- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Magisk
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Kékes525 #40268 üzenetére
Az ilyen optimalizáló progikat nagy sürgősen felejtsd el. Nem csak SSD-hez, de általában is. SSD-hez feleslegesek, általában meg inkább csak problémák okozói, a rendszeren nem gyorsítanak érdemben semmit.
A Prefetch meg igaz, hogy SSD-n nem gyorsít, de nem is lassít semmit. Annyiból én nem tiltogatnám le, hogy ha a MS SSD-vel is defaulton meghagyta, akkor mégis csak ajánlottabb az MS szerint, mint kikapcsolva. Ha nincs valami tuti infód az ellenkezőjéről, én nem piszkálnám.
Ezek az optimalizáló meg tweakelő programok inkább olyan gyenge gépekre készültek, amiken épp csak vánszorog az adott Windows verzió, és ilyen minden csepp számít alapon enyhíteni akarsz rajta. Pl. ilyen 1 GB RAM-os atomos netbook vagy őskőkorszaki, kisebb C2D-val szerelt 2 GB RAM-os konfig lassú HDD-kkel. Kötve hiszem, hogy ilyen gépen használnál modern Windowst.
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #40270 üzenetére
Inkább az ilyen SSD-optimalizáló 3rd party programokra nincsen szükség, ha W10-ez használsz, amiről korábban a téma topikjában is volt szó. Meg ha ennél is annyi a szint, hogy SSD-nél töredezettségmentesítést akart tiltani, amikor eleve trimmelés történik meghajtóoptimalizálás alatt, akkor pláne.
-
Frawly
veterán
válasz
Kékes525 #38315 üzenetére
Ez SSD-től függ. Nálam most egy MX300 volt olyan, hogy majdnem 2 évig nem kapott áramot. Simán megmaradtak rajta az adatok, semmi baja nem lett. Az a baj, hogy ezt a felejtést nem tesztelik a gyártók, van olyan technikai doksi, ami 1 évről hadovál, van, amelyik 10-ről, és ilyenkor is úgy értik, hogy ennyi a garantált, és nem azt jelenti, hogy ennyi idő után biztosan elfelejti az adatokat.
(#38313) Doky586: ebben igazad van. FELÜL nem ír egyszer sem. Sőt, semmit nem ÍR rá. A cellákat hozza TRIM-eléssel alapállapotba, ez nem egyenlő a felülírással. De épp az a hatása, kinullázódnak a cellák, mintha semmi nem lenne bennük (még 0 bitek sem), gyári alapra állnak vissza, elfelejtik teljesen a bennük lévő adatokat. Épp ezért csak egyszer fut le a Secure Erase, ha egyszer már alapállapotba állnak a cellák, onnantól nem hozhatók még „alapabb” állapotba. Persze ettől még kézzel lefuttatható egymás után többször, csak épp értelme nincs sok.
Igazából ez a többszörös felülírás HDD-knél is csak extra paranoia. Még senki nem látott olyat, hogy egy egyszer felülírt HDD-ről valaki is vissza tudott volna hozni akármilyen adatot, akár csak töredéknyit is. Ez inkább csak amolyan extra óvintézkedés, gondolva a jövőre, hátha egyszer lesz olyan űrtechnika, ami gyengeséget talál az egyszeres felülírásban.
De az is igaz, hogy a windowsos sima (nem gyors) formázás felülírást okoz, az a szó szoros értelmében egyszeres felülírása az összes szektornak. Bár a Secure Erase ennél alaposabb, mert az a gyári overprovisioning területet is TRIM-ezi.
Sőt, mivel Samsungról van szó, egy még egyszerűbb megoldás is szóba jön. A Samsung SSD-k ugyanis automatikusan hardveres AES öntitkosítást alkalmaznak. Akkor is, ha nem kérnek bootkor jelszót, csak ilyenkor a titkosítás feloldásához való kulcs ott van a meghajtón, titkosítatlan formában. Na már most, van olyan, hogy rövidített Secure Erase, ez nem az egész meghajtót TRIM-ezi végig, hanem csak azt a részét, ahol ez a jelszó van tárolva. Innentől fogva a meghajtó egy feloldhatatlan titkosítással van teleírva, csak zagyvalék adat van rajta, senki nem hoz róla vissza semmit. Ez a leggyorsabb módja, csak ezt nem minden SSD támogatja. De a hosszabbik Secure Erase lefutása sem sokkal hosszabb, 1-2 perc alatt (tárterület és NAND sebesség függvénye) végig TRIM-ezi az egész SSD-t.
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #38294 üzenetére
Erről már egy másik topikban mintha le lett volna írva a lényeg, nem?
1. Az összes modern OS beépített eszközénél és külső programoknál egyaránt SSD-k esetében rendszerint az optimalizálás = TRIM futtatása a szabad területen. Windowsoknál ez a Windows 8 óta eleve így van a beépített eszköznél, vagyis értelemszerűen esetedben a Windows 10-nél is.
2. Igen, csak az I meghajtó USB-n csatlakozik és annál vélhetően nem működik a TRIM (UNMAP) USB-n, azért jelenik meg merevlemez-meghajtó néven, azért indul a hagyományos defrag. Ellenben a Samsung T5 támogatja USB-n, az szilárdtest-meghajtó néven szerepel és annál az optimalizálás = TRIM futtatása.
-
dethroner
veterán
válasz
Kékes525 #37861 üzenetére
Mennyivel lehet kevesebb a még normális érték? Mert ez amit mértem a gyári maxhoz képest kb 20%, ami azért nem kevés. Nem tettem sem semmi vezérlőt, csak amit a W10 berakott magának. Érdemes lehet valami AMD anyagot felraknom a lapomhoz?
(#37862) mrzed Igen, ezen fut a Win10.
-
Frawly
veterán
válasz
Kékes525 #37821 üzenetére
Igen, az jó, azzal nem volt baj. Az NVMe vonalon a 9xx-es szériával soha nem volt gond. Vagyis hibás darab biztosan van abból is, de széria szintjén nem volt hibás.
(#37820) ledgeri: nem tudok ilyen archívumról, a Samsung oldalán mindig csak a legfrissebb fw elérhető és ahhoz sem írják oda, hogy mit javított. Esetleg régi cikkekben lehetne keresni, amelyek megírták az új firmware hírét. De mindig megéri az utolsó firmware-t használni, főleg 840-esnél.
-
Frawly
veterán
válasz
Kékes525 #37788 üzenetére
Ez az energiagazdálkodás miatt van. Az SSD-t a vezérlője altatja, ha nincs lemezművelet. Néha csak pár ms-ot, néha csak pár másodpercet. Ez független a Windowsban az Energiagazdálkodásnál beállított szoftveres Merevlemezek kikapcsolása X idő után opciótól, ezt az SSD vezérlője hardveresen (OS-től és szoftvertől függetlenül), önhatalmúlag intézi (Device Initiated Power Managementnek vagy rövidítve DIPM-nek hívják). Ezek az alvó periódusok nem számítanak bele a működési időbe, emiatt a SMART statisztikába sem.
A tapasztalat azt mutatja, hogy átlag felhasználásnál az idő legalább felében alszik az SSD. De te ebből semmit nem érzékelsz, mert mikor lemezművelet van, akkor lag nélkül visszakapcsol, te meg azt hiszed, hogy végig ment. Ez nem HDD, hogy fel kell pörögnie, és lagot okozzon.
HDD-knél gyártófüggő is, hogy hogyan számolja az üzemidőt.
-
-
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Kékes525 #35359 üzenetére
Nem az idő a lényeg, hanem az írt adatok és ott is a sok kicsi fájl jobban terheli az ssd-t. De akkor is gyorsan esik a kondíció, de az is lehet, hogy rossz a kijelzés, aki jobban otthon van a márkával az majd megválaszolja. A régi sima 840em 10-12TB írásnál még 90% körül volt.
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #32715 üzenetére
Az eszköz tulajdonságoknál pont nem látszik, hogy be van-e jelölve ez az opció, de elhiszem, hogy akár anélkül is kilistázza nálad. Nálam is volt már ilyen helyi lemezként kezelt külső SSD-nél, ami elsőre meglepett. Egyébként ennek leginkább biztonsági oka van és azért nem engedi normál esetben kiválasztani a helyi lemezként kezelt USB-s meghajtókat, hanem csak a cserélhető lemezeket. Volt már rá példa egyik-másik ilyen programnál, hogy egyesek a pendrive helyett véletlenül az adatokkal megpakolt, X TB-os külső merevlemezt gyalulták le és arra írták ki a telepítőt...
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #32688 üzenetére
Igen, az előbbiek mellett a tömege is arra utal, hogy nem egy hagyományos pendrive-ról van szó. Ha a külső burkolat műanyag, akkor meg pláne. Plusz egy másik érdekesség, hogy az alábbi teszt alapján a Windows nem a pendrive-oknál megszokott cserélhető lemezként kezeli, hanem a belső és külső HDD / SSD meghajtóknál jellemző helyi lemezként. Nálad is az utóbbi a helyzet?
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #32677 üzenetére
Ez egyébként most mi, egy pendrive? Ha igen, akkor inkább a pendrive irás-olvasás sebesség topikba kellett volna berakni. De mondjuk annyiból aktuális itt is, hogy ez elvileg nem egy sima pendrive, hanem inkább egy SSD-alapú, pendrive formájú USB-tárolóeszköz. A S.M.A.R.T. és a TRIM támogatása is az utóbbit erősíti, ugyanis ezek a hagyományos pendrive-oknál nem nagyon jellemzők. Amúgy egész komoly kis cucc, ilyen jellemzőkkel pl. Windows To Go-hoz is jól használható.
(#32678) Frawly:
Egy SATA3-as SSD-t max. az USB 3.0 korlátoz sebességben, de ezt eddig is tudtuk, mivel 6 Gb/s vs. 5 Gb/s. Viszont az USB 3.1 Gen 2 már pont hogy nem, mivel az 10 Gb/s és ahhoz értelemszerűen egy SATA 6 Gb/s alapra épülő SSD önmagában már kevés. -
Frawly
veterán
válasz
Kékes525 #32677 üzenetére
Ez elég fasza eredmény egy pendrive-tól. Még a TRIM is megy rajta. Viszont szerintem nem érik meg, mert egy ilyen GTX 128 gigás 27-37k között van, ennyiért meg nem hogy 240 GB-os SATA3 SSD-t lehet venni, de még a 480 GB-osokból is belefér az árba, és egy SSD több írást is visel el, mint egy pendrive. Mondjuk az így utólag vett SSD-kkel nekem az a bajom, hogy vagy drágán kell hozzájuk külső házat venni, vagy csak USB-SATA átalakítóval tudom használni, de akkor nincs TRIM, meg hiába van UASP-mód, nem lehet kihajtani az SSD tényleges sebességét, de egy 400-450 MB/sec szekvenciálisan akkor is megvan, persze az nem vigasztal, mikor ugyanaz az SSD SATA3 portra rádugva 550-580 MB/sec-kel tudna menni. Ez van, az USB interface korlátoz, akkor is, ha v3.1-es.
-
Frawly
veterán
válasz
Kékes525 #32359 üzenetére
Nem terjesztünk rémhíreket. Néha hajlamos a HDS hülyeségeket írni. Kiváltképp, ha nem ismeri az adott SSD-t. Erre utal a képtelen 8 fokos hőmérséklet is. Az Intenso egy elég ritka márka, nem sokan veszik, nagyon valószínű, hogy a HDS adatbázisa még nem tartalmazza. A HDS nem mér semmilyen hőmérsékletet, a SMART-ból olvassa ki, de néha nem jól értelmezi a kapott adatokat. Gyártónként és azon belül modellenként eltér, hogy melyik SMART attribútumot kell nézni, és azon belül melyik értéket: normalizált vagy nyers érték. Néha egy SSD nem is közöl hőm. adatokat a SMART-ban, igaz ez inkább régi modelleknél fordult elő, újabbaknál nem hinném, hogy találkozni ilyennel. A HDS ugyanúgy tévedhet a többi adatot illetően is.
A legbiztosabb végigmenni rajta egy linuxos smartctl -a /dev/sda-val, mert az csak kilistázza a SMART-ot, nem értelmezi. Nem mindig ír ki mindent, nem mindig ismer fel mindent, de amit kiír, abban viszont nem szokott tévedni, csak néha értelmezni nehéz. Ha valakinek nincs ezért kedve linuxot letölteni és live módban bebootolni, akkor meg lehet próbálni a HDS SMART fülét megnézni, vagy valami másik windowsos SMART-ot ismerő progival.
-
Frawly
veterán
válasz
Kékes525 #32351 üzenetére
Ez az 55 fok teljesen elfogadható még, úgy tudom, hogy a legtöbb SSD-nél 70 fok fölött ugrik a gari, de még azt is bőven elviselik. Valószínű nem szellőzik jól a külső házban, nem jól szellőző laptopokban is hasonló hőmérsékletűek a SATA SSD-k.
Egyébként én nem vennék ilyen T5-ös Samsungot. Nem azért, mert rossz, hanem mocsok drága, hogy egy ház miatt kétszer annyiba kerül, mint egy olcsóbb SATA3 SSD meg egy filléres USB-SATA átalakító, és ez a kombó nem melegszik, mivel az SSD szűzen van kilógatva, minden oldalról éri a levegő. Egy előnye lehet az utóbbival szemben, hogy az UASP módot támogat és a TRIM/SATA, stb. parancsokat átviszi.
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #32347 üzenetére
A korábbi linkelt teszt alapján látszik, hogy USB 3.1 Gen 2 porton mit tud az 500 GB-os T5. USB 3.0-n viszont értelemszerűen lassabb lesz, de pont az a lényeg, hogy mivel az SSD miatt 6 Gbps a plafon, ezért azt javarészt az USB 3.0 is kiszolgálja. Vagyis normál esetben ilyenkor nem kellene olyan sokkal visszaesni a sebességnek, amit pl. egy korábbi prohardveres teszt jól szemléltet. Ezért is írtam az előbb azt, hogy nálad USB 3.0-n a kapott eredmények kicsit gyengék. Ha pedig USB 3.1 porton ráadásul nem is működik rendesen, akkor ott valami alapból nem stimmelhet annál a hardver- és szoftverkörnyezetnél.
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #32340 üzenetére
Mondjuk az adatátviteli sebesség kissé harmatos a mostani és az újabb CDM teszt szerint is USB 3.0-n. A "0 Fill" beállítással próbáltad, vagy mondjuk ATTO-val? Valamint PC-n az előlapi / hátlapi USB 3.0 port sem teljesen mindegy, némelyiknél az előlapon lévők gyengébb értékeket produkálnak. Egyébként meg igen, ha van a gépen USB 3.1 Gen 2 port, akkor teljesen kihajtani ahhoz csatlakoztatva lehetne.
Arról pedig ugye korábban már volt szó, hogy ez a sorozat hivatalosan támogatja USB-n a TRIM-et, amit elvileg most a HDS screenshot is megerősít.
-
Kékes525
félisten
válasz
Kékes525 #32340 üzenetére
3.1-ről nem megy valószínűleg driver probléma van.
Ezt próbáltam feltenni, de, nem teszi fel, azt írja, hogy a legújabb van fenn
"pure" 32/64bit ASMedia USB 3.0+3.1 Drivers v1.16.51.1 WHQL for Win10 (incl. DPInst option)< (>MIRROR<)"
-
Frawly
veterán
válasz
Kékes525 #30915 üzenetére
Nálam egy Samu PM800-as SSD esett lényegesen magasabbról. Külső SSD-nek használom USB-SATA adapterrel, asztal szélén volt, véletlenül levertem adapterestől, koppant egy jó nagyot a laminált padlón. Nem tört el, de először én is jól befostam, hogy ennek most reszeltek, szerencsémre azóta is hibátlanul megy. Ezek ilyen pár grammos kis szarok, egy pehelysúlyú nyák 3-4 csippel, meg egy műanyag borítás, elég nehezen törik. Még ha a borítás meg is reped, vagy eltörik, a nyák belül túlélheti, hiszen a külső ház pont ezt a védelmi célt szolgálja, védi a fizikai behatásoktól (meg pl. laptopban stabilizálja a meghajtó pozícióját, hogy ne csak lógjon a nyák rögzítetlenül a nagyvilágba).
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #29249 üzenetére
Pedig a téma topikjában egy tesztet is készítettél róla, ahol az alábbi képen látszik a tartozékok között, illetve a gyártó oldaláról vett képen is szerepel a jobb alsó sarok tájékán. Tehát ilyesmi kábelről van szó. A külső házon lévő multiport tud USB 3.0 csatlakozást is, ahol USB 2.0/3.0 portban nyilván működnie kellett volna az eszköznek. Illetve USB-nél adat + táp is megy normál esetben a kábelen és nem kizárólag csak adat, mint az eSATA-nál.
-
válasz
Kékes525 #29246 üzenetére
Ez a kihuzingálás nem jó, valóban egy kapcsolóval ellátott áramvédős elosztó kéne oda. Vagy ilyen, amit ki sem kell kapcsolnod.
(#29244) King Unique
Köszi az infókat, kevertem ezt a dupla nyakú kábelt, nevezheted y-kábelnek is, de én ez alatt a venti elosztó kábelt ismerem. Ill. a usb2/3-at kevertem a 2,5/3,5 csatlakoztatással. Ez egyébként egy ilyen ház, nem akartam a félhalott meghajtónak ennél drágábbat. Ennek a helyére tettem a Fury 120-ast.
Köszi a linkeket, az írásodat ismerem természetesen, archwikit is, csak gondoltam Te fejből tudod ezeket a parancsokat!
Igazából nincs jelentősége a smart-nak sem, ha nagyon látni akarom, akkor rádugom sata kábelra a kampecás HDD-t. A most vett Fury érdekel, de az meg teljesen jól működik, igaz a Disks nem sok adatot közöl róla, de a sebességtesztet megcsinálta, az meg megfelelt.
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #29246 üzenetére
Ennyi erővel, ha a szoftveres leválasztás után nem állítja le a külső ház pl. a HDD-t, akkor ott is az USB-kábel kihúzása kirántja alóla a tápot. Igaz, ez nem a legjobb, de ettől még nem feltétlen fog tönkremenni. Pláne, ha csak viszonylag kevés alkalommal történik ilyen. Kihúzni meg nyilván egy határozott mozdulattal kell! Viszont azt továbbra sem értem, hogy minek használsz ehhez külső tápot, amikor elég lenne az SSD-hez is az előző válaszban említett kiegészítő tápellátás. Sőt, még elvileg kábelt is mellékelnek ehhez gyárilag. Vagy netán kipróbáltad és úgy nem működött?
-
válasz
Kékes525 #29239 üzenetére
Ha erre gyűlik a szuper wallpapers gyűjteményed, akkor kár aggódnod, az hamarabb kampeca lesz menet közben az SSD vezérlő miatt, mert amúgy elektromos anomális vagy tűz annyi voltnál nem valószínű.
Vagy milyen biztonsággal kapcsolatos aggodalmak gyötörnek?(#29241) King Unique
Miért van egy sata2-es külső házhoz egyik oldalt dupla usb kábel? Felesleges bedugni mindkettőt, nem? 3,5-ös meghajtónak kell csak a plusz energia onnan, ha jól tudom. Most HDD van benne, nem SSD, de ez nem számít. Jól tudom, hogy ennél normális, ha nem áll rendelkezésre smart adat?
Nem tudod véletlenül, hogy az ezzel a paranccsal kiolvasott bad blockokat milyen paranccsal lehet kizárni?
sudo badblocks -v /dev/sdc1
Egy txt.-s kimenetű visszaírós megoldást láttam most, de nem akarok megint 4-5 órát olvastatni a laptoppal hozzá.
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #29236 üzenetére
A 42488 tud eSATAp csatlakozást is, amihez nem kell külső tápellátás. De, ha csak sima eSATA-port van a gépen és úgy használod, akkor már igen. Viszont külső tápadapter (példa) max. akkor kell, ha a gazda hardver nem tud megfelelő tápellátást biztosítani. De ez egy PC-nél nyilván OK, ezért ennél a külső háznál elég a kiegészítő tápellátás is, amihez USB DC Power kábelt eleve mellékelnek. A gép kikapcsolásával pedig nyilván az USB-port sem lesz áram alatt normál esetben. Egyébként egynéhány ki- és bekapcsolástól még nyilván nem fog tönkremenni az SSD.
(#29240) tomp:
Pont nemrég volt erről szó, vagyis felesleges piszkálni. -
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #29224 üzenetére
Ez egy 2,5"-os külső ház, amely eleve csak USB-ről működik. A konnektorból max. a PC hálózati tápkábelét tudod kihúzni. De, ha a PC-t kikapcsolod, akkor normál esetben az USB-portok áramellátása is megszűnik. Vagyis nem lesz a külső SSD áram alatt. Max. esetleg akkor, ha pl. ilyen alaplapod van, amelynél a portok akár a gép kikapcsolt állapotában is áram alatt maradnak és tudnak különféle eszközöket tölteni stb. De a BIOS-ban akár ennek kikapcsolása is megoldható. Ahogyan az USB-kábel csatlakozójának kihúzása, majd újbóli használatnál annak visszadugása az aljzatba sem annyira bonyolult.
-
King Unique
titán
válasz
Kékes525 #29078 üzenetére
Pont nemrég volt szó a külső SSD témáról: [link], [link], [link].
Én ráadásul egy olyanon is futtatok OS-t, illetve használom tesztelési célra, aminél nincsen TRIM, de ezeket a nagy belassulásokat mégsem tapasztaltam, pláne nem fél év alatt. De azért nyilván az az ideális, ha működik az említett funkció.
Egyébként gondolom ezt a megoldást használod továbbra is. Ennél elvileg valóban nem működött eSATA-n a TRIM, de volt rá példa, akinél egy másik megoldás esetében igen.
-
Bodor
veterán
válasz
Kékes525 #29078 üzenetére
jMicron akkor a ludas, az nem szereti a TRIM-et. Ha nincs TRIM, akkor - használattól függően - fél év alatt akár a felére is lecsökkenhet a sebesség, bár nem tudom, hogy a 850 Pro-nál mennyire hatékony a garbage collection, de ha érezhetően belassul, akkor át kell tenni a TRIM idejére a számítógépbe, és a probléma meg van oldva.
Nekem sem friss a rendszerem, i5 2500K 4.2 Ghz-en műkszik benne, de eszem ágában sincs még platformot váltani. Csináltam pár mostani gépen telepítéseket, hát annyival egyelőre nem gyorsabbak,hogy számomra érdemes lenne a csere.
(#29079) Csorbi : Ez is jó megoldás, már ha van szabad alaplapi normális SATA port.
-
-
Bodor
veterán
-
-
Emperor_
addikt
válasz
Kékes525 #22141 üzenetére
Amit a Magician kiír az szerintem csak figyelmeztetés. A Te esetedben a particó típusa MBR, ha ráböksz "Details" gombra, akkor minden partícióról mutatja az SSDOK az infókat (ezt kértem korábban
).
A RAW partíció típusról itt olvashatsz bővebben: >>>katt<<<, a "What does RAW partition mean" bekezdésben.
-
válasz
Kékes525 #21685 üzenetére
Olyan portokat nem támogatok feleslegesen, amin nincs TRIM, így aztán USB-k kizárva (állítólag van olyan USB driver, amin megy, de én még nem futottam ilyenbe bele. Olyanba már igen, ami csak azt hazudta, hogy megy a TRIM, de manuálisan leellenőrizve természetesen nem ment)
Crystal Disk Info vagy Hard Disk Sentinel. -
-
assemble
addikt
válasz
Kékes525 #11083 üzenetére
Nem ide kapcsolodik, csak erdekel: amugy miert kell "kompatibilitas" miatt valamennyi page file mindig (ha kicsi is)? Ugy gondolnam, hogy a programok szamara (normal esetben) total transzparensnek kene lennie a page file-nak a sima ram-mal, elvegre ez a lenyege. Szoval hogyhogy megis szamithat ez? Gondolom valami windows specifikus dolog, valami api-val megis ki lehet deriteni hogy page file-t hasznal-e, es sok program ezt az api-t meg hasznalja is? Vajon miert? Optimalizalnak eszerint?
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Kékes525 #11082 üzenetére
Köszi Kékes525, jakos73! Én is már régóta kikapcsoltam a lapozófájlt, mert olvastam, hogy a Windows akkor is írogat a lemezre, ha nem is kellene neki. Programmal még nem találkoztam, ami hiányolta volna. Csak az fordult elő, hogy néhány játéknál egyszerűen elfogyott a memória, amíg 4GB volt, de 8GB-nál már nincs ilyen probléma a PC-n. Az SSD-n 1-1GB-ra állítottam, mert a laptopon 4GB RAM van. Egyébként mi ez a lapozófájl ellenőrző program?
-
Bodor
veterán
válasz
Kékes525 #10982 üzenetére
Én nem tágabb értelemben vettem a kérdést, mert akkor elég sok felé el lehet menni, hanem úgy ahogy a kérdező írta.
Gondolhatod, hogy tisztában vagyok azzal, hogy ha SSD-ről vannak beolvasva az adatok, akkor gyorsabbnak érezni a böngészést is, de a kérdező nem ezt kérdezte, hanem azt, hogy az internet kapcsolat sebességét meggyorsítja-e egy SSD, na azt biztosan nem teszi.
Azt gondolom, hogy kérdezni is tudni kellene, és ha valakinek ez nem megy, akkor nem árt felhívni rá a figyelmét. -
-
Doky586
félisten
válasz
Kékes525 #10878 üzenetére
A meghibásodásnak is vannak fokozatai. Ha a 100lábú vezérlőchip meghibásodik attól még bizonyos részei továbbra is jól működnek. Ezt használják ki adatmentéskor.
E topicban már régóta két nézet áll szemben:
1.: a titkosító kulcs a titkosított adat mellett a Nandokon hever ('kulcs a lábtörlő alatt' módszer)
2.: a titkosító kulcs a vezérlőchipben van. Csak ezen chip tudja dekódolni az adatokat.Te az 1.-et állítod, worxland (és én is) a 2.-at.
Ha az 1. az igaz akkor akkor simán cserélhető a nandokon kívül bármi, ha a 2. igaz akkor a nandok és a vezérlőchip is szükséges az adatmentéshez.
A teszt nagyon egyszerű:
Szerezz olcsón egy használt SSD-t amire az SSDOK progi ezt mutatja:, azaz titkosított a nand része, majd írjál rá valamit, majd szedd szét, csavarhúzóval törd le a vezérlőchipet (nem a cache chipet ha van rajta) és dobd el, majd vidd be adatmentésre. Ha hangosan felröhög a munkafelvevő és nem vállalják el, akkor a 2. eset áll fenn, és te tévedtél...
-
-
xuldar
addikt
válasz
Kékes525 #10860 üzenetére
Szerintem ő ujj helyett inkább egy újat szeretne, és jellemzően nem a cellák fáradnak el, hanem a vezérlő megy tönkre. Akkor meg kenheted a hajadra, hogy a cellák még olvashatók. Alapszabály, hogy a fontos adatokról biztonsági másolatot tartunk, esetleg raid tükröt is használunk, stb.
frankdelgado: az alaplapi SATA vezérlőd csak SATA2-t tud, ez az üveg nyaka, a szűk keresztmetszet.
-
Impressa
őstag
válasz
Kékes525 #10482 üzenetére
Én is vmi ilyesmire gyanakszok, sztem ez lesz, az FF-et törlőm és újratelepítem, persze előtte a sok könyvjelzőt és jelszót mentem. A rendszer-visszaállítás azért nem tudom választani, mert előbb frissült az FF, mint a legkorábbi visszaállítási pontom. Köszi a ötletet, meg fogom csinálni, aztán referálok mire jutottam.
-
Impressa
őstag
válasz
Kékes525 #10469 üzenetére
Köszi az ötletet. Eddig érdekes módon, nem volt ilyen problémám, csak a megszokott napi 6-10 GB közötti írásom volt. Ha nem sikerül megoldást találnom, akkor marad RAMDisk opció. A gyorsasággal meg vagyok elégedve most is.
(#10470) pjen Szia!
neked az nem sok, teljesen normális.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Kékes525 #10316 üzenetére
Mik azok a hatalmas nagyságrendbeli különbségek?
Úgy csinálsz, mintha általános hardverfelmérésre, hőmérséklet-mérésre és hasonlókra nem lenne tökéletes az ingyenes HWiNFO64 is. Persze az AIDA64 többet tud, ha már pénzbe kerül, milyen meglepő...
Például meg lehet nézni vele a használt Windows, Office, ilyesmik termékkulcsát, meg hasonlókat. Mindenképp hasznos lehet utóbbi, de igazából nem is tudom, hogy jött az összehasonlítgatás, meg ez az "egyetlen előnye, hogy...", radi8tor1 megkérdezte, melyik program ez, én válaszoltam.
-
Aurig@
őstag
válasz
Kékes525 #10316 üzenetére
Ez igaz, az Aida az egyik legjobb, de van egy szépséghibája!
Konkrétan, hogy a RAM sebességet hibásan elemzi ki (teljesen mindegy a verziószám. Lehet a legújabb, de lehet régebbi is, az eredmény mindenhol ugyan az.)! Jelenleg 1866-on mennek a RAM-ok, amik az AIDA-n kívül minden program esetén ennyit mutatnak! Egyedül az AIDA, ami 1333 MHz-et mér! Benchmark esetén már jól mutatja, de a RAM infónál csak 1333-et. 5 különböző programmal néztem még meg, plusz a BIOS és mindenhol 1866 MHz szerepel.
De ettől függetlenül tökéletes az AIDA. -
válasz
Kékes525 #8567 üzenetére
Ötlet? Uninstalláld a Magician-t és felejtsd el.
UI: Privátba dobj egy képet a Disk Drive fülről
semetka - rendben minden (ezt sem kell mindig megkérdezni, itt le van írva mit kell nézni az SSDOK-ban)
-
-
válasz
Kékes525 #8555 üzenetére
Ez a legújabb IRST driver... Azért kértem, hogy az SSDOK-ról dobj képet, mert azon minden info rajta van, amire kíváncsi lettem volna. Így csak annyi tippem van (és utána passz), hogy cseréld le az OS alap AHCI driverre ezt az IRST-t és úgy próba.
UI: Mini Tools vagy AOMEI partíciókezelő szoftverével adatvesztés nélkül is lecsíphetsz OP-nek részt a partíció végéből és akkor nem kell szuttyogni a Magician-el...
-
válasz
Kékes525 #8553 üzenetére
Állítsd vissza Recommended-re és -bármilyen hülyén hangzik- kattints rá a C partícióra (a kék részre). Lehet rosszul rémlik, de mintha a Magician-ban lenne ilyen furcsaság.
A másik, hogy nem megfelelő AHCI drivert használsz, ami általában Intel chipszettel szokott felkerülni. SSDOK-ról képet
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Xbox Series X|S
- Milyen egeret válasszak?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- AliExpress tapasztalatok
- Napelem
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i7-4G I 16GB I 240SSD I 14" HD+ Touch I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest