- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
batagy
őstag
válasz
batagy #69637 üzenetére
Sziasztok!
Ventillátor leszabályzás céljára Praktikerben találtam vezetékközi dimmert.
[kép1] [kép2] [kép3]Azon kívül, hogy az egyik csavar hiányzik (találok neki, ez apróság) és útmutatót se adtak hozzá (de azt megtaláltam németül itt), kettő kérdésem lenne.
1) A hátlapot leszedtem, viszont a nyák a rajta lévő elektronikával nem akar lejönni az előlapról. Illetve csak nagyon óvatosan próbáltam, de azt láttam hogy a tekercs mintha hozzá lenne ragadva a fedlaphoz belülről, és ahogy mozgattam a nyákot, a tekercs nem mozgott vele. Nem merem leerőltetni. Próbáljam még valahogy lepattintani?
Az a baj, hogy a vezetékeket így nem tudom hogyan kell bekötni a csatkakozókba, azt se látom hogy kiscsavarral rögzülnek-e a vezeték végek.2) A még talán ennél is fontosabb kérdés: a leírás szerint földelt bekötésről van szó, három érrel. A ventilátor tápkábele földeletlen, 2 eres.
Egy ilyen dimmer eszközt be lehet kötni föld nélkül? Fog-e működni, van-e hátránya?Köszönettel
batagy -
Kernel
nagyúr
válasz
batagy #49841 üzenetére
A hálózati biztosítéknál (250V felirat) nem ráz, áramtalanítva.
A képen sárga nyilakkal jelöltem a birkózógépet, illetve ez nem is jó szó, mert nem ráz, hanem üt (egyenfeszültség):
Ennél a típusnál a jobb alsó sarokban látszik az a nagyfeszültségű kondenzátor, ami feltöltődve maradhat, tiédnél persze lehet máshol is.
Nálad a vezérlőelektronika paneljén van még egy másik kondenzátor, elvben az is tárolhat feszültséget, de ahhoz hozzá sem férsz, illetve ki is szokott sülni.
-
kjani18
őstag
válasz
batagy #49841 üzenetére
A mikróban egy nagyfeszültségű, és egy hálózati bizti van. Az égő, ha kiég, hajlamos a mikró hálózati biztijét, akár még az automatát is leverni.
A kicsi biztosíték a hálózati, a nagy a magnetroné, azt ne bántsd, ha az is kiégett nagyobb a gond!
A kondér közelében nem kell nyulkálni, nagy (4000V) feszre lehet töltve, áramtalanított állapotban is!
A hálózati bizti cseréje után, égő nélkül is működik a szerkezet, csak nem látsz bele.
Bármilyen 15 - 25W -os 230V -os izzó jó bele, amit bele tudsz faragni, persze foglalat is kell neki, de vigyázz ne olvasszon meg semmit (műanyag burkolat, vezeték szigetelés, stb.)! -
zka67
őstag
válasz
batagy #49841 üzenetére
Szia, ennyiért már majdnem vehetsz egy új mikrót is...
A mikró nem ráz, ha kihúzod a konnektorból. Főleg, miután a biztit is kiverte. Szóval, egy próbát megér, veszel bele két-három darab új biztit (elviszed a sarki elektronikai alkatrészáruházba a rosszat, és ott meg mutatod, hogy ilyet kérsz), kifizeted a 300 Ft-ot a 3 darabért, egyet beteszel, kiveszed az izzót és összerakod a mikrót, utána kipróbálod. Ha megint kib.ssza a biztit, akkor ott más baj is van, de ha nem, akkor nyertél, és használod világítás nélkül.
-
mezis
félisten
válasz
batagy #49830 üzenetére
Én lekövetném a vezetékeit. Ha 230V-ról működik, akkor "varrógép" izzóra cserélném (E15-ös foglalat). Vagy ha nagyon jó akarsz lenni, akkor "sütőlámpára".
(Az izzószál hosszából ítélve akár 230V-os is lehet. Szép ára van ám neki: [link]
A feszültséget szándékosan felejtik ki a paraméterekből ? Lehet, hogy mégsem 230V-os ?)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- Lenovo 14,1"Áthajtható Érintős FullHd,Ryzen 3,VEGA VGA,8-16GB DDR4 RAM,256-512SSD,Szép állapot
- ASUS GeForce GTX 1650 Phoenix OC 4GB GDDR6
- AKció!Fujitsu 15,6"FullHD IPS,i5 8265u(8x3,9Ghz)Vil.bill,4G LTE,8-32GB RAM,SSD,
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged