- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Magisk
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Google Pixel topik
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
szazbolha
addikt
válasz
#10726912 #95011 üzenetére
"Addig, amig ez a tapasztalatod nincs meg, kérlek NE vezesd félre az idetévedő segitség kérőt."
-
Nyugi.... mindig lesz aki észre veszi, amikor a szegény idetévedőt épp tévútra terelem és lesz olyan is aki megmenti jó szándékú tanácsaival. Hidd el nem mérem magam a hozzád hasonló nagy tudású emberekhez, nekem megfelel a hifi lumpenproletárja titulus. -
bta1
őstag
válasz
#10726912 #94603 üzenetére
"Az áram az erősitőig mennyi utat tesz meg? "
Ha az elektronyok mozgásásra gondolsz, hát nem túl sokat
Adott 50Hz-es félperiódus áramerősség-idő függvényének integrálja osztva az elemi töltéssel megadja a darabszámot, és már csak annyi kérdés marad, hogy a hálózati trafó primer tekercsének közepétől számolva mekkora úthosszon van ennyi darab szabad elektron összesen. (További érdekesség: a gyakorlatban az egymást váltó félperiódusokhoz tartozó oda/vissza úthosszak nagy valószínűséggel eltérnek.)
(Természetesen ezt
végig sem gondoltasem gondolta végig aménemszólménemcseréjjükkimingyápaksig brigád.) -
alphamooncam
őstag
válasz
#10726912 #94650 üzenetére
Amikor Sonidóban voltam hallgatózni, a kis csövesem szépen beszólta a kb 40-50nm-es műhelyt.
Meg kellett emelnem a hangerőmet, hogy érthető legyen, mit mondok, ha azt akartam, hogy az Öreg hallja.
Ekkor azt mondta, hogy kb. most szól 1wattal az erősítőm.
Szóval 1 watt nagyon sok mindenre elég lehet megfelelő érzékenységű hangsugárzóval, és még csak nem is kell 100dB fölöttinek lennie, mert amit hallgattam, az olyan 91-92 érzékenységű lehetett.
-
zodo
nagyúr
válasz
#10726912 #94633 üzenetére
"egy pólusnak egy bontatlan szál kell mind a 8 érrel"
Bontatlan szálat nem értem szóval hogy képzeljem? -
zodo
nagyúr
válasz
#10726912 #94624 üzenetére
Köszi szépen!
Ismét a majdnem sógornak kell aki lehet elkapkodta az erősítő vásárlást mert elsőre megvette a HK 630-at.
NAD 3020i meg AA osztályos Pio is amit meghallgathatott volna.
Nekem is HK 630 van JBL L20T dobozokkal, Gotham Audio SPK 2x1.5mm kábelekkel.
Kb. 9 éve vettem és akkor ment avx-en a CAT kábelek fonógátasa de nem folytam bele a témába. -
törölt tag
válasz
#10726912 #94613 üzenetére
Sosem alkudom!
Ennek köszönhetően múltkor a 150 ezer forintos laptopot odaadták nekem 130-ért, mert én voltam az egyetlen, aki nem alkudott.
Amikor ezt a Dali-t vettem, akkor ebből is engedtek egy 10-est, mert nem alkudtam, sőt le is szállították, és a szállítást sem kellet kifizetnem. -
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #94598 üzenetére
Jó doboz lehet, csak picit drága és nem új. Egyébként jogos amit írtál.
300e-ből kéne kihoznia hálózatos lejátszó és/vagy dac + erősítő kombót, ami minimum pertuban van ezzel a dobozzal. Hááát, nem tudom. Eléggé félrebillen a mérleg nyelve így. Nem azt mondom, hogy nem ajánlottál jót, de nem nagyon figyeltél arra, mennyi a keret. És, ha nem lesz szinergia doboz és elektronika között, a fenébe fogja kívánni az egészet...szerintem.
-
törölt tag
válasz
#10726912 #94607 üzenetére
Értem, bár én szeretem betartani ezeket a szabályokat, a különféle ajánlásokat.
Azt hiszem a Focal hangfalakhoz is leírja a gyártó, hogy hány m2-re ajánlja.
Úgyhogy most rájöttem, hogy egy Focal Aria 936 sem lenne jó, mert 25 m2-re ajánlott inkább és 2 méteres hallgatói távolság szükséges hozzá (az teljesülne).Köszönöm a segítségeteket, ezek alapján már tudok dönteni, jövőhéten elmegyek meghallgatni a kiszemelt hangfalakat, aztán az alapján döntök.
-
törölt tag
válasz
#10726912 #94598 üzenetére
Köszi, viszont ez nem lesz jó, mert pont azért adja el, mert túl kicsi a szoba hozza, ő 25 m2-es helyiséget ajánl. Viszont nekem csak 20 m2 -es a szobám.
Egyébként én is jobban kedvelem ezeket a klasszikus, "időálló" dizájnokat. Mint például a Fyne Audio hangfalait vagy a Tannoy, Audio Physic, esetleg a Sonus Faber külsőit.
Külsőre valahogy így néz ki számomra egy tökéletes hangfal: [link] -
bta1
őstag
válasz
#10726912 #94530 üzenetére
"mi köze a tapasztalásnak az elmélethez"
Semmi
Csakis fordítva lehet köze. Az akadémikusoknak (a mai megfelelőjük: szobatudós) jól meg kell mondani, hogy tapasztalás terén mit enged meg az elmélet, és mit nem. Akár az egykori brit
szakbakterektudósok: – Stephenson gőzmozdonya kártékony találmány! Akkora utazósebességet az emberi szervezet egyszerűen képtelen elviselni. Tiltsák be! -
zsuha
aktív tag
válasz
#10726912 #94363 üzenetére
Köszi, még annyi kérdésem maradt, hogy :
- melyladara akkor szerintetek sem lesz szükségem?
- milyen erősítőt javasolnátok? :)
Nincs semmi extra vágyam erősítő kapcsán, szóljon nagyon jól, lehet használt, de nem szeretnék 2-3 évnél régebbi darabot. Extra szolgáltatasok nem nagyon érdekelnek. Ha 80ert veszek bronze2-t, akkor ~100 körül szeretnék max rákölteni erre.
Egyébként ez lenne a szoban forgó helyiség: [kép] [kép] [kép] -
Pazolini
senior tag
válasz
#10726912 #94292 üzenetére
Nagyra értékelem a hifizéshez való hozzáállásodat. Rendszerépítésben következetesség, lépcsőzetesség, ütemezés. Megvesztegethetetlenség.
És a DIY út bevállalása a másik, ami előtt le a kalappal.
Kíváncsian várom karácsonyi beszámolóidat; szorítok, tényleg minden összeálljon addig, s végre hátradőlhess. -
törölt tag
válasz
#10726912 #94257 üzenetére
"Létező fogalom a felsőközép kategória elnevezés."
Valóban és a linkelt dobozok kb oda is sorolhatók, ám a "nagyon felsőkategória" azért jóval feljebb van. No de mint láttuk, van, akinek a B&W 704 is felső szintet jelent. Nem baj, ezek csak szavak és azok eltérő értelmezése. -
perempe
veterán
válasz
#10726912 #94234 üzenetére
már elindultál a lejtőn a Scan-Speak dómmal, egy AMT meghallgatása után nem lesz visszaút; onnan már csak egy kis lépés egy nagy ESL panel építése.
személy szerint a 3-utas konstrukciók nem nyűgöznek le. (miért? a mély nem lesz olyan fürge, mint a közép.) esetleg megoldás lehet egy 2.5-utas doboz vagy nagyobb, 12"/15" PA mélyre épülő stúdió monitor.
ha a hangnyomás nem szempont, akkor egy 3-5" mini tölcsér [link].
-
törölt tag
válasz
#10726912 #94232 üzenetére
Köszönöm a segítségeteket!
Használt csak abban az esetben jöhetne szóba, ha hibátlan esztétikai állapotban van a hangfal vagy erősítő (és garanciális), illetve megvan a vásárlási számla, eredeti doboza, minden tartozéka. Ha lenne rajta egy kisebb karc, már az is zavarna sajnos engem...
Egy ilyen szettről mi a véleményetek egyébként? [link]
És a Bowers & Wilkins DM 603-nál mi az ami véleményetek szerint jobb választás lehet, ami esetleg olcsóbb vagy drágább egy kicsivel?
Köszönöm.
-
reset
senior tag
válasz
#10726912 #94217 üzenetére
Hardveresen nincs erre lehetőség, a menüben pedig nem enged ilyen mélységekig turkálni. Hangra vonatkozó opciókhoz egyáltalán nem férek hozzá. (A szolgáltató igen szorosra fogja a gyeplőt...) A "gyári beállítások visszaállítása" lehet, hogy feltárna egy-két újra szabályozható területet - de azt meg nem babráltam...
-
szazbolha
addikt
válasz
#10726912 #94154 üzenetére
Kébelhalmozó lettem... olyan CAT7-et is vettem ami Belden gyártányú, a feltúrt doksik alapján ugyanabból a rézből húzzák mint az elhíresült tömör 9497-est.
.
EL is kezdtem banándugósítani, de csupaszolásnál a 8 szálból 1 mindig elszakadt. Itt feladtam.... veszek majd valami jobb csupaszoló szerszámot. -
fokukac
nagyúr
válasz
#10726912 #94112 üzenetére
Én azt szeretném már egy jó ideje megkérdezni, hogy mit jelent az, hogy hosszan hallgatható? Ez dícséret? Nem ez az alap egy hifi rendszernél, amire rengeteg pénzt és időt áldoztok?
Nálam állandóan szól a zene, ezért nem tudom értelmezni ezt a kifejezést.
Általában NADon szépen szól. Hosszan, addig, ameddig akarom... : -
ozzy711
őstag
válasz
#10726912 #93994 üzenetére
Akkor átmentél a diy vonalra az új magassal.
Hogy lőtted be az új hangszórót a régiekhez? Mikrofonoztál ( mértél ) is vagy csak adatlap alapján számoltál? Én utoljára a diy focalomban a magasat kb. 1 évig reszelgettem mire azt mondtam, hogy most jó. persze amint átköltöztem egy másik házba ( szobába ) kezdődött minden előröl az akusztikai környezet változása miatt.
-
bta1
őstag
válasz
#10726912 #93994 üzenetére
"Én a komplett kábelezésről beszéltem végig. Azt leszögezhetjük, hogy az erősitő-hangdobok között a leglényegesebb a kábel minősége"
Még mielőtt kihúzhatatlanra bevernétek a szöget
/Mondtam, hogy keresek történetet a múltkor felvetett, Gyurit látványosan "nem érdeklő" probléma megoldására...Nem hittem volna, hogy az övéhez hasonló ProAc dobozzal is találok példát, ráadásul honfitársunkét, dehát kicsi a világ./
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #93937 üzenetére
Én egyébként hangfalkábelről beszéltem végig, nem komplett kábelezésről, de azon is el tudnék gondolkozni, ha akarnék, de nem szeretnék, mert úgy még cifrább lenne a drótok összeválogatása, hogy ne kerüljön sokkal többe a leves, mint a hús.
De hogy részben válaszoljak is... VDC268 504 000 vagy Belden 9497. Mindkét drót 2e Ft/m alatt megvehető és mindegyik kiváló a maga "nemében". A VDC vaskosabb, fedettebb, a 9497 nyíltabb, többet megmutat, de pont emiatt nem biztos, hogy jó választás egy harsányabb rendszerbe. Oda inkább a VDC-t ajánlanám. Éééés mivel a belépő szintű rendszerek általában eléggé harsányak és mély hiányosak, ezért adott a részemről ajánlott VDC. Ha ellenben fedett, morgós, akkor 9497. Ez csak egy "hirtelen" és elnagyolt példa volt kétféle dróttal, de azért ennél alaposabban is körül lehet/ne járni a témát, mint ahogyan én most nem tettem, hiszen van még 16798-féle kábel, amikre szintén lehet számítani. Egy biztos, nem adnék ahhoz a rendszerhez méregdrága kábelt, mert egyszerűen "semmi" értelme.
Trabanthoz Recaro ülés... Nem megy tőle jobban, de legalább megháromszorozza a Trabi árát. -
törölt tag
válasz
#10726912 #93937 üzenetére
Nem beszéltek el egymás mellet, ilyen is van meg olyan is, ami biztos, hogy logika nincs, a hifinek semelyik részén, sehol, sose. Ha mégis, az csak erősíti a szabályt, hogy nincs. Él talán pár általános dolog, de ez is inkább az alsó osztályban, feljebb már esetleges. Most Tigris érveit tök rátudom húzni a rendszeremre. Olyan hf kábel van bent, ami árban többszöröse kis cuccomank, és még a kocsimat is ide csaphatom. Eddigi legjobb hangom. Ha egy gyengébb kábelt kötök be Gyuri szavait írom alá. Pff nesze semmi fogd meg jól Én megint oda jutottam, ha nincs az embernek, a jó füle mellet egy kellően járatos segítsége bta1 szavát idézve a helyzet: reménytelen. Keveseknek van ez a szakma a kis újában. Node2 elég is a közhelyekből.
-
ozzy711
őstag
válasz
#10726912 #93834 üzenetére
" A dobozról több mérés is készült, amik a neten megtalálhatók, egymástól független mérések ugyanazt mutatták, ugyanazokat a hibákat, az egyik hiba a magassugárzó 18KHz-nél lévő csúnya kiemelése. "
Az rendben van, hogy méréssel kimutatható a 18 khz-nél lévő kiemelés, de ezt te meg is hallod?
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #93932 üzenetére
Rosszul állsz hozzá. "Olcsó" rendszer nem lesz jó semmitől sosem. Amit beleölsz drága kábelbe, annak tizedét sem kapod vissza javulásként hangban. Arról nem beszélve hogy az olcsó kábelek 99%-a olyan is. Merthogy nem attól jó hogy drága, ami igaz némileg, de tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű. Hogy közhelyes legyek: suba subához, guba gubához.
-
-
alphamooncam
őstag
válasz
Teljesen jó ötletnek tartom a Hifim története blogot.
Ezzel kapcsolatban szeretném méltatni, kiemelni pár fórumozót akiktől rengeteget tanultam és egyengették az utam.
Nem szeretnék rangsort felállítani, de egyikük nélkül sem jutottam volna el oda, ahol vagyok, ezért betűrendben:
bkercso, Bodz, Ear001, Fapaci, Patice, VoidXs
Ezúton is köszönöm.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
#10726912 #93828 üzenetére
Van egy ésszerű határ, amit nem érdemes (szerintem) átlépni elektronika vs kábelek arányai tekintetében.
Egyetlen példát hadd mondjak, az én esetemből kiindulva. Volt egy igen szeretett Trianlge Antal 202-m, amihez vehettem volna akár Kondo-t is hf kábelnek, akkor sem lett volna több basszusa és akkor sem lett volna annyira jó, mint most a ProAc Studio 148 a ZuAudio Libtec kábellel. És itt van a kutya elásva. Mert ha van egy igen magas kvalitású "drága" hangsugárzód (nem a sajátomra célzok), abból "illik" kihozni a legjobbat és akár irreálisan (szürreálisan) drágább kábelt illeszteni elé, de amikor egy középszerű dobozból akarunk nagyon drága kábellel jobb hangot kinyerni, az szinte meddő próbálkozás, pont, mert a hardver (hangfal) nem képes rá, hogy igazán élni tudjon a jobb kábel adta lehetőséggel. Így tehát, csak módjával ölni bele a rengeteg pénzt, mert soha meg nem térülő kiadások elé állítja magát az ember. Tehát tudni kell, mikor illendő megválni az adott doboztól és a kábelre fordítható összeget inkább arra kell pluszban költeni, nem pedig vizet hordani a tengerbe... Proachoz sem vennék használtan 300e-ért kábelt, mert egyszerűen nem éri meg, ennyi.
(#93851) Zsubi : Akkor jó...
Mondjuk az I22 magasban enyhén "agresszív", tahát ennek fényében gondold át a kábelkérdést. Mi a hangfal? Merthogy attól is fögg, hogy most milyen a hang karaktere.
-
szazbolha
addikt
válasz
Az írásod alapján átgondoltam miért is akarok széles sávú hangfalat építeni, azok után, hogy kezdetben 30K-t szántam volna a hangfalcserére, hogy egy kicsit jobb minőségben hallgassak zenét.
Igen a pénz.... kezdem átlátni hifi piac alsó felét és egyszerűen nem tartom ésszerűnek a mostaninál még többet hangfalra költeni, mert még mindig a hifi alján fogok mozogni egy kicsivel jobb B&W 603 vagy 604-el is. (amit vettem azt meg eladni nem tudom vagy sajnálnám.)Azt remélem a széles sávúval közelebb kerülök, a "megálmodott" hangzáshoz, de tudom, hogy 2-3 utasból léteznek jobbak, csak egy nagyságrenddel felette összegben. És ha jobb hangfalam lenne, akkor megint erősítőt kezdenék keresni hozzá... és így tovább. Ez egy csapda, a barkácsolás legalább lassan megy.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
"gondoltam rá, hogy egy másik fórumot is megérdemelne ez a téma, pl a Hifim története. Ide mindenki leirhatná egy-egy blogban, milyen erősirője van és miért, milyen kábelek, miket próbált, milyen dobozok, milyen forrás, mit tervezett, stb. Amolyan egyénenkénti blogösszefoglaló lenne. Aki pedig hifit akar épiteni, összerakni, annak előbb ezeket a blogokat, történeteket kéne elolvasni alap tájékozódásnak.Itt nem sok történet lenne, vagy sok hsz, az összefoglalóban szerepelhetne a rendszereink össze foglalója, a hsz-eknél pedig a véleményezés, esetleges egymás rendszerének meghallgatása."
Ez egy nagyon jó 5 let.
Esetleg kiegészítve ki, hol is rendelkezik ilyenekkel, feltéve ha be is enged egy 2 arra tévedőt a szent éjébe. -
Panthera
őstag
válasz
#10726912 #93835 üzenetére
Tuningnál törekedni kell arra, hogy lehetőség szerint a belső kábelezés és a hf kábel ugyanaz legyen?
Bár valamiért úgy sejtem, hogy erre több válasz is van. A belső kábel inkább legyen semleges, mert nem cserélhető egykönnyen. A hf pedig ad mozgásteret a karakter beállítására. -
törölt tag
válasz
Ha lesz blogod és megengeded, szívesen dobnék abba a blogba 1-2 cikket, mert kiírnék én is magamból ezt azt, érthetőbben mint itt szoktam. Feltéve, ha addig még érzek késztetést rá, hogy megosszam tapasztalataimat másokkal. Ha a hifihez nem is értek úgy, a technikájához meg pláne, de talán a zeneiségem rendben.
Gyurinak írtad a ksl-él, hogy óvatosan, mert ennyiért inkább doboz, az többet hoz.
- Óvatosan, létezik olyan szitu, amiben nem. Ez pedig pont olyan.ctrlaltdel13 : Úgy, hogy nem nüansznyiak.
-
ctrlaltdel13
őstag
válasz
Egy ideje olvasom az írásaitokat.
Valami nem fér a fejembe,írod hogy szar a magas hangsugárzód.
Idáig minden féle tuningot kipróbáltál, kábelek hada stb.
Beszéltek a jó hangról, olyan jelzőkkel ami talán nem is létezik.
Nem egyszerűbb, elsőnek egy jó hangdobozt keresni, aminek jó a frekimenete,utána azt ilyen olyan elektronikával illetve összekötővel a saját ízlésre hangolni???Hárásó: te is írtál mostanában egy adag jellemzést az egyre jobb kapott hangról.
Viszont azt is hogy a lehallgató helyiséged pocsék akusztikával rendelkezik.
Hogy tudsz különbséget tenni és így megitélni minden egyes nüansznyi változást, mikor a helyiség erősen beleszól a hangba???Bocsánat, én csak egy turista vagyok e téren, de ezek érdekelnének.
-
Dare2Live
félisten
válasz
#10726912 #93597 üzenetére
"Ha van egy fantasztikus dobozpárod, ami olyan fantasztikus, hogy olyan nincs is, és eldöntötted, mit veszel, teszel, akkor miért irtál a fórumba?"
ha nem olvasod el amit írok akkor legalább ne így válaszolj.
Egyértelműen leírtam, hogy az a bajom, hogy nem megy elég mélyre, és nem vagyok biztos benne, hogy az a 10hz amivel egy 8050/8350 mélyebbre megy az elég e. Erre kaptam is értelmes választ, hogy 40hz alatti tartomány elektronál se jellemző.
Itt ennyi.A véleményemet meg senkire nem akartam rákényszeríteni. Teljesen megértem, ha valaki a meleg, "szinezett", itt ott kiemel, összevissza torzít cuccokat szereti. Cikket is linkeltem hozzá. [link]
ja és nincs subos rendszerem. Nem is lesz. ld köv hsz.
-
törölt tag
-
bkercso
nagyúr
válasz
#10726912 #93630 üzenetére
Amit rászánsz erre a célra, kijön belőle egy sokoldalú szórakoztató cucc, de kijön belőle egy hifi rendszer
Nem értem az egész beszélgetéstA "szórakoztató cucc" szerintem tévút. Hiába lehet állítgatni rajta mindent, unalmasan vagy idegesítően szól.
Ha a zene szórakoztat, akkor kell egy jó hangú rendszer és megfelelően el kell helyezni a dobozokat, meg minimálisan rendbe tenni a lakótérakusztikát (kell a szobába sok nagy-nehéz bútor, szőnyeg, függöy, könyvespolc stb.). Vagy a legjobb hangelnyelő: nyitott ablak!
Szerintem sokoldalú cuccokat csak azért árulnak, mert jól eladhatók reklámmal/marketinggel. -
Kollger85
újonc
válasz
#10726912 #93623 üzenetére
Gondoltam hogy nem lesz egyszerű nade hogy ennyire :)
A meghallgatástól azért tartok én is amit szazbolha írt, hogy nálam az már nem úgy fog szólni (főleg hogy használt komponensekből válogatnék, hogy minél jobb rendszert építhessek)
Így próbálkozok a nálam láthatóan nagyon tudással több tapasztalattal rendelkezőkre hallgatni, tőlük tanácsot kérni egyáltalán melyik irányban indulaték. Ha ez a meghallgatás rögös útja, ám legyen. De úgy érzem mint laikus azzal nem biztos hogy beljebb tudok kerülni hisz pl. azt minden bizonnyal megmondom tetszik e de hogy azt miből tudom majd kihozni továbbra sem. :) (főleg hogy úgy "túl van telítve" a piac és olyan teszek születnek amikből ember legyen a talpán aki reálisan tud választani) -
Kollger85
újonc
válasz
#10726912 #93614 üzenetére
Akkor ha jól értem a hi-fi hangzásról le kell mondanom, ha a jelenlegi zenei stílusomhoz akarom igazítani a rendszert. Sokat gondolkodtam, mert hát ugye az az első lépés hogy határozzuk meg mire is szeretnénk használni és Te azt hiszem már az elején rátapintottál.
Tehát a hi-fi belépő szint súrolása a cél. Csak azzal kapcsolatban vagyok nagyon bizonytalan, hogy nehogy abba a csapdába essek amit írtál. (Túl jó dobozt veszek és egy végeláthatatlan folyamba kerülök) azzal nem vagyok tisztában hogy melyek azok a komponensek amik azonos erőt képviselnek és ki tudják hozni egymásából a legjobbat. -
Kollger85
újonc
válasz
#10726912 #93592 üzenetére
Gyorsan átláttad a helyzetemet, szeretném én is elkerülni azt, hogy belekerüljek ebbe az örök körforgásba, úgy látom a legjobb helyen járok.
Viszont amiért kicsit "aggódok" hogy egy pár hangfal meg tud tölteni egy ekkora helyiséget?
A Magnat Vector 77 úgy látom igen ritka madár. JBL-től mire gondoltál? (természetesen én írtam, hogy ráérek, amit továbbra is fenntartok)
Egyébként a zenei ízlésem lehet hogy "fejlődne", ha végre egy olyan rendszeren hallgathatnám a zenéket, ami ki tudná belőlük hozni azt, amire készítették őket... Így lényegében nyitott lennék egy komolyabb minőségű rendszer beszerzésére is.
Arról mik a vélemények, hogy egy helyett legalább kettő mélyládát alkalmazzak? -
Panthera
őstag
válasz
#10726912 #93593 üzenetére
"ezen a megszokott zenéid meg a jútúb nagyon sehogyse fognak szólni. Cserébe, ami jól szól, azt akarnád hallgatni, akkor mis, ha nem dübdüb."
Megszokott zene alatt az elektronikus stílust érted vagy az eddig hallgatott low-res zenéit?
Nagyon igaz, amit írtál, mert nekem mindig is elektronikus volt az első, viszont pillanatnyilag szívesebben hallgatok a rendszeremen más stílust (jazz vagy neoklasszikus). Sokkal szebben szólnak az utóbbiak.Ha elektronikus zene is van, akkor milyen doboz lehet jó használtan 100e-ig? Mission nem annyira?
-
szazbolha
addikt
válasz
#10726912 #93597 üzenetére
Kezdek összezavarodni mi is ez a HIFI-zés itt helyi szintén.
Eddig azt gondoltam, hogy a felvétel legpontosabb visszaadása mindenekfelett, hogy a szerzők és készítők szándéka minél jobban megjelenjen és kifejeződjön abban amit hallunk..
Mert ha nem így van, akkor a hifi alsó szegmense vagy a majdnem hifi "hangzása", vagy a populista mély-kedvelő beállítottság miért kerül elutasításra, hisz épp olyan szubjektív hallgatóik számára, mint akik "igazi" HIFI-t hallgatnak az egyenes karakterisztikájú steril studió hangfalakkal szemben.
Három világ, de melyik az igazi?
.
De hamár itt tartunk vegyük elő a hangszín szabályozást.
Ez sokkal egyértelműbb belenyúlás a rendszerbe, mint az erősítők és hangfalak párosítása cserélgetése, vagy a más karakterisztikájú kábelek használata egy bizonyos cél érdekében.
.
Történt az eset, hogy hifista eladó rákérdezett hogy ugye "hifi-sznob" módra nem használok hangszín szabályozást. Mondom nem.... és mint a 320BEE esete is mutatja, még az előfokot is lekapcsolnám róla egy kicsit tisztább hangért, bár nem tartom magam hifistának főleg nem audiophilnek.
Naaszongya ez az általam tisztelt véleményű ember, hogy próbáljam csak ki, mert előbb fogok eredményt elérni, mint az erősítők cserélgetésével.
.
Nehezemre nem esett, mert évekig keverőpulttal játszadoztam a múlt évezredben, ment is a potik tekergetése/tologatása rendesen, bár azt tudtuk, hogy amikor bejön a közönség minden megváltozik, lehet újra finomítani.
Na szóval... a fischer erősítőn van hangszínszabályozó, sőt vágási pontok beállítása, és valóban tudtam olyan hangszínt kikeverni ami közel állt ahhoz amit szeretnék (pl. mély 200Hz-től lefele 2-3 db-vel vágva volt)
Akkor ez már nem hifi?
Ha az erősítő vagy hangfal karakterisztikája módosítja színezi a végeredményt akkor az lehet HIFI, ha egy másik erre a célra készült eszköz (EQ) teszi ezt a láncban akkor nem?
Ha a studió hangfal steril akkor az nem hifi? Fura ez, nem? -
törölt tag
válasz
#10726912 #93592 üzenetére
Ha hifit akarnál össze rakni: Mission 752-753, Primare 22 vagy Puccini erősitő, vagy Mission Cyrus2 vagy 3. , én mellétenném a Roksan Caspiant is, szeretném a szellős, mélytelen csodáit, , Pro Jet DAC, Taralabs prism és Vector kábelek, mélynyomót felejtsd el, forrásnak egy laptop USB kimeneten, és DSD, FLAC minőség. Ez lenne egy közép szintű hifi, de ezen a megszokott zenéid meg a jútúb nagyon sehogyse fognak szólni. Cserébe, ami jól szól, azt akarnád hallgatni, akkor mis, ha nem dübdüb.
-
Panthera
őstag
válasz
#10726912 #93487 üzenetére
Külső hdd hang? Ne is mondd!
A napokban azon húztam fel magam, hogy bármilyen analóg forrásból hallgattam volna zenét, az AVR egyik bemenetén (tudom, AVR...), búgó háttérzaj jelent meg használat közben. Emiatt elkezdtem cserélgetni az IC kábeleket is, először a koax SPDIF csere után szűnt meg a hiba. Gondoltam rendben, de ahogy visszaraktam mindent a helyére, ismét elkezdte, így végül a DVD lejátszó kiiktatása lett a megoldás. (Azóta kiderült, hogy asztali PC még rosszabb.) De nem értem, hogy miért van hurok. A TV és az AVR optikai kábellel, a TV és a DVD HDMI-n keresztül csatlakozik (azért így, mert az AVR-en nincs HDMI). Ha közvetlen csak az AVR volt bedugva a hálózati aljzatba (tehát semmi elosztó), a koax már elég volt a jelenség kialakulásához.
Utána azt is megfigyeltem (bár eddig is tisztában voltam vele), hogy digitális források esetén ugyanúgy megvan egy alapzaj (sistergés). Nyilván ez nem normál használat, mert nagyon feltekerem a hangerőt és a forrás jele alacsony. Ez a konstans sistergés akkor is jelen van, ha megállítom a lejátszást (vagyis nem fogható a gyenge mp3-ra, flac-ra, stb.) Ez az AVR rossz erősítéséből következik gondolom, de egy magasabb kategóriában is kell ezzel számolni?
Szóval kicsit elbizonytalanodtam, hogy jó lesz nekem egy DAC-os erősítő. Ahogy dgyuri0123 is írta, egy egyszerű modern külső DAC-al könnyen le lehet körözni egy jobb amp-ot is.
-
szazbolha
addikt
válasz
#10726912 #93463 üzenetére
Akkor az már hifi...
Van több eladó is a piacon 100K környékén PM 6005-ből, ha jól emléxem, de az itt írtak alapján nem céloztam meg, mert az volt a vélemény, hogy válogatós a hangfalak között. Szerinted a "kövér" Dali Concept 8 hangfallal milyen párt alkotnának?
A Rotel 930BX-el, meg egy régi yamahával (meg az újjal is) nem az igazi, túl mély, bár nem brummog, nem elég a részlet közép magasban és szűkös a térérzet. Van két Denonom is, azok még ráadásnak mosnak is felül, bár a mélyeik selymes kellemesek.
Egy öreg Fischer 2130-al javul a helyzet, nyílik a tér, jönnek a részletek, de még mindig nem az amit máshol, más szobában egy high-end erősítővel hallottam és akkor ott azt mondtam "kell nekem ez a Dali". Szóval a hangfal képes arra amit szeretnék, csak nem a mostani erősítőimmel.
Nincs más hátra mint pár NAD amiket még nem próbáltam, utána már a 100-200K-s árcédula jön az is használtban.Tudom...mindent ki kell próbálni, de nagyon érdekelne, mint PM 6005 tulajnak a véleménye.
Olvastam olyan javaslatot is külföldi fórumokon, hogy inkább a 6004-est kell venni, mert annak még nagyobb a tere, kicsit magasba húz és a Dali c6-8-al épp jó lesz. De nem tudom mennyire megalapozott ez a vélemény. -
Geza26
senior tag
-
szazbolha
addikt
válasz
#10726912 #93180 üzenetére
Köszönöm a választ.
A B&W hangfal még nincs meg, kutatom a német és angol online piacokat, ha van tipp német "jófogásra" azt is elfogadom. 1 éves távlat, de lehet karácsonyra meglesz. (pont ezt a vásárlási spirált akartam elkerülni az elején, de már mindegy, meg már nem is sürget, várom a jó árat)
Mondjuk az erősítő+hangfal árának 10%-át szánnám hangfal kábelre. 25K.
Ennyit elköltöttem most is kábelre, hifi szintet el nem érő komponensek összekötésére. AQ X2 meg Inaqustik RCA kábelek.
.
A Cat7-el kapcsolatban írhattál volna még kicsit... csak volt oka az ajánlásodnak.
Gondoltam veszek 10 métert és csinálok belőle 2x2,5m-es hangfalkábelt, nem szétszedve, nem szálanként sodorva, csak duplán megsodorva és harisnyázva. -
szazbolha
addikt
válasz
#10726912 #93157 üzenetére
A tegnapi bejegyzésed után végigolvastam a topicot Cat kábel ügyben + a kapcsolódó linkeket meg más fórumokat is szórványosan. Elég vegyes a kép.
Egyesek szerint csak egy divathullám volt és rossz (pl. magasbaba húz, magasban torzít, mélyeket vágja), mások szerint alsó-középkategóriában egy diy cat7 is megállja a helyét, de talán a legfontosabb megjegyzés hogy rendszere válogatja melyik kábel lesz a megfelelő.
Én is úgy gondolom/tapasztalom, hogy különböző erősítő-hangfal párosok markánsan, jól megkülönböztethetőn másként szólnak. Még az alig hifi kategóriában is.És akkor most a kérdések: Van egy több hangfallal kipróbált XXX erősítő, amely BBB hangfallal szép tiszta közepet és magasat produkál, de ZZZ hangfallal kevés a részlet fent, de a mély regiszterekben szépen szól. A színpadkép (térérzet) is gyérebb mint a másikkal .
Milyen kábellel érdemes próbálkozni ami javítana XXX / ZZZ páros hangzás világán? Csak kicsit veszítsen a mély tartományból és valamennyit nyerjen a közép-magasak tisztaságán.
Egyáltalán egy hangfal kábeltől lehet ilyesmit várni egy adott erősítő-hangfal páros eseté? És milyen mértékben? Az érzékelés határán, vagy 10-ból 10 hifista meghallaná?
A DAC-erősítő közötti kábel csere is módosítana ennyit hang "milyenségén" vagy az kevesebbet? -
Kovbob
senior tag
válasz
#10726912 #93161 üzenetére
Ja, hogy ez a Nokia nem olyan hogy ugyanolyan erősítő van benne mellette még más egységekkel is egy házba építették (mint a kazetta meg a lemezlejátszó). Nem tudtam, hogy a benne lévő erősítő felépítése ennek más és érzékenyebb az öregedésre.
Akkor legfeljebb majd beruházunk valami használt cuccra, köszönöm
-
Kovbob
senior tag
válasz
#10726912 #93157 üzenetére
Köszönöm a segítséget. Akkor jól gondoltam hogy nem érdemes ezzel foglalkozni. Egy dolog van amit viszont nem tudok, hogy ha ennek elöregedett a bele, akkor egy régi yamaha vagy pioneer nem-e szorulna megint csak arra, hogy egyúttal rendbe is kéne rakni az elkókat (ha azonnal nem is de lassacskán)?
-
-
Alabástrom
senior tag
válasz
#10726912 #93096 üzenetére
Esetleg tudnátok ajánlani néhány konkrét hangsugárzót és sztereó erősítőt, amire a használtcikk fórumokon vadászni érdemes? Összesen kb 500ezer Ft, nappaliba, nagyrészt akkusztikus hangszerek és énekhang visszaadására (bár azt még ilyen zenéknél is nehezen viselem, ha mélyhiányos, testetlen).
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Úgy tér vissza a Commodore 64, ahogy titkon mindenki várja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Apple MacBook
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay
- BestBuy topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Dell R630/R730XD SSD NVMe PCIe Extender (0GY1TD) + Kábel (0K9TVP) Kit
- Apple Watch Ultra, Gen 1
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB -2 év gari
- Lenovo Thinkpad T490, 14" FHD IPS , I5-8265U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, 1 év garancia (
- Újszerű Samsung Galaxy Watch 7 40mm LTE ( eSIM ) , üzletből, Garanciával
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo IdeaPad 3 17ITL6 - 17.3" HD+ Intel 6305 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest