- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Huawei Mate 40 Pro - a csúcson kell abbahagyni?
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
-
Speeedfire
félisten
válasz
bkercso #27494 üzenetére
De megám!
A tranyó csak akkor vesz fel nagyobb áramot ha meghibásodik. A túláram miatt meg van a végerősítőkben is biztosíték.
Biztos vagyok benne.
Ha normálisan megvan építve az erősítő, akkor nem lesz itt semmi áramkorlát. Ezt nem is tudom honnan veszitek. Valami linket adjál már erről.
dudika10: Hát, ha nincs megfelelően megépítve az erősítő akkor már régen rossz. 4-6-8ohm-os dobozok elég gyakoriak. Szóval a 4ohm-ra is érdemes az alkatrészeket megnézni, hogy bírják-e.De látom, csak leugattok. Szóval megyek csinálok inkább valami hasznosat.
-
bkercso
nagyúr
válasz
bkercso #27377 üzenetére
Egyébként ha nem akorod zavarni a szomszédot, akkor szokták ajánlani - és nem ajánlani is szokták
- a dipólussugárzókat. Álíítólag kisebb az eredő hangerejük kifelé, bennt pedig jól kell elhelyezkedned, és akkor nagy tud lenni a hangnyomás az adott helyen. Nem hallottam még, de lehetne kísérletezni ilyennel is. Asztalossal éppíttethetsz, egyszerű konstrukciók, csak egyedi EQ és nagy teljesítményű erősítő kell hozzájuk. Az EQ-t el tudom készíteni.
Tölcséres sugárzóval pedig szintén kevésbé zavarnál, és ezek torzítása egy nagyságrenddel is kisebb lehet, mint a zártnak és reflexnek, mert ne torzít a dobozba zárt levegő és alig mozog a membrán is.
-
blattida
nagyúr
válasz
bkercso #27320 üzenetére
Persze, én is hosszú ideig hallgattam tesla dobozokat és szerettem a hangjukat, jarre is sokat szólt belőlük, de azért nem ártana egy kicsit nagyobb teljesítményű az erősítője után, a kis teslák mindössze 15 wattosak. Oké, hogy ésszel kell használni a hangerő szabályzó potmétert, de azért ez így kevés lenne kicsit.
-
nebulo5
senior tag
válasz
bkercso #27298 üzenetére
Igen, előre megfontolt szándékkal 2 db-ot vettem. Korábban is olvastam már róla, hogy számos esetben pozitív eredményt ad, a dobozok alá helyezett keményfa alátét. Na meg Sz. Zoli is javasolta egy próba erejéig. Akkoriban, már túl voltam egy perióduson, mikor gránit és márvány lapokkal kísérleteztem. Gondoltam, ha mégsem hoz eredményt a keményfa alátét, akkor legfeljebb eredeti funkcióját betöltendően megmarad klopfoló deszkának.
Szeretek kísérletezni, sok olyan dolgot kipróbálok, amiről itt, vagy más fórumokon olvasok. Számos esetben mosolyogva olvasok egy - egy mások által leírt tapasztalatról. Azután, ha időm és anyagi lehetőségem engedi (nem egy vagyonba kerül) akkor kipróbálom. Akár kábelcsere, villásdugó forgatása, kábelhossz variálás... Ha esetleg hasznos eredményre jutok, akkor viszem tovább a tesztelhetőséget, megyek a "vájt fülű" haverhoz. Ő is kapható minden, akár agyament ötletnek tűnő változás kipróbálására. Persze, itt fontos megemlíteni, hogy számos esetben az egyéni ízlés dönti el, hogy a kapott végeredmény valóban "használható", vagy csak más lett (másnak hihető) a zenei hang. Hiszen, akár az is vita témát képezhet, hogy az "etalonnak" betudott hangforrás mennyire jónak nevezhető. Mindenesetre, tapasztalatokat szerezni, nagyon jó szórakozás! Mindaddig, amíg el tudom választani a zenehallgatást módját. Mert a legjobb szórakozás a zene élvezete, a zenei anyag olyan célú hallgatása, amikor a mű mondanivalóját, kifejező hangulatát lehet hallgatni - felfogni. Vagy van a másik mód, amikor a zenét prezentáló rendszer összetevőinek a karakterisztikáját kell hallgatni, az esetleges gyenge láncszemet kihallani egy rendszerből, vagy a hallgatói környezet akusztikai adottságának előnyeit - hátrányait keresni. Mindaddig, míg a két fajta zenehallgatási módot jól el tudom különíteni, addig nincs is semmi panaszkodni valóm. Mindkét tevékenységgel kellemesen tud múlni az idő.
A sok kísérletezéssel, próbálkozással kapott végeredmény (figyelembe véve a hobbymra szánható anyagi lehetőségemet) kellemesebb sikerélményt tud hozni (erősen bele kalkulálva az egyéni ízlésemet), mintha egy szatyornyi pénzzel belépve egy audió felszerelést értékesítő "hí-fi mekkába" megvehettem volna a legdrágább - legjobban hájpolt zenei láncot, és azt hallgatnám elégedett vigyorral.
Ültem már olyan rendszer előtt, ami az én láncom értékének a két számjegyű többszörösébe került, mégsem szerettem volna olyan végeredményt-hangot hallani nálam. De a fordítottja is megtörtént már, és olyankor jólesett elismerő véleményem a tulajdonosának.
Komplikált dolog a zene és a hi-fi (vagy nevezzük bárminek) világ, mint hobby. Néha egy elképesztő kis apróság, sok változást tud okozni a hangzásban. És legalább ugyanolyan szeretettel, vehemenciával el lehet róla beszélgetni, mint a ló, galamb tenyésztésről, fociról, horgászatról, autókról... és nem utolsó sorban, kellemes baráti kapcsolatok is kiépülhetnek a közös hobby révén!
Na elég is a link dumából, elkések a melóból! -
nebulo5
senior tag
válasz
bkercso #27259 üzenetére
Jól írtam: 4,5 cm. Vagy 45 mm.
Mellesleg, most az álló frontok alatt vannak (Acoustic Research S40) és még sosemm hallottam ennyire meggyőző, jótékony hatását, bármilyen alátétnek sem. Pedig, mikor Sz. Zoli megemlítette, hogy milyen pozitív hatással lenne hangügyileg a dobozokra a vágódeszka, akkor eléggé szkeptikusan vigyorogtam... (azután meg, leesett az állam..)
-
törölt tag
válasz
bkercso #27221 üzenetére
Nem is erre gondoltam, hanem az áramnak mint áramnak, azaz áramlásnak a "forgási irányára". Ha már az előbb az elektronok spinjét említetted, induljunk ki abból. Nem tudjuk, mi a spin, de a tünetei alapján forgásnak nevezzük, ami persze csak egy durva hasonlat. Jobbos spin, balos spin. Az elektromos áramlásnak mint áramlásnak (együtt értve az azt hordozó vezetékkel) is van egy hasonló tulajdonsága, amit a tünetek alapján jobbkezes vagy balkezes forgási iránynak hívunk, ez olyasmi, mintha az áramnak (és a hordozó vezetéknek) "spinje" lenne. Makrofizikai hasonlattal élve, a jelenség olyan, mintha az áramló elektronok nem "egyenesen", hanem a vezeték tengelyére tükrözött spirális mentén haladnának. Nyilván ez csak durva hasonlat, de a tünetek ilyenek.
Az is egy téma, hogy ez hogyan alkalmazandó a hifiben, lásd például kábelek irányhatása.
De mindez szándékom szerint csak egy mellékesen elejtett utalás volt, azért jött ennyiszer elő, mert visszakérdeztél rá, tisztázandó, hogy miről is szólt az a mondat. -
törölt tag
válasz
bkercso #27215 üzenetére
Azt írod, hogy nem elektrotechnikai alapparamétereken múlik a dolog, de tapasztalt hifistaként inkább úgy kellene mondani, hogy talán nem az eddig alkalmazott/vizsgált elektrotechnikai paramétereken (patamétereken) múlik elsősorban, illetve újra és újra tudomásul kell vennünk, hogy egyes elektronikai alapparaméterek nagyon pici változása felettébb jelentős változásokat okozhat a hallott zenei információban, és ami néha még fontosabb lehet: a hallásérzékelésünben. Ez a vezetékvastagítás is nyilván olyan terület, ahol az alkalmazott méréstechnikánk/méréslogikánk még nem tudja lekövetni az audiotechnikai szükségleteket, lásd zenei információ és emberi hallási érzékelés/észlelés bonyolultsága. (Emlékszel ugyebár a Hi-Fi Magazin 4. dimenzió rovatára). Például alig foglalkozunk azzal, hogy az áram haladása a vezetékben nem valamiféle ideális "nyílegyenes" úton történik, hanem (különféle okokból) értelmezhető rá egyfajta "forgási irány" (akár idézőjel nélkül is).
Még egy dolgot említek hasonlatként, ami talán közelebb áll a tapasztalataidhoz, ha próbáltad már. Ha van mondjuk egy 1m-es interkonnekt kábeled, és meghallgatod a hangját, akkor tapasztalsz valamennyi és valamilyen információmennyiséget. Ha ugyanazt a kábelt fél méteres hosszban kötöd be és hallgatod, akkor nagyobb információmennyiséget hallasz, adott esetben sokkal nagyobbat, ha a rendszer elegendő felbontású, hogy sokat mutasson a változásból. A mérések nem fognak mutatni különösebb változást, de a füleddel egészen nagy különbséget hallhatsz. Hasonló a változás a vezetékvastagság variálásakor is, de van egy különbség is: mindkettő "módszer" felfelé és lefelé irányban is kiszélesíti a hangsávot, de míg az IC rövidítés kapcsán elsősorban a magashangok kiszabadulását hallod ki elsősorban, addig a vezetékvastagítás kapcsán elsősorban a mélyhangot erőteljesebb átvitelét hallod ki. Tehát a tónus ellenkező irányban változik. Úgy mondanám, hogy a rövidebb vezeték kevésbé nyomja el a magashangokat, a vastagabb vezeték (persze csak egy optimális vastagságig értve) pedig jobban megnyitja az utat a mélyenergiák előtt (is), de maga az "információmegnövekedés" hasonló jellegű, miközben a hangzásbeli változásnak a töredékét se tudod mérni a mai műszerekkel. Lásd pl. a néhány nappal ezelőtti próbálkozást és az arra érkező visszajelzéseket a dugófordítás mérésére különböző érzékenységű műszerekkel, különböző mérési logikákkal. (Mondjuk tényleg kíváncsi lennék a hangszórókimeneten történő mérésekre, mert olyasmiről eddig nem nagyon olvastam, pedig talán kisülne abból is valami.)
Kérdésedre: Összességében humán ember vagyok (főleg mostanában), a tanulmányaim és "dolgozmányaim" zöme humán terület volt eddig, de anno mérnöknek (ha nem is elektromérnöknek) indultam, és informatikusi diplomám is van. Kifejezett elektrotechnikai tanulmányokat részben autodidaktaként, részben egyéb tanulmányaim (és "dolgozmányaim", pl. műszaki ismeretterjesztő újságírás)) keretében végeztem, ergo kb. a félig képzett szakember és a művelt laikus között vagyok félúton e területen.
És éppen most lett 4:0 a spanyoloknak.
-
törölt tag
válasz
bkercso #27185 üzenetére
No hát nem is azért mondtam, hogy az legyen a napi programod, hogy a füledet odatapasztva hallgasd az alapzajt, hanem mert úgy a legkönnyebb kihallani a két dugóállás közötti különbséget.
Na de azért "megnyugtató", hogy csak-csak van valami alapzaja. Az természetes, hogy egy jó erősítőnek csak akkor hallod az alapzaját, amikor max hangerőn odatapasztod a füled, eredetileg sem arra gondoltam, hogy a zenehallgató fotelből hallod, akkor már régen baj van.
(#27187) bkercso: Naná, hogy van ilyen tapasztalatom (négy saját hangdoboz vezetékcseréje, néhány másoké), sőt főleg a saját tapasztalatomból tudom, hogy az eredeti arányhoz képest mennyire el tudja tolni a hangdoboz tónusát egy nem jól (vagy jól) kiválasztott vezeték. Pontosabban vezetékpár vagy -trió, mert az ember ugyebár nem ugyanazt a vezetéket használja a különböző hangszórókhoz. Fajtára lehetőleg ugyanazt, de vastagságra biztos hogy nem. Logikusnak látszik, hogy elsősorban a vezetékek eltérő ellenállása lehet az arányeltolás oka.
-
törölt tag
válasz
bkercso #27062 üzenetére
Semmi hallható alapzaja sincs max hangerőn? Ez szíven ütött, elhinni vagyok kénytelen, de ilyen erősítőt még nem láttam, hacsak nem digitális erősítőt, de gondolom a tieid nem olyanok. Volt már nekem nagyon-nagyon-nagyon alacsony alapzajú erősítőm (csatornánként 47000mF tápkondi), de valamicske még annak is volt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
bkercso #27073 üzenetére
Az erősítő maximális kimeneti teljesítményében "aránylag fontos" szerepet játszik a tápfeszültség. Tehetsz bármekkora puffert vagy akár ekkora (145A-es) tranzisztort is:
vagy eltorzíthatod négyszögjellé a bemeneti jelet, attól még halálos teljesítmény abból kijönni nem fog, amíg Ohm törvénye érvényes marad.
-
törölt tag
válasz
bkercso #27044 üzenetére
Én ajánlanék egy sokkal olcsóbb műszert: az emberi fül. Ha hallja, akkor 1 perc alatt megtalálja a rendes állást, ha meg nem, akkor kár vele foglalkoznia. Én mindig így csináltam, most is csupán kíváncsiságból kezdtem méregetni. (Költözés miatt amúgy is szét volt szedve a cucc.)
-
törölt tag
válasz
bkercso #27013 üzenetére
Annyi pontosítással, hogy a csapágy ússzon az olajon (de még jobb a mágnescsapágy), és a tányér legyen 30kg, ami persze egyúttal lendkerék is. Sajnos nincs ilyenre pénzem, pedig jó lenne.
(#27011) Deadzone41: Persze. Analóg zenei hordozók fejlesztése.
(#27014) AMDFan: Hagyj, felesleges.
-
andorra
őstag
-
törölt tag
válasz
bkercso #26992 üzenetére
A magyarázatokról egyelőre mindenki csak ötletel.
(#26993) dudika10: Nem. De az én szerepem nem is lényeges, csak annyi, hogy felhasználom az ismert jelenséget a magam és esetleg mások hangrendszerében. Én külön nem vizsgáltam, hogy lehet-e olyan körülményt találni, ahol nem működik, de saját tapasztalatomban harminc év alatt eddig mindenhol működött, akár még kapcsolt tápegységű készülékeken is.
-
Speeedfire
félisten
válasz
bkercso #26976 üzenetére
"de sokat puhulok összejövetelek alkalmával, mert sokszor ér meglepetés"
A napokban pont erről hallottam én is. Alkatrész kérdés volt az egyik fórumon. Ott írták, hogy olykor a kevésbé neves alkatrészek szebben, jobban szólnak, mint a nevesebbek.
Akkor ez most, hogy is van?Elgondolkodtak, meg számoltak. Mégis most is a diszkrét félvezetős, csöves erősítők a favoritok hifi körökben és nem az IC-s megoldások.
-
kjani18
őstag
-
törölt tag
válasz
bkercso #26945 üzenetére
A hifizésben sajnos, sokszor az már pozitívum, ha legalább a beszélő érti saját magát. Sok a félművelt (félőrült), önjelölt próféta, és itt nem magamra gondolok.
A legfőbb gond azonban a közös nyelv hiámya, és erről Ovidius fekete-tengeri száműzetéséből származó szállóigéje jut eszembe, - ha már a poézis szóba került: Barbarus hic ego sum, quia non intellegor ulli.
(#26948) bkercso: Nem igazán értjük egyelőre az okát, de ez a jelenség legalább szerencsére régóta mérhető is, úgyhogy nehéz placebónak ítélni. Azért még mindig sokan leplacebózzák, pedig mérhető.
-
bkercso
nagyúr
válasz
bkercso #26945 üzenetére
Bár az hozzátartozik, hogy sok angol készüléket pl. úgy terveznek, hogy fordítva bedugva meg is hibásodhat (náluk csak egy féle képpen lehet bedigni, de átalakítóval nálunk már nem). Tettem már így tönkre készüléket, de az nem hifi volt. Viszont egy mezei tápegységben nem értem hogyan számíthat ez...
-
törölt tag
válasz
bkercso #26911 üzenetére
Köszi, van fogalmam szűrőkről-váltókról-karakterisztikákról, ezáltal, (művelt laikusként) a Linkwitz-Riley-ról is, ettől persze örömmel fogadok hasznos anyagot, hátha még nem láttam, és érdekes. De úgy vélem, hogy a tárgyalt problémára az is "csak" amolyan kutyaharapás szőrével típusú dolog, hiszen a dobozhang ellen nem megoldás, igaz, ahhoz tényleg elég jó módszer lehet, hogy bizonyos káros jelenségeket ellensúlyozzunk vele. De ettől még fennmarad (főleg az olcsóbb zárt hangdobozokban) a dobozhang vs. csillapítás probléma, azaz, amit nyerünk a réven, vesztjük a vámon, - ez fizikai szükségszerűség. Aminthogy negyedrendű szűrést sem lehet úgy megvalósítani, hogy csak előnyei legyenek, még ha Linkwitz-Riley is az a negyedrendű szűrés. Nem véletlen, hogy az olcsóbb hangdobozokban még mindig a "régi jó", sokszor elátkozott Butterworth vagy Bessel a jellemző. Csodák nincsenek.
(#26913) Diablo18: Általában állványok merevítésében-hangolásában tehet jó szolgálatot az üregeik (testüregeik, hehe) homokkal vagy egyéb ásványi anyagokkal való teljes vagy részleges feltöltése.
-
Alu
senior tag
válasz
bkercso #26710 üzenetére
Mennyivel lenne egyszrűbb átalakítani az ismeretlen erősítőt, mint venni egy kis autóakksit + akksitöltőt használtan?
Semennyivel, de Nem szeretnék akksival szórakozni a lakásban, meg amúgy is, töltés közben nem kell levenni a kupakokat, hogy tudjon gőzölögni? Azzal is csak a baj lehet.Meg azt se nagyon díjaznám, ha kilöttyenne néhány csepp akkusav. (Vagy létezik olyan nagyobb teljesítményű akku is, amelyiknek nem kell lecsavargatni a kupakjait, amikor töltöm? Pl. Riasztóban lévő?
) Bocsi a hülye kérdésekért, de nem nagyon ismerem az akkukat..
2x120W-okról írsz, ami bizony nagyon nagy teljesítmény!
Nem. A 2x120W -ot a mélyláda erősítő tudja leadni és a Dali Concept 2 könyvében van 40/120W írva.. Nem írtam -legalább is nem emlékszem rá-, hogy 120w -on hallgatnám a hangfalakat.
Érdemes eljárni hallgatózni, nehogy mellémenj a minőséggel a dB-vadászás közben.
Ezt hirtelen nem esett le. Arra akartál kilyukadni, hogy érdemes több hangfalat meghallgatni, mint hogy vegyek egy 'sz@rt', ami hangosan szól?KMT: Nem tudom mennyire szántad leszólásnak, de ne haragudj, hogy nem vágom annyira, mint te..
-
Alu
senior tag
válasz
bkercso #26697 üzenetére
Na most ha Te a nagy mélyeket szereted, akkor az bizony távol áll a rózsazajtól, ami a frekvenciákat kiegyenlítetten tartalmazza. - Ez nálam változó. Amikor a modern zenéket hallgatom (Polar Dear, David Guetta, LMFAO, stb.) akkor tetszik a nagy dübörgés. (Jelenleg betettem a ládát az asztal alá és így még nagyobbat szól, kicsit kevesebb hangerővel.) Ha viszont könyebb zenét hallgatok (Peter Gabriel, Eagles, Mark Knopfler, stb.) akkor viszont nem kell annyira a mély, mert az már nagyon furán szól, ahogy az csak ott dörmög az asztal alatt.
Általános ökölszabály, hogy ha nem érzi jól magát a hifi (értsd: tönkre akar menni), akkor torzít. Ebből tudsz kiindulni. - Normál hangerőn a modern, nagy basszussal rendelkező zenéket simán elviszi, sőt még amikor hangosan hallgatom is (4x3 -as szobában), de van néhány szám, amikben van néhány nagyon ütős mély és akkor szokott elmenni az erősítő ereje. Végül is, akkor azt ne nézzem, hogy egy 'kis szöcske' 120w -os erősítővel akarok hajtani egy 400w -os brutál mélyet, csak azt, hogy ha torzít, akkor: "ez így nem jó"?
A hangszórók úgy is tudnak károsodni, hogy nem mennek tönkre. Nagyobb mélyeknél, amikor "érdekesen szól", akkor az lehet, hogy a lengőtekercs csévetestjét nekiveri a mágneskörnek. - Nem, úgy értettem a "furán szól"-t, hanem amikor jön egy nagyobb mély, akkor lehet hallani, hogy betorzít.
A nagy teljesítményű autóerősítők (>50W) tartalmaznak invertert, ami csúnyák veszi fel az áramot a tápból. - Az erősítőben lévő invertert nem lehet úgy megcsinálni, hogy 220V -ról üzemeljen?
Ha az ablakot akarod kiverni, arra egy szék is megteszi. Ha zenét akarsz brutál hangerőn és élvezhető minőségben, akkor oda erő kell, nem vacak médiamárkos minihifik. - A Rockstar-, és Monsteres dobozokból épített tornyomat már sikerült lerezegtetni a helyérő. A brutál hangerő az egy kicsit túlzás. 4x3 -as szobában van a cucc és oda nem kell nagy teljesítmény, hogy úgy szóljon, mint pl. egy koncerten.. A minihifi asszem a márkakereskedőtől jött ~12 évvel ezelőtt, úgyhogy nem mai gyerek, de még mindig vígan teszi a dolgát.(CD olvasója ment tönkre, így csak erősíteni használom.)
De ha építesz egy igazán jó hangú "HiFi"-t, akkor lehet, hogy emberi hangerőn is tetszeni fog rajta a zene. - Az már meg van, csak még a finomhangolás van hátra.Ezek a Dalik ahhoz képest, hogy polchangfalak nagyon nagyon jól szólnak. Nem szeretném őket kinyírni, ezért is kérdeztem a magassal kapcsolatban és többnyire ezért is építettem meg ezt a mélyet, mert amikor kicsit hangosan hallgattam, akkor már nagyon járt a membrán és nem szerettem volna tönkre tenni. Így meg magas hangerőn is alig mozdul valamit, mivel a mély a Magnatra van bízva, a Dalik meg csak közép, magas hangokat adnak, amiket viszont szenzációsan.
-
krystman
őstag
-
krystman
őstag
válasz
bkercso #26567 üzenetére
Akkor bocs!
Ez a RCA - Din csatlakozó olyan amit régen a Deck-ben használtam, amin persze van be és kimenet is, felvétel és lejátszáshoz. Tehát nem simán lejátszáshoz van. És ezt használtam mindig a CD-hez idáig. Amit ma kipróbáltam, hogy a számítógép és az erősítő közt van nekem egy gyári Jack - Din kábelem amivel ma kipróbáltam a rendszert. És itt írtam, hogy ekkor nem tapasztaltam áthallást. Idáig mindig a szekrény tetején volt a két hangfal, vagy van még most is a helyhiány miatt, és én úgy gondolom, hogy eléggé szerencsétlen az elhelyezés, mert majd nem szembe vannak egymással, a bal oldal kb. 1,5 m-el előbbre van, még a jobb hangfal bent van a sarokba. Ilyenkor segített a láda sokat, mert így eléggé mélyhiányos volt a rendszer. Mivel ma levettem a szekrényről a bal hangfalat, és betettem a sarokba, de az ágyra tudtam tenni, ekkor írtam, hogy megjött a mély hangja, de csak abban a magasságban volt jó hallgatni, amekkora a hangfal volt az ágyon. 50cm kb. Ha feláltam akkor eléggé mélyhiányossá vált. Itt írtam, hogy ahol hallgattam most jelenleg, nem igazán kellett a láda, mert elég szépen nyomta a mélyeket, nem igazán éreztem szükségét, bekapcsolni.
-
krystman
őstag
válasz
bkercso #26562 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy egy jó hangzást.
Nem kell hogy üssön, ha nem a hangok nagyjából a helyükön legyenek. Egyébként megnéztem a dolgokat. Hát a bűnös a CD-ből kijövő kábel lesz, ugyan is az egy régi RCA kábel amit még a Deck-hez használtam. Kihúztam az egyik csatornát, az erősítőből az ellenkező hangfalat ami szólt volna, és nyugodtan lehet, lehett hallgatni a zenét, tisztán igaz mély nélkül, szerintem magas szólt, és valamennyire a közép is. Lekötöttem a ládáról is, és úgy is megnéztem, de akkor is ugyan úgy meg volt az áthallás. Gépre rákötöttem, és onnan próbáltam meg, mert ahoz van egy gyári kábel DIN és Jack dugó, és ott már nem volt áthallás. Az egyik hangfalat közben letettem a földtől olyan 50cm-re, az ágyamra és hihetetlen, de totál előjöttek a mélyek. A másik sajnos marad a polcon, mert azt nem tudtam sehová tenni.
De, így is nagy volt a változás, és nem igazán hiányzott így a láda sem. Viszont így nekem olyan, hogy ha nem ott hallgatom ahol szoktam, mert így ott jó szól, akkor eléggé mélyhiányossá válik a hangkép. Csak abban a magasságban jó a hangja, ahol van a hangfal is.
-
krystman
őstag
válasz
bkercso #26557 üzenetére
Sajnos nincs róla semmim a ládáról, mert használtan vettem, de olyantól aki nem berhelős, és nem szedte szét, csak kisebb rendszer akart venni a jelenlegi helyett. De, a típusa KODA - 3580-as, 80W-os. A legnagyobb problémát a hang téren találom, valahogy az egész rendszernek olyan nagyon közép, és magas tartományban van, és mélyben nagyon szegényes. az erősítőn 5-ből 3-ra van tekerve a mély, és láda nélkül, majd nem hogy alig érezni a mélyet. Ládával is én szerintem szólhatna erősebben is. Hallottam ugyan ilyen erősítőt szólni ismerősömnél is, és komolyan mondom, hogy össze sem tudom hasonlítani a két hangzást, neki sima Loudnessel is úgy szólt, hogy a hajam leesett, ugyan azon a hangerőn amin én is hallgatom. Ugyan úgy kipróbáltam itthon is, és meg sem közelítette. Igaz neki maszek hangfalakkal van, nekem meg Videoton 110W-ak vannak.
-
krystman
őstag
válasz
bkercso #26555 üzenetére
Még egyiket sem tudtam kipróbálni idő hiányába amit írtál! De, holnap megnézem mindenképp!
Én is gondoltam erre, hogy hát ha esetleg a láda okozza, de remélem nem! Bár olyan a láda, hogy simán átmegy a két hangfalra is a jel, még áramtalanítva is. De, mindenképp megnézem holnap.Lehet, hogy ez a kérdés hülyeség, de a mély, és magas hangokra kihatással lehet az ilyen áthallás?
-
krystman
őstag
válasz
bkercso #26553 üzenetére
Teljesen ki lehet hallani. Nem hallgattam akkora hangerőn, a negyed hangerő alatt hallgattam kicsit. Tehát nyugodtan kellemesen lehetett beszélgetni a szobában.
Úgy tűnt fel, hogy a CD-ben véletlenül kihúzódott a baloldali RCA és fura volt, mintha szólna ennek ellenére is a jobboldali hangfal. Ugyan ezt kipróbáltam egyből ellenkezőleg is, és fura módon ugyan ezt tapasztaltam. A hangfaltól 1-1,5 méterre már hallható. Tisztán szól, és inkább a közép és magas. A mélynyomón ha hozzáérek lehet érzékelni, hogy remeg, ahogy a zene szól. Úgy van bekötve, hogy a mélyládából megy ki mind a két hangfal.
-
blattida
nagyúr
válasz
bkercso #26485 üzenetére
A t amp nagyon jó, csak igényli a jó tápot és az érzékeny hangsugárzót.
Ha ezek adottak, akkor nagyon sok, lényegesen drágább erősítőt elver, nem is kicsit.
Azt szokták mondani, ami igaz is, hogy egy jó csöves hangjával ér föl a kis tripath.
Nekem is van egy módosított muse-om és bizony élmény a hangja. -
PuMbA
titán
válasz
bkercso #26226 üzenetére
100%-osan nincs bizonyíték arra, hogy amit mond az nem igaz:
"Benchmark has no evidence that 192kHz performs better than 96kHz, but we have a substantial body of evidence that shows that 192kHz has defects that are not present at 96kHz. These issues are also shared openly by one of our competitors: Lavry Engineering. We suspect many other manufacturers are aware of these issues, but choose not to talk about them." John Siau - V.P., Benchmark Media Systems, Inc.
"All of Benchmark’s A/D converters and D/A converters support sample rates up to 192kHz. However, we strongly recommend 96kHz for optimum performance.""A megelégedés viszont nem segíti a fejlődést."
Ez igaz, viszont a túlzott nem megelégedés káros és bele tud hülyülni az ember
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bkercso #26123 üzenetére
Éppen ezért nem értettem,miért irtad le a dacos fórumon, hogy a kisDACod azért mosott,mert dir van elején.
A saját dacom is DIRes, és mosott volt?
WMnek van még egy jó reciver chipje, szintén 50ps alatti a jittere, de az már támogat 192őt. Lupusban is az van (szerintem). És annak sem a reciver miatt van icipici mosott hangja (szerintem).
Alpee: a dir-t nem ezért szeretik. Dir jobban zavartűrő, plusz jónak mondják a hangját is. Szerintem a WMnek is jó a hangja,mert a lupus 60ért még mindig jó vétel (szerintem). ha hibátlanul működik.
-
Alpee
aktív tag
válasz
bkercso #26123 üzenetére
upsz tényleg, bocs
Valóban a DIR9001-et többen felsőbbrendűnek mondják pont az említett 50ps miatt...
Erősen gondolkodom egy Lampucera vásárláson és abban meg a CS icje van. Bár megfordult a fejemben egy Muse mini (a 4db TDA1543-as változat, abban DIR9001-van) vásárlása is. Mindkettőt lehetne moddolni, főleg a minit. Lehetne pl kondikat cserélni, esetleg valami csöves buffert adni hozzájuk... (Mondjuk ez a TDA csak 16 bites...)
Valakinek van velük tapasztalata?
-
krystman
őstag
válasz
bkercso #26033 üzenetére
Nem, nem hátul van a cső neki, ha nem elől és a hangszóró is előre néz benne! Tehát mind a kettő szembe van velem. Úgy akarom mondani, hogy nekem inkább a két hangfalnál lenne a gond, mert a felsőbb mélyek nem igazán érezhető, hogy szól, csak elég lightosan. És amikor a láda el kezd szólni, ott meg hirtelen elkezd nagyon mélyen szólni a láda mélye. Ha olyan zene is szól amibe magasabbra van állítva a mély eredetileg, akkor szinte alig van mély, vagy nagyon gyengének érzem. Pedig az erősítőn is 5-ből 3-ra van állítva a mély. Tehát a gond az, hogy ha a láda 60hz-re van állítva, az e feletti melyekkel van a gond, ott vérzik el az egész rendszer ahogy én hallom. Nem tudok egyszerűen egységes hangzást kihozni belőle, mert ha a ládát nyomom feljebb, akkor tényleg csak azt hallom már zavaróan dübörögni, ha meg a két hangfalhoz állítom nagyjából, akkor meg nagyon gyenge az egész hangzás.
-
krystman
őstag
válasz
bkercso #26024 üzenetére
Szerinted akkor érdemes lenne nekem is inkább egy ilyen kis hangfalat venni, mint ami neked van? Úgy jobb lenne az egész hangzás és a hangkép is? Mert egy olyan ami neked van, el tudnék helyezni szépen, úgy, hogy rendesen felém lennének, még a mostani hangfalakkal, nem lehet sehogy sem ezt megoldani. Egyébként ez lehet, hogy hülyeség, de ma egy olyat próbáltam ki, hogy a ládát úgy helyeztem el, hogy csak az elejét tettem be az ajtóba, és a láda többi része a másik szobába lógott be. És nagyon fura, de sokkal szebb így a mély, mintha az egész szobába lenne a láda. Így tényleg nem érzékelhető zavaró freki, ami idáig hallható volt. És most teljesen tisztán és csak a 60hz-et hallom a ládából, és sokkal nagyobb lett a tere is a zenének. De ennek ellenére, a középtartományba elég nagy kiemelést hallok, ami a hangerő növelésével jön elő. Ennek egyenlőre nem tudom az okát mi okozhatja. Talán erősítő vagy ez már a hangfal baja!? Nem tudom.
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #26026 üzenetére
Mélytartományban elég kevés változást tudtak volna mérni a mikrofon vagy a sofőr tologatásával bár biztosan lehet találni nyomásmaximum pontokat.
Hogy milyen mikrofon? Lényegtelen, ezt a párszáz Hz-et nagyjából a 300Ft-os példányok is egyenes átvitellel abszolválják. A gerjesztés szintén kevéssé fontos, egy jó dinamikatartományú mérésnél eshet a tizenHz-es tartományok felé az átvitel nyugodtan, ha nem veszik el a zajban, nem lesz baj.
Ebből szinte pont ugyanazt lehet kiolvasni, mint abból, ha egy hangsugárzó valós mélytartományára vagy kíváncsi, és megméred, mi történik (a kicsi zárt térben) dobozon belül. Ilyenkor elegendő kikompenzálni utólag a 12dB/oktáv emelést, és visszakapod azt, amit kifelé sugároz.
A rezonanciás része teljesen más dolog, nem függ össze egyenesen a kis zárt terek mélytartománybeli kiemelésével. Azok legfeljebb felszabdalhatják az átvitelt, vagy veszteségeket hoznak be. Ami lényeges az a hangnyomás-emelkedés trendje a féltérben mérhető átvitelhez képest, kompenzálni, ezt lehet és érdemes, főleg akusztikus szűrők hozzátervezésével.
Megint más kérdés hogy mennyire tekinthető diffúz hangtérnek az a kocsi, és hogy állnak az utózengési idők... De ennyi időt én azt hiszem nem töltenék el ennek a vizsgálgatásával, még akkor sem, ha sajátom lenne az az autó.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
bkercso #26024 üzenetére
Mikor mondtam ilyet?
Nem emel ki sehol, ebben igazad van.Másik ok, amiért nem adunk fölösleges mélyet egy hangszórónak, hogy a térleképezést is rontja, ha fölöslegesen csesztetjük.
pl a rubik lemennek 25-30Hzre,mégis vágom 40nél, hátterek lemennek 45Hzre,mégis vágom 60nál. Ott a sub, mozinál had rendezze át a szobát ő, a többiek meg dolgozzanak ott, ahol igazán tudnak. Szigorúan mozinál.
-
krystman
őstag
válasz
bkercso #26007 üzenetére
Az a baj, hogy a ládán ugyan van frekivágó, viszont a két hangfalra ez nem terjed ki, tehát azt nem vágja ott ahol a ládát beállítom. Így van egy olyan érzésem, hogy ez lehet az egyik oka, hogy a szobába össze vissza szól a hang, mert néhol biztos erősebben szól a két hangfal mélye, és ott kioltsa egymást a láda és a hangfal mélye. Mindenképp olyan hnagfal, vagy akár szatelit kellene szerintem, ami max olyan 150hz vagy 100hz-ig tudna lemenni, mert a ládán a legfelső freki 150hz a legalacsonyabb, 50hz. És a véleményem szerint pont az lenne jó, hogy a 150hz alatt már csak kizárólag a láda tudna szólni, és nem lenne más olyan befolyásoló hang, amivel áló hullámok jelentkeznének. Persze ezt csak én gondolom, nem biztos, hogy így van. Egyébként ismerősömnél megnéztem egy szatelites (házimozi) rendszert, és nagyon fura, hogy nála teljesen egyenletes a mély a lakásban, bárhová is megyek. Tehát csak is a két hangfal okozza így már a problémát. És hogy nem tudom vágni a két hangfal frekijét ott, ahol a láda át tudná venni. És neked milyen az a 8cm-es szatelit?
-
krystman
őstag
válasz
bkercso #25997 üzenetére
Megnéztem amit még feljebb linkeltél nekem teszt hangot, és ahonnan hallgatni szoktam, ott most úgy jónak tűnik, hogy a ládát, olyan 60hz-re veszem le, és így már egységesnek tűnik az egész hangképe. Viszont érdekes, de a szoba többi pontján, már ez a beállítás már nem nagyon jó. Olyan mintha 300 és 80hz gyengén szólna a szoba többi pontján. És csak a 60hz dörmög mindenhol. Ez lehetséges a hangfal gyengesége miatt? Mert csak ott hallani igazából minden mélyet, ahol hallgatom. Ez nem rossz, csak hát nem mindig ülök én sem ott, és ha járkálok a lakásban, akkor fura, hogy csak a ládából jön ki a mély. Egyébként ilyen ládához nem lenne ideálisabb valami szatelit mint ilyen 3utas hangfalak?
-
krystman
őstag
válasz
bkercso #25984 üzenetére
Köszi szépen!
Megnézem mindenképp amit írtál és linkeltél.
Még egy kérdés, hogy ha egy 3 utas hangfal fektetve van, az nagyon eltolja a hangképét az egész rendszernek? Mert lehet, hogy csak a két hangfalt a szekrény tetejére tudom helyezni. De,megpróbálom, hogy állítva legyenek.
-
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #25905 üzenetére
Mindez sztem csak a véletlen műve. Nem változtatnak rajta, csak nincsenek igazán egyforma darabok köztük, de hogy minden egyes szállítmány más, az fix. Meg kell mérni magát a hangszórót, és kiderül, de SÁL-nál már csak a mozgórészek és a kis lineáris tartomány miatt is elég nehéz jól szóló darabokat találni. Lehet, hogy neked sikerült, de ez nagyon kivételes.
A pontosság-impválasz mindenképp sérül rezonanciapont alatti hangolásnál.
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #25898 üzenetére
Pont erről beszéltem. fs alá hangolt rendszer eleve nem lehet jó.
Az egyenletesre meg befizetnék.
Annyira egyenletes, hogy 80Hz alatt esik.
Nem "fikázás" ez (legalábbis én nem annak szánom) sztem elég valóságos dolgok, nincs is mit mentegetni rajta. Ettől persze még lehet hallgatni, nagy baj nem történik, nem dől össze a világ, stb.Nem fero. Meg kell Tanulni az ide vonatkozó alapvető szabályokat, és megérteni ezek rendszerét (mert pont azok hatásait hallod vissza majd fülelés közben is). Utána lehet beszélni róla, de akkor sem ebben a stílusban.
-
shalafi66
veterán
válasz
bkercso #25889 üzenetére
Szerintem nem sok köze van a VT-hez.
Legtöbbnek nagyjából semmi a megjelenésén kívül.
Ha jól esik hallgatni azt a borzasztó rezonáns közép- és mélytartományt az SRP-vel... :-) A hangnyomás és a csőátmérő viszont sehogyan nem függenek össze.. főleg nem 160Hz fölött.
Csak én érzem, hogy itt ez a téma meglehetősen offtopik?
Senki más nem veszi észre?
-
fero02
nagyúr
válasz
bkercso #25823 üzenetére
Ezt biztosan nem láttad, max küllemre ehhez hasonlót.
Az alap gondolatot a "Pepperhorn" utánépítése adta (ami meg is történt), de az a temérdek hibái miatt nem feleltek meg az elvárásoknak. Az agyalás innen indult és teljesen új úton járva a korábban már említett szempontokat szem előtt tartva lett megcsinálva ez a doboz. A két doboz közt tehát egyetlen hasonlóság van, az pedig a hangszóró, ami egy HiVi B3S.
Képeket rakok fel természetesen, mert látom többeket érdekel.
zoltanz: erre nem tudok válaszolni. A kérdés eleve több sebből vérzik.
priusz: lásd #25829
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
- 3D nyomtatás
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nyaralás topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- NBA és kosárlabda topic
- Spórolós topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AliExpress tapasztalatok
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14"FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest