- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
python1
veterán
válasz
Melorin #123861 üzenetére
Arra, hogy minél nagyobb legyen az érzékenysége a hangsugárzónak, egy "mezei" érzéketlen hifi-nek csúfolt hagsugárzó, soha nem fog akkora élményt nyújtani, mint egy pl 6dB-el magasabb (ez dupla dinamika) nyújtani.
Értsd a helyén, hallgatói pozícióban az érzéketlen sugárzót órdíttatnod kell, hogy valamit érezz a dinamikából, míg egy érzékenyebb a legkisebb nesztől a dinamikacsúcsokig képes 40-60dB különbségekkel megszólalni, míg az érzéketlen "hifi" csak pl 30dB- lel dupla hangerőnél.
Ez minden lesz csak nem élvezetes zenehallgatás. -
Tibor77i
junior tag
válasz
Melorin #123839 üzenetére
Nekem is LInton hangfalam van, nagyon szeretem. Több cég is hozott ki régebbi hangfalak felújítva, lásd fotó (nem saját kép, netes). A Lintont nemrég még olcsóbban meg lehetett venni az Audiomonkey-nál (kb.370 ezer HUF ért), de kifogyott a készlet. Szerintem ha hasonló hangzást, akkor szélesebb hangdobozokat lenne érdemes meghallgatni. (KHL, Elipson stb, de ezek nagyon drágák. Nem hallottam őket, de biztos jók)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Most kiválasztani szeretnél egy meglévőt (még modellt is hozol), vagy építeni ? Ez nem jött át teljesen (mea culpa).
Szerintetek mik a lépései egy ha nem is endgame, de egy jó darabig hátradőlhetek típusú hangfal kiválasztásának?
1. Mekkora négyzetmétert kell behangosítani
2. Mekkora hangnyomásra törekedsz a hallgatási poziban
3. Milyen messzire lesz a fejed a két tervezett hangfaltól
4. Milyen stílusú zenére készülsz rajta ?
5. Milyen karaktert szeretsz ?
6. Fizikai korlátok méretezésben (dobozok mérete) és halványan a WAF
7. Mennyire tudod elhúzni majd a faltól ? (doboz hátoldala és fal közötti táv)
8. doboz tervezés programmal a mélyre, esetleg mélyközépre (de a mélyre mindenképp)
9. szimuláció, ha ez nem adott, akkor elkezdeni építeni és később lehet finomhangolni
10. tökönlőni Magad passzívval, de ízlések és pofonok, megértem123 determinálja a szükséges teljesítményt, 4 hozzájárul 56-hoz, 123456 kiadja lényegében a szükséges lehetséges hangszórókészletet és innentől nyílik az út mindenféle irányba 8-9-10-es pontoknál, de már eddig eljutni is szép dolog.
Egy mérőfmikrofont érdemes beszerezni és egy laptopot mellé tenni, illetve a tudatodat kinyitni. Vagy "legrosszabb esetben" egy kölcsön aktív váltóval tesztelni a rendszert, méricskélni, másodrendű váltással (ha tudsz ilyet vele), majd ha beállt, ezt összerakni passzívval.
Sok sikert !
-
energomatt
őstag
válasz
A problémák halmazából ami egy hangfal választást nehézzé tesz az egyik az egyéni ízlés kérdése. Van még rengeteg más is persze, szoba akusztika, rendszerhez illeszkedés, stb.. Meg kell hallgatni az árban szóba jöhető példányokból minél többet a bemutató szalonokban és ha van legjobban tetsző, azt még el kell kérni előbb otthoni meghallgatásra egy-két napra.
-
Eugene Roe
őstag
válasz
Melorin #107544 üzenetére
Nem a reflexnyílás a fő probléma a falra tolhatóság szempontjából, ez egy hibás leegyszerűtésből levezetett ~tévhit. A hangszórók + hangfal, előlap méretének, kialakításának, és így a hanghullámok előlap széléről történő leválásának, és ezek fallal történő kölcsönhatása a valós probléma. Maga a reflexnyílásból kijövő hang/levegő az csak nagyon nagy hangerőnél és/vagy nagy űrméretnél / nagy mélyhangszórónál kezd jelentőssé válni. Egy 8-10 literes polcsugárzónál, és annak 15cm-es mélyközepénél ha van 15-20 cm, az már elég magának a reflexnek.
#fehér_ember: tisztességes 3 utas az 500k-nál kezdődik újonnan, max a wharfdale polcsugárzója van 300-nál, ez viszont állítólag válogatós az erősítőkre.
-
denesdr
addikt
válasz
Melorin #107599 üzenetére
Boltihoz viszonyítva jó kérdés, annyira nem követem őket, de az előbb linkelt két DIY doboz bolti ára kb 5-600e Ft lenne legalább (de lehet, hogy keveset mondtam), ha készen akarnád megvenni valamelyik gyártó emblémájával. Ezeknél nem kell agyalnod a váltótervezésen stb, mert már megtette más, csak meg kell venni a cuccokat hozzá és összerakni.
Példa gyári dobozra, [Opera Callas]
4250Font, SEAS Prestige mélyközép (olyan mint a linkelt Monitor DXT-jé), Scan-Speak Classic magas és mégcsak nem is waveguide-os. -
denesdr
addikt
válasz
Melorin #107579 üzenetére
Na erre kapásból azt mondanám, hogy egy hagyományos, kéthangszórós kétutas dobozhoz, 6,5" mélyközéphez ez túl magas váltás. A DX25 vígan elvan 2kHz körüli váltással is, ahol még a mélyközép nem beamel túlságosan, mert 4kHz-nél már isznyúan nyalából egy ekkora mélyközép és nagy direktivitásbeli eltérést okoz, mert a magas itt még gyakorlatilag 180 fokban sugároz. Magyarán kicsit kimozdulsz a tengelyirányú pozícióból és egyből meg tud változni a doboz tonalitása, pont azon a részen ahol a fül a legérzékenyebb, 4kHz körül.
-
Mathiask
senior tag
válasz
Átlag felépítésű hangdoboznál(felül a magas, alatta a mélyközép) olyan nagyon nagy eltérés horizontális szórásban nem szokott lenni. Legalábbis, ami méréseket én láttam ott általában 50-70fokban sugároznak előre a hangszórók. Vertikálisan már más a helyzet, ott egy ilyen átlag doboz magas hangsugárzójának tengelyétől +-10-15fok szokott lenni ahol még megkapod egyenletesen a teljes frekvencia sávot. De ahol egybe esik a magas és mélyközép sugárónak a tengelye (pl egy koaxális sugárzó), ott vertikálisan is meg lehet kapni ugyanazt a szélességet. pl: [link] [link] (ezt csak úgy mondom, lehet téged nem érint a vertikális irány)
Valószínűleg nálad szoba akusztikai okai is vannak a tapasztaltaknak. Nem tudom hogy egy akusztikai mérés/kezelés segítene-e a problémán(nem minden helységet, doboz elhelyezést lehet jóvá tenni), de én lehet megpróbálnám azt első körben.
De, hogy a kérdésedre is válaszoljak valamit, ami lehet nem megoldás, mert lehet nem ez a jó kérdés a problémádra: Ebben a tesztben pont azt mondja a Gedeon, hogy "nem kell specifikusan egy pontra beülnünk, hogy a tér és finomságok jól hallhatóak legyenek. Tesztelgettem, hogy mi és hogyan változik, ha a kanapén a teljesen jobb és bal oldalra ülök be, de meglepő módon megmarad a színpad teljes formája és mélysége."
Amit némiképp a mérés is talán alátámaszthat. [link] Ritkán van +-70fok vízszintes szórás.
Vagy pl ott lennének az omni- és nem-direkt sugárzók, de ezek általában nem polchangfalak.UI: közben láttam a képet a hangsugárzódról. Lehet az is bezavar, amit denesdr mondott, mert így horizontálisan nem biztos, hogy megvan az az 40-50fok, ami azért meg szokott lenni nagy többségben.
-
denesdr
addikt
válasz
Melorin #107550 üzenetére
De bizony van némi köze a "mezei" dóm magasaknak ahhoz amit tapasztalsz.
Egy kontrollált vagy konstans direktivitású sugárzó (pl waveguide-os vagy tölcséres magas) jóval kevésbé érzékeny a szobai anomáliákra, mint egy "csupasz" dómmal + normál kónuszos mélyközéppel szerelt doboz, főleg kis helyiségben.
Ráadásul a képen is látható aszimmetrikus magas elrendezés sem mindig előnyös, mert bár az on-axis átvitelt a legtöbb esetben kiegyengeti, de az off-axis rosszabb lesz, de mindenképp más a jobb és bal oldal irányába. -
Dorian
félisten
válasz
Egy ilyen kis szobában teljesen reális, hogy 5 centi elmozdulásra tök más hangképet kapunk, hiszen nagyon közel vannak a visszaverő felületek. Nálad hozzájön még az aszimmetria, az egész cucc a szoba egyik "sarkában" van, egyik oldalt full a fal mellett, így a jelentős fésűszűrő hatás is erősíti ezt.
Hátsó reflex meg egy tévhit, attól nem lesz mélyproblémád, hacsak nem a csőátmérő kétszeresénél közelebb van a falhoz (ami nem nagyon fordulhat elő.) -
denesdr
addikt
válasz
Melorin #106677 üzenetére
Megpróbálhatod a subot 50Hz körül vágni, mondjuk a fő hangszórók ettől még meg fogják kapni a full tartományt, ahogy írod is tehát nem fognak tehermentesülni (ezen pl egy, a frontok vonalszintű felére kötött MiniDSP-vel tudnál változtatni). Azt, hogy ez így milyen hangot eredményezne, azt senki nem fogja tudni előre megmondani neked, mert az legalább annyira függ a szobaakusztikától mint a hangfalaktól/elektronikáktól.
-
denesdr
addikt
válasz
Melorin #106677 üzenetére
Ha kizárólag PC a forrásod és van plusz analóg kimenet, akkor arra kötheted a subot és a PC-vel megcsinálod a crossovert (+átviteli korrekciót ha kell) mondjuk EQ-APO, REW vagy Cavern segítségével, mint ahogy a házimozisok csinálják. Keresd Tamoo-t itt a fórumon, moderátor, a haladó mozis topikban szokott felbukkanni, de azt hiszem van egy leírása is a menetről itt a Ph-n.
-
denesdr
addikt
válasz
Melorin #106673 üzenetére
Ha az erősitőn van pre-out, akkor azt is használhatod a subhoz. Viszont ha nincs, akkor meg olyan sub kell, aminek van high level inputja, hogy az erősítő hangfalkimenetéről hajthasd.
Szerk.: szerintem ezt subos dolgot be kellene rakni a topiknyitóba, mert havonta vagy 2-3x feljön.
-
s4tch
veterán
válasz
Melorin #106543 üzenetére
Nem biztos, hogy olyan kényelmesek azok. Ha passzolna mondjuk egy Pioneer N50ae a zenehallgatási szokásaidhoz, akkor persze kényelmesek. Ha viszont kifut a termék és nincs támogatás (pl. tidal bevezet egy új apit és a gyártó már nem ad ki frissítést), akkor van egy streamer+dac kombód, aminek a dac részét tudod használni, a streamert meg korlátozottan.
Nekem ez is szimpatikus: [link]
-
s4tch
veterán
válasz
Melorin #106534 üzenetére
Sorry, figyelmetlen voltam. Pioneer N50a, Cambridge CXN v2 rövid hallgatózás alapján elég jónak tűntek, de hogy egy Pi+D70s-hez képest mit tudnak, azt mondja meg, aki hallgatta hosszabban mindegyiket.
Én egy oldalról azért szavaztam a Pi+dac összeállításra, mert ha szolgáltatót váltok, akkor jóval nagyobb a mozgástér. Sőt, ha megunom a dac hangját, vagy tönkre megy, akkor sem kell streamert cserélni. Másrészt a streamer nálam legalább annyira szól a szolgáltatásról, mint a hangról. Pl. Tidal connect nincs a Pio streamerekben, így sajnos kapásból kiestek, pedig hang, dizájn (van rajta kijelző!), általános használhatóság szempontjából kifejezetten tetszettek. A Pi (illetve nálam USBridge) meg könnyen konfigurálható, jól használható, és állítólag táp oldalon van benne potenciál (jön is hozzá egy TMP táp). Arra, hogy kipróbálja a család, milyen a hálózati zenehallgatás, egyelőre úgy néz ki, rendben van.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Melorin #106537 üzenetére
6006 nem egy hatalmas eresztés, de nem is eszementen drága cucc. Kevesebbe is kerül, mint egy D50/70 önmagában. Nyilvánvaló számomra, hogy egy D70+málna, megfelelő komponensekkel, simán jobb lehet, de attól még sosem lesz annyira kényelmesen kezelhető és stresszmentes, mint egy dedikált hálózati lejátszó. És a málna sem ingyen van, mert egy - egy jobb variánsa közelít a 100e-hez és ha ezt hozzáadom a D70 árához, már mást is vehetnék, nem "csak" egy dacot, meg egy málnát, ami kezelhetőségben messze elmarad egy dedikált lejátszótól....már akinek ez szempont. Nekem pl. nagyon is.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Melorin #106530 üzenetére
Ha így gondolod, akkor vegyél málnát. Sokan szeretik. Én azért nem mondanám, hogy hájend futómű/forrás lenne egy raspy és azt sem, hogy nem macerás itt ott a használata, de aki használja, az esküszik rá. Felejtsd el amit ajánlottam/tunk.
Egy biztos, a Pioneer N70A-mat nem adnám oda egy málna/D50-70 duóért. Lehet, rossz a hozzáállásom.. sőt, biztos... -
s4tch
veterán
válasz
Melorin #106526 üzenetére
Limetree Networknek állítólag nagyon jó a beépített dacja. Hallottam cimboránál egy nem épp belépő rendszerben, és tetszett. Bár ott szerintem az erősítő kilóg a láncból.
Nekem az a bajom a legtöbb streamerrel, hogy nem támogatja a tidal connectet, így pl. asztali gépről macerás rájuk tidalt streamelni. Ezért (is) maradok egyelőre valami volumio alapú megoldásnál.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Melorin #106526 üzenetére
"és elé valami digit kimenetű hálózati lejátszó"
Na ez az. Hiába egy D50/70 szintű dac, ha nincs/nem elég jó a forrásod/futóműved elé. Ezért (is) én (is) egy jobb hálózati lejátszó felé "terelnélek", mert ennél a megoldásnál két legyet ütsz egy csapásra. Lesz egy jó dacod többféle bemenettel, ami futóműként és forrásként is funkcionál. Ráadásul nem kell foglalkoznod a lejátszó szoftver kérdésével sem. Azt kapod a vassal együtt. Bluesound N2i-től kezdve a végtelenségig bőven van választék hálózati lejátszókból.
De ha még megvan, ez is egy nagyon jó alternatíva lehet, mert még erősítőd is lesz vele, nem is akármilyen: [link] Hallottam szólni jó rendszerben és bármikor hazahoznám, mert ennyi pénzből, ilyen hangminőségben, nem jön ki egy komplett rendszer sem (kivéve a dobozokat). -
AMDFan
addikt
válasz
Melorin #94711 üzenetére
Szia!
Én azt gondolom a kép alapján illetve amit leírsz, hogy ez főként elhelyezésbeli probléma. De ha épített a hangfal, akkor simán benne van, hogy hangváltó okozta fázis probléma. Be lett mérve a hangfalad? Kalmit ismerem, ő a most épített hangfalait mind szépen beméri, de ő szerintem mindig is aktívokat épített.
Elhelyezésbeli problémák:
1. a két hangfalad közül az egyik sarokban van, a másik meg kb a szoba közepén. Ezáltal a két hangfal frekvenciamenete totál különböző lesz, a jó sztereo térhez pedig nem árt ha együttfut a frekiválasz.2. nem tudom milyen magas vagy, de ha leülsz a kanapéra, akkor a magashangszórók túl alacsonyan vannak. Mivel a magasak eléggé irányítottak, ezért ez is tönkreteheti a térérzetet. Megpróbálhatod bedönteni felfelé a hangfalakat, illetve beforgatni őket kb. 10 fokban
3. a jobb oldali hangfal mögött nincs semmi ami visszaverné a hangokat. bizonyos hangfalak esetén a mélyfrekik nagyon el tudnak tűnni ha nincs egy hátsó fal kb. 60 centin belül. ha viszont a két hangfal közül az egyik vérszegény mélyeket produkál az már elég ahhoz hogy úgy érezd hogy nem elég ütős a hangzás.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Melorin #94739 üzenetére
Érdekelne engem is a meghallgatás eredménye, mert ezzel a méllyel terveztem egy mélynyomót építeni a TV-s 2.1-hez.
A trafóbúgás nem annyira szerencse dolga, mint inkább a hálózati DC okozza (pár tized volt elég, amit aszimmetrikus fázishasítók stb. okoznak). Ún. DC stoppert kell építeni a primerkörbe.
Magadabb fesz-re okos dolog méretezni!
Másik lehetőség előterhelni a szekundert, mert terhelés alatt kisebb a mag mágnesezettsége. Bár a V4 400mA-es nyugalmi árama azért nem semmi.
-
ozzy711
őstag
válasz
Melorin #94737 üzenetére
Az oldalon a trafó nem hozzá való ( 2x52 volt váltó )? Abból gondoltam, hogy egy erőmű a cucc.
A hangfalmágus, mesterre gondoltam igen.Hozzám elhozhatnád kipróbálni a dobozokat, ha van kedved Kiskunhalasra utazni. Dedikált, minden igény kielégítő szoba ( és szerintem elektronika is, de ez szubjektív ugye ).
-
bkercso
nagyúr
válasz
Melorin #94720 üzenetére
Ezt az erősítő/DAC is okozhatja.
Illetve az ajtó elé mehetne egy vastag függöny, mert kicsit kevésnek tűnik a hangelnyelő anyag a szobában (?). Akár kimondottan hangszigetelő függönyt is vehetsz, az sem horror árú és egy panelban talán a többieket sem zavarná annyira a filmezés így.
-
bkercso
nagyúr
válasz
Melorin #94711 üzenetére
Szerintm csak a hely miatt javasolják a kis dobozt panelba. A mélyekkel nem lesz gond, az elhelyezési lehetőségek viszont a hely miatt limitáltak lehetnek.
Én emiatt 2.1-es rendszert használok, de gyári elektronikákból elég halvány a 2.1-es felhozatal, így ez nem javaslat, csak egy ötlet.Az a bútorlapból készült szekrény viszont tényleg nem egy high end hangfalállvány.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
Melorin #94711 üzenetére
Ide simán "befér" egy állódoboz, a "kisebbek" közül. Tehát ne emberméretű oszlopban gondolkozz.
A polcnak mennie kell/ene, azt tudod?
(#94712) DonThomasino: Próbálkozz ezzel: VDC 213-502-525 2x2,5. Kb. 1000 Ft/m. Dugóból mondjuk Viborg [link] és meg is vagy. Mai napig használok egy ugyanilyet dacba.
-
-
Satellite
tag
válasz
Melorin #79965 üzenetére
100 Körül?
"Baromira" jól szóljon?Tessék - ezek "elég jól" szólnak:
MERIDIAN 551 - 100,000.-
Cambridge Audio Azur SR 20 - 95,000.-
Marantz PM6005 - 95,000.-
Audiolab 8000 SE - 75,000.-
Audiolab 8000A - 65,000.-
stb. -
Satellite
tag
válasz
Melorin #79952 üzenetére
Eléggé összetett igényeket fogalmaztál meg, - nézd meg pl. a iEAST StreamAmp AM160 - 105,000.- Ft-ért, vagy a iEAST StreamAmp AMP-i50B hálózati lejátszót erősítővel - 115,000.- Ft-ért. (Ezeken nincs optikai bemenet).
A jóval komolyabb DENON HEOS Amp már ezt is tudja, - de már 190,000.- Ft-ért.
A Sonos ConnectAmp árban ugyanennyi, de optikai bemenet nélkül. -
Zsopa
tag
-
hentes555
senior tag
válasz
Melorin #64511 üzenetére
Most ugye az a probléma, hogy a CD lejátszóban lehet nincs fejes erősítő. Mondjuk a phone level című poti sztem arra utal hogy van benne, de most nem ez a lényeg. Hanem ha nincs benne, akkor kell hozzá külön erősítő. Abba valahogy el kellene juttatni jelet a lejátszóból, erre lenne alkalmas az analóg bemenet.
-
krichd1
addikt
válasz
Melorin #61518 üzenetére
Ezekhez az igényekhez leginkább egy notebook/netbook lenne a legmegfelelőbb céleszköz. Amit linkeltél az gyakorlatilag egy lebutított számítógép egy picike kijelzővel, ami szoftveres oldalról sem praktikus.
Egyébként nem értem miért ide irányítottak az mp3-as topikból.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- Bomba ár! HP Omen - i7-7700HQ I 16GB I 512SSD I 15,6" 4K I Nvidia GTX1050Ti 4GB I Cam I W11 I Gar!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest