Hirdetés
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
PeTeR_33
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Vásároltam a napokba egy COOLERMASTER MasterCase Maker 5 típusú házat és hozzá 2darab COOLERMASTER MasterFan Pro 140 Air Flow típusú ventillátort.
A problémám az lenne,hogy a 2 darab ház venti amit vásároltam azok 4 pinesek.A ház vezérlője azonban csak 3 pines csatlakozású hűtéseket tud kezelni.
Létezik esetleg olyan kábel amely a 4 pin-es ventit 3 pinessé alakítja???

-
válasz
Bestspiler7
üzenetére
Nem a ventik adnak ki fura hangot , hanem a ventik elott levo hopehely rgb racs okoz turbulenciat. En ugy oldottam meg ,hogy a ventiket belulre raktam ,nem kozvetlen a RGB racs mogott vannak ,igy megszunt a zaj.
-
Bestspiler7
tag
Nemrég vásároltam egy silverstone pm01-rgb házat és a hütéssel meg vagyok elégedve. Visszont valamiért 600 rpm (kb 40%) fölött elkezd fura hangot kiadni,ezzen a ventik cseréje mennyit segithet?
-
zsolt1225
aktív tag
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy Win 8.1 helyett feltelepítettem egy 10-et. Utána azt vettem észre, hogy szinte mindig maxon ment a CPU venti még akkor is ha nem volt terhelve. Most viszont az a baj, hogy megfordult. Mindig 600-on pörög akármi van, így melegszik a proci játék közben. Csináltam BIOS resetet, új Win-t telepítettem, de semmi. Hátul van tekerős szabályzóm, de arra sem reagál. Ötlet? -
Grózi
Topikgazda
Ha nagyon őszinte akarok lenni(és akkor mint általában nyers leszek),a te konfigodnak édes mindegy-nem egy komoly hőtermeléssel bíró cucc.Nagyon túlpörgőd már ezt a kérdést...
Mivel kevés aljzatod van és alapba is a legjobb-tegyél 2 egy forma ventit a bordára és hátra(és igen a házhelyre,ne a borda hátuljára)-akkor szépen szinkronban tudod vezérelni.A másik aljzatról meg a 2 db elsőt ugyanígy.
Szóval vagy veszel egy párját a bordán lévő gyári ventinek vagy egy 3. WB2-t és a 2 elsőt+a hátsót egy aljzatról vezérled.
Vagy ha ki akarod maximálni a hűtést és a házadban elfér hátulra,akkor veszel 2 db TY-147A-t és egyik megy a bordára,a másik meg hátra. -
Televan74
nagyúr
Én a Brocken3 -ra TY-147A raktam.Nagyon jól átfújja és csöndes.Hasonló házam van 4db WB2 120mm ventilátorral és tökéletesen átszellőzteti.Ami még sokat hozott a konyhára az a Grizzly Hydronaut paszta.
(#31877) Grózi Köszi,ezt én is sejtettem a gyári értékek alapján,akkor marad a 147A Majd egyszer veszek egy piros feketét.

-
válasz
chopin42
üzenetére
Köszönöm szépen.

Közben azon gondolkodtam, hogy mennyire lenne elrugaszkodott ötlet, ha a hátsó házventit nem a hárba, hanem a proci hűtőre tenném?
Ez esetben három dolog változna:
- nem lenne meg a pár mm hely a borda és a venti között
(Nem tudom, hogy gond-e.)
- lemondok a lepa oldalról beszívó tulajdonságáról
(nem tudom, hogy ez mennyit számít)
- felhasználhatom a meglévő ventit, ami 14cm-es
(talán jobb a zaj/légszállítás mutatója?)Ha megfelelő ez a felállás is, akkor egy újabb felmerülő kérdés: A procira így 2db WB2 menjen, vagy egy WB2 a sys_fan-ról, és egy WB3 a cpu_fan-ról?
Nekem az előbbi szimpatikusabb, de a korábbi gondolatkísérleteim alapján már nem merek magamtól gondolkodni.
Esetleg még egy WB3 hátulra?
-
chopin42
őstag
Ezek pwm ventik, érdemes majd beállítani őket biosban, hogy hőmérsékletfüggően pörögjenek fel.
A 3 Wb2 egy csatira tökéletes.
Cserébe a procin lemondasz minimális előnyről (a wb3 picit jobb az elődjénél, de semmi számottevő, ahogy én tudom) Cpu fant beállítod, hogy mikor pörgesse fel a ventiket, és kész. Lepa meg mehet a másikra 
-
válasz
chopin42
üzenetére
Értem, köszönöm szépen!
Sajna, nincs második sys-fan csatim, de majd kitalálok valamit.
Elsöre az jutott eszembe, hogy a procin is WB2-re cserélem a ventit (úgyis kivettem kettöt felülröl), és azt a hármat kötöm a cpu_fan csatira.
De ezt majd megoldom.Illetve még eszembe jutott egy kérdés: A házventik fordulata mitöl szokott függeni? Valami hömérséklettöl, vagy fixen állítsam be ahogy jók a hömérsékletek?
Gondolom, a fix 5V nem pálya. -
chopin42
őstag
Azért nem ajánlott különböző ventilátorokat egy ajzatra kötni, mert különböző az áramfelvételük, min-max fordulatuk, minimum áramerősség amin elindulnak, stb. Röviden. Ez okozhat eltérő fordulatokat, megbolondult vezérlést, túlterhelt kisebb ventit, ami emiatt leég.
Ezért nem érdemes a WB2 és a WB3 egy ajzatra kötése sem, hiába egy gyártó.
Ami érdemes:
A meglévő wb2 ventiket egymásba fűzöd, sys fan csatira dugod. Wb3 ventit a cpu-fan csatira, lepa bol-quiet meg egy 2. sys fanra menjen. -
Grózi
Topikgazda
válasz
abridabri
üzenetére
Köszi,hogy megosztottad a tapasztalataid.Hát a PW2 házhűtőnek jó,de melyik marha találta ki hogy rakják radira-hiába a +250 rpm,nem arra való.
Az SW3 nagyon jó szerintem is,sajna a HS változathoz még nem volt szerencsém.Meddig tudod levinni lappal és mekkora fordulattól jön meg a hangja? -
Osszeallt az uj gep ,bekerultek a BQ ventik.
A 14cm Alphacool logoval ellatott ventik nem meglepo modon sima BQ PW2 ventik , csak kaptak +250rpm max forulatszamot .
En ezeket hazhutonek hasznalom most, szokasos PW2 minoseg ,800rpmig hangtalan.Plussz beepitesre kerult a nagyagyu SW3 high speed. Ezek tenyleg brutalisak ,soha tobbet nem kell mas venti ezek utan

600rpmen hasznalom idle oket , de meg igy is erezni; hogy atfujjak a 45mm vastag radit (+porszuro) -
Grózi
Topikgazda
Szerintem bonts egy sört és gondolkozz máson..
"Ha az alaplap hátlapját nem szerelem fel, azzal javítok, vagy rontok a hűtésen?
- Ugyanez a kérdés a kártyahelyek takarólemezeivel."
Nem oszt,nem szoroz.
"- A proci mögötti ventit a sys_fan csatiról ágaztassam le a befelé fújó ventikkel együtt, vagy inkább a proci ventiről érdemes elágaztatni?"
Amelyikről tudod normálisan szabályozni-szintén nem számít különben.És ugye egy aljzatra csak teljesen egyforma ventiket teszünk elosztókábelre!!!
"utóbbi esetben nem az lenne ideális, ha egy kicsivel magasabb fordulaton menne, mint a proci hűtőn lévő 14cm-es WB3, hogy a kisebb átmérőt kompenzálja? Ha igen, akkor elég a max furdulatott ennek megfelelően megválasztani?"
Elméletben igen,gyakorlatban nem differál annyira. -
Televan74
nagyúr
TY-147A -hoz képest mennyivel rosszabb a TY-149?
-
Sziasztok!
Megint a fenti témát feszegetném tovább, csak most talán kevésbé elrugaszkodott kérdésekkel:
- Ha az alaplap hátlapját nem szerelem fel, azzal javítok, vagy rontok a hűtésen?
- Ugyanez a kérdés a kártyahelyek takarólemezeivel.
- A proci mögötti ventit a sys_fan csatiról ágaztassam le a befelé fújó ventikkel együtt, vagy inkább a proci ventiről érdemes elágaztatni?
- utóbbi esetben nem az lenne ideális, ha egy kicsivel magasabb fordulaton menne, mint a proci hűtőn lévő 14cm-es WB3, hogy a kisebb átmérőt kompenzálja? Ha igen, akkor elég a max furdulatott ennek megfelelően megválasztani? (Nem tudom, hogy a PWM százalékosan műxik-e, vagy konkrét fordulatszámot kell beállítani, most először van ilyen ventim, és a gép még vár a BIOS frissítő procira.
)Kössz!
-
-
Grózi
Topikgazda
válasz
fogtunder
üzenetére
Pontosan!
(#31869) Bici 4 pin:
Nanoxia Deep Silence Pwm 1500 rpm
Alpenfoehn Wing-Boost 2 Plus vagy 3
Lepa Bol.Quiet (ledes,kék vagy piros-jelenleg az egyik legjobb házhűtő és bordára/radira is megfelelő)
Noiseblocker eLoop B12-PS
Be Quiet Silent Wings 3 120 Pwm3 pin:
Nanoxia Deep Silence 1300 rpm
Be Quiet Pure Wings 2 120
Aerocool Dead Silence(a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker E-Loop B12 széria
Be Quiet Silent Wings 3 120 -
válasz
chopin42
üzenetére
Okes, kezdem erteni.
Viszont az en hazam ugy nez ki, hogy elol van hely 2db 140mm-es ventinek, felul szinten. Jelenleg mindegyik 140m-es hely tele van 14cm-es WB2 ventikkel.
Hatul van hely egy db 120mm-esnek, alul pedig nincs ventihely, csak ha kiveszem a winyokat, amit nem tehetek.
Vagyis nalam csak elolrol felfele mehet a levego - hatul csak kiegesziteni tudom egy 120mm-essel.Ha muszaly a hatso venti, akkor melyiket javasoljatok?
-
chopin42
őstag
Oké, vissza az ábrára.
NEM fújja szembe, az ami be van rajzolva, az oldalra, a bordán átfújt meleg levegőt jelenit. Nem közvetlen direkt légáram, közvetett.
Tehát ha elöl friss levegőt kap, az távozni fog hátul. Ami a bordán átjön a vga-ból, az is.
Felülre nem kell 2 venti, egy is elég, még lehet hogy csak ront. Ha mindenáron kell, az is kifelé fújjon.
Párhuzamosan kell gondolkodni, minden légáram egy irányba menjen:előröl hátra. Az a legjobb megoldás.
Valahogy úgy képzeld el, hogy elindul elöl befelé, találkozik a vga beszívó ventijével, illetve a cpu beszívó ventijével. Halad tovább hátra, ezzel átszellőzteti a fenti kettő cuccot,, meg a házban lévő meleget kifújja.Szerk: a fenti ábra csak a hőcsövezett borda, ez lefelé fog nézni beépítve, és a ventik erre fújják rá a levegőt, mely a fent taglalt módon távozik.
Ezt nézd meg -
válasz
fogtunder
üzenetére
En ezt az abrat vettem alapul:
Itt az latszik, hogy a bordak kialakitasa miatt a levego a haz hatuljan es a haz eleje fele tavozik, szerintem ugy 40-60 aranyban.
Vagyis a VGA hutermelesenek kb. 60%-a az elso ket ventivel szembe megy.Vagy tevedek?

Erzem, hogy valami nem stimmel, de meg nem ertettem meg, hogy mi.
-
fogtunder
nagyúr
a custom hűtőket így kell elépkzelni airflow szempontjából:
az, hogy kvázi erre merőlegesen fújod be a friss levegőt, nem lényeges, mert a VGA ventije és a hűtött alkatrészek között nincs érdemi távolság.
nálam az elvileg 84W TDP-s i5-4440-en egy TR Macho Rev B ül passzívan, elől 3 Lepa bol.Quiet szívja be a levegőt, hátul egy negyedik tolja ki, 55 fok fölött sosincs, játék közben sem. a VGA egy 1060. semmi nem melegszik túl, mnden halk és hűvös, a VGA is csak benchmarkban megy 65 fok fölé. -
válasz
chopin42
üzenetére
Oks, kossz!
Akkor elengedem ezt a proci huto varialast.
Nalam is van ket venti elol, amik befele fujnak. Eddig stimmel.
Hatul nincs venti, mert oda csak 120mm-es megy be, nekem meg most csak 140-es van.Es akkor a kerdesek:
- Feltetlenul kell hatra venti, ha felul is van 2db? (ha muszaj, akkor javasoltok valami jo 120mm-est?)
- nem okoz gondot, ha a vga az elol levo ventikkel szembe fujja a meleget? (Ahogy az abra is mutatja.) -
chopin42
őstag
Őőőő...nem értelek

Vga hátra fújja? Ha aktív hűtött vga lesz a gépben (1-2-3 venti, mindegy) az a következő irányból szív:Alaplap függőleges, szemben állva a vga venti lefelé néz. Ahogy én tudom, alulról szív, és a házból hátra/oldalra kifúj. Ventik lefelé néznek, ezért a proci NEM kap meleg levegőt közvetlenül a vga-tól.
Tehát a legjobb légáram, háztól függetlenül: elöl 2 venti befelé, procihűtő egy ventivel párhuzamosan a légárammal, hátul egy ventivel kifelé.Szóval előre tegyél 2 ventit befelé, procihűtő oldalra nézzen, rá a venti (hátra fújjon), hátra egy venti, felülre esetleg egy venti (lehet felesleges, tesztet igényel). Ez a legjobb légáram, elöl be , hátul kimegy a levegő, átszellőzteti a kuckót.
Valahogy ígySzerk: még annyi, hogy ha azon aggódsz, hogy a vga befűti a házat, azt is megoldja a fenti konfiguráció.
-
Fractal Design Define C haz, es elol es felul is van ket-ket db 140mm-es venti.
Elol befuj, felul kifuj.
Lesz majd VGA is (RX480).Azert raktam felulre ket ventit, hogy a VGA reszben hatra kifujt meleget is el tudja szivni.
Ami engem zavar, hogy a VGA foleg hatrafele fujja alevegot, meg kicsit a hazbol kifele.
Az elso ventik meg pont a meleggel szembe fujnak. -
dqdb
nagyúr
Milyen házban vannak és pontosan hogyan elhelyezve a ventilátorok? Azért kérdezem, mert egy hagyományos torony kialakítású házban, ha a CPU-ra nem kompakt vízhűtés kerül, akkor felülre két ventilátort tenni nemcsak, hogy felesleges, hanem egyenesen hiba: rosszabb hőfokokat fog eredményezni.
A felfelé néző borda belseje nem kap direktben az előlapon keresztül beszívott levegőből, csak egy 90 fokos kanyar és nem kevés örvénylés után, én nem erőltetném.
65 W-ról nem tudok nyilatkozni, csak 45 W-ról (AMD X2 5050e). Egy Antec P183-ban egy Ninja 2 passzívan lehűtötte egy előlapi és egy hátlapi ventilátorral a legmelegebb nyári napokban is. Az alsó rekeszben voltak a HDD-k és a táp saját előlapi ventilátorral hűtve, valamint nem volt dedikált VGA, így felül csak a CPU melegítette az amúgy eléggé tágas és jól szellőző teret.
-
válasz
chopin42
üzenetére
Igazából a borda rendesen túl van méretezve; Brocken, 3 65W-os proci, húzva sosem lesz.
Plusz a borda felett van 2db 140-es WB2 is, amik felfelé húznák ki a levegöt.
Emiatt is gondoltam, hogy úgy teszem fel a bordát, hogy felfelé nézzen, vagyis ha lenne rajta venti, akkor felfelé fújna. Gondolom, így a házventik hatékonyabban húznák le róla a meleget ebben a szögben.
Ebben a pozícióban viszont kevésbé stabilan áll a hütö; nagyobb és csavaró eröhatás éri a höcsöveket. Gondoltam, legalább a venti ne húzza öket.Így is rossz a koncepció?
-
chopin42
őstag
Szerintem ne. Passzív lenne a hűtő, így kevésbé hatékony. Hátsó venti nem szívja át, úgy, hogy nincs rajta, tuti nem...
Hagyd a gyári ventit a hűtőn, elöl. Ott a helye.
Az meg, hogy húzza a lapot...nem is értem. Semmi baja nem lesz a lapodnak, nem fog elhajlani, letörni, stb... -
Sziasztok!
Van egy Alpenföhn Brocken 3 hűtőn, amin gyárilag WingBoost 3 140mm venti van.
Úgy jön ki a házamban a hely, hogy a ventit a hűtő másik oldalára is fel tudom szerelni, ami a ház hátulja felé van, és így pár mm-re lenne a háztól a venti, és akkor már miért ne szereljem fel a házra. Kevésbé húzza lapot, talán áttekinthetőbb is lenne a gép belül; tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés.
Igen ám, de oda csak 12cm-es venti fér.
A kérdésem, hogy ha netán eladná a WB3-at 0km-rel (még ki sem próbáltam), akkor tudnék e hasonlóan jó ventit venni 12cm-es méretben pár ezres ráfizetéssel.
Vagy az egész terv felesleges?
-
Grózi
Topikgazda
válasz
Werkly
üzenetére
A többiek megválaszolták helyettem és teljesen egyet is értek velük.Alulra és oldalra csak akkor ha nagyon melegszik a vga és amit nyersz azt bukod a procin általában.A 8700K hőfoka meg úgyis a kupak alatt dől el,tehetsz rá akármit ha pocsék a paszta-csak a delid segít.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Werkly
üzenetére
Mivel megvan a ventilátor, így egy próbát megér.
Azt hittem van jelentősége az oldal ventinek.
Van, hűti a videokártyát. Csak a levegő arrafelé megy, amerre tud, és ahol találkozik az elölről befújt levegővel, szép örvényeket gyárt, így amit az egyik helyen nyersz, a másikon elbukhatod. -
fogtunder
nagyúr
válasz
Werkly
üzenetére
ha úgyis megvannak, akkor ki kell próbálni különböző felállásokban, egy estét én is rászántam anno, mikor a P400-ban próbálgattam. nyomni kell némi benchmarkot kevés ventivel, aztán lehet rádugni a többit egyesével és meglátod, hogy alakulnak a hőfokok meg a zaj. az ilyen szintű finomhangolást úgyis csak te tudod megcsinálni, túl sok a változó.
viszont az oldalsó ventihelyeket nem nagyon szoktuk ajánlani, csak nagyon vacakul szellőző házaknál szokott értelme lenni.
-
fogtunder
nagyúr
válasz
Werkly
üzenetére
kifújót semmiképpen sem. ha meg lehet oldani, akkor vízszintes légáramot kell csinálni, előről hátra, és ebbe minél kevesebbet belekavarni, a fő légáramra merőleges irányok túl sok kavarodást tudnak okozni és többnyire kontraproduktívak.
én hátra-fentre is csak úgy raktam ventiket, hogy ha már kezd felgyűlni a hő, akkor kapcsoljon be, de eléggé konfigfüggő, hogy kell-e egyáltalán. az F31-ben elől 2, hátul 1 felállást csinálnék és csak akkor nyúlnék bele, ha valami nagyon melegszik, vagy hangos. -
Werkly
őstag
Grózi! Ha van a ház alján is venti hely akkor érdemes oda is tenni egy kifele fújót? Maradt plussz ventim ezért kérdem csak! Kösz a választ!
-
dqdb
nagyúr
Ventilátortól függ, némelyik PWM-es darab 0,3-0,5 A-t is igényel, így azokhoz kell a külső tápos splitter két darab felett is már. Azonban a WB2 az egyik legalacsonyabb fogyasztású típus, ráadásul gyárilag Y kábellel jön, így könnyen és egyszerűen sorba fűzhető több darab is további kiegészítő vásárlása nélkül.
Egy alaplapi csatlakozó terhelhetősége általában 1 A, ha ennél több, akkor azt a kézikönyvben feltüntetik (a több tipikusan 2 A-t szokott jelenteni a vízpumpa csatlakozóján).
-
LLKobe
veterán
-
-
dqdb
nagyúr
válasz
üzenetére
Kiváló, a gyári oldalon nem szerepel sem az indulófeszültsége, sem a statikus nyomása

Ez alapján nagyon alacsony feszültségen indul, hirtelenjében nem is tudok mondani olyan típust, aminek elég 2,9 V. A Silent Wings és a B12-x sorozat felette van, talán az Aerocool DS van a legközelebb hozzá a 3 volttal. Ennek a légszállítása 7 és 12 V-on hasonló, a teljesítményfelvétele alacsonyabb, a statikus nyomást illetően nincsen az eredetiről információ, szóval akár még jó is lehet.
Vagy marad az a megoldás, hogy a tápba szerelt ventilátort alaplapról szabályozod, de ekkor a profil kialakítása hordozhat veszélyeket.
-
törölt tag
Ilyen venti van a Corsair CX600M-ben: Yate Loon D12SM-12
CX500-at sajnos sehogy nem tudtam szétszedni
-
törölt tag
Praktikerben nem volt csak "orsó-olaj" így most azt kapnak a ventik

Tuti nem étolaj, mert az van ráírva, hogy ha megiszom, akkor már mentőt se kell hívni, kampó

-
Grózi
Topikgazda
válasz
péhápé
üzenetére
A valóságban a Nanoxia légszállítása nagyobb és csendesebb is-gyártói adat nem adat..
A Tri-Speed nem rossz venti,viszont elszállt az ára-annyiból az Aerocool is kijön és az jobb.
Bármilyen szögletes(hagyományos) keretű 140-s ventivel akadni fog az oldallap,de azért megoldható és ha nem naponta többször veszed le,akkor felesleges megfaragni.
Szóval nem véletlen azokat ajánlottam,amit.. -
dqdb
nagyúr
válasz
üzenetére
"... és a benne lévő venti pontos típusát és technikai paramétereit!"
A ventilátorra ragasztott matricán lesz rajta a ventilátor típusa, ez alapján lehet az olyan technikai paramétereket megtalálni, mint például légszállítás és induló feszültség. Ezen adatok hiányában felelőtlenség lenne tápegységbe bármit is ajánlani. -
péhápé
csendes tag
Az adatlapjában nagyobb a légszállítása az 1300 max RPM-es Nanoxia-nál amiatt írtam. De elhiszem hogy nem minden esetben van korrekten megadva a gyártók oldalán. Még a LEPA BOL.Quiet Tri-Speed 120 szimpatikus amúgy is azt ajánlottad elsőnek igaz ez a 3 pines változata neki, nem tudom van-e teljesítménybeli külömbség a PWM-es társához képest. Korábbi kommentben olvastam hogy a LEPA ennél a háznál különösen ajánlott a fedett ház kizárólagos oldalsó szellőzése miatt. Egyébként a 140-es Nanoxia-nál amit hátúlra szeretnék ott nem félő hogy akadni fog a H440 oldala? Gondolom ha akadna azon lehetne segíteni egy "Dremel multigéppel".
-
péhápé
csendes tag
Köszönöm szépen a válaszokat! Előre én is a Nanoxia Deep Silence 1300 rpm ventiket néztem, esetleg még a SilenX Effizio 120 szimpatikus. Hátra pedig a Nanoxia Deep Silence 1400 rpm 140-es ventillátort.
Gondolkodtam még az Akasa Viper 140-en is hátra a CPU_OPT csatira kifúvónak, mivel a CPU_FAN csatin ugyanúgy Viper van a procihűtő bordán. Viszont azt azért vetettem el mert egy esetleges komolyabb procihűtő csere után már bajban lennék. -
Grózi
Topikgazda
válasz
péhápé
üzenetére
Mivel 3 pin jöhet csak szóba,így ezeket javasolnám előre:
Nanoxia Deep Silence 1300 rpm
Aerocool Dead Silence(a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker E-Loop B12 széria
Be Quiet Silent Wings 3 120
Hátra 140-ben:
Nanoxia Deep Silence 1100 vagy 1400 rpm
Aerocool Dead Silence 140 (a Black Edition kivételével ledes,3 válaszható szín)
Noiseblocker eLoop B14-2 vagy B14-3
Be Quiet Silent Wings 3 140 -
dqdb
nagyúr
válasz
péhápé
üzenetére
Az alaplapod kézikönyve alapján CPU_OPT csatlakozóhoz nem tartozik külön szabályozási profil, a CPU_FAN-nel együtt lehet csak szabályozni. Ezért a TY-147A összehangolása a mostani CPU hűtőddel problémás lehet, mert két teljesen eltérő működésű ventilátor kapna azonos jelet. A probléma legegyszerűbb megoldása a CPU hűtőn lévővel megegyező Be Quiet ventilátor vásárlása lenne, ha azt külön is forgalmaznák, nem csak a CPU hűtővel együtt (mind a 120 mm-es, mind a 140 mm-es Shadow Wings PWM adatai jelentősen eltérnek a 135 mm-es CPU ventilátorétól).
Szóval maradt a négy CHA_FAN házhűtésre és a 3 pines ventilátorok.
-
péhápé
csendes tag
Ahogy olvastam az összefoglalóban is az én alaplapomon kizárólag a CPU_FAN és a CPU_OPT csatlakozók PWM képesek valamint hibridek. A többi CHA_FAN csatlakozó csak feszűltség alapú szabályozásra képes. Ezért hátra mehetne kifúvónak az általad javasolt Ty147A venti a CPU_OPT csatira ha jól gondolom. Az első 3 db 120-as befúfónak mit lenne érdemes szerinted ami 3 pines venti? Létezik LEPA BOL.Quiet Tri-Speed 120mm ami 3 pines viszont drágább egy ezressel mint a PWM-es változata. Van ennél jobb alternatíva ár-érték arányban?
-
törölt tag
Egyébként ha úgy döntenék, hogy a tápokban is ventit cserélek, milyet ajánlotok bele?
Valami extrán halk kéne!
-
Grózi
Topikgazda
válasz
péhápé
üzenetére
Sokszor volt téma az a ház-nekem is volt,elég ha rákeresel a topicban.A gyári ventiket ki kell dobni,mert hangosak és pocsék a légszállításuk.Előre nekem a 3 db 120-s Lepa Bol.Quiet vált be a legjobban és hátra a Ty147A. Persze ezekhez legelőször ellenőrizned kell a lapod aljzatkiosztását(lásd: Összefoglaló ),hogy van-e legalább 2 db valóban pwm-s aljzatod.
-
Sziasztok!
Milyen venti elosztót javasoltok 4db 140mm-es es egy db 120mm-es venti meghajtásához?
Esetleg a 120mm-eset tudom fixen 5V-ról is hajtani, így elég lehet 4-es elosztó, ha úgy jobban jön ki.Kössz!
-
törölt tag
Találtam a garázsban gép lánc sprét, raktam bele azt is

Kíváncsi voltam mennyivel lesz jobb, könnyebben forog, de még így is érzek akadozást... lehet kivan már a lelke

Mire cseréljem?
Plusz késztetést érzek most szétszedni a tápokat is és megberhelni venti ügyelig, de azokba már rendesebb olajat raknék
hol lehet kapni hozzá?
(WD40-et pont nem ajánlották vmi leírás szerint
)
Új hozzászólás Aktív témák
- Macska topik
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Rugalmas OLED panelre válthat a Samsung Galaxy A57
- czundermák: Shikoku Henro #0: Mégis mi ez?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Ventilátor bazár /NZXT/CORSAIR/LIAN LI/DEEPCOOL/ZALMAN/120MM/140MM/VEZÉRLŐK/LED KIT-ek/
- Keresek! Noctua NF-A12x25 PWM chromax
- Eladó EKWB FPT 120 D-RGB ventilátorok
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- Cooler Master SickelFlow 120 ventilátorok eladóak
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4243, 100% Akksi
- AKCIÓ! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3840
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Műszerolaj vagy semmi és csodát az se tesz.A Macho gyári ventijének cseréje az NB-re hozhat maximum 1-3 fokot,szóval én nem bántanám.