-
Mobilarena
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
EmberXY
veterán
válasz
Delila_1 #5235 üzenetére
Ez biztosan így van, de ha a progi nyitja meg az Excelt exportáláskor, akkor nem elérhető a makró, ezért nekem kell megnyitnom, mielőtt exportálnék.
Mivel el van rejtve a personal, ezért csak egy sima munkafüzetet nyit meg, de exportáláskor a progi egy másik munkafüzetet nyit, és oda exportál, és hogy ott legyen makró, ezért kell meghagynom azt, amit én nyitottam, másképpen nem működik, ezt már kipróbáltam.
Elég hülye egy megoldás, de hát ez van... -
EmberXY
veterán
válasz
Delila_1 #5233 üzenetére
Kipróbáltam úgy is, ha elrejtem, akkor nem látszik, de ezek szerint a mi adatbázis progink nem szereti a jót, mert ha simán exportálok és úgy nyílik meg az Excel, akkor nincs makró, talán ez téveszthetett meg legelőször is.
Nekem kell megnyitnom az Excelt, ha nincs personal, mert el van rejtve, akkor egy sima munkafüzet nyílik, de annak nyitva kell lenni, mert másképpen nincs makró..
Szóval ha elrejtem, ha nem, kell egy sima Excel, hogy használhassam a makrót... -
EmberXY
veterán
válasz
Delila_1 #5230 üzenetére
Rendben, bár mostmár nem is kell használni---ehhez legalábbis, most egyelőre ezzel az egy makróval el leszek foglalva egy ideig....
--------------
Ha nyitok egy Excelt, akkor a Personal nyílik meg, majd ezt otthagyom a tálcán, a formázandó adatok exportálása után nyílik egy másik munkafüzet, ott előhívom a makrót a megfelelő billentyűkombinációval, futtatom, aztán csak el kell mentenem, és kész...
Lényegében a personal végig a tálcán van ,mert azt vettem észre, hogyha azt bezárom, akkor nem érem el a makrót, vagy ha egyből exportálok, és a progi nyitja meg az Excelt, akkor sem, tehát azt a tálcán hagyom, de ez legyen a legkisebb gond...
Köszi még egyszer a segítséget. -
EmberXY
veterán
válasz
Delila_1 #5227 üzenetére
Köszönöm!
Az élérési úvonalat meg kellett adni egy helyen, hogy azt mindig nyissa meg, és miután a felfedés is megtörtént, a rögzítés után a makró elérhető a fájlok bezárása után.
Arra rájöttem, hogy mielőtt exportálom az adatokat, nekem kell megnyitnom az Excelt, és úgy előjön a Personal, és ezután mehet az exportálás, a makró a helyén.....
Köszönöm a segítséget! -
Ch4os
aktív tag
válasz
Delila_1 #5198 üzenetére
Félreértettél! Lehetnek és lesznek is üres (legalább is azokban az oszlopokban) sorok.
"Viszont vannak olyan sorok, mikor az E vagy F oszloba nem kerül adat, így a grafikon által vizsgált oszlop eleme is üres.
De a grafikonon csak azokat az értékeket szeretném látni, amiben van érték, de valamiért az üreseket is beleteszi."Azért tette a grafikonra az elemeket, mert egy függvény volt benne, ergo volt benne valami szöveg (még ha nem is számolt semmit) és a grafikonon ott ezt 0 értékkel jelölte.
Grtafikonon azt be tudtam állítani, hogy az üres mezőket ne jelenítse meg.
De a lényeg, hogy így már jó.Amúgy az excel egy kocsi költség számoló. Vannak sorok amikor üzemanyagot írok, akkor ugye számolunk, de pl: egy autópályamatricánál, szerviznél az E (megtett részkm.), F (tankolt menny.), és ezáltal az I (átlag fogyi.) is üres. A grafikonon, meg ugye az átlagfogyi jelent meg.
Remélem most már teljes a kép. Ha érdekel, akkor odaadhatom.
Célom az volt, hogy a nemrég vásárolt diesel kocsim amennyivel többe került vásárláskor, az egy hasonló benzineshez képest mikor hozza vissza az árát a kevesebb fogyasztás miatt.
-
Ch4os
aktív tag
válasz
Delila_1 #5189 üzenetére
Köszi sikerült!
Lehetséges valamilyen módom azt beállítan, hogy bizonyos cellák (a forrásadat oszlopok) adatainak módosulása esetén fusson le a makró automatikusan?
Lusta voltam, nem néztem meg: Van lehetőség, hogy a makrok már engedélyezve legyenek az excel megnyitásakor/elindításakor. Legjobb lenne, ha csak ezen az állományon lenne ez érvényes. -
Pá
addikt
válasz
Delila_1 #5151 üzenetére
Hmm, én olyasmit szeretnék, hogy amikor megnyitnám a file-t, akkor ugorjon fel egy ablak ahova be kell írni a jelszót, ellenkező esetben bele se lehessen nézni a fileba. Szóval semmit se láthasson, aki nem ismeri a jelszót.
Ha ilyet nem lehet, akkor megoldom valahogy máshogy a védelmet, csak kényelmes lett volna ha az Excel tudja. Esetleg ha a Word tud ilyet, az még ok lehet, bár az excel lenne az igazi.
-
KaraDani
addikt
válasz
Delila_1 #5123 üzenetére
Köszi, ezzel már nincs gond, fügvényekkel már nincs gondom elméletileg, inkább darabteli lesz itt használva, ha egy szekció minden része ki van pipálva akkor a feladat el van végezve, ez lesz a funkciója.
Inkább azzal lenne gondom, hogy meg lehet oldani, hogy ne kelljen egyesével jobb klikk, és beállítani hogy hova menjen az igaz hamis? Ha másolom beállítás után, hiába nincs $ ozva a cella, ugyanarra mutat, és összevonja a pipákat is. (Haver most ír rá makrót, lehet azzal jó lesz, de hátha van egyszerűbb mego.)
-
Cuci3
tag
-
dtpeter
csendes tag
válasz
Delila_1 #5106 üzenetére
Köszönöm szépen, nagyon sokat segítettél, de még egy kis plusz infóra szükségem lenne az összeadással kapcsolatban. Szóval kihámoztam, hogy hogyan kell változót felvenni, és valóban felismeri a keresett cellát, sőt, sima szöveget akár be is tudok írni. Csak a Sum függvényt nem bírom megadni olyan formában, hogy értelmezni bírja. Ha mindig ugyanazt a tartományt kéne összeadnia, akkor nem lenne gond, de ugye pont az a lényeg, hogy mindig máshol van az összeadandó tartomány utolsó cellája. Találtam valami R1C1 formulát is (pl. =SUM(R[-5]C
[-1]C), de ez se vitt előbbre sajnos, mert itt ugyan rendben van, hogy a képlet feletti cellát veszi a tartomány utolsó elemének, de akkor meg a tartomány eleje nem biztos, hogy belekerül az összeadásba... Szóval olyasmi kellene, ami az $A$3:"utolsó sor" tartományt adja össze, csak nem tudom, hogy hogy lehet erre hivatkozni.
Egyelőre itt tartok:
Dim vSor As Variant
vSor = Range("A1").End(xlDown).Row + 1
Cells(vSor, 1).Select(Ennek az utolsónak nagyon örülök, mert egy másik táblázatomban nagyon jól jön, hogy a makró lefutása után lehet folytatni az adatbevitelt az első üres sortól)
Más: tud valaki ajánlani olyan irodalmat, amiből az alapokat el lehet sajátítani? Kb. 1 hete olvasgatok a témában, meg sűrűn nézem a súgót is, de még mindig nagyon úgy érzem, hogy a sötétben tapogatózok. Azt már látom, hogy borzasztó sok lehetőség van, de engem leginkább az egyszerűbb dolgok érdekelnének, csak kicsit összerendezve, hogy tudjam ki kivel van...
-
Cuci3
tag
válasz
Delila_1 #5082 üzenetére
Vagy akár készíthet egyből kimutatásdiagramot. Kimutatás varázsló 1. lépésénél az alsó választékból lehetőségből kell kiválasztani.
Középre kell behúzni az időt, alulra meg a teloszámokat. És persze jobb klikk, minták => kördiagram.Nem mondom, hogy túl szép a kinézete, de célnak megfelel. Meg a kimutatás automatikus frissítésénél ez is módosul.
-
csudri
őstag
válasz
Delila_1 #5078 üzenetére
Odáig értettem, hogy vezérlő formázása, utána elakadtam.
Melyikhez kell írnom a másik munkalapon elhelyezett kis oszlopaim nevét? (az egyik neve millió, a másik pedig százalék, mindkettőben 10 elem van)
Az FKERES-t, meg nem használtam 10 éve, az már olyan kínai, hogy nem akarod tudni.
Ja és persze köszi a segítséget és a rám fordított energiát!
-
-
Cuci3
tag
válasz
Delila_1 #5058 üzenetére
Az ötletet köszönöm, az tényleg sokkal egyszerűbb.
A sorrend azonban azért nem jó sima sorba rendezéssel, mivel az a számokat rendezné sorba, és nem a számokat előfordulásuk szerinti sorrendbe.
Ezt Kimutatás eszköztár/Kimutatás/Rendezés és toplista menüponton belül lehet elérni. -
Wajk
addikt
válasz
Delila_1 #4992 üzenetére
igen, bevallom a saját fejem után menntem az itt megszerzett segítségek alapján, szeretem magam kidolgozni úgy jobban megmarad. csak hirtelen azt nem vettem észre, hogy ott rejtve volt az oszlop, csak néztem hova rakta, de akkor így már értem...
meg közben sikerült is megoldani...
-
Wajk
addikt
válasz
Delila_1 #4988 üzenetére
igen, azt a makrót vettem tőled, amúgy mindkét esetben ha be van írva összeg beteszi a dátumot... kicsit felbővítettem az alapverziót.
na majd kipróbálom amit lentebb írtál.
még amit most próbálok. ha bal szélső oszlopban végig van ez a HÓNAP fügvény, ha üres a cella akkor 1 lesz az értéke ami ugye akkor lesz izgalmas, ha január is lenne.
van olyan hogy IF NOT null B5 akkor HÓNAP(B5)?
-
Cuci3
tag
válasz
Delila_1 #4923 üzenetére
Pedig egyszerű (átírtam változókra az adatokat, hogy átlátható legyen):
A tábla
--------A----------B-----------C-----------D-------------E----------F-----------G----------H--------I........
1------x1---------x2----------x3----------x4------------x5---------x6---------x7---------x8------x9
2------x10--------x11--------x12---------x13----------x14--------x15-------x16-------x17----x18
.
ilyenre kellene alakítani....
B Tábla
---------A--------B----------C......
1------x1--------x4----------x7
2------x2---------x5---------x8
3------x3---------x6---------x9
4------x10--------x13-------x16
5------x11--------x14--------x17
6------x12--------x15--------x18Ez indirekttel vagy makróval megoldható, asszem. A megoldásba nem gondoltam bele, csak érzés alapján mondom.
Már csak az a kérdés, hogy mi legyen azokkal az oszlopokkal, melyek nem tartalmaznak értékeket. Ugyanis az AH oszloppal a 34. oszlop, és ezzel a hármas felbontással lesz a végén olyan, hogy
10------x28--------x31-------x34
11------x29--------x32--------x35
12------x30--------x33--------x36Tehát mi legyen az x35 és x36 értékek helyén, illetve ennek többszörösei helyén, mivel 100 sor van?
-
-
válasz
Delila_1 #4832 üzenetére
De igazából az érdekelne, hogy a D oszlopba kiket nem helyezett el a kollega.
Az is lehet hogy bizonyos cellákban nem lesznek nevek, azért kellene egy táblában( p.l: A1:A88) található névsort összehasonlitani egy másik tábla ( D1: D70) értékeivel.
És az kellene eredményül, hogy Kovács Istvánné...., ( azok akik nem találhatók a D oszlopban.
Nem mindig ugyanoda kerülnek a nevek, pl az is lehet, hogy egyik nap Kovács Istvánné a D12 cellában lesz, és az is lehet ,hogy másnap a D70-ben . -
válasz
Delila_1 #4773 üzenetére
Hali!
2. kérdésem: Oks, akkor majd olvasgatok(vagy inkább egy másik gépen amin 2003 fut, ott készítem el a dolgom)
1. kérdésem: Bocsesz, ha rosszul fogalmaztam, de nem erre irányult a kérdés hanem erre:
Szal , max 31 karakter lehet a neve(alapban). Ezt lehet valahogy nagyobbra állítani?
Fire.
UI: Anno a 2003-as Excel esetében is feltettem ezt a kérdést a MS-nek, akkor azt írták vissza, hogy a 2003-ben nem lehet állítani, de az újabb verziókban majd (esetleg) megoldják.....Most olybá tünik, hogy "esetleg" nem oldották meg...
Ha meg igen, akkor jól eldugták, vagy csak én nézek a fogammal... -
gyga
senior tag
válasz
Delila_1 #4748 üzenetére
A.........................B
833 606........... 10 100
838 551............10 160
843 513............10 220
848 459............10 280
853 420............10 340
858 356............10 400
863 309............10 460
868 257............10 520
874 053............10 590
879 013............10 650
883 951............10 710
888 893 ...........10 770és adott pl 869 822 akkor a 874 053 melleti 10 590 es számot kellene kapnom de a 10 520-t adja ki.
-
gyga
senior tag
válasz
Delila_1 #4746 üzenetére
nem jó, akkor hiányzik feliratot kapok.....
pl: 1277354 a szám a képlet ahoz közelít ami még belefér tehát a 1270000-hez de a 1280000 kellene. ha pontos értékre írom tehát hamisra, akkor nem talál 1277354-et ami érthető is ... vagy nem
ime a képletem: =FKERES(H4;lpt2!A1:S392;2;IGAZ)+150
a h4= 1277563 lpt2 = a munkafüzet neve, a1-s392 = tartomány, 2= tartomány 2. oszlopa.
az A oszlop 1270000, 1280000... stb
-
ent
őstag
válasz
Delila_1 #4732 üzenetére
Delila, először is hatalmas köszönet, hogy foglalkozól eme témával, sok haszna van belőled piciny közösségünknek!
Másodszor megkérlek, hogy fejtsd ki bővebben. Azt tudom, hogy ha lapfülre kattintok, kijön "kód megjelenítése". Ezt a kódot amit küldtél mi módon kell beillesztenem és hova?
-
Balli
őstag
válasz
Delila_1 #4683 üzenetére
Köszi, az első modszert ismertem. A második modszerhez nem kell kivenni a pipat a Táblázat Autoformázás-bol igy is ugy is tudom, viszont ha uj adat kerül be az adatbázisba majd frissitem a pivot, akkor egy uj sor kerul be es ezt is formazni kell ahogy szeretném.
Azt kellene elérni hogy ne kelljen kézzel formazni hanem automatikusan formazza azt:
Erre megoldas: jobb klikk a táblára -> Select-> Entire table majd ismet jobb klikk ->select ->Label: ekkor kijeloli az oszlopok es sorok fejlécét is es ha itt formazom őket akkor ha jön új tétel akkor az is formattálodni fog.
Viszont én a sor és az oszlop fejlécet is külön-külön szeretném formázni a fentiek alapján, na ez hogyan lehetséges? -
Fehér Mancs
tag
válasz
Delila_1 #4668 üzenetére
Lehet rá függvényt is írni:
Function ElsőNemÜres(Tartomany As Range, TermIrany As Boolean)
Dim i As Integer
For i = 1 To Tartomany.Cells.Count
If TermIrany Then
If Not (IsEmpty(Tartomany(i))) Then
ElsőNemÜres = Tartomany(i).Value
Exit Function
End If
Else
If Not (IsEmpty(Tartomany(Tartomany.Cells.Count - i + 1))) Then
ElsőNemÜres = Tartomany(Tartomany.Cells.Count - i + 1).Value
Exit Function
End If
End If
Next i
ElsőNemÜres = CVErr(xlErrNA)
End FunctionMűködése a kövektező: kijelölsz egy tartományt, és a TermIrany alapján megkeresi benne az első nem üres cellát, és azt adja vissza. Amennyiben változnak az értékek, ez frissül.
(TermIrany -> ha IGAZ/TRUE, akkor balról jobbra, majd fentről lefelé keres, ha HAMIS/FALSE, akkor jbbról balra majs lentről felfelé. Amennyiben nem talált semmit, akkor a #HIÁNYZIK! üzenetet adja).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest