- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- iPhone topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Samsung Galaxy S24 FE - később
-
Mobilarena
Házimozi haladó szinten
Ebben a topikban alsó-középkategória feletti rendszerekkel foglalkozunk, de bármilyen házimozival kapcsolatos kérdésre (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
Ha nem vagy járatos a témában és kezdő szett vásárlásában kérsz segítséget, kérlek kérdésedet itt: Házimozi belépő szinten tedd fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Attila7403 #162877 üzenetére
Az érzékenység is csak egy szám a sok közül, csak erre nem lehet támaszkodni.
-
BBéci
legenda
válasz
Attila7403 #162877 üzenetére
Nem mértem, ezért csak másokra hivatkozom, állítólag a 96 dB a magassugárzóra vonatkozik, nem az egész hangdobozra.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Attila7403 #162875 üzenetére
Hangszórótól-doboztól is függ mennyire hajtható. Nyilván az a Polk valószínűleg érzékenyebb. Oké, hogy én most dobálóztam az 1000W-al, de hidd el nem sok. Én a Quetz által emlegetett referencia hangerő alatt mozizom, nincs igényem hangosabbra (de lehet csak a rendszerem hangja válik bántóvá de ezt nem akarom elismerni
) . Viszont a minőségi hangra van. Sok helyen baromi nagy kiemelések vannak és attól tűnik sokkal hangosabbnak a szub, de ott egy csomó mindent elvesztesz mert sarkítva kb. csak a kiemelt részt hallgatod.
Tegnap állítgattam a sztereó rendszerem ahol iszonyat nagy mélykiemelés van. Már halkan hallgatva is bőven volt mély. Na mondom, erre szokták mondani, hogy halkan is dinamikus. De nem.
Ez nem az.
-
Quetz
őstag
válasz
Attila7403 #162868 üzenetére
Annak az LCR-nek sajnos igen alacsony az érzékenysége. Ezért is ajánlottam álló hangfalakat, mert azoknak általában 3-6dB-vel magasabb az érzékenységük. A "sensitivity" az a paraméter, amivel megbecsülheted, mekkora erősítő teljesítményre lesz szükséged. Mivel az AVR-ek a szokásos HiFi hangfalakkal alkalmatlanok a THX szabvány teljesítésére, igy visszafogottan csak 75+20dB vel számoltam:
A 85+20dB hangnyomás eléréséhez szorozd meg 10-el a szükséges teljesítményt.
Sajnos kompromisszumokra fogsz kényszerülni, ezek a lehetőségeid vannak:
- Alacsonyabb hangerőn mozizol
- Mozikból kiárusított hangfalakból épitkezel, az avx.hu-n külön topic van ezekről.
- Aktív PA hangfalakt használsz, legalább a front szekciónak, mint pl. Behringer B215D. 140 oldalas topikja van a behringernek az AVSforumon.A végfokozást a költségek miatt kihagytam a fentiekből.
-
Tamoo
nagyúr
válasz
Attila7403 #162871 üzenetére
Én megvenném az "olcsó" jamo-t és szubra hagynék több pénzt. Összehasonlíthatatlanul nagyobb élményt adna. Egy ilyen Taga mellett meghallva pl. az ultimaxot 1000W-al megtolva kicsordulna a könnyed.
Vászon mögé még a dobozt se kell csillivillire megcsinálni, meg mehet akár nagy reflex is ha bontani akarsz vele. -
Tamoo
nagyúr
válasz
Attila7403 #162868 üzenetére
Az az LCR nem tudom milyen lehet, de a szub nem sokat érhet.
Hasonló áron fórumtársnál Jamo D500 LCR-t hallottam, neki nagyon jó mozit sikerült vele összehozni, de egy Ultimax mélynyomóval van megtámogatva alulról. -
Quetz
őstag
válasz
Attila7403 #162865 üzenetére
Amikor egy hang effektus áthúz a képernyőn, akkor három egyforma, ugyanazon magasságban elhelyezett hangfal fogja adni a legjobb minőséget. A fekvő center csak egy kényszer megoldás, amit csak az használ, aki nem tud dedikált szobát építeni, vagy fix keretes hangáteresztő vásznat telepíteni.
Bemásoltam pár példát, hogy milyen megoldást tudsz megcsinálni. A legjobb az alsó, ahol a hangfalak bele vannak építve az előtét falba:
Az AVR-nek 9 végfoka van, viszont csak egy tápegysége. Ahogy egyre több hangfalat akarsz kiszolgálni vele, úgy fok csökkenni a teljesítmény, amit egy csatornán le tud adni.
Nálam ugyanolyan hangfalak vannak, mint a legalsó képen: DIYSG HTM-12. Ezek 1"-es "compression drivert" használnak magas sugárzónak és 12"-es mélyközép hangszóróval rendelkeznek. A surroundok DIYSG Volt-10 hangfalak, 10"-es koaxiális wooferrel valamint 1"-es CD-vel. A szoba alapterülete kb. 16nm és az előbbi hangfalak nem bizonyultak soknak.
-
-KP-
addikt
válasz
Attila7403 #162865 üzenetére
Tévedés azt hinni, hogy a centersugárzók azért léteznek, mert az a jó megoldás hangilag. Nagy francokat. Csak a praktikum szülte az egészet, meg a feleségtűrési faktor. Egész egyszerűen ez a forma fér be a tv alá, vagy fölé. De hangilag messze nem a nagy álló front, kicsi center, még kisebb surround a jó megoldás... Csak az emberek nagy része tv mellett lakószobában kompromisszummal mozizik. Egyszerűen ez fér el, ez feleség kompatibilis. A gyártók meg felismerték, hogy ezeket lehet nagy számban eladni. De dedikált moziszobában,pláne hangáteresztő vászon mögött, nincs szükség ezekre a kényszer megoldásokra. Szóval a lehető legnagyobb böszmeség, ha AT vászon mögé nem 3 darab egyforma hangsugárzót teszel.
Az a baj a net tele van fals információkkal. Pl. túl nagy subwoofer, 16nm-re túl nagy hangfal és társai. Nézd meg pl. ezt a szobát:
Azt hiszem, 16-20nm körüli.
Német heimkinoverein fórumon dícsérték nagyon az xyscreen vásznakat. Már van belőle itthon több darab igen komoly mozikban. Hangilag és képileg is csináltak méréseket róla, elég jó véleménnyel vannak róla. 200k vagy picit több, egy szőtt hangáteresztő vászon. De megnézheted pl. a német alphaluxxot is. Vagy a Lumene-t is. Mindegyik tudja küldeni futárral, nem kell Németországig utazni egyikért sem.
-
python1
veterán
válasz
Attila7403 #162863 üzenetére
Szívesen! Itthon Lycra-ként árulják, vagy fürdőruha anyagnak ,.
A 170 gr- osat nézegesd szerintem, azok vékonyak és jól áteresztik a hangot, érdemes a fehér alá feketét is venni, vagyis kell is, hogy ne lehessen átlátni rajta.
Láttam már egész mennyezet ill oldalfaakat ezzel az anyaggal borítva, hangsugárzók elé is ideális, mondjuk a surroundok elé. -
Quetz
őstag
válasz
Attila7403 #162858 üzenetére
Mivel fix hangáteresztő vásznat akarsz beépíteni, ezért hiba lenne ha nem 3 azonos hangfalból építenéd a front szekciót. Én 3 álló hangfalat raknék be, lehetőleg 92dB vagy magasabb érzékenységgel. Az AVR-ed így is küszködni fog 9 hangfal meghajtásával.
A hangáteresztő vászon miatt előtétfalat is kellene készítened, de minimum akusztikai szivaccsal kezelned a vászon mögötti falfelületet.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Attila7403 #162858 üzenetére
Hosszában akarod berendezni, ugye?
Csak a Denonokba wauznék bele, mert én is ezeken pörgök mostanában.
Nem kell értük Németországig elmenni, van Bécsben is:
https://heimkinowelt.at/sortiment/horen-klang/av-receiver.html?manufacturer=299
A 3600 és főleg a 4500 is nagyon jó árban van ennyiért, de az újonnan bejelentett idei szériában érkezik az x3700-as, aminek a nyitóára 1100 EUR lesz, lehet megéri utánanézni még akkor is, ha jelenleg a HDMI 2.1 nem érdekel. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kompakt "házimozi" szettekkel és hangprojektorokkal (soundbars) tapasztalatok híján nem foglalkozik a topik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi belépő szinten topic
- Hi-Fi-ről általánosságban topic
- Hangprojektor/Sound Projector/Front Surround/SoundBar topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Háztartási gépek
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Bestbuy játékok
- Filmvilág
- Formula-1
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest