- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8898 üzenetére
Nagyon fogyós. Csak simán semmi gyúrás, ahogyan a lusta asszony receptben van de került a túró alá őszi barack befőtt. Nem volt kedvem gyúrni stb. Holnap kenyeret csinalok, elfogyott a zsemle is na meg a citromos omlós keksz is. Már olyan drága a keksz a btokban, hogy sk készítem. A feleségem a kukta és néha már elege van a kiszolgalasbol meg az utána való elpakolas, mosogatás, stb. Azért a házi munka nagyobb részét ő is végzi. Ha én főzök ott áll mellettem és adogatja amiket kérek. Igazi burzsuj vagyok.
-
válasz
krizmo_ #8857 üzenetére
Egyetértünk. Nálam mai napig az Őrség Zöld Aranya az örök nyertes. Szerencsére pár cukrászdának is, így a mai napig kapható, sőt idén egy jól került fagylalt változatát is ettem Keszthelyen.
A másik - minden rendezvénnyel szembeni ellenszenvem ellenére - múlt évi vadászati kiállításra készített, valamint (bár nem tudom megmagyarázni miért) az a baracklekváros kölestorta volt jó.
-
MrSealRD
veterán
válasz
krizmo_ #8857 üzenetére
Szerintem nem lettek rosszak a torták...csak a textúrát túl akarták gondolni...aztán kemény magokkal az nem túl jó ötlet... Meg hiányzott a harmónia az ízekből...már túl sokat akartak mutatni... Meg hát az ár/érték arány az siralmas...
Végülis, nem tudom miért úgy kezdtem, hogy nem lettek rosszak. -
#76500480
törölt tag
válasz
krizmo_ #8855 üzenetére
Az előzőeknek “szárazabb” bélzetük volt, vélhetően az alacsonyabb zsírtartalom miatt
(2,8 tej+víz+ olaj)
Ezt kiflit a bolti “retro kiflihez” tudnám hasonlítani és valóban finom úgy magában vagy tejjel.
Hamburger zsemle kefir hozzáadásával készül , idővel hamarabb ki is szárad de azt úgyis serpenyőben az ember megpirítja, összeállítás előtt vagy megy melegszenyo alapnak. -
xavix13
őstag
válasz
krizmo_ #8806 üzenetére
Köszi, rápróbálok majd, meg gondolom a sütési idő is kevesebb kell hogy legyen, hogy ne piruljanak meg ennyire, illetve nem kell lekenni őket.
Egyébként van még hova fejlődni, ez, meg a múltkori kenyér is csak az első próbálkozás volt még a témában. (De tuti nem az utolsó, piacon már szereztem valamelyik nap családellátós kbl lisztet, meg bánkútit.) Próbálom azt a rengeteg tudást, infót, többek közt innen is felszívni magamra, amit itt megosztódik.
Pizza vonalon a legutóbbi sütést is bedobom ide, múltkor elfelejtettem, most láttam a telón a képek közt, a másik topik meg kicsit kihalt.
Alakul a mandula otthoni sütő ide vagy oda, lassan kell egy vas, de inkább egy kemence... -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8802 üzenetére
Ha nincs öreg kovászom akkor a 12 órás elő kovasszal jobb eredményt lehet elerni a zsemlenel?
-
xavix13
őstag
válasz
krizmo_ #8799 üzenetére
Hétvégén, csináltam pulled pork mellé zsemléket is, mondom kipróbálom magam ebben is, mert a bolti mostanában botrány minőségűek, recepted alapján.
Ilyenek lettek: (a kész szendvicset csak később jutott már eszembe lefotózni, elnézést a koszos tányérért)
Finom volt nagyon, picit ilyen kalács/briós jellegű hambi zsemlék lettek így.
Ha ilyen könnyedebb, bolti vizes/császárzsemlére hajazót szeretnék csinálni, csak értelmes minőségben, mit kell változtatni a recepten? -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8762 üzenetére
Na már túl vagyok (lennék) a leirtak szerint élesztőt futtatam volna de nen jött igazából fel. Az élesztő másik felét meg a kenyérnek csináltam meg egy 750ml dunsztosban, az meg kifutott. BE dagasztott ám a zsemlenek valót, át raktam a kis szobába, majd a kenyérnek valót is. A zsemle nem akar megkelni a 20 percel később csinált kenyér alap már majd a duplája. Mit csináljak a zsemle alappal? Betettem a paplan közé és várok. Lassan csinalhatom a kenyeret tovább.
-
-
modflow
veterán
válasz
krizmo_ #8727 üzenetére
Nos megsütöttem. Sajnos mint kiderült, csak sima BL55 volt otthon, és sikerem sem volt, így nem tudtam belerakni sikert, gondolom ennek köszönhetően a végeredményben sem nagyon volt siker...
Olyan így ránézésre, mint valami kerek kalács, tömzsi, a súlya is nagy. Egy bolti zsemle habkönnyű.
Még hűl, nem kóstoltam. -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8705 üzenetére
Ma szendvicsek helyett mini bucikat sütöttem. Sok lett az alap anyag és a 40%-a ment nyersen az első kelesztés után a mélyhűtőbe. Remélem felhasznalhato lesz jövő héten?
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8606 üzenetére
, de ha már a sütésnel vagyunk, és érdekelne ez víz a sütő aljába téma. Hova kell rakni. Közvetlen a sütő alsó lemezekre vagy egy kis rácsra? Gondolkodva azon, hogy 100 c fokon felforr a víz mi van 250-220 c fokon az edényben felforr a víz?
Nálam volt most 1 dl, 35 percig alul egy kis magasított talpas grill rácson és nem sok hiányzott belőle. -
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8602 üzenetére
A recept szerint 75 dkg bolt aiszt keverék de kevésnek bizonyultak a folyadékok. Kellett hozzá egy kis víz de így is kimarad 10 dkg liszt és 60 dkg-sak lettél a kenyerek. A dagasztogepbol kivéve mennyire kell puhanak lennie az alap anyagnak? Kissé ragadt az ujamhoz lisztes kézzel tudták ki enni, mert majd atmozgattam ahogyan a videókon láttam ketté vettem és formaztam. Akkor éreztem egy kicsit keménynek a tésztát. A dagaszto kanalrol is egyben de nehezen jött le. De ha vizet adtam hozzá amikor még több liszt maradt a tál aljan oda ragadt és addig adagoltam a lisztet míg elvalt.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
krizmo_ #8553 üzenetére
Sós vízben megfőtt minőségi hús jobb ízű lehet, mint egy agyonfűszerezett/ravaszul elkészített antibiotikumos.
Kovászra visszatérve. A vadkovász nyilván mindenhol eltérő lesz valamelyest mert a levegőben a mikrobák fajtája sehol nem ugyanaz. Azaz, hiába van nagyon jó recepted a kovászolt pékárura, ha a kovászod nem lesz az igazi. Sőt, a liszt sem lesz ugyanaz, még akkor sem, ha ugyanazt a márkát használod. Ismert, hogy ha burkolólapot veszel, vagy festéket, akkor egy későbbi szállítmány színben már eltérhet. Nyilván egy malomba, ha bevisznek 100t búzát innen, mikor elfogy, majd a másik 100t máshonnan lesz. De ugyanazt a búzát még ugyanarról a területről aratva is eltér a minőség akár egymástól egy-két száz méterre is. Akinek kertje van, az tudja, hogy az egyik sarkában más lesz ugyanaz a vetemény, mint a másikban, aki jószágot nevel tudja, hogy egyedenként ugyanott tartva, ugyanazt etetve se lesznek egyformák az egyedek. A kovász élőlények elegye alapvetően, rengeteg mutáción megy keresztül akár egy-két hét alatt is. A kovászban élő apró élőlények aránya mindig változik, lehet általános szabályokat felállítani természetesen, de gondosan elemezve biztosan lesznek eltérések ugyanazon forrásból származó kovászban is egy idő múlva. Nem találtam pontos laboratóriumi vizsgálatokat sajnos, hogy milyen mikrobák is vannak a kovászban. A gyári élesztők nagyjából standard minőségűek, de mégsem mindig ugyanazok. Az egyik pl. még szav. időn belül is gyengül, a másik még szav. időn túl is jó. Ugyanabban a hűtőben ugyanott tartva is. A baktériumok szaporodás közben állandóan mutálódnak, mivel élő sejtekről van szó, egy részük elpusztul, mások a rovásukra szaporodnak. Ez tudható.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
krizmo_ #8543 üzenetére
Nem hiszek a "független" laborokban. Amit itthon termelek, az a lehetőségekhez képest bio. Viszont nincs hatásom a levegőminőségre, bár falun inkább télen nagy a szennyezés. Búzát ha termelnék és magam őrölném, akkor talán, de ez szintén nem opció. Az összes táplálék elég kis százaléka, amit fogyasztok, a kenyerem. Az ár/érték arány követhetetlen liszt esetében. Természetesen szvsz. Amúgy a bevitt mérgekre sokkal kisebb hatással lehetek/lehetünk, mint a hiányokra. A hiányokat táplálékkiegészítőkkel igyekszem pótolni, jobb híján. Minőségi ételeket igazán csak gyerekkoromban ettem, mert még az a korosztály vagyok, aki saját termelésű ételeken nőtt fel túlnyomórészt, vegyszermentesen, kipufogógáz stb. mentesen. Az akkori "bolti" kenyeret, ma meg sem lehet közelíteni, de az első 5-6 évemben még saját sütést ettünk, míg megvolt a kemencénk. Na azok a saját kemencében sütött 4-5 kilós kovászolt kenyerek voltak az igaziak. Most mindent kénytelen vagyok boltból venni szinte, olyan is a minőség. Nyilván most az ár az elsődleges korlát. A bio-nak mondott zöldségféléket máshol se nagyon tudják jobban előállítani mint én, pl. a fajták miatt. Akkor paprika kb. júniustól volt, azt nehéz termeszteni, abból kevés volt a saját. Most egész évben vesszük. Ez pedig csak egy példa. Akkor szezonálisan táplálkoztunk, még a falu boltjában is igen kicsi hűtő volt csak, otthon meg szinte senkinek. Tudsz olyan lisztet mondani, ahol saját szemmel győződhetek meg egész a termelés egész vertikumáról?
-
btraven
őstag
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
krizmo_ #8539 üzenetére
Az elérhető lisztek között nekem mindegy. Nem fogok csilliókért lisztet venni, ha minden más kajában a kommerszre szorulok, hús, zöldségek, gyümölcsök stb.
Ha igazán minőségi ételt szeretnék mindenből, a fizetésem a kajára se lenne elég nyilván. Nekem elég, ha jóízű és jó állagú a nyersanyag. Sütöttem mindenféle biolisztből eleinte, de nem volt jobb a kenyerem.
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8535 üzenetére
En most az Emag oldalan valogatok ide a szomszefba hozzak ki ingyen. Nehezen mozgdulok mar ki itthonrol.
Mi a helyzet a teljes kiorlesi liszttel az is van itthon egy zacsival?
BL112- neztem ki at első pest...nem zavar a felbarna.Sajna som Nagyi van amit ha jol vastam nem igazabol ajanlott, igaz az is van 1 kg BL80 itthon. Valamit keresnek hozzá feljavitani. A teljesből is van 1 kg itthon. A rozsos lisztett meg rostdús etrendem miatt gondoltam, hogy jó lenne. Olyan vacak rozsos kenyerek vannak. Eddig ősi buzás magos kenyeret vettunk de a magokról le kell allnom. Ez allagra es izre is jol kidolgozott kenyer volt de ugyan ott a tobbi mar meg sem kozeliti ebben a peksegben.Na a majd 1000 ft kilos arrol ne is beszeljunk.
Szeletelt fel kg csomag 490 ft. Na erre keresek valami megoldast. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
krizmo_ #8530 üzenetére
Búzalisztből nekem sosem savanykás a kenyerem, bolti rozsosoknál előfordult már savanykás íz. Saját rozsosnál nem igazán vettem észre ugyan, de max olyan egyhatod arányban volt benne a rozsliszt és az eredmény inkább kicsit tömörebb tészta, bár én mindig használok sikért. Így leszoktam róla inkább.
Korpával voltam meglőve, mert felénk alig kapni, legutóbb zabkorpát vettem jobb híján a Tescoban, az viszont érdekesen darabos volt. Most a meleg miatt sütési szünet van nálunk. Ha megjön az új sütő, a régit beépítem egy outdoor keretbe és meglátom, hogy szabad téren más ízűek lesznek-e, a sütött dolgok....
Kemence tervben van, de majd csak a készülő melléképülethez kapcsolódva. -
#82860288
törölt tag
válasz
krizmo_ #8505 üzenetére
Hát, nem kóstoltam meg, mert ez bizony nem sült meg, még nyers volt a belseje, pedig a szokásos 50 percet sült.
Lehet nem működik jól a sütőm?
Tegnap este még simán sütöttem benne húst meg krumplit és nem volt vele semmi fura, működött rendesen.
De itt ez most összezavart, nem tudom mi nem volt jó.De hogy ne csak spammeljek, íme a mai reggeli + kis majonéz.
-
#82860288
törölt tag
válasz
krizmo_ #8505 üzenetére
Légkondis a lakás, nem nagyon van meleg, bár minimálisan azért ingadozik kicsit a hőmérséklet. Bár tegnap nem nagyon ment a légkondi, mert a pénteki vihar nagyon jól lehűtötte a levegőt még itt a nagyfaluban is. De lehet a párásabb levegő befolyásolta?
Lisztből ugyanazt használtam, mint eddig, a nagy része új zacskóból jött, de nem hiszem, hogy az számít.
A szokásos 50 perc alatt nem pirult most le annyira, pedig a folyadékot tuti nem mértem el, de ez most sokkal világosabb lett és elfolyni sem folyt el.
Olyan, mintha előbb keletkezett volna a kéreg és megrekedt volna egy kisebb formában, pedig be volt vágva rendesen a teteje.
De mivel világosabb lett, lehet nem is lett elég meleg a sütő?Amint kihűlt megkóstolom, ha megsült rendesen belül, akkor megeszem, tojáshoz, virslihez meg lecsóhoz jó lesz.
-
Cha-b
senior tag
válasz
krizmo_ #8469 üzenetére
Igen van benne. Hagyma, kevés fhagyma, só, bors, cukor, almaecet, kapor tejföl.
Amikor a tök elkészült, akkor a levét valamennyi tökkel lethermóztam és visszaöntöttem, ez volt a sűrítés liszt helyett.Ja és a tök héjából magházából, kaporszárból feltettem egy alaplét, ezt használtam hozzá, nem vizet.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
krizmo_ #8454 üzenetére
Ilyeneket csak össze szoktam dobni. Rizottószerű zöldséges étel, nyilván valami sonkával.. Nem is igazán emlékszem már, csak poénból így tálaltam, mivel előtte pár napot itt voltunk és ez egy eléggé fine diningos hely.
Amire csak az első étkezésnél jöttünk rá, mivel alapvetően szállást kerestünk és találtunk.
-
Beni2360
félisten
válasz
krizmo_ #8454 üzenetére
Az volt tavaly Januarban semmi egy kis regluxon kivul. 3x voltam ultrahangon ott egy kiy zdírmáj vt tavaly de gondolom a fogyas mar javitott rajta a mostani Marciusin mar nem irtak. CT-re nem akarnak kuldeni pedig tobb mint 50 ev 4 honapot dolgoztam adozva. Na maj par nap mulva tobbet tudok.
-
#76500480
törölt tag
válasz
krizmo_ #8420 üzenetére
Celldömölki vagy Metros jöhet szóba. Nagyit már régóta nem veszek
ill. család ellátóról mindig van rendelve valami ha nem éppen a garat malom honlapjáról, ott láttam valami pizza lisztet. Kamutbúza semmi extrát nem adott, viszont a kamut búzadarával befurodtem….apró szemű, barnás…. Tejbegriznek is fura volt…
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
pohár
félisten
válasz
krizmo_ #8389 üzenetére
uh, rohadt jól néz ki
én tegnap sütöttem meg 2 szűzet:
- egyet csak úgy natúrba' a hétvégére (só, bors, fokhagymapor), hozzá ezt a krumplis-joghurtos salit/köretet
- egyet pedig darabolva, sütőben egy mustáros-tejszínes-sűrített paradicsomos-kakukkfüves szószban, mellé kis jázminrizsolyan, mint a Chokito: ronda, de (remélhetőleg
) finom
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Call of Duty: Warzone
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Home server / házi szerver építése
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Óvodások homokozója
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 3540 - i5-4GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest