Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fr3eWar

    őstag

    válasz gabriel26 #25000 üzenetére

    Szia,

    Az elmúlt pár hsz pont arról szólt, hogy nem javasolt PWM es venti DC-vezérelt használata, mert nem kívánatos motorzajt eredeményezhet, mely hangosabb mint maga a venti lenne.
    Illetve ha radira használnád, akkor az ajánlóban szereplők közül kellene választani olyat, aminek nagy a statikus nyomása, hogy át tudja nyomni a levegőt megfelelő sebességgel a radiátor lamellái között. Esetleg jó lehet egy eLoop ha belefér a keretbe, ha nem akkor Lepa Bol.Quiet szokott az ajánlott lenni.

    Átalakítóval egyébként megoldható lenne, viszont a VGA biztosan szabályozza feszültségalapon a ventit ami az első sor problémáját vetné fel, illetve átalakító is kellene venned készítened. Sokkal egyszerűbb, ha sima 3pin-es ventit veszel.
    A VGA valószínű a saját hőszenzora alapján mért hőfokhoz képest egy előre beállított hőfok/feszültség görbe alapján szabályozza az feszültséget amit a ventinek ad. Esetleg ha van mulimétered, meg két drótod, akkor a drótokkal összekötve meg tudod mérni mennyi a terheletlen állapotban kiadott feszültség, ami fontos lehet, mivel nem minden ventinek egyforma az indítóárama, illetve a terhelt állapotban mennyit ad a ventinek, és akkor meg is vagy a feszültség tartománnyal pl lehet hogy 6v-10v-ig adja neki (azon a hőmérsékleten amit a te házadban te rendszereddel elér) így ez alapján is lehet továbbmenni milyen ventit kellene rárakni.

    A két vezeték nekik elég, nincs szükségük fordulatszám visszajelzésre, vettek egy adott típusú ventit, megnézték hogy milyen határok között szabályozható, annak megfelelően felprogramozták a VGAt, így elég a két vezeték, melyből a szélső a föld/0 a középső a +12V (vagy éppen annyi amit adott időpillanatban a hő/feszültség görbe alapján a kártya ad a venticsatlakozóra)

    Nem hiszem, hogy jól járnál alaplapra dugva, vannak olyan kártyák amiknek figyelembe tudja venni az adott alaplap a hőmérsékletét, de az általában úgy működik, hogy egy gyártótól származó VGA és lap, pl Asus.
    Ha fixre állítod, akkor lehet hogy IDLE és terhelt állapotban is csendes lesz ahogy szeretnéd, de a hőmérséklet emelkedést nem tudja kompenzálni a ventivel, így jobban fog melegedni ami miatt jobban fog throttingolni, így teljesítményt vesztesz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák