- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
segítene, ha linkelnéd a drivert.
Win 10 alatt az szokott bekavarni, hogy a win automatikusan lecseréli a drivert egy olyanra, amit a windows updaten talál. A bibi, hogy ez általában csak a tunerek régebbi revizióit kezelik és emiatt vagy rosszul vagy sehogy sem működnek. Például a realtek chipsetes tunereknél is figyelni kell erre. Az it9135-ből elvileg a legfrissebb van fenn win updaten, de ennek ellenére is lehet, hogy a manuális telepítésű tud jól műküdni.
(#17175) wassermann
nem, ilyen nincs. Az x86-64 az amd megoldását vette át teljes mértékben. Az intel Itanium IA-64 megbukott, mivel nem kompatibilis visszafele.
Ráadásul egy 2008-ban kifutott tunerről beszélünk. -
azbest
félisten
a tvheadend backendet a pvr kliens pluginnal éri el a frontend Kodi. És openelec alatt is elérhető a tvheadend webes felülete, ha mást nem is telepítessz, mert semmi közvetlen közük nincs egymáshoz.
Raspbianon ha csak simán telepíted a Kodi csomagot, akkor az lehet, hogy régebbi. Meg a pluginek is hiányozhatnak belőle. Például az openelec támogatott repository szinte biztos, hogy hiányzik belőle, azért nem látod azokat a plugineket, amiket onnan szedne.
-
azbest
félisten
az a leírás a legfrissebb tévétuner driverek fordításával kezdődik, amire a legtöbb esetben semmi szükség
Én így szoktam tvheadendet és a mindigtv előfizetésem nézéséhez a kártyafogadó programot telepíteni: [link]
Az asztali ubuntun is pont így megy, ahogy raspbianon is.Szerk: ezzel azt akarom mondani, hogy ti túlbonyolítjátok
Egyébként a kifezetetten raspberry specifikus dolokat lehet jobb annak a topikjában megbeszélni, mert előbb utóbb itt felnégyelnek bennünket a windowsosok
-
Laca0
addikt
Üzenet stornó! Az volt a hiba, hogy a Tvheadend HTSP kliensnél nem adtam meg nevet és jelszót!
Külön kellett feltenni a fw-t a tunerhez, de most már minden jól működik!
Tvheadend server verzió: 4.0.5
Tvheadend client verzió: 2.1.18
A firmware-t innen töltöttem le. -
unravel
őstag
-
BeLac
tag
Szia!
Ezt a típust nem ismerem. Nekem GM9060 van.
És ott az időzítőnél lehet felvételi módokat választani:
1. bekapcsol és az adott csatornára ugrik.
2. bekapcsol és az adott csatornára ugrik fel is veszi a műsort, idő lejárta után leáll.
És még van pár variáció
A kikapcsolást külön meg kell adni, vagyis felvétel vége után kikapcsoljon vagy ne.Nem lehet, hogy nálad is ilyesmi van.
Kézi indításnál én sem tudom kikapcsoltatni, csak letelik a beállított idő azt várakozik szépen. -
GBogyó
tag
A szolgáltatás jó, a WMC jó, de a tv adók még mindig úgy érzik, hogy nincs semmi illetlen a késésben. (Mondjuk a mai világban egyre többen így érzik).
Ez egy elektronikus műsorújság, ahonnan az az információ jöhet neked, hogy melyik műsor mikor kezdődik és meddig tart. A csatornák nem publikálják, hogy mennyit késnek, mennyit csúsznak (szándékosan).
Az, hogy egy műsor pontosan mikor kezdődik, és mikor ér véget, már régóta feltalálták, úgy hívják, hogy VPS. Ezt a magyar csatornák sosem használták, megerősítve a szándékos pontatlanságot.
A digitális technika neked annyiban segíthet, hogy be lehet állítani bizonyos PVR-ekben, hogy alapértelmezetten hány perc pluszt tegyen a felvétel végére.
-
GBogyó
tag
Nem mondanám, hogy használom, de már többször kipróbáltam, és nem volt semmi gondom sem vele (leszámítva, hogy számomra a kezelése nagyon nem áll kézre), de legalább nagyságrenddel szebb, mint az egyéb alkalmazások.
Fagyás még nem fordult elő.
(Win7 64 bit, Leadtek DTV Dongle H) -
zhagyma
őstag
Az 30% jelerősség elég "soványka". Szinte biztos, hogy kevés lesz ott a térerő és komolyabb nyereségű antennára lesz szükséged. Paneltengerben, hegyvidéken előfordul hogy visszavert jeleket fogsz különböző frekvenciákon, különböző irányból. Esetleg a polarítás is megfordulhat.
A "derékszögű antenna" érdekes elgondolás, valamit biztosan tudsz vele fogni. Hasonlóan a botantennához, ennek is igen kicsi lesz a a nyeresége (2.15 dBi). Ez nem fogja felvenni a versenyt egy ~15 dBi nyereségű, az UHF sáv tetejére méretezett yagi típusú antennával. Így ez jó dolog a kísérletezésre, a legkedvezőbb antennapozíció megkeresésére, de üzemszerű, időjárásfüggetlen stabil vételed nem valószínű, hogy lesz. Például az esős időjárásra -6 dBi veszteséget szoktak számolni, amit az antennanyereséggel "illik" kompenzálni.
-
zhagyma
őstag
Értem. Windows Média Center-t nem használok, ezért nem is tudok rá mit mondani (Én DVB-C-t használok és a tunerem ezen része a WMC-ben hivatalosan nem támogatott). Mondjuk az AAC hang támogatásra Nekem külön kellett kódeket feltenni, gondolom a WMC is letöltött valamit valahonnan (régebben ezt szokta csinálni). Én Windows 7 x64 RTM Enterprise verziót használok. Ezen a TSReader normálisan működik a DVB-T tuneremmel.
A TSReader screen capture elemzése egyszerű. A tunered drivere, vagy a TSReader Lite BDA kompatibilis forrás drivere nem passzol egymáshoz. A windows 7 alatt a Microsoft "megreformálta" a BDA interface-t a vissszamenőleges kompatibilítás mellett.Emellett 32 bites TSReaderLite verzió fut 64 bites rendszeren. Van bőven hibalehetőség. Emlékeim szerint a TSReaderLite dll-k közé be kell másolni a BDA 2.0 kompatibilis forrás dll-t, hátha lesz jelerősség / minőség. Mivel 01:27 percnyi idő alatt nem jött TEI error / continuity error (szép), ezért mondhatjuk, hogy 100% a Quality-d és "megfelelő" a Strength. A 810 MHz / UHF63 alapján Tokaj C mux lehet ...
-
zhagyma
őstag
Mivel akét mux eltérő frekvencián ad, ezért általában mindegyiket más antennapozícióban lehet optimálisan fogni (irány, hely). Általában találni lehet találni egy kompromisszumos pontot.
" ... valamennyiszer rákerestetek a csatornákra, szinte mindig más sorrendben jelennek meg! Véletlenszerű sorrendben tapogatná le a frekvenciákat? ..."
Ezt nem értem. A TSReader-ben egyszerre egy mux frekvenciát állíthatok be. A muxon belül a transport stream-ben az egyes adók program PID-jei nem változhatanak, mert akkor nem lehetne tudni, melyik "adatcsomag", melyik adóhoz tartozna.
Az rendben van, hogy windows 7 alatt nem kell MPEG4 kódeket installálni, de a tuner drivert csak kell. Egyébként HE-AAC hangkódek mégis csak kell ...
-
Laca0
addikt
Na. Most megy az M2 a Duna meg az Autonomia.... amiket amúgy sem néznék...
Az RTL, TV2 meg az M1 kellene, ami meg nem megy...
Azt sem értem, miért van, hogy valamennyiszer rákerestetek a csatornákra, szinte mindig más sorrendben jelennek meg! Véletlenszerű sorrendben tapogatná le a frekvenciákat? Elég furcsa... -
zhagyma
őstag
" ... Érdekes, hogy a most nem azt írja ki, hogy nincs megfelelő jel, hanem simán csak fekete a képernyő. Olyan, mintha "fekete adás" lenne rajta..."
MPEG4 AVC/H264 dekóder beállítva? ATV / HIRTV Conax kódolt, így nem is látható. Windows 7 alatt van "beépített" MPEG4 dekóder szoftver .... Hibaszám: TEI és continuity error együtt vagy egymástól függetlenül változik? Ha TEI változik, de continuity nem, akkor a vett jelben van a hiba (kevés a jelszint). A Quality pillanatnyi értéke nem "mérvadó", csak hoszabb távon érvényes.
-
GBogyó
tag
... illetve akkor indul a hivatalos sugárzás, merthogy megy már majd' egy hónapja.
De a lényeg, hogy egyrészt a budapesti adó esetében még várható teljesítménynövekedés, csak még nagyon bizonytalan, hogy mikor, illetve az analógok lekapcsolása után még van esélye. Bár erről mindenhol csak beszélnek, de soha nincs semmi konkrétum, illetve ez ugye még elég távoli. -
zhagyma
őstag
Az időjárás (eső, köd) sokat csökkent a vételi helyen a térerőn. Nálad az épületen belül nincs akkora térerő, hogy ezt kompenzálja (napsütésban jobb lesz). Ezt semmilyen programmal nem tudod "megjavítani/beállítani": ebből kültéri antenna lesz, vagy digitális kábeltv, vagy műhold. A DVB-T sugárzás úgy lett tervezve (a majdani végleges is), hogy épületen belül nem biztosítotják a megfelelő térerőt a vételhez, maximum adóközelben (1-10 km), ablakban adótoronyra zavartalan ráláts mellett lehet szerencséd. Sajnos ritka és átlagos teljesítményű gerincadóhálózat van/lesz, ami ehhez kevés ...
-
zhagyma
őstag
Jó! A botantenna egy 1/4 hullámhosszú drótdarab, amelynek a talpponti ellenállása a rezinanciafrekvencián kb 50 ohm. Elméletben egy adott frekvencián az antenna talpponti ellenállásának, a koax vezeték hullámellenállásának, a vevő bemeneti impedanciájának azonosnak kell lennie. Ebben az esetben a vevő bemenetén az elméleti optimális jelszint keletkezik. Ha a botantennára ráforrasztom egy 75-ohmos koax kábel melegerét és a kábel másik végét feldugózva bedugom egy 75 ohmos tuner bemenetére, akkor nem keletkezik túl nagy veszteség. Ha egy koaxkábel végét 1/4 hullámhosszaban lecsúpaszítom, akkor ezt a hibát már ki is küszöböltem.
-
zhagyma
őstag
Gratula! Az tudod, hogy az a 60% strength kb. a "határeset" a jelerősség szempontjából. Esős időben, amikor a párás / ködös levegő erősen csillapítja az elektromágneses hullámok terjedését ez kevés lehet (ez különösen az UHF sáv tetején okoz problémát). Különben sokkal fontosabb a Quality maximalizálása kb 90% körüli értékre. Próbáld meg növelni a Quality értékét és értelmezd az előző hozzászólásomban a "kört" gömbnek.
Amennyiben az alufólia tányér segítségével a parabola antennákhoz hasonló antennanyereség növelő hatást szeretnél elérni, akkor semmi értelme. Saccra 6 méter átmérőre lenne szükség. Mivel a geometriai méretei hullámhoszzfüggőek, azok extrapolálhatók egy műholdas parabola méreteiből. Amúgy a fémdarabbal ("ellensúly") kihozhatod az elméleti maximumot, amelyet még megdobhatsz kb. +5dBi nyereséggel a botantenna mögé közvetlenül, merőlegesen elhelyezett kb 20x20 cm-s fémlappal is (reflektor). A botentannának megvan az az előnye, hogy közvetlenül ráforrasztható egy 75 ohm-s koax kábel az alacsony talpponti ellenállása miatt.
A legjobb erősítő az antenna, mivel az antenna erősítő saját termikus zaja rontja az erősített jel jel/zaj viszonyát. Ha lehet, ne erősíts! Ha minden kötél szakad és antennaerősítőt szeretnél építeni, akkor kis termikus zajú IC/tranzisztor alkalmazása ajánlott, A munkaponti áramok a zajminimumra legyenek beállítva. Fontos a magas kivezérelhetőség (<115 dBuV). A magas kivezérelhetőség első indoka, hogy a jelenlegi analóg sugárzás adóteljesítménye többszöröse a DVB-T sugárzásnak, ami az erősítőt túlvezérelheti. A magas kivezérelhetőség másik fontos indoka az, hogy a DVB-T többvivős moduláció (x ezer). A sok modulált vivő amplitudójának összege a feszültség - idő karakterisztákában magas csúcsokat eredményezhet, amelyet a moduláció során igyekeznek elkerülni. De ez nem mindíg sikerül.
-
zhagyma
őstag
Az antenna merőleges legyen a sugárzás irányára. Korábban "hobbiból" botantennával próbálkoztam a Széchenyi hegyi adóval. Az első próbánál egy fémlábú asztal lábára cuppantottam rá a botantennát. Viszont az erkély fémkorlátján jobb és stabilabb jelet kaptam.
10 km-s kísérlet: [link]
50 km-s kísérlet: [link]Az antenna beállítást célszerű a TSReaderLite verzíójával végezni. Ez aprogram folyamatosan fogja mutatja a térerő és bithibaarány változását (Strength, Quality). Értelemszerűen a maximum a cél. Ha lehelyzed a tér bármely pontjába az antennát, akkor kb. egy félméter sugarú körben az adott frekvencián térerő maximumnak kell lennie az UHF sáv hullámhosszát figyelembe véve. A keresést lassan kell végezni, mivel a DVB-T vevő előszőr a DVB-T sugárzásból a TPS vivőt fogja keresni. A TPS vivő tartalmazza a sugárzási paramétereket, amely alapján a vevő OFDM demodulátora beállítja önmagát a 64 lehetséges kombináció közül egyre. Emiatt a DVB-T jel keresésnél elegendő megadni a sávközép frekvenciáját és max a sávraszter széleségét (8 MHz). Jó próbálkozást.
-
xliborg
csendes tag
Nem , nem az antenna miatt. Sajnos a PC amin használtam nem mai, és már nem bírja meghajtani(bekódolni) a HD jelet. SD-t még szépen viszi, de HD felbontással már beszaggat. Ha valakit érdekel eladom belsejének egy részét. Pentium 2.6, Acer N1996 alaplap!, 1 Gb DDR ram.
Ha majd újra összerakok egy HTPC-t, akkor PCI tunert raknék bele, ezér válok meg az U7000-től. -
wlantal
tag
Köszönöm a válaszokat.
Nos sajnos nem megy botantennával. Pedig Széchenyi hegyre lenne rálátásom, de a lakópark másik épülete és még a mögötte épült új ház miatt esélytelen pláne földszintről.
Vettem egy erősítős "mobil" antennát [KN-DVBT-USB10], de ezzel is esélytelen. A negyedikre felmenve sincs különösebb javulás.Ugyan érzékeli a csatornákat,de csak 1 pöcöknyi a térerő amit a program mutat. -
xliborg
csendes tag
UHF televízió antenna DIPOL 37/21-69 Tri Eco Digital a pontos neve. Ez a legkisebb a sorozatban. Jelnyereség függvényében. Én pár hónapja cseréltem egy hasonlóra, de az kb. 50 km-re lévő toronyhoz való:
Erősítő nélkül, egyetlen hátránya hogy 220 cm, ellenben a Dipolok 110 cm-ével.
Ha kell linkelem a boltot. Kettőt kötötttem be eddig ezzel az antennával.
50 km Kabhegy ami 20 kw-os, 50 km Nagykanizsa(Újudvar)
Üdv. -
zhagyma
őstag
Itt van hasonló: [link]
Hát a DVB-T szabványnak semmi köze sincs az antennákhoz. Viszont a sugrázási frekvenciának annál inkább. Tény, hogy sok adó esetén az UHF frekvenciák végére kerültek a multiplexek és Magyarországon ezeket a frekvenciákat nem műsorszórásra használták korábban. Így a használatos antennák nem biztosítottak elég jelet a vevőknek ezen a frekvencián.
A lakáson belül azért nincs elég térerő a vételhez, mivel a falak "leárnyékolják" a jelet. A beltéri vételhez nagyobb sugárzási teljesítményre lenne szükség. Analóg esetben ez sokszor teljesül, míg digitális esetben 2011.12.31 után, az analóg sugárzás lekapcsolása utáni sem fog. Sajnos "kültéri hordozható" vételnek megfelelő sugárzási teljesítményre lett tervezre a rendszer.
-
xliborg
csendes tag
A válasz nagyon egyszerű! Mivel 25 km-re van a torony, ne is reménykedj szobaantennával. Az sem teljesen igaz, hogy a régi UHF-VHF antennával maradéktalanul lehet fogni,(főleg távolabbról) mivel ezek nem a DVB-T-s frekikre van kihegyezve. Ajánlott antenna erősítő nélkül:
-
Laca0
addikt
Egyenlőre magamnak válaszolok:
Notebook-al kimentem az udvarra, egyből megtalálta a csatornákat. Házon belül nem megy.
30-as porotherm téglafal, 8cm nikecell-el.
Ez normális lenne? Állítólag azért döntöttek emellett a szabvány mellett, mert így a meglévő antennák tovább használhatók. Hát nekem a hagyományos szobaantennával sem megy, amivel az analóg adás tökéletesen fogható...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Yettel topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Path of Exile (ARPG)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Elden Ring
- Samsung Galaxy Z Fold6 - ugyanaz, sarkosan fogalmazva
- EAFC 25
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Eladó MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16/512 99% akku Makulátlan állapotban!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- Eladó garanciás,új állapotu projektorom kihasználatlanság miatt!
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged