- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mattheus
őstag
válasz
Dragon3000 #41150 üzenetére
Több mérettel próbálkoztam, de szignifikáns különbséget nem tapasztaltam sebességek között, pontosabban az mérési hibahatáron belül volt (1-2%). Igazából nekem az a "legzavaróbb", hogy valami miatt több, mint 20 másodperc a boot időm és talán van összefüggés a gyengébb betöltés és a rosszabb írási teljesítmény között.
Még szerintem teszek egy próbát egy másik SATA kábellel és meglátjuk, hacsak nincs még esetleg Neked vagy másnak ötlete -
tasiadam
veterán
válasz
Dragon3000 #41145 üzenetére
Akkor gondolom az 1 chip jobban melegszik, vagy 2. Hisz ugyan azt a transfert kell birnia
-
válasz
Dragon3000 #40961 üzenetére
Már lerágott csont.
Oda van írva
-
Raymond
titán
válasz
Dragon3000 #40822 üzenetére
Mondtam hogy nezd meg mas programmal is mert a Lenovo szerint ebben a gepben az M.2 slot az PCIe 3.0 x4
-
tasiadam
veterán
válasz
Dragon3000 #40675 üzenetére
Felajánlotta, hogy ezekkel jobb lesz, elfogadtam, de nem néztem meg mi az oka. Nem is írja le a program, ha jól rémlik. Lemértem, utánaolvastam, és láttam, hogy pro es evo ssd-k kapták meg ezt, hogy 1-2gb ram-ot használt tárnak.
-
modflow
veterán
válasz
Dragon3000 #40456 üzenetére
Megnéztem, nincs hozzá, pedig ha lenne, ott lenne a dobozban, mert mindenem megvan.
Az alaplap kis füzete így indítja a beszerelést:
1. csavarhúzóval lazítsd ki a csavart....Hát nagyon remélem, hogy ha szétszedem, akkor lesz mit kilazítani.
Szerk.:
[2:32-nél itt benne van.]
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #40183 üzenetére
A 850 EVO-val egy szintben van a WD Blue. Annyival nagyobb az írásterhelhetősége csak, hogy mivel dupla méretben nézed, ezért dupla annyi NAND cellát lehet fárasztani, így min. 2× mennyiséget elbír. Ez általában is igaz, minél nagyobb a tárhelyméret, még egy modellen belül is, arra a gyártó mindig rendre magasabb TBW-t ad meg. De szerintem írásterhelhetőségben már egy 850 EVO is nagyon jól teljesít. Ha nem extrém torrentezésről van szó, ilyen napi 500-1000 giga, akkor mindegy mit veszel, csak ne nagyon legalsó kategóriás low budget SSD legyen.
-
Raymond
titán
válasz
Dragon3000 #40183 üzenetére
Nagyon jo valasztas, az ajanlott harmas egyike
-
válasz
Dragon3000 #39985 üzenetére
Mint már szóba is került, a képen a Linuxos free HDS kimenetét látjuk, minden érték szép kerek számokkal jelezve, 1000, 1000 és 80%. Nagyon életszerű.
Javasolt a GsmartControl vagy a Disks program használatával short selt-test készítése, az csak jelzi, ha valami hiba van. -
válasz
Dragon3000 #39949 üzenetére
-
MaxxDamage
félisten
válasz
Dragon3000 #39946 üzenetére
& Doky586:
Köszi!
Biztonság kedvéért az adatokat lementem róla. -
KISDUCK
addikt
válasz
Dragon3000 #39886 üzenetére
Elvileg fogad. Valahol néztem hogy háttér tárhoz van egy pcie és 2 sata csatlakozó a gépemben. Mivel csak egy hely van hdd-nek gondolom a másik sata az m2 helyen lesz, ha nem fog működni akkor visszaküldöm.
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dragon3000 #39820 üzenetére
Hibás soc-cal, akart lenni, csak a telefon javította
-
ddmb
aktív tag
válasz
Dragon3000 #39820 üzenetére
Legkozelebb ovatosabb leszek
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #39781 üzenetére
Pedig ezek továbbra is ritkán látott számok. A valóságban az átlag ahhoz szokott közelebb lenni, amit MaCS_70 írt.
Neked most vagy ilyen jó a hálókártyát, Ethernet kábeled, vagy valami közvetlen összeköttetés van, külön hálózati eszközt közbe nem iktatva, hogy ennyire az elméleti sávszél legtetején vagy.
Eleve ott elkezdve, hogy a legtöbb konzmer router, hiába is van 1 Gbps ráírva, nem hogy 118 MiB/sec-et nem tol át, de még 100-at se, nagyon sok már 85 MiB környékén letérdel.
Ugyanez van SATA-s cuccoknál. Eleve beleszólhat rosszabb minőségű kábel, vagy gyenge, szutyok SATA vezérlő (ilyen Silicon meg ASMedia, meg egyéb borzalmak), azokon akkor se fogsz ilyen 285 MB/sec-et se látni SATA2 módban, ha kiguvvad a szemed. Jobbfajta inteles SATA vezérlők jobban megközelítik.
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #39776 üzenetére
Pedig én még nem láttam annyit. Netes méréseknél valaki írt már 128 MB/sec-et is, de ott valami tömörítés lehetett a háttérben. Főleg akkor nem szokott meglenni a 119 sem, ha még extra hálózati eszköz is be van iktatva, meg a kábel is hosszú.
-
Raymond
titán
válasz
Dragon3000 #39761 üzenetére
Ott a pont! A lap leirasabol:
1 x M.2 Socket 3, , with M key, type 2242/2260/2280 storage devices support (SATA & PCIE 3.0 x 4 mode)*3
1 x M.2 Socket 3, , with M key, type 2242/2260/2280/22110 storage devices support (PCIE 3.0 x 4 mode)*4Az egyikbe megy az a SATA WD a masikba csak NVMe SSD fog menni.
-
DeFranco
nagyúr
válasz
Dragon3000 #39690 üzenetére
elég régi a házam, sok mindent szeretek benne de ventillátorhellyel nincs eleresztve.
de ha más nincs, ez lesz.
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #39668 üzenetére
Akkor nem értem, mert a kollégának is létrehozta a Win10, pedig ő elölről inicializálta a meghajtót. Pont az ő problémája kapcsán beszélünk erről. Hétvégénél előbb nem lesz időm most a másik gépen megnézni, hogy létrehozza-e a Win10.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Dragon3000 #39656 üzenetére
Igen, azért írtam, hogy kb. 250-től kezdjen el gondolkodni (plusz tréfa).
-
Piftuka
veterán
válasz
Dragon3000 #39616 üzenetére
Igen, pár napja töltöttem le a honlapjukról.
-
válasz
Dragon3000 #39597 üzenetére
Filmezésre vette szerintem a kolléga, de valóban nem lehet tudni, hogy már van-e rajta valamennyi adat ill azt sem, hogy....ezt inkább nem említem. Mindegy, már leírtam ezt a konverzióval kapcsolatos infót, tudtam, hogy nem kellett volna.
-
válasz
Dragon3000 #39594 üzenetére
Válasz az, csak nem ér semmi, értelek.
Mondjuk a kérdezőnek lehet egy plusz információ, ha nem így kalkulált. Meglepődnél, ha tudnád, hány ezren kérdezték már a HHD-s topikban, miért csak 931GB-ot lát a Win az 1 terás HDD-ből. (persze helytelenül használva a GiB értéket)
Remélem nem okoztam újra nagy problémát a hozzászólásommal.
-
válasz
Dragon3000 #39545 üzenetére
Igazatok van, kicsit csakéntudhatomjól kolléga tegnap összezavart, de a lényeg, hogy a kolléga kérdésére a válasz az ismert helyzet alapján annyi volt, hogy semennyit! Felesleges, de leírom, hogy abszolút tök mindegy jelen esetben, hogy miként van particionálva a meghajtó. Ott vannak a linkelt oldalak, aki nem ért egyet, cáfoljon, írja le, mi nem OK. Én csak segíteni akartam a kollégának.
(#39551) King Unique
Aztán majd csak megunják az illetékesek és remélhetőleg rendet tesznek itt, aztán akkor megtanulod.
Sajnálom, ha problémáid vannak az egyszerű dolgok megértésével, de mit kéne megunni az illetékeseknek? Azt, hogy leírtam többször, hogy semennyi helyet nem kéne félrerakni a kollégának? Ez lenne az a dolog, ami miatt meg rendet tesznek az illetékesek meg majd én megtanulom? Szerintem kicsit túlreagálod a dolgokat, a múltkori thread lehet, hogy sértő volt, de a mostaniban mi volt a bántó vagy szabályzat ellenes? Neked nem tetszik, hogy ellentmond a véleményem a tieddel.....jelentsd az illetékeseknek!
-
válasz
Dragon3000 #39543 üzenetére
Azért egyértelmű, mert ha a meghajtó több, mint fele már tele, akkor használatban van és nem particionálással kapcsolatban teszik fel a kérdést.
Értem. Hamarabb is szólhattál volna, mert az előbb berakott particiós lista 3 utolsó elemét pár hete particionáltam, kb egy évig a 860 EVO fele nem volt használatba véve.
Amúgy csak leírom újra, hogy tök mindegy a vezérlőnek, hogy van egy terület particionálva vagy nincs particionálva, ezen lovagoltok többen is, pedig nincs is ló!
Amiről tételesen nem ejtesz most sem szót, hogy mi a problémád a kérdezőnek adott válasszal?
Gondolom, hogy nem értesz egyet azzal, amit írtam, de akkor írd le konkrétan, miért nem jó, amit írtam!Mennyi szabad helyet kell hagynia a kollégának és miért?
-
válasz
Dragon3000 #39531 üzenetére
OK, akkor tegyük ezt tisztába, mert KU ft sem értette az aktuális helyzetet sajnos. A kolléga kérdésekor én tisztában voltam azzal, hogy azon a meghajtón van az oprendszere is, így tök mindegy, hogy én particionálatlan helyre gondoltam vagy nem. A lényeg, hogy az oprendszer particióján fennmaradó szabad hely és a gyárilag lefoglalt 32GB hely tökéletesen elegendő, így akkor lesz 10% is bőven, ha ehhez ragaszkodtok. Tehát a válasz továbbra is érvényes, nem kell plusz helyet fenntartani!
Így megfelel a válasz vagy nyújtjuk még tovább a dolgot?
Gyakorlatilag azt a 110GB helyet is nyugodtan fel lehetne használni, de természetesen minél több a szabad hely, annál jobb az SSD-nek.
Ebből egyértelműen az jön le, hogy már használatban az ssd és van rajta kb 350GB adat is.
Ez miért jön le neked egyértelműen? 447.035 GiB hely van összesen! Jó lenne nézni valami ehhez hasonló kimenetet(sajnos nem tudom Winx-en mivel lehet meghajtó méreteket nézni)
ubyegon@LM191Cin-8570p:~$ sudo fdisk -l
[sudo] ubyegon jelszava:
Disk /dev/sda: 232,9 GiB, 250059350016 bytes, 488397168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x682835bf
Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 2048 62916110 62914063 30G 83 Linux
/dev/sda2 62916111 104859470 41943360 20G 83 Linux
/dev/sda3 104859648 146802687 41943040 20G 83 Linux
/dev/sda4 146808830 467425279 320616450 152,9G 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 257710080 467425279 209715200 100G 83 Linux
/dev/sda6 146808832 182460414 35651583 17G 83 Linux
/dev/sda7 182460416 216461311 34000896 16,2G 83 Linux
/dev/sda8 216463360 257697791 41234432 19,7G 83 Linux
Partition table entries are not in disk order. -
Jack Oneill
veterán
válasz
Dragon3000 #39503 üzenetére
Rendszer, programok, játékok. Most lenne rajta 110 GB szabad hely, mást már nem igazán fogok rá telepiteni.
Életem első SSD lemeze, szóval csak azért parázok annyira -
válasz
Dragon3000 #39439 üzenetére
Akkor ezt benéztem, nem láttam ezt az infót.
Az alaplapon (ASRock B450M Steel Legend) két M.2 foglalat van. Az "alsó" olyan helyen van, ahol az SSD hűtőborda nem lehet túl magas, mivel akkor ütközik a videokártyával.
Az MX500-at mint tudjuk, ajánlott hűteni, mivel nagyon magasra fel tud ugrani a hőfok, de egy jó bordával simán 60 fok alatt tartható minden körülmények között (amúgy torrentre használom, a gépemben már nincs SATA meghajtó). Eddig a Jonsbo volt rajta, de az túl magasnak bizonyult abban a foglalatban, ezért kénytelen voltam rárakni az EKWB-t, utóbbiból meg csak egyet vettem.Mondjuk a ráragasztásra nem gondoltam, ahogy látom, létezik ragasztós hővezető lapka. Majd talán meglépem.
-
King Unique
titán
válasz
Dragon3000 #39251 üzenetére
Az érdekes, mert amit linkeltem, illetve amit most próbáltam, az is BitsDuJour promó, de annál nem működött.
Tehát vagy olyan promó volt a tied, ami alapból engedte (újabban nem jellemző), vagy esetleg csak korlátozott ideig volt erre lehetőség, ellenben később már nem. Na mindegy, legközelebb majd többet kipróbálok, meg úgyis lesz még ingyenes promó az újabb verzióknál.
-
King Unique
titán
válasz
Dragon3000 #39249 üzenetére
Ilyenek általában az itteni HDS promók is, ez nem újdonság. Inkább az a kérdés, hogy pontosan milyen promó volt az, ami engedte a regisztráció megtartása mellett a frissítést, mivel rendszerint pont az ellenkezője a jellemző, az előbbi topikban az 5.40.1-es promója is ilyen, azt tapasztaltam magam is.
-
King Unique
titán
válasz
Dragon3000 #39247 üzenetére
Most rápróbáltam és nálam az van, amit írtam. Vagyis ha a promós 5.40.1-ről programon belül frissítek 5.50-re, akkor elvész a promós örökös licenc és átvált próbaverzióra. Szóval érdekes, ha esetedben nem. Vagy esetleg korábban átmenetileg talán (?) lehetett frissíteni újabb verzióra a promósnál, viszont most már nem.
-
King Unique
titán
válasz
Dragon3000 #39235 üzenetére
Igen, az itteni promós topikban is szokott lenni viszonylag gyakran ingyenes HDS promó a standard verzióhoz. De azoknak tudtommal pont az a lényege, hogy nem támogatott a verziófrissítés, illetve technikailag nyilván megoldható, de akkor elvész az örökös licenc. Vagy ennél már nem? Ezért is szokott az lenni, hogy egyesek ott ragadnak a régebbi, promós verzióknál, aztán csodálkoznak, ha a régi esetleg nem megfelelően kezeli egyik-másik új SSD-t.
Amúgy meg igen, nem kell a promós verzió használatához ilyen-olyan regisztráció, pláne nem FB... Max. esetleg a promót kínáló weboldalánál a letöltéshez, vagy gyakran már ott sem. Simán csak le kell tölteni a telepítőt, telepíteni, aztán kész, ennyi.
(#39237) arcitec:
Az áraknál mondjuk 6 ezret írnak az alapváltozatra, de itt az online változat ténylegesen már csak 4800. Plusz ott van a családi licenc, úgy még olcsóbb, itt a fórumon is többször, többen összeálltak már ilyenre (példa). Úgy meg, hogy örökös licencet ad, támogatott a verziófrissítés, Professional kiadás, van magyar support, pláne nincs miről beszélni, ennyit tényleg megér. -
válasz
Dragon3000 #39244 üzenetére
Köszönöm, a magyar oldalon már látom!
MaCS
-
válasz
Dragon3000 #39241 üzenetére
Egyébként hol kapható a HD Sentinel 5e Ft-ért?
MaCS
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #39235 üzenetére
Ja, azért írom, hogy szoktak belőle lenni ilyen ingyenes promóciók, általában ősszel, iskolakezdéskor, meg így karácsony környékén, de előfordulhat máskor is. Talán még van a PH-n kifejezetten ilyen topik is, ami ilyenre hívja fel a figyelmet.
-
válasz
Dragon3000 #39160 üzenetére
Sajnos régóta több iparágban is gond, hogy a marketing alá dolgoznak a mérnökök meg néha más szempontok is rontják a hatékonyságot. Elég csak a járműiparra gondolni, ott főleg a környezetvédelmi okosságok teszik lehetetlenné a hatékony mérnöklést.
Szerencsére már nem érint ez az Intellipoweres dolog, talán a múlt évi WD RED már ilyen, de az elvan a NAS-ban még ettől, oprendszer meg 6 éve csak SSD-re került.
-
válasz
Dragon3000 #39157 üzenetére
Persze, de főleg azóta hibáznak a mérnökök, mióta a marketingesek szava többet nyom a latba az övékénél, ha jól tudom, ez az Intellipark is egy marketinges humbug, parasztvakítás gyakorlatilag, mintsem mérnöki fejlesztés. Meg az is igaz, hogy később kiderül, tévedtek a mérnökök, ja. Ettől még talán annyit csak értenek a dolgokhoz, mint.......no de ezt már Frawly koma írta imént, nem ismételném.
Ez a cikk meg pont érdekelne, főként amiatt, hogy ezek szerint a Linuxos közösséget érintő problémáról lenne szó? Mondjuk 8s parkolás? Ez érdekesen hangzik valóban, főleg oprendszer alá.
-
válasz
Dragon3000 #39048 üzenetére
Kellene, nem kellene, de nem megy, a gyártó meg annyit írt, amennyit. Lehet, hogy a BIOS-ban kéne valami opciót találni és állítani?
Mert amúgy ez a kör így bezárulni látszik.
Szaktopik, gyártó megvolt, mi maradt még.....ja igen, a Látóasszonyok topikja.
-
kateb
tag
válasz
Dragon3000 #38179 üzenetére
Gondoltam én is rá, de az a helyzet, hogy ezt nekem nem baráti alapon tolták össze, hanem ötezer pízé. Ez a gépösszerakás díja. Én teljesítettem a kötelességem, ők nem annyira. Ajándék lónak én sem nézném a fogát
-
Anonymus23
veterán
válasz
Dragon3000 #37779 üzenetére
Azt is megcsináltam utána még, csak nem raktam már fel ide az alsó két eredmény ugyanolyan mint 0fill-el...
0fillel meg jobbnak kellene lennie tudtommal nem?Próbáltam kiszűrni a lehetséges eltéréseket, ezek vannak még:
Korábban a M.2_1-esben volt a Samsung SSD, és a berakott infó alapján ha SATA-ként kezelte (a CDI alapján SATA600-ként kezelte), és nem is kellett volna mennie ennyivel, mivel az alaplap leírása szerint ha SATA (BIOS-ban Auto-n volt, de a BIOSban meg x4-esként látta), akkor osztoznia kellett elvileg a SATA1 eszközzel, amiben pedig benne volt az egy szem 4TB-os HDD.
Annyit csináltam amikor beraktam az Adatát, hogy SATA1-ből átraktam SATA3-ba a HDD-t, és fixen x4-esre raktam az M.2_1 csatit (ezt még majd vissza fogom rakni AUTO-ra, meglátjuk).Minden más ugyanaz.
Persze, napi használatban nem tapasztalok semmit, sőt mintha (lehet placebo) a boot is picivel gyorsabb lenne (igaz volt BIOS frissítés is, de ez már a tesztek után), de akkor legyen már az SSD-nek megfelelő sebesség (még ha nem is használom ki feltétlenül).
Az SSDOK-ot fejlesztik még? Van értelme elküldeni a riport fájlt, mivel nem ismeri fel az SSD-t?
ps:
Az alignálást megnéztem manuálisan, elvileg rendben van az is. -
Pityu.
nagyúr
válasz
Dragon3000 #37713 üzenetére
Na az frankó,köszi
-
ricsi99
addikt
válasz
Dragon3000 #37513 üzenetére
Főképp laptopok kerülnek hozzám..
Win reinstall /hdd csere /ssd csere.
Tök vegyesen ilyen olyan cpu/chipset....sima sata vagy m.2 /e-sata vagy usb3box...
És ugye előre meg kell egyezni a kuncsaft-al ,a hozzávetőleges árban...Nah mind1 én nem védem /nem átkozok egy márkát sem... mindenki vegyen olyat ami neki tetszik.
Mint pár hsz-el irtam... privát vélemény
Telefonból dijazom a samut ...de akkor se vagyok fan ,egy gyártó termékével sem....
Kivétel régen a Plextor -
ricsi99
addikt
válasz
Dragon3000 #37474 üzenetére
Mint irtam mindenki másképp használa /más feladatokra a gépét.
NAS amúgy is egy külön egység.
-
ricsi99
addikt
válasz
Dragon3000 #37471 üzenetére
Nemt tudtok megyőzni.
1.) Ha napi szinten fontos adataim vannak akkor minimum!! raid rendszer.
2.) Ha nagyon szükségem van a gépre akkor meg mindenből van egy + alkatrész.. szóval egy tartalék gép.
3.) Win már egy nagyon multifunciós dolog, de én az adatforgalmat a hdd-led en ellenörzöm.. és ha szép piros fénnyel világitana amig itt gépelek azt zokon venném ,mert van egy csomó olyan dolga mire nekem nincs szükségem... pl Cortana-ra sem.... arcfelismerésre sem... automatikus töredezetségmentesítésre sem.....
4.) A nagy ellenörzések.... pl memóriát/vga-t/ tápot is le szoktad tesztelni havonta a biztonság kedvéért?Okés ,kelenek tesztprogramok... én is ha öszepakolok egy gépet akkor letesztelek mindent ,hogy jó e ...
Aztán kb 1/2 évente ha lehet ,szólók az ugyfeleimnek ,hogy ki kéne pucolni a gépet... akkor max egy gyors teszt, hogy amugy jó e minden.
Mottóm.... ami jól működik azt nem javitsuk....És akkor is "fan" a topic amikor abból áll ,hogy "HD sentienel" azt irta.....
Én senkinek sem akarom megmondani ,mit hogy csináljon....
Lehet az a hiba ,hogy amikor kezdem akkor még füllel állapitottuk meg ,hogy jól olvas e az 5,25 ös floppy ,mert akkor az volt a divat... -
expendables
aktív tag
válasz
Dragon3000 #37329 üzenetére
Ezek szerint olyan gond lehet,hogy más a chipset? Pedig feltelepítettem ennek a lapnak a driverét is.
-
expendables
aktív tag
válasz
Dragon3000 #37322 üzenetére
Nem. A B360-as lapban egy sata-s ssd volt ezen volt a win. Ezt klónoztam át a Macrium Reflect progival a 970-re. Lehet ez a gond?
-
expendables
aktív tag
válasz
Dragon3000 #37318 üzenetére
Nekem olyan,mint az első kép. Csak az alvás és zárolás van.
De azt furcsálom,hogyha ugyan ezt az ssd-t (970 evo) beleteszem a Gigabyte B360-as lapba,akkor a bios POST után 5-6 másodperc és betölt a win. Az Asrock Z370 Taichi lapban pedig 18 mp a POST után.
Ez mitől van? -
expendables
aktív tag
válasz
Dragon3000 #37315 üzenetére
Azt hol tudom megnézni,hogy le van-e tiltva?
-
Dtomka
veterán
válasz
Dragon3000 #37135 üzenetére
Értem, így már világos! Köszi szépen!
-
válasz
Dragon3000 #37053 üzenetére
-
jamez
senior tag
válasz
Dragon3000 #37006 üzenetére
az lesz belőle
-
jamez
senior tag
válasz
Dragon3000 #37004 üzenetére
a BIOS látja, hogy van, de inaktív. vagy hogy mondjam meg.
már mindent próbáltam a BIOS-ban semmi eredmény. -
King Unique
titán
válasz
Dragon3000 #36939 üzenetére
Igen, néha ugrik olyanra is, amire nem kéne. De ez ugyanúgy előfordulhat más antivírus szoftvereknél is, meg azok is karanténozhatnak, blokkolhatnak kérdezés nélkül. Nálam pl. az EIS is csinált ilyet, meg kapásból (feleslegesen) blokkolta az UUP-s CMD toolt, ellenben a WD az utóbbit nem. Először csodálkoztam is, hogy miért nem működik, aztán utána leesett és nyilvánvaló volt.
Egyébként ránéztem én is többször a Windows Defenderrel erre az SSDOK letöltésre (mindkét helyről), de ahogy pár napja, úgy most sem ugrott rá a WD, illetve az aktuális verziója sem 1809 alatt.
Kártevőirtó ügyfélprogram verziója: 4.18.1903.4
Motor verziója: 1.1.15800.1
Víruskereső verziója: 1.291.2401.0
Kémprogram-elhárító verziója: 1.291.2401.0Szóval +1 a fórumtárs tapasztalatához. Ha egyeseknél be is jelzett, az max. csak átmeneti lehetett, meg egy bizonyos vírusdefiníciónál, vagy egyéb, eddig nem ismert okból.
-
válasz
Dragon3000 #36756 üzenetére
Sajnos a nagy VGA nem fér el alul a micro lap miatt a csatlakozóktól.
-
MrTwister
őstag
válasz
Dragon3000 #36753 üzenetére
Az a helyzet, hogy ha a videókártya mellé bármit is raksz a másik x16-os slotba akkor az adott slot meg a videókártyáé is visszalassul x8-as módba. Itt pedig internetszerte megoszló vélemények találhatóak a neten, egyesek szerint lassul tőle a videókártya, mások szerint nem. Érdemes alaposan utánajárni.
-
válasz
Dragon3000 #36753 üzenetére
MSI B350 MortarM
-
Mankó
veterán
válasz
Dragon3000 #36712 üzenetére
Én is fixálva használom azokon a gépeken, amiket állítgatok, az említett srácnál nem így volt. Ő is telepítgetett játékokat, de azért 35 Tb 10 hónap alatt nagyon sok.
Én is arra vettem, hogy sokáig kiszolgáljon, de a fenti használattal sok ssd lehet a garancia idő végét nem fogja megélni. Én ezért ahol nincs kihasználva és van 4-8-több gb memória, ott letiltom a virtuális memóriát és nem szokott gond lenni. Ahol meg mégis kéri, akkor ott meg megy a hdd-re. Tapasztalat és jól működik. -
Mankó
veterán
válasz
Dragon3000 #36710 üzenetére
Egyértelmű, hogy használni. Nálam nem is szokott gond lenni, nálam tesztelgetéssel se sikerült elénir a 5-6 Tb-t, ellenben haver, aki kocka és csak játszani használja a gépet, kevesebb mint 1 év alatt több mint 35%-ot vert a ssd-re. Semmi bűne nem volt, csak a virtuális memóriát kezelgette a windows rajta szabadon. Még torrentezni se kellett neki rajta.
Lehet hogy egy egyedi eset az övé, de azért elgondolkoztató. -
Ciccuka
veterán
válasz
Dragon3000 #36651 üzenetére
Egy bios frissítést megpróbálhatna.
-
pibácsi
senior tag
válasz
Dragon3000 #36504 üzenetére
Sata-. Az érdekes az, hogy most is vettem egy SDS-t és nem akarja mutatni, nem fut a progi. A gépen lévő másikat sem tudom megnézni, amit viszont tavaly már megvalattam vele. Valami beakadt, vagy kiakadt? Nem értem.
Üdv. Pibácsi
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Dragon3000 #36424 üzenetére
Igen, nekem is valami játéknál volt talán. Majd kipróbálom lesz-e problémám kikapcsolt lapozó fájlal.
Ezt a 840EVO-t 5 éve vettem, lapozófájl is be van kapcsolva, egész nap megy, estére hibernálom. Ezzel sincs semmi gond, pedig volt vele valami hiba, de én a javítást sem használtam. Bírják ezek az SSD-k.
-
Ciccuka
veterán
válasz
Dragon3000 #36400 üzenetére
Igen ezt többször le lett írva sokaknak.
-
Raymond
titán
válasz
Dragon3000 #36185 üzenetére
A SMART adatokbol dolgozik es ezert nem mindegy mit es hogyan olvas ki onnan.
-
Anubis_9
addikt
válasz
Dragon3000 #36183 üzenetére
Az összefoglalóban belinkelt "Az SSD kondíciója, tények és tévhitek" cikkben említik, hogy: "Fontos, hogy mindig a program legújabb változatát használjuk, mert a régebbi verziók esetleg nem fogják felismerni az újabb típusú SSD-ket!". És tényleg!
-
Anubis_9
addikt
válasz
Dragon3000 #36181 üzenetére
A legújabb HDS-sel már eltűntek a hibára utaló figyelmeztetések.
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #36064 üzenetére
Ezt ennyiből nem tudni. A pontos chipet kéne tudni, ami benne van. De az mindenesetre jó jel, hogy UASP módot támogat a screenshot szerint. Ennek a témának külön szaktopikja van, külső rackek címen, abban főleg a házigazdát, King Unique-ot keressétek, ő a szaki ebben a témában. Az SSD témájához csak a TRIM-en át kapcsolódik, nagyon lazán.
-
gya/352
tag
válasz
Dragon3000 #35651 üzenetére
Azt nem írtam, hogy egy Kingston SSD-ről lenne szó. A Kingston programja nem megy XP alatt sajnos.
Valami független program ami végre tudja hajtani a TRIM-et nem létezik? Hogy nem írt még egy ilyen programot senki? -
Doky586
félisten
válasz
Dragon3000 #35651 üzenetére
Biztos hogy azok mennek XP alól..? [kép]
Esetleg a Paragon Hard Disk Manager (fizetős) progival (?) pár naponta v hetente lefuttatni az ssd-n az optimalizálást.
-
Pgraph
aktív tag
válasz
Dragon3000 #35639 üzenetére
Egyetértek, ugyanígy gondolom!
Ha egy adott feladatot tökéletesen ellát egy régebbi eszköz, nincs értelme cserélni csak azért, mert van újabb... Akkor válik elavulttá, amikor a feladatát már nem tudja ellátni. -
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #35624 üzenetére
A 60-120 gigás SSD ma már rettenet olcsó, pendrive árában van. Nem nagy tragédia, ha tönkremegy. Még az ODD meghajtók sem tartanak örökké, ahogy semmi sem.
Annyit rá tudsz szánni a NAS-ra is, sok évenként 5-6 ezer forintot, abba még nem rokkant bele semmi. Főleg, hogy ilyen házi szervereknél csak olvasás megy róla, így nem sok terhelést kap.
-
Emperor_
addikt
válasz
Dragon3000 #35597 üzenetére
Basic gondokról én sem tudok...
-
Doky586
félisten
válasz
Dragon3000 #35593 üzenetére
Ha ezalatt azt érted hogy jött ki rá új firmware amiben javították az előző (publikus) hibáit akkor valóban 'szar' (annak aki nem frissítette). De a világon nem ez az egyetlen ssd típus amire jött ki frissítés..
-
Doky586
félisten
válasz
Dragon3000 #35590 üzenetére
A 840 evo köszöni szépen, ma is tökéletesen teszi a dolgát hiba nélkül.. [kép]
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #35575 üzenetére
Ezek is lehet számítanak, meg az írás is valahol, de mindegy milyen keveset írsz rá, meg mennyire ideális körülmények között üzemel, előbb-utóbb mindenképp meghalnak ezek. Annak a 840-nek sincs sok hátra, ha már 6 éves, a basic 840-es amúgy is egy döglős széria, a Samsung eddigi legrosszabb modellje. Bár ha szerencséd van, mehet még 3-4 évig is, mielőtt kifekszik. Ha meg akkor leosztod az árát napi tételre, azaz 10 év után osztod 3652-vel, akkor bőven megérte a pénzt, amit fizettél érte anno. Az egészből azt akarom kihozni, hogy egyáltalán nem tragédia, ha ilyen hosszú idő után tönkremegy, ennél tovább már a HDD-k sem szokták bírni, a mechanikai kopás teszi be nekik a kaput. ~10 év után már az alaplapok meg a RAM is meg szoktak halni.
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #35374 üzenetére
Jogosan aggódik, 1 TB írás még nem olyan sok, hogy 2%-ot essen a kondíció. Kivéve ha 120 gigás A400-a van, mert annak a legalacsonyabb a TBW-je a piacon, 40 TB, így ha abból elhasználsz 1-et, akkor valóban kb. 2,5%-ot esik. Bár ez a kondícióesés sem mindig lineáris.
(#35371) Doky586: nem feltétlenül, pl. 2K-s clusterméretnél. Az alignálásnak az a lényege, hogy a cluster ne lógjon át fizikai blokkhatárokon (azaz legyenek fizikailag egymás többszöröse). Pl. sok 3D TLC, 3D QLC SSD is fizikailag 16K blokkméretes, és a default 4K-s NTFS blokkméret nem okoz nekik gondot. De ennek ellenére abban egyetértek, hogy átlag felhasználóknak nem kéne ezzel játszania, nem véletlen 4K alapértelmezés. Ilyenek csak nagyon spéci felhasználásnál, vagy nagyobb házértéssel javasolt csak felülbírálni. Ez az a kategória, amivel nem javasolt kísérletezni az egyszeri home usernek, csak mert olvasott valami kinyilatkoztatást az egyik fórumon.
(#35369) ubyegon2: nem értek egyet. Ha a Phoronix-teszteket megnézed, a Linux kernel scheduler-ök nagyon kiegyensúlyozottak, az egyik az egyik, a másik a másik tesztben hoz többet, de összességében egyikben sem nyers átlag felhasználásnál. Sokkal inkább futsz bele bugba, hogy egyes scheduler-ök nem szeretnek bizonyos fájlrendszereket. Nem ajánlott Linuxon sem ezzel a beállítással játszani.
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #35368 üzenetére
Igen, furcsállom is, hogy most ketten is felhoztátok, mikor nem igaz. Eleve ezen az apró fájlokon történő műveletek töredezését többszörös cache-elési mechanizmus is kivédi valamennyire, egyszer ott az OS-en a ram cache, aztán ott az SSD-n a dram cache, meg a NAND cache, ezek nagyobb adag lemezműveletet gyűjtenek be előre. Az SSD nem azt csinálja, hogy beérkezett egy kis fájlra írási kérelem, és akkor egy fizikiai blokkot többször ír újra meg elpazarol egyenként, minden modosuláskor külön blokk újra pazarlódik csak erre. Szépen bevárja, míg lehetőleg úgy gyűlik össze kellő írási mennyiség, amit optimálisabban lehet kiírni, minél kevesebb fizikai blokk újraírásával és elpazarlásával.
Az a része valóban igaz, hogy apró fájloknál a tényleges írást kell figyelembe venni. Tehát ha felírtak egy 0 vagy 1 bájtos fájlt, akkor az nem 0 vagy 1 bájt írással jár, hanem min. 4KB-tal (alapértelmezett clusterméret NTFS-en, ezt hívják logikai blokkok pazarlásának), de ez nem biztos, hogy mindjárt egy önálló fizikai blokkot is megtölt, mert a vezérlő a cache-ben bevár egy egész adag változást, amit megéri optimálisabban kiírni.
Ez a logikai blokkon pazarlása már a floppykon is így volt, nem az SSD újdonsága. Ezt szoktam is írni, amikor érvel valaki, hogy neki elég a 120 SI gigás SSD, én meg mindig levezetem, hogy Win alaptelepítés X giga, temp fájlok, Win update-eknek kell átmeneti hely, meg régi mentéseknek (hogy az update-et vissza lehessen vonni, ha félresikerül), meg a GB vs. GiB különbsége, a fájlrendszer overheadje, és akkor utána ott van ez a logikai blokkok pazarlása sok kis fájlnál, így eljutunk oda, hogy 120 GB-osnak hirdetett SSD-re jóval kevesebbet lehet felírni 100 gigánál is.
Egyébként meg aki ettől tart, hogy ő túl sok apró fájlal dolgozik, annak érdemes lehet megfontolni, hogy a fájlrendszer formázásakor az alapértelmezettől kisebb clusterméretet ad meg. A default méret csak átlag felhasználáshoz megállapított kompromisszumos középút. Ez a megoldás HDD-n is sokat segíthet spéci felhasználásnál.
-
Frawly
veterán
válasz
Dragon3000 #35360 üzenetére
Nem tudom miért írjátok te meg (#35333) *Ropi*, hogy a sok kis fájl jobban nyírja az SSD-t. Ez egyáltalán nem így van. A vezérlő az össz írásmennyiséget tartja nyilván (ebbe bele van kalkulálva a logikai blokkok kihasználatlanságából eredő veszteség), meg a fizikai blokkméretettel is úgy gazdálkodik, hogy minél több adattal legyen kihasználva egy fizikai blokk (ez 4K vagy az újabb 3D TLC/QLC SSD-knél 16K), és ne legyen egy apró adatváltozás miatt az egész blokk újraírva (hanem külön blokkokba teszi őket, amit a garbage collection segít egy blokkba tenni később, vagy a cache-be teszi először, ott bevárja, míg betelik egy egész fizikai blokk és utána írja ki). A blokkpazarlás csak logikailag, OS/fájlrendszer szinten történik, de ebből a vezérlő nem lát semmit, egész máshogy tárolja a blokkokat, ugyanúgy használja őket, mintha nagy fájlok írása történt volna meg. Ezért felesleges linuxon is az SSD-kre spéci fájlrendszer, meg mindenféle „optimalizációs” trükk (pl. másik kernelütemező, spéci fájlrendszeropciók bevetése). A vezérlő a háttérben mindent intéz, mindent optimalizál, takarít, karbantart.
-
Kékes525
félisten
válasz
Dragon3000 #35365 üzenetére
Bocs, hülye voltam, persze hogy ott van.
De a megállapításomat fenntartom, ahhoz az értékhez képest is szerintem sok a 2% kondíció romlás.
-
Kékes525
félisten
válasz
Dragon3000 #35360 üzenetére
"Nem az idő a lényeg, hanem az írt adatok és ott is ha sok kicsi fájl jobban terheli az ssd-t. "
Így van.
Azért kértem, hogy ezeket adja meg. Másrészt, ha kevesebb mint 1 hónap alatt 2% esik, akkor 10 hónap alatt már 20%-ot eshet, ami sok, függetlenül a márkától. Extrapolálva 1 év alatt 30% is lehet. Így maximum 3 éves lenne az élettartalma. Egy modern SSD-től, normál használat mellett elvárható a legalább 5 éves élettartam, szerintem.
Összefoglalva, vagy rettenetesen le van terhelve, vagy valamilyen problémája van. -
Mankó
veterán
válasz
Dragon3000 #35318 üzenetére
-
stvnppp
senior tag
válasz
Dragon3000 #4629 üzenetére
Ez szerintem nem feltétlenül SSD-s probléma, dobd be az Azonnali kérdések órájába!
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dragon3000 #4629 üzenetére
Erre valaki?
-
Bodor
veterán
válasz
Dragon3000 #4173 üzenetére
Ahogy elnézem itt az adatlapodon látható Asrock P55 Extreme 4 specifikációját, az sem mindegy, hogy melyik Marvelles SATA3-as portra van dugva az SSD, mert ha az eSata-val megosztottra ( SATA3_4 connector) , akkor az okozhat ilyen lassúságot.
- 2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors by Marvell SE9128, support hardware RAID (RAID 0 and RAID 1), NCQ, AHCI and Hot Plug functions
- 2 x SATA3 6.0 Gb/s connectors by Marvell SE9123/9120, support NCQ, AHCI and Hot Plug functions (SATA3_4 connector is shared with eSATA3 port) -
Bodor
veterán
válasz
Tudomásom szerint ugyanaz a kábel kell sata2 és sata3-hoz is.
Teljesen jól tudod, nincs gyakorlati különbség a kettő közt, csak az elnevezésük és az áruk más...
Én most inkább arra gondolok, hogy a Marvell vezérlővel van ott a baj, vagyis lehet, hogy másikat, frissebbet kellene feltenni.
-
Balázs1986
őstag
válasz
Sok minden függ az anyagminőségtől. Nem kizárt, hogy vacak minőségű a kábel, ezért nem hozza a várt teljesítményt. Volt már olyan, hogy kábelcsere orvosolt sávszél gondokat. Ettől függetlenül a Marwell általános lassúsága tényleg érdekes.
ledgeri: Úgy nem, de a Marwell port, ami jelenleg lassabb, az SATA3 neki. Csak az Intel SATA2. A kábelteszt arra irányulna, hogy a SATA3 SSD, SATA3 porton, SATA3 kábellel gyorsabb lesz-e, mint a SATA2 porton a jelenlegi valamilyen kábellel.
NoiZz: Ez így pedig rendben van. Elvileg a firmware is a legújabb. Tényleg egy processzor- és memóriahasználat figyelést kellene csinálni.
-
Balázs1986
őstag
válasz
Dragon3000 #4165 üzenetére
A Marwell tényleg vacak állítólag, szóval nem lenne teljesen meglepő a dolog, ha ennyit tudnál kihajtani.
Még egy kábelcserét megpróbálhatsz (SATA 3 kábel legyen). -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Dragon3000 #4153 üzenetére
Erre a kérdésemre valakinek van valami ötlete?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- E-roller topik
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja a trendeket...
- Bluetooth hangszórók
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- SUSE Linux
- További aktív témák...
- Crucial P1 1TB 2280 M.2 NVMe SSD / Beszámítás OK!
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Crucial T500 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Szuper ár! 480GB Ipari Minőségű, Sata SSD-k, kevés írt adattal! PC-be és Laptopba is kiváló!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan
- Honor Magic 5 Lite, 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest