- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mezis
félisten
-
didyman
őstag
válasz
moha21 #29234 üzenetére
Elvileg törekedni kéne az effektív érték azonosságára, csakhogy az ehhez tartozó csúcsérték a jelalaktól függ. Ha a kimenet a négyszöget közelíti, akkor az effektív és a csúcs is közelebb lesz egymáshoz, vagyis a csúcs alacsonyabb lesz. Ez viszont okozhat alulfeszültségre jellemző tüneteket, védelem belépését olyan elektronikáknál, melyek csúcsegyenirányítóval kezdődnek. A tipikus, PC-k körüli UPS-ekre pedig inkább ilyen eszközöket kötnek, ezért az effektív értéket némileg növelik. Nem RMS-képes műszerrel mérve az ilyen UPS-eket, mivel azok szinuszos jelalakból indulnak ki, akár 190V is lehet a mért feszültség, az izzó ennek ellenére fényesebben, a fénycső halványabban fog világítani.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
moha21 #29056 üzenetére
Fogalmazzunk úgy semmi értelmes reakció!... De aki azt mondja, hogy ezüst és réz kábelnek is más a hangja nekem már az is fura...
De élőben láttam legutóbbi hifis találkozón 20k 2 méteres csuda tápkábelt mer az számít!Ha rossz a DC-rész és beszűrődik zaj akkor lehet a hálozati oldalon bármilyen kábel... De ezt úgyse fogják fel mert azt hangoztatják, hogy az emberi fül precízebb műszer mint egy modern drága 12bit-es digit scope...
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #29042 üzenetére
Az R2601, R2602, C2601, RC602 határozzák meg az időket. Ezek egyforma értékűek kellene legyenek. Esetleg elővigyázatból kicserélhetnéd az IC-t is, az egyik legmezeibb CMOS áramkör, gondolom az ára nagyon alacsonyan repül. Más nem lehet.
Hozzám a 20kV elég közelre érkezik föld alatt a trafóhoz, onnan a 230 is ugyancsak ott. Mégis rossz a formája.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
moha21 #28856 üzenetére
Occóbb co2 vágó síkágyas vágólézert már bratyi 4-5 millikáért lehet kapni használtan még olcsóbban (persze nem nagy lemezekhez).
Nekem következő egyetemi saját projectem kék vagy ibolya 2.5W-os led lézer építése lesz modulált jelvezérléssel peltier hűtéssel és minél kisebb fókuszfoltátmérővel -
vodkaboy22
addikt
válasz
moha21 #28853 üzenetére
Ohh ez bratyi fing mérnöki szemmel
Ennél sokkal profibb és komolyabb cuccal bonyolultabb feladatokat oldottam már meg
Kedvenc lézerese szakimtól: "Lassan minden falú végén tudnak már pontosan lézerrel szabni a "jómunkásemberek" , de hegesztés még a mercinek is nagy fa tud lenni."
-
vodkaboy22
addikt
-
Reggie0
félisten
válasz
moha21 #28823 üzenetére
Igazabol semmit. Amig nem tolti be a windows a driveret, addig csak vegetal. Az, hogy milyen energiagazdalkodast hasznaljon, szinten ekkor dol el. Igazabol a 15 mp messze nincs meg. Ha hasznalni akarom, akkor kell egy 15 perces bemelegitesi folyamat, es akkor is csaka max orajelek 90%-an jarathatom, mert kulonben fagy
-
darvinya
titán
válasz
moha21 #28816 üzenetére
Azért ez hangkártyától is függ.
Könyvek
[ Németh Endre, Horváth Tibor: Nagyfeszültségű szigeteléstechnika ]
[ Dr. Horváth Tibor, Dr. Csernátony-Hoffer András: Nagyfeszültségű technika ] -
Reggie0
félisten
válasz
moha21 #28809 üzenetére
Nekem sajnos nincsen, csak orai jegyzeteim, de ha erdekel a tema, akkor a BME konyvtarabol vedd ki ezt a konyvet: "Németh E. – Horváth T. : Nagyfeszültségű szigeteléstechnika. Tankönyvkiadó, 1990. "
Illetve van par oldal a : "Horváth Tibor, Csernátony Hoffer András - Nagyfeszültségű technika" cimu konyvben is. (252. oldal korul)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
moha21 #28793 üzenetére
Nekem is ilyen delta van, csak 350-es verzióban, és 500 forinttal drágább volt. Jó kis táp, a passzív PFC miatt dög nehéz, gyakorlatilag tele van a doboz alkatrésszel.
Egyszer én is vettem drága tápot, de egy malőr miatt beszaladt hátul egy csavarhúzó működés közben, ami nem tett jót neki, de erről nem akarok beszélni.
Lassulást egyébként táp nem okozhat, csak fagyást meg újraindulást. A lassulás az placebo, vagy a Windows hatása volt...
-
fero02
nagyúr
válasz
moha21 #28629 üzenetére
Én mikrofon kábelt szoktam ilyen célra használni.
-
Reggie0
félisten
-
PHM
addikt
válasz
moha21 #28533 üzenetére
Sajna nem igazán vagyok járatos a szünetmentes tápok lelkivilágában,
de tudok olyan esetről, amikor a legyengült akkut kicserélve a táp nem
volt hajlandó elindulni többé.
Ez lehetett fatális véletlen, vagy akár a "tervezett elavulás" műve is.
A mai technológiai szinten egyszerű kivitelezni... -
mezis
félisten
válasz
moha21 #28446 üzenetére
Köszönöm a képeket !
Közvetlenül a 230 V-os konnektorból ? (Az én szkópom bemenetére max 10 V-ot adhatok. Ezért ellenállás osztót illetve trafót iktattam közbe. Nem volt észrevehető különbség a jelalakban.)Korábbi dolgaink ezzel kapcsolatban: 16929, 16931, 16934, 16957 -es hozzászólásokban.
Négy jobban sikerült képet ismétlésül:
EON Debrecen:Bocs, ha túl hosszú lett.
-
Reggie0
félisten
válasz
moha21 #28469 üzenetére
Nem lehet, hogy a merofejed vagy a szkopod korlatoz? Elvileg nem szabadna ennyire laposnak lennie, bar elofordulhat, ha jelentos 3. es 5. harmonikus. Siman okozhatnak ilyet gepek is, ugyanis ha a gep csillag bekotesu es foldelt csillagpontu, akkor siman kijut a 0. rendu komponens.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #28478 üzenetére
Annyira mélyen belemenni nekem se lenne szándékomban.
@vodkaboy22
Talán a legszerencsésebbek vagyunk azzal, hogy 50Hz a hálózatunk. Ezért klasszikus tápoknál ezen a frekvencián kellenek a legnagyobb vasmagok és még a legnagyobb szűrőkondenzátorok is.
Kapcsolóüzemnél nagyjából minden lényeges benne van a moha21 által írottakban.Ha pedig abból indulunk ki, hogy a kérdés a frekvenciaeltérések hatása, akkor mivel ezek nagyon szűk határok között mozognak (a kötelező talán 5%, de ritkán megy még a 2%-on kívülre is [link]), akkor a hatás gyakorlatilag nulla, el lehet felejteni. Kivéve a hálózattal szinkronizált digitális órák esetében.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #28464 üzenetére
Onnan pontosan hogyan keveredik a házunk előtt levő 20 kV-os Tr.-re azt nem tudom...
Átvánszorog minimum 1 trafóállomáson, ott pedig 2 trafón: egy 400/110 majd egy 110/20kV-oson.
...szerintem a villamos hálózat nem mondható rossznak egyébként.
Ez a forma még nem jelent rossz minőséget, de színuszgörbét megtapasztalt embernek (há' még mérnöknek) kiábrándító. Gondolj csak egy UPS kimenetére (nagyon kevés kivétellel).!
-
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #28450 üzenetére
Hááát, nem tudom. Elhiszem amit írsz és mutatsz, de ellentmond minden eddigi ismeretemnek. Bár ismétlem, régi motoros vagyok, lehet hogy eljárt felettünk az idő...Holnap ráteszem a szkópot a cégnél a hálózatra. Saját trafó, bár ezen is rengeteg frekiváltós hajtás lóg (szinte mindegyik). Közel vagyok hozzád (Nyíregyháza), tényleg kíváncsivá tettél. Készítek fotókat is. Sőt van egy cég akiknek dolgozom, azok egy 150 m-es 240-es alukábelen lógnak az utcai trafón. Azoknál is megnézem.
-
darvinya
titán
válasz
moha21 #28450 üzenetére
Sajna lehetséges.
Anno mikor a bérlakásba költözés előtt tettem egy kis felújítás és nem voltak a 1930-as épület betápot javítani.
Akkor 260V-300V-ot mértem és sajna a fúrom és sarokcsiszoló gép sínylette meg.
Én meg 11. ker Hőerőműnél lakom.
Körbevéve nagyfogyasztóval.(#28455) vodkaboy22
3 naponta jönnek hajnalban, mert valahol a környéken megadta magát a trafóház.
Jele, hangosabb a hűtő és cserélhetek izzó.
Házban olyan villamos a hálózat, hogy az egyik fele null zakítású, másik pedig fázis zakítású. -
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #28446 üzenetére
Ez nagyon-nagyon furi! Ez ránézésre egy levágott tetejű háromszögjel. Szinusz semmiképpen nem lehet. Egy közcélú hálózaton ilyet csak a mesében láthatsz. Ezeket MINDEN esetben transzformátorral etetik. Még pár wattos példányoknál sem lehet ilyen egyenes átmenetet produkálni, nemhogy egy hatalmas induktivitású erőelosztó trafón! Ha agyon van terhelve, akkor sem lehet ilyen kimenőfeszültsége. Ez vagy valami árulás, vagy UFO. Lehetséges hogy egy túlterhelt trafó valamiképpen levágja a csúcsokat, de a vágás alatti jelnek akkor is a maradék szinuszt kellene mutatni (szerintem). Vagy lehet hogy újra kellene tanulnom a szakmát?
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #28371 üzenetére
Nekem sikerült mintadarabot kérnem a Littelfuse-től. Igaz, engem nagyobb feszültség érdekelt és ők egy nagyon széles skálát gyártanak. Érdeklődj a Farnellnél is. Tőlük is kaptam, ezúttal pénzért. Kérdés, hogy van-e nekik 32V-os.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #28366 üzenetére
Nem találom azt, amire utalsz, de a közelmúltban botlottam/estem majdnem hasra ilyen alkatrész miatt. Nem dióda, csak a nevében az a 2 lába miatt! Ez egy úgynevezett SIDAC (vagy "triger diode", egy 5 rétegű DIAC-szerű félvezető. Műszerrel ezen nem fogsz találni értelmezhető/mérhető információkat. Ez egyértelmű a karakterisztikájából is.
Előszeretettel használják a gyártók gázlángos fótőberendezésekben a gyújtószikrát adó nagyfeszültségű trafó meghajtásához. -
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #28325 üzenetére
azon is gondolkoztam a szoba hálózati részébe beiktatom
Nem butaság ha arra az adatlapban szereplő 30A-t olvassa az ember.
Oszcilloszkópot végre nagyjából sikerült használhatóvá varázsolni.
Nagyszerű! Helyedben is örvendek. Most ellenben már sajnálom, hogy nem kíváncsiskodtam a "rossz, görbe" hullámformák fotója után is.
Használd egészséggel!
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #28322 üzenetére
...spongyola...
Új terminus tehnicus a nyelvészetben: egy pongyola, aminek spongya van a zsebében?
Nagyon magas labda volt!
Egészen pontosan mire való ez? / ok látom zajszűrő, de hova lehet ezt alkalmazni? /
Pont ez a kapcsolás van minden hálózati szűrős aljzatban, amik a készülékek hátán vannak.
Tehát bemenet után trafó előtt. Én félretenném a következő erősítőhöz.
-
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #28298 üzenetére
Ha mégiscsak fémhalogén akkor megszívtad. Említés sem esik az esetleg szükséges előtét és gyújtó tipusáról. Ha kellene, akkor csak az ehhez a tipushoz illesztett a nyerő. Nem írnak hozzá semmit, azért gondolom hogy sima halogéngázzal töltött izzólámpa lehet. Ha meg Amerikából jött akkor esetleg magyarázat egy kényszerleszállás. A simán átlátszó búráson látható hogy teljesen hagyományos lampocska. Esetleg törj össze egyet, akkor többet fogsz tudni. Sorry...
-
sörösló
aktív tag
válasz
moha21 #28290 üzenetére
A kuglin ami látható róla, sima halogén. Nem metal-halogén, azokhoz tényleg spéci gyújtó kell mint a nátriumlámpákhoz is. Mérjél rajta ellenállást, ha nincs akkor finoman rázd meg. Ha zizeg kicsikét akkor valszeg leesett a helyéről a wolframszál. Kínai cuccnál előfordulhat hogy nem élte túl a szállítást. Pláne ha mondjuk a nagy Russiában valami részeges vasutas kissé keményen tolta a gázt a gurítón!
Ukrajnában a gyártól ahol dolgoztunk, kb. 1 km-re volt a rendező. Nemegyszer behallatszott a csarnokba a csattanás. Egyszer láttam, amikor a nyolcvanakárhány kocsit a gurítóról érkező kb. 10 méterrel odébblökte! Gondolhatod mekkora lendülettel jöhetett!
-
didyman
őstag
válasz
moha21 #28013 üzenetére
A nátriumok között is van saját gyújtós, de zömmel nem azok. Normál 230V a kisülőcső sarkain nem fog tudni átütést produkálni, így a lámpa túléli az előtét nélküli üzemet. Egyúttal megemlítem, hogy a lámpák dobozán fel van tüntetve, hogy előtét szükséges hozzájuk, emiatt egy új fejelést kitalálni a bevált helyett nem túl ésszerű. A feketedés nem csak a katód eróziója miatt van, hanem többnyire a kerámia kisülőcső fejelése (a katódhoz vezető szál miatt) látszik sötétebbnek már eleve, ezt gyakorlott szemmel hamar meg lehet állapítani. Nátriumlámpához mindenképpen kell gyújtó, ebből érdemes leállós elektronikusat beszerezni, a nem leállós Unitort, meg fénycsőgyújtós elődeit inkább érdemes kerülni-persze ha a pénz beszél, jók azok is, dolgukat elvégzik.
-
didyman
őstag
válasz
moha21 #27860 üzenetére
Csövek égési feszültsége, csőáram eltér, az 58W-os T8 semmiben sem hasonló két, 26W-os FD-D kompakthoz.. Előtéteknél, csöveknél sosem a teljesítmény a lényeges adat, hanem az áramerősség, mivel a fénycsövek áramgenerátorosan hajtottak. Ennek hatására esik rajtuk feszültség, amit a normális elektronikák felhasználnak üzemi paraméterek tartásához, védelemhez, és ettől függ a résztvevő félvezetők terheltsége is.
A cső árama pedig szintén nem egy kifejezett érték, hiszen a T8, T5 alapjaiban eltérő görbéket produkál, más kezelést igényelnek, a T5-höz közelebb álló FD kompaktok meg érdekes összvérek. -
kjani18
őstag
válasz
moha21 #27860 üzenetére
Van egy fénycsővezérlő elektronikám. Ha kell, elküldöm próbálkozhatsz vele. Ha meg tudod oldani küldesz valamit cserébe, ha nem dobd ki, v. szedd szét alkatrésznek. Asszem novi új.
Én csak ledes akvárium fényeket csinálok már csak, régebben készítettem csovest, ezért már nem kell. -
PHM
addikt
válasz
moha21 #27857 üzenetére
1: Igen, annyi kiegészítéssel, hogy mivel AC mágneskapcsolót akarsz
DC feszültséggel működtetni, azon a névlegesnél jóval nagyobb
áram folyna. Gondolj bele, AC táplálásnál az eredő ellenálláshoz hozzá
adódik a tekercs induktivitásából eredő látszólagos ellenállás is.
2: De, fog.(Alaphelyzetben zárt az a kontaktus.)
3: Ráhibáztál. -
-
PHM
addikt
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #27839 üzenetére
Én annyit tudok, hogy a váltóáramú relék esetén a mágneses körben/körre szerelve van egy réz (?) mágneses sönt, aminek a szerepe, hogy kicselezze a lüktető mágnese tér által keltett lüktető erőt, ami a fegyverzettel együtt a kontaktusokra hat. Magyarázatot (tudományosat
) ne kérjetek, mert nem tudok. Kibontva egy ilyen relét megtekinthető. Ez érvényes (kell legyen) a kontaktorok esetében is. Ha nem is a kontaktus szempontjából lehet fontos, de hogy berregni fog, arra fogadok.
Ezért ajánlok egy beiktatott Grätz hidat, meg egy kis szűrést is, ha pedig kell esetleg egy soros ellenállást is. -
-
PHM
addikt
válasz
moha21 #27839 üzenetére
Ott válaszoltam rá.
Milyen kontaktorról lenne egyébként szó? -
OgKush
senior tag
válasz
moha21 #27667 üzenetére
És akkor gondolom azonos számokat kell összeforrasztani, viszont a micro usb fejen, hogyan csengessem le, hogy melyik érinthező, melyik forrasztási pont? Nincs annyira pici műszerem.
Bocsi a béna megfogalmazásért nem vagyok egy műszerészSzerintem inkább lekopasztok egy másik usb-t, nem akarnám elrontani a telómat, ha esetleg zárlatos lenne..
Mindenesetre köszi a helpet!!!
MasterMark
Kábelek már nincsenek a micro usb csatlakozón, -
PHM
addikt
válasz
moha21 #27472 üzenetére
A 2 csapos fénycsövekbe egyszerűen be van építve a gyújtó.
Ugyanúgy 2 wolframszál van bennük ,de azoknak csak 1-1 vége van kivezetve.
Léteznek olyan fénycsövek is, amik 2 csaposak, mégsincs bennük starter.
Ezek robbanásbiztos armatúrákban fordulnak leginkább elő.
Beépített fűtő ellenállással rendelkeznek, amely felismerhető
a cső egyik oldalán végigfutó fekete csíkról. -
mezis
félisten
válasz
moha21 #27486 üzenetére
Megfelelő óvatossággal bevetheted a "bioproceszoros" fénycső gyújtódat: patron ki, és egy alkalmas vezeték darabbal pár másodpercig rövigre zárod a patron két csatlakozó aljzatát.
(Hajdanában indítottunk így fénycsöveket, amikor a patron zárlatos lett. Patron ki, kapcsoló fel, patron pár másodpercre a helyére aztán ismét ki. Ha még jó volt a fénycső, akkor beindult. Aztán nagyon szidtuk azt, aki lekapcsolta a villanyt...
)
-
mezis
félisten
válasz
moha21 #27479 üzenetére
Bekapcs után a gyujtónak először az izzítást kellene végeznie. Ez akár több másodpercig is tarthat. Ilyenkor a fénycső két végében látszik valamennyi fény. Aztán ezt meg kell szakítania (a bimetall meggörbűl, a továbbiakban mint glimmlámpa működik, az a kis áram tartja a görbe állapotban) és akkor már a fénycsőnek kell világítani. Ha sikerült létrejönni a fénycsövön belüli áramnak.
Fojtó rendben ?
(A kondenzátoroknak szikracsökkentő, zavarszűrő, fázisjavító funkciói vannak, nélkülük is működnie kellene csak jobb velük.)
-
mezis
félisten
válasz
moha21 #27469 üzenetére
Műszerrel mérd ki, ezek a cső két végpontján lévő fűtőszálak kivezetései. A hagyományos gyújtópatron esetén a két fűtőszálat sorba kell kapcsolni. (Elektronikus gyújtás esetén is, csak ott még lehet közben kondenzátor, PTK,...)
Ez a fénycső 40 W-os lenne ? Mert ha csak 20-24, inkább egy elektronikus előtétet neki valamelyik kiégett, hasonló teljesítményű elektronikusból.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
moha21 #27239 üzenetére
A TEK466 nagy előnye a púpjában található DMM, ami még nagyon jó is. A HP1740 pedig szerintem egyszerűen szenzációs ilyen áron.Tizen...évig nyúztam kettőt. Bírták a strapát és van 3 (apróbb) előnye: a bemeneti csatornánál kapcsolóval választható 50 ohmos bemeneti impedancia, ami nagyon hasznos nagyobbacska frekvenciákon; a másik, ami egyáltalán nem elvetendő: jó mérőszondával, még a 250MHz-es jel is látszik rajta, ha (természetesen) csillapítva is; harmadik a trigger jel képernyőre tétele a két csatorna mellé. Ha most szkóp kellene, rohannék érte ilyen áron, pláne! Itt is az egyedüli fenntartás csak az állapotuk miatt lehet. Ja és mindkettő abszolút analóg szkóp!
-
Reggie0
félisten
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hegesztés topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Filmvilág
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Debian GNU/Linux
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook Laptop 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD IPS MATT
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Garanciális MSI Katana GAMER 15,6"240Hz!i5 12500H(16X4,5Ghz)RTX 3060 6 GB VGA,32-64GB RAM/1TB SSD
- Bivaly MAGYAR Lenovo P1 gen2 (Core I7 32 Gb 1Tb 15" 4K 4Gb Nvidia) Laptopom eladó!!!
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU NVIDIA VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest