- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Doky586 #1136 üzenetére
Az a probléma, hogy nagyon sokan nem tudnak otthon, egyszerűen elektronikusan aláírni. Pedig tavaly év végéig tudtak.
Ennek pedig egyértelmű jele/következménye, hogy egy csomó hivatalos ügyet ismét papíron, a posta közreműködésével intéznek.
Az ügyfélszolgálati iroda házhoz megy?
MaCS
-
válasz
Doky586 #1123 üzenetére
Igen, még mindig ezen rágódom, mert még mindig ez a helyzet.
A biztonságossá / biztonságosabbá tételnek nem technikai feltétele a mobiltelefon használata. A mobiltelefon éppúgy egy számítógép, mint az asztali PC, és nem véletlenül működnek PC-s és egyéb fizikaieszköz-alapú hitelesítő megoldások.
A megmondom a jelszavamat, egyszeri kódomat megoldás pedig nem a rendszer gyengesége, hanem az egyén hülyesége, aminek ő maga viselheti a következményeit -- de szerencsére én ezzel még nem futottam össze. Hamisított papíros aláírással viszont annál inkább.
MaCS
-
válasz
Doky586 #1125 üzenetére
Szerintem a számítógép is fizikai eszköz, meg a kártya is az. És a minősített aláírás eszközkövetelményeivel is tisztában vagyok, már huszonnyolc éve.
Úgyhogy van alapom arra, hogy találjak kifogásolnivalót azon, hogy egy meglevő rendszer lehetőségeit súlyosan szűkítve az aláírás egy nem mindenki számára rendelkezésre álló eszközhöz legyen kötve.
MaCS
-
válasz
Doky586 #1123 üzenetére
A biztonság fokozásával nincs is semmi gond, és ezt meg is oldotta az Ügyfélkapu+.
És azt is tudom, hogy az AVDH-val kapcsolatban milyen jogi aggályok merültek fel.
És azt is tudom, hogy ahelyett, hogy megoldották volna a problémákat (amint azt ígérték), az egészet beszántották, és helyette egy durván kevésbé használható, azt ténylegesen le nem váltó megoldást hoztak be.
MaCS
-
válasz
Doky586 #1121 üzenetére
Többnyire nem is az eSzemélyiről nem tudnak átállni -- bár erre is van egy példám.
És miért is lett jobb a helyzet azzal, hogy egy, a többség által könnyen használható, széles körű megoldás (AVDH) helyett lett egy olyan, amelyik eleve csak magánszemélyek számára nyitott, eszközigényes és nehézkesen alkalmazható?
De tényleg ennyire nem olvasod, amit írtam? Ez az egész az ügyfeleknél jelentkezik, ami aztán értelemszerűen átterhelődik az ügyvédre.
MaCS
-
birorichard
őstag
válasz
Doky586 #1016 üzenetére
Figyelj mar, nem megy parasztkodas nelkul? Ha nem, akkor csinald mashol, ahol kultivaljak, mert itt szerintem nem kivancsi ra senki. Egyebkent az ingyenessegrol csak annyit, hogy az avdh egy allami szolgaltatas volt, amit nem szivessegbol kaptunk, hanem az a nehany eppen jo helyre tevedt adoforintunkbol fejlesztettek es uzemeltettek. Es ha tetszik neked, ha nem, akkor is megszuntettek, mert mar nem elerheto, pedig az volt, ennek technologiai oka nincs, csak az, hogy mindenkit a dap-ra akarnak terelni, hogy miert, azon mindenki gondolkodjon el magaban.
-
válasz
Doky586 #1040 üzenetére
De hogyan tud úgy regisztrálni, hogy nem tud belépni? Biztonsági szempontból indokolt lenne, hogy utólag ne lehessen kiskaput nyitni -- legfeljebb újabb biztonsági ellenőrzéssel, amihez egy sima mailcím nekem kevésnek tűnik.
Mindegy, vége a munkahétnek, tudunk foglalkozni az üggyel.
Köszönöm a segítséget!
MaCS
-
válasz
Doky586 #1020 üzenetére
Már miért ne adhatna? Évekig adott, az AVDH a maga korlátaival is ellátott egy sor lényegi feladatot. Amúgy meg ugye most is ad, hiszen a DÁP történetesen egy ingyenes szolgáltatás, amelyik a szintén ingyenes e-személyit váltja. Miért is ne lehetne az elektronikus aláírás egy államilag biztosított közszolgáltatás -- mint ahogy ugyebár az is...
MaCS
-
válasz
Doky586 #1011 üzenetére
Nem az a baj, hogy nem ingyen adják, hanem az, hogy elvették az ingyenes lehetőséget.
Egyébként pont én vagyok az, aki azzal haragítja magára a népet itt is, hogy nem szereti az ingyenes dolgokat. De ez a szolgáltatás olyan módon szerintem lehetne ingyenes, hogy a polgár az államnak úgyis fizet érte. De még jobbnak tartanám, ha nagyon alacsony díjért lehetne igénybe venni -- korlátozás nélkül.
Az pedig elvi okok miatt komolyan felháborít, hogy az állam egy ingyenes, és saját maga által ezerrel szorgalmazott szolgáltatást szelektív módon nyújtja.
MaCS
-
Persze, ezzel én is tisztában vagyok. Az érem másik oldala viszont azt mutatja, hogy igenis elvárható, hogy a jogszabályi lehetőségeket, sőt, előírásokat kövessék.
Magyarországon sajnos elképesztő a hivatalok digitális analfabetizmusa. Nem ritkán büszkén vállaltan.
Még 1997-ben volt szerencsém bíróknak, közjegyzőknek és ügyészeknek tartani előadásokat az elektronikus aláírásról mint a közeljövő várható technológiájáról. Több helyen is felháborodott lecseszést kaptam, hogy a jogászi szakma árulója vagyok.
Szinte napra pontosan egy éve egy informatikai szakmai napon egy nemzetközi ügyvédi iroda vezetője egy teljes előadást tartott arról, hogy ő lebeszélné a kartársakat erről az úri huncutságról, maradjunk csak szépen a papíralapú megoldásoknál, mert az elektronikus iratok nem megbízhatóak, nem biztonságosak, rosszul kezelhetőek, drágák.
Nem régen egy informatikai tárgyú büntető ügyben a bíró közölte, hogy ő nem érti az egészet, de nem bízik az informatikusokban, mert a volt férje is informatikus volt -- aztán egy az egyben felülbírálta az informatikai szakvéleményt, amelyik alapján fel kellett volna menteni a vádlottat.
Szóval nagyon nagy bajok vannak itt a képzéssel és a mentalitással. Miközben lassan negyed százada van törvényi szabályozás az elektronikus aláírásról.
MaCS
-
-
Piaci szereplőknek csak 2025. júniustól kell hogy elfogadják a dáp aláírást. Addig még van idő.
Akkor én itt most eltévedtem... A DÁP nem egy minősített aláírást létrehozó megoldás? Mert ha igen, akkor mi ez a júniusi határidő? A minősített aláírási minőségen belül mennyiben különül el a DÁP? (Nem illene neki...)Van ahol papírt vagy érintőkijelzőn ujjal való aláírást is elfogadnak pedig azt még az aláíró se ismeri meg.
Ez régi nagy kedvencem. Ha valaki elfogadja, lelke rajta, de tényleges joghatást kétség esetén legfeljebb külön bizonyítási eljárás alapján érhet el, amit gyakorlatilag esélytelennek látok. Nem szabályozott elektronikus aláírás, csak egyszerű.MaCS
-
kammler
senior tag
Az igaz, csak akkor megint ez a rogán retke. Igazolvánnyal 5 másodperc volt. Jó még a certificate rajt egy évig amúgy is, az igazolványon, annyira nem zavar még. Igazából legközelebb nem mostanában használom. Megkókányolhatják még addig. Mondanom se kell, ez a retkes nyomorék ország, az oldalról is lehetNE hitelesíteni AVDH-val, mert arra még nem jutott kapacitás, hogy azokat onnan eltüntessék. Mivel ugye az már nem működik, és a retkes semmibe visz, hibára fut.
-
Szerintem egészen egyszerűen csak arról van szó, hogy megint nem gondolták át a szabályozást, mivel ez illetékeseknek a telefonügyeket a titkárnőjük, asszisztensük intézi. Több ilyen történetet ismerek már belülről.
Pedig szerintem egyáltalán nem általános az a helyzet, hogy valakinek tartalékban ott áll egy viszonylag korszerű (tehát nem olcsó), a DÁP-nak megfelelő specifikációjú telefon. Pedig egy garanciális javítás/ügyintézés simán eltarthat hetekig, amely idő alatt azért szükség lehet elektronikus ügyintézésre. Milyen fasza lehet mondjuk egy belépési lehetőség nélkül maradás mondjuk bevallási időszakban -- a telefon hiánya pedig nem igazolási alap.
MaCS
-
"Én már azt sem értem minek kell beküldeni v megsemmisíteni??? Egyértelműen rajta van a lejárat dátuma, utána már érvénytelen. Bankkártyából is itt van évekre visszamenően több is, azokat sem kérték vissza."
Azért, hogy ne legyen több, személyazonosításra alkalmas jogosítványod. Ha lejár bármelyik kategória érvényessége, nem lehet ráírni, tehát új példányt kapsz. A lejárt példány okmányérvényessége, tehát az a dátum, ameddig személyazonosításra alkalmas, még hosszú évekig kitarthat. Vezetni nem vezetheted ugyan vele a lejárt kategóriát, de igazoltatásnál használhatod, ami nyilván nem fordulhatna elő egy másik érvényes, azonos típusú okmány birtokában.
MaCS
-
"Minek kéne egy embernek kétfajta belépés?
Vagy ez vagy az. Ennyi. Tessék választani."A DÁP ugye mobiltelefonhoz kötött. Az meg mondjuk hetekre szervizbe kerülhet, a DÁP-nak megfelelő ideiglenes pótlás nélkül. Ilyenkor mit csináljon az, akinek éppen szüksége van a központi szolgáltatásokra?
MaCS
-
PitLee
őstag
A DÁP ÁSZF-ben ezt írják
2.2. eAláíráshoz kapcsolódó speciális szabályok
.
.
.
"A Szolgáltató az eAláírás szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan a Keretalkalmazásban a Felhasználó részére biztosítja az aláírás jelszó beállítását, valamint támogatja az aláíró tanúsítvány (a továbbiakban: tanúsítvány) igénylését.
Az aláírás jelszóval kapcsolatban a Felhasználó nem kezdeményezhet pótlást vagy módosítást, valamint az aláírás jelszó öt alkalommal történő hibás megadása esetén az eAláírás szolgáltatás a Felhasználó számára ideiglenesen elérhetetlenné válik. Amennyiben új aláírás jelszó beállítására van szükség, a Felhasználó a Keretalkalmazás újratelepítésével állíthatja azt be, a tanúsítvány újra igénylésével egyidejűleg." -
PitLee
őstag
https://hiteles.gov.hu/cikk/165/dap_ealairas_szolgaltatas
https://dap.gov.hu/
UI:
Közben eszembe jutott nálad valami időbélyegzés hiányzott, de most már itt hagyom -
joci86
senior tag
Személyit nem azért csináltat az ember, mert szeretne, hanem mert muszáj.
Ha valami jogszabályilag elő van írva, kvázi kikényszerítve, azért nem fair túlzó postázási díjat fizettetni.
Oké, mondhatjuk, hogy 2000 Ft nem a világ, de milliós tételszámnál máris 2 milliárdról van szó, amiből a posta talán lát párszáz forintot.
Helyben átvenni sokaknak nem opció, mert elmegy vele rengeteg idő... -
RR-13
őstag
A példát azért rendkívül rossz, és semmi köze egy hatósági eljárásnak egy webshop kereskedelmi gyakorlatához, mert ilyen alapon a hatóságok is felszámolhatnák a levelezési költségeket (rendőrség, Bíróság stb.), de egy jogállamban ezt nem lehet.
A személyi igazolványok kiállítása ingyenes az általad hivatkozott esetekben, DE azoknak a postázása sem díjmentes, hanem szintén 2.000 Ft, ami külön visszás.
Mivel mindig is ingyenes volt az igazolványok postázása (ha valaki nem személyesen veszi át), és postai kézbesítése, ezért ezen joggyakorlattal szembe megy a mostani döntésük.
Nagyon jó az a jelenlegi hatályos "példa" erre, hogy a jogosítvány postázásáért jelenleg sem kérnek semmilyen díjat, azért mert másik miniszterhez tartozik. Ugye milyen érdekes ez -
RR-13
őstag
Most ezt komolyan megkérdezted
Én nem a saját érintettségem miatt vagyok fennakadva, mert én amúgy sem fogok fizetni ilyenekért 2 ezret, de nem is a különbség a lényeg ebben a 2 ezer és az 1.558 Ft között, hanem az elv, hogy eleve miért kérnek egy díjköteles szolgáltatás mellett postai díjat is, éppen elég a 7.700 Ft-os személyi pótlási díj, ami szintén el van túlozva a korábbi 1.000 Ft helyett, ha az adott évben másodszor kért pótlást valaki.
(Amúgy nem iszok, így nem is veszek colát, mert iszonyú ára van, és amúgy is egészségtelen.) -
RR-13
őstag
A 960 Ft-os díjat a tavalyi árak alapján írtam még (és abból kimaradt a tértivevény díja), de biztos vagyok benne, hogy nem fizet érte többet a Postának az állam, mint 960 Ft, akkor sem, ha egyébként az idei árak már magasabbak.
Amennyiben valóban hivatalos iratként adják fel az igazolványokat (bár ilyen jelzés nincs a borítékon) de akkor sem 2.000 Ft-ba kerül, hanem "csak" 1.585 Ft-ba, ugyanis nincs saját kezébe jelzés az ilyen levélen, azokat más is átveheti, és ez tapasztalat is. -
-
joci86
senior tag
Ha valamiért ismét újra kellene telepíteni a telefon / cserél az ember / bármi, akkor ne kelljen kormányablakba mászkálni. Millióan vannak, és jobb időtöltést is el tud képzelni magának az ember.
Oké, én időpontra mentem, és gyorsan megvolt, de azért akartam digitális állampolgár lenni, hogy ezeket a személyes köröket végre kihagyhassam.
-
RR-13
őstag
"Baseline-B rövidítve B-B"
Ezt azért kitaláltam, csak én direkt kiírtam végig a rövidítés jelentését.
Esetleg próbálhattad volna másik pdf-el, és egyből az időbélyeg pipával, mert szerintem úgy menne.
Amúgy, ha akkor sem, akkor beállítási probléma lehet a gond, de ha nem akarsz már vele foglalkozni, akkor ok, de biztos van az e-Személyid tanúsítványán időbélyegre lehetőség.
Azért még van 6 hónapod, míg lejár, az nem kevés a 2 évből.
A DÁP aláírás még nem megy weben, PC-én, így jelenleg gyorsabb az e-Személyis aláírás a gépen (nekem meg főleg, hogy a DÁP-ban nem megy). -
RR-13
őstag
Ja az amit írtál az nem is a kulcs típusa, hanem az Aláírás típus formátuma.
PAdES-Baseline-T az enyémnek a formátuma, időbélyeggel.
PAdES-Baseline-B a Tiednek a formátuma, időbélyeg nélkül, de ezek nem a kulcsokAz enyém formátuma is PAdES-Baseline-B lesz, ha kiveszem alulról a pipát, és úgy írom alá a pdf-et, itt a tegnapi időbélyegző pipa nélküli aláírásom:
És az én tanúsítványom amúgy kb. 6 hónappal korábbi mint a Tied, vagyis a Tied az újabb, így kizárt, hogy azon ne legyen időbélyegzési lehetőség.
A KEAASZ melyik verzióját használodMás tippem nincs...
-
RR-13
őstag
Ez érdekes, ha így lenne, ugyanis, ha én kiveszem a pipát alulról, akkor nekem is azt írja, amit neked írt ki.
Csak annak engedi kipipálni alul az "Aláírás időbélyegzéssel" funkciót, akinek olyan tanúsítvány van elmentve a KEAASZ-ban, amin van időbélyeg lehetőség is.
Úgyhogy valami nem stimmel nálad, de a tanúsítvány nem lehet hibás, hiába tér el a vége. -
fil
őstag
Ezzel a logikával ,amíg 1000 emberből egy is van akinek nincs okos telefonja, addig semmilyen app-os ügyintézést nem szabadna engedélyezni, vagy amíg egy is van akinek nincs szélessávú nete és hozzá számítógépe, addig senkinek sem szabadna engedélyezni az online ügyintézést.
Ugye csak vicceltél? -
RR-13
őstag
Valahol mintha olvastam volna, hogy a Netlock tanúsítványt a felhőből a telefonra is lehet telepíteni, és így a telefon hozza létre a dokumentumon a digitális aláírást, de most azt a leírást nem találom.
Majd pár nap múlva kiderül, amikor megkapom a tanúsítványt, hogy a mobilon is tárolható, vagy csak felhő alapon fog működni.Viszont annyiban *módosítom a korábbi Hsz-eimet, hogy nem Android 7 a minimum követelménye a Netlock Appnak, hanem már Android 10.
*"Meg akkor, a Netlock digitális aláírásai nem "elég" biztonságosak, mert Android
7-es10-es készülékeken is "engedik" létrehozni?"
Pár napja (az igénylés oldalról) letöltött 2024. szeptember 01-ei Szolgáltatási Szabályzat leírásban még Android 7 van írva.
Mivel náluk Android 10 a minimum követelmény, ezért szerintem simán meglehetne a DÁP appban is így oldani a digitális aláírásunkat, hogy működjön Android 10 alatt is.
Még az is megoldás lehet a DÁP aláírásra, ha a webes felületen is elindul a szolgáltatás. -
RR-13
őstag
Nálunk a családban kettőnknek is megjelent ma du. 4 után, de egyikünknek sem működik.
Új infó azoknak, akiket érint, hogy a Digitális Aláírásnak minimum Android 12 követelménye van. Ez azért remek, mert erről szó sem volt eddig sehol sem.
Így végül is csak kb. a fél országot zárták ki a lehetőségből.A kiosztásban sincs semmi logika, mivel ma én R betűsként kaptam meg elsőnek, aztán egy F betűs rokonom, aztán a másik R betűs rokonom meg nem.
A másik R betűs rokon, aki nem kapta még meg az 1 hónappal korábban regisztrált, mint az F betűs rokon, aki megkapta.Mutatok két képet, ennyit tudok:
-
UberMutant
őstag
haha, cant take screenshot due to app restrictions.
5 filet tud max egyszerre, és max 30 MB lehet az összméret. Egy új jelszót kell bepötyögni hozzá, ujjnyomot nem fogad. A tanusítványt nem ismeri az adobe pdf reader. bár ehez nem értek.nagyon puritán, és menteni vagy küldeni tudja, utána törlődik az appból. erre fel is hívja a figyelmet.
csak azért szóltam, mert eddig én sem hallottam, hogy valakinek aktiválták volna.
-
Gabonetta
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elektromos autók - motorok
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Milyen TV-t vegyek?
- Hobby rádiós topik
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Sega, Nintendo - retro konzolok
- Hobby elektronika
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Acer Nitro 5 AN515-54-77VS
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest