Hirdetés
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- iPhone topik
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Telekom mobilszolgáltatások
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
coolpet
senior tag
Sziasztok!
Egy szerver PC építésén gondolkodom.
Eddig az 1U, 2U variánsokon járt az agyam, de nagyon drágák.
Aztán jött az ötlet: Miért ne építsem PC házba?
Mivel a driveok 2.5-es sata SSD-k lennének, raid 1-ben, ezért egy ilyen fiókos 5.25->2.5-ös beépítő bővítőn gondolkodtam.Létezik ilyen? Nem igen láttam.
Ősrégen még volt ilyen cipelhető 3.5-ös HDD rack fiók a gépemben, da ilyen kellene SSD-ben, több fiókkal. Mint egy szerverben.
Van ilyen?
Van! Csak ez drága. Olcsóbb? -
SunMount3r
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Ok, hát így elolvasva tényleg nem biztos, hogy annyira nagyon kellene nekem ez az átkonvertálás. De ha majd valamiért mégis, akkor kb. mennyi ideig tart pl. egy kb. full tele lévő 1TB-os lemez átkonvertálása a cikkben szereplő programokkal (hogy még egyszerűbb legyen a kérdés, akkor írom, hogy USB-s winyókról van szó)?
-
KROK640
nagyúr
válasz
mindenes24
üzenetére
Az enyém egyik pillanatról a másikra döglött meg, egy évesen és három hetesen, de 3 hónapig nem volt használva
-
King Unique
titán
válasz
SunMount3r
üzenetére
Ha rendszermeghajtóként lesz használva a HDD / SSD és valamilyen Windows lesz rá telepítve, akkor kell mindenképpen UEFI-s PC és aszerinti telepítés a GPT partíciós séma használatához, lásd a már linkelt leírást.
Ellenben ahhoz nyilván nem feltétlen kell UEFI, hogy egy SSD-t GPT séma szerint lehessen inicializálni, az működik legacy BIOS-os PC-nél is ha támogatja az adott operációs rendszer a GPT-t, igaz akkor max. adatlemezként lesz használható GPT alapon, mivel a GPT-alapú bootoláshoz Windowsoknál (is) eleve UEFI-s PC és UEFI szerinti telepítés szükséges.How to Convert MBR Disk to GPT Disk in Windows 10
Szükség esetén megoldható Windowsoknál nem destruktív módon (adatvesztés nélkül) is az MBR-ről GPT-re konvertálás 3rd party particionáló programmal, valamint rendszermeghajtóknál a beépített MBR2GPT parancssori eszközzel. Viszont ha egy adatlemez eddig évekig elvolt MBR alapon, akkor csak azért felesleges erővel GPT-re konvertálni, hogy márpedig GPT legyen, annak akkor van értelme, ha célirányosan ki is vannak használva annak előnyei.
A GPT partíciós séma előnyei és az UEFI szerinti telepítés előnyei a linkelt hozzászólásokban le vannak írva, ellenben az adatbiztonság ott kezdődik, ha vannak biztonsági másolatok, lásd a téma topkjának 1. hozzászólását. 
Ez az MBR vs. GPT, legacy (CSM) vs. UEFI install Windows használatánál értelemszerűen inkább Windows specifikus téma és nem feltétlen SSD specifikus, legközelebb inkább az érintett Windows topikban kellene fejtegetni az ilyeneket. Itt az UEFI/GPT esetleg NVMe SSD specifikusan szokott szóba kerülni, mert hogy ahhoz mindenképpen UEFI-s PC és UEFI/GPT szerinti telepítés kell, de amúgy ez sem mindig teljesen igaz, mert működhet a bootolás NVMe SSD-ről akár legacy (CSM), vagy más néven BIOS/MBR alapon is (példa).
-
ricsip
addikt
válasz
SunMount3r
üzenetére
https://en.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table
Operating system.support --> Windows 32 bit és Windows 64bit
Oszlopok: Boot disk support (Yes/No) és sima data disk read/write support az érdekesek neked.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
Csak gondoltam, hogy a GPT esetleg valamivel "gyorsabb" lehet (pl. másolásnál), de már olvasom a net-en, hogy semmivel sem gyorsabb. De azért pl. "biztonságilag" lehet lenne valami előnye: More reliable thanks to replication and cyclic redundancy check [CRC] protection of the partition table.
Vagy át akarsz térni XP-re..?-> Hogy, GPT meg az XP? Ezt nem értem...
-
válasz
SunMount3r
üzenetére
Minek? Hagy úgy ahogy vannak az adatlemezek.
Vagy át akarsz térni XP-re..? -
SunMount3r
nagyúr
Amúgy ha már itt tartunk, had nem menjek át a HDD-s Topic-ba: Van egy pár winyóm, ami még MRB-s és úgy tudom valahogy ezt át lehet konvertálni GPT-re, úgy, hogy az adatok is megmaradjanak a winyókon (majdnem full tele van mindegyik). Milyen program kellene ehhez és tuti, hogy 100%-osan "biztonságos" ez a megoldás?
-
válasz
SunMount3r
üzenetére
Hasonló korú Toshiba L305 laptopon nem működött a GPT séma nálam sem. Ne erőltesd te sem ezen az öreg Toshhiba-n.
(Windowson nem próbáltam, csak Linuxon) -
válasz
SunMount3r
üzenetére
Az alaplap kezeli a boot-ot, az OS minden mást.
A 20 éves gépemen levő win7 is kezeli a 3TB gpt lemezt. Csak bootolni nem tudna róla a régi lap. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Win 8.1 és egy ilyen laptop. Nem találtam a BIOS-ban UEFI-re utaló jeleket. Rendszer meghajtónak kellene, úgyhogy akkor a Boot hiánya miatt mindenképp bukó a GPT...?
-
válasz
SunMount3r
üzenetére
Hi! Nem pontos így. UEFI/EFI-hez kell mindenképpen GPT séma. A GPT-s meghajtót kezelheti legacy-s rendszer is, de ez hardver és OS függő. Bő 10+ éve kezdték a BIOS-t EFI-re cserélni, de jó ideig hibrid megoldásokat alkalmaztak, ahol BIOS szinten választhattál legacy és EFI között.
Egy régebbi hsz-ben ezt találtam:
Az az érdekes a GPT táblában, hogy ez Linux alatt Legacy BIOS módban is használható, míg Windowsnál ez nincs így, ill. bootolni nem tud róla csak R/W van. [link]
Érdekességképpen csak, Samsung 850 EVO és Samsung 860 EVO közül az egyik nem bootolt HP Elitebook 8570p-ben, míg a másik vidáman. (már nem emlékszem, melyik bootolt)
-
SunMount3r
nagyúr
Hello!
Jól tudom, hogy a GPT partícióhoz mindenképpen UEFI kell és régi BIOS-os gépekkel egyáltalán nem is lehet létrehozni?
THX!
-
katona.jozsi
aktív tag
[Kingston FURY Renegade 1TB M.2 PCIe NVMe] Szerintem ebben nincs több. Mit gondoltok? Max 40 fokra ment fel a teszt alatt. [Ebben] az alaplapban hajtottam meg.

-
King Unique
titán
válasz
Gabrikovics
üzenetére
"Viszaraktam a régebbi M,2 SSD-met amit azért vettem ki mert kb fél év alatt 98%-ra csökkent a kondicio ! "
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
Teljesen felesleges volt csak emiatt SSD-t cserélni, mivel SSD-knél a 98%-os kondíció alapesetben nem jelent semmilyen hibát, hanem csak az írásmennyiség növekedésénél járó természetes elhasználódást...
Itt max. a firmware-t kellett volna frissíteni, ha esetleg a régi firmware miatt csökkent a szokásnál valamivel gyorsabban a kondíció.Egyébként nem, nyilván nem feltétlen kell évente új rendszert telepíteni, a Windowst újratelepíteni és egyebek, hanem inkább magát az SSD-t kellene cserélni szükség esetén, ha annak hibája okoz rendellenes működést és a firmware frissítése sem oldja meg.

-
Gabrikovics
aktív tag
Csak azért hogy ha valaki hasonlóképpen jár / járt
Újraraktam a Windows-t öreg volt és már átélt egy platform ( AMD FX-Ryzen ) cserét meg plusz két alaplap cserét HDD-SSD-M.2-M.2 költözést kb öt VGA meg három RAM cserét , ja meg egy monitort 1080p-1440p
Viszaraktam a régebbi M,2 SSD-met amit azért vettem ki mert kb fél év alatt 98%-ra csökkent a kondicio !
Tehát felraktam a gyári Kingston SSD Manegert és kiderűlt hogy régi a firmware !!! Valszeg azért nyírta ki a Win a régi M.2-őt !
Viszaraktam az újabb Kingstont 500GB és gyakorlatilag lukacsos rajta a Win10
Hiányoznak róla dolgok
nem értem mi történt
Fura módon pl a monitorom sem működik úgy mint eddig , nincs olyan felbontás mint amit eddig használtam , tehát mint a régi szép XP-s időkben , évente kellene új rendszert feltenni ? !
-
Dr. Akula
félisten
válasz
mindenes24
üzenetére
Úgy hogy legközelebb nem ismeri fel a gép, és onnantól ez már így is marad.
Meg van az amikor csak a partíció száll el, pl. nem megfelelő kábel használatakor. Amíg rámásolsz minden jó, leválasztod, azt hiszed biztonságban van az adatod, aztán legközelebb közli hogy milyen partícióról beszélsz? Itt? Sosem volt. 
-
válasz
mindenes24
üzenetére
Így határozható meg: Tegnap még jól ment, ma már nem, semmi életjel.
A földrengés-előrejelzés után ezt is meg kell majd oldaniuk a mérnököknek.
-
zsolt501
nagyúr
Nálam egy 128GB-os Samsung 850 PRO-s SSD adta meg magát így egyik pillanatról a másikra, és még nagyon messze volt az az írási limit ami a gar végét jelentette volna. igaz több mint 10 éves volt, de 20 TB-ot jó ha írtunk rá ennyi idő alatt.
-
Raymond
titán
válasz
mindenes24
üzenetére
A leggyakoribb az egyik pillanatrol a masikra mert a controller szall el. Ritka hogy a NAND menne tonkre, de van itt-ott, ez abbol latszik hogy a hibas szektorok szama rohamosan novekszik es a spare area pedig csokken.
-
mindenes24
junior tag
Sajnos az osszefoglaloban nincs szo rola, az SSD hogyan hal meg?
Mint a hdd, elkezd doglodni, igy van ido lementeni mindent, vagy egyik pillanatról a masikra eltunik? -
D55
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Én egy használt Lenovo SFF PC-ből építettem magamnak, a rendszer és a gyakran használt fájlok (pl. a család telefonjairól a fényképek automatikus feltöltése) SSD-ken vannak RAID 1-ben, plusz van egy HDD-s RAID 1 tömb is, amire főként a réges-régi adataim backupja került. Az a jó, hogy alapjáraton ez így 13-14W körül elvan, mert a HDD-k ugye automatikusan lekapcsolnak ha nincs dolguk. És összehasonlításképp egy átlagos Wi-FI router eszik 6-10W körül
-
KROK640
nagyúr
válasz
ricsip
üzenetére
Ez viszont már nem a színezés hibája, hanem a WD-é.
De SSDknél is hányszor van, hogy ugyanazon tipus szám alatt többféle hardver kapunk, megy a változtatás, általában a gyengébb irányba.
Gondolom van egy erős első széria, amit kiadnak a tesztelőknek, utána a többi meg mikor megy a tömegeknek, akkor az olcsóság a lényeg, ha már úgyis megveszik. -
ricsip
addikt
válasz
KROK640
üzenetére
A köcsög WD-féle "színezgetés" arra jó, h. pár év beetetés után jól seggbe krják a vásárlóikat kenőcs nélkül, mikor titokban variálnak a specifikációval: ami korábban igaz volt (és mivel a szín nem változik, az egzakt precíz modellkódot meg sosem írja oda egy tróger jutub reviewer sem), az hirtelen már nem lesz igaz. A WD nem 1x, nem 2x, de nem is 3x játszotta már ezt el. Mivel nem nagyon van konkurenciájuk a piacon (Toshiba forgalma hol van a WD-éhez képest?), megcsinálhatják 3-4 évente ezt.
WD green-t kb. 2015-ben át lett nevezve blue-ra (változatlan műszaki "tartalom" mellett), mert már tarthatatlanul szar volt a green rosszhíre.
WD RED volt sok évekig a de-facto RAID széria, aztán 2018-2020 között tájékoztatás nélkül átálltak SMR-re, ami pont a RAID felhasználást vágta tönkre. -
KROK640
nagyúr
válasz
Raymond
üzenetére
Nekem a színezgetés felhasználás alapján kifejezetten tetszik, egy jól érthető látványos rendszer.

Nálam viszont akad HDD, sokszor kettő is a gépben, mivel csak 1-2 HDD-nek nem tartanék fent egy NAS-t külön, ami szintén fogyaszt, ráadásul 24/7, oldjam meg a hálózati elérését (csakis kábellel, és még ígyis lassabb lesz mint a helyi HDD), elhelyezését stb. ráadásul az sincs ingyen.
De hát ahányan vagyunk, annyi féle megoldás. -
Dr. Akula
félisten
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Konkrétam Steamre semmit, mert nem használok olyat, de az ssd-t az nem befolyásolhatja. Max ha a Steamről lassú a letöltés, de az se az ssd hibája. Volt előtte jópár Samu Prom (970, 950), egyikkel se volt semmi baj. Ott valami más lesz a probléma. Lehet hogy egy sima Win reinstall nem ártana.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Van egy 4 terás 990 Prom egy 4 terás T700 társaságában, semmi baj nincs a sebességével. Most próbáltam ki egy 113 GB-os file-al, stabilan 3 GB/s-el másol oda-vissza. A mellékelt kép alapján te valami 17.000 filet másolsz, és a random read/write az mindig, minden eszköznél jóval lassabb a szekvenciálisnál.
-
Kókuszdió
nagyúr
Tiszta telepítés nem rég lett befejezve ,gyári defender megy csak...
Nem hülye kérdés ,csak elég meredek ,hogy egy "pro" ssd-nek ez is sok legyen.Azt sem nagyon értem ,hogy mitől "csúcs" ssd, NV2 reakció ideje is néha gyorsabb rendszer használat alatt.
Én nem ajánlom senkinek az biztos ezt a típust ,főleg ennyi pénzért. -
Kókuszdió
nagyúr
Na szóval a Samsung 990 pro belassítja az egész gépet steam letöltés közben és másolás/írásban sem stabil.
A steam mappát megfogtam tesztre és bemásoltam a dokumentunok közé kiváncsiságból (csak 100gb környéke) ,volt mikor lecsökken a másolás 10mb alá is...
[kép]
Igaz kisebb sebességgel ,de ennél azért stabilabb a kerülendő Kingston NV2 is mert ő minimum legalább 70/80mb-ra ment csak le és azt is csak a nagyon végén.Itt meg egy CrystalDiskMark hőfokokkal.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Raymond
üzenetére
Raymond mit nem mond

A helyzet az, hogy valójában a Toshiba is kínál konzumer piacra, pl az egyik HDD a gépemben épp egy 4TB-os Toshiba, ráadásul 3-4-6TB méretben az egyik legjobb árazásuk van.
A kevés gyártó valóban nem tesz jót az ügynek, de a legtöbben összeolvadtak, mostmeg úgy viselkednek mintha tönkre akarnának menni, vagy legalábbis a konzumer piacról kivonulni.
Én pl sokkal szívesebben építenék úgy gépet, hogy 256-512GB SSD annak amihez gyors kell, és egy 2-4TB-os HDD a többinek (képek, zene, sorozatok) amit egy átlag user tárol. De ehhez olcsó HDD-k kellenének nagy mérettel. Ehelyett nagy levegő, és a 2,5-4,5TB árát beforgatom egy 1TB-os SSDbe és majd Pistike az mp3-at a fényképeit és a sorozatait is SSD-n fogja tárolni, és törölni, mert ma már egy hosszabb sorozat FHDban is simán eléri az 500GB-t (bd50-ben meg akár 1,4TB is lehet).
És nem azt mondom, hogy a 18-22TB-os csúcsokat adják olcsón, de azért a 10TB alatti szegmensre erősen ráférne egy árfelezés.Persze tudom, mindabból amit leírtam, semmi nem lesz, pláne addig amíg bármelyik gyártó megenegedheti magnak a termelésvisszafogást a mesterséges hiánykeltés érdekében.
-
Kókuszdió
nagyúr
Az normális ,hogy pl. egy steam letöltés is belassítja a gépet kissé 990 pro val?
Azt hittem ezt a dram meg a Samsung "csúcs" ssd je megtudja már oldani....
Am nézem közben a hőmérsékletet ,az teljesen rendben van közben.
Nem sokára le ellenőrzőm valós max. sebességgel is. -
KROK640
nagyúr
Pontosan. Megszokták a hiánykori árakat, és hasznot (ment a sírás, hogy ők MSRP árakon adnak mindent, a gonosz skalperek --> akik amúgy tényleg voltak) és most az az elvárás
Mivel mind így gondolja, simán mehet a kartell, az meg, hogy a vásárló az igazi vesztes egyiküket sem érdekli.Utána jöttek az ilyenek, mint az NVidiától a kijelentés, hogy "most már el kell felejteni az olcsó VGA-t". Az volt a minimum amit megérdemeltek, hogy az Intel is belépett a piacra.
Ez meg, hogy a 10+ éve még "természeti katasztrófák" voltak, ma meg nyíltan lenyilatkozzák, hogy visszafogták a termelést az árak miatt, egyenesen felháborító. Remélem a piac ezzel arra reagál, hogy akkor ők meg a vásárlást fogják vissza, a kedvezőbb árakra várva.
Én pl 2TB-os Samsung 980PRO-t akartam venni, de akkor mikor vennem kellett (kényszer helyzet volt, lévén 32GB RAM ide vagy oda, ma már egy 5400-as HDDról nem kényelmes üzemeltetni a rendszert) akkor épp az egekben volt az SSD ára, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy akkor csak 1TB lesz.
És hát jelenleg bármennyire is veri magát az SSD piac, 1TBnál nagyobb méretben még úgyis képtelenek a HDD konkurenciájának lenni, hogy a HDD business (mint fentebb levezetettem ) szintén igen durván áraz. -
Raymond
titán
20+ eve volt egy rakat gyarto a HDD piacon es kesobb a NAND/SSD piacon is. Mara meg az van hogy:
HDD gyarto maradt 3 - Seagate, WD, Toshiba - amibol konzumer cuccokat csak 2 kinal (Seagate es WD) es ez az arak alakulasan is meglatszik.
NAND gyarto pedig gyakorlatilag szinten csak egy mareknyi van es ezek uraljak a piac kozel 100%-at: Samsung, Micron (Crucial), Kioxia (Toshiba/WD/Sandisk) , SK Hynix es most ujabban az YMTC. Ennyi. Az osszes tobbi marka amit a piacon latsz ezekbol es egy fuggetlen kontrollerbol - Phison a leggyakrabban aztan esetleg Marvell, Realtek, InnoGrit(?) - van ossze legozva.
Ez a komplett tarolo piac, HDD-nel 3 gyarto, SSD-knel pedig 5 gyarto a gyakorlatban. Ezen mar sokmindent nem fog senki regulalni, max valami ures szajcseplesre vagy a gyakorlatban semmit nem jelento birsagokra futja.
-
D55
senior tag
válasz
KROK640
üzenetére
Igen, ez a baj, ahogyan írod. Csak én tényleg azt nem értem, hogy pl. a 2000-es években még egy csomó hír arról szólt, hogy a versenyhivatalok kartellezés miatt melyik hónapban épp melyik szegmensben csaptak szét akkorát, hogy utána a gyártók a saját nevüket sem tudták. Utána a 2010-es években talán a videokártyák piacától eltekintve nagyjából rend is volt végig. Aztán a covid idején kialakult helyzetre már látványosan elmaradt a hatóságok reakciója, mondván hiány van a kínálati oldalon. Ok, a piac így működik, meg akkoriban amúgy is volt elég más baja mindenkinek mindenhol a járvány miatt. Csak azt nem értem, hogy miért lehet még mindig ezzel azóta is büntetlenül takarózni, holott:
- A covid idején gyártott hatalmas készletek kerültek elő mindenféle termékből az azt követő években, amikor beütött a tavaly-tavalyelőtti recesszió
- Nyíltan lenyilatkozzák a gyártók, hogy visszafogják a termeléstMondhatni tehát beismerő vallomások és ordító bizonyítékok tömkelege van mindenhol, hogy egy valótlanul bemutatott kínálati viszonyokra felépített spekuláció mentén hajtott végre a legtöbb gyártó áremeléseket, majd a számukra kedvezőtlen piaci fordulatot követően már egyenesen a termelés mesterséges visszafogásához folyamodnak.
Persze nem értek mélységében a versenyjoghoz, de akkor sem tudom felfogni, hogy ezt manapság miért tolerálják ennyire látványosan a piac egyre nyilvánvalóbb módon való mesterséges torzítása ellenére, míg 1-2 évtizede még miért üldözték főbenjáró piaci bűnként.
-
KROK640
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
Nem tudom, de néhány éve azt látom, mintha az egész ipar arra menne, hogy az otthoni PC luxus legyen.
Nem csak a VGA árak mentek már fel, 2018-ban volt memória ár felmenés is, most ugye megint az SSDvel együtt.
De ha generálisan nézem is, sajnos az egész informatikára jellemző.
Az Intel generációk óta nem csinál mást, csak a következő gen CPU-t az előző fölé árazza. (pl elég arra gondolnom, hogy 2021 március 1-én vettem a 10400F-emet akkor 47 ezer ft-ért, most 3 évvel és 1 hónappal később 44 ezer ft, csak éppen közben már nem TOP gen I5, hanem egy három generációval ezelőtti I5 ...)De nemrég (2024 márc 10-én) egy másik topicba írtam a HDD-ről :
Ha abból indulok ki, hogy az informatikai dolgoknak (pláne, hogy nem is egy ritka vagy különleges hardver) kb 5 évente (sőt, még gyakrabban) megfeleződik az ára, akkor a következő történt volna :
Tételezzük fel, hogy a 2012-es árvíz után 1 éven belül normalizálódnak az árak (ami nyilván mai napig nem történt meg) :
2TB-os HDD ára ekképp alakult volna
2013 15000ft (kerekítsük kicsit fel a könnyebb számolás végett)
2018 7500ft
2023 3750ft
Tegyük rá a gyenge forintot meg mindent, és induljunk ki abból, hogy ma is 5000ft lenne egy 2TB-os HDD (amitől nagyon messze áll 20 ezertől indulnak).
Akkor ennek arányában egy 3TB-os 7500ft nak kéne lennie (és akkor itt még nem realizálom a nagyobb olcsóbb TB/ft arányát - amúgy most 33 ezertől indul) és a sor következő féleképpen alakulna (zárójelben a mai induló árak) :
4TB 10 ezer ft (35 ezer)
6TB 15 ezer (60 ezer)
8TB 20 ezer (67 ezer)
12TB 30 ezer (104 ezer)
16TB 40 ezer (109 ezer)
20TB 50 ezer (133 ezer)Mint látható ahogy nő a méret jelentősen nyílik az olló. Ma 50 ezerből 4TB vehető miközben kb 20TB-nál kellene tartani.
Ennek ellenére most, hogy utánanéztem megállapítottam, hogy a 8TB-os ára esett, és mostmár abszolút megéri a 6TB-hoz képest kifizetni a felárat (persze mindenhol a legolcsóbb modellt vettem, figyelmen kívül hagyva a fordulatszámot, garanciát stb.) illetve a 12TB-ról 16TB-ra ugrás szintén nem vészes.
Bár valójában ha számolok a nagyobb méret, kisebb ft/GB aránnyal és mondjuk a mai arányokat nézem, akkor a 20TB-osnál 30 ezer körüli értékről beszélhetnénk. Így persze, nem drága, ha 30 ezer 133 ezer nem drága, akkor valóban nem az.
Remélem, mostmár érthető, hogy minek analógiáján mondjuk azt, hogy de bizony ma rohadt drágák a HDD-k.Ha megnézed az özönvíz után sosem normalizálódtak, a HDD árak, 2-3 évig dupla áron mentek, aztán nagyon lassú csökkenés kezdődött, az új HDD-k pedig jellemzően árban a régiek felé jöttek. Ezt súlyosbította 2021 tavaszán a chia őrület, amikor mindössze 2 hét alatt a 25 ezer ft-ért vett 4TB-os HDD-m meghaladta az 50 ezer ft-os árat is. Megjegyzem arról sem nagyon süllyedtek vissza az árak az alsóbb modelleknél mára, 38 ezer ft most egy ugyanolyan 4TB-os HDD.
Végezetül meglehet csinálni az érvet, hogy de hát minden drágul, ugyanakkor az informatikában nem ez a megszokás 10+ éves technolgiáknál.
Az elsőbb 2TB-os driveok már 2009 januárjában kaphatóak voltak.
Ugyanekkor jött ki processzorok közül a C2D E7500 133$ és a C2Q Q8200S 245$-ért. Ha megnézzük, hogy az előbbi manapság 3$ alatt megy a használt piacon (újonnan évek óta nincs, 750ft-ért is találtam már), az utóbbi 8$-ért, akkor megvan, hogy a tényleges csökkenés valójában 44× és 30× volt. Még az utóbbival számolva is a 20TB-osnak (jó most gonosz leszek) 6650ft-ra kellene kijönnie
(jó, ez azért nem reális több okból sem, de a fentebb tárgyalt 30-50 ezret igenis annak érezném).Szóval nekem úgy tűnik, hogy az utóbbi években mindig van valami, ami miatt egy középkategóriás PC is drága tud lenni

-
Kókuszdió
nagyúr
Két nap alatt meg is dobták az ssd árakat?

31k ért van eltéve egy 1tb 990 evo ami 40k+ lett ,meg van egy 1tb 990 pro 40k ért ami annyira sokat nem növekedett (4/5k t ő is).
Jobban járnék ha élnék vlmelyik vétellel ,de még nem tudtam eldönteni ,hogy rendszer alá elég e a 990 evo vagy 990 pro legyen. -
Raymond
titán
-
t72killer
titán
válasz
Raymond
üzenetére
Olyan ez, mint az olajmaffia. Visszafogják a termelést: rögtön ugrik az ár. Node idővel mégis muszáj lesz gyártani, különben a bontóbrigádnak kell majd fizetni...
Lehet nem látunk 1-2 évig olyan árakat, mint amiket írtál, de sztem a mostaninál olcsóbbak bele fognak férni ebbe az évbe, pláne ha figyeli az ember az akciókat.
-
Raymond
titán
Bocs, de komolyan nem ertem mirol beszelsz. Nem ad semmi kontextust a temanak. A kollega azt kerdezte miert nincsenek ilyen termekek en meg irtam hogy vannak. Ezek nem uj dolgok, nem kiemelkedoen dragak a 4TB-k fajlagosan a tobbihez kepest es aktualisan is van beloluk raktaron. Az arak olyanok amilyenek, egyezik az alltalanos SSD arak novekedesevel amit tavaly oktober ota lathatunk.
Nincs egyebkent jelentos difi SATA es NVMe kozott, ugyanaz megy mindegyiknel es koszonhetoen annak hogy 1-2 eve az NVMe lett a dominans szereplo a SATA se megy mar se lejjeb se feljebb igazan, egyszeruen az NVMe-hez igazodik az ara fuggetlenul attol hogy sokkal lassabbak. A Samsung 980 megjelenesekor volt a nagy valtas mar ha annak lehet nevezni. Akkor lett az hogy a Samsung olcsobb volt mint a kisebb markak termeke es egyezett az ara vagy olcsobb volt mint a sima 2.5" SATA termekeke.
Tavaly szeptember kornyeken voltak a padlon az arak amikor 39EUR-ert osztogattak a Samsung 980 1TB-t, 79-89EUR volt a Crucial P3 Plus 2TB es 99-109EUR a WD SN850X 2TB a Samsung 980 Pro 2TB pedig 130EUR korul volt.
Egyelore nem ugy nez ki hogy lesznek ehhez hasonlo arak az iden fuggetlenul attol hogy csucs NVMe PCIe 5.0, belepo kategorias NVMe vagy epp 2.5" SATA termekekrol van szo. Minden gyarto visszafogta a gyartast.
-
D55
senior tag
válasz
Raymond
üzenetére
Kontextust ad a témának, mert ami már a 80-100 ezer forintos lélektani határ fölött van (SSD-k esetén kb. ide tenném), az a termék mondhatni nem kapható, technikailag hiába árusítja a kereskedő, az átlag vásárló gondosan, nagy ívben fogja még azt is kikerülni, hogy egyáltalán tudomást vegyen a létezéséről.
Amúgy lehet, hogy a példád szerint akkor SATA modellek esetén már szerencsére a 4TB is kezd beállni a sorba, de 1-2 hete még amikor NVMe modelleket nézegettem tüzetesebben, akkor a 4TB bizony még csúnyán kilógott a sorból (sőt volt, ahol már a 2TB-os modell is). Vagy az is lehet egyébként (sajnos erre ésszerűen több esély is van), hogy a kisebb modellek esetén logikus a nagyobb raktárkészlet és a kevésbé intenzív keresleti verseny is és a mostani áremelések emiatt valószínűleg előbb jelentek meg a nagyobb modellek áraiban, mint sem a kisebbekében. -
t72killer
titán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
A T-sorozat kicsit nagy nekem, maradnék az x-eknél. Mindenesetre jó irány, nem mentek el az SSD ráforrasztásáig...
Az akksi is egy kicsit szívfájdalmam, a lati e7450-esem akksija egy mozdulattal kipattintható ha utazós módiból hazatérve 2-3hétig csak asztalon nyúzás van, de vigasztal a tudat, hogy ha kipurcan potom 40 fontért kapok bele újat - addig is legalább be tudom állítani, hogy 70%-on maradjon. -
Dr. Akula
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
A jó hír, hogy elvileg most visszajönnek a bepakolhatósak, ráadásul 2 slottal is, a Lifebook mindenképp (de jó hogy az meg kivonult innen...
), de szerencsére a Thinkpad is felébredt, és követi. ThinkPad T14 Gen 5 and T16 Gen 3. This includes a move back to fully socketed DIMM slots instead of soldered RAM, user-replaceable cable-free batteries (with fewer screws to remove them), and accessible SSD and wireless adapter slots. Ez elvileg a Meteor Lake generáció lesz. Hátha a Dell és a HP is rákényszerül hogy kövesse a jó példát, de nekik előbb még a félmagas kurzortól is meg kell szabadulniuk. -
Raymond
titán
Nem ertem mi koze van az aruknak ehhez:
ricsip: "miert nem jonnek a 4-8TB valtozatok?"
en: "megjottek regen"Az arukkal pedig nem tudom hol latod a problemat, a 2TB valtozatok 105-130eur a 4TB pedig 210-260eur, tehat a duplaja. Sot, ha azokat nezed amiket ajanlott is lenne megvenni - WD Blue es Crucial MX500 - akkor ott 128/147 vs 238/278, that a 4TB modell meg olcsobb is per TB egy picit mint a 2TB modell.
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
a memóriát már sajnos se kiköpni se lenyelni nem tudjuk, én is forrasztottat vettem mert nem volt más értelmes ajánlat. A wwan slotra pörög még a kérdés, hogy tudok-e bele m.2 ssd-t paszírozni, kétesélyes a dolog. Ha minden kötél szakad, kioperálom az asztaliból a
960 PRO-
-t és akkor lesz a laposban mint normálisabb mennyiségű háttértár. Aztán fegyveres őrséget fogadok a lapos mellé, mert ha elvész az egy szem mlc-s SSD-m... -
Dr. Akula
félisten
-
D55
senior tag
-
hunaqua
addikt
Orico 128GB
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Akula
üzenetére
tartok tőle, h venni fogják. A világon mindennek elszállt az ára a sósperectől a használt autókig, akinek kell, benyeli. Ja, és persze nyomatják tömegével a 256GB semmivel szerelt laposokat, hogy egy év múlva gyere vissza vásárlóként
.Lehet igyekszem lecsapni arra a 2230-as modulra akkor, amit kinéztem...
-
ricsip
addikt
válasz
Kókuszdió
üzenetére
összefoglalva röviden: samsung 980-nál azt hozták ki h. mindennapos használatra teljesen jó. Van néhány szintetikus bemcsmark, amiben kicsit lassabb. Ha meg olyan a test-pattern h. kifusson a 64GB-nyi bemappelt adatból, akkor még jobban belassulhat, de még akkor se szörnyen rossz.
-
Kókuszdió
nagyúr
-
-
D55
senior tag
válasz
Raymond
üzenetére
"mar tavaly ev vegen bejelentettek a gyartok hogy visszafogjak a NAND gyartast az olcso arak elleni harc erdekeben"
Amúgy hihetetlen, hogy manapság ezt következmények nélkül megtehetik. A 2000-es évek elején ennél jóval kevesebbért is már olyan kartellvádakat kaptak rögtön a nyakukba, hogy utána évekig az áremelés szót ki nem merte senki ejteni a száján... Komolyan hol élünk manapság?
-
Raymond
titán
válasz
Kókuszdió
üzenetére
"Nem akarom ,hogy pl. egy steam letöltés közben belassuljon az egész gép ,de azt sem nagyon ,hogy írás közben felmenjen 65 fok fölé a hőmérséklet."
Ehhez a DRAM-nak semmi koze, akkor lassul be (az is kulonbozo hogy menyire, van ami csak a full sebesseg felere/harmadara, van ami 100-200MB/s-re) ha kifogyott az SLC cache, tehat ha tudod hogy 200GB-ot toltesz le akkor ne olyat valassz amiben mondjuk 70GB az SLC cache.
Az arak pedig mar hetek ota mennek fel es meg fognak feljebb is menni mert mar tavaly ev vegen bejelentettek a gyartok hogy visszafogjak a NAND gyartast az olcso arak elleni harc erdekeben. Tegnap jott ki megint valami hir hogy a kovetkezo negyedevekben meg 25%-ot emelkednek.
-
Kókuszdió
nagyúr
válasz
Raymond
üzenetére
Akkor annyira nincs is szükség a dram-ra?
Ha normális dram -os ssd t szeretnék úgy látom nem úszom meg 40k alatt és a választás:
Kingston: KC3000 / Renegade
Samsung: 980 pro / 990 proUtánaolvasva ezek jöttek össze ,végeredményben meg 40k-ért a 990 pro lenne a legjobb választás ár/érték arányban.
Nem akarom ,hogy pl. egy steam letöltés közben belassuljon az egész gép ,de azt sem nagyon ,hogy írás közben felmenjen 65 fok fölé a hőmérséklet.
Szerk.
Arról még tudtok esetleg vlmi infót ,hogy az ssd k árai még jobban emelkednek a közeljövőben?
Én úgy hallottam ,hogy igen... -
Raymond
titán
A DRAM cache nem arra van hogy a NAND-ra kerulo adatokat cache-elje (mit ertnel egy darab 256MB-1GB meretu tarhelyel itt?) hanem arra hogy a NAND-on talahato adatok terkepet tarolja igy sokkal gyorsabban meg lehet talani hol van a kert adat es nem kell a NAND-ot vegigpasztazni vagy egy azon tarolt terkepet olvasgatni. De ezt a DRAM nelkuli SSD-ken egyebkent is a system RAM-bol csinaljak (HMB - Host Memory Buffer).
-
D55
senior tag
válasz
Raymond
üzenetére
Arra gondolok, hogy ha a Windows a végtelen sok RAM ellenére elkezd bele page-eket átpakolni amiknek a tartalma aztán hamar változik is, akkor azzal esetleg nem rögtön a NAND cellákat kezdi nyakonönteni, hanem esetleg a DRAM cache elnyeli az azonos fájlrendszeri szektorokon belül gyorsan változó temporális adathalmaz egy részét... Persze gondolom itt vezérlő is válogathatja rendesen, hogy az felismer -e egy ilyen káros mintázatot és erre megfelelően agresszíven deferálni kezdi -e az írást.
-
Raymond
titán
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Nem lehuztak hanem idairtak hogy milyen kategoria. Ugyanaz mint az SN770 peldaul vagy az elodje a sima 980. Ahogy mondtam OS-nek teljesen mindegy melyiket veszed. Szerintem az SN770-nek valamivel jobb az SLC cache kezelese igy ha egy arban vannak akkor inkabb azt, de OS drive-nal ez a gyakorlatban mindegy.
-
Kókuszdió
nagyúr
-
Kókuszdió
nagyúr
Szerintetek 1tb SN770 vs 1tb 990 Evo között melyik a nyerőbb rendszer alá?
Mind a kettő kb. egy árban van… -
Dr. Akula
félisten
Időnként felmerül a bit rot téma, és hogy elég-e rákötni az SSD-t időnként a gépre, és az amint áramot kap, majd varázsol valamit és minden megint jó és szép lesz-e.
// TLDR: nem. Csak az újraírás segít.
Van a neten egy csomó infó a témában, de a 99%-a fórumokból, jóskapista ezt mondta, azt mondta... Hivatalos helyről elég keveset találni. Eddig a legkonkrétabb a témában amit találtam:
Ez a Kingston hivatalos álláspontja, és mint gyártó ők azért csak jobban tudják.
Vannak ilyen hozzászólások is: some embedded controllers of flash memory do refresh the data. In such case it is enough to power the drive, there's no need to explicitly read/rewrite the data. Refresh mechanims are described in this 10 years old paper : kilthub.cmu.edu/articles/journal_contribution/… Determining if a given drive model has or not this capability is another story, as the related documention is usually not available to the consumers. Ezekkel csak az a legnagyobb baj, hogy nem hivatalos álláspontok, csak bemondások, amik ki tudja milyen alapon keletkeztek. Az itt hivatkozott technológiáról egyrészt nem tudjuk hogy be is épült volna bármelyik megvalósított eszközbe, vagy csak egy elméleti lehetőség, kutatás szintjén kimutatták hogy lehetne ilyet is, aztán ment a fiók aljára. Ugye 10+ éve a holodisc meg a holocard volt a megváltó jövőkép, azok is milyen jól befutottak... És azt még a hozzászóló is elismeri, hogy ha meg is valósult ez a technológia, akkor se tudni hogy melyik cuccban van és melyikben nincs. Meg ha benne is van, csodát ez se művel, max automatizálja a folyamatot, tehát nem kézzel kell törölni és újraírni, hanem automatán, talán feszültségmérés alapján. De hogy csak egy áram alá helyezéstől, mindenféle újraírás nélkül feltöltődne a NAND cella, na olyan biztos nincs. Már csak azért se, mert honnan tudná milyen szintre is kéne? Egy TLC cella 8 feszültségszintet (pontosabban tartományt) különböztet meg, mi mondaná meg hogy melyik volt az eredeti állapot? 1 szintet csökkent vagy 4-et? Főleg ha a hosszú állástól mindegyik cella szivárgott, az amúgy létező ECC-nek melyik bitet kell javítania és miből, ha a kiindulási alapok se tiszták. Az összes cella hibáját nem tudja korrigálni.
-
Raymond
titán
válasz
dellforeva
üzenetére
"Olvastam a fórumokat, elvileg ha az usb c csatlakozót fordítva dugjuk be, akkor jó lesz a teljesítmény"
Ne olvasd tobbet azokat a forumokat. USB-A-t nem tudsz forditva bedugni, USB-C-nel pedig mindegy.
Siman lecsokkenhet ha sok kis file-t irsz ra, mit probalsz ramasolni?
-
Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni egy WD Green WDS480G3G0A SSD-vel kapcsolatban. 81%-ot mutat a HD Sentinel, 7.23 TB írása után. Elvételi 80 TBW. Felület teszt, összes blokk írással 0 hibás szektort mutat, de a vizuáls ábrán számos színű egy-egy blokk. A 3 színt (jó, sérült, rossz) értem, de mi a többi jelentése? Kép csatolva.
-
dellforeva
csendes tag
Sziasztok!
Segítséééééég! Kicsit szét vet az ideg.
Vettem egy SanDisk Extreme SSD-t, 1 TB, hordozható. 500 MB írási/olvasási sebességel.
Elvileg. Merthogy a másolás sebbessége lecsökken 300 kb-ra. Laptop USB 3.2 GEN 1 portokkal rendelkezik. Olvastam a fórumokat, elvileg ha az usb c csatlakozót fordítva dugjuk be, akkor jó lesz a teljesítmény, hát kb 30-40MB-ra ment fel. De nem 500-ra. Gyári kábelt használtam, semmi átalakítót. Volt valakinek hasonló és tudja a megoldást?
Win 11 up to date.
Előre is köszönöm. -
válasz
SunMount3r
üzenetére
Persze, ami smart érték, az kiolvasható belőle!
Az alul lévő View output gomb kimenete meg azt dobja, ami a terminalos
sudo smartctl -x /dev/sdaparancs kimenete. példák erre -a hsz alján látod, hogyan tudod telepíteni a programot live és telepített rendszeren isNVMe SSD esetén a parancs kicsit más a meghajtó/partició megnevezése miatt:
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
sudo nvme id-ctrl -H /dev/nvme0n1 -
válasz másik topikos kérdésre:
gsmartcontrol
bőven jó neked, folyamatos temp monitorozásnak nulla értelme van ilyen eszköznél, a temperature log fülön meg 10 perc/hőérték van.min/max hőérték és gyártói max hőérték
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- Samsung LCD és LED TV-k
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- ldave: New Game Blitz - 2026
- Okos Otthon / Smart Home
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Robotporszívók
- Sorozatok
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Wise (ex-TransferWise)
- További aktív témák...
- SAMSUNG PM9E1 "9100 PRO" 2 TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.000-12.500 MBs - Eladó!
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- ÜTÉSÁLLÓ 1TB-os HDD: ADATA HD710 100/100 csak 13 nap működési idő
- Samsung 990 PRO 4TB (MZ-V9P4T0BW) PCIe 4.0 NVMe M.2 - Garancia: 2028.12.03 -ig
- Új, bontatlan Kingston IRONKEY Vault Privacy 50 8GB 3.2 USB biztonsági pendrive - 1 hét próbagari! -
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad WUXGA IPS Touch i5.1135G7 16GB 256GB Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- Eladó egy S21 5g 256/8 dobozában töltővel fóliával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3965
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Ha rendszermeghajtóként lesz használva a HDD / SSD és valamilyen Windows lesz rá telepítve, akkor kell mindenképpen UEFI-s PC és aszerinti telepítés a GPT partíciós séma használatához, lásd a már linkelt 
(Windowson nem próbáltam, csak Linuxon)

nem értem mi történt
Meg van az amikor csak a partíció száll el, pl. nem megfelelő kábel használatakor. Amíg rámásolsz minden jó, leválasztod, azt hiszed biztonságban van az adatod, aztán legközelebb közli hogy milyen partícióról beszélsz? Itt? Sosem volt.

Mivel mind így gondolja, simán mehet a kartell, az meg, hogy a vásárló az igazi vesztes egyiküket sem érdekli.
(jó, ez azért nem reális több okból sem, de a fentebb tárgyalt 30-50 ezret igenis annak érezném).
?
960 PRO-
Pyttawrx