Hirdetés

Aktív témák

  • vlevi

    nagyúr

    válasz Dragon27 #48999 üzenetére

    A gyakorlati tapasztalat az, hogy nem kell félteni az SSD-t. Használni kell, mintha rendes vinyó lenne, és kész. 1-2 apróság van, amit meg kell nézni, hogy be van-e állítva, más tennivaló nincs
    - Partíció alignálás legyen jó. Azaz 4k-s határon kezdőjön a partíció.
    - Defrag legyen kikapcsolva

    Ha Windows 7-et, nyócat használsz, és a windows 7 telepítőjével particinoáltad úgy a lemezt, hogy előtte nem volt rajta semmi, és next-next-next-finish-el felraktad a windowst, akkor ez így lesz beállítva, csak a korábbi windowsokon (pl. XP) kell odafigyelni, mert az XP idejében az SSD még nem létezett, ezért nem is ismeri.

    - Indexelést a közhiedelemmel ellentétben nem fontos kikapcsolni. Ez főként csak olvas (azt is csak hosszabb idle után), ami semmi hatással nincs az SSD-re. Írni csak nagyon keveset ír.
    - swap, temp, maradhat. Főleg ez a két dolog az, amitől meglassul a rendszer, ha visszateszed HDD-re. Mit ér a gyors boot, ha után már a böngésző, a levelező, vagy akár a vírusírtó csak cammog, és berregteti vég nélkül a vinyót?
    - Maradjon egy kevés szabad hely. Vagy úgy, hogy van mindíg szabad hely a partíción, vagy úgy, hogy a windows telepítés után egy kicsit lecsípsz a partíció végéből. kb 10%-ot.

    És végül, a gyakorlati tapasztalat az, hogy a vezérlőelektronika sokkal-sokkal hamarabb megpusztul, mint a NAND flash chipek. Átlagosan elmondható, hogy a gyári adatok alapján egy 120G körüli SSD nagyjából néhányszáz terabájt írást bír ki, de ennek ellentmond az, hogy több tesztelő weboldalon már petabájtos (azaz a TB ezerszerese) mennyiségeket írtak az SSD-re, meghibásodás nélkül.

Aktív témák