- Mobil flották
- Szivárognak a Vivo X300 kameraadatai
- Telekom mobilszolgáltatások
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Huawei Watch Ultimate - dizájnultimátum
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi Redmi Note 5 Global
- Honor 200 Pro - mobilportré
- 2 az 1-ben töltőkábel a OnePlustól
- iPhone topik
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ricsip
addikt
Az a baj, h. az emag mellett bárki más cég is árulhat az emag.hu weboldalon. Mert az ott nem az emag kft kizárólagos eladási oldala, hanem 1 piactér, ahova bárkit odaengednek. Kb. úgy képzeld el, mint a jofogas.hu-t, ahol bárki eladhatja a sz*rát. Ebben az esetben az Enzomstore nevű scammer az eladó, nem az emag kft. És nem Samsung-ot árul, hanem egy Samsung dizájnra kiköpöttül hasonlító noname hamisítványt.
Nem is Magyarországra van bejegyezve a cég, soha nem fogod tudni utólérni őket ha utalsz nekik előre. Magyar a bankszámlájuk, a feljelentést amiatt is megtehetné bárki, aki károsult. Aztán majd a bank talán jobban utánanéz (nem fog, mert leszarják, amíg ők a saját hasznukat megkapják tőle), h. kiknek enged idehaza számlát nyitni.
-
Ribi
nagyúr
-
-
ricsip
addikt
a hdd 220 megaBÁJTot ír másodpercenként. Maximum. Általában a felével érdemes számolni.
Az internetkapcsolatoddal meg 250 megaBITet tudsz letölteni per másodperc. Tehát a letöltési sebességed kb. 1/8-a a hdd írási csúcssebességének. Mértékegységek helyes használata az IT egyik nagy trükkje. -
Armagedown
őstag
-
King Unique
titán
-
King Unique
titán
"Így tudnám kicsit óvni az ssd-kre, ezért gondoltam erre"
Teljesen felesleges, annyit úgysem fogsz írni az SSD-re hogy gondot okozzon, vagy legalábbis az átlagos 3-5 éves garanciaidőn belül nem valószínű, max. 10-20 év múlva.
Ha megnézed a HDD adatlapját, akkor láthatod mekkora max. szekvenciális adatátviteli sebesség van megadva.
HDD ügyben a "Milyen belső merevlemezt vegyek?" topikban kellene érdeklődni az ajánlottak felől, mert a 3,5" BarraCuda nem feltétlen a legjobb. -
King Unique
titán
Szerinted mennyire kell komolyan venni az ilyen videókat és a készítőiket, akik többek között még azzal sincsenek tisztában, hogy pl. Windows 8 óta (kb. 13 éve!) a meghajtóoptimalizáló SSD-knél = trimmelés futtatása és erővel ki akarják kapcsoltatni manapság is?
Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
Max. ezeket célszerű átnézni, de normál esetben ezek eleve rendben vannak és csak ellenőrizni kell.
-
King Unique
titán
-
Egyre többen próbálnak rá a Linuxokra, szerencsére én anno már a Win7-et untam meg nagyon, de a bő 10 év alatt tényleg sokat fejlődőtt a desktop Linux! Én nem játszom Linuxon, de a Kezdő Linuxos topikban sokak írják, hogy lassan szinte minden fut rajtuk, már olyan összevetéseket is olvastam, hogy x game jobb FPS-sel fut Linuxon, mint Winen(amit Te is írsz éppen)...ha elakadsz valamiben Linuxon és még nem néztél be, javallom a Kezdő Linuxos topikot, minden témában érdemes kérdezni és akik elég aktívak, azok játékban is otthon vannak.
Nekem is kicsit nyűgös ez, hogy Lutris és társai kellenek, de igazából aki már napi szintű feladatokkal elvan Linuxon, annak könnyedén megoldható a játékokhoz szükséges csomagok felrakása is.
Mondjuk nagyon nem mindegy, milyen disztrót rak fel az ember, sokszor a bőség zavara idegesítő tud lenni nagyon kezdők számára, de aki valamelyiket megismeri, nem nagyon akar visszaólálkodni Winre.
-
Köszi, hogy ennyit segítesz és bocsi, hogy ennyit kérdezek, csak akkor már nem akarok rosszat venni, vagy ugyanannyi pénzért pl rosszabbat.
Ne viccelj már, pont ezért van ez a topik!
Amitől sokan agyfrászt kapunk, az éppen az, amikor valaki megvesz egy SSD-t és utána kérdez, hogy ez miért ilyen...szóval ez így jó, ha mindent megkérdezel, aztán van, amire úgysem kapsz igazi választ, de sok kérdésre meg mégis.
De igazából akkor jól értem, akkor Windows betöltéséhez, programok betöltéséhez, futtatásához, meg játékok töltéséhez még az sn580 sebessége is bőven elég..
Abszolut így van, sokan alapból rácuppantak a PCIe 4.0-ra is, amikor kijött, pedig az általad leírt használat mellett lehetetlen észrevenni a különbséget PCIe 3.0 és 4.0 között. Ráadásul a szekvenciális írás/másolás sebességét adja meg a gyártó, ami napi használatban nem sok vizet zavar, az IOPS értékek meg azért egy NVMe TCL SSD-nél kb mindnél jók.
10+ éve nem használok Wint és desktopban nálam a Samsung 860 EVO és a Samsung 980 között sem érzékeltem semmi különbséget OS és programok futtatásában, de Windowst használók azt mondják, érezhető a különbség, de nyilván az érzékelhető sebesség csak részben függ az SSD-től, a hardver/szoftverkörnyezet is számít. Tippem szerint érezni fogod a különbséget, ha csak placebo lesz is, de ennek oka lehet az is, hogy a Samsung 860 EVO az kiemelkedően jó és sebességtartó Sata SSD. Szerintem a legjobb, persze a PM883 és SM883 industrial nagytesóival együtt.
Ez a felezett sebesség is fura, amíg élt a Dell Latitude 5520 notim, az egyik helyen PCIe 3.0, másikon PCIe 4.0 SSD volt és utóbbi csak X2-es. Lehet a Linux futtatás miatt, de semmit nem érzékeltem napi használat során, igazából nem is tudtam sokszor, melyikről bootoltam be. Acccess time és IOPS értékek nyilván nem is feleződnek, mint a szekvenciálisak...
A lényeg, hogy bármelyik WD SN-t veszed, élvezetes lesz a futtatása. Már amennyire lehet élvezetesnek mondani a Windows használatot.
-
Mindkettő TLC, itt össze tudod hasonlítani őket, desktopban nem lesz szerintem melegedési gond egyikkel sem, mivel ezek a WD visszafogott sebességű modelljei, márpedig a melegedés összefügg a nagyobb teljesítménnyel. Pédául ott az SN850X, az már közelebb van sebességben a PCIe 4.0 max sebességéhez, de azon már van DRAM cache is, nyilván jobban fog melegedni is. Néha meglepő tud lenni CPU vagy GPU alatt lévő SSD-k hőértéke, de sok SSD-n van több sensor is és amelyik a környezeti hőt méri, az szokott ilyenkor magasabb lenni. Amúgy ha jól látom, van két gyári bordázott SSD hely is a lapodon...
Tényleg nincs adat a NAND-ról a gyártó adatlapján! Az előbbi linkek első oldalán egyébként meg tudod nézni a táblázatot, ott szerencsére írni szokták az alapadatokat rendesen. Kioxia/Toshiba 112-layer 3D TLC BiCS5 NAND van mindkettőben.
-
Az SN770 gyorsabb az SN580-nál, talán az SLC cache is több rajta, de ezt a gyorsaság különbséget nem fogja a user érzékelni egyébként. Ilyen minimális árkülönbségnél az SN770-et venném, kivéve, ha nagyon nem jól szellőző helyre kell berakni, nem vészesen, de picit jobban melegszik az SN770. De igazából bármelyiket is veszed, ugyanolyan jó lesz, egyikben sincs fizikai DRAM cache, viszont Host memory buffer (HMB) megoldást alkalmaznak mindkettőnél, ami home user használatra tökéletesen elég. Nekem Samsung 980 1TB van HMB-vel, nem is melegszik és nem is belassulós(átlagos Linux home user profillal használom). Ami talán a linkelt leírásban nem volt hangsúlyosan kiemelve, a QLC-re eléggé jellemző, hogy nagyobb adat(ok) másolásánal brutálisan be tud lassulni. Nyilván van az a mennyiségű adat, ami belasssítja a TLC-t is, de ez átlag felhasználás mellett nem valószínű, hogy jelentkezik, ha igen, akkor sem extrém módon, mint QLC-nél. Ez egy lényeges különbség a QLC és TLC NAND között.
Itt meg is van a két SSD SLC cache mérete, az SN580 1TB SLC cache 277GB, az SN770 1TB pedig 325GB. Ekkora cache különbségnél akár meg is érheti utóbbit venni, bár elég nagy adatmennyiség a 277GB is.
Itt a SN580 review is, ha érdekel.
-
A TBW értékkel ne foglalkozz, egyértelműen marketingesek adják meg ezeket az értékeket. Úgy látom mostanában kevesebbet adnak meg egyes modellekhez, nyilván ezzel is visszahúzzák a garancia tartamát. Alapból azonos kategóriában lévő NAND-oknál a QLC kevesebb írást bír el, mint a TLC, de az átlag consumer SSD-k NAND-jai eddig 600TBW/TB értékkel futottak a piacon. Nyilván az industrial osztályú NAND-ok nagyságrendekkel többre vannak kalibrálva, akár extrém értékeket is olvashatunk az adatlapjaikon.
-
A TLC és a QLC SSD-k összehasonlítása: Mik a különbségek?
Nem nagyon találtam ennél egyszerűbb leírást a két NAND tipus összehasonlítására.
szóval windowsnak és játékok tárolására, futtatására, esetleges linuxnak melyik a jobb számomra?
Általános felhasználásra, főleg rendszer alá egyértelműen TLC NAND-os SSD a jó választás, kizárólag tárolásra megfelelő a QLC is. Viszont ha közel azonos árszinten vannak, nem is kérdés, hogy a TCL-t vesszük. A WD SN580-at sokan vették, ezerszer inkább azt venném, mint a QLC-s Kingstont.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Mégsem búcsúznak a DDR4-es memóriák
- Alakul a SpaceX Starlink európai ellenfele
- Mobil flották
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- PlayStation 1 / 2
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motoros topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Samsung 960 EVO 250GB 2280 M.2 NVMe SSD
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Kingston KC3000 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Corsair MP700 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Microsoft Surface Pro 7 - Újszerű, dobozban, gyári töltővel, billentyűzettel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest