- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Azonnali navigációs kérdések órája
Hirdetés
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
And
veterán
válasz
darvinya #44460 üzenetére
(Ezzel mindössze annyi a baj - már az idő hiányán túl -, hogy például egy HD44780-kompatibilis alfanumerikus LCD-n a "Hello world" üzenet megjelenítését meghaladó projekt felett a dolog rendkívül szerteágazó és bőséges lenne. Utóbbi az előkészületek után minden normális magas szintű nyelvet használó fordító esetén egy sor a kódban. Ha valaki érez ehhez affinitást, akkor vegye elő kezdetnek néhány egyszerűbb kontroller adatlapját, Microchip-vonalon - természetesen nem csak a Microchip létezik a világon - mondjuk a PIC16F84A vagy a PIC16F628A típusokét. Utóbbi < 600 Ft, és többet is tud az előbbinél, ennél vannak kisebb és nagyobb lábszámú és tudású tokok is. Esetleg tegye fel ezt a meglehetősen sokat tudó Basic fordítót: mikroBasic Pro, és nézze meg, mire képes. A demó verzióval is 2 kword programmemóriáig enged fordítani, ez konkrétan a 16F628A teljes programtárát jelenti. Rendkívül jó, félezer oldalt is meghaladó terjedelmű manualja van, rengeteg függvénykönyvtárat támogat, többek között az előbb említett LCD-vezérléshez is, áramköri rajzokkal kiegészítve, lásd pl. a 328-as oldalt. Elsőre elég ijesztő ez az adatmennyiség, de még az induláshoz is ad egy csomó segítséget, itt például egy komplett projektet: [link] /pedig mikor a 'Hello world'-ot írtam az elején, ezt még nem is láttam, ez ugyanez, csak nem LCD-n, hanem 8 darab szimpla leddel.. Természetesen ez a példakapcsolás és projekt kisebb kiépítésű kontrollerrel is működik, amelyiknek van legalább 8 I/O-ja, és kvarc sem kell feltétlenül hozzá, ha van belső RC-oszcillátora az adott toknak, a 16F628A-nak is van olyanja. A HE-fórumon is sok utánépíthető mkrokontrolleres projekt található.)
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #44024 üzenetére
Nem szükséges direkt napsütés, a fénynek lehet némi anyaglebontó hatása, de ehhez azért az is szükséges, hogy az anyag is arra alkalmatlan minőségű legyen.
Az üvegházhatás szóba hozását viszont vissza kellene vonnod, még időben, mielőtt kinevetteted magad. Az egy teljesen más fogalom.
-
Lompos48
nagyúr
-
kovy79
őstag
válasz
darvinya #43921 üzenetére
1. Tanulmányozd a brushless motor felépítését!
2. Nézegesd ezt a videót! Kifejezetten ajánlom a 20perc, 55perc és 1óra körüli részt a kialakítás és huzalátmérők miatt.
3. google
4. Ha még mindig biztos vagy az igazadban, írj valami szakmabeli fejlesztőmérnöknek, hogy évtizedek óta tévedésben élnek! -
kovy79
őstag
válasz
darvinya #43912 üzenetére
Ha az asztalon van, akkor ott...
A kérdésed a táplálásra vonatkozna? Szerintem nem kilométeres kábelt cipelnek magukkal a pl modell repülők. Nem vagyok modellező, de tudtommal Li-Po akksik az elterjedtek körükben, szabályzóval persze.
Egyébként tudom ajánlani a google-t! -
kovy79
őstag
válasz
darvinya #43909 üzenetére
He? Vehetted volna a fáradtságot és utána olvashattál volna! [link] [link] [link] [link]
Azért ne írj a linkelt oldalaknak emailt, hogy a világ rosszul ismeri a brushless motorok működését...!
Egyébként megint honnan jött az a konkrét 0.75mm érték?mintAdarab, sokszor szétszedhetők, a tengely végét meg le lehet esztergálni. Ez brushless motorok esetében ez hatványozottan egyszerűbb.
-
biker
nagyúr
válasz
darvinya #43887 üzenetére
kérdés a "kis motor" definíciója
egy 30mm átmérőjű, és 60mm hosszú motor elég kicsi? definitíve igen, nos ez egy MAXXON motor, 17.000RPM mellett 12V 170W, nominál árama 14A, átesési küszöbáram 20A
nyomatéka a kimeneten (hajtóművel) kb 60rpm mellett 3.000N (igen, 300kg!) -
And
veterán
válasz
"Láttál már 1A-nél nagyobb áram felvételű kis motort,,mert én még nem."
Aha: nem láttam, ergo nem is létezik. Ez most nem komoly, ugye?
"3A meg onnét jött, hogy ennyit bírt a sima potméter."
Mi a túró az, hogy sima potméter? Ez valami önálló kategória? Először is, a potméterekre nem áram-, hanem teljesítménylimitet adnak, másodszor azt a teljes ellenálláspályára (tehát lényegében végértékre) vonatkoztatják. Ha a felét használod csak ki, már az sem igaz. Ez a "3A-es" sima potméter kategória épp annyira nonszensz, mint a 300 mA (3 A? Harminc vagy háromszázezer liter vízbül vonjuk ki az oxigént?) maximális áramú 'kis' motor: mindkettő hasraütés eredménye. -
Lompos48
nagyúr
válasz
Néha vedd elő az Ohm törvényét, papírt, ceruzát is számolj!
Csak szemléltetésként:
Kiindulunk egy 100 ohmon szénrétegpotenciométerből, aminek a max disszipált teljesítménye 0.5W (nem nagyon vannak izmosabbak ebben a konstrukcióban). Ha az áram a potméter 10%-os állásában kénytelen folyni, akkor annak a porciónak megfelelő teljesítmény is 10%-os, azaz 50mW. Az említett öregúr képleteiből kiszámolható, hogy ennek a határteljesítménynek az értéke kb. 70mA áram által lesz megtermelve. Szóval nagyságrend körüli.
Külön mese az, ahogy majd a feszültség megoszlik motor és potméter között.Sajnos a probléma felvetése is teljesen könnyelmű volt, jópár ismeretlennel. Az pedig bevitt az erdőbe.
-
And
veterán
válasz
darvinya #43883 üzenetére
"[..] mert max. 300mA lehet amit kérhet."
Ne is haragudj, de ez honnan jött? Miért pont 300 mA, miért nem 450 vagy 600, esetleg 1500? Semmilyen típust nem írt, jósló üveggömbünk meg nincs. Lehet, hogy igazad van és tényleg kisebb, mint <0,3 A, de mi alapján lehet ezt csak úgy rávágni?
#43885: "Viszont nem hiszem, hogy 1.5V v. 3V-on 3A felett fog felvenni a motor."
Na, most meg egy nagyságrenddel nőtt a lehetséges áramtartomány (?). -
tornas
őstag
válasz
darvinya #43813 üzenetére
Szerintem a ráfröccsent zsír nem égeti meg. Láttam már eléggé zsíros csillámpapírt is, meg aztán a mikrohullám a mikrosütőben a vizet kezdi el melegíteni és ezáltal a kaját is.
De pl. egy kis fémrészecske okozhatja a csillámpapír megégését. Mondjuk egy idő után a zsíros papírra egyre több porrészecske rakódik le, ami apró fémrészecskéket is tartalmazhat. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
darvinya #43809 üzenetére
Én is gondoltam erre, de egyrészt zsír új 10mF 65V-s kondikat raktam be, másrészt az előzőleg bennlévőkkel is ezt csinálta, valamint a szkópon totál egyenes volt a tápfeszültség.
Még annyi eltérés van a benti tesztekhez képest, hogy a hálózati védőföld össze van kötve a sasszival, bent meg nem volt védőföld.
-
tornas
őstag
válasz
darvinya #43809 üzenetére
Egy ismerősöm egyszer mesélte, hogy a mikrójában megégett ez a csillámpapír. Aztán gondolt egyet és kivette az égett csillámpapírt és azóta is így használja a mikróját minden gond nélkül. Bár, én úgy gondolom hogy az a csillámpapír nem véletlen van ott. Szerintem a magnetron sugárzásának a szórását segíti jobban elő.
Az még a kérdés, hogy mitől éghet meg az a csillámpapír...
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #43776 üzenetére
Attól, hogy kivan öntve még nincs benne víz.
Pedig de. Rotorral kapcsolatban pedig (még ha nem is tudtam biztosan, hogy nálad ez mit jelent), ebben az esetben nehezen tudsz különbséget tenni.
Épp ez a lényege, hogy a vízben forog a kalickás cucc, ami a lapátokkal egybe van integrálva, kiképezve. Meg épp ezt fejtegettem a múltkor, hogy ilyen célokra milyen jó ez a motorfajta, mert csak az állórésztekercset biztonságosan szigetelni (ami elég könnyen megoldható), többi része lehet vízben is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #43770 üzenetére
Egyrészt az én fogalmaim szerint: motor = állórész + forgórész.
Másrészt a műgyantával kiöntött állórész is nagy felületen érintkezik a vízzel, elég jó a hőátadás.
Kétségtelen, más fórumokon egyesek állítják, hogy ment már tönkre szivattyú UPS miatt, lehetséges okokat nem ismételném, de a pontos körülményeket sem tudhatjuk, így látatlanban.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #43705 üzenetére
De ez testelés és nem árnyékolás, ami tudtommal nincs közvetlenül kontaktba a bemenettel.
Pedig odaírtam, hogy kontaktban van, másik kézzel testelem magam. Most mellékes, hogy a bemeneti GND-re vagy táp GND-re. Árnyékoló hatás is van, megszűnik a búgás.
Utána, ahogy a kezem távolítom a bemenettől (de közben másik kézzel továbbra is testelem magam), a búgás erősödik, vagyis az árnyékoló hatás csökken.
Ugyanezt megtehetem egy vezetőréteggel festett műanyaggal is, szintén nem kell tökéletes vezetőnek lennie, szintén van árnyékoló hatása.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #43705 üzenetére
Festett árnyékolásról beszéltem, készülékbelső részén vagy egészén, amit vezetékkel vagy egyéb módon le is testelnek, ahogy illik.
Említhetném itt egyes fakávás Videoton TV-k műanyag hátlapját (de ne essünk tévedésbe, ebből volt fóliás kivitel is), vagy video, audioszervizben is láttam ezt-azt, amire már alig emlékszem, konkrét típusra legalábbis.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #43699 üzenetére
Képzelj el egy erősítőpanelt, ami csak úgy le van téve az asztalra. Tegyük fel, érzékeny bemenete miatt hallható egy kis búgás is. Kézzel ráközelítek, főleg a bemenet felé, ilyenkor a búgás erősödik.
Másik kézzel megfogom a GND-t (vagyis letestelem magam), erre minden búgás megszűnik.
Most akkor ez milyen árnyékolás? Nem 0 ohmos, mégis csinál valamit. Nem is rosszul.
A kérdés persze költői, én is tudnék mesélni a ferromágneses vagy diamágneses vezetők árnyékolóhatásának különbségeiről, működéséről. (Ezt csak azért teszem hozzá, mert volt már a fórumon, aki ki akart volna engem oktatni, hogy mi az árnyékolás, vagy mi nem, noha nem igazán kértem oktatást a témában.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #43626 üzenetére
Nem tudom, de szerinted van olyan Grundfos keringető, a kommersz kategóriában, ahol a motor forgórésze nem a vízben forog, a lapáttal integráltan?
Mert ezt ugyebár kefés DC-motorral nem lehet megtenni. A rövidrezárt forgórészű aszinkron motoroknak viszont ideális pálya, csak az állórésztekercset kell jól szigetelni.
Az elektronikusan vezérelt aszinkron keringetőknél pedig már lehetőleg három fázis van, a szimpla 230 V-ból elektronika állít elő több fázist, és 50 Hz-nél nagyobb frekvenciát, ha jól emlékszem.
-
-
válasz
darvinya #43601 üzenetére
Aha, legalábbis azt írták rá, de mindenképp megmérem, mielőtt bármit is csinálnék.
Hát én is csodálkoztam a 180V-on, de van itthon 2 szünetmentesem, mindkettőn annyit mértem. Rátettem egy 230V/30W-os izzót, és nem gyengült a fénye különösebben, ha csak a szünetmentes adta az áramot.
Ezek a tápok számítógépeket hajtottak, és elvileg annak is 230V körül kellene, nem? -
-
Sident96
tag
válasz
darvinya #43539 üzenetére
A FET lekorlátozza a motor áramát. Max annyit ad, amennyit elbír. Ha én azt mondom, hogy a fet utáni feszt. lekorlátozom, akkor lassabban megy a motor, de ugyan annyi árammal, mint a korlátozás előtt, tehát a korlátozás előtt ekkora sebességen gyengébb volt, mint most. Nem? ._.
-
Sident96
tag
válasz
darvinya #43536 üzenetére
A probléma, hogy alacsony fordulatszámon olyan gyenge, hogy a fogaskereket nem képes mozgatni, megakad a láncban.
Nem jár áramnövekedéssel, de a feszültségtől függ a sebessége. Ha jól tudom mosfet nagyobb feszültségen több áramot enged át. Tehát ha a mosfet után csökkentem a feszültséget, akkor jó lesz. De ez az utóbbi csak az én amatőr tudásom szüleménye.
Lehet hogy teljesen butaság/félreértelmezett dologból fakad.
-
-
válasz
darvinya #43493 üzenetére
Nem tudom, elvileg az USB illesztő transzparens, ha a driver úgy van megírva. Szóval a programok LPT portot látnak. Amit eddig láttam, mind olyan volt...
De van a céges gépemen virtuál XP, meg van ilyen USB nyomiportom is, kipróbálom, ha tudom.Másik. Ez van neki megépítve :
http://www.bsselektronika.hu/index.php?w=b0aUqWkiKiLehet ezt valamivel Win8-on használni? Az IC-Prog valamiért nem akarta az igazságot, nem tudom már, miért.
-
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #43469 üzenetére
Azért, mert nettó faszságokat írsz.
Mi az, hogy a szinkron motor nem annyira elterjedt? Kompresszornál valóban nem. Máshol meg igen.Egy 4kW-os mechanikai terhelésre tekercselt 1 fázisú aszinkron motor is ugyanakkora teljesítméynt nyújt, mint 3 fázisú társa. ( más kérdés, hogy nem igazán van ilyen, de ennek más oka van ).
Aztán van mechanikai áttétel is az idő függvényében lehet játszani vele."3kW felett akkora áramlökés jöhet létre, hogy még a motort is kivágja helyéről."
Itt se tudom, hogy miért a 3 kW nálad a vízválasztó, de szerencsére van motorvédő meg kismegszakító meg egyebe és a motor a helyén marad.
Az meg megint nem tudom, hogy egy kompresszornál miért is ne lehetne csillag/delta indítást alkalmazni?
-
válasz
darvinya #43469 üzenetére
Közben találtam egy oldalt, ahol azt írják, amit én írtam. Meg azt is, hogy a motoromat deltába kössem. Meg azt is, hogy necces lesz. Hmmm, még mindig nem tudom, melyik kapcsolást használjam.
Maradva a normál 3x400 V hálózatnál a 3 kW alatti - tehát a 2,2 kW és ennél kisebb teljesítményű 230/400 V feszültségre méretezett villanymotorokat - mindig az un. "csillag" kapcsolásba kell bekötni. Ha ezeket a villanymotorokat "delta" kapcsolásba kötjük, akkor az elektromos megtáplálás oldalán háromszor nagyobb megtáplálásban részesítjük, és ez nagyon rövid időn belül a leégésükhöz vezet.
A 3x400 V hálózat esetén a 2,2 kW feletti - tehát a 3 kW és e feletti 400/690 V feszültségre méretezett villanymotorokat - mindig az un. "delta" kapcsolásba kell kötni. Ha ezeket a villanymotorokat "csillag" kapcsolásba kötjük, akkor az elektromos megtáplálás oldalán háromszor kisebb megtáplálásban részesítjük őket, ezért a megtáplálás miatt háromszor kisebb teljesítmény leadására képesek. Ezért ha ennek ellenére az eredeti mechanikai teljesítménnyel megterheljük őket, akkor az elektromos megtáplálásához képest relatív túlterhelésben részesülnek és leégnek. Tehát üresjáratban, induláskor ezek a villanymotorok dolgozhatnak "csillag'" bekötésben, de terhelést nem kaphatnak, mert az elektromos megtáplálásuk kicsi. Ezt ki lehet használni indításkor (az u. "csillag-delta" indításkor), de az elindulás után azonnal át kell váltani "delta" kapcsolásba, mert máskülönben leégnek.
-
PH-User
addikt
válasz
darvinya #43441 üzenetére
Köszönöm amúgy a segítségeteket!
Nem jobb, ha a potit kicserélem?
Itt egy kép, azt a két lábát összezárva szól a jobb oldali is és összezárva, ha tekerem a potit akkor halkít mindent. (talán a mélyet nem?)
Nos, ha összeforrasztom azt a két lábat akkor az nem lehet megoldás a problémára? -
törölt tag
válasz
darvinya #43305 üzenetére
Figyi, nem a generator a gond. Audacity is general amit akarok es ingyenes. A problema a megfelelo szint kalibracio. Anno kitalaltak a szalagokra egy pontos szintet es azt nem fogom tudni ez alapjan beallitani, hogy aztan a fejerositot szinten beallithassam a megfelelo ertekre a szervizkonyv alapjan. Erre csak a szervizkazetta alkalmas. Vaktaban en is tudok felvenni 315Hz-es jelet valamilyen szinttel. De nagyon precizen 200 nWb/m flux kell a szalagon. Ehhez pedig kell referencia.
-
törölt tag
válasz
darvinya #43302 üzenetére
Ez alapjan nem fogom tudni beallitani a magnok elektronikajat. Nincs garancia, hogy pontosan a megfelelo jelszintet kuldom a fejek fele. Tudnom kellene, hogy pontosan a 250-es szintje eri a fejet, hogy kinevezhessem azt 0dB-nek. Szerintem ezt kizarolag az emlitett beallitokazival tudom megcsinalni, mint peldaul az Ampex kazettai. Ebay-en vannak is, de horror aron.
Lompos48: Pontosan. A kalibraciohoz viszont kellene referenciakeszulek. Viszont ennyi ido tavlatabol nehezen tudnek talalni.
-
-
daninet
veterán
válasz
darvinya #43277 üzenetére
Akár egy sima stab ic-vel is lehet jobban jártam volna, de mivel ez egy akkus hordozható zenebigyó, és kicsi zárt dobozban van, figyelnem kellett a melegedésre és a hatásfokra is (bár a BT eszköz nem eszik sokat ~200mA). Van egy fölös autós USB töltőm, lehet azzal kipróbálom majd.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #43153 üzenetére
Meg arra is kíváncsi lennék, hogy milyen esetben tud kárt okozni egy soros izzólámpa? Mit tud tönkretenni?
Olyan már előfordult, hogy az izzó ment tönkre, amikor TV-javításánál olyan körbe iktatom be, ahol DC 300 V-ot kap például. Egyébként jól használható a tápegység javításánál is, vagy a sorvégtranzisztor védelmére is, bizonyos esetekben.
Az meg már egyenesen nonszensz (vagy parasztosan nonsense, ahogy némelyik sznob idióta szokta írni a fórumokon), hogy 2 db 230 V izzót hányféle variációban tudsz bekötni, hogy elbírja a 400 V-ot?
Sorosan?
Párhuzamosan?
Netán vegyesen? -
Batman2
őstag
válasz
darvinya #43153 üzenetére
Alátámasztom !
Én is minden új kapcsolást ellenállás, vagy egy ízzó sorba kötésével szoktam éleszteni, akár hálózati, akár pl. 12V, mert különben mindkét esetben hatalmas áramok folyhatnak és biztosan tönkremegy valami alkatrész, vagy még komolyabb probléma is lehet !
Üdv.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darvinya #43113 üzenetére
Egyébként sem értem, mivel kellene szöget állítani, szögmérővel?
Simán a magas hangokra kell állítani, vagy mérőkazettával 10 kHz maximumára. Mérőkazetta helyett esetleg alkalmas lehet olyan felvétel is, amit valami komolyabb, márkásabb magnóval készítettünk, aminek még soha nem volt elállítva a feje.
-
kjani18
őstag
válasz
darvinya #43113 üzenetére
Nem tudom honnét vették a 15 fokot, ráadásul úgy, hogy nem tudni melyik irányba.
A kazattákra különböző állapotú fejekkel vettek fel, tehát mindegyikre érvényes beállítás nincs.
Legésszerűbb jobb állapotú gyári kazettával kisérletezni, a fej vezető tüskéi között fusson a szalag, szabadon, gyűrödés, sodródás nélkül, a fej szögét pedig oda állítani, ahol a legtöbb magas hangot hallod. -
törölt tag
válasz
darvinya #43054 üzenetére
Jaja, erre gondoltam én is, de úgy emlékszem (persze lehet rosszul) hogy saját felvétel-lejátszás esetén emiatt nem lenne csakaz egyik oldalon magas vesztés. Ránézésre úgy tűnik még eredeti pozícióban van és nem is tűnik görbének sem a függőlegeshez képest, már csak azért sem, mert addig nem lehet play-t nyomni, amíg teljesen be nincs zárva a kazetta ajtó. Gondolnék a fejkopásra, bár nem tudom olyan létezik-e, h csak egy oldalon jelentkezzen emiatt veszteség. Keresek a neten valami adatot a fejről és veszek hozzá.
-
törölt tag
válasz
darvinya #43042 üzenetére
Néztem, de pontosan ugyanazt a méretet nem találtam. Pár mm-el kisebbek vannak. A szélesség nem kritikus úgy tudom, hely van hozzá. Mondjuk jó volna, ha tudnám hogyn mérjem le a jelenlegi szíj méretét, mert az is lehet, hogy a neten olvasott méretek sem pontosak. Gondolom az első érték körátmérő lehet miliméterben. Mivel pont körben nem tudom letenni a szíjat, gondolom kiszámolhatom összenyomva a hosszából Pi-vel. Már ha tényleg átmérőt jelöl az első érték.
-
moha21
veterán
válasz
darvinya #43024 üzenetére
Nem vezérlő szekrény, hanem van a szerényben vezérlés is. Egyébként ilyen 14 mezős 4000 ampres betáplálású finomságokról lenne szó. Persze vannak kisebbek is 4-5 mezősek, tűztablók hozzá, UPS körök st..
igazából a baj az, hogy van olyan is maga a terv szar és valami több funkciót is betölt egyszerre és ezeket lenne jó átlátni. -
PH-User
addikt
válasz
darvinya #42974 üzenetére
Köszi, találtam itthon egy elemet, de azzal sem tudom összehangolni.
Egyébként egy kis fűrészpor darabja került be a végálláskapcsolóhoz, azért állt meg folyton...
Most jön újabb kérdés... Távirányítót honnan tudok beszerezni hozzá, amivel tuti működni fog?Köszi mindenkinek!
Üdv.
szerk. - A gyári távirányító 433.42MHz-en üzemel...
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Új MSI Katana 15 Gamer FHD IPS 144Hz i7-13620H 10mag 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 128GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3146
- Apple iPhone 14 Pro / Gyárifüggetlen / 128GB / 12Hó Garancia / 88% akku
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest