Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Batman2

addikt

Üdvözlet !

Régi gondolatom már egy villany hajtány megépítése.
    Most megint elkapott a vágy, hogy építsek !
    Régebben csak egyenáramú motorban gondolkodtam, PWM fordulatszám szabályozással, de most eszembe jutott a 3 fázisú AC villanymotor frekvencia alapú fordulatszám szabályozása, amilyen a villanyautóknak is van, csak nyilván annál mezeibb kivitelben.
    Gondoltam, hogy simán lelek már ilyet nem nagy összegért boltokban 1kW környékén, de csak hálózati frekvencia váltókat, illetve szintén hálózati 1 fázis-3fázis konvertereket, vagy szimpla 1 fázisú, illetve 1 és 3 fázisú, de hálózatra tápláló, szolár invertereket.
    12-24-48DC-ről működő 230-380V-os, 3 fázisú invertereket nem, ami kellene ehhez a megoldáshoz ! :U
    Az nem tudom, mennyire járható út lenne, hogy vegyek egy 1, vagy 3 fázisú, normál, 12-48V bemenetű invertert és kössek utána egy frekvencia váltót ? :U
    Az rendben van, hogy a hálózat szinuszos áramával tud működni a frekvencia váltó, de vajon egy egyszerűbb, nem szinuszos kimenetű inverter áramával megbirkózik e egy ilyen ?

Másik kérdés, hogy csak 3 fázisú villanymotornál jó ez a frekvencia alapú szabályozás, vagy 1 fázisúval ugyanúgy működik, azt is használhatom vontatómotornak ? :U

További kérdés, hogy van e kis feszültségű 3 fázisú villanymotor, mondjuk 24-48V tartományban, amihez egy akkumulátoros táplálásnál nem kellene feltranszformálni az áramot, elég lenne csak egy egyenáram-3 fázisú váltakozóáram átalakító kapcsolás ? :U
    Mondjuk ha van is, a normál 230-380-as villanymotorok biztosan olcsóbbak.

Előre is köszi !

Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák