Hirdetés
- Mobil flották
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Előrendelhető a Nothing Phone (3a) Pro
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Ez nem futótűz, inkább csak égés
-
Mobilarena
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisza25
félisten
válasz
MasterMark #39299 üzenetére
-
kisza25
félisten
válasz
MasterMark #39297 üzenetére
De elég zajos, pláne, hogy most felcseréltem a hátsókat az elsővel. Csak mivel 2,5hete van meg az autó nem tudom, hogy ebben ilyen a gördülési zaj, vagy a gumik miatt van, de én is a gumikra gyanakszok
-
MasterMark
titán
válasz
kisza25 #39296 üzenetére
Én pont most cseréltem a régi nyárikat:
Dunlop SP Sport Maxx TT 215/45 ZR17 91Y XL DOT 0515 Made in Japan
Ránézésre nem volt baja, ez se volt elkopva. De érzésre meg túl kemény volt. Belül ilyen üveges hangot lehetett hallani amikor mentem.
Képek alapján ez már ránézésre is keménynek tűnik, belül nem túl zajos? A futófelületen is látok repedezést a mintában.
Szerintem cseréld le.
-
SzlobiG
félisten
Ma felraktuk az Apollo Aspire XP-t végre valahára. Egy álom a V12 Evo után, ahogy elindultam az autóval egyből érezhető volt, egyezerűen könnyeb tekerni a kormányt is pedig ugyanaz a méret na meg a lényeg, hogy csendes.
Olyan kemények voltak már a régiek, hogy leszedni alig bírtuk a felniről. (6éves gumik)
Még pályán nem gurultam velük, szóval nincs még komoly tapasztalat, de jó lesz ez szerintem, 13. heti gyártás szóval elég friss árut kaptam.
-
_Petya_
őstag
Sziasztok,
Lecseréltem a nyári gumikat, a régiek szerintetek érnek még valamit? 5 szezont voltak fent de viszonylag keveset futottak:
Hankook Kinergy Eco K425 185/65 R14 DOT5214
[link]Érdemes ezeket feltenni valahova eladni, vagy inkább örüljek ha valaki ingyen elviszi őket?
Köszi,
Petya -
2ozzmexy
senior tag
válasz
blakey #39282 üzenetére
Abszolúte megértem az érvelésedet és természetesen figyelembe veszem az álláspontodat, mert adok a Te véleményedre is. Ezért is csak itthon állnék neki, ha elfuserálom vagy bizonytalan vagyok, akkor elviszem "az olcsóbbikhoz"...
Nekem ez a gyári ContiMobilityKit van, a kompresszor jó dolog hozzá, csak attól a fehér flakonos szmötyitől szeretnék megválni (lehet feldobom jófogásra, 12k-ért mennek a 450ml-es folyadékok, gondolom 5-6ezerért elviszik pik-pak). Teljesértékű pótkereket fogok beletenni, csak a felni piszok lassan ér ide, tegnap este írt a harmadik cég hogy nem tudják teljesíteni a rendelésemet határidőre, sőt semmi biztosat nem tudnak mondani... Utolsó mentsváram a SumoSuzuki, remélem ők elküldik nekem már...
Leengedni semmiképpen sem szeretném, mert ha csak egy milimétert is elcsúszik a felnin a gumi, akkor elment a centrír is már, szóval ezesetben irány a gumis.@rbalint88: Krk-Délegyháza este indultunk, hajnalra értünk haza, szerinted hány gumis volt nyitva?
Mankókerék fel és 80-al hazáig... (a kamionok rádelőznek...)
@MasterMark: Amíg biztonságosan tudsz közlekedni, a felnin menés nem biztonságos, de kérdezz erről egy rendőrt.
@kisza25: Azok balesetes felnik, nem? Egy betonpadka csúnya dolgot tud művelni vele vagy egy ellopott aknafedő...
-
kisza25
félisten
válasz
MasterMark #39287 üzenetére
Gumisomnál van 1-2 ereklye a falon teljesen összegyűrt lemezfelnikből.
-
MasterMark
titán
-
rbalint88
addikt
Ja, csak nem mindegy, hogy a szetpukkantott roncshoz kell-e trelert hivni vagy csak egy defekthez
Latod, kell neked vagizni az osszkerekkel, pedig meg tarcsi sincs hozzaMastermark: nyilvan, csak amikor rongyosra szakad a gumi, ami autopalyatemponal egyaltalan nem sci-fi, akkor azert elgondolkozol, hogy biztos tudsz-akarsz ezzel tovabbmenni, plusz ugye van eloirt minimum sebesseg is a palyan, azt meg foleg nem egyszeru tartani egy felnin futo autoval...
-
blakey
titán
válasz
2ozzmexy #39281 üzenetére
A defektjavító habnak a TPMS kerekeknél nincs sok értelme, ez tény, de ez a kukac is olyan, hogy oké, megveszed és netán szerencséd is van és sikerül viszont én nem érezném magam 100% biztonságban ha egy nagy út előtt állok és az autópályán nyomnám neki a 130-at, jobban bízok a gumis szakértelmében. Ha egy komolyabb, vastagabb csavar vagy netán üvegszilánk (nekem ilyen defektem is volt) okozza a sérülést akkor azon ez a kukac nem segít, 2500-ért megjavítják a gumidat úgy, hogy hozzá se kell érned, párszáz forintért megveszed a "kukaccsomagot" és ha sor kerülne a javításra akkor ott állsz és azon filozol, hogy most jól csinálom vagy sem illetve nem árt ha a kerékben van nyomás, mert anélkül a kukacozás sem lesz sikeres.
-
2ozzmexy
senior tag
"Ha van pórkerék és csak otthon megpróbálnád arra oké."
Igen, erre gondoltam, otthon, ahol közel a segítség haelb..elrontom és nem sikerülne.
Személy szerint több értelmét látom mint a defektjavító folyadékot fújkálni bele a TPMS szelepes kerékbe... még ha 3-ból csak kétszer sikerül, még úgyis megéri, mert 3 gombázás +3 TPMS szelepcsere árából veszek rá egy vadiúj top gumit TPMS szeleppel felszerelve, tokkal vonóval...
Plusz a defektjavító leírásában benne van h csak ilyen (kukaccal vagy gombával orvosolható) gumisérülésekre alkalmas, nagyobb lukat nem tud eltömni...
A hozzávaló folyadékot el lehet adni szerinted valahol? Mert ahogyan focvis írásából kivettem, ez is megromlik, mint a tej... szal pár év múlva úgyis kuka, használni meg tuti nem fogom...Az út szélén bőven elég kereket cserélni, hogy defektjavítani az esőben meg fagyban nem állnék neki, az tuti... Leállóban egyenesen öngyilkossági kísérlet még kereket cserélni is...
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
molnarpeter #39271 üzenetére
Köszi a megerősítést, én is úgy tudtam hogy a gombához le kell venni, a kukachoz nem...bár ez a "bevulkanizálódik oda" dolog, még ébreszt némi kételyt... (nemt udom jártál e Dunaújvárosban a Hankook-ban a vulkanizálógépnél, azért ott a hőmérséklet nyomás és egyebek viszonylag kényes egyensúlyára nagy hangsúlyt fektetnek)
Akkor nézzük: blakey szerint nem, focvis tartózkodik (vagyis nem volt egyértelmű az állásfoglalása számomra
), te pedig adnád, nos... ez eléggé döntetlen még, valaki más?
@MasterMark: A szakmai hozzáértése nem sok, de legalább vette a fáradtságot hogy csináljon róla egy videót... (20PSI nem 2 bar a DOT meg... némelyik gyártó tud érdekesen jelölni, lehet másik gyártóhoz volt szokva)
@kisza25: Én a #39273-ban vázolt ötletedre voksolnék, csak ne sokat várj vele, most úgyis #maradjotthon van, szóval "max a kisboltig" gurulsz le, nem? Bár haris ötlete is megfontolandó... Ha nem rázza a kormányt vagy a kocsi hátulját, akkor lehet csak kopnia kell elől is egy kicsit, lehet a hátsók kezdtek már fűrészfogasak lenni (alig látható módon, amit kb a kosz is eltakar) és ahogyan átkerültek jobban érezhető. Ha szálszakadásos/centrír gondja lenne, akkor csak nagy tempónál rázna...
-
kisza25
félisten
Igen ez is benne van, csak az a bajom, hogy lehet az miatt van fura hangja, hogy hátul másképp kopott és akkor hiába centríroztatom
Amúgy működik a guminyomás szenzor, mert bejelzett miután megcseréltem a kerekeket
Majd rakok fel a gumikról képeket, de most szerelőnél van az autó, mert nem fogott a kézi, a dobba a betét el van kopva, meg a dobot felszabályoztatom, meg a tárcsákat is. -
válasz
molnarpeter #39268 üzenetére
Létezik 17" és 18" mankó is (Golfhoz biztosan). A probléma a helyével van; mert helye az NINCS.
Vagy csomagtartó nincs.
-
kisza25
félisten
Kezd esni a Maxxis AP3 ára, most 116e Ft lenne 215/45 r16 méretben, házhoz 120eFt. (31500/db volt egy hete, most 29100/db)
Ma megcseréltem az elejét meg a hátulját, de most érezhető lett, hogy egy centrír ráfért volna, hallottam valami huppogást eddig is hátulról, de most előre került és jobban hallani, a kormányt nem rázza, legalábbis így helyben nem.
A fene egye meg, most vigyem el ezt a sz@rt és még fizessek a centrírért is, vagy rendeljem meg az új gumit és már vigyem el azzal.
Ti mit csinálnátok?(elmúlt 2hétben 250 km-t mentem, maradj otthon)
A gumi 2014-es és rosszabbik 2mm kopásjelzőig, a jobbik 3-4mm, tehát max nyár végén kuka -
Állat.
Kukac téma: én is gondoltam rá múltkor mikor szóba jött itt, hogy venni kéne. Gyári defektjavító szettem van, a folyadék szavatossága már lejárt (10+ ezer Ft), vettem egy defektjavító sprayt tavaly. A kompresszor adott a szettben. A pótkeréknek a helye sincs meg az autóban (PHEV).
-
MasterMark
titán
válasz
MasterMark #39263 üzenetére
Meg a 20 PSI se 2 bár a végén, de hát whatever.
-
blakey
titán
válasz
2ozzmexy #39262 üzenetére
Ugye vannak az ideális esetek és vannak a nem ideálisok. Amikor utoljára vittem gumishoz akkor leszedte a felniről és úgy csinálta. Az sem mindegy, hogy mekkora lyukat kell betömni és akkor itt számít a kukac vastagsága is. Jópofa dolog, lehet, hogy egyszerűen megcsinálod de mi van ha nincs nyomás a gumiban vagy nagyon kevés? Nem tudom, én nem bizros, hogy nekiállnék ilyen formában.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
blakey #39261 üzenetére
[link] Így? Nem tudom, életemben nem javítottam még így defektet, csak láttam hogyan csinálják, azért az nem ugyanaz.
A videó alapján nem tűnik nagy ördöngősségnek, de ezért is kérdeztem, hogy mennyire tuti ez a módszer...
Utoljára TipTop gumifolttal foltoztam autógumit (belsőt), hááát...nem lett a kedvencem, meg azóta eltelt pár év. A másik gumisom is belehúzza a kukacot (ohne centrír, le sem szedi a felniről) és viszlát... Legutóbb annyit mondott: "Ha eresztene vagy rázna, gyere vissza..." -
2ozzmexy
senior tag
válasz
molnarpeter #39259 üzenetére
És mennyire biztonságos ez a módszer? Mármint hogy egy laikus csinálja és nem egy profi gumis?
Ugye a gombával csak az a bajom, h nem elég a defektjavítás ára, még 90% esély van arra is, hogy TPMS szelepet kell venni, mert beletörik amikor szedik le a gumit... (most a gumi "szükségtelen nyúzásától" tekintsünk el egy pillanatra) Az már lassan egy 20as egy szög miatt, vagy elviszem a másikhoz, aki 2500-ért húz bele egy kukacot, de azt én is meg tudom oldani itthon fele annyiért... (reményeim szerint, bár lehet túl okosnak és ügyesnek hiszem magamat aztán majd szopok mint a torkos borz...)
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
molnarpeter #39255 üzenetére
Akkor részletezem picit:
Teljesértékű pótkerék lesz, a gumi már meg van , csak a felnihez lassan bányásszák Kínában az acélt... (gondolom a bányászok is koronások)
A kocsihoz defektjavítót kaptam, Contis kompr.+folyadék, viszont a kocsi TPMS szelepes, szóval abba nem szivesen használnám. A gumisomat kivárni egy élet, és ha dolgozik se olcsó, cserébe eléggé profik... Egy szöges defekt javítása R16-on nála most 3-4ezer között mozog, amiben benne van a leszedés, javítás gombával, visszaszerelés, centrír. A másik "olcsóbbik" gumisom még kukacozik, de az is lukanként 2500-ról indul (ebben csak az idegentárgy kiszedése és kukac belenyomása van benne, esetleg felfújja ha jó napja van), így arra gondoltam, hogyha csak egy szög vagy ilyesmi, akkor itthon is megtudnám csinálni és egy ezrest a hülyének is megér, főleg hogy 5 lukra elég anyagot kapsz hozzá...
Azért van a családban 3 autó (lehet hamarosan lesz még egy, az már 4), szerintem 1-2 év alatt csak visszajönne az ára.YT videók alapján nem tűnik bonyolultnak, csak nem tudom mennyire biztos megoldás ez...
-
-
sfefe
addikt
Sziasztok!
Még mindig vacilálok.
Ez a Goodyear Eagle F1 Asymetric 2 mikori gumi?Csak mert a EfficientGrip Performance 2re júniusig kellene várni ezért gondoltam még erre... Vagy megéri ha kivárom inkább azt?
-
2ozzmexy
senior tag
Ha már szóbakerült nemrég a "kukacozás", találtam egy ilyet: [link] Szerintetek érdemes ilyet tartani a csomagtartóban? Volt több ilyen kukacozott gumim, nem volt velük gondom soha, de attól még nem érzem egy hú de biztos megoldásnak...
Gondolom "pénztárcabarátabb" megoldás mint a defektjavítófolyadék (kompresszorral, Conti)+TPMS szelep páros...
Ki melyikre esküszik? Tudom h a "gomba" a tuti, de ahhoz meg le kell szedni a gumit, ami ugye szintén nem egészséges neki...
Vélemények? -
2ozzmexy
senior tag
válasz
kenguru99 #39248 üzenetére
&kisza25:
Inkább 3mm lesz az az 5...
DOT 1010, szóval 2010 elejéről való és ránézésre km is van benne bőven, plusz mennyire vigyáz a gumijaira az az ember, aki kavicsokkal együtt teszi el télire!? Szerintetek ezek voltak gumiápolózva valaha?@Sörike: Kukába vele... még mindig ugyanazt javaslom, vagy kérj kölcsön a szüleidtől egy kis kp-t nyár végéig... ezek pályanapra szétfüstölni tökéletesek, másra nem, az első esőben te is rá fogsz döbbeni, csak akkor már késő lesz...
-
-
válasz
MasterMark #39229 üzenetére
Noice...
Nekem is ma délelőtt hozta meg az UHP 2-t a futár (pedig tegnap délután rendeltem...).
Én nem szoktam ilyenekben gyönyörködni, de ennek egész pofás a mintázata...a többi pedig legkésőbb hétvégén kiderül.
-
Gergőke88
addikt
Sziasztok,
205/55r16 méretben, K astrara mit javasoltok?
Nyari gumi, nem kell top márka, bestbuyt keresek.
koszi -
TromF
tag
Sziasztok!
Mi most az ajánlott vétel nyári gumiból kb 15-20k/év futásteljesítmény mellett?
215/50R17, Barum Bravuris 3MH-t cserélném Maxxis Premitra 5-re, ha csak nem ajánlotok jobb vételt.Köszi!
-
Pityu.
nagyúr
Meg a másik ez régi gumim a nyári a dudort mértem rajta tolómérővel jól látom 4mm?
-
Pityu.
nagyúr
Most itt melyik a dot szám?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark #39233 üzenetére
Aha ez nem rossz! Nézegettem én is sokfélét de végül maradt a sokkülős full gyári.
A gumira is kíváncsi leszek, elég jókat olvastam erről a Sava UHP2-ről.
-
MasterMark
titán
Sokat rugóztam rajta mi legyen, a MAK-ra vegyek-e szélesebb gumit, vagy erre gyárit. De miután télen valahol elől beleért a MAK kanyarodás közben, ezért inkább maradok a teljesen gyári méretnél minden szempontból.
Tudom, hogy undormányos a felnik állapota, fel lesz majd újítattva, ha majd télire váltok, és találtam felnit. Egyelőre a régi WRX felnit néztem ki, ami nem olyan drága, de nem nézne ki rosszul szerintem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark #39229 üzenetére
Jó döntés ez a gyári felni, nekem nagyon tetszik. Egy időben ilyet szerettem volna de R17-ben a gyári homológ méret vagy a k. drága 205/50R17 vagy a 225/45R17, amihez meg túl gyenge az autóm (bár nem sietek, felrakni éppen fel lehetne).
Bár sztem az enyémre is oké a 215/45R17 de az megint drága méret... -
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
blakey #39224 üzenetére
A 3 nagy név volt mindig (Michelin, Conti, GY és ezek másod/harmadvonala meg egy Semperit ComfortLife volt belőle? No meg a moslék America...), talán egy szezont volt egy használt Dunlop télim, de azzal nem tudom mit csinált az előző tulaj, konkrétan elhagyta a futófelületét...
A Quatrac/Sporttrac-t csak tőletek ismerem, én is csak annyit tudok róla amit ide leírtok... és ez a többire is igaz...
Jah meg h megvette az Apollo, de a nevet meghagyta, mint a lufi emberkés banda. -
2ozzmexy
senior tag
válasz
rbalint88 #39222 üzenetére
Nem butaság amúgy, így a szerszám egyik fele olcsóbb, nem kell annyira kidolgozni, hiszen az úgyis belülre megy, nem fog látszódni.
Csak annyira szembetűnő volt a különbség a két oldalfal között, mintha az egyik korábbi/előző design-os sütés lenne...
De tőlük sosem volt gumim, bár kipróbáltam pár gyártót sajnos... (használtan, újonan, télit, nyárit) -
2ozzmexy
senior tag
válasz
Sörike #39218 üzenetére
És felrakatni miből tervezted? Mert az sincsen ingyen.
Tanács (ahogyan én csinálnám): Marad fent a téli, kevés út ha megoldható, minél kevesebb nagysebességű út (kerülendő: autópálya, országút 120-al), aztán még spórolnék egy-két hónapot és néznék vmi másodvonalas nyári szettet. 10év az sok (bár ha nincsen nagy baja és csak sokat állt a raktárban...), 5-6 szokott lenni a gyártói ajánlás...@Gaben92: Nem láttam még ilyet h ennyire más az oldalfal díszítése a külső és belső oldalon.
-
Gaben92
őstag
-
Sörike
tag
Sziasztok, sikerült szereznem egy szett alufelnit, viszont elég szűkös maradt a keretem, nem dolgozok még, tanulok, gondoltam majd nyáron veszek rá gumit. Viszont most ajánlottak nekem jelképes áron (5000Ft) 4db Bridgestone nyári abroncsot, 5mm-es barázdával, nincs kirepedezve, egyenletesen van kopva, egyetlen szépséghibája hogy 2010es gyártás. Szerintetek felrakjam? Nyár végén mindenképpen vennék új szett gumit a nyári fizuból, viszont legalább addig sem a téli gumijaim kopnának nyáron.
-
2ozzmexy
senior tag
válasz
rbalint88 #39216 üzenetére
Nem is tudtam h ilyen jelölés is van rá... mondjuk attól a cégtől nem volt még gumim.
Continental, Michelin és GoodYear (és ezek másod/harmadvonalas márkái és egyszer Semperit SpeedLife) voltak.
Nokian, Nexxen, Apollo, Vredestein meg ilyesmi sosem volt, ti ezekről sem írtatok rosszakat...
A leggagyibb amit életemben vettem: [link] Elhatárolódom magamtól.Soha többet... egy szezon után eladtam.
-
Gaben92
őstag
válasz
focvis #39210 üzenetére
Igen, Primacy 4-em van és olyan mint neked. Arról a részről beszéltem ami PS4-en is van (de csak körben vékonyan) és a Primacy 4-en is csak ott végig. Kotortam gyorsan egy képet netről. [link] Kicsit rosszul fogalmaztam mert ezt a részt csak úgy általánosságban értettem Michelinre.
Pontos típusa BEN n 24 33.
Amúgy meg Bengáli.
-
-
Gaben92
őstag
válasz
Sörike #39196 üzenetére
Fel kell próbálni mert 2" azért nem kevés. Arra azért figyelj, hogy egy 7,5" széles felnire minimum 205-ös gumi kell és igazából már azzal is hülyén néz ki. A szélesebb gumi meg - ha be is fér - nem feltétlen jó.
focvis: Pedig milyen szép is egy ballonosabb Conti gumi fehérre festett logóval. Ja nem...
Viszont a Pilot Sport 4-re +1. Azt mondjuk hozzá kell tennnem, hogy a f.szom ki van mikor a Michelin logó apró rovátkás részeit kell tisztítani.
2ozzmexy: Jó vétel lett volna mert a cica árából kijött volna 3 ilyen szett.
-
rbalint88
addikt
Aki ecogumit vesz, meg is erdemli a viragmintat
Szerencsere a Ventus Prime es a sportgumik normalisan neznek ki.
michelin ps4 oldalfalra +1. Meglepo modon a polaris5 is hasonlo
kisza: a krisalp hp 1-2-vel legalabb elindulni se lehetett hoban, igy nem volt problema az, hogy kanyarban se tart, mert el se jutottal addig
Kornel: jol felment az apollo ara. Egyebkent szerintem par ev mulva fog csokkenni annak a meretnek az ara, mert eleg sok ujabb autot szerelik azzal
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Photoshop
- Napelem
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Formula-1
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest