- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Yettel topik
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Nem nyílnak a Foldok?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Vízálló ventilátort kaptak a K13 Turbók
- Egy óra, két rendszer
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
-
Mobilarena
Szeretettel köszöntünk a sztereó otthoni/szobai Hi-Fi világában !
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Diablo18 #28518 üzenetére
A köszönet mellett remélem érted is, hogy azon kívül semmibe nem reális kezdened, mint hogy egyes alkatrészeket jobb minőségűre (de azonos paraméterűre!) cserélj!
Mindazonáltal kár belé, javítani nem fogsz tudni a hangdobozodon, csak akkor állj neki, ha ezt akarod hobbidnak a közeljövőben. -
Ear001
addikt
válasz
Diablo18 #28513 üzenetére
Pont neked készült ez a remek, szórakoztató kis írás, ebben benne vannak az alapok: Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót I. és a második rész Hogyan csináljunk rossz hangsugárzót II.
Ez nem vicc, ezek tényleg remek, a hangszórók lelkivilágát érthetően és jól bemutató írások, igazi alapművek az egykor volt Hifi Magazinból.
-
ozzy711
őstag
válasz
Diablo18 #28509 üzenetére
Én már építettem néhányat, de nem javaslom neked, ha az alapokról indulsz
Sajnos ez sokkal összetettebb és mit ahogy azt patice leírta ismerni kellene legalább a hangszórók paramétereit ( melyiket milyen frekvencián tudod optimálisan működtetni, milyen meredekségű szűrővel érdemes váltani stb. )
Az alapokról indulva brutál nehéz feladat, ráadásul hihetetlenül időigényes is lenne, mivel minden változtatást tesztelni kellene, ami akár hónapokig is eltarthat ( az első váltómat több mint egy évig "csiszolgattam"! ), nem beszélve a költségekről, mivel rengeteg alkatrészt kellene beszerezni a próbákhoz!
Szerintem jobban jársz, ha veszel egy használt két utas monitort, amit a pénztárcád enged és esetleg annak a váltójával kísérletezgetsz, ha érdekel a dolog.
Egyébként van egy könyv amiből én is dolgoztam: Klinger: Hangdobozépítés
Ebben minden benne van. -
Patice
nagyúr
válasz
Diablo18 #28513 üzenetére
Hát ha van gyári, akkor építsd föl azt jobb minőségű, de ugyan olyan értékű alkatrészekből.
Azért kérdeztem, hogy tudnál-e (vagy ismerős tudna-e) mérni, mert a korrekt tervhez először is ismerni kéne az egyes hangszórók alapvető tulajdonságait, frekvencia- impedancia- és fázismeneteit, Thiele-Small paramétereit.
Ezeket vagy gyári adatlapról lehet minden egyes hangszóróhoz beszerezni, amik sokszor elég kozmetikázott adatokat tartalmaznak.
Ezért kellene minden hangszórót külön-külön megmérni.
Aztán lehet számolni.
Vagy a másik lehetőség, hogy a gyári váltóba belenyúlsz és kísérletezgetéssel, meghallgatással eldöntöd melyik változtatás tetszik vagy melyik nem. Csak ez nem túl költségkímélő.
A leírt dobozhoz amúgy:
- a mélyhez alul áteresztő szűrő (első rendű esetben ez egy tekercs sorba kötve)
- a középhez egy alul- és egy felül áteresztő szűrő (egy kondi + egy tekercs sorba kötve)
- a magashoz egy felül áteresztő (egy kondi sorba kötve)A legegyszerűbb esetben ezek a szűrők (váltók) első rendűek, azaz 6 dB/oktáv meredekséggel vágnak és nem fordítanak fázist.
A magasabb rendű váltókba bele se merek kezdeni.
-
Patice
nagyúr
válasz
Diablo18 #28509 üzenetére
Én nem mondom el, hanem linkelek egy nagyon jó kis leírást az alapokhoz.
Subvoice - A hangváltó 1. rész
Subvoice - A hangváltó 2. rész
Ezt már többször elolvastam és még mindig rájövök valamire, amit ott már leírtak.
-
andorra
őstag
válasz
Diablo18 #28430 üzenetére
Egy kicsit máshonnan közelíteném meg a kérdést. Hajlandó vagy-e 10-20 cm-el arrébb tenni a hangfalaidat ha ott jobban szólnak, még akkor is, ha a szobád esztétikus berendezésének a kárára mennek? Egyáltalán megróbáltad-e? Ha igen, akkor felnézünk rád, bármilyen gyenge rendszered van jelenleg. Ha nem, akkor ezzel még várunk egy kicsit.
-
Patice
nagyúr
válasz
Én a "gyökereket" is ápolom...
Anno 2007-ben az első saját PC-m mellé vettem egy pár Genius 1250x-et. Aztán lett még egy pár belőle. Most a passzív dobozok külön életre keltek. Tuningoltam őket saját szakállra. Eddig az eredeti áruknak megfelelő összegbe fájt a tuning.
A módosított bobozok egy külön kis erősítővel kerülnek a PC mellé majd. Az erősítő beszerzése folyamatban van.
Vannak hibái, ismerem hol hazudik, de így szeretem.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Elég egyszerű (elméletben). Reális elvárásokkal rá tudjam mondani, hogy na ez nekem így tetszik! Nem a "tökéletességre" törekszem, az számomra nem fér bele anyagilag.
Pl. a 15e Ft-ért vett Cantonra rá tudom mondani, hogy szívesen hallgatom. A másik lánc ennek többszöröse, ott már szeretnék azért kevesebb hibát elnézni. -
törölt tag
-
Patice
nagyúr
válasz
Diablo18 #28388 üzenetére
28379 & 28380-ban leírtam az indokokat, filozófiát + tapasztalatokat is.
Nem rég kezdtem bele ebbe az egészbe, egy alap rendszert akarok, ami számomra elfogadhatóan szól. Csak közben kiderült (rájöttem, megtapasztaltam), hogy ami számomra elfogadható (hosszú távon hallgatható), az sajnos nem alap szintű lesz, inkább (alsó) középkategória. Ahogy én besorolom. És ez természetesen pénzbe kerül. Használtan is, D.I.Y. alapon is.
A legegyszerűbb indok a kábelemre: nem akartam, hogy a hangfalkábel legyen a "szűk keresztmetszet" a láncban. Ezzel a dróttal már nem az. Lehet más inkább erősítőt, hangfalat cserélne, de a fenti hsz.-eimben ezt is kifejtettem.
Én azon a véleményen vagyok, hogy a kábel nagyon fontos tagja egy láncnak. Nem megoldás mindenre, de egy olcsóbb kábel korlátozhatja a lánc képességeit. Jó pár tesztben olvastam, hogy egy drágább kábellel mennyi javulás érhető el. Erről saját füllel is többször meggyőződtem már. Sok embert nem érdekel a kábel, engem igen. Mert hallom a különbséget.
Hogy megéri-e. Egyéni értékrend kérdése. Mindenki arra költ amire akar. Van, hogy csóró a család, de apuci kocsijába kellenek a prémium alkatrészek, tuning kiegészítők. Ez ugyan az.
Ahogy lépked feljebb az ember a hifiben a különbségekért egyre nagyobb árat kell fizetni. És én nem akarok túl sok lépcsőt.
-
nebulo5
senior tag
válasz
Diablo18 #28388 üzenetére
Ne maradj "tudatlan" !
Olvass vissza, nézz szét más - hasonló témájú fórumokon! Itt is kitárgyalták már néhány alkalommal, parttalan vitához vezetett a téma. Ha nem hiszed el, hogy a kábel csere (táp, IC, RCA, hangsugárzó k.) változást okoz a rendszer hangjában, akkor olvass róla, próbáld ki. Ha meg ilyen szintig nem szánsz rá időt, akkor nem kell róla témát indítani
Ha csak! Fel nem találtál végre egy mérő műszert, amivel végre mérhető a változás! -
gothic20
aktív tag
válasz
Diablo18 #28281 üzenetére
Igen 140 ért szeretnék venni újat. A jelenlegit 45K ért vetem állvánnyal. Nem érzem reálisnak, hogy rá költsek +50-te még, az S1 nem ér szerintem ennyit. 80-95k ért mennek használtam a dm 602 s2-esek amik hangban szerintem igen csak jobbak mint az én kis dm601 s1-em.
-
Diablo18
senior tag
válasz
Diablo18 #28270 üzenetére
de legalább nem digitális
persze alkudni kötelező mert hogy ez nem ér ennyit az tuti -
ozzy711
őstag
válasz
Diablo18 #28149 üzenetére
Vagy egy másik sztereó erősítő vagy kettő db. mono végfok.
Ez a kettős erősítésnél ( bi-amp ) szokták alkalmazni. Az eredeti erősítőt mondjuk rákötik a magas ( HF ) bemenetre, a másik sztereót vagy a végfokokat meg a mély-közép (LF ) bemenetre, amitől elvileg jobb lesz a hang.
Azért nem mindig markáns a különbség. Annak idején a Hi-Fi Choice-ban volt egy csoportteszt az ilyen konfigurációkról és a legtöbb estben javulás volt, de ez ugye plusz erősítő+hangszórókábelt igényel, amit mérlegelni kell, hogy megéri-e a befektetés. -
ozzy711
őstag
válasz
Diablo18 #28002 üzenetére
Láttál már hangváltó kapcsolási rajzot? Valami hasonlót készíts légy szíves a hangszóró bekötésekkel együtt. A tekercs értékei nem fontosak most, csak jelöld, hogy vasmagos, nagy légmagos és kis légmagos. Annyi trutyi van a nyákon, hogy nem tudok eligazodni rajta sajna!
Az egyszerűbb MKT típusokat elvileg minden elektronikai alkatrész boltban vehetsz vagy ha nem keress rá a neten. -
ozzy711
őstag
válasz
Diablo18 #27995 üzenetére
A fehér színű az egy huzal ellenállás, ne bántsd! Valószínű, hogy a magas sugárzó ( vagy esetleg a közép ) elé tették be érzékenység csökkentése miatt!
Szerintem a "szaki" nem mindenben látja jól. A megadott értékeket nem lehet általánosítani, hogy általában kevés, meg sok!
Ismerni kell az egyes hangsugárzók paramétereit! Minden hangsugárzónak van egy optimális frekvencia tartománya, ahol működtetni érdemes.
A mélynek pl. lehet, hogy olyan az átvitele + az ajánlott váltási meredeksége ( magyarul pl. 500 Hz után 6 vagy 12 decibellel esik a frekvencia átvitele) ami miatt elég hozzá a jelenlegi (egyébként alul áteresztő szűrő ) kondenzátor.
A középnél ugyanez. A sávszűrőnél bőven elég lehet a 10 mikros, ha a váltási frekvencia elég magas.
Szóval a hangszórók adatlapja és a váltási frekvencia adatok hiányában nem lehet állást foglalni, hogy elégségesek-e az értékek! -
ozzy711
őstag
válasz
Diablo18 #27991 üzenetére
Most ez egy három utas doboz ugye?
Az, hogy milyen színű a vezeték, nem lényeges. A fontos, hogy a nagy vasmagos tekercsre a mély hangszóró pozitív ága csatlakozzon ( alapesetben ). Ugyanígy a többi hangszóró esetében. A polaritás helyességen van a hangsúly és nem a színeken!
Ezt ellenőrizd le.
Ha tudsz, készíthetsz egy skiccet a váltóról és a hangszórók bekötéséről. -
Diablo18
senior tag
-
ozzy711
őstag
válasz
Diablo18 #27987 üzenetére
Crossover. Ha 2 mikros volt, olyat kell venni, nem szabad változtatni az értéket, max. a feszültség értéket növelheted. Javaslom vegyél 2 mikro/250 volt mkt vagy mkp típust.
Ha nincs: két db. 1 mikros/ 250voltos mkt vagy mkp típust, majd kösd párhuzamosan őket, de vehetsz oldalanként egy szabvány 2,2-est is, nem hiszem,hogy kritikus a különbség.
Mondjuk, ilyen mértékű rongálódásnál felvetődhet a magas sugárzó károsodása is! -
ozzy711
őstag
válasz
Diablo18 #27977 üzenetére
A Pilot zeneibbnek tűnik, ( már így ránézésre, de így igazából nem lehet eldönteni ) de, hogy a Marantz erősítő melyiket szereti jobban?
Plusz, ha szereted a nagyobb mélyeket akkor a Canton. Ha elég az 50 Hz körüli alsó határ freki akkor a Pilot. Neked kell döntened! -
ozzy711
őstag
válasz
Diablo18 #27972 üzenetére
Jónak tűnik, de igazából ezeket hallgatni kell. Száraz specifikációk alapján nehéz okos tanácsot adni!
Ha ezt választod, mindenféleképpen át kell nézetni egy szakival, mivel 1990-es évjárat eszerint, így lehet, hogy néhány kondi kiszáradt már benne.
Az, hogy meseszép hang egy jó reklámfogás, de maradjunk abban, hogy meg kell hallgatni!
Az átvizsgálás után lehet, hogy még szebb lesz a hangja! -
-
__H4X0R__
senior tag
-
Patice
nagyúr
válasz
Diablo18 #27058 üzenetére
Igen.
Elektronikus zenék is nagyon jól szólnak normális, megfogott, feszes mélyekkel, pontos gyors szubbasszusokkal. Az igényesebb zenékben felfedezhető, hogy nem is csak egy nagy dörömbölés, hanem két három "réteg" van benne csak eddig nem hallotta az ember, mert nem volt képes megszólaltatni normálisan a hangcucc, vagy csak szimplán nem volt képes lemenni elég mélyre.
-
törölt tag
válasz
Diablo18 #26895 üzenetére
A blattida által szűk 70ezerből összeállítani ajánlott rendszer nagyon ügyes, abból zene szólna, akár hangosan is, ha az kell. Ha olyanokat hallgatnál a (szar) eq és a (majdnem szar) Sharp hangdobozok helyett, akkor talán megértenéd.
Egyáltalán: mi a fene bajod van hirtelen? Sokat ittál? -
geza12
aktív tag
válasz
Diablo18 #26864 üzenetére
Egy Technics SU-V500 20-25k-t ér, meg annyiba is mozognak.
Egy SB-CD320 meg 30 max 40k körülvan.A tuner típusa nem lett leírva, de a Technics csúcstunere az az ST-GT650 ami 25-30k környékén mozog , így megüti a 80k-t ,de nem tartanám valószínűnek hogy ilyen tuner van hozzá.
Az EQ meg deck meg nem lett említve a 80k-s keretbe vagy nem láttam.
É s valóban sajnos túl vannak árazva egyes Technics termékek.
Kb 10db más tipusú Technics erősítőm volt már, nagyjából tudom mit tudnak ezek.
Meg 2 fajta torony, EQ val, deck-el, tunerrel, Surround procival, CD-vel. -
T_Stark
őstag
válasz
Majd a hozzáértők ajánlanak itt jobb dolgokat, én annyira nem értek hozzá, de az tény hogy a Technics cuccok túl vannak árazva, nem ezekből kell kiindulni. Régen én is nagy Technics mániás voltam, még ma is tetszik pár termékük, de tényleg amilyen áruk van, annyiért jobbat is találni.
(#26869) Diablo18
Most csak egy példa hirtelen ami eszembe jutott:
20-25 körül szoktam látni a V500-akat hirdetve (vagy még többért is), ennyiért már láttam pl Marantz PM4000-et, ami nem éppen a V500 szintjén van...Csak szét kell nézni, de ahogy írtam annyira én sem vagyok otthon a témában, majd ajánlanak a hozzáértők
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Senki nem írta, hogy 80ért "hiper szupert".
30körül előfordulnak azért tisztességes monitorok és erősítők is. Marad 20, abból meg már lehet egy alap dac-ot venni.... Na jó még ott a kábelezés, de amúgy sem komplett rendszerről volt szó.Mi most rakunk össze öcsémnek egy alap cuccot. Eddig az erősítő+hangfal 26.000-nél áll. Bár az erősítő még nem érkezett meg Kínából.
-
Ear001
addikt
válasz
Diablo18 #24491 üzenetére
Hát így: Nem ez öli meg a CD-t.
-
L4D1K
őstag
válasz
Diablo18 #24491 üzenetére
Temessék csak... semmi gond nem lenne ezzel, ha a cd "halálával" párhuzamosan terjedt volna el az átlag felhasználók közt mondjuk a .flac fogalma. Ennek ellenére mindenki empéhármat hallgat, rosszabb esetben youtube rip et....
Én meg ülök a sztereó előtt, hallgatom Havasi-t, és nem értem a világot.
-
-
-
törölt tag
válasz
Diablo18 #24241 üzenetére
Megint óvatosságra intelek.
Most meg hirtelen el kezdtél tervezgetni hangdoboz vétel terén, és szórod az olyan típusokat (ha jól értettem, akkor nem ironikusan emlegetted ezeket, hanem komolyan), amelyekkel csak cseberből-vederbe kerülnél a Sony-hoz képest. Óvatosabban, az ilyen beindulásokkal!
Zenehallgatásra való típusokban-márkákban gondolkodj... Mi is segítünk majd tanáccsal, ha lesz pénzed vásárolni, addig pedig amit tőlünk kértél, miszerint képezzünk ki téged hifi területen, gyakorold önállóan is. Képezd magad, olvass hifi-audiofil szaklapokat, szakkönyveket, színvonalas fórumokat. Művelődj. Lassan, finoman, lágyan!
-
shalafi66
veterán
válasz
Diablo18 #24221 üzenetére
Ez megtörtént már párszor nálam is. Sok szenvedés és munka árán SAL hangszórókból is lehet elfogadható hangsugárzót készíteni, egy normális váltóval, de hónapokig tart, mire pl. egy háromutasból lesz valami. Átgondoltabb hangszóróválasztással könnyen le lehet csökkenteni a váltótervezéshez szükséges időt-energiát, alkatrészeket.
-
törölt tag
válasz
Diablo18 #24226 üzenetére
Használtan 20-30ezerért már jelentősen jobbat kapsz, mint a mostani, tehát ha eladod a jelenlegit, és hozzácsapod azt a pénzt, ami elment volna a Sony-ban egy lényegi szintű hangváltófejlesztésre, vezetékcserére és a "gyűrődős membránú" mélysugárzó lecserélésére, akkor már nem is kell tovább gyűjtened, hogy legyen egy zenei hangú hangdobozod. Persze ha többet gyűjtesz, még jobbat kapsz.
-
törölt tag
válasz
Diablo18 #24222 üzenetére
Én továbbra is óvatosságra próbállak inteni, mert éppen azt hangsúlyoztam eddig is, hogy egy olyan hangváltó, amelyet most valaki nekiállna megtervezni a hangdobozodhoz, és számottevően jobb lenne a benne levő eredeti hangváltónál, az DRÁGA lenne, de ez a DRÁGA hangváltó is alig valamit javítana a hangdobozod egészének hangján. Látom, ezt nem szívesen hiszed el nekem (nekünk), de attól még igaz. Az előző hozzászólásod alapján is látszik, hogy nem akarod elfogadni a tényt, hogy a hangváltó az nem egy olyan valami, amivel javítható a hangszórók/hangdoboz hangminősége. Nem javítható! A hangváltó az egy illesztőeszköz, mindössze azért teszik bele a hangdobozokba, mert a különböző frekvencia- és impedanciamenetű hangszórókat egymáshoz kell illeszteni valamivel! A hangváltó az egy kényszer! A hangváltó ROSSZ! A jó hangváltó kevésbé rossz, a rossz hangváltó nagyon rossz! A hangdoboztervezők annak örülnének, ha olyan hangszórókkal dolgozhatnának, amelyeket nem kell hangváltóval egymáshoz illeszteni! Az a legjobb minőségű hangváltó, ha nincs szükség hangváltóra! Mégegyszer mondom, a hangváltó nem egy hangminőségjavító eszköz, hanem egy kényszerből alkalmazott, szükséges rossz! Egyetlen mérnöki feladata van, hogy a hangszórók összeillesztését lehetővé tegye, és a jó minőségének egyetlen eredménye van, az, hogy keveset ront a hangszórók hangján, miközben az illesztési feladatait minél optimálisabban látja el.
A te hangdobozodban levő hangszórókhoz viszonylag hozzáillő hangváltót terveztek a Sony gyárban, ha ehelyett a váltó helyett terveztetsz valakivel egy másik, DRÁGA hangváltót, akkor az legfeljebb egy kicsivel optimálisabban fogja illeszteni egymáshoz a hangszórókat, és eközben egy kicsivel kevesebbet fog rontani a hangszórók hangján, mint az eredeti hangváltó, tehát relatíve sok pénz és energia befektetése árán egy kicsivel jobban fog szólni az egyébként alapszintű hangdobozod. De nem valószínű, hogy valaki neki fog állni megtervezni a hangdobozodba egy új hangváltót, mert minek? Többe kerülne a leves, mint a hús.
Kísérletezz ezzel, ha akarsz, de hiába vársz csodát, nem azt fogsz kapni.Mindig rossz a kiindulópontod, lásd például arra hivatkozol hogy "...és hát ki gondolná hogy a somogyi képes valamire...". Mindenki gondolná, ugyanis a SAL hangszórók általában olcsó, de jó ár/érték arányú hangszórók, a kispénzűek szeretnek eljátszani velük. Maga a Somogyi Audio is épített belőlük olcsó, de hallgathatós hangú hangdobozokat, mindenféle varázslat felhasználása nélkül.
Mégegyszer: a hangváltó beépítése kényszer, szükséges rossz. Javítani nem tud hangszórók hangján. Ha optimálisan illeszti a hangszórókat és kevés torzítást visz a rendszerbe, akkor annyit tud elérni, hogy a hangszórók minél optimálisabban érvényesíthessék a tudásukat. A te hangdobozodban alapfokú hangminőségű hangszórók vannak, semmiféle csodát nem tudsz belőlük kihozni, legfeljebb egy kevéske javulást, ha olyan hangváltót terveztetsz-készíttetsz melléjük, amely egy kicsit kevesebbet ront a hangjukon, mint a gyári hangváltó. Ez a kevés hangminőségjavulás nem éri meg a pénzt és energiát, jobban jársz, ha azt a pénzt és energiát abba fekteted, hogy veszel használtan egy jobb hangdobozt. Ha mégis kísérletezgetni akarsz a jelenlegi hangdobozoddal, akkor azt a tudás és tapasztalatgyűjtés kedvéért tegyed, mert más számottevő hozadéka nem lesz.
-
Toobee
veterán
válasz
Diablo18 #24221 üzenetére
Egyáltalán nem vagy nevetséges, pusztán (szerintem) az háborította fel a többieket, hogy még annyi tiszteletet se mutattál feléjük, hogy rendesen megfogalmazd, majd nagyjából helyesen leírd, amit gondoltál. Feltételezem, hogy amikor írtad, a böngésződben végig piros, recés csík volt a szöveg alatt. Na az jelenti azt, hogy elírtál valamit. Erre esetleg figyelhetnél a jövőben, mert ilyen hozzászólásokat senki sem szeret olvasni. Plusz az összképet is rontja.
-
nebulo5
senior tag
válasz
Diablo18 #24199 üzenetére
Azt mondod, hogy: "semmi fogalmam nincs a dologról", majd megállapítod, hogy:"másrészt alapból szarul tették össze az egészet"....
Mi hiányzik róla? Egy kék szalag? Vagy kalocsai motívumú díszítősor a panel aljáról?
Annyira nehéz megértened, hogy mérések nélkül sosem lesz tökéletes a váltólemez?
Vidd el valami mesterhez, mert itt csak nevetség tárgyává válsz, és senki nem vesz komolyan a további kérdéseiddel, (ne adj Isten) szakvéleményeddel a későbbiekben.
azt nem írom, hogy unalmas is vagy vele, csak gondolom... -
eclipse006
őstag
válasz
Egyébként szerintem is kár nagyobb energiát belefektetni ennek a hangfalnak a felújítására, amennyiből kijönnél, már lehetne találni használtan, valami jobb hangsugárzót. És még azt is megkockáztatom, hogy a végeredmény, nem lenne olyan jó, ha fel is újítanád. Ne vedd bántásnak, nem annak szántam, csak ahhoz a Pio. erősítőhöz egy jobb hangsugárzó dukálna.
Már ha nem a mennyiség (Watt), hanem a minőség számít. Mert ha partira is használnád, akkor ez a Sony sem arra való.
-
törölt tag
válasz
Diablo18 #24204 üzenetére
A "legalja hangszóró" nem tud csodát művelni semmilyen hangváltóval. A hangváltó csak egy szükséges rossz a hangdobozban, hozzátenni, javítani nem tud egy hangszórón, csak rontani. A jó hangváltó is csak annyit tud elérni, hogy keveset ront a jó minőségű hangszóró működésében. A rossz hangváltó sokat ront, a jó hangváltó keveset ront, csodát művelni egyik sem tud. Csodát művelni csak a jó hangszórók tudnak, ha a hangváltó (meg a vezeték, meg a doboztest) engedi őket.
Persze, "nem olyan rosszak" a hangdobozaid, korrekt "áruházi" típusok voltak anno. Éppen lehet velük kísérletezgetni is, de az nagyjából csak arra jó, hogy tanuljon rajtuk az ember. A jó alkatrészek ugyanis DRÁGÁK, és ilyeneket nem igazán éri meg ebbe a típusba beletenni, mert sokkal kevesebbet javítanának a hangján, mint amennyibe a jó alkatrész kerül. Esetleg kondenzátorcserének lehet értelme, de az is inkább amiatt, mert az idő vasfoga kikezdi ezeket és két-három évtized alatt kifáradnak. Ahhoz, hogy "jó hangváltó" legyen a hangdobozodban, rá kellene költened egy adag pénzt, és azzal elérnéd, hogy egy picivel jobban szólnának a jelenlegi hangváltód minőségi szintjén levő hangszórók. Számottevő javuláshoz tehát a hangszórókat is ki kéne cserélni, meg a vezetékeket, meg a doboztestet, de akkor az már egy másik hangdoboz, sokkal több pénzért, mintha vennél egy másik hangdobozt.
-
bajnokpityu
félisten
-
törölt tag
válasz
Miből jöttél rá, hogy a hangváltója "1 kuka"?
Nekem az a véleményem, hogy ezen a hangdobozon (és hangváltón) nem nagyon van mit áttervezgetni és feljavítgatni, mert az egész hangdoboz nem az a szint, és nem az a jelleg, amibe érdemes lenne ilyesfajta energiát ölni. Ez olyan lenne, mint amikor a csiga bedől a kanyarban. Szerintem bőven elég, ha megjavíttatod ami elromlik benne, és hallgatod kedvedre, a kísérletezgető energiát pedig olyasmibe ölöd, amibe van értelme.Egyébként pedig szerintem érdekeljen, hogy hogyan írsz, mert a mostani írásmódod miatt a hozzászólásaid tartalmának desifrírozása kétszeres energiát kíván azoktól, akiktől egyébként segítséget kérsz.
-
shalafi66
veterán
válasz
Diablo18 #24160 üzenetére
Nem, mindenki azt írja, hogy a 6 ohm nem gond.
Amit az előbb mutattam annál is le van írva: "Külön kérésre elkészíthető 4, 6 vagy 15 ohm névleges impedanciával is."
Tehát bármilyen hangszóróból lehet bármilyen impedanciájút készíteni, nagyjából 2-100 ohmig. DE! nem az határozza meg, hogyan fog majd szólni az adott hangsugárzóban....Más. Valószínű, hogy javítani is lehet, ha átdobsz nekem pár jó minőségű közeli képet (szemből, oldalról, hátulról), szívesen ránézek, hogy érdemes-e mondjuk valamelyik lágyrészt cserélni, hogy megoldódjon a problémád (egyik része).
-
törölt tag
válasz
Diablo18 #24148 üzenetére
Figyelj arra, amit a kolléga mond, hiába találsz 6 Ohm-os(nak titulált) hangszórót, az még önmagában nem jelent semmit. Nem csak, hogy sok más paraméter is fontos, valójában nincs olyan, hogy 4 vagy 6 vagy 8 Ohm-os hangszóró, hiszen a frekvenciamenet függvényében a hangszóró impedanciamenete igencsak széles határok között kileng. Csak akkor fog megegyezni két hangszóró impedanciamenete, ha azonos típusok. Az csak egy körülbelüli, sokszor önkényes meghatározás, hogy egy hangszórót 6 Ohm-osnak titulálnak. Akár az is megesik, hogy egy 8 Ohm-osnak titulált és egy 6 Ohm-osnak titulált hangszóró impedanciamenete jobban hasonlít egymásra, mint két 6 Ohm-osnak titulálté. Azzal tehát nem nyersz semmit, ha találsz 6 Ohm-osnak titulált hangszórót, mert ez szinte semmit sem jelent - amellett, hogy mint többször szó volt róla, még számtalan más paraméter is fontos.
-
L4D1K
őstag
válasz
Diablo18 #24138 üzenetére
Flac ből is van rossz és jó minőségű. De általában véve nem nagyon találkoztam most rossz minőségű flac el. Pl most hallgatom a Disturb új albumát, az is nagyon jól szól. De betehetnék neked '94 es Inflames számokat is, ott se lenne gond a hanggal. Vagy nagyon rossz flac albumokba nyúltál bele, vagy esetleg gyenge vinyl rip-eket szedtél ahol tényleg veszettül tud pattogni ha kontár mód digitalizálják. Vagy a láncod recseg-ropog(remélem nem).
-
shalafi66
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bemutató Audio-gd Precision 2 erősítő teszt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest