- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- LTE frekvenciák
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
DarkByte
addikt
válasz
MaCS_70 #1131 üzenetére
Ha valakinek az agya genetikailag nem erre van huzalozva
Ennél sokkal egyszerűbb dologról van szó. Nincs rákényszerítve hogy napi szinten használja, így a rutin sem alakul ki. Így amikor szökőévente egyszer mégis kellene a kínok kínját éli meg, ilyenkor szokott jönni hogy inkább ledelegálja valaki másnak.
Erősen 60-as szüleim a számítógépet és az internetet sosem értették hogy az miért jó. Aztán végül lett otthon, apámat a használtautó hirdetéseken át, anyámat a végeláthatatlan recepteken keresztül sikerült behúzni, ez volt a kapudrog.
Azóta már sok mindent meg tudnak csinálni, ügyfélkaput, orvosnál időpont foglalást, leleteket meg tudják nézni maguknak, termékeket keresgélnek és összehasonlítani, Messenger-en üzengetünk, stb. Apumat épp a hétvégén tanítottam meg a telefonról apróhirdetést feladni.
Segítséget még kérnek, de ösztönzöm őket hogy merjenek kísérletezni, mert nem harap. Nagyon sokáig azt gondolták kb. felrobban egy atomerőmű ha rossz helyre nyomnak
Persze azért próbálom edukálni őket, pl. az átverésekkel és csalásokkal kapcsolatban, ha venni akarnak valamit valami új helyről előbb inkább beszéljük meg.
De amúgy ez pontosan ugyanaz mint valakinek elsőnek megtanulni kitölteni egy adóbevallást. Én is évekig riogtam tőle mert bonyolúltnak tűnt. Aztán kiderült hogy annyira nem is az. Rá kell szánni az időt megérteni, de egyszerre nem kell az egészet, mert minden úgy sem vonatkozik rád.
Sajnos annyira hozzá vagyunk szokva hogy mindent a szánkba rágnak és instant a tl;dr megoldást akarjuk, hogy ha van egy kis gondolkodni való, mindenki fülét-farkát behúzva menekül. Beleértve engem is sokszor.
-
blueye
veterán
válasz
MaCS_70 #1131 üzenetére
Ebben igazad van. De az én tapasztalatom az hogy egyszerűen nem olvassák végig az oldalt se telefonon, se laptopon se semmin akiknek magyarázok "mert én értek hozzá". Majd megmutatom hogy hol van és ilyenkor az a válasz hogy könnyű nekem mert én ismerem, régóta IT a hobbim, stb.
Na ezt nehéz elfogadni.
Ráadásul sokan kiröhögnek hogy "minden adatodat megadod így az államnak" és nem értik hogy én látom azt amit az állam lát rólam -
mobilizmo
addikt
válasz
MaCS_70 #1124 üzenetére
Vezettünk be már néhány rendszert a munkahelyemen. Az első hozzáállás mindig az volt, hogy minek kell ez, a régi sokkal jobb volt (a papírral kapcsolatban is). És vannak akik makacsul kitartanak, annak ellenére, hogy minden ellenérvüket racionálisan megcáfoltunk. Szóval bármennyire is nem tetszik, a mobilfónia előremutató és mindenféle hibái ellenére a DáP pozitívan értékelhető, illetve maga a törekvés a közigazgatás digitalizációja, aminek ez is a része.
-
válasz
MaCS_70 #1124 üzenetére
Már évszázadok sőt évezredek! óta fizikai eszközhoz van kötve a hiteles aláírás. Régen volt a tintás bélyegző, előtte pecsétgyűrű+viasz, még az ókori egyiptomban is pecsétkövet nyomtak az agyagtáblába...
Pecsétgyűrű helyett mára a mobilt választották fizikai pecsétnyomó eszköznek. Jelszó nem elég, ez van, ez nem újdonság.
-
válasz
MaCS_70 #1122 üzenetére
Igen, eddig könnyű volt az avdh. (még mindig ezen rágódsz?)
Csak szóban telefonon elmondtad az ügyfélnek hogy a jelszavad: KisPista123456 és írja is alá a nevedben miután megszövegezte. Milyen jó volt, egyszerűbb és kevesebb munka.
De a kormány ennél biztonságosabbra vágyott. -
-
mobilizmo
addikt
válasz
MaCS_70 #1111 üzenetére
Nem érzem én ezt ennyire erősnek de mielőtt félreértenénk egymást én sem vagyok híve sok minden kötelezőnek (csak egy jó példa szerintem a biztonsági öv, én mindig bekötöm magam és másokat is erre próbálom rávenni, de nem tenném kötelezővé, mert csak magának árt vele). Ha valaki az urbanizált technikai társadalomtól annyira távol akar élni (nem feltétlen fizikailag), nem lesz szüksége ilyesmire, de ez szerintem elhanyagolható kisebbség. A többieknek meg úgyis lesz mobilja.
-
Gabonetta
aktív tag
válasz
MaCS_70 #1022 üzenetére
"Csakhogy a rendszer az Ügyfélkapu+-t már a DÁP-ra hivatkozva nem engedi." - Ott valami más gond lesz, működnie kell az Ügyfélkapu+-nak a DÁP mellett.
szerk.: Látom, már kaptál válaszokat. Ez sajnos user error, egyáltalán nem rendszerszintű probléma (még akkor is, ha sokan nem értik a működését és ezért szidják). Töröljétek a kétfaktoros hitelesítést a törlőkóddal Ha nincs meg a törlőkód, a kormányablakban odaadják a feleségednek. Törlés után újra be kell állítani a kétlépcsős hitelesítést. Ilyen esetek miatt érdemes az e-mailest is. -
-
-
válasz
MaCS_70 #1037 üzenetére
Ha nincs nála a telefon akkor hitelesítő alkalmazás gondolom nem megy. A másik az emailes, arra meg nem regisztrált azért nem jogosult. Először a regisztrálási oldalt kell meglátogatnia és csak utána fog menni a többi oldalon a belépés.
-
Zsolt,72
senior tag
válasz
MaCS_70 #1029 üzenetére
Persze, ez átjött nekem is, hogy az igazi problémád az állami elvárás. Nyilván nem a másodlagos telefon ára okoz neked problémát, hanem az elv. Nálam ugye másképp indult a történet, az Apple két lépcsős biztonsági kódot küldő megoldása miatt döntöttem így, plusz az is motoszkált bennem, hogy akkumulátor csere, bármilyen javítás idejére is jó, ha van itthon valami alkalmas telefon. Még ezer éve a Westel, Telekom adott csere telefont erre az időre, de ez a gyakorlat már régóta megszűnt.
-
-
Zsolt,72
senior tag
válasz
MaCS_70 #1022 üzenetére
Igaz, nem pont emiatt, hanem biztonsági okokból (legyen egy másik Apple-eszközöm is a biztonsági kód fogadásához), de nekem már sok éve van egy másodlagos telefonom, ami messze nem az aktuális csúcs, de alkalmas napi használatra (a DÁP miatt is nyugodt vagyok, meg a banki app miatt is). Pici forintokba került egy iPhone SE (2020), nem is makulátlan a külseje, de ez nem volt szempont. Hanem hogy működjön.
Nektek is azt tudom tanácsolni jó szívvel, hogy nézzétek meg, melyik az a még használható (gondolom, Android) telefon, amit elfogad a DÁP (minimális rendszerigény), nem drága, de ilyenkor ki tud segíteni.
Átmenetileg is vehetsz egy ennek megfelelő kütyüt, amit tovább tudsz adni, ha nem akarod megtartani. Ennél jobbat valószínűleg nem tudunk kitalálni.
-
-
válasz
MaCS_70 #1019 üzenetére
Az állam nem adhat olyan ingyenes szolgáltatást amivel ellehenetlenítené tönkretenné a piaci szolgáltatókat. Az EU ezt büntetné. Az a avdh a covid miatti _ideiglenes_ intézkedés volt.
De most is elérhető bárkinek piaci alapon fizetősként piaci cégektől. (Sőt akár ingyen is). Tehát senkit nem ért jogfosztás. Az állampolgárok és állami ügyintézés közt meg továbbra is megmaradt epapír formájában az avdh, nem kell hozzá fizetős szolgáltató se telefon.
-
-
-
-
-
RR-13
őstag
Ez tényleg kabaré, amik megtörténtek.
"borítékban, bélyeggel EMAILEZETT!"
Az el nem fogadott AVDH-s irat az akkor tavalyi volt, és úgy nem fogadták be
Mert az akkor tényleg hasonló az én esetemhez.Esetemben a bíró kicsit túlzásba esett, a keresetre is hiánypótlást küldött, majd a költségmentességire is, de azt már túlzásnak tartottam, mert rugóztatásnak gondoltam, ezért ugyanúgy NISZ hitelesítéssel lett beküldve, amit így vissza is utasított, ezért már nem volt lehetőség a két tanús megoldásra, és kénytelen voltam megfellebbezni (volt rá időnk).
-
whbear
senior tag
A ti általatok említett ügyekhez képest ez semmiség, de a MOHU egy lakossági szemétszállítás számlafizető átírásakor nem fogadta el a DÁP alkalmazásban alairt nyilatkozatot, hanem újból elküldte és két tanú, aláírás, bescannelve. Ez így jobb volt. Igaz, akárki csinalhatta volna ilyen analóg módon. Elmű hálózati elosztónak se ez, se az nem volt jó, postán küldték és postán kérték vissza a két tanús, alairt nyilatkozatot. Így 2025-ben.
-
RR-13
őstag
Megdöbbentő, amiket írtál.
Jó, hogy ezt az AVDH dolgot ilyen megközelítésből is felhoztad.
Az el nem fogadott AVDH-s irat az idei volt, vagy korábbi?
Aztán mi lett a "megoldás"?Ettől én tartottam, hogy esetleg nem nézi majd meg a bíróság az AVDH időbélyegzőt a beadott iraton, és nem fogadja be a 2025. január 01. előtti AVDH iratokat, de eddig még nem futottam ebbe bele.
Nekem pl. nem volt sok hasonló negatív tapasztalatom, ahogyan Neked az elektronikus iratokkal kapcsolatban, de én úgy oldottam meg, ha szükség volt az elektronikus iratok papír alapú beszerzése, hogy kikértem a bíróságtól az elektronikus végzésből, vagy ítéletből egy papír alapú "példányt" is.
Eddig nekem minden esetben megküldték ezeket lebélyegezve, postai úton, de ahhoz már a bíró utasítása kellett, de felajánlották azt is, hogy menjek be a lajstromirodába, és azonnal nyomtatnak belőle egyet, és lebélyegzik, ha nem kell postán kiküldeni.
Sosem utasítottak el azzal, hogy csak elektronikus példányban létezik. Persze a cégeljárás végzései más napra tartozik.Az AVDH hitelesítéssel mi úgy jártunk egy polgári perben, 2022. évben, amikor még a Pp. rendelkezésében is benne volt az AVDH is, hogy annak ellenére nem fogadta el az elsőfokú bíróság a felperes költségmentességi kérelmét, hogy az iraton AVDH hitelesítés, illetve a kérelemhez generált ÁNYK Aláírást IGAZOLÓ NISZ dokumentum is volt, és hiánypótlást küldött, és kérte a teljes bizonyító erőnek számító aláírással történő ismételt beküldést.
A Felperes a kérelmet újra beküldte ÁNYK-án keresztül történt NISZ hitelesítéssel, de a bíróság a kérelmet visszautasította.
Kénytelenek voltunk fellebbezést előterjeszteni a végzéssel szemben.
A fellebbezésben levezettem, hogy az AVDH-s írat, és az ÁNYK NISZ IGAZOLÁSA is teljes bizonyító erőt igazol, hivatkoztam a Pp. vonatkozó szakaszára is.A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta a költségkedvezmény iránti kérelem visszautasítását mellőzte, így ezt követően az elsőfokú bíróság az eredeti költségmentességi kérelmet elfogadta, és a kérelemnek azonnal helyt adott.
Az indokolásban ez szerepelt:
"Ezen okiratokat az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII.19.) Korm rendelet alapján nyújtott azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés központi elektronikus ügyintézési szolgáltatás keretében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. – mint szolgáltató – elektronikus bélyegzővel és időbélyegzővel látta el, ezen okiratok a Pp. 325. § (1) g) pontja alapján teljes bizonyító erővel rendelkeznek.
Fentiekre tekintettel tévedett az elsőfokú bíróság, amikor a felperes költségkedvezmény engedélyezése iránti kérelme visszautasítására azért látott lehetőséget, mert a formanyomtatvány nem teljes bizonyító erejű magánokirati formában került benyújtásra.
Mindezekre figyelemmel a másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság végzését a Pp. 389. § alapján alkalmazandó 383. § (2) bekezdése szerint megváltoztatta, a költségkedvezmény visszautasítását mellőzte."Számomra ez az eset volt megdöbbentő, hogy egy bíró nem ismerte el az ÁNYK NISZ, és az AVDH hitelesítés bizonyító erejét.
-
Azért nem kell egyből nagy dolgokra gondolni. Egyszerűen pl egy irodistának nincs megfelelő számítástechnikai ismerete, egy közjegyző nem műszaki ember. Illetve még banálisabb dolog: a papír alapú dolgokhoz ki van dolgozva ügyfél árjegyzék, mit mennyiért csinál. Elektronikushoz nincs. Ingyen nem csinálhatja, pénzt meg nem kérhet olyanért ami nincs az árjegyzékben. Na ilyen dolgokért van határidő.
-
RR-13
őstag
"Piaci szereplőknek csak 2025. júniustól kell hogy elfogadják a dáp aláírást."
Nem kavarodj össze, mert ez a fenti kijelentés így nem igaz.Ez csak annyiban van így, hogy 2025. június 01-től a Piaci szervezetek csatlakoznak majd a DÁP-hoz -el, de ettől függetlenül már most is el kell fogadnia minden piaci szereplőnek az olyan elektronikus iratot, melyen DÁP e-aláírás van, tehát jól gondoltad erről, amit gondoltál, hogy hiteles, és teljes bizonyító erővel bír minden szinten is, így a piaci szereplők előtt is.
-
Piaci szereplőknek csak 2025. júniustól kell hogy elfogadják a dáp aláírást. Addig még van idő.
Van ahol papírt vagy érintőkijelzőn ujjal való aláírást is elfogadnak pedig azt még az aláíró se ismeri meg.Viszont van valami olyasmi hogy ha igénybeveszed a szolgáltatást akkor valamennyi idő után az átveszi az aláírás jogerejét. A szolgáltató még bevállalja hogy a szolgáltatás kiépítésekor a vevő meggondolja magát.
-
kammler
senior tag
Pdf, mondom, mind pdf. Panaszkodnak is rá, a google play-en. Mikor el van baszva, például mikor késtek is vele, nagyon könnyen tetten érhető, hogy tanácstalanok. Következetesen kikerülik erre a válaszokat. Lehet látni, hogy minden másra válaszolnak, az ezzel kapcsolatos dolgokra nem. Még egyszer, öt pdf-ből aláírt hármat, maradék kettőnek a tartalmával volt gondja. Nem igazán teszi ez a dolgát. Igazolvánnyal aláírtam, nem gond. Nem lep meg mondjuk. Valami retkes fércmunka lehet a háttérben. Azért se értem, mert következetesen visszadobja, pedig csak név van rajt, dátum, cím. De amit meg aláírt, na azon egy rakás személyes adat. Gratrulálok. Ezek mind a szolgáltató pdf-jei Formanyomtatványok, a kitöltéséhez csak acrobat reader, vagy más pdf olvasó kell, el is tudod menteni. Mondanám, hogy valami nem tetszik neki a kitölthető pdf-ekben, viszont volt köztük scannelt doksi, az csak sima pdf, azt is visszadobta.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Üzletből, garanciával, Macbook Pro Retina 14" 2021, M1 32GB RAM/1TB SSD Space gray
- HP EliteBook x360 830 G8 Core i5 1145G7 2.6GHz/16GB RAM/512GB
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged