-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tsu
tag
Amikor ez a soros dióda-ledek-tekercs rendszer záróirányban kapja a hálózati csúcsfeszültséget (320V körül) ennek az eloszlása teljesen bizonytalan. Az egyenirányító dióda elbírja ezt a feszültséget, egy kék led max kb 5V-ot visel el. Nincs semmi, ami korlátozná a maximális záróirányú feszültséget az egyes ledeken.
-
Kernel
nagyúr
Különbséget kell tenni, mert ilyen esetben (mint például a hajszárítókban is) nem azért használnak 1 db diódát, hogy feszültséget ejtsen, hanem egyszerűen levágja a szinusz egyik felét.
Mivel a teljesítmény grafikusan értelmezve a szinusz által lefedett területtel arányos, így lényegében a felére csökken.
Tehát ez nem ugyanaz, mint amikor az autóban stb. DC-tápot akarunk ejteni / csökkenteni, diódánként 0,7-0,8 V-tal (áramfüggő érték).
-
Ereshkigal
őstag
Az a fix feszültségű sorozat. Az enyém a szabályozható.
Ribi: köszi, majd még átnézem.
-
Khelben
nagyúr
Ott van, csak széthúztam a csatlakozót. Viszont a mondatod második része nekem thai nyelven hangzott. Sokat nem akarok vele mókolni, mert egyrészt az egy lap is elég meleget csinál még így is, hogy 15 percenként ki-be kapcsol, másrészt nem vagyok villanyász, nem szívesen bontanám meg a gyári csatlakozókat, kábeleket.
-
somasz
addikt
Komplikált lenne, meg drágább és nincsen sok hely.
Többiek: Hűha, tehát akkor mi legyen a megoldás?
Ötleteltünk ma egy olyat, hogy a kismegszakítónál kéne kialakítani egy 32A-es csatlakozást, és kábellel elvinni az 5-8 m-en az áramot, nem a falban. Elvileg ezek a csatlakozók biztonságosabbak. Ez nem lenne megoldás?
-
-
batagy
őstag
Igen, akkor ez a T170-es izzó lesz az! Kösz a linket!
Tényleg nem olcsó, de még mindig olcsóbb mint 20-30eFt-ért egy új mikró!
A biztiket tényleg félreérthetően írtam! A lakás külső fő kismegszakítóját, valamint a lakás egyik belső kismegszakítóját csapta le. Arra értettem. A mikró belső biztosítékát valóban nem mértem le, szerintem azt is kinyomhatta. Igen, ahogy pjen írja, szerintem az izzó okozhatta, mikor felkapcsolódott, akkor csapta le.
Szóval akkor szedjem ki a biztit, és mérjem ki azt is?
-
McSzaby
őstag
Igazából, mint mondtam maga a mechanika kopott ki és emiatt csak tekert a motor feleslegesen. Viszont ez a hőbiztosíték dolgot én nem feszegetném, mert kb. 30-35 éves konstrukció az én Skoda-m. (Felicia '99) Szóval, akkoriban szerintem ilyenekre még nem gondoltak a fókszvágennél.
Mindenesetre köszönöm a segítséget, sikerült kideríteni mi a baja!
Már csak a megoldást kell kitalálnom a lehető legolcsóbb, legminőségibb kombóban.
-
Batman2
őstag
-
draco31
veterán
Meg volt most már az is, halott. Vagyis a műszer egyik szárát az egyik lábra rakom, a másikat akármelyik háromra, sipol a műszer. Bármilyen kombinációban. Van még egy hidam, KBL406 névre hallgat, ez nem sípol, gondolom akkor ez jó. De biztosítékom ilyen beforrasztós nincs már, csak olyan, amit foglalatba kell rakni, azt lehet forrasztani, vagy minden képen keressek házat hozzá?
-
erikke17
őstag
Ehh Akkor nem tudom, csak olyan csúnya az a sárga fény rendszámnál
CPT.Pirk Hát ha egy évet kibir már jó lenne de ne 2 hónapot amiből öszviszz 24óra volt a működési ideje. Másik autóban már több mint 2 éve megy kopp kopp ugyan ilyen kínai borda nélküli. Itt meg bordás megadta magát hamar :S Ellenállások egyszerűen megsülnek, vagy a forrasztás enged el lednél.
Meg hőpisztolyozzam?
Találtam ilyet, cree ledes plusz 4 smd led, vagy van sima cree ledes is csak. Hátha többet bír...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez akkor is így van, ha nyílt helyen van, ott is túlmelegszenek. A kedvencem az az "aszpikos" kínai ledes izzó, amit asztali lámpákba lehet betenni, olyan fél kisujjnyi méretben és valami szilikon cuccba vannak mártva. Na az a bekapcsolás utáni percben már füstölt.
pjen: az igen!
-
-
Teasüti
nagyúr
Nem tennék fel ilyen kérdést máskülönben.
Abban bízok, hogy egy szaki meg tudja válaszolni grafikonból általános esetben. Vennék én multimétert, miért ne, csak kéne egy tutorial hogy kell használni.
Meg az olcsóbb változatok csak mA-ben mérnek, amiket néztem... Egyetlen munkára meg nem veszek profi multimétert. -
-
-
-
Anubis_9
addikt
Na, megrendeltem a Maxwell MX-25 302 multiméterem.
Úgy voltam vele, hogy hosszú távra kell, így hát ezt választottam.
Köszi a segítséget.
-
Lompos48
nagyúr
...mértem 100MΩ feletti ellenállást a 230 V - kimenet között. De ez inkább csak érdekesség, egy 200 Ft-os fázis ceruza is mutatta, hogy szivárgás van.
A jó öreg Ohm szerint azon az ellenálláson 2,3 mikroampernél kisebb áram folyhat, csak. Az nem tud parázslásra bírni egy glimmlámpát.. Hogy az mégis világít(gat), egy kapacitív "szivárgás".
-
Anubis_9
addikt
Rendben, ki fogom próbálni.
De: kellene vennem egy új multimétert, a mostani eléggé egyszerű, az az 1500 Ft-os fajta.
Egy villanyszerelő ismerősöm ezt ajánlotta: MY 64.
Youtube-ot nézve viszont elég népszerű a Maxwell MX - 25201.Általános célra, hosszú távra melyiket ajánlanátok? A MY 64 kicsit drágább.
Köszi!
-
Anubis_9
addikt
Szia!
OK! Tehát dugjam be a 230V-ba az adaptert és tekerjem a 20V-os állásba a multimétert. Amúgy digitális a multiméter. Szoktam elemek, akkuk feszültségét mérni vele. Akkor ezt ugyan úgy kell.
Igen, 2032-es elem kell bele. De akár benne van, akár nem, nem kapcsolódik be, annak ellenére, hogy nincs lemerülve, megvan benne a 3V.
Köszi!
-
jolti05
őstag
Úgy tettem, ahogy leírtad, kicseréltem a két kondit és gyönyörűen muzsikál a szerkentyű!
Nagyon köszönöm a tippet!
Más:
Még a gitárerősítőmet kellene megjavítanom, ebben szívesen fogadok ötleteket -bárkitől-, illetve felmerült bennem egy kérdés:- Vásároltam pár hónapja ebayről ónszívó szalagot (természetesen nagyon olcsót) és amikor megérkezett, még remekül működött, de a napokban többször próbálkoztam vele és az istenért sem akarja magába fogadni az ónt.
-
pohár
félisten
na, akkor ezt a kis trükköt még kipróbálom, de néha bekapcsol még a monitor, épp arról írok most is (reggel 8-kor kapcsoltam be, 5 perce ad képet csak), addig sem vágtam még le a kondikat, mert ritkán be-bekapcsolgatott a monitor, de már a képe is szar lett
T_Chris... hát okés, ha sehogy nem sikerülne a művelet, megkereslek majd
-
alablama
csendes tag
Miért ne számítsak hasonlo nyomatékra?
Elvileg a Li ion akksik kapacitása névlegesen 2x akkora, mint ami benne volt NiCd .
Van egy másik LI ion akkus csavarozom , az 10,8 voltos és amire én használom arra megfelelő ( nem iparszerű felhasználás)
csak unom már hogy a NiCd akkus régit hiába töltöm fel, 15 csavar behajtása után megfáradszerk: én is gondoltam arra, hogy talán nem is kellene oda semmi, de nálam hozzáértőbbek véleményére is kíváncsi voltam..
-
-
Salex1
őstag
Rákötöttem a szűrő kondit (56nF), de semmi haszna. Ugyan úgy, mint eddig az automata úgy érzi folyamatosan rajta van a fázis (pedig nem).
Próbáltam rákötni egy izzót erre a vezérlő szállra, de persze nem gyulladt ki, terheletlenül viszont továbbra is 80-100V körüli feszültséget mérek.
Marad a relé, ha másnak nincs jobb öltete (kipróbáltam, annyi nincs benne, hogy a relé behúzzon, így jónem tűnik) -
szabifotos
senior tag
Ezt nem tudom mert elég sok van. Szerintem különböző állapotúak. Jelenleg mind feltöltve, terheletlenül 4,2V-ot mérek rajtuk. A halottakat kidobtam. És ha kettőt vennék aminek a két-két vezetékét összekötném? Magyarul párhuzamosan a 8 cellát? (a két tartóban) A fesz. ugye elvileg állandó lenne a booster miatt?
A leírás szerint 10V a minimum bemeneti fesz. Akkor ezzel ha jól gondolom az a gond, hogy nem tudná leszívni teljesen a cellákat mivel ha a 4 cella feszültsége 10V alá esne akkor nem működne a konverter. Olyan kéne ami kisebb fesz-t is felkonvertál mint 10V?
-
erikke17
őstag
Én is hűtésre gondolok, bár nem tudom házilag mit tudnék rágányolni...
Kernel - Szóval nyitófeszültség végett, de hogyhogy a másik ledeken meg mérek ellenállást(6led van rajta)? Igaz azokban nincs graetz híd mert figyelni kell polaritásra.
Szóval én itt a graezt hidat tartom ludasnak. Mert autó úgy kontrollálja hogy küld egy rövid impulzust és figyeli az ellenállást. Ez hagyományos izzónál nem látni, de lednél egy villanással lehet látni. Villogtatja is a ledet mikor kontrollálja de kidobja a hibát mert fedkomp felé szerintem nem mutat ellenállást(ezek szerint akkor sem ha világít gondolom én) :-/
Még ez nem is bánt, csak az hogy ez így nem épp canbus-os led...
-
-
-
xrvman
őstag
-
-
Kernel
nagyúr
Példa kedvéért a sima 2030:
Kétféle módon lehet vele erősítőt építeni, de egyébként a műveleti erősítőkre általánosságban érvényes a kétféle táplálási lehetőség
Az IC összesen 36 V tápot visel el, ami lehet GND-hez képest +36 V, vagy +18 és -18 V.
Az első esetben a kimeneten nyugalmi állapotban féltáp, vagyis 18 V mérhető, ezért a hangszóró csatolásához egy DC-leválasztó kondenzátor is szükséges:
A bemenetnél látható 2x 100 kohm osztó állítja be egyébként a féltápot, a kimenet azt követi le.
Komolyabb végfokoknál a hangszóróval soros elkó már gagyi dolognak számít, főleg nagyobb teljesítményen hátrányokkal jár, ezért közvetlen DC-csatolást alkalmaznak. De akkor viszont dupla tápegységre van szükség, a +/- tápláláshoz:
Itt a bemenetnél nincs osztó, az R3 adja a GND-szintet, lényegében az jelenik meg a kimeneten, így nem kell kicsatoló kondi.
-
szabifotos
senior tag
Sorba kötöttem 4db ledet (3W rgb), gondolván, hogy 12V-on majd szépen világítanak nekem. De nem jött be, elhaláloztak.
Túl nagy volt nekik a fesz?
Máskor 1W-os 3db zöld ledet sorbakötve működtek 12V-ról, ezért gondoltam, hogy az áram sem lehet gond.
Muszáj előtét ellenállás nekik, ezek szerint? Ez lehetett a gond? -
-
sonar
addikt
Úgy általánosságban kérdeztem. Közben találtam pár datasheetet úgyhogy sikerült jobban képbe kerülnöm.
Bár láttam, olyant is, hogy 1,6 ohm volt az ESR-je (bizonyos mérési feltételeknél)
Mert ESR-t is több féle frekire adnak meg. 100 Hz, 1kHz illetve több féle hőmérsékleten.
Ebből elég tág dolgok tudnak kijönni.
(csak a kérdés feltevése előtt úgy véltem, hogy ha szar/púpos a kondi akkor az ESR durván elszáll) -
-
-
-
-
-
-
Matthew
őstag
A diódákat és a kondenzátort mind sorba kössem? Milyen kondit vegyek?
Ez a konverter jó lehet de sok idő amíg ideér, most nekem egy picit gyorsabb megoldás kellene, gondolom nem lehet ilyet itthon kapni.Kernel: nem nagyon féltettem a gépet, olcsó régi kompakt.
Milyen stabilizátorra gondolsz, tudok olyat venni valahol? -
Kernel
nagyúr
A linkelt hozzászólással kapcsolatban pirossal berajzoltam az általad mért AC-feszültséget okozó kondenzátort, ami szinte mindegyik kettős szigetelésű tápegységben fellelhető, a kisebbektől eltekintve:
Ez egy egyszerű önrezgő, stabilizálatlan tápkör, csak a példa kedvéért. A kondenzátor a primer GDD és a szekunder GND között helyezkedik el, kb. hálózati féltáp emiatt mérhető. De az csak egy terheletlen állapot, amit a kimenetre csatlakozó áramkörök elhúzhatnak föld felé stb.
Ahogy a topikban utaltak is rá akkoriban, 110 MΩ már szigetelésnek számít, az UTP-kábel pedig apró integrált baluntrafókon keresztül működik, galvanikusan leválasztott jelátvitel.
Védőföldelt tápegységnél a jelzett kondenzátor nem kell, ott a védőföld a szekunder GND-hez direktben kötődik, valamint a bemenőkörben van 1-1 földelt kondenzátor.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Dolce Gusto
- Steam Deck
- Mesterséges intelligencia topik
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Mobil flották
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- Óra topik
- További aktív témák...
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged