- myPhone Watch Adventure - ha fontos a forma
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Befutott a Garmin Forerunner 970 is
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
stellaz
veterán
-
zoltanz
nagyúr
Baket tényleg jól, azonnalinak, dinamikusnak tűnik, organikus, èlő atmoszférát teremt.
Pl nem vagyok oda a stílusért, sem Jacko-ért, de az indiai kiadású Bad lemeze nagyot szól. -
lowzor
veterán
Köszönöm az ajánlást az SMSL DL200-ra, nagyon jól szól.
-
stellaz
veterán
válasz
Bogyó bá' #112854 üzenetére
Nekem van egy elég fasza kis zseblámpám (Armytek, a tenyeremben is elfér) otthon, ami a lítium aksijáról 60 napot (!) megy el a legkisebb fokozaton. Az nyilván csak pislákolás, de tök sötétben azért jól jön, eggyel erősebb fokozaton is elmegy 2,5 napot. Van hozzá két tartalék lítium elem 10 éves időtartammal. Nekem ez már bőven megfelel vészvilágításnak is.
-
:AMF:
senior tag
A Schiit elkészült a Valhalla 3-al. [link]
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
fericske #112852 üzenetére
Én egyszer pár éve vettem ilyen aliexpresszes kurblidinamós zseblámpát poénból - az két perc alatt döglött meg (tört szét a mechanikája) meg a tekeréstől....
Napelem és - bazinagy - powerbank kell.
(Van itthon ilyen inverteres szükségáramforrásom - a kazán keringetőszivattyúját 4-5 órán keresztül elviszi. Tud 230v/300W-ot valódi szinusszal, tud 12V/10A-t és tud 4 db USB-t is. Félévente feltöltöm, oszt jóvan. 360 Wh-s LI-ion akkupack van benne.)
-
stellaz
veterán
válasz
btraven #112849 üzenetére
A konyhai rádióban is csak akkor szól egyyből a zene, ha a beállított adón éppen zene szól és nem a hírek, vagy éppen a déli harangszó és vízállás jelentés. De amúgy nekem az elvileg működik, hogy bekapcsolom BT hangszórót, a teló automatán csatlakozik, és el is indul a lejátszó program.
Mindezek ellenére jó is hogy mondod, egy elemes kisrádiót lehet, hogy be kéne szerezni, mert ha szar van a palacsintában, akkor legyen valami, amin lehet híreket hallgatni.
-
Ear001
addikt
válasz
nLali #112830 üzenetére
A legtöbb olcsó, belépő szintű hangszedő elérte, vagy felül is múlta a 20 kHz-et. A 40 kHz a quadrofóniához kellett, a 20 kHz feletti frekisávban gyakorlatilag volt még egy lemeznyi anyag.
Persze ki lehet matekozni, hogy hány bit a 90 dB, és ez mint matematikai művelet, igaz is, de egyenlőséget tenni aközé, hogy a lemez annyit tud, mint egy 10-12 bittel dolgozó digitális felvétel, vagyis még a CD szabvány szintjét sem éri el, nem lehet, mert a gyakorlati megvalósítás rengeteg más szempontot is behoz.
-
-
-
Ba cy lus
addikt
válasz
fattyu #112845 üzenetére
Épp most szkennelem a több éve előhívott Provia 100f diám.
Ha jó objektívvel dolgoztam, nem csesztem el a fókuszt, nem mozdult be a kezem, nem túlzás azt mondani, hogy a 30 MP-t kirajzolja, és lehet ezeknél már a Plustek szkennerem a szűk keresztmetszet (ami egy elég jó szkenner, de méregdrágán van tőle jobb felbontóképességű dobszkenner). Persze a dinamikatartománya szűk, mint minden diának.
-
-
PuMbA
titán
válasz
Ba cy lus #112838 üzenetére
YouTube (Music)-on nekem elég feltűnő a hivatalos kiadó általi feltöltéseknél. Az utóbbi 5 évben nagyon sokat kicserélték az új változatra. Öblösebben szólnak az abból az időből jövő felvételek, mint a vinyómon lévő CD verziók. Nem 1-2 ilyennel találkoztam, hanem vagy 30-cal minimum
Ugyanígy filmekben is megfigyeltem már, hogy az adott szám jobban kevert változata hallható, nem a régi CD-s magas vinnyogós.
Legújabban például az új GTA VI trailerben is ugyanezt figyeltem meg. A The Pointer Sisters - Hot Together száma nem úgy szól, mint az eredeti, amiben gyakorlatilag csak közép és magas létezik, mély nem.
-
stellaz
veterán
Nemrég adtam el a Technics lemezjátszómat és az összes bakelitet is vele. Voltak régiek és újak is közte. A régiek szerintem jobban szóltak, az újak közül volt ami jól szólt (niche kiadó jazz elektro lemeze) és volt ami szarul (Amy Winehouse).
Nagyon száraz hangja volt, jó lemezzel baromi jó basszus volt rajta, jó volt hallgatni. Persze a lemez drága, kopik, sok helyet foglal, macera az egész. Kb ünnepnapokon hallgattam, aztán inkább eladtam.
Gyerekkoromban is még volt sok bakelitünk (Pokolgép is arról szólt még
), de a kazetta már akkor kiszorította, pedig az meg sem közelítette egy mai korrekt DAC minőségét.
Egyébként én nagyon szeretem azt a fajta sötét hátterű, nagyon tiszta hangot is, amit a digitális technika tud.
-
PuMbA
titán
válasz
btraven #112835 üzenetére
CD-re más keverés került, ennyi a különbség
A CD első éveiben a mérnökök sokszor azt se tudták mi van és teljesen magasorientált és basszushiányos anyagokat sikerült rárakni. Sok vékonyka hangzású felvételt hallani abból az időből: 80-as évek vége, 90-es évek eleje. Az újabb remasterek szokták ezt javítani, egyszerűen visszaállítják a normál hangképet. Sok ilyennel lehet találkozni.
Konvertáld le a 24/192-es vinyl rip-edet 16/44.1-be és meglátod, hogy ugyanúgy szól. Megspórolsz csomó helyet.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nLali #112832 üzenetére
Amikor a vinylről beszélnek, akkor sokan elfelejtik, hogy a lemez nem önmagában szól, van ott egy komplett RIAA korrektor is a pickup és az erősítő között, hogy nagyjából visszakapd amit rögzítettek. Az még egy áramkör, ami beleviszi a (egyszerűen fogalmazva) saját jellegét a lejátszott hangba, volt is egy rakás különböző áramköri megoldása, hol jobb, hol rosszabb megoldásban.
Miután kaptam ingyen egy fasza lemezjátszót amit magnó módjára lehet használni, akkor vettem egy EAR-834p csöves riaa preampot és beépítettem az erősítőmbe. Szándékosan csöves megoldást vettem, a cső munkapontjából és karakterisztikájából fakadó páros harmonikus torzítás felszaporodása miatt.
Aztán beszereztem pár lemezt, pl. friss nyomású Pink-Floyd albumot, meg ezeknek a lehető legjobb flac verzióját és meghallgattam mindkettőt. A saját vonatkozásában mindkét megoldás fasza. Ugyanakkor a vinyl hozzátesz valamit, amitől az egész élőbbnek hat, különösen a mélyek mások.
Persze ez az én szubjektív véleményem, ahogy általában másnak sincs, úgy nekem sincs mérő mikrofonom meg hasonlók az igazam bizonyítására.Ha van ismerős akinek van jó lemezjátszója, akkor érdemes megcsinálni ezt az összehasonlítást, csak legyen friss a lemez mert azok kopnak és úgy már nem az igazi.
-
nLali
őstag
válasz
Bogyó bá' #112831 üzenetére
Én nem akarok beletrappolni senki lelkébe. Elfogadom, hogy valakinek jobb bakelitet hallgatni. Ki tudja mi az oka. Azt szokta meg, azzal kezdte a hobbit, szép emlékek kötik hozzá..stb és ki tudja?
Ehhez hozzájöhet még az is, hogy a digitálisra átállás-pc alapú lejátszás elterjedése civilként nem arról szólt, hogy sikert sikerre halmoztak. Bőven lehetett vacakkal találkozni. Így talán egy előítélet is kialakulhatott a digittel szemben. Nekem mindegy. Nálam bakelit nem volt sose és az a nap se fog már eljönni soha. Tetszik, ahogy a nagy high-end orsós magnók is tetszenek. A vinyl és a szalag elhagyásával nem is lett jobb a hangminőség, csak elméletileg, legalább az élet egyszerűbb lett ezek nélkül. Saját vélemény.
Tapasztalatom meg csak annyi, hogy vettem a fáradtságot és kicsit olvasgattam a témában. Ettől még képzett nem lettem, de vakon se vagyok. -
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
Ear001 #112829 üzenetére
Az analógnak meg ezer más baja volt: jó esetben volt kb. 60 dB a jel/zaj viszonya...
Régen azt szerettük (nem volt más) most meg a többség kizárólag digitálisat hallgat.Ahhoz hogy érdemben nagyon jól szóljon egy analóg lejátszó, egy autó áránál kezdődik - míg digitális cuccokból két-három havi átlagfizuért nagyon tisztességes dolgot lehet összerakni.
A tényleg kimagasló minőségű analóg lemezek áráról, beszerezhetőségéről, élettartamáról (kopás-sérülés) már ne is beszéljünk. -
nLali
őstag
válasz
Ear001 #112829 üzenetére
Nem arról beszéltünk, hogy mi lehetséges elméletileg. Arra a gyakorlati kijelentésre reagáltam, hogy jobb a vinyl. Széles rétegek számára elérhető volt olyan lemez és eszköz, ami tudott 20eHz felett? Nincs benne tapasztalatom. Azt látom leírva, hogy 40kHz-et is elértek valahogy valamikor. Én azt látom az írásokból, hogy ez inkább különleges eszköz/eset, mintsem mainstream.
Miért véleményes a dinamikatarományt bitekben kifejezni? Olyan mint ha...persze, dB. -
Ear001
addikt
válasz
nLali #112826 üzenetére
30-15 kHz frekitartomány lemezen? Az valami nagyon elcseszett indiai vagy jugó nyomás lehet. Jó alapanyagra nem gond a 20 Hz-22 kHz, aztán ha nagyon kell, a 40 kHz is bőven megoldható. A Dinamikatartományt pedig bitekben megadni egy analóg forrásnál, hm, több kérdést vet fel, mint választ.
-
PuMbA
titán
válasz
btraven #112824 üzenetére
Ezzel a képpel az a baj, hogy nincs benne az, hogy ebből a "kockás" digitális adathalmazből a DAC chip (analóg) kimenetén ugyanolyan sima vonal lesz, mint az első képen
Illetve az sem tudható pontosan, hogy mi ez az analóg hullámforma pontosan, mert az esetek nagyon nagy részében a képen látható mindkét "kockás" digitális adathalmazból ugyanúgy visszaállítható az első képen látható analóg hullám, mert az adott hanghoz felesleges a részletesebb digitális reprezentáció.
-
nLali
őstag
válasz
btraven #112824 üzenetére
Nem gondolnám, hogy a bakelit vágása olyan sima mint a hdd tányér. Ilyen simának ábrázolni talán túlzás. Szakirodalom szerint a vágott lemezzel elérhető dinamikatartomány 10-12 bitnek felel meg. A frekvencia tartomány gyakran 30Hz és 15KHz között van, ami nem acélos.
Biztos sok olyan zenei anyag van, ami nem lépi át ezt a szintet még ma se, de jobbnak nem nevezhető műszaki értelemben. -
Bodz
nagyúr
válasz
btraven #112806 üzenetére
Lehet ezért kapni fogok, de én nem pazarolnám az olajat.
Értem én a fizikai gyűjtögetés szépségét, anno nekem is volt csomó kazettám, cd-m, dvd-m, de őszintén szólva egyáltalán nem hiányzik egyik sem. Vállalom, nagyon el vagyok kényelmesedve.
Objektíven nézve már nagyon régen van jobb. Az egy másik dolog, hogy bármilyen okból a "múlt hangzása" jobban tetszik. Hála istennek sokan sokfélét szeretnek, ez így szép. -
allnickused
tag
-
stellaz
veterán
válasz
-NoVa- #112816 üzenetére
Nekem egész jól bírta, jópár év aktív használat után tettem le tulajdonképpen hibátlan (csak karcos volt) állapotban, mikor discmanra váltottam, talán a fülhallgató vezetéke mállott le a végére. Aztán valamikor az állásban ment végül tönkre.
Aki igazán nagymenő volt, az walkman után rögvest MiniDiscre váltott, de az már kb elérhetetlen volt nekem.
-
-
stellaz
veterán
válasz
-NoVa- #112812 üzenetére
Nekem az eggyel ducibb volt, de már abba is csak egy AA elem kellett, illetve abba kellett elem, nem volt aksija, meg elem adaptere, amiatt volt egy kicsit vastagabb, De volt hozzá távvezérlő. számkereső, stb. Ezek a finomechanikai cuccok kicsit hiányoznak is, jó érzés volt kézbe venni őket.
-
-NoVa-
addikt
Azért ezek a retrohullámok azon túl, hogy a FiiO képtelen az alsóbb/középszegmensben decens hangú erősítőt gyártani, még pár sebből véreznek. Anno volt úgy 3, egymással versengő kazettás fejegységmechanika gyártó cég, és innováció, most meg maradt egy, ami nem bontotta le a gyártósorát, mert annyit még eltartott a piac, és a beszűkült termékpaletta. Így aztán egy filléres mechanika köré egy olcsó erősítő nem igazán hozzáadott érték, ami most divat, azt régen az olcsó lengyelpiaci kialakítás volt:
Miközben a ki tud nagyobbnak hangzó előtagot tenni a Bass szó elé a kapcsoló/potméter mellett versenyen túl a ki tud kompaktabb de még megbízható mechanikát gyártani is ment, és hát na. Amikor a lejátszó lényegesen kisebb, mint a bele szánt adathordozó, akkor mi a fenéért nem képesek most egy ilyen, valóban szép dolgot kiadni?
Nekem a walkman az ez volt, mielőtt a már kompaktabb, valóban kényelmesen hordozható discmanek jöttek:
Szóval retro, retro, néhány dolognak nagyon jót tesz, ha az eltelt idő megszépíti.
-
stellaz
veterán
Ha már KOSS, akkor most nézem, hogy van komplett elektrosztatikus rendszerük is, hordtáskával, meg minden..
-
stellaz
veterán
válasz
Balázs Z. #112808 üzenetére
Van autentikus is és valószínűleg még jól is szól.
https://koss.com/products/koss-retrospekt-p21-retro-headphones
-
Balázs Z.
tag
Gyárt a Fiio igazi narancssárga szivacsos fejhallgatót, Snowsky Wind néven
-
btraven
őstag
El vagyunk kényelmesedve. Ráadásul a kazettázás mechanikus. Nekem minden lejátszóm megpusztult egy idő után. Már a DVD lejátszóm is hangosan kattog lejátszás közben. meg kéne olajozni?
Kár hogy digitálisan nem lehet olyan jó minőséget elérni mint anno egy LP-ről kazettára átvett anyag volt. -
Balázs Z.
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Bosch GMS 120
- https://www.mac-audio.de/en/car-audio/subwoofer//mac-mobil-street-sub-108a
- BOMBA ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 640 G9 Laptop! / i5-1235U 16GB 256GB 14"col garancia/
- Akciós áron eladó HP Elitebook 850 G7 / I7 10610U/16 GB/512 SSD/15"/FHD/IPS/MX 250
- Szuper áron eladó új ACER SWIFT EDGE 16 /R7-7735U/16GB/512SSD/ 4K OLED
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GENIUS vezetéknélküli, rózsaszín csajos egér
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest