- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Apple Watch
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lappy
őstag
válasz
gigi183 #11473 üzenetére
Szia!
Egy számodra talán jó megoldás!
Most nincs összegezve a SL és DL. Ha azt szeretnéd akkor a képletet még egy oszlopba rakd be ami csak a DL számolja és ezután egyszerű szum-al megoldod.
Nem tudom hogy maga a táblázat mennyi időben dolgozik, mert akkor a keresési feltételt kell változtatni.
Szerintem a kiköltözik vagy áthúzandó lepedő között nincs különbség, csak annyi hogy sima vagy dupla. -
gigi183
csendes tag
válasz
gigi183 #11459 üzenetére
Megpróbálom ábrázolni mit is szeretnék.
A lényeg annyi, hogy mindenki két éjszaka alszik ugyanabban az ágyneműben, harmadik éjszakára már újat kap, kivéve, ha az az utolsó éjszakája a hotelben.
Manuális megoldása pedig így néz ki - segítségül pirossal jelöltem az utolsó éjszakásokat - vagyis akiknek az ágyát másnap át kell húzni, lilával pedig azokat, akiknek másnap át kell húzni az ágyukat mert még legalább két éjszakát maradnak utána.
A lepedőket mivel másnap kell áthúzni, ezért az eltolódás az összegzős táblázatban. Vagyis akinek az utolsó éjszakája hétfőn van, annak kedden húzzák át az ágyát, kedden kellenek az új lepedők.
-
zenus
csendes tag
válasz
gigi183 #11459 üzenetére
Szia!
Segédoszlopot használj. G-H oszlop közé tégy be egy új oszlopot, majd miután kész az egész, rejtsd el. Így most a H oszlopot fogod használni - amelyet most szúrtál be, és nem az eredetit, amit a képen látsz.
H14 esetén mindenképpen új lepedőd van - ha jól értem a dolgot. H15 esetén akkor van új lepedőd, ha az a cella nem üres és nem egyezik meg az előző cellával.
Tehát: H14 = "Új"
H15: =HA(ÉS(H15<>"";H15<>H14);"Új";"")Majd lehúzod végig a H15ös cellát a G oszlopban szereplő adatok szerinti sorig.
Ezután: G11: ide jöhet a számlálós függvényed.
Rejtsd el a H celládat.Ismételd meg minden szükséges oszlopban a fentiek alapján a feladatot.
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
gigi183 #10542 üzenetére
A cellák szétválasztására (ha nem csak egyetlen oszlopról van szó) itt egy másik megoldás:
Sub unmerge_v2()
Dim sor As Integer, oszlop As Integer
sor = Selection.Rows.Count 'kijelölt tartomány mérete
oszlop = Selection.Columns.Count 'köszönet érte Fire-nek :-)
For j = 1 To sor
For i = 1 To oszlop
ActiveCell.unmerge 'cellák szétválasztása
Selection.FormulaR1C1 = ActiveCell.Value 'üres cellák értéke = aktívcella értéke
ActiveCell.Offset(0, 1).Select 'eggyel jobbra
Next
ActiveCell.Offset(1, -oszlop).Select 'vissza a sor elejére
Next
End SubArra figyelj, hogy amikor elindul a makró akkor legyen kijelölve a teljes tartomány amiben szétválasztandó celláid vannak.
Természetesen ez a kód is gyorsabban lefut letiltott képernyőfrissítéssel.
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
gigi183 #10542 üzenetére
Örülök ha működik, ha valami gond van jelezd!
A másik problémád megoldására egy ilyesmiből érdemes kiindulni:
Sub unmerge()
Application.ScreenUpdating = False
Range("B1048576").End(xlup).Select 'beáll az B oszlop utolsó cellájába
Do Until ActiveCell.Value = "Name" 'ciklus amíg fel nem ér a fejlécig
ActiveCell.unmerge 'cellák szétválasztása
Selection.FormulaR1C1 = ActiveCell.Value 'üres cellák értéke = aktívcella értéke
ActiveCell.Offset(-1, 0).Select 'egy cellát fel
Loop
Application.ScreenUpdating = True
End SubA lényeg a ciklusmagban lévő első két sor. Természetesen ha más a tartomány vagy a kilépési feltétel akkor át kell írni de a szétválasztás és a kitöltés szerintem így működhet.
Én a #10537-ben lévő táblázat B oszlopában lévő összevont cellákon teszteltem.
Majd pontosíts!
-
m.zmrzlina
senior tag
válasz
gigi183 #10534 üzenetére
Na próbálkoztam még, és működik, már csak annyit kellene megoldanom, hogy ha az aktuális lapot átmásolom mondjuk egy Today feliratú munkalapra, akkor az Nts oszlopban lévő számok eggyel csökkenjenek, vagy automatikusan, vagy gombbal.
Erre a problémára új modulba (Inset>Module) tedd be a következőt:
Sub masol()
Application.ScreenUpdating = False 'képernyőftissítést tilt
ActiveSheet.Copy after:=Sheets(ActiveWorkbook.Sheets.Count) 'lemásolja az aktív munkalapot és az utolsó munkalap után helyezi el
ActiveSheet.Name = ActiveSheet.Index + 1 'ad neki nevet
Range("E1048576").End(xlup).Select 'beáll az E oszlop utolsó cellájába
Do Until ActiveCell.Value = "nts" 'ciklus amíg fel nem ér a fejlécig
If ActiveCell.Value <> "" Then ActiveCell.Value = ActiveCell.Value - 1 'kivonja az egyet
If ActiveCell.Value = 0 Then 'ha nts=0
Range(ActiveCell.Offset(0, -3), ActiveCell.Offset(0, 4)).Value = "" 'a kívánt cellák tartalmának törlése
End If
ActiveCell.Offset(-1, 0).Select 'egy cellát fel
Loop
Application.ScreenUpdating = True 'képernyőftissítést engedélyez
End SubNekem így néz ki a munkalapom amit kezel:
Kiindulásnak jó aztán majd pontosítasz.
-
gigi183
csendes tag
válasz
gigi183 #10533 üzenetére
Na próbálkoztam még, és működik, már csak annyit kellene megoldanom, hogy ha az aktuális lapot átmásolom mondjuk egy Today feliratú munkalapra, akkor az Nts oszlopban lévő számok eggyel csökkenjenek, vagy automatikusan, vagy gombbal.
Másik hülye kérdésem is lenne.
Van egy tábla, olyan mint amit először küldtem, (a rémes háttérszínes). Ebben dolgozik egy kollégám, aki folyamatosan aktualizálja. Namost valahogy meg kellene oldanom, hogy a fájl amivel dolgozik, nálam is megjelenjen, de az enyémben már lennének plusz sorok, teszemazt összesítések, ilyesmi, de azt nem szeretném, ha ő ezeket a sorokat bármiféleképpen módosítani tudja, legjobb, ha nem is látja. Meg lehet-e oldani valahogy az ilyen kapcsolatot két fájl között, vagy tudtok-e megoldást rá? Csavar még az egészben, hogy neki vannak összevont cellái, viszont az én fájlomban ezeket ki kell iktatni, vagyis azok a cellák amik össze vannak vonva úgy jelenjenek meg, hogy mindegyikben ugyanaz az érték van ami az összevont cellában (akár 5-6 soron keresztül is).Remélem érthetően fogalmaztam...
-
Delila_1
veterán
válasz
gigi183 #10474 üzenetére
Az Nts oszloptól balra lévő hármat fixen írod be, vagy valami képlet adja az értéküket?
Ha fixen, az alábbi egyszerű kis makró megoldja a lenullázást.A makrót ahhoz a laphoz kell rendelned, amelyiken ezt a műveletet végre akarod hajtani. Lapfülön jobb klikk, Kód megjelenítése. Bejutottál a VB szerkesztőbe, a jobb oldalon kapott üres lapra kell bemásolnod.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
Application.EnableEvents = False
If Target.Column = 5 And Target = 0 Then
Dim sor%, oszlop%
sor% = Target.Row: oszlop% = Target.Column
Range(Cells(sor, oszlop - 2), Cells(sor, oszlop - 1)) = ""
End If
Application.EnableEvents = True
End SubA csatolt képen nem látszik, milyen betűjelű oszlopban van az Nts. A makróban úgy vettem, hogy az E (ötödik) oszlop tartalmazza. Bemásolás után az If Target.Column = 5 And Target = 0 Then sorban írd át az 5-öt a megfelelő értékre.
A füzetedet másként, makróbarátként kell mentened, a kiterjesztése meg fog változni xlsm-re. Az Excelben is módosítanod kell a biztonsági beállításokat, ha eddig nem volt makrót tartalmazó füzeted.
-
Delila_1
veterán
válasz
gigi183 #10471 üzenetére
Kijelölöd a tartományodat C3-tól jobbra, és le, ameddig kell.
Feltételes formázás, Új szabály, A formázandó cellák kijelölése képlettel.
Az "Értékek formázása, ha ez a képlet igaz" rovatba ezt írod:
=DARABTELI(B:B;C3)=0, és megadod a zöld karakterszínt.
Újabb formázás, a 2. képlet =DARABTELI(D:D;C3)=0, itt az áthúzott szöveget adod meg.A feltételes formázás képletében az első egyenlőségjelet úgy kell érteni, mintha egy HA feltétel lenne, vagyis HA a darabteli függvény az előző oszlopban nem találja meg az aktuális oszlopbeli nevet, akkor az aktuális név legyen zöld színnel írva (C oszlopban kezdődött a formázás, ehhez képest a B az előző oszlop).
Javaslom, hogy háttérnek pasztell színeket adj, mert a mostani a vad piros, és lila háttéren nem látszik majd a zöld szöveg.
-
gigi183
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Synology NAS
- OLED TV topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Revolut
- iPhone topik
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Antivírus szoftverek, VPN
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCÓÓÓ!!! Panasonic CF-XZ6 AIO all-in-one laptop tablet 2k touch i5-7300u speciális ütésálló
- HPE Aruba PoE+ L3 switch raktárról azonnal elérhető!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest