártyának is nekieshetnek akár. Ilyen esetben ha nincsen meg az eredeti image akkor elég kicsi az esély a helyreállításra, mert nemhogy ahány gyártó annyi apró módosítás, de még gyártón belül is lehet tucatnyi alverzió a különböző memóriachippekhez és egyéb pcb rev különbségekhez hangolva...
-
fpeter84
senior tag
válasz
csabyka666 #47299 üzenetére
Ha találnál valakinél ugyanilyen kártyát az segíthetne - ha ellenállás akkor rajta lesz az értéke, ha kerámia kondi akkor nem lesz rajta érték de a méretéből lehet saccolni: ha mm alatti a magassága akkor egy 47-100nF, ha mm feletti akkor 1-10uF kerámiakondit tennék oda - ezeknek nincsen polaritása. Ha tantál elkó, akkor rajta lesz felirata is és a polaritás is jelölve lesz egy csíkkal... Mindenesetre egy 100nF-ost simán ráraknék próbának, hátha alapon - legrosszabb eset hogy nem változtat semmit...
A DVI-t digit kimenetként használva, vagy DVI>VGA adapterrel csinálja az elszíneződést? Ha utóbbi, akkor DAC hiba, de ha tiszta digit módban akkor nem igazán tudok értelmes választ találni az elszíneződésre. Ha valamelyik memóriacsipp vagy vezérlője, esetleg a köztük lévő forrasztások sérültek meg akkor attól csíkok, pöttyök szoktak megjelenni, nem komplett színek fordulnak ki. Esetleg egy elfuserált BIOS-t húzott rá egy vérpistike a múltban? Már így került hozzád, vagy nálad sérült meg, kezdte a hibázást?
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
csabyka666 #47299 üzenetére
azoknál amiknek olyan a layoutja, nincs polaritás.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #47289 üzenetére
Az mindenesetre segíthet, ha valaki lefotózza
egy ugyanilyen kártya nyáklapját.
Az meg egyenesen főnyeremény lenne, ha felirat is volna rajta.
(Mármint az ominózus alkatrészen.) -
FireKeeper
nagyúr
válasz
csabyka666 #47286 üzenetére
sztem akár a panelen is rá lehet mérni, de am nem egy nagy cucc leszedni, rámérni aztán visszaforrasztani, az mondjuk más kérdés hogy valszeg senki nem fog nekiállni
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47281 üzenetére
Magasabb mérete miatt kondenzátorok szoktak inkább letörni, ami lehet hidegítő vagy csatoló. Magam részéről rátennék 100 nF kerámiakondit, legtöbb esetben ártani nem lehet egy ilyen próbával.
Vannak olyan gerjedésgátló kondenzátorok, aminek a hiánya nem is mindig vehető észre a működésben.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
csabyka666 #47281 üzenetére
az üres PAD alapján sztem a jóisten se fogja megmondani neked hogy az mi. sztem kondi, de lehet ellenállás vagy dióda is... viszont nem csak az alkatrész fajtáját kéne tudni hanem az értékét/típusát is. próbálj meg körbekérdezni fórumokon h valaki fotózza be/mérje le, hátha.
-
PHM
addikt
válasz
csabyka666 #47229 üzenetére
Lehetséges megoldás, ha a kapcsoló nem csak nyomógomb,
a driver kiiktatása.
(Sok ilyen lámpa fordult meg nálam, s majd mindegyikben kapcsoló volt.)
Egy megfelelően méretezett ellenállással helyettesíthető a driver. -
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #47229 üzenetére
Sajnos ezekben "one chip" elektronika szokott lenni, nem lehet beavatkozni a működésébe.
Olyan zseblámpa driver rémlik valahonnan, ahol átkötéssel lehet konfigurálni valamit, de a készen kapható zseblámpáknál nincs ilyen lehetőség.
-
dudika10
veterán
válasz
csabyka666 #47091 üzenetére
A levegő átütési szilárdsága 20-22kV/cm ...
Láttam már egyszerű megoldást, de nem tudom, hogy működik-e.
A lényege annyi volt, hogy két egymás melletti dróttal kell körbevenni a védendő területet úgy, hogy a csiga mindenképpen át kelljen másszon egyszerre a két dróton. A két drótra rákötöd az akkut és kész. Ha jön a csiga, záródik az áramkör a csigán keresztül. -
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47089 üzenetére
Az áram arra fog "folyni", amerre kisebb ellenállást lát. Ezért az egyenes vonalban értelmetlen. Hogy mekkora áram, azt a föld (talaj) ellenállása határozza meg. Az Ah kapacitást jelent, azaz, mennyi ideig tudja "hajtani" azt az áramot, amit a látott ellenállás és az akku feszültsége határoz meg Ohm törvénye alapján.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #47085 üzenetére
Nem: 12V mondjuk 2m távolságra beszúrva, ha nedves a föld, 60mV/cm "lépésfeszültséget" produkál(hat). Ha a csiga keresztbe kapja, az lehet 120mV körül, hosszába pedig mondjuk 400mV. Lehet ragozni...
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #47078 üzenetére
" Létezik biológiai fegyver is, az Indonéziában tojástermelésre kinevelt "indiai" futókacsa (Anas platyrhynchos f. domestica), ami megeszi a spanyolcsigát. Nyugat-Európában sok ilyen kacsát tartanak, és bérbe adják a csiga elleni védekezésre. Hazánkban honos természetes ellenségei a béka, a gyík, a fogoly, a fácán, a vakond, a sün.
Élhetünk a biológiai védekezés nyújtotta lehetőségekkel is. Kíméljük a házatlan csigákat pusztító állatokat, pl.:
futóbogarak, elsősorban futrinkafélék,
bábrablók, barna- és zöldvarangy, ásóbéka, tarajos gőte és lábatlan gyík,
természetes ellenség lehet a fogoly, fácán és a vakondok is.
" -
válasz
Basszus, most olvasom, milyen hibásan írtam...ejj...
-
fraba
aktív tag
válasz
hívj meg pár franciát vadkempingezni a kertedbe
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46829 üzenetére
-
tornas
őstag
válasz
csabyka666 #47016 üzenetére
Igen...
-
válasz
csabyka666 #46989 üzenetére
Megnéztem egy Chieftec tápegységgel, ugyanúgy villog. Táphiba kizárva, én a ventiket sem gondolnám problémásnak, szóval kiszedem a szabályzót, és újraforrasztom az alkatrészek lábait.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46987 üzenetére
Ha mind a négy csatorna egyformán bizonytalankodik, akkor valahol az elején, betáp környékén lehet gond.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46979 üzenetére
A fül elég érzékeny a ventilátor feszültségének / fordulatának minimális változására is, ezt lehet tapasztalni, amikor a CPU-terhelés függvényében változik a hang, egyes számítógépeknél.
Mivel nagyjából sejthető az áramkör felépítése (a szokásos, áteresztőtranzisztoros megoldás), az áramkör hibája nem tűnik életszerűnek, a hűtőlemezek is elég szépen vannak méretezve, nem spóroltak vele, így én azon sem csodálkoznék, ha a LED-ek elhasználódása miatt vibrál mindegyik. Ez még életszerűbb is, miután a LED-eknek szokott lenni ilyen betegségük. Még az is előfordulhat, hogy áramtól függően, változó mértékben.
Amúgy meg szét kellene szedni, átnézni a forrasztásokat stb.
-
fero02
nagyúr
válasz
csabyka666 #46979 üzenetére
Forrasztásokat, csatlakozókat kellene átnézni első körben.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46904 üzenetére
Mielőtt kiforrasztanád, villantasz.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #46886 üzenetére
A felső lesz a mínusz.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46886 üzenetére
Talán van rajta LED. DVM dióda vizsgálata talán nem teszi tönkre a LED-et meghajtó áramkört. A nagy felületű fóliát tippelem a negatív pólusnak.
(Máskor tessék használni a teló fényképezőjét !)
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46813 üzenetére
Üdv.!
Előbb nézd meg a jelenleginek a mozgásérzékelőjét. Ha szerencséd van, csak kontaktust kell tisztítani vagy érzékenységet állítani. Láttam olyan megoldást, hogy kis fémtömeg leng rugón.
46812: Low ESR típusút keress. Jó lesz oda egyetlen 4700 uF-os is, de ha nagyon ragaszkodsz a 6800-hoz, akkor párhuzamosan kettőt a 3300-asból.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46761 üzenetére
Ha egyértelműen megindult lefelé, akkor bizonyára lekapcsolt. Vannak olyan töltők, ami bizonyos esés után ismét töltésre kapcsol.
Vagy van olyan egyszerűbb is, ami soha nem kapcsol le, a 4,2 V-ot folyamatosan tartja, de az nem túl egészséges, manuálisan kell megszakítani.
Addig kell tölteni, míg az akku által felvett áram az áramgenerátoros kiindulási érték 3 %-ára csökken.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46759 üzenetére
3,7V az átlagérték, 4,2V a csúcsérték. De amikor ezt eléri, még utána is tölteni kell egy ideig, csak akkor a töltő a feszültséget már nem engedheti tovább, áram megy még bele. Végül ezt is le kell kapcsolnia.
Vagyis első az áramgenerátoros szakasz, második a feszültséggenerátoros.
Régebbi fajta, 3,6V névleges feszültségű akkunál 4,1V a csúcs, de vannak már 4,3V-ra töltendő akkuk is, vegyi összetételtől függ.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46745 üzenetére
Azt ígérik:
"Package Include:
1 X Universal Laptop AC Adapter with USB Port
8 X Laptop Adapter's Connector
1 X power cord (2 flat pins for USA/Canada, 2 round pins for the rest of the world)
1 X Car Adapter
1 X travel case (gift)"
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46743 üzenetére
[link]
(Csatlakozók már meg vannak ?) -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #46739 üzenetére
Van 0-40V/0-10A-es 15k-ért, csak keresni kell.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46739 üzenetére
Valami ilyesmi, aminek a potiját fix ellenállásosztó + kapcsolóval helyettesíted ?
(Ha nem sürgős, eBay-ről lehet, hogy olcsóbb.) -
darvinya
titán
válasz
csabyka666 #46737 üzenetére
Labortáp.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
csabyka666 #46639 üzenetére
Egy új példány se visz anyagi romlásba.Tizenannyi dolcsiból megvehető ingyenes szállítással.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46634 üzenetére
A klasszikus IC-kiszedő módszer, ami persze csak akkor alkalmazható, amikor van elég hely, hogy beférjen egy injekciós tű.
Először felmelegíteni a lábat, utána rátolni a tűt, közben forgatni, nehogy beragadjon. De furatgalvanizált panelnél ez inkább már csak kínlódás, meg nem is hinném, hogy SATA-aljzatnál befér egy tű.
Inkább egyszerre kellene melegíteni az összes lábat, egy megfelelő nagyteljesítményű pákával és plusz ón felrakásával. Az alaplap többrétegű panelja nagyon jól elvezeti a hőt, ezért kell a teljesítmény.
Pillanatpákával lehet trükköket csinálni, én valószínűleg hajlítanék a SATA-aljzathoz illeszkedő formát, aránylag rövid huzalból (50%), ami a 75 wattos páka teljesítményét erősen megnöveli (rövid idő alatt nem tud leégni, a csehszlovák páka igen sokat kibír).
Ez egy másik példa, inverter trafó levételére, ahol a négy lábat egyszerre melegítettem:
De alaplaphoz ennél rövidebb hegy kell, hogy jobban fűtsön.
-
kjani18
őstag
válasz
csabyka666 #46623 üzenetére
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46595 üzenetére
Csak általában írtam, amúgy hozzám nem nagyon kerülnek ilyenek javításra, vagyis olyan sokkal nem találkoztam.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46593 üzenetére
Igen, arra értettem, hogy DC-bemenetre nem lehet AC-t kötni.
Azt esetleg el tudnám képzelni, hogy más belet raktak bele, a burkolat eredetileg máshoz lett tervezve, ezért nem egyezik a felirat.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46591 üzenetére
Nem, mert ha csak a múltkori hozzászólásodban szereplő példányt nézzük, Graetz-híd nincs, egy ilyenre nem lehet AC-trafót kötni:
http://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_46386-46386.html
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46586 üzenetére
Az is, valamint a Huawei router-modem, régi faxmodem is, 8-9V AC trafókkal mennek, de DC 12 V-ról is működik.
Fordítva viszont nem fog menni, hacsak nem írták el a router burkolatán. De megállapítható belül. Lehet benne 4 db dióda is a bemenetnél.
-
fpeter84
senior tag
válasz
csabyka666 #46583 üzenetére
Ha a tápcsati környékén látsz egy ilyen 4lábút
Vagy 4 diódát, akkor van benne egyenirányítás, mehet neki az AC is
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
csabyka666 #46583 üzenetére
Érdekesen hangzik az a 9V, ami AC, mint adapter... miféle szerzet az?
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46579 üzenetére
260 mAh még kevés az 1300-hoz képest.
Mivel 15 cellás telep, frissen töltve cellánként 1,3 V felé is mehet, tehát 19,5 V körül normális (töltőről való levétel után), ami később beáll a névleges 15*1,2 vagyis 18 V-ra.
Ha például egy cella zárlatos, az fel fog tűnni, mert annyival kevesebb mérhető. Ha részlegesen átvezet, az is észrevehető, mert az a cella túl hamar lemeríti önmagát, túl hamar csökken a kapocsfeszültség.
-
válasz
csabyka666 #46577 üzenetére
Belement 100mA-rel 260mAh, de a fesz nem emelkedett 16,5V fölé. Feljebb tekertem 200mA-re, most 16,73V-on tölti. A végére fel fog menni 18V-ig?
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46573 üzenetére
Ni-Cd és Ni-MH akkuk ökölszabálya, hogy a kapacitás tizedrészének megfelelő áramon a kapacitás 1,4-1,6-szorosát kell beletölteni, a veszteségek miatt.
Vagyis 10 óra helyett 14-16 óráig.
Kisebb áramon lehet többet is, akár 24 óráig is maradhat, míg nagyobb áramon kevesebbet. Itt is a példa mutatta, hogy 1300-as akkuba 1500 megy a gyári ajánlás szerint, ez már csak 1,15-ös szorzó.
De ilyen gyorstöltésnél, saccolás helyett inkább automatikus lekapcsolást szokás alkalmazni, főleg Ni-MH akkunál. Ni-CD valamivel jobban bírja. C/10 körüli áramon elegendő egy 14-16 órás biztonsági időzítő, nagyobb áramon -dU feszültségérzékelős áramkör.
Mivel az Imax B6 ezeket tudja (időzítés konfigurálható, -dU érték is), a töltési időt csak a teljesebb kép kedvéért említettem. Vagy arra az esetre, ha magad akarnád befolyásolni, amire C/10 áramon megvan a lehetőség, elvileg nem tudod tönkretenni.
100 mA-en én 24 órát adnék neki, mert ilyen kis áram képtelen felmelegíteni az 1300-as akkut, langyos lesz esetleg, ami nem árt neki, de legalább biztosan feltöltődik. A feleslegben bevitt töltést pedig könnyen elfűti.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46570 üzenetére
Kezdetnek lehet default.
Ha 1300 mAh, akkor az 100 mA árammal 13 óra, de 16-os szorzóval 21 óráig mehet (kis áramon a veszteségi szorzó növelhető / növelendő).
200 mA töltőárammal is mehet 10 óra körül.
2,5 V nem tudom, hogyan jött össze (töltés helyett merítés?), de fordítva nem tudod a töltőre tenni, mert az ellen védett.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46563 üzenetére
A 625637 cikkszám alapján ez egy 18V / 1300 mAh kapacitású Ni-Cd akkunak tűnik.
A töltő pedig úgy tűnik, hogy 1 órás gyorstöltő, vagyis 1,5 A árammal egy óra alatt beletol 1500 mAh-t, ami nagyjából reális, a veszteség miatt ennyi kell neki. De én nem kínoznám ilyen nagy árammal az akkut, attól függetlenül, hogy a Ni-Cd jól bírja.
A német szövegben azt fejtegetik, hogy a memóriaeffekt elkerülése érdekében csak akkor töltsük, amikor már gyengül a gép, viszont ne töltsünk rá, amikor még nincs lemerülve, mert ezzel drasztikusan kinyírhatjuk (ekkora árammal, még szép). Ha fúrás közben felmelegedett, akkor töltés előtt várjuk meg, míg kihűl.
Az Imax töltőn lehet állítani a -dU érzékenységet, ez minél kisebb érték, annál érzékenyebb a töltés végén a kapocsfeszültség csökkenésére, ami a telítődést jelzi. De lehet olyan eset is, amikor túl érzékeny, túl hamar leáll, megzavarja valami a helyes érzékelést, ilyenkor lehet nagyobbra állítani.
Ha ez egy 1300 mAh kapacitású akku, azt 130 mA árammal lehet tölteni 15 óráig, akár kikapcsol az Imax, akár nem. Azon még időkorlátot is lehet állítani, de ha tovább marad rajta, az sem gond, 130 mA nem árt neki tartósan sem.
102 °C szerintem is a trafó primerjébe épített hőkioldó.
Az akkun valószínűleg két pozitív érintkező van, mint a régi Ni-MH-akkus telefonoknál is volt ilyen megoldás. Ebben az esetben 0 ohm mérhető közöttük.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46565 üzenetére
Az első képen óvnak a memória effektustól. Az meg úgy tudom, hogy az NiCd akkukra jellemző.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46563 üzenetére
"Elnézve azt a 102 fokot..."
Szerintem nem az üzemi hőmérsékletet jelenti, hanem azt, hogy van benne egy 120 C-Fok-on kikapcsoló hőbiztosíték. -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46521 üzenetére
Azért pár másodperc csupán. Először melegszik, majd aztán durran.
Egyébként semmi értelme. Nincs gyakorlati haszna. -
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46510 üzenetére
A szokásos töltőáram többszörösével pár másodpercre és egyszerre csak egy cella.
-
csubuka
addikt
válasz
csabyka666 #46517 üzenetére
Sajnos ez is elég hasonló lehet, de egy B osztályú 2*15W-os erősítőhöz még jó lehet. Talán
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46507 üzenetére
Itt egyenként is hozzá lehet férni a cellákhoz, ezért először is állapotfelméréssel célszerű kezdeni, vagyis rámérni minden cellára egyenként, bármiféle töltés előtt.
Amelyik 0,9-0,8 V alá süllyedt, ott már valószínűleg gondok lesznek, nem fogja tartani a töltést hosszabb távon. Ez pedig a soros körben a szokásos kellemetlenséggel jár: az erősebb többi legyőzi a gyengébbet, terhelés hatására átfordul rajta a feszültség, átpolarizálódik, ami különösen káros.
Ilyenkor jól jön egy regeneráló töltő, amivel egyszerre csak egy cellára lehet csatlakozni, végeredmény is kétes.
Lehet közötte olyan 0 V-ra merült, többé-kevésbé zárlatos cella is, amit akár rövidre is lehet zárni, hogy ha már hasznot nem hajt, legalább ne is vesszen rajta semmi. Csak ezzel persze csökken a soros feszültség.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46507 üzenetére
Lehet próbálkozni, lórugással is. Ilyenkor az akku sorban akad harmat gyenge, aminek a töltés tároló képessége töredéke az eredetinek.
(Talán egy 2,5-ös fúrót elvisz puha fába.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46502 üzenetére
Rajzon is látszik a VT13 és VT15 FET-ekkel megoldott kapcsolás, ami feszültségnövelésre és csökkentésre egyaránt alkalmas.
- Step-down módban a VT13 kap impulzusvezérlést, V15 szakadás.
- Step-up módban a VT15 kap vezérlést, a VT13 vezet.
- VT2 véd a betáp fordított polaritása ellen, GND-ágat megszakítja. -
And
veterán
válasz
csabyka666 #46502 üzenetére
"[..] de az nem fér a fejembe, hogy hogyan tudja tölteni a 18V-os akksikat ekkora bemenetről?"
Pedig a megoldás viszonylag egyszerű: DC-konverzió. Az adatlapja említi, hogy legfeljebb 50W töltőteljesítmény áll rendelkezésre, és egy összefoglaló táblázatot is tartalmaz, amely megmutatja, hogy a kémia és cellaszám (végeredményben: a teljes pakk névleges feszültsége) függvényében mekkora lehet a legnagyobb töltőáram. Ahogy a névleges feszültség növekszik, a töltőáram maximuma egyre csökken. -
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46497 üzenetére
Lényegében igen, csak megjelenik egy automata töltőáram opció is, amit a belsőellenállás mérése alapján talál ki a töltő, hogy mennyire komoly akkuval áll szemben, attól függően jó nagy áramot is rákapcsolhat, mondjuk a maximális 5A-t.
Ehelyett a manuális árambeállítást kell alkalmazni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46488 üzenetére
Annál épp 15 soros cella a maximum, vagyis a 18 V-os telep ráköthető.
-
Kernel
nagyúr
válasz
csabyka666 #46473 üzenetére
Elég gyorsan átmelegedett, de lehet, hogy az olyan. Nagyobb problémának látom ezeknél, hogy túl nagy töltőáramot engednek meg, ami a kezelési utasítás szerint mondjuk 6 óra alatt feltölti, de ha tovább marad rajta (vagy le sem volt merülve teljesen), akkor túlmelegíti az akkut, idővel egyes cellákból elkezd szivárogni az elektrolit, főleg amelyik lefelé áll.
Tehát ez már gyorstöltés, amivel jobban kellene vigyázni. Az akkucellák gyári adatlapján a normál töltés a szokásos: kapacitás tizedrészének megfelelő áramon 15 óra.
Ezért én azt csináltam, hogy a saját trafós AC töltője helyett egy DC 24 V-os monitortápot dugtam rá (azonos még a csatlakozó is), a töltőegységben pedig a dióda helyett egy 68 Ω, 2 W ellenállást építettem be. Így idővel beáll kb. 120 mA töltőáram, ami később még csökken is. Ezzel maradhat rajta akár 24 óráig is, nem melegszik különösebben.
De mindez egy 12V / 1200 mAh kapacitású telephez van méretezve.
A töltőkörben van még egy tranzisztor is, ami eredetileg a diódán eső feszültség hatására kapcsol egy töltésjelző LED-et, ez ugyanúgy működik tovább, mert van 10 kΩ bázisellenállás, ennek köszönhetően nagyobb feszültségesés sem árt neki.
-
válasz
csabyka666 #46472 üzenetére
A töltőnek mennyire szabad melegednie? Kb 20 percet volt fenn, de már olyan meleg, hogy a kezem alig bírja el. Az akksi épphogy langyos. Töltött bele, az biztos, mert elég nagy erő van a gépbe, kézzel esélyem sincs megfogni a tokmányt.
-
mezis
félisten
válasz
csabyka666 #46462 üzenetére
Ha csak ritkán használnád és akkor sem kell bika erősnek lennie, megpróbálhatod pl 2Aó-ás ceruza akkukkal (15 db) helyettesíteni. (Nekem 12 V-osba sikerült 10 db-ot foglalattal együtt beleszuszakolni.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
Soros kötésben van, 18 V esetén 15 db cella, SC vagy 4/5 SC méretű cella általában.
Soros kapcsolásban az eredő Ah-kapacitás egy cella kapacitásával azonos, tehát ha például 18V / 1,2 Ah van kívül feltüntetve, az azt jelenti, hogy 1,2 Ah kapacitású cellák vannak belül.
De egy ilyen pakkot nem egyszerű összerakni ponthegesztő nélkül, hiába vennél forrfüles változatot, azt is problémás összeforrasztgatni.
Vannak cégek, akik ilyennel foglalkoznak, akku forgalmazás és pakkok készítése, valahol láttam interneten. Vagy eBay-en 18V-os pakkot is lehet találni, ami persze nem olcsó, postaköltség is több, a súly miatt.
TME-től is lehet rendelni cellákat.
Többféle elrendezés lehetséges:
-
MineFox54
őstag
válasz
csabyka666 #46466 üzenetére
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
csabyka666 #46464 üzenetére
Az egész szett nem ér annyit, mint az akkuk ára, hacsak nem márkás, mint írtam…
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Szia!
Lehet, hogy találsz hozzá, de nem érdemes, hacsak nem legalább Boss, vagy B&D. Nálam is itt hevenek hónapok óta ezek, nekem is akku csere + töltő lenne, de nem látom értelmét…
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest