Új hozzászólás Aktív témák
-
joci86
senior tag
válasz
UberMutant #962 üzenetére
Apró pontosítás, de annál fontosabb:
2021.06.23 utáni személyi igazolvány. -
joci86
senior tag
Talán érdekes lesz a fórum olvasóinak az a levél, amit ma kaptam a Digitális Magyarország Ügynökség Zrt. - Digitális Szolgáltatások Felügyeletétől.
Előzmény: epapíron írtam nekik, hogy 2021.06.23. előtti személyi igazolvány birtokában mindenképp be kell menni kormányablakba újraregisztrálni a DÁP-ot, egy egyszerű újratelepítést követően is. Kértem, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogyan lehet elkerülni a személyes regisztrációt...
És a levél:
Tisztelt ________!
A Digitális Magyarország Ügynökség Zrt. Digitális Szolgáltatások Felügyeletéhez a DÁP
mobilalkalmazás regisztrációhoz szükséges e-személyi igazolvánnyal történő
személyazonosítással kapcsolatos EPAPIR-_____-_____ azonosító számon érkezett
megkeresésére az alábbiakról tájékoztatom.
A 2021.06.23-nál korábban kiadott eSzemélyi igazolványok más technológiával készültek, melyek esetében a fejlesztés mértéke aránytalanul nagy lett volna a célcsoport méretéhez képest.
Cél azonban a regisztráció megkönnyítése, és a lehető legszélesebb körben elérhetővé tétele teljesen digitális csatornán, ezért olyan videoképes azonosítási megoldás kialakításán dolgozik a kijelölt szolgáltató, amelyhez nem szükséges kormányablakba menni, bárhol elvégezhető megfelelő internetkapcsolat segítségével, illetve nincsen megkötés a személyi igazolvány kiállítási dátumára vonatkozóan sem.
A fentiekben leírt funkció élesítése 2025. májusára tervezett, addig is kérjük szíves türelmét ennek kapcsán.
A funkció élesítéséről tájékoztatás a https://dap.gov.hu oldalon lesz elérhető.Üdvözlettel:
-
joci86
senior tag
Te igen, de általánosságban van létjogosultsága a felvetésnek.
A e-aláírás akkor is megfeleltethetó a fizikainak (elég magas biztonsági szint mellett, amit elvileg a DÁP is tud), ha nem sajátkezűleg írják a bármilyen dokumentumot.Nem is feltétlen kell végrendeletről beszélni, bármilyen szerződés (pl ajándékozás, bármi) lehetne a helyén.
-
joci86
senior tag
válasz
Gabonetta #809 üzenetére
Ezek szerint "képben volt" az ügyintéző, akinél voltam, mert kifejezetten azt mondta, hogy törölni kell a hitelesítős regisztrációt.
Csodás.@ blueye és cinemazealot
Igazából Google fiókba bejelentkezve megmarad a hitelesítő app, ha másik telefonon is lépek be, ki is próbáltam. Valamiért viszont mégis jobbnak láttam az emailes hitelesítést, ha nem lenne kéznél másik (saját) készülék.De a fentiek alapján teljesen feleslegesen töröltem a reget.
-
joci86
senior tag
Nemrég léptem meg ezt. Először törlöd az Ügyfélkapu+ regisztrációdatg a kapott törlőkóddal, majd újra regisztrálsz emailessel. Amikor az alkalmazást voltam bent újra aktiválni, akkor ajánlotta az ügyintéző, mert így bárhonnan belépsz Ügyfélkapu+ felületen, ha eléred a levelezésed, míg ha valami történik a telefonnal, amin a hitelesítő van, sajnos bukta.
-
joci86
senior tag
Na ez jó kérdés. Nem bíznak az állampolgárban, hogy tényleg megsemmisíti. De így akkor ki hogyan bizonyítja, hogy leadta / nem adta le? Mivel van ejnyebejnye rész a levélben a korábbi hozzászólások alapján, a jogkövetkezmény miatt illene papírozni...
@RR-13
Ja, hát ha epapíron megy, akkor nyilván elveszett... -
joci86
senior tag
Nekik úgyis az a lényeg, hogy hivatalosan le legyen papírozva az okmány sorsa. Epapíron nyilatkozva pont ugyanolyan hiteles, mintha a kormányablakban írná alá az ember, nekik innentől rendben van.
Mondjuk érdemes tényleg megsemmisíteni, nehogy valahogyan rossz kezekbe kerüljön aki megpróbál visszaélni vele. -
joci86
senior tag
Tudtommal a jogszabályok kihirdetése előtt a köztársasági elnök visszaküldheti 1x vagy 2x megfontolásra a javaslatot, de ha nem fogadják meg, nem tehet sokat.
Ha alaptörvényellenes a jogszabály, akkor az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezheti.
De már régen tanultam ezeket, lehet, hogy nem pontosan adtam vissza. Valszeg lesz itt olyan, aki aktuálisan is képben van. :)
-
joci86
senior tag
Személyit nem azért csináltat az ember, mert szeretne, hanem mert muszáj.
Ha valami jogszabályilag elő van írva, kvázi kikényszerítve, azért nem fair túlzó postázási díjat fizettetni.
Oké, mondhatjuk, hogy 2000 Ft nem a világ, de milliós tételszámnál máris 2 milliárdról van szó, amiből a posta talán lát párszáz forintot.
Helyben átvenni sokaknak nem opció, mert elmegy vele rengeteg idő... -
joci86
senior tag
Ha valamiért ismét újra kellene telepíteni a telefon / cserél az ember / bármi, akkor ne kelljen kormányablakba mászkálni. Millióan vannak, és jobb időtöltést is el tud képzelni magának az ember.
Oké, én időpontra mentem, és gyorsan megvolt, de azért akartam digitális állampolgár lenni, hogy ezeket a személyes köröket végre kihagyhassam.
-
-
joci86
senior tag
Kártyaolvasóm nincs, de a telefonban lévő NFC-t használja az alkalmazás.
Fényképet elfogadja, kódot elfogadja, majd amikor az NFC-hez érintem a személyit, akkor tájékoztat, hogy ez bizony nem fog menni, mert 2021.06.23 előtti a kártya... :/@mindenki
Köszönöm a válaszokat! :) -
joci86
senior tag
Az most komoly, hogy ha 2021.06.23. előtti a személyim, akkor kizárólag kormányablakban lehet aktiválni az alkalmazást egy szerviz után?
Nincs erre valami kiskapu? ePapír, vagy bármi...
Az új tarifákkal nem szívesen csináltatnék új személyit. Sajna nekem egy évvel korábbi, mint a kompatibilis.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pulse RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest