- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Több újítással támad a Xiaomi Redmi 3s
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bodz
nagyúr
válasz
nLali #113140 üzenetére
D&A Alpha Pro is hasonló stílus, bár árban egész más kategória.
-
-NoVa-
veterán
válasz
nLali #112893 üzenetére
"Később rájöttem, hogy a gyorsaság, pontosság nem csak a mély hangokra jellemző.
Nagyon kontúrosak a hangok. Remek a felbontás! Minden hangra jut elég idő és energia. Nagyon gyors felfutások (van ilyen??) és nem elfogyó vagy elmosódó lecsengések.
Ezt a precizitás úgy adja elő, hogy közben nem fárasztó. Nem lesz túl sok a zenéből."Na, ezeket a szavakat szeretem. Én ugyan ultrahordozható cuccokkal szórakozok, mindenféle drótos és drótless in-ear bigyókkal, meg zsebben elférő bizbaszokkal, de egy-egy kategóriában valahol ezen a környéken szokott elmúlni az upgradek keresgélése, fórumok túrása, és újabb bigyók kipróbálása ingerem. Hozzá persze a holografikus és tágas térábrázolás, de ez is jellemzően a tiszta, feszes, torzításmentes karakterből következik.
-
bkercso
nagyúr
válasz
nLali #112893 üzenetére
Köszönöm az írást!
Annyi minden változott, hogy nem tudom, mihez képest (nem tartom nyilván, ki mikor mit vitt), de a v49 a végállomás (design freeze). Az OPA nem csak jobb hangú, de gyorsabb is lett, ami miatt az egész erősítő torzításkioltási képessége nőhetett, talán ez is belejátszik. Meg megváltozott a vezetékelés, az is legalább ennyit számít már ezen a szinten.Aki nagyon szeretne, annak még segíthetek, de ez a fajta fórumos építés részemről már múlt egy ideje (elfekvő dolgok még vannak). Ez arra kellett, hogy kiforrja magát a dizájn.
-
Ear001
addikt
válasz
nLali #112830 üzenetére
A legtöbb olcsó, belépő szintű hangszedő elérte, vagy felül is múlta a 20 kHz-et. A 40 kHz a quadrofóniához kellett, a 20 kHz feletti frekisávban gyakorlatilag volt még egy lemeznyi anyag.
Persze ki lehet matekozni, hogy hány bit a 90 dB, és ez mint matematikai művelet, igaz is, de egyenlőséget tenni aközé, hogy a lemez annyit tud, mint egy 10-12 bittel dolgozó digitális felvétel, vagyis még a CD szabvány szintjét sem éri el, nem lehet, mert a gyakorlati megvalósítás rengeteg más szempontot is behoz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nLali #112832 üzenetére
Amikor a vinylről beszélnek, akkor sokan elfelejtik, hogy a lemez nem önmagában szól, van ott egy komplett RIAA korrektor is a pickup és az erősítő között, hogy nagyjából visszakapd amit rögzítettek. Az még egy áramkör, ami beleviszi a (egyszerűen fogalmazva) saját jellegét a lejátszott hangba, volt is egy rakás különböző áramköri megoldása, hol jobb, hol rosszabb megoldásban.
Miután kaptam ingyen egy fasza lemezjátszót amit magnó módjára lehet használni, akkor vettem egy EAR-834p csöves riaa preampot és beépítettem az erősítőmbe. Szándékosan csöves megoldást vettem, a cső munkapontjából és karakterisztikájából fakadó páros harmonikus torzítás felszaporodása miatt.
Aztán beszereztem pár lemezt, pl. friss nyomású Pink-Floyd albumot, meg ezeknek a lehető legjobb flac verzióját és meghallgattam mindkettőt. A saját vonatkozásában mindkét megoldás fasza. Ugyanakkor a vinyl hozzátesz valamit, amitől az egész élőbbnek hat, különösen a mélyek mások.
Persze ez az én szubjektív véleményem, ahogy általában másnak sincs, úgy nekem sincs mérő mikrofonom meg hasonlók az igazam bizonyítására.Ha van ismerős akinek van jó lemezjátszója, akkor érdemes megcsinálni ezt az összehasonlítást, csak legyen friss a lemez mert azok kopnak és úgy már nem az igazi.
-
Ear001
addikt
válasz
nLali #112826 üzenetére
30-15 kHz frekitartomány lemezen? Az valami nagyon elcseszett indiai vagy jugó nyomás lehet. Jó alapanyagra nem gond a 20 Hz-22 kHz, aztán ha nagyon kell, a 40 kHz is bőven megoldható. A Dinamikatartományt pedig bitekben megadni egy analóg forrásnál, hm, több kérdést vet fel, mint választ.
-
bkercso
nagyúr
válasz
nLali #112762 üzenetére
3 év alatt se értettem meg, hogy miért van áramköröknél ekkora különbség a nyák és a sematikus ábrázolás között.
Szerintem általában nincs nagy, csak tekintettel kell lenni arra, hogy fér el, milyen a lábkiosztás, szerelhetőség, nagyimpedanciás vezeték rövid legyen és ne legyen körülötte nagyon eltérő potenciál, hurkok ne lapoljanak át, gnd-hálózaton eső hibafeszültségek ne szennyezzék a jelet stb.
Ím pl. egy kétoldalas, amelyben a félvezetők kettesével vannak tokozva, amihez szintén alkalmazkodni kellett (lerajzolni meg logikusan szoktuk): -
bkercso
nagyúr
válasz
nLali #112647 üzenetére
Az enyém "40W", de mérve csak 18, és a többiek is ezt írják ezekről. Ugyan ez a páka kismillió kiszerelésben kapható, van róla tapasztalat... SMD-re jó, máshoz alig.
A régn 5000Ft-os kék, majd piros kínai asztali szutyok volt jó, az egyszerűen műxik és kész.És ez valóban 50W; a nagy alkatrészket is beforrassza. Hőkapacitása is van, mert "tömeges".
-
-NoVa-
veterán
-
-NoVa-
veterán
válasz
nLali #111639 üzenetére
Nem vészes annyira a helyzet, avagy a PC amúgy is multifunkciós munkaeszköz, nem érdemes zenehallgatásra optimalizálni egy eleve szuboptimális cuccot. Egy egyszerű JitterBug FMJ + iPurifier3 kombóval kellemesen közelíti a DAP-ok USB kimenetének a minőségét, és ezen a ponton jöhet a józan ész próbája.
Kis kanyarral visszaugrok 2 évtizedet, a silent PC építés korszakába. Akkoriban még iszonyat hőtermelő procik, és mechanikus HDD-k zajongtak a gépekben. Bepakoltam anno batárnagy fél kilós Scythe Ninja aktuális alublokockát a procira, Thermaltake passzív nagy bordát a GPU-ra, bemértem füsttel a légáram útját a házban, hogy egyetlen leszabályzott tápventi + a hőáramlás fizikája áthúzza komolyabb légörvények nélkül a melegedő blokkokon a levegőt és kivigye a gépházból. A HDD-ket hővezetőképes zajszigetelő anyaggal kibélelt fémdobozokban, elasztomeres felfüggesztéssel zajtalanítottam a gépházban, és tényleg csak a power led fényéből lehetett tudni, hogy be van-e kapcsolva a gép. A mai passzív hűtésű cuccok és SSD-k idején ez természetes állapot, akkor döbbenetesen jó élmény volt. És akkor egy éjjel azon kaptam magam, hogy valami silentPC fórum legsötétebb mélyén olvasgatok egy topicot azzal kapcsolatban, hogy a monitor fényerőszabályzásának a tekercsei levett fényerőnél "hangosan" rezonálnak, és kinek milyen ötlete volna rá, hogy ezt mivel lehet tompítani.
Na ezen a ponton némi önkritikával röhögve bezártam a fórumot, és megálltam. Egy 10-15dB környéki 20KHz-es ciripelés pár perc oda nem figyelés után annyira ingerküszöb alatti dolog, hogy nem kell vele foglalkozni a továbbiakban. A PC-s USB hang is hasonló. Az asztali rendszeremben a JitterBug + iPurifier végén lógó FiiO Q15 + Cayin 4.4 interconnect kábel + Astell&Kern PA10 erősítő nem éri el teljesen azt a minőséget, mintha PC helyett DAP lenne a DAC elé kötve, vagy ha magára a DAP-ra dugnám a PA10-et, de nagyon, nagyon közel van. Annyira közel, hogy ha figyelembe veszem azt, hogy a PC előtt ülve nem elsősorban zenét hallgatni szeretnék, máris teljesen elhanyagolható apróság.
-
-
acronka
tag
-
stellaz
veterán
válasz
nLali #111203 üzenetére
Nagyon kellemes, nem éles, nem bántó, a mélyek határozottak, szeparáltak, az egészből árad egy jó adag természetesség. Etymotic és FatEarth fülessel, bluetooth kapcsolattal. Illetve Novánal hallottam Xelento 2-vel.
Van asztali üzemnidja is, ilyenkor nagyobb kakaót is ad, meg támogat mindenféle formátumot.A HE400SE-hez már kevés az ereje, a mélyeket nem tudja feszesen megfogni, aksiról legalábbis biztos nem.
-
Beri
addikt
válasz
nLali #111171 üzenetére
Lehet bármilyen tapasztalatod az erősítővel, ha jártányi ereje nincs.
fehér_ember: Persze, meghajt bármit, valahogy. Az a30pro meg rendesen. Ez a különbség.
Baromira érdekes, hogy amikor én kerestem erősítőt, egy ennél jóval kevésbé éhes planár mellé, mindenki 5-6 wattos dolgokat ajánlgatott (kivéve Dorient), merthogy minden más kevés. Most meg beütött mindenkinek a copium tabletta és 1W is elég. -
-NoVa-
veterán
válasz
nLali #110867 üzenetére
Az EQ algoritmikus, lineáris, analóg dolgait hanyagolom. A fáziskorrekciós cuccokat is, mert az stúdiótechnikás téma, sok sávos izékre, nem egy stream feldolgozására.
Csak végfelhasználói szinten a saját hozzáállásom szerint nézve két dolgot csinálhatsz. Vagy emelsz valamit, mert gyenge, túlfolytott, hiányos, vagy elnyomsz valami túlzót.
Az emelés önmagában nem létező dolog digitális eq-nál, 100% fölött csak jelvesztéses torzítás van, szóval ott minden mást kompresszálsz. Egy nem extrémen részletes cuccnál kevésbé/nem fog feltűnni, hogy kisebb dinamikatartományba szűkítesz minden mást, egy szint felett már fáj.
A túlzó tüskék levágása mögött más gond áll. Ezek általában valamilyen rezonancia, vagy visszhang következtében keletkeznek, általában max párszáz Hz szélességű tartományt érint. A gond vele az, hogy a driver által leadott hang berezonáltat valamit, az pedig felerősíti ezt a frekvenciát, de időben elszórtabban. Waterfall diagramon ezeknél időben elnyúló lecsengés látszik, amivel az a gond, hogy zajként elmossa, elnyomja a részletességet azon a területen. Egy jó waterfallnál a basszustartománynál megfér egy kicsi lassabb lecsengés, azon túl néma csend, sík fal. Megjegyzem, a kábelszkeptikusok kedvéért anno dobáltam be waterfallt az elektrosztatikus fülesemről pár dolláros kábeltől a többszáz dollárosig, sima freq response eltérés nem nagyon volt, bezzeg a lecsengéseknél látható volt a jobb anyagminőség.
Na itt ha fizikailag megszünteted a rezonancia okát, kisimul, részletesebb, feszesebb lesz a hang, ha EQ-val lehalkítod, akkor halkabban mossa szét ugyanazt a régiót, csak letompul.
Persze olcsóbb, budget cuccoknál ez nem tétel, de egy HE400se-n is már érdemesebb hangolni, mintsemhogy EQ-hoz nyúlj.Na én így állok hozzá, van mögötte némi gyakorlati rutin, nem kevés meghallgatott cucc, és azok, amiket napi használatban nyúzok, és nem kell nekik semmiféle utólagos hangszínszabályzási móka.
-
VoidXs
nagyúr
válasz
nLali #110867 üzenetére
Írtam ilyet, itt például az IIR és FIR EQ van összevetve. A FIR pontosabb működését (konvolúció) a következő, mérnöki fülön találod. Nagyon szeretek írni EQ témában, hiszen a magnum opusom egy EQ, szóval ha bármiről többet szeretnél tudni, írj, és lesz cikk.
-
nobela
senior tag
válasz
nLali #110609 üzenetére
"Jobb lesz.
Nekem és sok tulajnak ez a véleménye. Neked meg más a véleményed."Hogy lenne már JOBB egy EQ-tól?
Máshogy fog szólni, és neked (meg lehet még egy csomó embernek ugyanígy) az a hangzás jobban tetszik. Ennyi. Objektíve nem lett jobb.
A legtöbb EQ amit hallottam teljesen szétk*rta a hangképet. Persze grafikonon jól mutatott csak én nem azt hallgatom.
Nem akarlak megtéríteni, te azt hiszed az EQ egy csodaszer ami majd jól megold mindent. Én meg nem.
-
4264adam
veterán
válasz
nLali #110609 üzenetére
Köszönöm az ajánlást. Tovább olvasgatom és elemzem r/oratory1990 munkásságát. Kicsit kezdek képbe kerülni a PEQ beállításával. Szerintem este lesz már próba is az új eszközökkel.
Sundara CLosed Back helyett sok helyen olvastam, hogy az AKG K371-et ajánják. Ennek a görbéje a Harman skálához már alapból is elég közel áll, amit a Sundara gyárilag nem elég közel tudott elérni.
Majd EQ után az AKG szinte tökéletes követi, és a Sundara pedig kicsit mögötte de sokat tudott fejlődni a skálához.Görbéket látva akkor szerintem ezért ajánják jobban az AKG K371-et a Hifiman Sundara Closed Back helyett, Reddit és más külföldi fórumoldalak. (Törekszenek a Harman leképezés megközelítésére) már gyárilag EQ nélkül.
Másik érdekesség ami szembejött az a mostani HyperX Cloud 2-őm nem is annyira rosszul követi a skálát dobozos állapotban, EQ után pedig erősen hajaz a Sundara közelébe, alulról.
--> Ebből adódik az a kérdésem, hogy akkor milyen előnyt is érek el a Cloud 2 váltásával a Sundara-ra, ha EQ-val közel azonsak lesznek? Mi az amit nem a görbe hasonulás hoz.
Persze a kinézete sokkal professzionálisabbEzek az észrevételek és kérdések teljesen laikusként kérdezem és elnézést
-
4264adam
veterán
válasz
nLali #110549 üzenetére
Nagyon köszönöm
Igen valóban első próba lesz a hifi világában.
Spotify / Youtube premium helyett milyen alkalmazással szokás PC-n lossless streaming-ért előfizetni / ingyenesen használni?
Utána fogok olvasni ennek a PEQ-nek. Látatlanba gondolom ezt az E30-on tudom beállítani, utána pedig az L30-on már csak az erősités -9dB 0dB +9dB állítható és hogy fejhallgató kimenet vagy Pre-Amp az Edifier felé RCA-n. -
bitrograde
senior tag
válasz
nLali #110432 üzenetére
Kicsit én is úgy érzem, hogy előkerült néhány magát szakmainak tituláló fórumtárs, és ettől mindjárt úgy kellene éreznie magát az itt fórumozgatók egy részének, hogy ő bizony nem szakmai hozzászóló, miközben így is alig győzni itt a szakmaiatlan (légből kapott félinformációkon alapuló, sem elméleti, sem tapasztalati úton nem igazolható) tartalmak kiigazítását az, akinek erre lenne igénye. Lásd még szimmetrikus kábel jósága, tartalomszolgáltatók hangnormalizálása, stb.
És az már többször le lett írva, hogy nem a kétellyel, hanem általában a hozzá nem értéssel van a gond (kétkedni a hozzá nem értő is tud; a hozzáértők is lehetnek tapasztalatlanok, s így nem képesek belátni saját tudásuk korlátait; nem is beszélve természetesen a lelkes, mindent nagy kanállal megzabáló, ködképeket kergető laikusokról, bár talán ez utóbbiakból van itt a legkevesebb).
Szóval semmi baj nincs azzal, hogy ez egy olyan fórum, ahol "szakmabeliek" (de kevesen vannak) és hobbisták beszélhetnek és talán szót érthetnek egymással. Ez miért kellene fájjon bárkinek, ha már egyszer így alakult. -
válasz
nLali #110432 üzenetére
nem az a gond, hogy műszakilag kifogásolható, szakmaiatlan tapasztalatot mer leírni az arcátlan népség?
Nem, legalábbis részemről ez soha nem volt baj. A probléma azzal van, hogy ha valaki az adott tapasztalatot ezt cáfolná, akkor okoskodó gedvának minősítik. Függetlenül attól, hogy amúgy kinek van igaza, már ha egyáltalán lehet igaza bárkinek is.
-
válasz
nLali #110432 üzenetére
Igen. De amúgy meg szerintem ez egy szakmai topik. Ugye jellemzően szokott lenni néhány topiknak OFF párja, ahol a szakmaiban aktív emberek beszélgetnek a BÁRMIRŐL. Ez meg nem ilyen topik, hisz a címéhez erősen kapcsolódik a téma. Tehát nem arról beszélgetünk, hogy pl mit ettünk ma, meg hogy hova vittük nyaralni a gyerekeket.
-
válasz
nLali #110426 üzenetére
Bárki beszélgethet, nem erről van szó, hanem a téma megfelelő helyéről. Hogy ha ez a topik nem szakmai, akkor nem a SZAKMAI Multimédia, életmód, 3D nyomtatás fórumon belül kéne lennie, hanem valamelyik közösségiben a Fáradt gőzön belül. Ennyi, semmi több.
-
válasz
nLali #110410 üzenetére
"ott is megy a szakmaiatlan társalgás
"
Mármint az offról beszélsz, mielőtt ez a félmondat bárkinek indokolatlan önigazolást nyújtana.
Persze, van off ott is, meg máshol is. Az off, a társalgás szerintem nem probléma egy bizonyos mértékig, persze mindenkinek más az ingerküszöbe. Inkább az a zavaró, ha nem tesszük offba az offot. De a legzavaróbb, amikor indokolatlanul tesznek offba nem off posztokat, valamiféle túlzott "szerénység", félreértelmezés, vagy tudja fene, mi okból.
Szerintem a határterületek is on.
mindenkinek magánügye a véleménye
"Nem magánügy, mert tényként kezelitek és másoknak tényként magyarázzátok be."+1
-
Beri
addikt
válasz
nLali #110333 üzenetére
Ez nem szakmai topik. A topik témája iránt eseti vagy rendszeres érdeklődést mutató emberek társalgója.
Javaslom társalgó topic létrehozását a célra, a szakmai topic szétoffolását meggátolandó. Ha gondolod, segítek megkreálni. További tippekért, trükkökért please like and subscribe -
bitrograde
senior tag
válasz
nLali #109672 üzenetére
Szerintem kb. ez az egészséges hozzáállás, azzal kiegészítve, hogy az ember elfogad néhány dolgot még. Pl. hogy a zene a legfontosabb, a technika másodlagos, csupán eszköz a zenéhez való hozzáférésben. Meg hogy tényleg másképp hallunk, számtalan okra visszavezethetően, és ebben a fûlhallgatós rendszerek sokkal inkább ludasak, mint egy hangfalas. (Azt mindketten hallhatjuk "ugyanabban" a térben, míg fejhallgató esetében sokkal jobban számító akusztikai tér képzôdik egyénileg, és az eredmény kevésbé összehasonlítható. Ám, mint azt egy korábban linkelt videóval szerettem volna sugallni: mérhető). És hogy persze sok minden számít a felvételtôl a rendszer elemeinek szinergiájáig. Mivel nem ugyanazt hall(gat)juk, nehéz is néha dűlőre jutni, és akkor az egyéni kûlõnbségek mellett ott az eltérô ízlés és tapasztalati háttér. Ezért nehéz leszűrni itt is az érvényes kijelentéseket. De ha nem osztjuk meg, ki mit hallott, akkor nem nagyon érdemes tovább olvasni. Akinek meg nincs mit (megosztani), írni. Meg hát nem is olyan evyszerű, hogy ne hifis közhelypuffogtatás legyen belôle. (Egy hónapja lassan, hogy fogalmazódik az Erzetich Phobosról a mondanivalóm.)
Ami az EQ-t illeti: az olyan pontján avatkozik bele a lejátszásba, amit én nem tudok elvben sem elfogadni. Egy Shakespeare-darabot sokfèlekèppen elô lehet adni, de átírni a szövegét nem elfogadható gyakorlat számomra. A zenei reprodukcióban az EQ-zás ráadásul a gombhoz a kabátot esete: a lejátszórendszer nem működik számomra megfelelően, nosza alakítsuk hozzá a felvételt. Olyan eredményt sem nagyon hallottam a több mint 30 év alatt, mióta komolyabban érdekel a zene, ami megérte volna, hogy ezt az elvet felrúgta valaki. Persze rengeteg rossz rendszert is hallottam (volt is pár), de talán több "elég jót": amin már lehetett zenét is hallgatni, és nem azon görcsölt az ember, mit kellene állítgatni (az amúgy is fûggetlen ködszurkálás a zenehallgatáshoz képest).
Uff. -
bkercso
nagyúr
válasz
nLali #109450 üzenetére
Csak szubjektív endgame erősítő van.
Egyszerű, melyik ez: a legdrágább, amire pénzed van, és amiről minden reviwer jót mond.Egyébként egxénfüggő. Én nem szeretem cserélgetni a kütyüket az asztalomon, viszont mindig mókolok az aktuális szerkezetemen. Valaki meg ehhez a hangulathoz ezt a fejest veszi elő, ahhoz meg azt az erősítőt...
-
kecstama
tag
válasz
nLali #109000 üzenetére
Fa előlapokkal hogy áll a kísérletezés?
Valamelyik nap láttam egy bambusz előlapos erősítőt, az elég menőn nézett ki.Egy Aliexpresses Lehmann klónon én is gondolkoztam téli projektnek, de nekem lehet hogy inkább egy Beyer A1 klón kéne a T1.2 mellé.
(Vagy valami csöves, de azt tuti nem úsznám meg ennyiért)
Új hozzászólás Aktív témák
Hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
A topikban terméket, munkát, szolgáltatást hirdetni tilos!
- Elemzés Erősítők tápellátása 2.
- Tudástár Parazitaeffektusok az áramkörben 1.
- Tudástár Melyik áram merre folyik a NYÁK földhálózatán?
- Tudástár Erősítők tápellátása
- Bemutató DSD: divatőrület vagy a zene új dimenziója?
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Milyen légkondit a lakásba?
- EAFC 25
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU! 17,3Col! I7 9750H / GTX 1660Ti / 16GB DDR4
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Dell Latitude 3340 Core i3-4005U CPU hibás laptop
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest