- Utolsó nagy frissítését kapta meg az Xperia 10 V
- Végre bemutatkozott a Google Pixel 4a
- Minivel készülhet a OnePlus is?
- Rekordbevétel az Apple-nél a csökkenő iPhone érdeklődés árnyékában
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- Sony Xperia 10 VI - vajon miben bízhat?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
jasonka
aktív tag
Üdv !
Vettem egy Modecom Mini Cool házikót. Szépnek és jónak látom, DE:
- a hivatalos adatai szerint mind előre, mind hátra egy-egy 12 cm-es hűtőventi szerelhető.
Csakhogy : én elől 14x12 cm-t hátul 9x12 cm-t mértem (ekkora téglalap alakra van kilyuggatva a ház...)
Tudtommal csakis négyzet alakú ventilátorok léteznek - ha pedig pl. előre kisebb méretűt (12x12 cm-est) teszek fel, akkor egy kilukasztott rácsrész nyitva marad.Valamit nem jól látok / mérek / értek, vagy mi a megoldás ?
Hja kérem ! A Belváros !...
-
dqdb
nagyúr
válasz Lacesz88 #25096 üzenetére
Az, hogy egy csatlakozót W_PUMP néven illetnek, néha azt jelenti, hogy kicsit jobban terhelhető egy átlagos csatlakozónál (egy helyett két amper), azonban sokszor ennyi különbség sincsen, csak a korábban CPU_OPT néven emlegetett csatlakozó kapott divatosabb, új nevet.
Kösd rá a ventilátort a W_PUMP csatlakozóra (az ne zavarjon, hogy 4 pines, a ventilátor pedig 3 pines). Ezután BIOS-ban a Monitor menüben a Water Pump Control értékét állítsd át DC Mode-ra. Innentől kezdve az alaplap magától fogja neked szabályozni a ventilátort a hőfok függvényében.
a másikra pedig a hátsó 2db azonos 80mm-es hűtőt
Ha ezek 3 pines hűtők, akkor az előbb említett Monitor menüben a Chassis Fan 1 Q-Fan Control értékét szintén DC Mode-ra állítsd át, ha 4 pinesek, akkor PWM Mode-ra.Ajánlott telepíteni az AiSuite 3-at, amiben a ventilátorok vezérlés profilját tudod menetközben Windows alatt is állítani, nem kell a BIOS-ba bemászni.
[ Szerkesztve ]
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Lacesz88
tag
Egyenlőre még nincs nálam mert a többi cuccal együtt érkezik, de egy Asus B150i pro gaming/aura a lap.
Manuálját néztem én nem láttam rajta ilyen csatlakozót. a vízhűtés pumpának van egy 4 pines aljzata, de hogy arra lehet-e kötni ventilátort arra nem találtam semmilyen információt. -
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25090 üzenetére
Egyszer mérd meg pontosan,hogy befér-e a TY-147A kívül vagy belül(oda szerintem biztos)!Ha nem akkor nézünk mást.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz Lacesz88 #25092 üzenetére
Mi a lapod pontos típusa?Mert a legtöbb lapon van pwr_fan aljzat,ami ugyan nem szabályozható,de ha rákötsz egy FanMate2-t akkor még tudnád szabályozni is a ventit.
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Lacesz88
tag
válasz hegegabi80 #25091 üzenetére
Én egy ilyen Akasa cuccra gondoltam pl ami 20 %-ot visszavesz:
Ez egy megbízható megoldás, vagy ennek is van hátulütője?
Illetve, ha ilyenből kettőt egymás után dugnék az további 20%-al visszavenné a venti fordulatát? vagy ez már tényleg kokány megoldás és nem érdemes ilyet csinálni? nem vagyok ezekben egy nagy guru az az igazság szóval ha nagy hülyeséget írok akkor bocs
-
hegegabi80
addikt
Egyébként ezért nem vetettem még el a 18-as enermax megoldást, mert az csak 20mm vastag.
Nem tudom mikor lesz annyi időm, hogy kicsit kivagdossam a házat. Majd hétvégén még egyszer átnézem, hogy mik a méretek és mi fog beférni, meg mennyire erős a váz.
Esetleg ha nagyon necces, 12-ből melyiket ajánlanád előre?
Esetleg 14-es slim venti? Bár attól a sima 12-es is jobb szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Lacesz88
tag
válasz hegegabi80 #25087 üzenetére
Köszönöm szépen az észrevételt, erre nem is gondoltam, mert amit teszteket néztem és próbáltam a képekből kivenni nem látszódott, hogy milyen a csatlakozója és szövegben sem említették. Egészen addig ameddig most nem találtam meg a logout-os cikket róla amiből kiderül, hogy valóban 3 pines, így jó hozzá egy ilyen egyszerűbb átalakító is!
Még egyszer köszönöm szépen a segítséget!
-
hegegabi80
addikt
Egyébként meglepően elég masszív kis házikó szerintem. Például pont a Core V1 háznak is eléggé ki van vágva gyárilag a ház eleje, és nem tűnik sokkal erősebbnek. Na de majd kiderül. Nem tudom, mikor állok akkor neki a projektek, de azért majd jelzek milyen lett.
Első körben kifurkálom, és megnézem úgy milyen, és ha kell, akkor lehet nem telibe, hanem több nagyobb ablakot vágok rá, és akkor valamelyest megmarad a merevítés is.[ Szerkesztve ]
-
hegegabi80
addikt
válasz Lacesz88 #25086 üzenetére
Nekem van olyan átalakító, arra csak 3 pines ventit lehet csatlakoztatni. De szerintem ami ebben a házban van 200mm-es venti, az 3 pines és fix 800 rpm-en forog. De majd jönnek a jobban hozzáértők és megmondják.
A 120-as Alpenföhn Wing Boost 2 ventihez alapból adnak ilyen 4pin/molex átalakítót, aszem 7V és 5V.
[ Szerkesztve ]
-
Lacesz88
tag
Üdv mindenkinek!
1 Core v1 ház hűtését szeretném megoldani.
A mini itx lapon 2db 4 pines foglalat van, egyikre rákötöm a procihűtőt, a másikra pedig a hátsó 2db azonos 80mm-es hűtőt. Ez idáig semmi galibát nem okoz.
Így az elől lévő 200 mm-es ventilátornak már nincs helye, amit úgy gondoltam hogy akkor a tápra kötnék, de akárhogy keresem nem találok sehol sem 4pinről molexre átalakítót. (még nem tartottam a házat kézben, de úgy tudom nincs a 200 mm-es ventinek molex csatlakozója?!)
A fenti linken találtam ezt az átalakítót, de akárhogy nézem azt gondolom erre csak 3 pines ventit lehet rádugni. vagy belemegy a 4 pines venti?
Van olyan átalakító, amivel a 4 pines ventilátor csatlakozót a tápra tudom kötni? Mondjuk a fenti csatlakozó fajtának egy 4 pines változata?
Köszönöm előre is a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25084 üzenetére
Legrosszabb esetben,ha nem fér el a műanyag lap peremétől(és nem lehet lecsiszolni stb.) akkor belülről rögzíted a rácsra és a venti elé eső rácsrészt kivágod.A képekről nem tudom leszűrni hogy mennyit veszít a stabilitásából a ház,az majd te érzékeled-ha szükséges,akkor merevítőt kell berakni.
-
hegegabi80
addikt
Akkor jól sejtettem, tehát érdemes beruházni rá. Na meg nem is lehet venni sehol, csak merlinéknél, és ki tudja meddig lesz még. Bár kell hogy legyen, mert azért van Thermalright cpu hűtő is amire kell a venti.
Nos az a helyzet, hogy ott nem hogy sűrű a rács, hanem konkrétan majdnem telibe van. Én úgy gondoltam, hogy furkálok rá inkább minél nagyobb lyukakat.
De amit mondtál az se rossz ötlet. Mert akkor ha esetleg nem fér be a venti, akkor beljebb lehetne süllyeszteni a ház felé. Csak akkor tényleg kell valami merevítés. Pl. van egy elég régi házam, aminek elég vastag és erős a merevítése, max abból vágok ki. És gondolom pl alulra és felülre kellene keresztbe a merevítés.
Íme egy kép is róla.
A második képen látható, hogy a műanyag előlapon van belül egy perem, ez kb 23mm-re van a szélétől. Ha ez nem lenne, vagy mélyebb lenne, akkor sima ügy.[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25082 üzenetére
Lényegesen nagyobb a légszállítása(~18-20 cfm a WB2-hez képest) ugyanakkora zajszint mellett+a statikus nyomása is nagyobb,de ez ugye a méretéből is adódik.
A te házad esetén én biztos,hogy kivágnám a belső sűrű rácsot amennyire lehet és közvetlen a műanyag előlap mögé tenném a ventit.Viszont ugye a rácshoz kell rögzítened,így lehet hogy merevítésre szükség lesz,mert jelentősen meggyengül a tartása és az rezonanciához vezethet.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
hegegabi80
addikt
Grózi még egy uccsó kédés. A TY-147 mennyivel jobb mint egy 12-es wing boost 2 vagy swif2 120p? Mert most ezek vannak a házban. Gondom statikus nyomásbab biztos jobb, az meg nekem nem ártana a ház elejében.
De ha csak egy minimálisan jobb, akkor lehet most nem is költenék rá.
Pl a WB 2 néztem az adatlapját és az adatok szerint nagyon hasonló a 12 és 14-es venti.Ja és hová érdemes tenni elől akár a12 vagy14 ventit? Házon belülre vagy a fém váz és műanyag közzé.
[ Szerkesztve ]
-
HoaryFox
őstag
válasz fogtunder #25076 üzenetére
és (#25077) dqdb köszönöm a segítséget, AI Suite-tal sikerült beállítanom, hogy 45 °C-ig meg sem pörrenjenek a házventik, csak a proci ventije forog ~350 rpm-et, és szépen fokozatosan adja rá a kakaót! Persze, mivel 600 rpm a minimum, ezért 0-ró egyből 600-ra ugrik a venti, de akkor biztos olyat is csinálok
És most olyan csend van PH! olvasása közben
Szóval most öröm bódottá'
[ Szerkesztve ]
"A wikipedia nem tudományos lexikon, hanem egy multiplayer módú notepad." by Pikari
-
Grózi
Topikgazda
válasz HoaryFox #25075 üzenetére
Alapba nem épp a leghalkabb venti és ahogy a többiek is írták,600 rpm a minimum fordulata.És a legjobb ventivezérlésre tényleg az AiSuite 3 Winfos alól-pofonegyszerűen be tudod állítani.A helyedben kezdésként letölteném,kicsi az esélye de lehet hogy ki is tudod kapcsolni vele a ventit.
-
dqdb
nagyúr
A ventilátorokat kell cserélned halkabbra, mert az XtraFlo 120 minimális fordulatszáma 600, szóval az alaplap leviszi addig, ameddig tudja. Ennél halkabb már csak akkor lehet, ha kikapcsolná a ventilátort, nem tudom, hogy a te lapod tudja-e.
A vezérlés finomhangolásához tedd fel az AiSuite 3-at, és ha ki lehet kapcsolni a ventilátort, akkor azt ott is megtalálod.
-
fogtunder
nagyúr
az alaplapodhoz tartozó venti szabályozó szoftvert próbáltad már? vagy a speedfant? ha ott sem tudod lejjebb vinni a ventiket, akkor ennyit tud az alaplap, az én MSI-m se viszi 650 alá a Lepa bol.Quieteket sajnos. hőmérséklet függő szabályozásra amúgy az említett két progi a legjobb.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
HoaryFox
őstag
Sziasztok!
Van egy Cooler Master Silencio 352-es házam, amiben 2 darab CM XtraFlo 12 cm-es ventilátor gondoskodik a ház szellőztetéséről. Az alaplapom (Asus B85M-E) valamilyen oknál fogva csak ~600 rpm-ig engedi leszabályozni a ventiket, de nekem éjszaka még így is zavaró a szélzaj.
Megoldás: cseréljem ki halkabb ventikre a jelenlegiket vagy valamilyen más módszerrel kellene szabályozni őket?
Igazából az lenne a legjobb, ha a proci hőmérsékletéhez igazodva emelné / csökkentené a fordulatszámot, de a BIOS-ban csak annyit lehet beállítani, hogy proci hőmérséklet treshold (70 °C) alatt mennyi legyen a fordulatszám %-ban (min. 60%, jelenlegi érték), valamint treshold felett (100%, alapérték, még sosem érte el, bár nem is csodálom egy Be Quiet! Pure Rock mellett ).
Előre is köszönöm a segítséget!
"A wikipedia nem tudományos lexikon, hanem egy multiplayer módú notepad." by Pikari
-
fogtunder
nagyúr
válasz smallmer #25071 üzenetére
a távolsági vajákolás helyett kicsit egyszerűbb lenne, ha te magad néznéd meg. lehúzod a ventiket és bekapcsolod a gépet, ha nem csinálja, akkor megvan, egyenként visszaudgva megtalálod, hogy melyikkel van baj. aztán ugyanez a CPU hűtővel is. ha még mindig nincs meg, akkor a táp ventije is lehet, ha csak azt ütögetve elmúlik, akkor az. ha ezek közül egyik se, akkor valami más mozgó alaktrész lesz, de ennek a valószínűsége aránylag kicsi.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
smallmer
őstag
Sziasztok,
a következő lenne a kérdésem.
Van egy phanteks számítógépházam. Bekapcsoláskor marha hangos búgó hangot ad, mintha furnának, vagy nem is tudom leírni. Ha megmozgatom a gépet vagy megütögetem akkor elhallgat. Ez ventilátorhiba lehet ugye? -
Grózi
Topikgazda
válasz tomasekbobo #25068 üzenetére
Akasa slimfan(80*80*10,8) és Noiseblocker NB BlackSilent Pro PC-P (80*80*15).Ha elfér akkor az utóbbit javasolnám,halkabb és nagyobb fordulaton van légszállítása is azért.
-
Grózi
Topikgazda
válasz tomasekbobo #25066 üzenetére
Ebben a vastagságban(nem magasság,ezt hívják slim ventinek) két utad van-vagy halk vagy van légszállítása,a kettő együtt nem megy.Melyik a fontosabb?
Amúgy ez a borda ha az adatlapodon lévő I3-st hűtené,akkor arra kevés lesz-legalábbis ha a halkság a cél.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
tomasekbobo
csendes tag
Üdv!
Egy ITX-házban lenne egy ARCTIC Alpine M1 Active hűtőm, melyen cserélnem kellene a ventilátort. A gondom az, hogy nem az átlagos magassággal rendelkezik, hanem kb. fele akkora magas, mint az ugyancsak 80mm-es társai. A kérdésem az lenne, hogy tudnátok-e ajánlani egy halk, alacsony 80mm-es ventit? -
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25064 üzenetére
Nem fog kijönni a dupla venti előnye szerintem-találgathatunk,de a legjobb letesztelni-a hőfokok nem hazudnak.
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25062 üzenetére
Szerintem nem fog működni,de majd kipróbálod és kiderül.
-
hegegabi80
addikt
Azzal nem néztem, annyi időm nem volt. Majd esetleg hétvégén, de most annyira nem is lényeges, lehet sose fogom használni.
És a két egymás után beállított 12-es venti-s megoldáshoz mit szólsz? Sőt lehet úgy lenne a legjobb: pl az első és hátsó venti megy a sys hubra, a cpu meg a belső venti a cpu-ra. Úgy is ha játszok akkor cpu és gpu hőmérséklete emelkedik.
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25060 üzenetére
Msi Afterburnerrel nézted?Hátha lát 2 ventit és tudsz profilt állítani-bár nem hiszem.
-
hegegabi80
addikt
Nos tegnap este eljutottam oda megnézzem befér e a TY-147A. Nos elég húzós lesz. Ha a műanyag és a fém váz közzé akarom berakni, akkor lehet a műanyagból faragni kell egy kicsit, vagy a hdd és power ledeket kiiktatni esetleg még az egyik usb portot. A led annyira nem is érdekes, max átaplikálom a bekapcsológomb mellé. A toldással egyenlőre nem akarok foglalkozni, mert az sok idő lenne.
Vagy akkor a házon belűlre teszem a fém vázhoz, de akkor meg lehet a vetiből kell faragni, mert kb 2mm kellene.Egyébként még azt fogom kipróbálni, hogy beteszem a váz és müanyag közzé az egyuk 12-est, utána a házon belül meg a másikat pont ugyan olyan pozícióba csak kb 6-7 cm beljebb. Így ami levegőt betol az első venti úgy továbbítja a másik.
Ja a vga csatit is kipróbáltam. Tettem rá 3 és 4 pinest is. Amikor indítom a gépet, akkor felpörögnek , de utána leáll ahogy a vga-n is. Kicsit megterheltem a vga-n lévő venti beindult, de a másik nem. Lehet kicsit tovább kell terhelni és amikor magadabb hőfokot elér a vga akkor kapcsol be. Vagy lehet kell hozzá külön progi is.
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz j_szilard #25058 üzenetére
Az alaplapodon egyetlen PWM-es csatlakozó van, a CPU_FAN, szóval PWM-es ventilátor számodra nem opció. A maradékból is csak a SYS_FAN2 szabályozható, arra 3 pines ventilátor kell. A többi 3 pines csatlakozó (SYS_FAN1, SYS_FAN3, PWR_FAN) nem szabályozható, az ezekre kötött ventilátorok maximumon fognak pörögni.
Előre és hátra válassz a téma-összefoglalóból egy ajánlott 12 cm-es, 3 pines típust, egy Y kábellel kösd rá őket a SYS_FAN2-re, és az oldalsó 92 mm-es helyeket felejtsd el a házon.
-
j_szilard
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni ház venti vásárlásba.
Ház: Chieftec CH-02B-BM-OP
Lap: GIGABYTE GA-X58-USB3
Táp: Chieftec GPS-500AB-A 500WTudom régi meg minden...de milyet javasoltok?
Amit kinéztem elsőre: Arctic F12 PWM CO és a kisebbik Arctic F9 PWM CO
Válaszokat előre is köszönöm!
-
flymi
addikt
Csak leírtam milyen tartományokban mozognak a ventik, amik itthon vannak.
Egyébként a felső határnál egy elég brutál Y.S. TECH FD121238HB tanyázik, ennek 0,66A.
70mm-es Deltáknak is már 0.40A. Persze nem ezeket raknám be házventinek.Régebbi alaplapokról van szó.
Az egyiknél valóban megtaláltam a manualban, 0.35A vagy kisebb ventilátorokat ajánl a csatihoz.
A másiknak még vadászom a kézikönyvét...[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
Grózi
Topikgazda
Az alaplap kézikönyvében le van írva az aljzatok terhelhetősége-általában 1A,néhány újabb lapnál lehet 2A is.
2 normál venti nem szokott gondot okozni.Milyen az a 0.66A venti?Gondolom valami szerver vagy ipari venti.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Grózi
Topikgazda
válasz CyberDave #25052 üzenetére
Én továbbra is arra hajlok,hogy a csere venti is hibás,nagyon ritka hogy egy aljzattal ilyen jellegű gond van gyári venti esetén.Ha biztosra akarsz menni,akkor ki kell mérni.
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25051 üzenetére
Ezek a hőfokok jók,annyit biztos jelent hogy nyáron kánikulában se lesz gondod.
-
flymi
addikt
Üdv urak!
Alaplap 3 pin-es csatija mekkora áramerősséget visel el összesen? Max 1A?
Azért kérdezem, mert akadnak ventijeim párosával, ha esetleg sima 2-es elosztóról működtetném őket, nehogy sok legyen a deszkának. Vannak 0.10A-estől 0.66A-es példányokig minden.[ Szerkesztve ]
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
CyberDave
tag
Használt ventit tettem be, ami korábban problémamentes volt. 1 nappal azután, hogy áttettem a gépembe, kezdett el kerregni, ahogyan az eredeti ventillátor is tette. Tehát úgy tűnik, hogy a laptop maga teszi tönkre a ventillátort....
Létezik olyan hogy rossz a feszültséget kap a ventillátor és emiatt tönkremegy (túl van hajtva pl)?
-
hegegabi80
addikt
Ok. A 2. opciónál én is sejtettem, hogy nem az igaz, ezért is kérdeztem meg. A 18-ason még azért rugózok, mert úgy nagyobb felületen tudna beáramlani a levegő, bár akkor ennél a verziónál sok menne a tápba is.
Egyébként tegnap este nyúztam egy kicsit a gépet Tomb Raiderrel RX460 vga-val és i3-4160 cpu val. Amikor 100% on volt mindkettő a max hőmérséklet 70-72 fok volt, de inkább 65 körül volt a jellemzőbb. (elúl is van most egy 12-es.)
Remélem azért még pár fokot nyerek a TY-147A-val.
Na meg rendelek kábel harisnyát is a tápra és szépen elrendezek minden vezetéket, hogy ne legyen a légáramlat útjában.
Ha meg kell, akkor még egy slim 12-est beteszek a vga-hoz a saját csatijára. Jah még azt se néztem meg, hogy most milyen is, nem volt időm meg kedvem szétszedni.[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz hegegabi80 #25049 üzenetére
A 2. opciót annyira nem ajánlom a te házadban,nagyon megtörne a légáramlat a 2. ventinél.Az Enermax kivitelezhető így,de mindig neked kell tekergetned.Szerintem még mindig a TY-147A a legjobb választás,azt tudod vezérelni lapról.
-
hegegabi80
addikt
Grózi, még azon agyaltam. mi lenne ha előre menne egy 18-as enermax tb appollish, egy ilyen zalman szabályzóra, és ez mehetne vagy alaplap csatira, vagy közvetlen tápra molex 12V csati beiktatásával.
Vagy a 2 db 12-es coolink (ez megvan, épp árulom) kis átfedéssel esetleg, egyik fém váz + műanyag közzé, másik házon belülre fém váz elé. Nem tudom ha így átfedésbe vannak, nem kavarnak e be egymásnak. Na meg így többet fújna bele a tápba is, de annak a ventijének is bekavarhat akkor kicsit.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz huntenseN #25042 üzenetére
Ami szóba jöhet házhűtésre és mind jóval halkabb:
Nanoxia Deep Silence Pwm 1500 rpm
Coolink Swif2 120P
Alpenfoehn Wing-Boost 2 Plus
Lepa Bol.Quiet (ledes,kék vagy piros,de nagyon szolid-jelenleg az egyik legjobb házhűtő)
Be Quiet Shadow Wings Pwm
Esetleg ha előre elfér,akkor befúvónak kiváló választás a TY-147A,a lyuktáv 120mm-s de a venti maga 140*152 mm(mérd meg,hogy befér-e).
Mondjuk nem ártana tudni,hogy milyen konfig van a gépházban..Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
huntenseN
tag
Sziasztok!
Zalman Z1 2db 120mm-es ventijét szeretném lecserélni jóval halkabbakra.
PWM-es ventilátorokra lenne szükségem, erre a projektre 8-9ezer ft-ot tudnék szánni.
Mit ajánlotok?Köszönöm!
szerk: NE világítson!
[ Szerkesztve ]
-
rup1u5
nagyúr
Köszi! Valamiért eszembe sem jutott win8.1 alatt keresni.
Feltettem és tudom vele win alól állítani a pumpa fordulatát is. ...nem mintha hangban bármi különbség lenne.Akasa ventit nem találok itt felénk. Lehet, hogy 140-es eLoop lesz.
[ Szerkesztve ]
Why don't you knock it off with them negative waves!
-
Grózi
Topikgazda
válasz rup1u5 #25029 üzenetére
A te lapodhoz Win 7,8,8.1-hez van,de sajna Win10-hez nincs.Esetleg megpróbálhatod a 8.1 szoftverét feltenni,volt hogy müködött.Az Utilities fül alatt találod,ASRock Extreme Tuning Utility ver:0.1.434 néven.
-
Grózi
Topikgazda
válasz Adams15 #25028 üzenetére
1,280 Vcore és majd 1,8V Vccin mellett ne is csodálkozz,ezt a procit nagyon be kéne lőni-agyonfeszeli auto-n a lap.Nálam is ez volt anno a helyzet,alig bírtam hűteni alapórajelen ha auto-n volt,ilyen érték körül adott neki.
Manuálisan 1,1Vcore+1,7 Vcin-el stabil lett 4,4-n és 1,22 Vcore+1,7 Vcccin melett 4,6-n.
Amíg nem feszeled alul manuálisan,ne számíts jobbra.Jelen fesz. mellett egy IBt maximumon throttlingolna is a procid.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Adams15
aktív tag
válasz Adams15 #25032 üzenetére
A CPU-hűtő kivételével mindent letekertem minimumra, megnéztem a hőfokokat, ugyanezt megcsináltam úgy is, hogy minden venti maxon ment. Kb. 3 foknyi különbség volt, és mindkét esetben a magok közül volt, ami 70 fok felé ment. Így szerintem nem a házventik miatt lesz ez, lehet megpróbálom majd újrapasztázni a processzort, én inkább a CPU-hűtőre gyanakszom.
-
fogtunder
nagyúr
-
rup1u5
nagyúr
A pumpa 3pin-es és az alaplapra van dugva. BIOSból tudom állítani a fordulatát ezért gondoltam, hogy akkor csak lehetne azt is valami szoftverrel.
(#25025) Grózi:
Erről az A-Tuningról most hallok először. Az én lapomhoz semmi ilyen nem jött. Ez lenne az? Itt nem látom a lapom típusát feltüntetve.(#25023) Frenky89:
Lehet, hogy az lesz.Why don't you knock it off with them negative waves!
-
Adams15
aktív tag
Szerk.: 70 fölé inkább csak fel-felugrott, de korábban ilyen sosem volt még, a max értékeknél a legrosszabb 68 fok volt, akármit is néztem.. CPU, CPU package, magok.. stb.
A videokártya aida stressz alatt 66 fokig ment fel, ez korábban is max ennyi volt. Játék alatt viszont hűvösebb a kártya, mint eddig volt én úgy látom.
A proci miatt mit kéne tennem szerintetek? Zavar, hogy ennyire is felugrik sokszor.[ Szerkesztve ]
-
-
Grózi
Topikgazda
válasz Adams15 #25020 üzenetére
A vga hőfokai változatlanok maradtak?Halkan szólnék,hogy annál a lapnál sose fog 60 fokot mutatni a gyári progi,nem kicsit bugos. Ellenőrizd párhuzamban a hőfokokokat HWinfoval mondjuk és meglátod-amikor a lap 40 fokot mutat,lesz az 60 is.
-
rup1u5
nagyúr
Létezik valami rivatuner-szerű program amivel lehetne Win10 alól vezérelni az alaplapra kötött PWM-es ventiket meg a pumpát? BIOSból lehet állítani de az nem túl jó megoldás ha mondjuk filmezés meg játék üzemmódok között váltanék.
Why don't you knock it off with them negative waves!
-
Adams15
aktív tag
Sziasztok!
Megérkeztek a ventik, amiket még sokkal korábban ajánlottatok egy Zalman Z9 U3 házba:
Alpenföhn wingboost 2, befújja a levegőt a házba (előre raktam), be quiet pure wings 2 120 mm (hátra, kifújja a házból), be quiet pure wings 2 140 mm felülre, kifújja a levegőt a házból.Na a gyárihoz képest melegebb lett a gépem, eddig 66-max 67 fok volt a proci, most 74-76-ra is felment. Elronthattam valamit? Már a biosban feljebb is állítottam manual tuninggal a ventiket, 60 foknál már 100%-on mennek.
A felső 140 mm-eset hova érdemes rakni a 2 hely közül? Most a hátulsóra van rakva, ami a proci hűtőborda felett (részben mögött) van így. Jobb lenne, ha az elülsőre raknám?
Esetleg rakjak vissza valamilyen ventit a gyáriak közül valahova?Nem voltak azért annyira olcsó ventik, így nem annyira örültem, hogy melegebb lett a gépem.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
JohnK
aktív tag
-
JohnK
aktív tag
Sziasztok!
Remélem nem OFF, de ez a hütő: ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro Rev. 2 elegendő lenne egy INTEL Core i5-6600K 3.50GHz 1151 mellé? ASROCK B150M Pro4 alaplapba. Ház: Fractal Design Core 3000 és a jelenlegi konfigom kiszolgálja rendesen, ha nem is a leghalkabb. (Adatlapomon.) A gyári hűtőnél csak jobb gondolom...
-
dqdb
nagyúr
válasz sebixxx #25001 üzenetére
Az alaplapodon a két CPU_FAN-re 4 pines ventilátor kell, PWM-es szabályozásra képes, a három CHA_FAN-re 3 pines, mert azok csak feszültségalapú szabályozásra.
A topik összefoglalójában megtalálod az ajánlott 3 és 4 pines ventilátorokat, de a megadott árkeret szűkös lesz.
Ha lehet egy gyartotol legyen.
Aerocool Dead Silence-ből van LED-es és világítás nélküli változat.ˇgabriel26: még számíthat a ventilátor maximális áramfelvétele, mert ha a kinézett darab sokkal többet kér, mint a gyári, de a csatlakozót kiszolgáló elektronikát az EVGA kicentizte, akkor abból könnyen döglött csatlakozó lehet. Nézd meg, hogy a ventilátoron szerepel-e típusjelzés vagy a rajta lévő matricán bármilyen információ a paramétereiről, mert akkor a multiméteres kört meg tudod úszni.
-
dqdb
nagyúr
válasz Mika1227 #25007 üzenetére
Ha az adatlapodon szereplő P8Z77-V LX2 van a gépedben, akkor a PWR_FAN-t felejtsd el, az csak dísz. A CPU_FAN és a két CHA_FAN a lábkiosztás alapján elméletileg hibrid, azaz boldogul 4 pines mellett 3 pines ventilátorokkal is, amelyeket átalakító nélkül az alaplapra köthetsz. Azonban nem látom azt az opciót a BIOS-ban (Monitor menü, Chassis Q-Fan Control környéke), ahol a PWM és DC mód között lehet kapcsolni, szóval vagy automatikusan megy a váltás, vagy hibás a lábkiosztás leírása és csak PWM-es ventilátorokat tudsz szabályozni.
Tedd fel a Fr3eWar által javasolt ASUS AI Suite II-t (ez jó az alaplapodhoz), és ott próbálj meg beállítani szabályozási profilt. Ha megy, azaz változik a fordulatszám, akkor öröm és boldogság. Ha nem, akkor vagy veszel PWM-es ventilátort, vagy az előző hozzászólásban szereplő alternatív megoldások között válogathatsz.
-
Fr3eWar
őstag
válasz Mika1227 #25007 üzenetére
Elég régi lapod van, az utóbbi időben futott fel jobban az ASUS AI Suite csomag, a Z87-es lapomon már AI Suite 3 volt Thermal Radaddal (TUF os lap volt).
Neked talán ASUS AI Suite II ami felmegy, és azon belül van egy ASUS FAN Xpert 2 ahol tudsz játszani a ventikkel, ha tudja a lapod. Ha nem akkor nem tudsz állítani, csak fizikailag, potival vagy ellenállással. Lehet venni készen is kábeltoldatot ami csökkenti a 12v-ot 5-re 7-re amilyet veszel.
[ Szerkesztve ]
-
Fr3eWar
őstag
válasz Mika1227 #25004 üzenetére
Ezt nem értem!?!
A 3Pin-es ventit rá tudod dugni az alaplap 4pin-es csatlakozójára. És jó esetben még szabályozni is tudod feszültségalapon.
4Pin a PWM-es ventiken van, ahol a szabályzás négyszögjellel történik. Azt nem tudod átalakítani, hogy 3pin-ről négyszögjellel vezérelj, mivel maga a venti elektronikája nem tudja feldolgozni, mit szeretnél vele.Effektive nincs értelme3pin 4pin átalakítónak, csak ha "lengődugós" a 3pin-es hely, ahova 4pin-es ventit raknál mint ahogy azt az előző srác is írta.
Alaplap esetén ez nem kérdés, mert ott nyitott csaltakozók vannak, és pont fordított a helyzet, 4pin-re dugsz 3pint, amit teljesen ok.
[ Szerkesztve ]
-
Mika1227
őstag
Ha egy 3 pin-es ventihez veszek egy 4 pin-es átalakítót akkor az alaplap tudja szabályozni mintha 4-es lenne?
A Mikulásnak teljesen igaza van, hogy évente csak egyszer megy az emberek közé!!! Még az is sok!!!
-
Fr3eWar
őstag
válasz gabriel26 #25000 üzenetére
Szia,
Az elmúlt pár hsz pont arról szólt, hogy nem javasolt PWM es venti DC-vezérelt használata, mert nem kívánatos motorzajt eredeményezhet, mely hangosabb mint maga a venti lenne.
Illetve ha radira használnád, akkor az ajánlóban szereplők közül kellene választani olyat, aminek nagy a statikus nyomása, hogy át tudja nyomni a levegőt megfelelő sebességgel a radiátor lamellái között. Esetleg jó lehet egy eLoop ha belefér a keretbe, ha nem akkor Lepa Bol.Quiet szokott az ajánlott lenni.Átalakítóval egyébként megoldható lenne, viszont a VGA biztosan szabályozza feszültségalapon a ventit ami az első sor problémáját vetné fel, illetve átalakító is kellene venned készítened. Sokkal egyszerűbb, ha sima 3pin-es ventit veszel.
A VGA valószínű a saját hőszenzora alapján mért hőfokhoz képest egy előre beállított hőfok/feszültség görbe alapján szabályozza az feszültséget amit a ventinek ad. Esetleg ha van mulimétered, meg két drótod, akkor a drótokkal összekötve meg tudod mérni mennyi a terheletlen állapotban kiadott feszültség, ami fontos lehet, mivel nem minden ventinek egyforma az indítóárama, illetve a terhelt állapotban mennyit ad a ventinek, és akkor meg is vagy a feszültség tartománnyal pl lehet hogy 6v-10v-ig adja neki (azon a hőmérsékleten amit a te házadban te rendszereddel elér) így ez alapján is lehet továbbmenni milyen ventit kellene rárakni.A két vezeték nekik elég, nincs szükségük fordulatszám visszajelzésre, vettek egy adott típusú ventit, megnézték hogy milyen határok között szabályozható, annak megfelelően felprogramozták a VGAt, így elég a két vezeték, melyből a szélső a föld/0 a középső a +12V (vagy éppen annyi amit adott időpillanatban a hő/feszültség görbe alapján a kártya ad a venticsatlakozóra)
Nem hiszem, hogy jól járnál alaplapra dugva, vannak olyan kártyák amiknek figyelembe tudja venni az adott alaplap a hőmérsékletét, de az általában úgy működik, hogy egy gyártótól származó VGA és lap, pl Asus.
Ha fixre állítod, akkor lehet hogy IDLE és terhelt állapotban is csendes lesz ahogy szeretnéd, de a hőmérséklet emelkedést nem tudja kompenzálni a ventivel, így jobban fog melegedni ami miatt jobban fog throttingolni, így teljesítményt vesztesz.[ Szerkesztve ]
-
sebixxx
tag
Hellosztok!
Szeretnek 5db 140-es ventit tenni ebbe a hazba:
Phanteks enthoo pro m acrylic
Ebbol 3db piros ledes es 2db led nelkuli kene. Ha lehet egy gyartotol legyen.
Az alaplapom ilyen : MSI Z97 GD65 gaming
Arban mondjuk legyen 4k/db
Ha lehetseges halk es hatekony ventiket szeretnek.
Tudnatok ajanlani valami jot?
Elore is koszonom!
[ Szerkesztve ]
I7 5820K 4.3ghz + BQ Dark Rock 3 ,Asus Strix X99 ,Corsair Vengeance (4x4 GB) DDR4 2666 MHz,MSI GTX 1080Ti Gaming X, Samsung 850EVO 250GB SSD+WD Black 1TB HDD ,Corsair RM650i 80+Gold, Phanteks Enthoo Pro M+ 4db Aerocool D.S. 14cm
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest