Hirdetés
- Google Pixel topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- iPhone topik
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
Monyesz
aktív tag
Meg is találtam !
Ez a Nexus , ez pedig a Noiseblocker , igaz a Multiframe, de a Pro kb ugyanez lehet a gyári értékekből kiindulva.Végül is nem sok a különbség a kettő között, kb 3dBA max fordulaton.
-
Henk
veterán
Az nem lehet, hogy a szabályzó rossz? Mondjuk ezt így senki sem fogja tudni megmondani, még ha lenne a hátulján az összes csatlakozóról egy pontos kép amin felismerhető mi micsoda. De még akkor is lehet beállítási hiba ami meg leírás nélkül elég nehezen kideríthető. Csak ez az egy szenzor van hozzá és az adott helyre köthető rajt?
Monyesz: 2000 rpm-en nem olyan nagyon hihetetlen a 27 dBA, csak egy kicsit.

-
Mobi28
tag
Erről kérném ki a véleményeteket. Valaki találkozott már ilyen ventivel?
-
2 megy a tápba ( gondolom onnan veszi az áramot ) + kell neki még 1 ( csak arra hogy bekapcsoljon )
4 db van, a ventik áramának szabályozására.
Mint a képen is látható.
Az alarm tempet lehet állítani ( bár néha magától mozog )
A detect temp, az soha nem jelez ki semmit.
De nem tudom miért. Odatettem egy tűzforró lámpához, a proci bordájához, de nem mér semmit. Esetleg valaki tudna adni egy leíráést erről a cuccosról ?

-
Monyesz
aktív tag
válasz
gordonfreemN
üzenetére
Akkor egy halk PWM-es ventit keress.
Mondjuk egy ilyet ilyet. A másik jelöltem a Scythe Slip Stream PWM lenne. -
Henk
veterán
Hát elég régi egy szabályzó. Csak az egy hőmérséklet szenzor van hozzá és csak 1 hőmérsékletet lehet vele monitorozni? A szenzort oda teszed amit éppen mérni akarsz vele, cpu vagy gpu borda, esetleg hdd. Mondjuk ez így csal mert a bordán sosem a valós meleget mutatja. A hátulján elég sok vezeték megy rá, de úgy nézem csak 4 poti van rajt. Hova megy az a sok vezeték?
audi100td: 120-ból Coolink swif2 1200 vagy Englide n. zero hydro 120 ezek olcsóbbak is meg halkabbak is a felsoroltaknál. 92-ből jók amiket írtál vagy ebből is van a swif2.
-
audi100td
nagyúr
Üdv,
szükségem lenne 2db 120-as ventire illetve egy 92-es kellene Hyper TX3-ra. Nagyon halk megoldás kellene, légszállítás annyira nem lényeges mivel egy kifogyasztású PC-hez lesz (MSI 785G-E65, Athlon II X2 240, 2db HDD, Enermax LibertyECO, Antec Mini P180 házban).
Ezeket néztem ki:
120mm:
Noctua NF-S12B ULN
Papst 4412F/2GLL
Scythe S-FLEX 80092mm:
Noctua NF-B9
Papst 3412N/2GL
Scythe S-FLEX 1500Melyik kombó lenne jó választás? Persze jöhetnek más típusok is...

-
gordonfreemN
addikt
Hi! Vélemények érdekelnének erről? A ház nekem a képeken is látható SG02. CPU: Phenom 2 X2 550. Most egy Shurikenem van. De nagyon halk gépet akarok.

-
Vitka
csendes tag
Ha három pines a kis venti, akkor nem tudod szabályozni, csak ha 4 pines, akkor PWM, szóval speed fan vagy valami. Vagy kerítesz valahonnan egy kis potmétert, amire rá tudod kötni, vagy veszel egy molex-->3pin átalakítót, kicsit visszább olvasol, vagy a téma elejére és ott írták, hogy hogy tudsz neki 5 voltot adni.
Vagy végül egy személyes ötlet: sajnos nem tudom melyik a táp a 3 pines kábelen, de itt biztos tudja valaki. Megkérsz egy villamosmérnök vagy villanyszerelő ismerőst, aki tud ellenállásokkal számolni, hogy segítsen. Kiszámoltatod vele, hogy a 12 voltot mekkora ellenállásokkal mekkorára tudod osztani. Józan paraszti ésszel azt mondom, hogy ha a venti 12 volton 5000et pörög, akkor 6 volton 2500at és így tovább. Nemtom, hogy egy 4 centis ventinek mikortól nincs nagyon hangja, de próbálgathatod is. Kerítesz valahonnan olyan ellenállásokat, amiket kiszámoltatok és kipróbálod velük. Ellenállást akármelyik elektromos boltban vagy tévészerelőnél találsz, filléres dolog, nekem egy tévészerelő a kezembe nyomott egy marékkal.Na ok ez így kicsit hosszú lett és bonyolultabban hangzik, mint a valóságban. Igazából 5 perc számológép, bolt, nyissz, teker, ragaszt és meg is van.
Többiek mit szólnak? Nagyon hülye 5let?
-
rvn_10
senior tag
Hali! Nemrég rádobtam az északi hídra egy kis ventit. Alaplapra van kötve de folyamatosan 5000 en pörög a borda meg full hideg alatta. Az a bajom, hogy igy nagyon hangos is és nem is kell ekkora teljesítmény most nekem. Valahogy tudom ezt szabályozni? Egy olyan durván 1000-2000 es fordulat elég is lenne.
-
Vitka
csendes tag
Na igen, éppen erre törekszem én is. Kurvára érzékeny a fülem, szóval ha megy a gép, csöpög a csap vagy valaki mászkál vagy egy idegen óra ketyeg, én nem tudok aludni. Érdekes lesz, hogy 5 rendszerventi+procihűtő+vidkártya+táp mellett ezt hogy fogom megvalósítani
De sztem ha lesz 5 venti, akkor a proc és a vidkártya, sem a táp nem fognak pörögni, mivel nagyon jól fog cserélődni a házban a levegő, elmarad a fazék effektus. Kíváncsi leszek mennyire lesz halk komolyan. Remélhetőleg 2-3 héten belül sor kerül rá, hogy megtapasztaljam, mert már ki vagyok rügyezve az új konfigomért. -
Henk
veterán
Legalább valami képeket mutass róla vagy a szabályzó pontos típusát mert szerintem így senki nem tudja megmondani. A hőmérséklet méréséhez szükség van szenzorokra amit a különböző alkatrészekre elhelyezel meg csatlakoztatod a panelre. De akkor még mindig jön a beállítás amihez viszont jó lenne ismerni a szabályzót, hogy melyikről van szó.
-
válasz
Monyesz
üzenetére
thermaltake.com <-- de ezen nem találtam meg az enyémet. És akkor a hőérzékelőt hova kell bekötni, hogy mutasson valami értéket ? 2db kábel megy a tápba, és 4 darab ventit tudok szabályozni.
Így se könnyebb ? Mert én csak azt szeretném megtudni, hogy lehet a pillanatnyi hőmérsékletet kiszedni a cuccosból.
-
Sziasztok. Nem is tudom hol kezdjem. Végre megvan az első 4db-os ventiszabályzóm. ( kicsit ütött kopott, de megvan
) az lenne a kérdésem, hogy egy darab vékonyka kábel jön ki belőle, azt hova kell tenni ? ( ha lefotózom segít ? ) És azt szeretném megkérdezni, hogy tudom beállítani azt, hogy a jelenleg levő hőmérsékletet mutassa ? mert most csak a maximumot mutatja ( T1 = alarm Temp. T2 = detect temp. )Csinálok fotót holnapra ( mára ) ha ötletetek sincs

Üdv. Tibi

-
Vitka
csendes tag
Én szerintem a konfig előtt megrendelem majd, mert úgy akarom összerakni, hogy már minden itt van. Fel sem fogom próbálni a gyári AMD hűtőt... Még ha tuning nélkül hűtene is, pörögne állandóan, nekem meg pár év stabil 3500as fordulat után úgy érzem jár a csend
Egyébként milyen procira lesz és milyen lefogatóval veszed? -
syberia
veterán
Hi all!
Vennék a házamba (CM-331 Elite) egy CM 12cm piros ledes ventit,
a fekete porszűrőn keresztül nem lenne vagány a fénye?
Tudom hogy hülyeség de rám jött a pc moddolási "kór"

-
Henk
veterán
válasz
Monyesz
üzenetére
Alulra szerintem nem fér be a 120-as, mert ez írta: A ház elejében az alsó venti, 8 centis, ez a vinyókat hűti majd, talán jut levegő hátra is belőle.
Ilyen ventikeretből létezik olyan is amiben gyárilag nincs venti, legalábbis a Lian Li-nek van, mondjuk az meg alapból drága cucc. -
Vitka
csendes tag
válasz
Monyesz
üzenetére
Naszóval, megerőltettem magam egy kicsit, a képekről könnyebb lesz megérteni.
1: A ház elejében az alsó venti, 8 centis, ez a vinyókat hűti majd, talán jut levegő hátra is belőle.
2-3: a ház hátuljában kifelé fújják a levegőt
4: az egyik képen kicsit lecsúszott, de ez fújna friss levegőt a vidkártya alá, ami remélhetőleg egy HD5770 V1 lesz, szóval az is kifújja a levegőt hátul
5: a ramok felé, a procihűtő elé fújja a levegőt. A prochűtő cirka 14 centi magas, szóval éppen fel fogom tudni tenni a ház oldalát.A képek alapján vélemény?
-
Monyesz
aktív tag
A ház elején-alul levő hűtő nem fog segíteni a vidkari hűtésében, arra jó lenne az oldallapi. Ha mégis akarod járatni, akkor azt tényleg felesleges nagy teljesítményen.
Viszont az oldalsóval sok levegőt tolnék be, mert az nagyobb hőforrsá manapság mint maga a CPU.Ha a felső oldalsó akkor a procihűtő és a ramok felett lenne ? Az megint nem sokat segít. Legyen akkor elől egy combos, ami fúj hátrafelé a ramok irányába és procihűtő ventije majd szív, illetve a hátső két házventi kiviszi a meleget.
Pont a keresztező áramlatokat kellene elkerülni, és egy légcsatornát csinálni a ház két részén a GPU-nál és a CPU-nál.
-
Vitka
csendes tag
válasz
Monyesz
üzenetére
Na igen, ezek szerint nem magyaráztam el elég jól, bocsi a képzavarért. A ház elejében lévő hűtő egészen lent van, a ház legalján. Annak igazából az lenne a feladata, hogy a két merevlemezt hűtse. A felső oldalsó meg egész magasan lesz, a legfelső ODD hely magasságában, ezért nem akad össze a kettő. Hogy miért itt, az nagyrészt a ram miatt: 1333as Kingston Value, gyárilag cl9, én cl6-on fogom használni, fog kapni hűtőbordát is pont emiatt.
Végülis próba szerencse, megpróbálkozom egy túlnyomásos házzal, meglátjuk mi sül ki belőle. Azért ilyen sok venti egyébként, mert halkan fogom járatni az összeset. Inkább öt lassú venti hajtsa a levegőt hangtalanul, mint 2 db fütyüljön 3500on.
És végül igen, egy próbálkozás. Ha nem jön be, akkor átvariálom.
-
Monyesz
aktív tag
Akkor szerintem felesleges az első venti alulra, mert a vidkari miatt a lap alsó része úgyis kap levegőt. Ezen a részen azt kellene megoldani, hogy a meleg kimenjen ! Kivenni mondjuk egy-két takarólemezt.
A felső oldalsó is felesleges (ráadásul a házon is vágni kell), mert ha a ház elejéről kap levegőt a ram és a procihűtő, akkor az erre merőleges oldallapi venti csak bezavar a légáramlatba.
Én így próbálnám, de végül is próbálkozással is lehet eredményt elérni.
-
Vitka
csendes tag
válasz
Monyesz
üzenetére
Éppen azon vagyok, de akkor már leírom, hogy mit gondoltam. Sajnos 3D-ben nem tudok rajzolni, ezért megpróbálom a lehető legtisztábban elmagyarázni:
- 5 db rendszerventi+ 1 procihűtő
- a ház elejében, alul lesz egy venti, ami a ház hátulja felé fújja a levegőt
- a ház végében felül, az alaplapi csatlakozók mellett lesz 2 venti, amik kifújják a levegőt
(most jön a vicces rész)
. a ház oldalán lesz egy venti, ami pontosan a vidókártya alatt fog befelé fújni, szóval friss levegőt fúj oda, ahonnan a vidkártya, előre láthatóan HD5770 ventije szívja a levegőt.
- a ház oldalán feljebb vágok majd egy lyukat, itt lesz az ötödik rendszerventi, ezt pont úgy akarom, hogy a ram-ra fújja a levegőt
- és végül, az ötödik rendszerventi pont olyan helyzetben lesz, hogy a ram is fog kapni a fuvallatból és a chooky-féle narancssárga EKL csoda procihűtő úgy fog állni, hogy hátrafelé fújja a levegőt. Szóval levegő be a rendszerventin, EKL felszívja, elfújja hátra, ahol a 2 hátsó venti kifújja a házból.Hát remélem lett annyira szájbarágós, hogy nem csak én értem, bár képek nélkül elég nehéz lehet elképzelni.

-
Vasinger!
nagyúr
A több, nem mindig jobb. Szerintem egy be és egy ki bőven elég, max 2 kifújó.
sp@rtan:
Az első képen lévő átalakítóról így nem tudom megmondani, mivel nem látok át a vezetéken, hogy mekkora ellenállás van benne
A második képen, igen, ott tekergetni kell.
Mit értesz az alatt, hogy : Melyik szín hány v-t ad?A PWM-es ventilényegét csak akko tudom kihasználni, ha olyan alaplapom van ami tudja szabályozni a fordulatát,igaz?
Igen.
-
sp@rtan
senior tag
válasz
Vasinger!
üzenetére
Na mostmár kezdem kapizsgálni

Akkor ha egy ilyenre rádugom akkor az egyiken 12v-t ad le a ventinek a másikon 5v-t. Ezek a ventilátor szabályzók is fesz. állítgatásával szabályoznak?
Melyik szín hány v-t ad?
Illetve még egy kérdésem lenne. A PWM-es ventilényegét csak akko tudom kihasználni, ha olyan alaplapom van ami tudja szabályozni a fordulatát,igaz?
Köszönöm a segítséget, remélem nem voltam sok így estére!

-
Monyesz
aktív tag
válasz
Badman 4ever
üzenetére
Én nem tapasztalom ezt a 12F-en ! Mivel szív, ennek amúgy sincs jelentősége.

A keret nélküli ventik halkabbak. Ezzel a kilakítással nyilván csak egy irányba tud dolgozni, ahogy a kolléga is írta.
-
Vitka
csendes tag
válasz
Vasinger!
üzenetére
Áhá, szóval ha belülre teszem fel, akkor kifújni fogja a levegőt. Egynek jó, de akkor a másik 92 millist azt keretesnek számítom.
Összesen 5 rendszerventi lesz egyébként, 3 db Gelid Silent8, és ezek szerint egy Arctic Cooling AF9225L és egy Arctic Cooling 9L, Delux MG416-os házban. Három be, kettő ki, remélem így nem lesz melege a rendszernek.
-
Stibor
csendes tag
válasz
sp@rtan
üzenetére
nem csak potméterrel lehet,
a molexból a két középső fekete föld, az egyik szélső piros 12, a másik 5 volt.
ha veszel egy molex-venti átalakítót és elkezded máshova tenni a molex apa csatlakozókat, el tudsz érni 5, 12 vagy visszafelé fújó 7 voltot (persze ha még egyet cserélsz, akkor jó irányba fog fújni).
Egy vékony kis csavarhúzóval vagy késsel el lehet kezdeni, benyomni egy kis reteszt, ami után ki tudod húzni a drótot az apából, mutatja magát. Vannak angol útmutatók is a WEBen, de magad is rá fogsz jönni.
Sok sikert. -
Vitka
csendes tag
Cs all! Szeretném a segítségeteket kérni. A képen látható Arctic Cooling ventiken gondolkodom, nemsokára új konfig és kell a jó házhűtés. Amin megakadt a szemem az az, hogy nem sima keretben vannak, mint az átlagos ventik, hanem egyik oldalról megvan a keret fele, a másik oldalán meg egy rács van. Gondolom a keret részével simán felcsavarozom akárhova, de ha azt akarom, hogy a másik irányba fújjon, akkor azt hogy tudom megoldani? Józan paraszti ésszel arra gondolok, hogy ilyenkor a ház oldalának a külső felére kell rakni, de ez meg totál hülyeség.
Valami ötlet vagy tapasztalat?

-
-
Vasinger!
nagyúr
válasz
Monyesz
üzenetére
Kitiltották örökre az oldalról, nem fog tudni visszajönni.
sp@rtan: Nem túl tiszta, mit akarsz mondani, de ha jól értem, akkor arra vagy kíváncsi mire jó ez a szabályozás. Alapból a venti 12 V-ot kap. Minél kevesebb fesz.-t kap, annál halkabb lesz, de ezáltal a légszállítás is csökken.
-
sp@rtan
senior tag
Egy ventilátort hogye lehet 5V-ra tenni?

Így kevesebb feszt kap és kevesebbet fordul?
Bocs a láma kédésekért -
csimav
őstag
Hy!
Valaki meg tudná mondani, hogy 2e Ft-ból milyen ventit érdemes venni? -
Henk
veterán
A simához külön kell venned elosztókat és az szintén költség. Meg a pwm-es jól bírja a szabályzást. Azt írta róla az AC, hogy 5db sorba köthető és az még biztonságosan üzemeltethető egy venti csatiról a lapon, gondolom akkor a potinak sem okoz gondot 3db.
Nekem a lapon volt 4db összekötve és működött rendesen a szabályzás is.gordonfreemN: esetleg az Englide is hasonló halk, de abból 1200 rpm-es a legnagyobb.
-
somasz
addikt
válasz
Monyesz
üzenetére
7 W mehet egy csatornára maximum. 9 venti a külső radiátoromra kell, 9 fér el rajta. Azért gondoltam a PWM-esre, mert elvileg csak ahhoz adnak egymásba-dugós csodát. A kérdés, hogyha összedugok 3-t és 1 hosszabbítóval rákötöm a szabályzóra, akkor történik-e valami rendellenes? Alacsonyabb ventifordulat, stb.
Tehát egyszerűbb-e megvenni a sima, PWM nélkülit, és y kábelekkel szórakozni, 2 avagy 3 ventinként, és aztán hosszabbítózni, vagy a kicsit drágább PWM-esekkel a fentebb leírt módon?
-
gordonfreemN
addikt
S-Flexből az F-esre gondoltam, mert annak inkább megközeliti a kb gyári értéket. De szerintem elég lesz bele a coolink, legfeljebb ha csutkán pörög, akkor majd elgondolkodom, hogy mit hogyan tovább. Noisbrakert addig is ajánlhatnátok valamit, vagy valami hasonló tutit mint a coolink
megköszönöm
előre is 
-
Tompo92
senior tag
Hali...
Valaki megtudná mondani hogy hogy lehet kapni Low Profile-os ventiket?
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Gitáros topic
- Asztrofotózás
- Google Pixel topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- CES 2026: a mechanikus billentyűzet és a Stream Deck házassága amerikai módra
- Okos Otthon / Smart Home
- CES 2026: újraértelmezte a billentyűzet fogalmát a HP
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

De a gép még nincs meg, talán jövő hét végén vagy azutáni héten lesz meg. Alig várom, már teljesen ki vagyok rügyezve, több mint másfél hónapja ment szét a gépem és most végre talán lesz egy normális
csak az érzékelő nem mutat hőfokot, csak a maximumot ( aminél elkezdene sípolni )

De nem tudom miért. Odatettem egy tűzforró lámpához, a proci bordájához, de nem mér semmit. Esetleg valaki tudna adni egy leíráést erről a cuccosról ?
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Grózi