- Fotók, videók mobillal
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iPhone topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Megindult világhódító útjára az új Samsung fülhallgató
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Kernel #57873 üzenetére
Igen, a GND ágas biztit én sem gondoltam komolyan. Mondjuk annak a trafónak a primerjén van bizti, lehet ide nem is kell semmi. Sőt, az erősítő panelok + és - tápágaiban úgy is van bizti, szóval ide nem teszek.
A delay meg jah, nem gondoltam át eléggé a kondi kérdését. Átterveztem ilyenre:
Az az IC érdekes amit mutattál. Nálam mondjuk csak a delay része lenne használva, az egyéb funkciói nem annyira. Jókora elkóban végződik az erősítő, ami ad neki bizonyos fokú védelmet.
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Kernel #57836 üzenetére
sajnálom hogy csalódást okoztam
gondoltam hogy itt komolyabb dolgokkal foglalkoztok, csak fel kell készülnöm a ZH-ra, viszont ha nem jön ki a zeredmény akkor máshogy nem tudom magam ellenőrizni
gyakorlatilag a 2. áramkört úgy kéne néznem/kezelnem hogy
Feszültségosztásról van szó a feladatban, az meg ugye soros elemek között megy
először el kell osztanom a feszültséget az 1-es és az összes többi között, mert az a kérdés, hogy mennyi feszültség esik az R4-re, ehhez ki kell számolnom a többi eredőjét, azt meg úgy nézem hogy:
4-5 párhuzamos, és innentől úgy nézem mintha az 5-ös benne se lenne, ezzel a 3-as soros, ez után a 4-es tűnik el, ezzel a 6 os párhuzamos vagy soros?!? de ezzel az egésszel a 2 párhuzamos
Megpróbálok valami anyagokat keresni a neten hátha van valami egyszerűbb magyarázat ezekre, mert maguk a fesz/áram/kirchhoff stb nem lenne bonyolult csak ezeket kellene valahogy átlátni
-
bandi0000
nagyúr
válasz
Kernel #57827 üzenetére
igen csak az itt a baj, hogy nem én rajzolom, hanem kész feladatok vannak, van egy megoldás, ami kiderült hogy vagy jó vagy nem jó, szóval... igazából azt nem tudom hogy nézzem, legutolsótól a legelsőig, vagy legelsőtől a legutolsóig, vagy számozottan haladjak felfele lefele, mert lehet én nézek be valamit, de valamelyiket mintha ahány féle képen nézem annyi fajta jönne ki, holott csak 1 a jó
-
Snowy_owl
őstag
-
-
Ribi
nagyúr
-
Ribi
nagyúr
válasz
Kernel #57779 üzenetére
Én is hasonlóakat néztem, csak ha kiszedem a C387-et, akkor az R341 lesz R5
Viszont ez a földre menő RC rag közé megy, így R6 nincs. És itt akadtam el, hogy akkor most mivan?
Vagy próbáljam meg az R337-et valahogy bejötni a C387 hiányában a visszacsatolásba?
De akkor meg 2 helyen van az a 39k ellenállás. Vagy R337 be és R341 meg ki?
Csak nem tudom mi szerepe a R335-nel ami a LTP lábára megy. Bár az akkor is megmarad.Én sem tudom miért így van megoldva, főleg, hogy a loudness tekerő a bemeneten van, nem a visszacsatolásban.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #57712 üzenetére
köszi, jól meg is kavartál,
Eddig abban a hitben voltam, hogy ezek a kapacítás mérők nem jók semmire.
Picit utánaolvastam, de homályos a dolog.
Az esr mérő ugye olyan 100kHz fele méreget, ahol a kondi kapacitív reaktanciája ugye gyakorlatilag 0, így itt le tudja mérni a soros ellenállást, ami ha túl nagy, akkor bezavarhat a nagy frekvencián, de ez normál körülmények közt majdhogy nem mindegy.
Ettől függetlenül, a kapacítása még lehet jó, de ha rossz a kapacítás, akkor az ESR is rossz lesz.
Ez így megálja a helyét?Mondjuk a multkor, egy huszeveszerelekmar embör megmagyarázta, hogy nem baj, hogy pupos a kondi(mint a krinolin olyan volt) attól még lehet jó.
-
rostiron
őstag
válasz
Kernel #57698 üzenetére
HURRÁ !!!!
Megvan a hiba. Egy ponton a relé 5 lábától nem messze, a fólia el volt szakadva a nyákon. Az előző képen látszik hogy az 5-ös láb mellet van egy furat, ott átmegy a nyák másik oldalára, és utána volt a szakadás.
Szépen hallatszik ahogy a relé kapcsol.ITT a bizonyíték.
Mindenkinek köszönöm.
-
rostiron
őstag
válasz
Kernel #57698 üzenetére
Ezen a képen lilával bejelöltem az egyik elkó lábait itt stabilan mérhető 36V DC. Ennek az elkónak a negatív lába és a relé 2-es lába között is ezt a feszültséget lehet mérni. Ha megnyomom a zöld gombot ( manuálba rakom ) 32V ha a pirosat is megnyomom 29V. De ez stabil akár hányszor mérem, mindig ennyi.
-
rostiron
őstag
válasz
Kernel #57694 üzenetére
ez a kép kevés mi ??
Mondok még valamit, amikor minden a helyén van, a zöld gombbal manuálba rakom, a pirossal kéne tudnom ki-be kapcsolni a kazánt.Sosem kapcsolja be, de ha nem manuálba van és a termosztátot rátekerem x fokra, akkor azért több esetben beindul. Pedig mind a két esetben ennek a relének kell bekapcsolni. Igaz ???
-
rostiron
őstag
válasz
Kernel #57689 üzenetére
Lehet én mondtam rosszul elnézést. Ha kép szerint kell érteni a lábkiosztást akkor az 1-3 láb között sípol mindig. Csak én megfordítva néztem a lábak felől, akkor megfordul a 3-4 láb.
Arra mi lehet a magyarázat, hogy DC nem mutat ?? A háttérben az asszonyt halottad az zörgött.
Még egyszer forrasszam ki a relét, és próbáljam meg külső táppal ? 24V DC kell ?
-
rostiron
őstag
válasz
Kernel #57686 üzenetére
A NO és COM között folyamatosan sípol a műszer, ha ég a piros akkor is ha nem világit akkor is.
Viszont érdekesség hogy a fenti rajzon balról jobbra így mutatja Nulla, fázis,NO, COM ,NC a nyákon a felirat nulla, fázis, nc, com ,no.
Szerk.: A relén mindig csak az 1-4 lábon sípol a műszer. 1-3 lábon sose.
-
rostiron
őstag
válasz
Kernel #57670 üzenetére
Szia.
Sajnos még mindig nem jó. Beforrasztottam a kondit, aztán mértem, DC nem mutatott, AC mértem 25V-ot.
Aztán vissza forrasztottam a relét, utána mértem DC semmi AC 15V ha bekapcsolom a pirosat ami indítaná a kazánt leesik 8-9Voltra. Merre menjek tovább ?
csináltam videót -
rostiron
őstag
válasz
Kernel #57653 üzenetére
Köszönöm, hogy foglalkoztok velem
Tehát a tápban keresendő a hiba, az a sárga kondi a táphoz tartozik? Vagy csak az elkók. A relénél akkor most ac vagy dc mérjek ?? Ha lehet konyhanyelven hogy megértsem.
Csináltam képet, a piros karikáim a relé helye, sárgával a kondi helye van jelölve. Hátha így könnyebb. A sárga kondit megmérem kiforrasztva is. -
rostiron
őstag
válasz
Kernel #57645 üzenetére
Meghúzott állapotról akkor beszélünk ha megnyomom a pirosat és a kazánnak indulni kéne ?
A COM és a NO között " vezetnie kell " kicsit pontosabban ? Feszültséget kell tudnom mérni rajtuk?Szerk. Újjra forrasztottam a relé lábait, nem volt a legszebb. Most már érintkezik rendesen a multiméter tüskéi, 24.2V mérek minden állásba a relé 2-5 lábán. 24Voltos a relé.
-
rostiron
őstag
válasz
Kernel #57642 üzenetére
Megpróbálok megadni minden infót, hátha akkor tudsz segíteni.
Tehát amit bütykölök ketyere a termosztát vevő egysége. Ezen található két gomb egy zöld és egy piros. ha a zöldet megnyomom leválassza a termosztátot a vevőegységről, és manuál módba kerül. Innentől a piros gombot megnyomva lehet kapcsolni a kazánt ki ill be.
Most megmértem alapállásban a relé 2-5 lábon 21V mérek. Megnyomom a zöldet (manuálba váltok )akkor is 21V utána a pirosat is megnyomom (ekkor elvileg kéne indulni a kazánnak, de nem indul) ekkor is 21V mérek.
Van tipped mit mérjek ?? Van egy ilyen képem is,
-
válasz
Kernel #57619 üzenetére
A bemutatott kapcsolásokkal ez a lágy leállás nem megy, a kolléga szavaival élve "kifussa magát" :
1. - - rövidrezárva, azaz teljes motorfék
2. + - egyik irányba forog
3. - + másik irányba forog
4. + + rövidrezárva, azaz teljes motorfékA linkelt FRM04 időzítőmodult nem ismerem, ha a 3. relé programozható külön, akkor megoldható a lágy kifutás. Valamint ha legalább 2 darab relé váltóérintkezős.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #56892 üzenetére
ebből a 3 gombosat rendeltem meg, az tudna ilyet,
van 0-999sec
0-99.9 min
0-999 min rajta
be lehet allitani, hogy pl 25sec utan kapcsoljon fel es 250perc mulva leugyan ezen csak egy relé van, de két modul működhet a triggerrel szerintem
vagy mintha lenne belőle több relés is -
Lompos48
nagyúr
válasz
Kernel #57576 üzenetére
...csak valamivel meredekebben fut fel az áram, valamivel nagyobb csúcsra, a puffer töltésének pillanatában.
A felfutást meredekségét egyébként is a puffer diktálja. Nehezen tudok olyan mezei diódát elképzelni, ami hálózati frekvencián ezt lassítani tudná. Ezért nem hiszem, hogy a Schottky gyorsítaná. Nagyfrekvencián persze más a helyzet. Ott már sokat jelent az a bizonyos trs.
-
darvinya
titán
válasz
Kernel #57574 üzenetére
Kösz.
40V-os rendszerbe lenne, de most ezért nem bontom meg.(#57577) pjen
Én már találkoztam elrodhadt réz sodratos fülhallgató vezetékkel.
Két lehetőség van miért történhetet:
1. OFC/OCC kábel készítés közben víz került belülre
2. OFC/OCC kábel alulméretezett(kevesebb basszust tud átadni és emiatt több magas lesz) és önmagát eszmészti fel nagy terhelés miatt -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #57387 üzenetére
Aha, tehát nagy konstrukciós hibát nem fedeztél fel benne, az jó.
Gondolom 12k ért motort valami szervizes kedvezménnyel nézhetted, 30alatt sehol nem találtam.Most csapágyaztam egy Vax porszívót itthonra, a kezét törném le annak, aki ilyen bekötést csinál, sikerült a tekercs huzalját tőből letörni, ahogy lehúztam a sarut.
Egy elég sötét módszert találtam neten, ahogy nézem a huzal az réz, talán annyi van, hogy odaforrasszak valamit, és azt ragasztópisztolyal odaragasszam.
Szerinted ez működhet? -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #51692 üzenetére
Bocs a régészkedésért, de ha meg van még a porszívó, én a helyedbe vennék bele, 12-t simá megér, nekem a 21-01van ugyan ez, csak az alap modell, ugyan ipari, de itthonra vettem, és rohadt jó.
Ez ugyan az, mint a metabo makita stihl és társai, csak ő az igazi gyártó.Eredetileg trojai faló jelleggel vettem, hogy "itthonra" aztán majd "néha" elkisér maszekolni, de asszony nem engedné, meg én is sajnálnám, úgyhogy arra ott a régi.
Egyébként rendesen össze van rakva a gép, vagy van valami buktatója, pl hitvány motorcsapágy?
-
xigris
őstag
válasz
Kernel #57333 üzenetére
A magnó az akksiról kapja, a plusz vezeték a tolató lámpáról kapja a delejt s talán a kamera is.
Így azért kötöttem mert csak tolatásnál kapja meg a jelet s így vált át a kijelző.
A kamera mellé még 2 led be van építve a lökhárítóba az erősebb megvilágításért, s talán az is a tolatólámpára van kötve.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged